Szoftver

A Shutter Encoder megjelent Linuxra is

Címkék

A régi Linux-motorosok hozzászokhattak a konzolos videókódolási megoldásokhoz (FFmpeg, MEncoder), és persze jó páran ragaszkodnak is a megszokott manuális, parancssoros paraméterezéshez. Annak viszont számos oka van, hogy a kényelmesebb grafikus előtét felületekre igény mutatkozik, elég ha csak az FFmpeg végeláthatatlan funkciókban gazdag manualjét nézzük. Sok kezdeményezés létezik, amik igyekeznek kényelmesen és kompakt módon összefoglalni a videó- és hang(át)kódolást. A grafikus előtét programokat előnyben részesítők találkozhattak eddig is egészen ügyes megoldásokkal, mint pl. a HandBrake, az Arista, a VLC, a FFQueue stb.

A nyílt forráskódú Shutter Encoder nemrég megjelent 13.8-as verziója már Linux OS-re is kiadásra került. A projekt érdekessége, hogy valóban kompakt megoldást szállít:

XaoS 4.0

Címkék

Megjelent a XaoS (real-time interactive fractal zoomer) 4.0-s kiadása, letölthető a innen.

A főbb újdonságok:

  • A kezelőfelület Qt alapú. Vélhetően minden olyan rendszeren működik, ahol legalább 5.6-os Qt rendelkezésre áll.
  • A menürendszer 14 nyelven érhető el (köztük magyarul is).
  • A fejlesztés teljesen a GitHub-ra költözött.

Változások a Dovecot-ban

Címkék

A Dovecot az egyik legnépszerűbb nyílt forrású IMAP és POP3 kiszolgáló, közel 20 éves. Úgy gondolták ideje felülvizsgálni az elérhető funkciók listáját, és eltávolítani a nem használt, elavult, vagy nem tesztelt komponenseket. A következő néhány kiadásban folyamatosan eltávolításra kerülnek az alábbi részek:

XaoS 4.0 előzetes

Címkék

Mintegy 5 év kihagyás után a XaoS projekt hamarosan új verzióhoz érkezik. Annak idején a hup.hu is beszámolt egy-egy korábbi verzió megjelenéséről, de most (elsősorban J.B. Langston kemény munkájának köszönhetően) elkészültek a 4.0 első előzetesei: https://github.com/xaos-project/XaoS/releases. Örömmel vesszük, ha néhányan segítenek nekünk a tesztelésben.

Számlázó szoftvered már/még ...

Címkék

1.0 számla verzióval küldi a számlát a NAV szerverei felé
11% (13 szavazat)
1.1 számla verzióval küldi a számlát a NAV szerverei felé
13% (16 szavazat)
Minden más. Egyéb. Nem tudom. Csak a szavazás.
76% (93 szavazat)
Összes szavazat: 122

F5 Networks megvásárolta az NGINX-et

Címkék

Az F5 Networks, amely különféle környezetek különféle szoftvereinek biztonsági megoldásainak szállítója, felvásárolta az NGINX-et 670 millió amerikai dollárért. Bejelentés itt. Az F5 vezérigazgatójának levele az alkalmazottakhoz itt, az NGINX vezérigazgatójának levele az alkalmazottakhoz itt olvasható.

Fejlesztőink olyan programot írnak, ami módosítani tudja egyes szoftverek konfigurációs fájljait. A rendszer üzemeltetőjeként...

Címkék

csak az átlátható (olvasható, jól tagolt) konfigurációt fogadom el, nem vagyok hajlandó kompromisszumot kötni.
56% (103 szavazat)
kisebb tagolási hibákat még hajlandó vagyok elnézni (szóközök/tabulátorok hiányoznak, indokolatlan üres sorok generálódnak le).
25% (46 szavazat)
nagyobb tagolási hibákat is hajlandó vagyok elnézni (sorok összefolynak, nehéz olvasni, nem látni egyből mi tartozik mihez).
3% (6 szavazat)
ez egyáltalán nem érdekel, módosítsa a fájljokat, ahogyan akarja, az én feladatom az üzemeltetése!
16% (30 szavazat)
Összes szavazat: 185