Fejlesztés

EFI bináris fordítása

Fórumok

Egy félhalott MBP-hez szeretnék előállítani egy picurka EFI binárist, amit tehát a boot managerből le lehetne futtatni. Összesen annyi lenne a dolga, hogy végrehajt 4 db. outb műveletet, aztán kész. Ezt szeretném a normál boot loader előtt lefuttatni. Ezt amúgy a grub.efi tudja - outb, osztán chainload (meg akár a freebsd-s loader.efi is), de most nekem az túlságosan bloatnak tűnik.

Van-e valaki, aki már csinált EFI bináris x86-64-en, és tudna némi támpontot adni?

Kiegészítő kérdés: úgy emlékszem, hogy a HP-féle Itaniumos EFI-ken volt olyan bootmanager beállítás, hogy próbálja meg először X-et, aztán ha az nem nyert akkor Y-t. Vajon az Alma-féle EFI tud ilyet? Ha igen, vajon hogy kell beállítani? Esetleg rEFInd-nak van-e ilyen funkciója?

PHP munkamenet kezelés helyett mit?

Fórumok

Sziasztok!

A minap készítettem egy felületet ahol a kezelő egy munkalapot kap maga elé, amelyre rátettem egy tovább gombot.

Az említett tovább gomb ajax segítségével feltölti a fél képernyőt, de a feldolgozó oldalnak szüksége van arra, hogy csak akkor működjön ha a kezelő be van jelentkezve. Ezt session-nel oldottam meg. Mivel egy másodperc alatt 3-4 szer is kattinthat így annyiszor lefut a kérés. Amit látok, hogy a kicsi session file a merevlemezen minden híváskor frissít. Minél kevesebb terheltetéssel szeretném megoldani, de a kezelő validálása mellett. (Ezért voltam a session mellett mert a logint nem tárolom további adatbázis műveletekhez és böngésző becsukáskor vége mindennek)

Ez így mennyire nyerő, ha egy nap 10000 darab kattintás is lehet ? (pl lapozgat, de indul mindig a "session_start()..."

Milyen technológiával váltanád ki a munkamenet kezelést ?

Köszönöm.

Robi

gdb kezdő

Fórumok

Van egy c,c++ alkalmazás, ami segfault-ol.

A gdb backtrace ehhez hasonlót ad vissza:

#0 _pelda2 (foo=foo@entry=0x4000000002ac, bar=bar@entry=0x0) at ...
#1 _pelda1 (foo=foo@entry=0x4000000002ac, bar=0x0, bar@entry=0x7ea57e10c4a8, baz=baz@entry=0) at ...
#2 _pelda0 (foo=foo@entry=0x4000000002ac, bar=bar@entry=0x7ea57e10c4a8) at ...

A kérdésem, hogy frame 1-ben a bar=0x0, bar@entry=0x7ea57e10c4a8, mit jelent?

_pelda1 úgy indul, hogy a bar még 0x7ea57e10c4a8, de benne 0x0 lesz, tehát a hibát a _pelda1-ben kell keresni, vagy _pelda0-ban már megváltozik bar és azzal hívja _pelda1-et?

Moment.js - It is not dead, but it is indeed done.

Fórumok

Sziasztok!

Tegnap körbejárta a sajtót a hír, hogy egy nagy népszerűségnek örvendő npm lib elmegy aludni. Nem hal meg, de pihen (We now generally consider Moment to be a legacy project in maintenance mode. It is not dead, but it is indeed done.).

Heti 14m letöltést (új telepítés, frissítés, talán npm outdated is?) produkáló, sokak számára alapnak tekintett projekt elérte a technikai kiemelkedése csúcsát és valam miatt abbahagyják. A hivatalos leírás (https://momentjs.com/docs/) szerint nem elég modern, mások szerint van jobb is (cégen belül: https://moment.github.io/luxon/), gyorsabb is, kisebb is. De hol vannak már azok az idők, amikor építhettél évekig egy projektre? Szerintem lesz ennek a folyamatnak még követője, pláne a kisebb npm package-ek...

Azért megnyugtató, hogy a c/cpp compilerek és egyéb nyelvi fordítók nem szűnnek meg csak úgy.

Git kezdő: Mit kezdjek a ponttal kezdődő fájlokkal és mappákkal?

Fórumok

Egy shell scriptet és a hozzá kapcsolódó állományokat szeretném felnyomni Githubra, de a következő problémába ütköztem:

Az állományok között van két skeleton mappa, amit a script a futása során bemásol a megfelelő helyre. Ez a mappa rejtett ("."-al kezdődő) néhány kilobyte-os fájlt és mappát tartalmaz, illetve egy üres 0 byte méretű normál fájlt. A Github ezeket nem hajlandó befogadni "This file is hidden" indokkal.

Én értem, hogy üres mappát és fájlt nincs értelme verziókövetni, ezért nem is lehet része a projektnek, de kényelmi és átláthatósági okokból mégis jó lenne, ha ott lennének... Ha más nem, legalább az az egy rejtett fájlt, ami nem 0 byte méretű (persze, ezt is lehetne workaroundolni, hogy kiveszem a nevéből a pontot és majd a script átnevezi a futása során, de ezt én nem tartom igényes megoldásnak).

A kérdésem, hogy ezt lehet forceolni valahogy vagy kénytelen leszek a scripten belül lekezelni a rejtett állományok létrehozását?

GitHub licensz, vagy file licensz az erősebb?

Fórumok

Van pár open-source project, amiket szívesen felhasználnék a saját pet-projectjeimben. A probléma abból adódik, hogy ugyan a GitHub repóban MIT licensz szerepel, de a forrás fileokban már csak az XCode által default generált "all rights reserved" található meg.

A legegyszerűbb nyilván a fejlesztő megkérdezése, de viszonylag sokszor nem reszponzívak, stb.

Vajon melyik licensz a mérvadó ilyen esetben?

Példa: https://github.com/FredrikSjoberg/ForceDirectedGraph

A project maga MIT licenszt jelöl meg, de a forrásban ennek nincs nyoma...