Szoftver

Mihez kezdjen a konzolos ember, ha táblázatkezelőre van szüksége?

Címkék

Tavis Ormandy megvizsgálta a kérdést:

A Shutter Encoder megjelent Linuxra is

Címkék

A régi Linux-motorosok hozzászokhattak a konzolos videókódolási megoldásokhoz (FFmpeg, MEncoder), és persze jó páran ragaszkodnak is a megszokott manuális, parancssoros paraméterezéshez. Annak viszont számos oka van, hogy a kényelmesebb grafikus előtét felületekre igény mutatkozik, elég ha csak az FFmpeg végeláthatatlan funkciókban gazdag manualjét nézzük. Sok kezdeményezés létezik, amik igyekeznek kényelmesen és kompakt módon összefoglalni a videó- és hang(át)kódolást. A grafikus előtét programokat előnyben részesítők találkozhattak eddig is egészen ügyes megoldásokkal, mint pl. a HandBrake, az Arista, a VLC, a FFQueue stb.

A nyílt forráskódú Shutter Encoder nemrég megjelent 13.8-as verziója már Linux OS-re is kiadásra került. A projekt érdekessége, hogy valóban kompakt megoldást szállít:

XaoS 4.0

Címkék

Megjelent a XaoS (real-time interactive fractal zoomer) 4.0-s kiadása, letölthető a innen.

A főbb újdonságok:

  • A kezelőfelület Qt alapú. Vélhetően minden olyan rendszeren működik, ahol legalább 5.6-os Qt rendelkezésre áll.
  • A menürendszer 14 nyelven érhető el (köztük magyarul is).
  • A fejlesztés teljesen a GitHub-ra költözött.

Változások a Dovecot-ban

Címkék

A Dovecot az egyik legnépszerűbb nyílt forrású IMAP és POP3 kiszolgáló, közel 20 éves. Úgy gondolták ideje felülvizsgálni az elérhető funkciók listáját, és eltávolítani a nem használt, elavult, vagy nem tesztelt komponenseket. A következő néhány kiadásban folyamatosan eltávolításra kerülnek az alábbi részek:

XaoS 4.0 előzetes

Címkék

Mintegy 5 év kihagyás után a XaoS projekt hamarosan új verzióhoz érkezik. Annak idején a hup.hu is beszámolt egy-egy korábbi verzió megjelenéséről, de most (elsősorban J.B. Langston kemény munkájának köszönhetően) elkészültek a 4.0 első előzetesei: https://github.com/xaos-project/XaoS/releases. Örömmel vesszük, ha néhányan segítenek nekünk a tesztelésben.

Számlázó szoftvered már/még ...

Címkék

1.0 számla verzióval küldi a számlát a NAV szerverei felé
11% (13 szavazat)
1.1 számla verzióval küldi a számlát a NAV szerverei felé
13% (16 szavazat)
Minden más. Egyéb. Nem tudom. Csak a szavazás.
76% (93 szavazat)
Összes szavazat: 122

F5 Networks megvásárolta az NGINX-et

Címkék

Az F5 Networks, amely különféle környezetek különféle szoftvereinek biztonsági megoldásainak szállítója, felvásárolta az NGINX-et 670 millió amerikai dollárért. Bejelentés itt. Az F5 vezérigazgatójának levele az alkalmazottakhoz itt, az NGINX vezérigazgatójának levele az alkalmazottakhoz itt olvasható.