eGroupWare: A csoportmunka megoldás

 ( csuhi | 2006. július 21., péntek - 8:07 )

Bemutatás

Az eGroupWare egy üzleti szintű, PHP alapú, szabad csoportmunka szerver megoldás. Többplatformos, futtatható Apache és IIS webszerveren, és a legelterjedtebb adatbázisszervereken. A kliensekre elég egy modern böngésző, Mozilla Firefox, Konqueror, Opera, IE tökéletesen megfelel. Ezen megoldás előnye, hogy távolról, akár a világ másik végén lévő internetkávézóból is elérhetjük levelezésünket, határidőnaplónkat, címjegyzékünket vagy könyvjelzőinket, és lehetőséget ad a munkatársakkal való hatékony információcserére, egyes események megosztására is. A szoftver természetesen megfelelően biztonságos felhasználóazonosítást és jogosultsági rendszert tartalmaz adataink védelmére.

Adataink nem csak webes felületen érhetőek el, lehetőség van egyéb csoportmunka szoftverekkel való együttműködésre, mint például Kontact, Evolution vagy Mozilla Thunderbird/Sunbird, a Sync-ML modul segítségével pedig újabb mobiltelefonnal és PDA-val is szinkronizálhatjuk azokat.

A szoftver jelenleg 25 nyelvet támogat, köztük a magyart. A honlap szerint a magyar nyelv támogatása 43,7 %-os szinten áll, de szerencsére a népszerűbb alkalmazások jól tudnak magyarul. Aki nem elégedett a helyzettel, könnyen segíthet ezen, ugyanis az eGroupWare tartalmaz webes megoldást a fordításhoz.

Alkalmazások

Az eGroupWare a következő alkalmazásokat tartalmazza, a honlap szerinti bontásban, a név mellett zárójelben az alkotójával:

Tipikus csoportmunka alkalmazások

Calendar ( RalfBecker )
Naptár, melyben lehetőség van csoportok és projektek kezelésére, események megosztására. Együttműködik többi alkalmazással, tartalmazhat hivatkozásokat a Címjegyzék és az InfoLog bejegyzéseire, például.


1.sz. ábra, Naptár

AddressBook ( Milosh )
Címjegyzék, LDAP vagy SQL alapon. A kontakt személyek kategóriákba sorolhatók, adataik megoszthatók a felhasználók között.

FelaMiMail ( knecke )
Ügyes, teljes értékű IMAP alapú webmail alkalmazás.


2.sz. ábra, Webes levelezés

InfoLog ( RalfBecker )
Teendők, Feljegyzések és Telefonhívások nyomonkövetésére használatos alkalmazás.


3.sz. ábra, Teendők, Feljegyzések, Telefonhívások

Egyéb csoportmunka alkalmazások

ProjectManager ( RalfBecker )
Projektkezelő, jól összeintegrálva a többi alkalmazással.


4.sz. ábra, Projektek kezelése

resources ( nelius )
Erőforrások. Naptárba integrált raktár, és könyvelést segítő alkalmazás.

filemanager ( mipmip )
Fájlok tárolására és kezelésére használható, VFS, sql-db vagy webdav alapú.

mydms
Dokumentumok tárolására és kezelésére alkalmas, hozzáférések szabályozására is van lehetőség.


5.sz. ábra, Dokumentumtár

SiteMgr ( RalfBecker )
Felhasználóbarát felület az oldal kinézetének és működésének testreszabására, fordításhoz is hatékony segítséget nyújt.

Timesheet ( RalfBecker )
Projektkezelőbe integrált alkalmazás az időfelhasználás követésére.

Wiki ( RalfBecker ); KnowlegeBase ( alpeb ); Work-flow engine ( regis_glc ); OnlineHelpSystem ( RalfBecker )
Felhasználókat támogató megoldások.

Ezeken kívül tartalmaz még alternatív webmail megoldást mely POP3 protokollt is kezel, alkalmazásokat szavazások, könyvjelzők, hírek és hibajelentések kezelésére, csetprogramot, stb...

Adminisztrációt és fejlesztést segítő és egyéb alkalmazások

 • Telepítést és frissítést segítő alkalmazások
 • Webes adminisztrációs felület, webes biztonsági mentés
 • phpSysInfo - rendszerinformációk
 • Webes regisztrációs lehetőség
 • phpgwapi - saját API
 • TranslationTools - lokalizálás segítésére
 • soap, xmlrpc, sync-ml - kapcsolattartás csoportmunka alkalmazásokkal
 • ftp kliens

Tervezett új alkalmazások

 • Import-Export
 • Testreszabás
 • Bannerhirdetési rendszer statisztikával
 • WebWriter, online szövegszerkesztő és pdf készítő

Telepítés

A szoftver futtatásához alapvetően egy PHP-s webszerver és egy adatbázisszerver szükséges, a levelezéshez SMTP és IMAP, de működik POP3-al is. A különböző alkalmazásoknak beállítástól függően egyéb szoftverigénye is lehet, erről a termék honlapja részletes információt nyújt. Én egy Slackware Linux 10-en futtatom, 2.4.32 kernellel, a webszerver egy Apache/1.3.33 (Unix), PHP/5.0.3, levelezőszerverként IMAP-ot és Sendmail SMTP-t használok, az adatbázisszerver pedig MySQL 4.1.11. Ezzel a konfigurációval minden alkalmazás működőképes, persze még lehetne finomítani LDAP alapú azonosítással és címtárral vagy SAMBA integrációval, például.

A telepítése egyszerű, jórészt webes felülettel támogatott, és a honlapon részletes segítséget kapunk hozzá. Kitömörítés és a jogosultságok beállítása után webes felületen szerkeszthetjük a fő konfigurációs fájlt, a header.inc.php-t, és az egyéb beállításokat is megtehetjük adminisztrátorként, felvihetjük a felhasználókat is, hozzáadhatunk és elvehetünk alkalmazásokat és biztonsági mentést készíthetünk. Az így elkészített konfigurációt ellenőrizhetjük is, mint az 1. sz. ábrán látható.


6.sz. ábra, A telepítés ellenőrzése

Használat, tapasztalatok

Néhány hete kezdtem el használni az eGroupWare-t, és nagyon kellemesek a tapasztalataim. Eredetileg nemrég elindított vendégházam számára kerestem olyan webes naptárat, amibe több ember dolgozhat, megkönnyítendő családon belül a foglalások nyomon követését. Az eGroupWare erre is tökéletesen alkalmasnak bizonyult, de erre sokkal többre is képes. Mivel magyar nyelvű, ezért édesanyám is könnyen elboldogul vele, és a mobiltelefonon lebeszélt foglalást akár munkahelyen, akár itthon be tudom írni a naptárba, ami automatikusan kiértesíti édesanyámat és öcsémet az új eseményről e-mailben, de akár mobillal is össze lehetne szinkronizáltatni például Bluetooth-szal vagy GPRS-el.


7.sz ábra, Rendszerinformációk

A szoftver sebességére se lehet panasz, beállítható hogy az oldal alján jelezze a létrehozásához szükséges időt. Ez alapján a fenti ábrán szereplő konfiguráción (amin X szerver is fut) 2 másodpercen belül generálja az oldalakat átlagosan, kicsit tovább a levelek kiolvasása az IMAP kiszolgálóról, ez tíz másodpercnél többet is igénybevehet 25 levél/oldal esetén. Az oldal távoli használat esetén sem lassú, egy 2,5Mbit/0,5Mbites kapcsolaton csücsülve egy hasonló sávszélességű de technikailag más szélessávú kapcsolatról nézve is teljesen jól működik.

Ezek alapján elmondhatom, hogy nem csak komoly vason, vállalati környezetben használható, hanem akár otthoni, átlagos Linux szerveren és internetkapcsolaton is hatékony lehet a család vagy egy kisebb cég információcseréjének és adminisztrációjának hatékonyabbá tételére.

Linkek

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Milyen tapasztalataitok vannak vele?

A szerző írta, hogy neki bejött, engem érdekelne mások véleménye is.

a csoportmunka szoftverek kis csoportoknal, vagy nagyon elkulonulo reszekbol allo szervezeteknel ertelmetlenek. sokkal nagyobb az overhead-juk, mint a hasznuk.

ahol igazan jo, az az amikor nagyon hasonlo dologgal foglalkozik sok ember, ott viszont fontos, hogy kotelezo legyen hasznalni. kulonben mindig epp az nincs benne, ami kellene.

Anr - http://andrej.initon.hu

Eléggé használható. Én leginkább a címjegyzék, a wiki és projektmenedzser-infolog részét használom. Ami nagyon tetszik, hogy más programokkal (pl. kmail, kaddressbook) xml-rpc -n keresztül képes adatot cserélni.
--
Aries
http://aries.mindworks.hu
http://mindworks.hu/blog/aries

Kb. egy éve használjuk kiscsoportos (5-10 fő) interneten megvalósuló projektmunkában. Leginkább a "File manager"-t Wiki-t, "Address Book"-ot. Mindenki egy helyen megtalálja a többiek elérhetőségét, és minden szükséges dokumentumot.

Az e-groupware kellően biztonságossá tehető, tudunk közvetlen linkeket küldeni (e-mail, icq), amit mindenki csak authentikáció után ér el.

Legtöbb linuxon csomagból telepíthető és támogatja a frissítések automatikus letöltését.

Nagyon hasznos a csoportos e-mail értesítés a naptárban a határidőkről, a dms-ben pedig katalógusok/dokumentum változásásról.

A feladatokat lehet delegálni. A projekt kezelő gannt diagramot is tud rajzolni.

Amit még kipróbáltunk és mégis ezt választottuk:

Piaci:
- Lotus Notes + Lotus Domino Server
- Novell Groupwise

Open Source:
- PHP Groupware
- OpenXChange

A piaci megoldások leginkább csak natív kliensekkel voltak használhatóak, melyek kevés platformra érhetőek el, minden gépre telepíteni kell, és lassan frissülnek. Több rosszat nem merek írni, nehogy a gyártók megharagudjanak. Csak még annyit, hogy a fenti termékekhez minden liszenszünk megvan, így a választást az ár nem, csak a tudás befolyásolta.

A Linuxra ingyenes megoldások közül egyértelműen ez volt a leginkább kiforrott. Ez abból is látszik, hogy csak ennek van 1 feletti verziószáma, és manapságis elég gyakran frissül.

Ha mar itt vagyunk Gant diagrammhoz mi kell? GD-t raktam phpba de tovabbra sincs.

Szia!

A hitelesitest mi vegzi nalatok??
A sima ldap-ot mar sikerult beloni, vki tudna segiteni, hogyan lehet sldap-ot beallitani rajta!

Koszi

csbika

Ki fogom probalni.

Koszonet Csuhi-nak a cikkert. :-)

---------------------
Ригидус а бетегадьбол

En is most telepitgetem/probalgatom, de nekem nem ajanlotta fel a magyar nyelvet, pedig ha forditani akarom a tool-al akkor viszont ott van. Valaki nem tudja hogy kell elocsalni?

Először is köszi Trey a megjelentetést!
rigidus: igazán nincs mit!

dragi:
A setup nem tud magyarul sajna. A Setup/Config-ba kellene belépni (http://szerverem/egroupware/setup) és ott Manage Languages. Ha meg akarod engedni a felhasználóknak a nyelvválasztást belépéskor(nem biztos, h van értelme, sőt...), akkor először is célszerű UTF kódolást választani már installáláskor, és adminként, a "rendes" felületen belépve (http://szerverem/egroupware) felső menüből Admin/Webhely beállításai résznél a "Should the login page include a language selectbox (useful for demo-sites) ?*:" "igen" re állítani.

Hirtelen ennyi, én is várom mások véleményét!

Igen ez megvolt, de nekem belepes utan sincs a lenyilo menuben a hungarian, se a magyar nyelv valasztasi lehetosege. De megnezem megegyszer.

Hint: hu_HU locale le van generálva?

Asszem nincs. Gentoo-bol raktam.

Van valakinek tapasztalata a kliensekkel kapcsolatban? Nagyon érdekelne, mert a közeljövöben tervezem, hogy kipróbálom a Kolab-ot, de ez a cikk nagyon kiváncsivá tett, úgyhogy ezt is kipróbálom...

Van némi tapasztalatom, de nem sok. A Kontactal tud leginkább együttműködni tapasztalataim szerint, de a Mozilla megoldásaival is használható. Ez a táblázat segíthet: http://www.egroupware.org/sync

Viszont az a tapasztalatom, hogy böngészővel jobb használni mint klienssel, és nem vagy nem sokkal lassabb.

Ami még izgalmas lehet, az a mobillal/PDA-val való szinkronizáció sync-ml-el, erre is tettem kísérletet, de nem jött össze és nem tudtam visszakövetni, mi volt a hiba. Arra gyanakszom, hogy ez nem az eGW hibája, ugyanis - a naplófájlok szerint- a mobil (Nokia6230) el sem jut a szerverig.

Azt nem tudjátok, mennyire tud összedolgozni más hasonló (pl exchange) szerverrel? Értem alatta, hogy az ottani cimeket idüpontokat tudja-e szinkronizálni....

Nem nagyon értek az exchange-hez sajna, de mintha ott is LDAP alapú lenne a címtár. Ha így van akkor a címjegyzék műxik elméletileg. IMAP protokollt is kell ismernie, tehát e-maillel se lehet gond. MSSQL szerver jó adatbázisszervernek, ha nincs más, PHP is van windowsra.
Tehát így látatlanban azt mondom, hogy kell működni Win 200X szervereken, a honlap is ezt ígéri. Némi segítség itt: http://www.egroupware.org/dependencies

10-12 fős irodában használjuk, alapvetően nem rossz, de....

Egyrészt sajnos, mivel különböző fejlesztők rakják össze, nem minden modul kapcsolható mindenhez (pl. fájl-csatolás úgy, hogy a fájlmanagerből is, projektből vagy wiki-oldalból is elérhető legyen, nem sikerült összeberhelni). Nekem picit szűk a dokumentációja is, és néha fura dolgokat csinál: a Wiki pl. időnként elég önkényesen bizonyos karaktereket elnyel....

Különben jól használható, és gyors, az alapvető cégen belüli kommunikáció-dokumentációs feladtokat ellátja.

Hali,

Van vállalkozás, amelyik szolgáltatást is nyújt az egroupware-re.
Mi lennénk az :)

Beindult a szolgáltatás szélesebb körben is. Természetesen ki van építve az ingyencirkusz is, mindenkire gondolunk :)
Üzemeltetés: stabil szerverháttér, frissítések, bugfixek követése, fordítás, saját kiegészítések, magyar nyelv jobb támogatása stb.

Cím: http://www.osbusiness.hu

Üdv,
P.

'Warning Checking extension imap is loaded or loadable*: False*
The imap extension is needed from: EMailAdmin, felamimail.*
Warning Checking extension gd is loaded or loadable*: False*
The gd extension is needed from: projectmanager.*'

Ezek a kiegészítések minek a kiegészítései ??
Apache, Perl ???
Egy alap Fedora 9-en Apache 2.28 -as webszerverre tettem volna fel a progit.

Segítsetek, légyszi !!!!!

Ezek a PHP cuccai.

--
http://csuhai.hu

Akkor a php.ini -ben kell engedélyezni őket ??
Vagy hol ?
Esetleg leírnád ???

Légy kreatív: telepíteni kell ezeket a csomagokat, aztán apache restart.

--------------------------
"Utoljára mondom jóember, hogy nem rendeltünk óriástrambulint!"
-Open Source. Give it a chance: StartIT-

Sikerült feltennem UBUNTU 8.10-re.
Csak amikor egy levélben lévő link-re kattintok, a "/"-jeleket valami olyan
karaktersorozattal (%20f) helyettesíti , hogy nem nyílik meg a link.

Ötlet ???

Lehet hogy ez a "bőnös" ???

.htaccess

The .htaccess file in the directory with your eGroupWare installation (i.e. /var/www/mirror) shall contain the following lines:

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^([^/]*)$ index.php?page_name=$1&%{QUERY_STRING}

This enables the Apache to resolve links like http://yourmirror.egroupware.org/welcome as http://yourmirror.egroupware.org/index.php?page_name=welcome .

????

Ellenpróba: kikommentezed és megnézed, olyankor is csinálja-e.
Nem kell újraindítani az apache-ot ehhez.
Kb. 1 perc az alapos teszt :)

--------------------------
"Utoljára mondom jóember, hogy nem rendeltünk óriástrambulint!"
-Open Source. Give it a chance: StartIT-

Miután az UBUNTU 8.10-n futtattam egy 'atp-get upgrade' -t , majd 'reboot' , nem csinálta többet, azóta is jól működik.
A rendszeren belül volt valami bibi. A szerverről böngészve csinálta csak.

De most már ok.

Azt szeretném, hogy a LINUX-ban létrehozott felhasználók be tudjanak lépni az Egroupware-be, és a LINUX-ban beállított REAL NAME legyen a rendes nevük.
Most a MAIL- típusú azonosítást használom az Egroupware-ben, illetve azt, hogy az adatokat MySQL-be tegye le.

'Select which type of authentication you are using*: MAIL'
'Select where you want to store/retrieve user accounts*: SQL'

Ilyenkor, ha jól olvastam, az IMAP-szerver azonosít.
Viszont az SQL -adatbázisba, amikor belép a felhasználó, egy "NEW USER" -nevű felhasználó keletkezik, e-mail cím nélkül ráadásul.
Ha nem adok engedélyt, a felhasználóknak, hogy az adataikat módosíthassák, akkor nem tudnak levelet küldeni egymásnak sem.

Nem tudom pl. hogy a PAM-beléptetés miért nem mükszik. Vagy egyáltalán, ebben az esetben mit is kell érteni rajta ?

Előre is köszönöm a segítséget.

Levideo

Próbáld az ldap hitelesítést az egroupware-el és a normál felhasználói azonosítás esetén is.
Ha még a levelezést is beleveszed az ldap-ba, az már kéjhömpöly.

--------------------------
"Utoljára mondom jóember, hogy nem rendeltünk óriástrambulint!"
-Open Source. Give it a chance: StartIT-

Ceges hasznalatra szeretnenk, nem havidijas megoldas elerheto-e? A honlap alapjan ilyet nem talaltam.

+1
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
http://phoenix-art.hanzo.hu/
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/