Átállás GRUB2-re

Címkék

A Linux bootlására használt eszközök változnak. Egészen pontosan a Grand Unified Bootloader (GRUB) hivatalosan "csak karbantartás" állapotba került, a GRUB fejlesztők felhagytak az eredeti GRUB fejlesztésével és helyette a teljesen újraírt GRUB2 felé fordultak. Az IBM developerWorks cikke a GRUB2 képességeit ismerteti.

Hozzászólások

isolinux/syslinux -ot ki tudja mar valtani minden esetben.
PXE boot a regi grubbal gyakran bajos volt (Halokartya fuggoen).

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Minden esetben? Pl. syslinuxszal csináltam olyat, hogy feltelepítettem egy freedost, dd-vel kidumpoltam az mbr-t egy freedos.bss fileba, majd feltoltam az mbr-be egy syslinuxot, és a configban egy KERNEL freedos.bss-sel lazán felbootolta a freedost. Ezt meg lehetne csinálni akár grubbal, akár grub2-vel?

--
Don't be an Ubuntard!

Amennyire én tudom, a chainload azt tudja, hogy másik partíció/disk boot recordjának tudja átadni az irányítást. De ha fileba rakom az mbr-t, azt nem fogja tudni, legalábbis a legacy grub biztosan nem. Van egy sanda gyanúm, hogy ez azért van, mert nem maga a grub intézi a chainloadolt boot record betoltését, hanem a biosra bizza. FIXME

--
Don't be an Ubuntard!

A legacy grub is tudott fájlból chainload-olni, én csináltam is, Truecrypt-el titkosított windows partíció mbr-ét mentettem le fájlba dd-val, írtam felül grub-al, majd a fájlt megadtam grub-nak chainload-ra és szépen ment a jelszó kérés és windows boot :)

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

lassan lassan elerjuk azt a szintet, hogy valoban nem kell erteni hozza. nekem most kisse idetlenul a gepemben van 3 sata hd, 1 ata hd, 1 cdrom es a grub2 nagyon konnyeden megbirkozik vele.

a grub meg a 500GB-os hd vegen levo particiora sem birt beootolni, es a sata is komoly kihivas volt, ha jol remlik. a lilo-rol nem is beszelve.

ha jol latom, a lilo-bol 3 eves a legujabb kiadas, es unmaintained .... R.I.P

Nezve a leirast ( http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_boot_loaders ) a GRUB 2-nel nincs jobb.

jo par eve volt mar ennek. ha nem tevedek, regen volt olyan hd, ami sima ata volt, csak beleraktak egy sata atalakitot, aztan annak a teljesitmenye sem volt valami fenyes, lehet hogy valami ilyen turpissag volt a dologban.

rakerestem a "problems with grub sata" szavakra, es kijott par talalat. lehet, nekem is ilyen gondom volt. eleg soktenyezos ez a PC, a BIOS, alaplap, SATA eszkoz, sok gond lehetett, es ha neked ment, az meg nem jelent sajnos tul sokat.

én meg felraktam egy debian-t lilo-val.

S a 2-t mikor hagyjak felbe/majdnem keszen? Rohejes.

most az zavar, hogy neked a grub volt a kedvenced és félbehagyták, vagy az, hogy idővel bármilyen program fejlesztése abbamarad, mert a fejlesztők élnek azzal a joggal, hogy azt fejlesztenek, amit akarnak? ne légy túl szigorú. örülj, hogy fejlesztik. vagy ne használd és akkor nem kell panaszkodj ;)

--
xterm

komoly változások voltak a régi és a mostani grub között. ez igaz. viszont ettől függetlenül nem volt visszalépés benne, a szükséges új lehetőségek kialakításához viszont át kellett alakítani. ezt egyszer meg kellett lépni valamikor. később ugyan ezért, ugyan így nem tetszett volna. milyen megoldást fogadtál volna szívesebben egy koncepcióváltásra?

--
xterm

ez már egy jobb szempont. talán ezért béta (legalábbis nálam). hogy a disztribek miért váltottak? mert valószínüleg az általuk preferált irány ez. lehetőséged van visszatérni, ha szükséged van rá valamiért. van valamilyen környezet nálad, ahol nem tudod elkerülni az lvm-boot esetét vagy a grub2-t?

--
xterm

Hat amik voltak bugok peldaul 0.x-ben azt azert javitottam volna, 1.x-re felhozni es kesz, feature-ok menjenek ne legyen bugos.

Aztan meg minden erovel 2.x-re koncentralni. De igy hogy fogom es kesz.. kicsit tul nyers szamomra, foleg hogy ennyire szeles korben hasznalt dologrol van szo.

(Persze ez esetben viszonylag esemenymentes a valtas, eles enterspajz szervereket nagyon nem rendit meg egy GRUB hiszen epp csak be bootolja evente egyszer a vasakat. :))

A valtas amugy kicsit fura volt mert pl Fedora meg mindig grub 0.xx -el szallitott, Ubuntu mar erosen megeroszakolta a usereket a 2-essel amihez jottek a frissitesek hogy szopoka van. Minden esetre kezd stabilizalodni ahogy elnezem. (Felepitesre, konfig ugyileg nagyon is tetszik, nincs vele bajom. Bar mintha kicsit lassabban toltodne. Minden esetre Intel lapokon valami alom nezni, azonnal bedobja. MSI/NVidia -val kicsit lassu. Kicsit. :/)

"a spájzban meg én befőttet tartok. te os loadert?" >> Igazi HUP-os home-szervert tart ott. :D

engem az "zavart", hogy volt egy problémám régebben, amit nem tudtam grubbal megoldani, ezért hát felmentem a grub oldalára, hogy majd jól elolvasom a dokumentációt, hátha megtalálom, amit keresek, erre ott azt kapom az arcomba, hogy a grub már nem fejlesztett, nem támogatott, és használjak grub2-t. na jó, akkor átnyargaltam a grub2 dokumentáció oldalára, ott meg azt kaptam arcomba, hogy ez még experimentálprebétaalfagamm és ne használd és ez még nem támogatott. szóval a régit már ne és ne is kérdezősködj, nem segítünk, az újat meg még ne használd. fasza... :/
(persze azóta biztos ez már változott...)

----------------------------------
feel the beat - it's everywhere!

ezzel mondjuk szerintem bárki egyetértene :/ meglehet elég peches időben néztél oda (ők meg elég rosszul szervezték). ha nagyon akarjuk, akkor még lehet azzal védeni őket :D hogy az első grub se volt kint teljes verzióban sosem (vagy volt 1.0-ás? csak benéztem?) a közösségi dokumentációk, leírások, stb nem hoztak megoldást a problémádra?

--
xterm

ha meg a luks-ot is ki tudna lockolni az jo lenne.

A első találkozásom a grub2-vel a 9.10-es Ubuntuhoz kötődik,amit egy Uhu és egy Windows mellé telepítettem. Olyan nagyszerű menüt generált, hogy sem az Uhu, sem a Windows nem lett utána elérhető, lehetett (volna) foltozni, ha átláttam volna. Helyette maradt a 9.04-re visszalépés.
Persze, ez az én hiányosságom,de talán egy Win - > Linux átállásra csábító, egysugarú felhasználónak - amilyen én is vagyok - szánt disztribbe nem kellett volna ilyen nagyob-bétát tenni.:(

nekem volt ennél profánabb hiba is. volt egy verzió, amiben megváltozott a diskek névsorrendje (0,1 stb). a két os-ből az egyik amitt csak úgy indult, ha ezt módosítottam (nem natív boot, hanem chainload, ott is a map sorrendje). aztán ezt később visszacsinálták. akkor már csak a kommentet vettem ki a configból :) és ez nem grub2 volt még... kapkodtak cseppet ;)

--
xterm

Nekem még mindíg lilo van a notimon, pedig nem túl öreg (t7500), de az én hibám mert xfs-t tettem fel, és nem csináltam boot partíciót. Így föltetem egy lilo-t. Jól megy vele, a grub install-ja le sem futott, de ezt írta is hogy vagy sikerül vagy nem.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Nézegettem a GRUB2 dokumentációját és én azt mondom ez így nagyon nincs rendben.

3D gyorsítás az konkrétan nincs benne, ez lenne a legkevesebb amit egy boot loadernek tudnia kellene, így konkrétan speciális effektek nem hozhatók létre a grafikus témákhoz.

Hang- és zenefájlokat sem játszik le, mi lesz a hangeffektekkel, háttérzenével.

És mi van ha bootolást megelőzően szeretném megtudni, hogy érkezett-e levelem vagy sem, egy levelezőkliens lett volna a legkevesebb.

Próbálkoztam grafikus témák készítésével, de úgy tűnik, hogy a GRUB2 még a Youtube videók beágyazását sem támogatja.

Mégis mit várnék el egy boot loadertől?

Egyszerű, szeretném ha egy interaktív, nagy felbontású, a legújabb GPU-k képességeit kihasználó 3D-s környezetben navigálva tudnék bootolni.

A GRUB3 alighanem már ezekre fog törekedni, látva a GRUB2 fejlesztésének jellemző irányát.

Meg tudná-e valaki mondani, mit és hogyan kellene beállítanom annak érdekében, hogy a Ubuntu Lucid alatt futtatott grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancs meglelje és felvegye a grub.cfg fájlba az indítható oprendszerek közé a gépemen található OpenSuse disztrót is, ne csak a Windowst?