Kernel frissítés után se kép se kép :)

Fórumok

Sziasztok!

Olyan történt ami még eddig soha! Van egy háttérben futó gépem, kapott szép új kernelt (5.9.x), genkernellel a régi konfigra építve. A genkernel lefutott, meg is van a teljes eredmény. Elkezdtem fordítani az új modulokat az nvidia, virtualbox stb.-hez amikor kifogyott a helyből a /var alatt (külön partíción van, igaz nem a teljes partíció az övé, hanem egy könyvtár ami linkelve van a /var alá). Gondoltam majd a reboot után befejezem, generáltattam új grub.cfg-t és „addneki”: reboot. Na azóta egyetlen kernellel sem jut el sehová, nincs log és az initrd után kép sem, még a legutóbbival sem amin a fordítás készült (van 3 régebbről, direkt ilyen esetekre). Az elmúlt néhány hónapban ki sem volt kapcsolva, leginkább distcc-re használtam, de azért néha ránéztem a saját kijelzőjén is, szóval korábban teljesen rendben működött. Teljesen random live rendszer (sabayon, sysresccd meg ki tudja mit ki nem próbáltam már) alól chrootban működik minden. Ha a telepített kerneleket (mindegyik ugyan így jár) indítom, az initrd indulását még látom, aztán semmi. A bekapcsoló gombra azonnal kikapcsol, a logokban persze semmi, hiszen a rendszer nem indul el.

Ilyen esettel még nem találkoztam eddig!

Szóval kérdéseim lennének! :)

A live/boot lemezeim indítására https://ventoy.net/-t használok. Van olyan live rendszer aminek a beállításait esetleg el is tudnám menteni? Legalább nem kellene mindig újra konfigolnom az internetelérést, ssh-t, stb... (P.S.: Az sem baj ha gentoo alapú ;) )

Mire tippeltek, mit szúrhat(tam)ott el amiért minden eddig működő kernel ugyan azt produkálja? Merre keressem a hibát?

(a rendszer ext4-en terpeszkedik, UEFI és GPT. Amúgy sima stabil gentoo, semmi ~amd64, csak a stabil, illetve van egy pár appimage, amiket fél éve indítottam el legutóbb és azóta már volt restart)

Hozzászólások

Az MX-Linux el tudja menteni a session-t az USB-re, de az Debian alapú, ha nem zavar.. Válaszd az AHS-verziót, abban szinte minden firmware benne van..

Szerkesztve: 2020. 10. 23., p – 08:50

Szerintem csak az indítóüzenetet láttad, de nem találja a grub az initrdt.
És az mit jelent, hogy "a régi konfigra építve"? Az 5.8 configot (vagy régebbit) nem használhatod az az 5.9 -hez - ha jól értettem.
De az is nagyon vagány, hogy félbehagyott kernet telepítesz. És ezt a Gentoo meg is teszi hibaüzenet nélkül? Ez aztán a "rock'n roll életérzés"!
Én a "/" -be tenném azt a kernelt amit indítani akarok (már ami működik is) - esetleg átnevez arra amit a grub ismer (Pl.:vmlinuz, initrd.img). Persze ha "/boot" is partíció akkor passz.

Valószínűleg nem ismered a gentoo-t, de megbízhatóbb az összes többinél! Igaz, ez némi időbe kerül, de azért 10-15 évente elnézem neki, ha ilyet produkál (valószínűleg nem önszántából). Ha valaha valamelyik rendszer csak fele ennyi támpontot/hibaüzenetet nyújtott volna, soha nem váltok róluk, így a kérdésedre válaszolva, nem, nem teszi meg hibaüzenet nélkül! Sőt, nem is vagánykodom félbehagyott kernel telepítéssel, de ezt az első posztomból is ki lehet olvasni, a genkernel lefutott! A gentooban ez ennyi, lefutott az azt jelenti, hogy elkészült a kernel, nem többet és nem kevesebbet! Ha visszakeresel itt a nevemre, akkor látni fogod, hogy mióta gentoo-zom és mennyi problémám volt vele eddig, (kb. semmi). A hibaüzeneteket mindig figyelembe veszem, mindig reagálok is rá (mint ebben az esetben is történt, töröltem a distfiles mappa tartalmát reboot előtt és folytathattam volna a többi program moduljainak fordítását, de rebootoltam. Ez már így van és nem mentettem a korábbi állapotot (asszem itt az ideje a btrfs-nek)).

A témához:

genkernel --makeopts=-j9 --kernel-config=/root/config all

lefutott gond nélkül, mint eddig mindig! Néha kell egy kicsit a konfigba belenyúlni kézzel, ha nem működik valami, de ez itt most nem kernel probléma lesz szerintem mivel semelyikkel nem megy semmire és ha eddig valami nem stimmelt, akkor a bootoló (vagy éppen nem) kernelből azért lehetett tudni, hogy mi a baj.

A genkernel után a emerge -1 @module-rebuild hasalt el hely hiányában, de ez ugye nem a kernel hanem a kernelhez csatlakozó modulok felépítésért lett volna felelős (nvidia, virtualbox és qemu modulokat akart fordítani). Így nincsen félbehagyott kernel és csak a rock&roll életérzés maradt :D Azóta chroot alatt lefordítottam a kernelt újra más konfiggal is. Nem kernel probléma (nem is gondoltam kernel problémára, mivel az initrd-t még látom elindulni illetve látom, hogy próbálja betölteni és itt vált sötétre a kép minden kernelnél. Ez az amit nem értek, hogy minden kernelnél! (esetleg fájlrendszerhiba lenne a /boot-on...? Na ezt is megnézem!)

Ezt a gyökérbe másolást kipróbálom, bár a /boot is külön partíció és nem tudom, hogy a grub keres-e a gyökérben ebben az esetben. Nem produktív a gép, illetve semmi komoly dolga nincs. Itt már csak arról szól, hogy megtudjam a hiba okát, hátha valaha még felbukkan.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Kedves dzsolt!

Én mepróbálnám genkernel nélkül, már olvastam genkernellel máshol is hibát. Én hardened profilt használok. Az, hogy stabil profilt használsz, még nem 100%-os biztonság, pedig nem biztos, hogy a gentoo hibája.

dzsolt@gentooboy /usr/src/linux # make -j9 && make modules_install && make install && genkernel --install initramfs && grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Esetleg genkernel helyett dracuttal is csinálhatsz ramdisket. Ha a bootolás során nem látsz hibaüzenetet, az alábbiakat próbálnám:

Beleírni a /etc/default/grub-ba az alábbi sort: GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=text Természetesen ez után a ramdiszket, majd a grub.cfg-t újrakreáltatni.

Ha ezután sem látsz bootolás alatt szöveget, esetleg még hozzáírnám a kernel paraméterhez grubban a nomodeset paranccsot.

Nvidia kártyám gentoos korom óta már nincs, így nem tudok hozzáfűzni semmit, de az xorgba én beletenném a vesa támogatást hib gebasz esetén jól tud jönni.

Köszönöm a tanácsot, épp elérem messziről (na jó, 2 méterre van a szoba sarkában, de etherneten keresztül ez már messzinek számít :D ). Ez az egyetlen stabilra fordított gentoom, minden más tele van (laptop, tv-boxok, router, kaputelefon, stb...) ACCEPT_KEYWORDS="~amd64 ~arm ~arm64"-al. Mind működik :D Na jó, néha vannak fennakadások, de nem vészes. Ez sem volt az (így utólag), de azért olyan érzésem volt, mint a faltörő kosnak a fotocellás ajtó előtt az elmúlt 2-3 napban. Nem használtam még dracut-ot illetve a boot folyamat sem grafikus, mert minek. Olyan ritkán kell manapság újraindítani, hogy nem tartottam fontosnak. A genkernel eddig még sosem hagyott bajban, szerintem most az 5.9.1 kernel adta fel neki a leckét, illetve nekem. A bevett szokásom eddig az volt, hogy a futó kernel configját betöltve építettem új kernelt úgy 2.4 óta. Persze volt, hogy elhasalt, de mindig láttam valami hibajelentést és onnan már ment tovább. Ez most nem állt fenn. Az nvidia meg adott, ez volt/van a gépben. Ez egy jó pár éves Alienware, i7, 16GB Ram és kicsi (nekem ez volt a lényeg, hogy relatív kicsi legyen). A nvidia csak vele jár, jó lenne nekem az alaplapi intel is, de valamiért már bios sem ad vele képet ha átállítom. Olyankor teljes reset, azt utálom.

A hardened viszont érdekel! Van tapasztalatod vele esetleg arm-en is?

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

A hardened viszont érdekel! Van tapasztalatod vele esetleg arm-en is?

Sajnos armmel nincs. Hardenedet az i3-as hobbyszerveremen kezdtem el használni, és annyira elégedett vagyok vele, hogy dektopon is így használom. Olyan szinten, hogy a laptopomra tesztnek feldobtam a kde-t és a gnomeot is  systemD mentesen. Tökéletesen működik. Nálam különösen magas prioritás a stabilitás. Ha kell a csomagok elavultsága árán. Amúgy sem vagyok hajlandó szórakozni az ~amd64 miatti szopásokkal. Nyilván olyan programokat így telepítek, amiből nincs elérhető stabilnak nyilvánított és mindenképpen kell. De nem sok van ilyen. Szerintem vl-t keresd meg, ő használ hardenedet, ráadásul SELinuxszal. Ja meg még dwokfur is hardenedeset tol.

Szerintem vl-t keresd meg, ő használ hardenedet, ráadásul SELinuxszal.

Nem használ.

Grsecurityt használtam, de amióta hisztis picsa lett Spender, azóta azt sem használom. Amúgy az általam használt funkcióinak egy jelentős része belenőtt 15 év alatt a vanilla kernelbe is, szóval nem _akkora_ fájdalom a dolog (a PaX-ot pont nem használtam, annak a hiánya fájna).

SELinuxot sosem használtam, hardened profilt se.

Nem, nem azt használom :) Azt is ki akartam próbálni, hogy mennyire használható és de, a futó rendszer konfigjával indítottam, mint mindig. A korábbi tapasztalataim azok voltak, hogy legtöbbször a korábbi kernel konfig miatt kiabál a fordító, ad valami jelet, hogy nem klappol, le sem fordul vagy ilyesmi ami eddig is volt és így onnan folytatom ahol elakad, teljesen vagy egyszerűen reboot után használhatatlan lesz és ír valamit (kernel panik vagy a logokban lesz valami nyoma). Most semmit nem szólt, lefordította, be is bootol, de az eredmény itt olvasható fentebb :). Alapvetően (mivel ez egy házi fordítógép és nem éles szerver) ritkán frissítek rajta bármit is, mert nem kell illetve azt frissítem amit muszáj. A friss kerneleket sosem szoktam ilyen hamar kipróbálni, de most a home-office unalmában (2,5-3 órával kevesebb az utazás elmaradása miatt a kieső időm) ráeresztettem. Végső soron az utazásom idejét fordítottam a hibakeresésre. (jah, már működik, a most futó kernelhez (5.4.72) nem volt nvidia modul sem fordítva és nem indult az xorg sem, alapon a konzolra nem ír vele semmit, és őszinte leszek, nem emlékszem rá, hogy valaha is használtam volna ezt a kernelt. Alapvetően kitakarítok a fordítások után, de ebben még meg volt a lefordított anyag, így ezzel próbáltam ki. Amúgy 5.4.41-el ment, mert az stabil (bár a gentooban nem támogatott, de a routerem ezzel megy tökéletesen az arm-en és arm64-en is, így kapott egy ebuildet tőlem, teszteltem és rendben van. Az ág karbantartója (https://www.fw-web.de/dokuwiki/doku.php?id=en:bpi-r2:start) sokat dolgozott vele, hogy minden működjön az arm-eken, egységesíteni akartam a kerneleket, így lett ez ide is.)

Szóval a lényeg, nem fontos, hogy a legfrissebb kernelem legyen, ez az unaloműzés eredénye. Ismét beigazolódott a mondás: Ami nem romlott el azt nem kell megjavítani!

Bevallom, ilyen tanácstalan még nem voltam. A semmi visszajelzés kicsit megdöbbentett.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

genkernel helyett manualis  (make menuconfig, make, make modules_install, stb... ) kernel forgditast/installt nem probaltad?

Support Slackware: https://paypal.me/volkerdi

Próbálkozom. Az fsck szerint a boot tiszta, szóval nem fájlrendszer hiba. Amúgy annyit sikerült, hogy töröltem a boot és efi partíciókat, újra létrehoztam kicsit eltérő mérettel és formáztam. Megvannak a régebbi kernelek, make install, grub és érdekességképpen elindul minden (az initrd-k nincsenek meg)! Simán make installal feltszem a legutóbb fordított 5.9.1-et (ez már nem genkerneles, a chrootban fordítottam), reboot és újra semmi :O Hiába törlöm mindenestől, innen a többi sem indul. Az igaz, hogy az előző konfigra épült (csak belenéztem, nem változtattam a menuconfigban, de elmentettem a .config-ot , a módosított configost lefordítottam ugyan, de nem installáltam a modulokat, az játszani van, a módosítás annyi, hogy 1000Hz re lett állítva, a lényeg a fordítás volt. Lehet adok neki egy make modules-t is és próba), lehet kellene egy make clean és az elejéről kezdeni teljesen kézzel konfigolva... Jó lesz ez :)

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Az, hogy minden kernel indítása az initrd-nél áll meg, nem utalhat esetleg arra, hogy ugyanazt az initrd fájlt használod különböző kernelekhez?

Most, hogy írtad megnéztem a grub.cfg-t, de az rendben van. Kipróbáltam pár kombinációt, semmi siker, így letöröltem mind, csináltattam vele egy új initrd-t (most csak egy van, a legutóbb működőt építtettem újra vele). Már eljutok a konzolig távolról, viszont a gép egyik kimenetén sincsen kép. Ez már nem olyan gáz, eddig is „messziről” használtam :) Viszont azt hiszem a /boot-ot szétszedem kétfelé (a most működőt másolom rá), így mindig tartalékolok egyet ami ha akár régi is, de elindul :) egy chroot, fstab, grubcfg és nem leszek megrökönyödve, mint most voltam. Most keresgélek a logokban, hogy mi változott vajon ami elvitte magával az egészet.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Ezek a kernelek már telepítve voltak egyszer, a forrásaikban (ahol nem takarítottam ki) megvan még a kernel így elegendő volt csak azt a boot-ba tenni. Miközben próbálkoztam, találtam 3 forrást ahol valamiért nem takarítottam ki, itt elég a make install, mivel a modulok már a helyükön vannak. 7 kernelforrásból (ebből egy az 5.9.1) 3ban volt még meg a lefordított anyag és ezzel ami most fut már jutottam ma korábban is valamire. Illetve most már teljesen használható, de lefordítom megint a korábbi általam stabilnak ítéltet és hagyom a kerneles játékaimat, inkább fordítok időt valódi munkára :)

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt