Szoftver

A JGEX geometriai szoftver honosítása az FSF.hu támogatásával

Címkék

A végéhez közeledik a Java Geometry Expert (JGEX) honosítása, amelyben kb. 800 kifejezés, szófordulat, matematikai kijelentés magyarítására került sor. Az aktuális állapotot a 0.81-es verzió örökíti meg, amely a 0.80-as (2010 óta lényegében nem bővített, és csak 2017-ben közreadott) verzió technikailag jelentős továbbfejlesztése.

A fordítási munkát az FSF.hu Alapítvány támogatta a 2023-as Szabad Szoftver Pályázat keretében. A program a GitHubról szabadon letölthető mind Windows, Mac és Linux rendszerekre.

Mennyire értesz egyet azzal, hogy valaki egy szoftverletöltési oldalon politikai kommunikációt folytat?

Címkék

Szíve joga, ő oldala, ő szoftvere, azt csinál, amit akar
29% (213 szavazat)
Kissé fura
14% (104 szavazat)
Nem tetszik, de ez van
39% (290 szavazat)
Azonnal elhagyom az oldalt
15% (111 szavazat)
Csak ilyen helyekről töltök le, persze amennyiben az oldal irányultsága megfelel
2% (13 szavazat)
Egyéb, leírom ....
1% (10 szavazat)
Összes szavazat: 741

A "digitális rezsimet" tavalyhoz képest ...

Címkék

digitális rezsi: online szolgáltatások előfizetése, személyesen fizeted, nem a munkaadód fizeti, cafetéria stb. Elsősorban nem az árfolyam változások miatti hatásra gondolok, hanem szolgáltatás lemondás/előfizetés, upgrade/downgrade stb.

lefaragtam.
16% (118 szavazat)
nem faragtam le, de csökkenteni tervezem.
14% (98 szavazat)
nem változott és nem is fogom változtatni.
53% (383 szavazat)
nem nőtt, de bővíteni tervezem.
2% (16 szavazat)
nőtt.
14% (98 szavazat)
Egyéb, leírom.
1% (9 szavazat)
Összes szavazat: 722

Free Open-Source Software Torrents - a szabad és nyílt forráskódú szoftverek torrentbázisa

Címkék

Azoknak a FLOSS felhasználóknak, akik jobban hisznek a torrentezésben, mint a hagyományos letöltési módokban, központi torrentforrás lehet a Free Open-Source Software Torrents oldal:

Mihez kezdjen a konzolos ember, ha táblázatkezelőre van szüksége?

Címkék

Tavis Ormandy megvizsgálta a kérdést:

A Shutter Encoder megjelent Linuxra is

Címkék

A régi Linux-motorosok hozzászokhattak a konzolos videókódolási megoldásokhoz (FFmpeg, MEncoder), és persze jó páran ragaszkodnak is a megszokott manuális, parancssoros paraméterezéshez. Annak viszont számos oka van, hogy a kényelmesebb grafikus előtét felületekre igény mutatkozik, elég ha csak az FFmpeg végeláthatatlan funkciókban gazdag manualjét nézzük. Sok kezdeményezés létezik, amik igyekeznek kényelmesen és kompakt módon összefoglalni a videó- és hang(át)kódolást. A grafikus előtét programokat előnyben részesítők találkozhattak eddig is egészen ügyes megoldásokkal, mint pl. a HandBrake, az Arista, a VLC, a FFQueue stb.

A nyílt forráskódú Shutter Encoder nemrég megjelent 13.8-as verziója már Linux OS-re is kiadásra került. A projekt érdekessége, hogy valóban kompakt megoldást szállít:

XaoS 4.0

Címkék

Megjelent a XaoS (real-time interactive fractal zoomer) 4.0-s kiadása, letölthető a innen.

A főbb újdonságok:

  • A kezelőfelület Qt alapú. Vélhetően minden olyan rendszeren működik, ahol legalább 5.6-os Qt rendelkezésre áll.
  • A menürendszer 14 nyelven érhető el (köztük magyarul is).
  • A fejlesztés teljesen a GitHub-ra költözött.

Változások a Dovecot-ban

Címkék

A Dovecot az egyik legnépszerűbb nyílt forrású IMAP és POP3 kiszolgáló, közel 20 éves. Úgy gondolták ideje felülvizsgálni az elérhető funkciók listáját, és eltávolítani a nem használt, elavult, vagy nem tesztelt komponenseket. A következő néhány kiadásban folyamatosan eltávolításra kerülnek az alábbi részek:

XaoS 4.0 előzetes

Címkék

Mintegy 5 év kihagyás után a XaoS projekt hamarosan új verzióhoz érkezik. Annak idején a hup.hu is beszámolt egy-egy korábbi verzió megjelenéséről, de most (elsősorban J.B. Langston kemény munkájának köszönhetően) elkészültek a 4.0 első előzetesei: https://github.com/xaos-project/XaoS/releases. Örömmel vesszük, ha néhányan segítenek nekünk a tesztelésben.