Gentoo

init rendszer(ek)

Fórumok

Sziasztok!

Épp játszom egy pici (minden téren, Lenovo ThinkCentre: i5, 8G RAM, integrált intel videó meg a szokásos körítés) gépen.

Kapott egy friss telepítést és ki szeretnék próbálni valami init rendszert ami nem systemd, kényelmes, aránylag egyszerűen tanulható. Most az alap openrc van rajta, de érdekelne bármi más is. A cél csak a tanulás, bár ha valamelyik bejön, még át is állítok rá minden gépet itthon :D

Tapasztalatokat szeretnék gyűjteni, itt elsősorban a másokét, azután meg sajátot ezekre is alapozva. Nem szeretnék szokásos systemd gyűlölködő topikot, ha lehet e nélkül várnék véleményeket, esetleg összehasonlítást pont a systemd-vel, mert (ha jó, ha nem) mára azért a legelterjedtebb init.

webapp-config

Fórumok

Sziasztok!

 

Mi ez a webapp-config valójában? Játszok egy kis géppel amit kifejezetten nextclouddal és gentooval szeretnék használni. Az emerge nextcloud után nem találtam a www mappában, így eljutottam odáig, hogy a webapp-configgal kerül oda, amit végül meg is tett ez az app, de miért nem készít hozzá konfigot? Azt reméltem, hogy elkészíti a vhost konfigurációt, bemásolja a megfelelő webszerverhez vagy legalább kiírja a konzolra, hogy ezt és ezt másold be ide-oda vagy valami, de nem :)

Most vagy tényleg nem tudja vagy a webapp-config-ból csak a webapp igaz a config pedig marad kézi, esetleg van még valami trükk?

Használja valaki aki tudna nekem némi felhomályosítást adni?

LibreSSL support discontinued

Fórumok

"LibreSSL has been forked off OpenSSL in 2014 to address a number of problems with the original package. However, since then OpenSSL development gained speed and the original reasons for the fork no longer apply. Furthermore, LibreSSL started to repeatedly fall behind and cause growing compatibility problems. While initially these problems were related to packages using old/insecure OpenSSL APIs, today they are mostly related to LibreSSL missing newer OpenSSL APIs (yet declaring false compatibility with newer OpenSSL versions). With the little testing it gets, our developers and users had to put a significant effort into fixing upstream packages. In some cases (e.g. Qt), upstream has explicitly refused to support LibreSSL, forcing us to maintain the patches forever. This in turn means that security fixes, regular version bumps or end-user system upgrades are often delayed because of necessary LibreSSL patching. What is even worse, major runtime issues managed to sneak in that broke production systems running LibreSSL in the past."

https://www.gentoo.org/support/news-items/2021-01-05-libressl-support-d…

Titkosítás, melyik, hogyan, miért, stb...

Fórumok

Volt valaha ez a szál: https://hup.hu/node/147118, meg még megannyi itt a titkosításról. Szinte mind végigolvastam és mint mindig, van ezerféle megoldás, vélemény. A kérdés: van ma még létjogosultsága a Truecryptnek? Van valami más ami megoldja a linkelt topic kérdését ( truecrypt loader egy USB flashdrive-on, a laptop MBR-jében semmi, a HDD partíció meg üresnek látszódott)? Azt tudom, hogy a mai napig sokan használják még a legutolsó verziót (esküsznek rá, hogy a mai napig sem tud egyik sem a nyomába érni), de tényleg nem tud egyetlen másik sem annyi mindent? Gentoo-hoz van layman overlay Truecrypttel, de már rég nem lehet telepíteni a függőségek miatt. Kíváncsi vagyok, hogy mivel lehetne teljes értékűen kiváltani? (tudom, luks vagy veracrypt, viszont ezek egyike sem tud mindent amit a truecrypt)

Bináris kernel build

Fórumok

BÚÉK

Van valami módja, hogy a genkernellel épített kernel/initramfs/modules bekerüljön a binpkgs rendszerébe? Fordíttattam néhányat (XEN,KVM), jó lenne -K telepítésre alkalmassá tenni. Most, hogy már tudom, hogy van -bin ág a portage-ban, gondolom van valami módja csak épp nem találok hozzá sehol leírást :( 

Ugyan nem Gentoo kérdés, de hogyan lehetne a lehető legpontosabban kiválasztani a kernel konfighoz a neki megfelelő minimális összeállítást? Nem szoktam nagyon minimalizálni/optimalizálni, de most „kedvem szottyant” csak azt belefordítani a feltétlenül szükséges! :)

(picit OFF itt: Xen Dom0-ban működő grafikus kártyát keresek amin elindul az X. Az nvidia nem barátja a xen-nek az alsó kategóriában. Ez csak a kíváncsiságom kielégítésére jelenleg.)

[MEGOLDVA]SSD to NVMe „telepítés”

Fórumok

Egy HW upgrade utolsó szösszenetén szeretnék túljutni. Adott egy pár éves, karbantartott gentoo ami jól működik, de tartalmaz(hat) már nem használt/rendszerszinten megváltoztatott dolgokat. Mindenből van bináris is egy hagyományos HDD-n. Eljött az idő, hogy egy sokkal gyorsabb NVMe tárolóra költöztethetem a rendszert és bár biztos vagyok benne, hogy ha simán másolnám, konfigurálnám, működne tovább, mint eddig, mégis kíváncsi lennék, hogy mások mit tesznek/tennének ebben az esetben. Friss install vagy másolás? Ha friss, akkor a meglévő binárisokat felhasználva vagy teljesen az elejéről, helyben forgatva vagy esetleg ezek keveréke? Amit változtatni szeretnék az egyedül a boot, amit uefi-stub-al fogok megoldani, de ez nem jelentős változtatás. Minden egyéb marad (make.conf, profile, stb...). 

Catalyst Live kérdések

Fórumok

Szeretnék a működő rendszeremből/ről egy vagy több különféle rendszert a catalyst-al létrehozni (illetve bármi más is jó lenne, de ilyet még nem csináltam, tehát ha nem catalyst, akkor mivel lehet?). Van itt valaki aki használta, ismeri és kicsit okosítana?

Kernel frissítés után se kép se kép :)

Fórumok

Sziasztok!

Olyan történt ami még eddig soha! Van egy háttérben futó gépem, kapott szép új kernelt (5.9.x), genkernellel a régi konfigra építve. A genkernel lefutott, meg is van a teljes eredmény. Elkezdtem fordítani az új modulokat az nvidia, virtualbox stb.-hez amikor kifogyott a helyből a /var alatt (külön partíción van, igaz nem a teljes partíció az övé, hanem egy könyvtár ami linkelve van a /var alá). Gondoltam majd a reboot után befejezem, generáltattam új grub.cfg-t és „addneki”: reboot. Na azóta egyetlen kernellel sem jut el sehová, nincs log és az initrd után kép sem, még a legutóbbival sem amin a fordítás készült (van 3 régebbről, direkt ilyen esetekre). Az elmúlt néhány hónapban ki sem volt kapcsolva, leginkább distcc-re használtam, de azért néha ránéztem a saját kijelzőjén is, szóval korábban teljesen rendben működött. Teljesen random live rendszer (sabayon, sysresccd meg ki tudja mit ki nem próbáltam már) alól chrootban működik minden. Ha a telepített kerneleket (mindegyik ugyan így jár) indítom, az initrd indulását még látom, aztán semmi. A bekapcsoló gombra azonnal kikapcsol, a logokban persze semmi, hiszen a rendszer nem indul el.

Ilyen esettel még nem találkoztam eddig!

Szóval kérdéseim lennének! :)

A live/boot lemezeim indítására https://ventoy.net/-t használok. Van olyan live rendszer aminek a beállításait esetleg el is tudnám menteni? Legalább nem kellene mindig újra konfigolnom az internetelérést, ssh-t, stb... (P.S.: Az sem baj ha gentoo alapú ;) )

Mire tippeltek, mit szúrhat(tam)ott el amiért minden eddig működő kernel ugyan azt produkálja? Merre keressem a hibát?

(a rendszer ext4-en terpeszkedik, UEFI és GPT. Amúgy sima stabil gentoo, semmi ~amd64, csak a stabil, illetve van egy pár appimage, amiket fél éve indítottam el legutóbb és azóta már volt restart)

[Megoldva] minidlna telepítés

Fórumok

Sziasztok !

Szeretném telepíteni a minidlna programot, de akárhogy próbálkozom nem sikerül.

Ha minden igaz, gcc10-es probléma.  A következőkel próbálkoztam:

- revdep-rebuild --library 'libstdc++.so.6' -- --exclude gcc

- Teljes rendszer újraforgatás.

- CFLAGS="-fno-common" emerge minidlna (magába az /etc/portage/make.conf -ba is beírtam a "-fno-common")

build.log: https://pastebin.com/JBqgJnHx

 

Esetleg van valakinek ötlete, hogyan tudnám megoldani?

Válaszokat előre is köszönöm.

Kernel forgatás hiba (genkernel) [Megoldva]

Fórumok

Sziasztok.

Friss kernel szeretnék forgatni a gépemre, de az utóbbi pár verziónál a következő hibát kapom.

HackerOS /home/pusztito # genkernel --kernel-config=/proc/config.gz all
* Gentoo Linux Genkernel; Version 4.0.8
* Using genkernel configuration from '/etc/genkernel.conf' ...
* Running with options: --kernel-config=/proc/config.gz all

* Working with Linux kernel 5.7.4-gentoo-x86_64 for x86_64
* Using kernel config file '/proc/config.gz' ...
*
* Note: The version above is subject to change (depends on config and status of kernel sources).

* kernel: >> Initializing ...
*         >> Previous config backed up to .config--2020-06-21--11-38-42.bak
*         >> Running 'make mrproper' ...
*         >> Running 'make oldconfig' ...
*         >> Invoking menuconfig ...
*         >> Re-running 'make oldconfig' due to changed kernel options ...
*         >> Compiling 5.7.4-gentoo-x86_64 bzImage ...
*         >> Compiling 5.7.4-gentoo-x86_64 modules ...
*         >> Installing 5.7.4-gentoo-x86_64 modules (and stripping) ...
*         >> Generating module dependency data ...
*         >> Compiling out-of-tree module(s) ...
* ERROR: compile_external_modules() failed to compile out-of-tree-modules!
* Please consult '/var/log/genkernel.log' for more information and any
* errors that were reported above.
*
* Report any genkernel bugs to bugs.gentoo.org and
* assign your bug to genkernel@gentoo.org. Please include
* as much information as you can in your bug report; attaching
* '/var/log/genkernel.log' so that your issue can be dealt with effectively.
*
* Please do *not* report kernel compilation failures as genkernel bugs!
*

Többféle módon próbálkoztam de az eredmény mindig ugyan az. Az 5.6.15-gentoo verzióig problémamentesen tudtam forgatni de az utána lévő verzióknál előjön a hiba. Valaki találkozott ezzel a problémával?

Válaszokat előre is köszönöm.