Dokumentáció

Az általam készített alkalmazáshoz dokumentációt ...

 ( errotan | 2017. július 5., szerda - 9:33 )
... szöveges fájlban (txt, doc) írok
22% (63 szavazat)
... markdown, html, chm stb. fájlban írok
14% (41 szavazat)
... valamilyen wiki oldalon írok
16% (47 szavazat)
... programból elérhetően (menüpont, aloldal) írok
3% (10 szavazat)
... csak forráskódban írok
13% (38 szavazat)
... nem írok, mert inkább szóban elmondom a megrendelőnek
2% (6 szavazat)
... nem írok, mert van külön személy erre a cégnél
4% (11 szavazat)
... egyéb formában írok vagy csak az eredmény érdekel
24% (70 szavazat)
Összes szavazat: 286

A 3.17-es kernelnek megfelelő állapotot tükrözi a Linux I/O Stack Diagram új kiadása

 ( trey | 2014. szeptember 2., kedd - 10:43 )

0

A Thomas-Krenn vállalatnál dolgozó Werner Fischer számos Linux konferencia előadója. Ő tartja karban a Linux I/O Stack Diagram-ot. A diagram korábbi, 1.0-s verziója még a 3.3-as Linux kernel alapján készült. A most kiadott újabb, 3.17 béta verziója immár a 3.17-es kernelben található állapotokat tükrözi.

[ honlap | SVG | PDF | PNG ]

Helló Window! - GTK alapú felhasználói felületek C, C++, Python nyelvű fejlesztése és tesztelése

 ( coroner | 2012. december 31., hétfő - 18:12 )

Az FSF.hu Alapítvány által 2011-ben kiírt szabad szoftver pályázaton támogatást nyert egy olyan írásmű elkészítése, ami a grafikus felhasználó felületek GTK nyelven történő fejlesztését több aspektusból mutatja be.

A GeoGebra dokumentációjának fordítása (FSF.hu Alapítvány pályázat)

 ( kovzol | 2012. május 10., csütörtök - 10:15 )

Az FSF.hu Alapítvány 2011-ben kiírt pályázatán 7 pályaművet támogatott, köztük a GeoGebra nevű matematikai szoftver legújabb változatához kapcsolódó magyar dokumentáció elkészítését is. A GeoGebra jól ismert nyílt forráskódú matematikai szoftver, mely a magyar felhasználók között is népszerű. Az FSF.hu Alapítvány már 2009-ben is támogatta a szoftver továbbfejlesztését.

Elérhetők a Raspberry Pi "Model B" kapcsolási rajzai

 ( trey | 2012. április 22., vasárnap - 17:02 )

Most, hogy a Raspberry Pi-k kiszállítása megkezdődött a végfelhasználókhoz, az alapítvány úgy döntött, hogy ideje közzétenni a "B" modell kapcsolási rajzát. Amellett, hogy hasznos azoknak, aki el kívánnak mélyedni a gép belső működésében, fontos azoknak is, akik kiegészítő lapokat kívánnak tervezni és gyártani a cucchoz. A dokumentum elérhető itt.

(Egyéb hír, hogy új Debian és Arch image-ek (2012-04-19) érhetők el a megszokott helyről.)

Org-mode ismertető magyarul

 ( aegitalos | 2011. február 27., vasárnap - 14:56 )

Az org-mode határidőnapló, vázlat és dokumentáció készítő emacs-hoz. Elkészült David O'Toole tutorialjának magyar változata. Elérhető itt.

Átállás GRUB2-re

 ( trey | 2010. április 23., péntek - 12:30 )

A Linux bootlására használt eszközök változnak. Egészen pontosan a Grand Unified Bootloader (GRUB) hivatalosan "csak karbantartás" állapotba került, a GRUB fejlesztők felhagytak az eredeti GRUB fejlesztésével és helyette a teljesen újraírt GRUB2 felé fordultak. Az IBM developerWorks cikke a GRUB2 képességeit ismerteti.

Skype és OpenOffice.org Puppyra

 ( babo | 2010. április 8., csütörtök - 10:23 )

Mint arról korábban írtam, az Asus EEE PC 2G jól használható a Puppy-val. Viszont a kitűzött cél az, hogy OpenOffice.org és Skype is legyen rajta. Ez a múltkori leírás segítségével még nem elérhető. Ismét elővéve erőszakosabbik énemet, Zsigát nyaggatva, vele összeveszve, félig kibékülve megszületett a következő két, a cél elérését segítő anyag:

A Delphi és a Git

 ( babo | 2010. március 20., szombat - 16:24 )

Úgy alakult, hogy cégként szükségessé vált valami verziókezelő megoldást - ha lehet szabad szoftvert, de legalábbis ingyen hozzáférhetőt - ajánlanunk Delphi-t használó fejlesztőknek. Mivel egy Delphi alatti fejlesztéshez erre a célra évekkel ezelőtt az SVN-t már használtuk, természetesen első körben az SVN Delphi-ből való használhatóságát kezdtük el újra megnézni abban a reményben, hogy sokat fejlődött 2004 óta.

Hogyan használjuk a Git verziókezelő rendszert

 ( Aigeruth | 2009. július 27., hétfő - 7:53 )

A közelmúltban megismerkedtem különböző elosztott verziókezelő rendszerekkel, és a választásom végül a git-re esett. Sajnos nem találtam átfogó leírást róla magyarul, így megpróbáltam egyet írni. Az általam készített dokumentumot a HupWiki-ben helyeztem el, mivel biztos vagyok benne, hogy lehet még rajta javítani, bővíteni, bizonyos dolgokra léteznek más módszerek, esetleg egyszerűbbek. Szeretném, ha egy olyan helyen lenne elérhető, ahol bárki kiegészítheti, pontosíthatja, ezért is nem küldtem be cikként. Az esetleges javításokat és kiegészítéseket előre is köszönöm!

A hogyan itt érhető el.

"UNIX és virtuális magánság (VPN)"

 ( trey | 2009. február 15., vasárnap - 10:03 )

z~ írta:

"Nemrég kaptunk egy megbízást, hogy feltaláljuk hogyan tud egy kormányzati szerv különböző intézményeivel úgy összebarátkozni, hogy azok mind részesüljenek a "naaagy belső hálózat" minden finom szolgáltatásából SSO azonosítással.

Útmutató az "unstable" btrfs teszteléséhez

 ( trey | 2008. december 2., kedd - 20:32 )

(E szösszenet megírásának apropója, hogy Chris Mason ma jelezte, hogy új btrfs lemezformátum került kiadásra, illetve hogy a héten még több ilyen változás várható annak érdekében, hogy a fejlesztők előállhassanak a végleges formátummal.)

Ahogy közeledik a btrfs fejlesztése az 1.0-s állapothoz, úgy kap egyre nagyobb hangsúlyt a tesztelés fontossága. A tesztelés fontos a bugok megtalálása szempontjából. Minél többen teszteljük és jelentjük be a bugokat, annál nagyobb az esélye annak, hogy kevesebb hibával kerül majdan kiadásra az anyag a szélesebb publikum számára.
Mivel a végleges lemezformátum még nem készült el, a tesztelés csak az aktuális fejlesztői állapotot tudja vizsgálni. Azonban remélhetőleg hamarosan bejelentik a fejlesztők a végleges formátumot, így nem árt tudni, hogy hogyan lehet nekifogni a tesztelésnek.

Frissült: Athlon energiatakarékosság HOGYAN

 ( dacas | 2008. november 7., péntek - 9:14 )

Frissült a Athlon energiatakarékosság HOGYAN a Magyar LDP gondozásában, az FSF.hu Alapítvány és az Andrews IT Engineering Kft. támogatásával. A dokumentum a itt olvasható illetve tölthető le.

Nmap Reference Manual magyarul

 ( Dr_Mac | 2008. augusztus 15., péntek - 20:50 )

IT biztonsággal foglalkozóknak bizonyára ismerős az Nmap hálózati letapogató program. Több platformra elérhető, folyamatosan fejlesztik. Remekül használható távoli gépeken futó szolgáltatások és operációs rendszerek felderítésére.

HOWTO: Hogyan tudod visszaállítani a letörölt file-jaidat ext3 filerendszeren

 ( trey | 2008. március 14., péntek - 13:24 )

Előbb-utóbb megtörténik mindenkivel: miután megnyomtad az Enter-t, a másodperc töredéke alatt tudatosul benned, hogy hibáztál... De már késő. Olyan, számodra nagyon értékes file-t vagy könyvtárt töröltél, amelyről nincs mentésed. Vagy lehet, hogy van, de a legutóbbi mentés már van talán egy hónapos is. A sokk közepette bevillan az elmúlt hónap és belédhasít, hogy az egész havi munkát újra el kell végezned.
Így járt Carlo Wood is. Február 7-én egy rm -rf. paranccsal sikeresen hazavágta az egész ~ könyvtárát, amely több mint 3 GB-nyi fontos adatot tartalmazott. Lejátszódott előtte a fenti folyamat, azonban szerencsére eszébe jutott, hogy a letörölt file-ok valójában nem törlődnek, csak felülíródnak új tartalommal. Szóval villámgyorsan újramount-olta a filerendszerét read only módba, majd irány a Google, hátha van valami módszer a figyelmetlenségből letörölt file-ok visszaállítására.

A Samba csapat megkapja a Microsoft protokoll dokumentációkat

 ( trey | 2007. december 20., csütörtök - 22:49 )

A Samba fejlesztői csapat bejelentette, hogy a Software Freedom Law Center (SFLC) által létrehozott Protocol Freedom Information Foundation (PFIF) egy szerződést írt alá a Microsoft-tal, amelynek eredményeképpen a szervezet hozzájut a Microsoft Windows szerverek által használt protokollok leírásához. Ezek a dokumentációk - amelyeket a PFIF elérhetővé tesz a szabad szoftveres projektek, köztük a Samba számára - szükségesek ahhoz, hogy a szabad szoftverek teljes mértékben együtt tudjanak működni a Microsoft termékekkel.

iSCSI környezet kialakítása Debian-nal

 ( trey | 2007. szeptember 3., hétfő - 10:44 )

A HowtoForge-on olvasható egy dokumentum arról, hogy hogyan kelthető életre iSCSI környezet Debian alatt. A leírásban rövid áttekintés található az iSCSI technológiáról, az alapfogalmakról (initiator, target, stb.), a UNIX és Linux rendszerekre elérhető implementációkról, majd a végén egy demó környezet kialakításáról. A dokumentum elérhető itt.

Egy példa LVM használatára Debian-on XFS fájlrendszerrel

 ( roadrunner | 2007. augusztus 19., vasárnap - 14:02 )

Ez az írás egy, az LVM nyújtotta lehetőséget mutat be egy példán keresztül, Debian rendszerben, melynek segítségével menet közben megnöveljük a / fájlrendszert. A fájlrendszer típusának XFS-t válaszottam mert az XFS lehetővé teszi a partíciók átméretezését felcsatolt fájlrendszerrel.

Bővült az "Egy elképzelt hálózat összeállítása a Debian GNU/Linux Etch verziójának segítségével" című anyag

 ( babo | 2007. június 20., szerda - 7:06 )

Újabb résszel bővült az "Egy elképzelt hálózat összeállítása a Debian GNU/Linux Etch verziójának segítségével" című írás. Az újonan elérhető részlet az IMAP (Dovecot) beállításáról szól. Az anyag itt található. A Linux.hu oldalon lehet szavazni a papír alapú változattal kapcsolatban.

Elérhető az "Egy elképzelt hálózat összeállítása a Debian GNU/Linux Etch verziójának segítségével" című írás

 ( babo | 2007. június 16., szombat - 8:41 )

A már előzetesen bejelentett "Egy elképzelt hálózat összeállítása a Debian GNU/Linux Etch verziójának segítségével" című írás publikálásra került.

Egy elképzelt hálózat összeállítása a Debian GNU/Linux Etch verziójának segítségével

 ( babo | 2007. június 11., hétfő - 18:51 )

"Egy elképzelt hálózat összeállítása a Debian GNU/Linux Etch verziójának segítségével" címmel jelenik meg napokon belül egy "könyv" mégpedig a GNU Szabad Dokumentációs Licenc 1.1 verziója alatt, Kósa Attila tollából.

Izelítőnek a tartalomjegyzék:

Aktuális TV műsor (vagy egyéb hírek) a desktop-ra gDesklets segítségével

 ( trey | 2007. május 6., vasárnap - 10:32 )

Egy régi tartozásomat próbálom kiegyenlíteni ezzel a rövid kis írással. Már annyi embernek (és oly régóta) ígértem, hogy megosztom a TV műsort az asztalra varázsló megoldásomat, hogy egyszerűbb megírni cikkben...

Korábbi cikkek (1, 2) nyomán többen is megkerestek, hogy szeretnék megtudni, hogy hogyan tudnák ők is az aktuális TV műsort (vagy egyéb más hírforrások fejléceit) az asztalra tenni valami hasonló módon, mint ahogy az alábbi képen látszik:

Hálózat tervezés kezdőknek - biztonsági szempontok

 ( szferi | 2007. április 8., vasárnap - 7:50 )

Elsősorban kezdő hálózat tervezőknek szánjuk az itt található vázlatot, ami mankót nyújthat a biztonságos rendszerek készítéséhez. Természetesen számos kérdés kimaradt, de szokás szerint minden észrevételt szívesen fogadunk, például arra vonatkozóan is, miről szeretnétek hallani még ebben a témában.

A Fluxbox ablakkezelő

 ( tothaa | 2006. november 29., szerda - 14:44 )

"A legtöbb disztribúcióban elérhető bináris formában is, de a www.fluxbox.org honlapról a legújabb verzió letölthető többféle disztribúcióra is és a forrás is." A teljes howto elérhető itt. A dokumentum nyers formában megtalálható a HupWiki-ben itt.

(Frissítve: 2006/11/30 16:18:00)

Virtuális lemez image-ek kezelése Linux alatt

 ( szferi | 2006. október 17., kedd - 14:04 )

Ebben a kis írásban összeszedtem néhány hasznos tudnivalót arról, hogyan lehet és érdemes használni a file image-ket különféle virtuális gépeknél. Talán a cím nem lett a legszerencsésebb :) Minden észrevételt szívesen fogadok.