gentoo install

Fórumok

Hogy lehet Gentoot felinstallani egy telepitett nem Gentoo rendszer alol egy ures particiora?

Hozzászólások

Akkor most vegyél mély levegőt... és gondolkozz el dolgokon mielőtt belevágsz.

De lehet hogy csak a magyar nyelv hiányzott:

Katt ide

Amúgy tipp: az fdisk, a mkreiserfs meg hasonlók egy feltelepített rendszeren is hssználhatóak. Borzasztó egyszerű okokból: a telepített rendszernek is lehet ezekre szüksége.

A chroot meg pont arról szól, hogy onnantól a Gentoo-ba vagy.

Egy tanácsot fogadj meg: stage3-ról kezdj. És ott is csak a kernelt meg a grub-ot tedd fel. Ne vidd át a disztrib kernel konfigját, hanem csinálj genkernellel kernelt magadnak.

És minden lépés előtt állj meg és gondolkozz el azon, hogy a leírt lépés PONTOSAN mit fog csinálni. Ne hajtsd végre vakon a handbookot, ez nem program.

Háááát... izéééé... Tulajdonképpen van Next-Next-Finish telepítő, de ahhoz livecd kell, a topicindító meg ezt kizárta.

A sys-apps/gli nevű dologról van szó tkp. Ő a Gentoo Linux Installer. Jelenleg asszem még mindig fejlesztés alatt áll.

Amúgy egyébként a Gentoo-nak pont ez a lényege. Ha Next-Finish telepítős linuxot akarsz tegyél fel egy Ubuntu-t vagy egy SuSE-t.

+1
Gondoltam kiprobalom, a poen kedveert, de kb fel napos szivas utan ugy dontottem, gyorsabban vegzek kezzel! 3 oraval kesobb (forditast is beleszamitva) bebootoltam az alap-rendszerbe! ;)
--
Bárki aki aritmetikai módszerekkel akar előállítani egy véletlen számot, az a bűn állapotában leledzik.

Amúgy egyébként a Gentoo-nak pont ez a lényege.
Ja hát szenvedni minden distro alatt lehet. Csak van ahol szenvedés után sem fog működni a dolog vagy pedig a disztró hibájából grátisz szenvedés is jár hozzá (metacsomag disztrók buborékos háttérrel), van ahol mindennel ahol egyszerű, alap vagy mindennapi dolgokkal is szencedni kell, meg van a ******* (inkább nem mondom, ez nem a flame topic).

Engem inkább a USE flages játék érdekel (változó függőségek és változó végtermék miatt), meg hogy a forrásalapúságnak köszönhetően mindig a meglévő libekhez buildeli az új csomagokat. Nem azért szeretnék a Gentooval ismerkedni, hogy fölöslegesen dolgoztassam magam.

Kedves, a Gentoo-t az ember nem pillanatnyi kedve szerint állítgatja br, pláne nem az USE flageket.
Odafigyelés, odafigyelés, odafigyelés. Szerintem ez a többi disztróhoz sem árt.
És persze képesnek kell lenned definiálni a saját igényeidet. Itt nem arról an szó,. hogy hááát izé, nekem kell valami webszerver meg ldap meg ilyenek, hanem ha pl. tudom hogy akarok feltenni LDAP szervert, és az LDAP-ot használni is akarom, akkorr érdemes a programokat LDAP supporttal forgatni.
Ha ismert hogy egy program nem szeret az LDAP-pal együtt működni, akkor azon a csomagon letiltom a LDAP flaget. Pl én tudom, hogy a sudo-nak nem kell LDAP mert úgyis a PAM-on át nyomja ami már LDAP alapú, ergo a sudo nem kap LDAP flaget.

Szóval mindenképp tudnod kell mit csinálsz és amit csinálsz az pontosan milyen változást hoz a rendszeredbe.
De - ismétlem - kétlem hogy ez Gentoo-specifikus lenne. Minden rendszer esetében (figyelem! nem azt írtam, hogy minden *nix!) így KELL működnie a dolgoknak.

de wazze pont ez benne a szép!
Holnap kell pr dolgozatot írnom és a "miért utálom a debiant és miért szeretem a gentoo -t, pedig mindkettő Linux?" témakörben fog születni és napok óta jár az eszem, hogy miért érzem ezt.

Meg különben is aki nem bírja, ne csinálja...
Tudod lehet elmenni judózni, de az esés biza rohadtul fog fájni és fojtáskor csillagok repkednek ide-oda... aki ezt nem bírja menjen sakkozni :)

Szerintem könnyen telepíthető a gentoo, és viszonylag hamar felmegy, még az OOo is, bár ott 80 perctól 3 óráig minden előfordult már. Amúgy csak a telepítés a lassú, utána már nem számít, mennyi idő alatt frissül a rendszer. Ízlések és pofonok kategória. Nem szeretek szívni egy rendszerrel, és a gentooval nem is kell, úgy átlag két havonta van vmi gond csak, akkor kis use-flag és függőségpiszkálás (maszkolt-nem maszkolt, keywordos csomagok) megy minden, mint a karikacsapás.

Van egy projekt - gentoo alapú. Lényegében előreoptimalizált telepítő scriptről van szó benne. Esetleg nézdd meg - distrowatchon rátalálsz, nem ugrik be a neve.

De ne várj arra, hogy forrásalapú distro egykönnyen klikk-klikk lesz. Többé kevésbé azok, "akiknek szól", elvannak a konzolon, akik meg klikkelni akarnak,azok meg úgyis befürödnek (könnyen lehet, hogy egy valag config filet kézzel kell írogatni) - vagy tanulnak. De ha meg beletanultak, akkor ők azok lesznek, akiknek jó a konzol.
Leegyszerűsítve.
De vannak nagyon jó előre forgatott distók - minden cikizés nélkül ajánlom, tegyél fel egy ilyet, és mellette még a gentooval is szórakozhatsz. Aztán ha meg, úgyis átállsz rá. (amennyi melód benne lesz, majd fogod nem használni, mi?)
De azért legyen egy másik disztro is kéznél - hátha kifelejtettél valamit és nincsen net...:)

Meglepő módon a szokásos (tehát nem gtk-s vagy qt-s) livecd nem gentoo, mivel nincs benne a portage (minek is lenne benne, ramdiskre emergelni?!), ami egy gentoonak szükséges része. Ez tehát nem gentoo rendszer. Jó, ez installer, nem telepített rendszer. Akkor nézzünk egy usb flashdisket, ami már tekinthető telepítettnek, de nem tartalmazza a portage-t. Vajon google-ben vagy gentoo-wiki-ben hanyadik találat lenne? Gondolom amúgy adott, nem gentoo rendszerre gondoltál.
Tudod, az a ciki, hogy a kérdés nem azért hülye, mert pontatlan.

-------------------
2.6.17-gentoo-r4

Ez egy szubjektív telepítési mód a sok közül, ahogy én szoktam csinálni.
Természetesen, egyéb igényekhez, egyéb beállítások, és módok szükségesek :-)
személy szerint nekem sosem hiányzott a külön boot partició.
________________
Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 1.80GHz, 512 MB ram, 2.6.20-gentoo-r8

Üdvözlet!

Mostanság szeretném lezárni azt a kört, amelynek keretében próbálgatom a terjesztéseket.
Sokat kipróbáltam már és ugye van még a Gentoo.
Az eddigi kattintgatós telepítéseket sikkerrel zárván (ubuntu, uhu, mandriva, fedora, debian, zenwalk, .....) gondoltam, hogy egy ’egyáltalán-nem-kattintgatós’ linuxhoz is hozzá kéne nyúlnom.
Még nem értek nagyon a linuxhoz, de lelkesnek érzem magamat (azt azért tudom, hogy ez nem helyettesíti a hozzáértést). Szimpatikus – ahogy olvastam –, hogy működő rendszerről is lehet telepíteni és ott lehet folytatni, ahol abbahagyja az ember.
Eddig két live cd-t töltöttem le, de egyik sem indult el: 2007.0-live-i686 és 2006.1-live-amd64. Mindkettő beakadt boot után valahol 52% környékén.
Ezek után kérdés, hogy egyáltalán nekilássak-e?
Vagy a hardveremmel lehet gond (laptop: acer aspire 3103)?

Köszönöm...
C.

"Amikor elkezd bootolni nyomogass F2-t amig nem látod a boot folyamatot. Ott kiderül mi a baj."

Igen, ezt tettem és miután a processzort megállapítja, hogy amd, akövetkező sorban a
"hdparm" felirat után megáll... sem numlock sem caps-lock nem megy öt perc után sem.
Ez mennyiben érintheti a ninimal-cd életképességét? (vagy szedjem le, oszt' meglátom...)

Köszi,
C.

Letöltöttem a 2006.1-i686 live cd-t és a minimal-t is (munkahelyen, illegálisan...)

Hát a net-install-t azt buktam, mert mire hazaértem meghalt a net... sztem lesz 2-3 óra is, mire megint jó lesz (legutóbb 3 óra volt). Most gprs segítségével vagyok itt, és hát ez lassú is, meg drága is.

De a 2006.1 live végre elindult, és feltelepült, vagyis inkább feltelepülgetett. Meglepődtem, hogy egyáltalán eddig eljutott. Voltak hibaüzenetek is, de ettől függetlenül elindult. Meg hát egy külső HDD-re tettem, ami miatt megintcsak kellett egy kis hegesztés, mert a külső usb hdd MBR-je nem volt hajlandó indítani a rendszert... (amit úgy értek, hogy a grub nem volt halandó elindulni innen)
Szóvalk van ami megy, de pl a net még nem.
Megpróbálom a doksik alapján megoldani azt, ami nekem kell, ha elakadok, ismét jelentkezek.
Köszi a tippeket. És még ha nem is írogatok, azért a témát olvasni fogom.

C.

(Zöldségek beszélése esetén kéretik kijavítani! Nem sértődős fajta családból származom...)

Félreértesz.

Én arra mondtam, hogy az, hogy ő livecd-t szeretett volna eredetileg, az egy ésszerű elvárás. Én csak muszájból mondtam neki a mini install cd-t.

Vagy egy kicsit te fogalmatol félreéerthetően... Mivel én úgy értelmeztem a mondatodat, hogy nem minősíted jónak a livecd-ket. Ezért azonban nem lehet cappa-t hibáztatni, hiszen ő nem ismeri a gentoo-t annyira mint mi.

Könnyen lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam...

Mindössze annyit akartam mondani, hogy a fórumok követése alapján eddig mindig a minimal cdkkel volt a legkevesebb gond (érthetően), és a gentoo konzolos stage-3-as telepítése annyira jól dokumentált, hogy azzal van talán a legjobb esély arra, hogy működő rendszer legyen belőle.
De ismételten, lehet, hogy tévedek, mert még soha nem telepítettem liveCdről, GRP-vel meg ilyenekkel.

---------
MaGenTa - http://magenta.linuxforum.hu

x86; apropó mini: mini esetén javaslom, hogy használjátok a docache opciót (64 MB ram felett... de ma már nincsen olyan gép, amiben nincsen leglább 256 MB memória), mert rengeteget dob a sebességen.

---------
WARNING: Linux requires you to type! After rebooted to Windows, you can safely unplug your keyboard.
szerény blogom -- új címen!

Én is ezt a módszert javaslom. Annyit azért hozzáfűznék, hogy valójában a minimal install is livecd, csak X nélkül. links-el akár hup-ot is olvashat amíg lefordul a cucc, meg irssivel irczhet, etc.. Sőt még framebuffer és gpm is van, tisztára felhasznalóbarat. :)

Nem is tudtam hogy az official mini installba van irssi.

Mondjuk én a sajátba raktam tmsnc-t, mert nekem az msn fontosabb az irc-nél, de az saját build. Elég sok minden nem tetszett a hivatalos mini installba. Ami most nálam van, azzal egy hétig is el tudok lenni... :)

A rendszer különböző telepítettségi állapotai. Lényegében minden rendszernél vannak ilyenek, csak a klikkelgetős telepítők szégyenlősen elhallgatják.

A stage1 egy nagyon alap rendszer, általános x86/amd64 architektúrára forgatva. Ezekből a binárisokból gyakorlatilag mindegyik újrafordul a telepítés végére.
A stage2 egy bootstrap folyamaton átesett stage1. A bootstrap során felkerül pár nélkülözhetetlen dolog, plusz a portage és a gcc újrafordul. Itt vált a gcc pl. i386-pc-linux-gnu -ból i686-pc-linux-gnu host-ra.
A stage3 gyakorlatilag egy majdnem bootolható rendszer. Azért csak majdnem, mert a kernel és a bootloader nincs feltéve. Ez azért van így mert valamennyire szabványosak akartak lenni, és néhány architektúrán nem lehet grub vagy lilo fent. Kernel pedig azért nincs, mert az egy nagyon személyes dolog, azt neked kell előállítanod.
A stage0 ha minden igaz, akkor az az, hogy live-rendszer csinálja meg neked a stage1 binárisokat, de javítson ki aki tudja.

Kevesen tudják, de van egy stage4 állapot is. Ilyen tarlabdák hivatalosan nem készülnek, de a catalyst segítségével lehetőség van ilyenek létrehozására. Ebbe kerül egy genkernel kernel, lilo, illetve konfigurációs fájltól függően extra csomagok is. Én pl egy a saját gépemhez idomított stage4-ről installáltam újra a gépem. Mondjuk szerény voltam, alig pár megával lett nagyobb a stage4 a stage3-nál.

Mindenki elveszi a kedvét. Nyugodtan mehetsz a GTK+ telepítővel (grafikus telepítővel) , de ott is ha szarul állítod be a dolgokat, akkor INSTALL FAILED lesz. Én általában grafikusan szoktam telepíteni, majd ha az meg van, akkor jöhetnek a többi dolgok. Pl. make.conf stb. Bár tényleg, és amikor felteszem a Gentoo-t nekem kb. 1 hét, amire felmegy a KDE progik (amarok, thunderbird, k3b, stb.). Szóval próbálkozz. Én amire először fel tudtam tenni a Gentoo-t grafikusan, azzal kb. fél évig szívtam míg először feltelepült. Én általában a 2006.1-et szoktam eltenni, mert ott annak jó a GUI-ja, mert nekem a 2007,0 nem jön be az X. :( 2006.1 szertintem az nagyon jó kiadás. Sok rossz hír van a 2007.0-ról. De te döntesz. :)

Erre az oldalra nem találtam ebben a topikban utalást:
http://www.gentoo.org/doc/hu/handbook/index.xml

Nem mintha rajtam segített volna.

pendrive-ról indultam volna,
mint a "Parted Magic" esetében,
ennek van is pendrive-ra tehető változata: http://www.fulloffacts.com/partedmagic/

Az a bajom, hogy csak isolinux-ot találok a Gentoo Livecd 2007-n,
syslinuxot nem!
Tehát egyszerű másolással sajna nem megy.

Hát igen, azt sajna csak egy müxő linux alól tudod meglépni. Fel kell rakni egy syslinuxot, és azzal hekkerkedni. Én nem csináltam még ilyet, szal nem tok segíteni. Esetleg grub-bal próbálkozhatsz.

A Magyar handbookra nem nagyon van utalás még, egyrészt mert nem régóta van használható állapotban, másrészt mivel nincs teljesen kész a fordítói munka, még nem lett kilinkelve a Gentoo.org főoldalára. Viszont várjuk lelkes fordítók hadát, csak sajna nem jön.

sziasztok!

kicsit megakadtam a gentoo telepitesnel. handbookot kovetem, win melle szeretnek feltenni egy gentoo-t, hogy jol megtanuljam :)
egy dell inspiron 6400 notebookot hasznalok. szeretnem megtartani a win-t is, mert elegge sokat hasznalom (foleg jatek ;) ).
a problemam az, hogy amikor megprobalom kitomoriteni akar a stage 1 akar a stage3 tarball-t, akkor egy hibaval leall: korabbi hiba miatt a tomorites megallt. ha jol sejtem, akkor elfogy a hely. 1G ram van a gepben, letrehoztam egy 256 Mb-os swap particiot es egy 10G-s ext3-as particiot. gond nelkul elindul a minimal live cd (2007.0).

valakinek otlet, hogy mi lehet a baj?

koszi elore is a segitseget!

1) Jobb lenne a hivatalos Gentoo linket beletenni (akar distfiles.gentoo.org akar valamely elismert mirror), mert a BGO csak az arrol a linkrol szedett mini install cd-kre ad supportot.
2)

wget http://distfiles.gentoo.org/releases/x86/2008.0/stages/stage3-i686-2008.0.tar.bz2{,.DIGESTS} && md5sum -c stage3-i686-2008.0.tar.bz2.DIGESTS

3) ajanlani kellene a Gentoo-Wiki: Safe_CFLAGS szocikket a helyes, es a processzornak megfelelo beallitashoz, ugyanis sajnos a hivatalos handbook is hianyos e teren.
4) A desktop profil nem sokban kulonbozik a normal 2008.0-tol, de fel kellene hivni a figyelmet, hogy ez szerverhez nem ajanlott.
5) Tilos, egyaltalan nem ajanlott lokalis (parancssori) USE environmenttel dolgozni!! A gentoo-sources elso mergelese megcsinalja a szukseges lepeseket, ezeket kieroszakolni ertelmetlen! A build USE flag hasznalata pedig egyenesen kerulendo.
6) Ne vezessuk felre az embereket: az ntp-client rc script csak inditaskor 1x frissit. Ez nem folyamatos frissites, ahhoz cron script kell.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.