Linux alkalmazás ipari használatra (adatfeldolgozás, távvezérlés)

Fórumok

Előzmények:

"Kedves Fórumtársak!

Talán nem vétettem el a fórum besorolását a következő "problémámmal":
Adott egy ipari fűtési rendszer, amely jellegéből adódóan kiterjedt, több szegmensű, és a szabályozása így nehézkes (több termosztátos, így ide-oda rohangálós állítgatással). Szeretnénk megoldani, hogy a több szegmenst egy számítógépről, pl. rádiójelek segítségével ellenőrizni, illetve szabályozni lehessen.
A termosztátokra csatlakoztatható rádióegység, a géphez gondolom szintén létezik ilyen.
Kérdésem tehát az lenne, hogy tudtok-e olyan alkalmazást (inkább linuxra, de akár windows-ra is), amely képes az adatokat feldolgozni, megjeleníteni mondjuk grafikus formában (pl.: a zóna hőmérséklete, üzeme (fűt/nem fűt/hiba), valami más igény), és az egységeket szabályozni központi helyről.
Vagy esetleg ezt valaki "leprogramozná".
Tudom, hogy nem egyszerű, de nagy segítség lenne ezt a problémát megoldani (új munkaerő vagyok a cégnél, nevezhetnénk vizsgafeladatomnak).
Köszönök minden segítséget!"

Változás:

Mindenkinek köszönöm az eddigi hozzászólást, azonban mostanra jutott el a projekt olyan fázisba, ahol már konkrétumok vannak.
Tehát:
Adott egy RS485-ös csatoló, ez képes több készüléket figyelni, ez fogja össze őket. MOD buszon, RTU protokollon kommunikálnak. Ez egy RS232 (későbbiekben USB) átalakítón keresztül van a számítógépre csatlakoztatva, és az elvárt operációs rendszer jelenleg (de nem kizárólag) Windows. Tehát a rádiós megoldás egyelőre elvetve, a vezetékes most elsődleges.

Szóval a fenti problémát kellene megoldanom.

Kérdésem lenne, hogy tudtok-e jó szakirodalmat, információt magáról a protokollról, a kommunikáció folyamatáról, milyenségéről, hogyan tudom a bejövő értékeket értelmezni, feldolgozni, és nem utolsó sorban milyen fejlesztői felületen tudnám kifejleszteni ezt a programot. Egyelőre elég a "fapados" változata is (hőmérséklet figyelés készülékenként, indítás, leállítás).
Készült már egy szoftver (xml-es kimenettel), ami jó is lenne, de a programozó nem elérhető már, így nekem kell elkészítenem, ami nem is baj, csak még a "sötétben tapogatózom".

Tudom, hogy nem kis dolog amit kérek, de szeretném megtanulni (akár tanfolyam formájában is).

Nagyon szépen köszönök minden segítséget.

Hozzászólások

Szia,

Én 4 hónapja dolgozom egy cégnél, ahol ipari automatizálással (PLC, SCADA), biztonság rendszerek besorolásával foglalkoznak (SIL). Itt nem jellemző a Linux alkalmazása, de megkérdeztem, hogy létezik-e megoldás rá:

IGEN

Szia!

A rádiós egységekhez nem mellékelnek valami adatkezelő, -gyűjtő programot? Szerintem először az azt szállító cégnél érdeklődj!

Üdv,
Imi

A Spanyol Intrame cég, azt tervezi, hogy aszfaltkeverő gépeit Linuxos PC-vel fogja vezérelni. Jelenleg Windows 2000 illetve Vindows XP-t használnak erre.
A PC 2 db soros porton kapcsolódik az aszfaltkeverő saját számítógépéhez.
Tehát nem lehetetlen amit elképzeltél, csak valakinek meg kell csinálnia.

Pont ez a változás, az eredeti képest. Az rf egyelőre halasztva, vezetékes megoldásban gondolkodunk, tehát jó a lanos, vagy (még inkább) RS485.
Megnéztem a honlapot, és igen, ilyesmi megoldást keresek.
Az hogy win alatt megy, egyelőre ez nem is baj, sőt, most még így jó. Későbbiekben lehet szó linuxos megoldásról is.
Szempont még a szolgáltatás bővíthetőség (plusz funkciók, távvezérlés, stb.)

Köszi!

Azért akar windows, mert "ha egyszer megáll a rendszer" akkor ki fogja majd megcsinálni. --> "Itt senki sem ért a linuxhoz"... gondolom én.
Esetleg 1x kifizetett valamit és azt sokszorosítani szeretné, amikor már te nem is leszel ott, na ekkor se ütközzön problémába.
Nálam ilyen és ehhez hasonló érveket hoztak fel hasonló dolognál, persze nem mondták ki nyiltan.

Ha jol értem akkor az adatokat és a vezérlést már RS-485-n el lehet érni?
Akkor már csak a protokoll leírása kell és a sw tervezése és megírása.

Esetleg még nincs semmiféle vezérlés, vagy olyan van amihez bonyolult lenne a megoldást kivitelezni, esetleg nem tud mindent?

Ha kell valami uC-s (PIC, Atmel, akár ethernettel is) megoldás (természetesen) + PC szívesen segíthetek benne.
Esetleg kellene olyan egyedi termosztát ami ethernettel kapcsolódik egy géphez, és vezérelhető, adat-olvasható, ebben is segítségedre tudok lenni.

Maga a termosztát már megvan (kettő darab programozható). Ez jelenleg RS485-ön kommunikál, amely a számítógép felé RS232, vagy USB konverterrel kapcsolódik.
Az alapeset, ami a program megírásának igényét kiváltotta:
a gyártócsarnokban több szegmensben tööb fűtőberendezés található, mindegyik termosztáttal. Minden termosztát külön állítható (amit rendszerint az ott dolgozók rendre elállítgatnak, így fűt ha kell, ha nem). A csarnok nagy, összehangolni nehéz a komplett fűtést, továbbá a vezetés percre kész információt szeretne látni az adott szegmensről, akár az összesről, a pillanatnyi státuszról, gázfogyasztás, stb. Továbbá távvezérelhető is legyen a megcímzett termosztát (pl. nappali-éjszakai üzemmód paraméterezés, ki/be kapcsolás). A végcél természetesen a gázfelhasználás gazdaságossá tétele egy központi felügyeleti programmal.

A windows meg azért kell, mert ugye céges berkekben még mindig inkább ez dívik. A későbbiekben, ha be tudnám bizonyítani a vezetés felé, hogy olcsóbb a linuxos platform, akkor van esély az átállásra. Egyelőre azonban windowson szeretném demonstrálni, hogy működőképes a rendszer.

Bár nem windows és nem RS485, de a saját lakásomban évek óta hibátlanul működik egy - saját fejlesztésű - fűtésvezérlő program.
Dallas DS18s20 ic-k segítségével 0.1 C fok pontossággal percenként megméri a helyiségek hőmérsékletét és összehasonlítja az adott helyiségre adott időpontra előírt értékkel, majd az eltérésnek megfelelően nyitja, vagy zárja az adott radiátor szelepét. Ha van legalább egy helyiség, amelyikben fűteni kell, akkor beindítja a kazánt.
Perces felbontásban, helyiségenként szabadon állítható az előírt hőmérséklet (a hét bármelyik napjára, vagy ünnepnapokra) egyedi profil szerint.
Ha érdekel keress meg, fejlesztek hozzá egy webes felületet és mindent fog tudni, amire szükségetek van.

Arrabonus

Szerencsére minden radiátorhoz külön cső vezet a padlóban. Az elosztóban, ahol ezek összefutnak, mindegyik vízkörhöz külön szelep van, amihez kaptam 230V-ról működő termofejeket. Ezekben is gáz tágul, mint a radiátorszelepre szerelhető termosztátban, de be van építve mellé egy ellenállás, amit 230V-ra kapcsolva felmelegíti a gázt, az pedig benyomja a szelep pöckét, amitől kinyit a szelep.

A termofejeket és a kazánt az az alábbi howto 3.1 és 3.2 pontja szerint vezérlem.

Akkor ha jolértem a termosztátok megvannak, és gépre is vannak kötve, és kommunkálnak is vele.
Akkor hol itt a gond?
Gondolom több termosztátot szeretnétek programozni távolról, lekérdezni és hasonló dolgok.
Pl.: ahol nekem kellen ilyet kialakítani hamarabb tudnék ethernetre csatlakozni egy pár ethernet 2 rs-485 illesztővel és egy szerver beállítani rá egy csendes kis helyen. Valószinü C/C++-ban egy daemon + egy webes felület lenne nálam a nyerő.
Mivel RS-485,nek is vannak határai max. csatlakoztatható végpontok, max sebesség, max hossz (ezek összefüggenek), igy biztos az erhetnetre konvertálásra próbálkoznék csak.
Egyszerü megoldás egy "rumoskockát" venni (kb. igy néz ki), IC-től egy kicsit nagyobb, lényegében egyik oldala ethernet másik oldala pedig RS-232. Persze lehet hogy csak valami windowsos virtuális comport drivert kapsz hozzá, na itt volt a gond nálunk is, ezért lett saját fejlesztésü.
Amúgy egy Ethernet 2 RS-485-t kellet csinálnom nemrég, PTZ-s kamerákhoz, hogy egyszerre többen is hozzáférhessünk.

Igen, jól látod, a rendszer megvan. A szoftver a lényeg. Van egy alapszoftver, ami kiolvas, megjelenít. A programozó már nem elérhető, a forrás nincs meg, így én kaptam a feladatot, hogy írjuk újra, lehetőleg bővíthető formában, ezért kérem a segítségeteket.
Az RS232 nem követelmény, lévén modernebb gépeken már nem található meg. Az ethernetes megoldás sem rossz, bár ez nem merült fel, de ha nem bonyolultabb, akkor ez is jó megoldás.
Ha webes felületen lenne, akkor sql adatbázis lenne a nyerő? Persze a olvasó/író programot akkor is meg kell írni...

Szerintem bővithetőség fontos akkor mindenképp ethernet, és a progit felkészíteni pl. min. 10 ilyen átalakító fogadására, vagy akár végtelen számu fogadására.
Webes felület és a C-s program között pl lehet mysql is a kapcsolat.
Ha érdekel a dolog, akkor msn-en felveszel, és ott megbeszéljük, egyszerübb mint itt nyujtani a fórumot.

"Persze az olvasó/író programot akkor is meg kell írni..."
Ez most nálam kb 10 000 sor forrás, 4 évi, minden szabadidőt felemésztő munka és egy csomó kifizetett modul és komponens. Nagyjából most van "eladható" állapotban, mondom ezt úgy, hogy már 3 éve 4 éve fut, tesztelés- javítás, fejlesztés új szolgáltatásokkal, ha lúd akkor legyen kövér vagy miért ne alapon. http://a8sli.dyn.hu/Programok.htm ( mikor csak lehet a Jackson módszer szerint dolgozom ) Ha van most is működő sikeres mérés a régi cuccal, akkor annak a kommunikációja megfigyelhető, monitorozható, stb. Ez persze időigényes és kiszámíthatatlan folyamat, de egy misét mindenképpen megér. Na, ezt a lefigyelt kommunikációt kell már csak a saját progidba beépíteni. Vagy lehet próbálkozni a szabványos protokollokkal, lehet, hogy valamelyik bejön. Mi inkább egy saját protokollt fejlesztettünk és alkalmazunk, ez gyorsabb mert csak a számunkra szükséges információkat, parancsokat tartalmazza. A saját fejlesztés miatt jobban kézbentartható a dolog ( hosszútávon mindenképpen ) Az pedig, hogy milyen nyelven íródik, az tök mindegy. ( ami neked jól megy )
--
üdv: virtualm

- a szépséghibálya a dolognak az, hogy mindez win alatt van -

hello,

Mi csinalunk mezogazdasagi termenyszaritokhoz amelyek plc-vel mukodnek pc-s vezerlo/adatgyujto rendszereket.
Ez egy erintokepenyobol es egy pc-bol all, ami egy vezerloszekreny elejere van szerelve. A plc-kkel modbus-on kommunikalok. A gepeken debian linux az op rendszer, a program java-ban irodott.
Ha erdekel, keress meg maganban.

zamek kukac vili pont pmmf pont hu