"Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?"

Hozzászólások

Szavazofulkebe ? legkozelebb ? Mondtam, nemsokara jonnek a szamlapenzekert is.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

 a lakosság látra szóló betétállománya összesen 8000 milliárd forint körül van, és ebből 5-10 százalékot, azaz 400-800 milliárdot szeretnének aktivizálni (egyéb intézkedésekkel együtt).

ez még csak a kezdet. Most még választhatsz, hogy önként odaadod -e, hogy utána kiadják hitelként a strómanoknak állami kezességgel a maradék cégek felvásárlásához.

Richard is mondta "savers are loosers" I am rich because I am in debt. A lot. Debt is good if it's good. Makes you money.

Magyarul csak attol tudsz elvenni, akinek van, az adofizetes meg a szegenyek szokasa.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

En nem szavazok. Sosem. Kiveve a polginkra.

Hatarozott meggyozodesem, hogy aki szavaz barkire, annak kuss a neve, mert vagy az nyert akit akart, vagy miert nem gyozott meg meg parat, hogy menjen vele, ezert kizarolag azok pofazhatnak, hogy minden szar akik nem voltak szavazni.

Ja bocs, de szavazok, minden nap a penztarcammal, hogy eppen kit tamogatok.

Jelenleg a japan/kinai elektronikai ipar es a nemet autoiparra szavaztam. (arnyektamogatoja vagyok a dagadt vas es acel /rabszolga/ orszaga leszunk mozgalomnak) lol

Felkeszul Elon Musk.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Igy van, pontosan igy kell felmenteni azt, aki megketszerezi a korabbi rosszat: "Dehat korabban a <insert masik here> vezette be."

Majd amikor jovoben megharomszorozzak, akkor meg azzal kell felmenteni, hogy: "Dehat korabban <insert ujabb masik here> megketszerezte."

Ez egy remek verseny, hogy ki tudja tovabb fokozni a rosszat az elozonel. Annak tapsolsz, aki megtovabb rontja a helyzetedet.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Atgondoltnak atgondolt, csak nagyon nem a Te vagy En erdekemben atgondolt.

Az ugye megvan, hogyha az allampapir adomentes, minden mason meg ~30% adoteher van, akkor a MAK-nak eleg 30%-al kevesebb hozamot nyujtania minden mas befekteteshez kepest. Es ennek rendje es modja szerint a mai napon el is indultak lefele a kincstarjegy hozamok.

Ha hozzavesszuk, hogy a tenyleges inflacio mennyivel magasabb a jelenlegi legjobb allampapir-hozamokhoz kepest, akkor lathatod, hogy ez egy fasza kis bujtatott vagyonado.

Nyilvan az Allam es Kormany szamara ez egy kenyelmes dolog, mert 30%-al olcsobb lesz finanszirozni az allamadossagot. Igy megint lehet nyaklo nelkul szorni a penzt pl az epitoiparra, amitol ujra emelkedni fognak az ingatlanarak, amitol megint noni fog az inflacio... Meg lehet agyonfinanszirozni kinai akkumulatorgyarto cegeket, amik majd jo sok energiat igenyelnek, amit majd jol importalnunk kell (termeszetesen csakis Oroszorszagbol es/vagy Azerbajdzsanbol, ki tudja mekkora premiummal a vilagpiaci arhoz kepest), amitol megint szar lesz a kulkereskedelmi merlegunk, emiatt leesik a forint arfolyama, amitol megint mi fog novekedni? Hat persze! Az inflacio.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ez messze nem a bankbetékről szól, bár van ahol mindenféle prémium ügyfélség, vagy adott céges csomagban pár %-os kamatot kapsz, hanem a nemállampapír jellegű, de értékpapíros megtakarításokról. Ezekből szeretnék átterelni a népet az állampapírok irányába.Valójában a bankbetétes történet évek óta csak a korábban írt esetben működik bármennyire.

Gondold el hányszor van banknak egy remek ajánlata feltörekvő piaci alapokra, meg bármilyen alapra, amire különösebb tájékozódás nélkül sokan könnyen beszállnak. Ezek persze lehetnek normális időkben egészen jó dolgok, pláne olyannak, aki nem akar mélyebben foglalkozni.

Tetszettek volna pénzügyi alapismereteket legalább alapszinten beemelni az oktatásba... :) Arra próbáltam utalni, hogy nem biztos, hogy ez az elkeseredett módszer kellene. Nem  kézenfogva kellene a népet beterelni, hogy márpedig állampapírt vegyél mosmá, mert amúgy meg szépen elszippantjuk adóval a hozamod jelentős részét.

A mindenféle módon bankbetétben vagy remek banki ajánlatban lévő pénzek jellemzően nem a delikvensen múló okból vannak ott. Mielőtt mellékgondolatok jönnek, ebben semmi csoda sincs, hanem amit fentebb leírtam, hogy az értékesítő (mert valójában nem pénzügyi tanácsadás történik) megfelelően találta neki az aktuálisan számára kitűzött valaminek a jóságát. Hogy közben jóval komolyabb hozamot érne el állampapíron, vagy esetleg simán át kéne csoportosítani, az nem merül fel.

Tetszettek volna pénzügyi alapismereteket legalább alapszinten beemelni az oktatásba... :)

 Egyetértek, ahhoz, hogy a mostani 30-40-50-es generáció (akinek pénze is van) ne ott tartson, ahol, már a Kádári oktatási rendszerben el kellett volna kezdeni. Ebben hibásak:

  1. az azóta regnáló összes kormány
  2. tanárok
  3. pedagógus szakszervezetek

És, ne hagyjuk ki az egyén felelősségét is:

Én például akkor és úgy kezdtem a takarékoskodást, hogy amíg a haverjaim csokit vettek és Makk Marcis iskolai takarékbélyeget ragasztottam az iskolában a gyűjtőfüzetbe:

https://i.imgur.com/priqdGc.png

Ehhez is kellett már akkor is egy kis ész!

🤷‍♂️

trey @ gépház

Nem  kézenfogva kellene a népet beterelni, hogy márpedig állampapírt vegyél mosmá, mert amúgy meg szépen elszippantjuk adóval a hozamod jelentős részét.

Nyilván ez nem arról szól, hogy aggódnak a pénzed sorsa miatt. Soha semilyen kormány nem aggódik a polgárokért, csak egy valami érdekli őket: a saját népszerűségük. Előkészítik azt hogy a "bóvli" állampapírok nem fognak a jövőben "jól fizetni", és legalább ez az előny megmaradjon, és ne kezdjék eldobálnikerülni azokat.

Igazabol nem tudom, mert a penzemet eleg reg ota nem lekotott betetben tartom. Tobbnyire befektetesi alapokban volt (reszben TBSZ-ben, amirol most az adoszakertok is vitatkoznak, hogy mentesul-e a szocho alol is, mint eddig a kamatado alol, vagy nem). Es igen, az utobbi idokben a donto tobbsege allampapirban. Eppen ezert nekem nem hianyzott, hogy ennek is lenyomjak a kamatat.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Az egyik most ennyit:

USD: 3.85%
EUR: 1.79%

A másik meg ennyit (de itt vannak megkötések, illetve csak adott összeg felett):

USD: 4.330%
EUR: 2.398%
HUF: 10.210%

Nem "betét", látra szóló.

https://www.interactivebrokers.hu/en/pricing/cash-yield-enhancement-hu…

https://wise.com/help/articles/b8sVSdAzytqVamfajSirb/how-does-balance-c…

Azért valahogy elboldugolok.

SZVSZ egy befektető az főállású befektető. A befektető kockázatot vállal, és profitot maximál. Az állampapírt ezért nem is tekintem "valódi" befektetésnek. Az véleményem szerint egyfajta kölcsön az államnak. Egy befektetésnek profitot kell termelnie, az állam meg nem költ K+F-re mifelénk, és nem profitorientált. Az állam adót szed, inflációt gerjeszt, különféle jegybanki eszközökkel, és újra eloszt. 

De a bankban, ahol garantáltan visszakapod a pénzed 100.000 euróig, és bármikor ad neked 0,01% kamatot sokkal jobb tartani, mint állampapírban, ahol feleslegesen retteghetünk egy államcsődtől, vagy egy Zorbán ellopja, dolgoktól és attól, hogy lenyúlja a NER. Nehogy már az én adóforintjaimat a magyarok kapják meg kamatként, mert sokkal jobb lenne, ha külföldieket gazdagítana. Na megyek csak telexet, 444-et és hvg-t olvasni, hogy hiteles képet kapjak a helyzetről.

Tehát nem kockázati felárat fizet, hanem beszedi a többiektől, így egyenlíti ki a versenyt. Igazi komcsi tempó. Egyébként az ilyen argentin stílusú lépések nem azt mutatják, hogy jó befektetés…

(Az az ország, ahol az állampapír a legjobb befektetés az gazdasági értelemben halott. Kérdés mikor lesz technikai értelemben is.)

Valamit a témához? Épp most üti agyon a kormányod a gazdaságot, hogy finanszírozni tudja magát, mert a piacról már drága lenne. Te meg örülsz a magas kamatnak, ami már most kevesebb, mint az infláció. Nem látod a fától az erdőt, inkább terelni próbálsz.

369 alá benézett a forint.

 

Ugye, hogy tudok én is marhaságot írni?

Miért baj, ha a kormány olcsóbban akarja finanszírozni a gazdaságot? Mármint ez tényleg probléma? Más országnak nincs hitele? 31000 milliárd usd is kevés egyeseknek.

Miért baj, ha a kormány olcsóbban akarja finanszírozni a gazdaságot?
 

Innen látszik, hogy nem érted. Éppen az ellenkezője történeik. A gazdaság a megtakarításokból üzemel, abból van a vállalkozóknak hitel. Azzal, hogy az állam megadóztatja a befektetéseket az állampapíron kívül - azonos hozam mellett - megdrágítja a vállalkozók hiteleit, hiszen a befektető nettó hozam alapján fog döntést hozni és az állampapír hozama felett az adót is ki kell termelni a hitelből (azaz a megtakarításból). Már ha tud és akar versenyezni. Ha nem: halott gazdaság…

Ez az a hitel, amit a bank odaad a vállalkozónak 20%-ért, és neked fizet 0,01%-ot? Hát, tényleg benn kellene mindenkinek a pénzét tartani a bankban, hogy a vállalkozónak legyen 20%-os hitele, a banknak legyen 20% haszna minden forinto, amit te tettél be a bankba.

Eddig ezt nem így gondoltam, de kösz!

A banki különadó, az extra banki különadó, a tranzakciós illeték és a biztosítási adó az a kifejezés, ami hiányzik a mondatodból és a pénztárcádból is. Ami tavaly év elejéig kb. 400 milliárd volt évente, és ehhez jött hozzá idén még ~400 milliárd. Szóval amit hiányolsz, az a kormány zsebében van, miért nem kérdezed meg őket, hogy mire költötték?

Érdekes lenne megnézni egy alternatív valóságban, hogy mi történt volna, ha nincs Covid és Putyinnak sincs kapuzárási pánikja, mindenesetre vsz. akkor is "elinflálták" volna. Eleve ez volt a cél. Mi más lehet a cél a saját devizával, és a belső eladósodás mindenáron történő erőltetésével?

A megváltozott környezet mindössze annyiban változtatott, hogy így nem pár százalékot buktál rajta reálértékben, hanem n*10-et.

jövőre 20%-ot hoznak majd az állampapírjaim fele infláció mellett

Ez kicsit olyan, mint amikor ezer évig tartasz egy részvényt, amire rá sem nézel, mert úgy bevásároltál, hogy csak esik és esik, majd pár év múlva megnézed az árfolyamát, és megörülsz, hogy mikor legutóbb láttad, 10 dollár volt, most meg 100, és nagy örömödben eladod, gondolván, hogy mekkora bizniszt csináltál, csak közben volt pár reverse split. :)

az állampapír egy éves csúszással fizet

Melyik, mihez képest, ugye. :)

Hasonlítsd össze az átlag GYP-ssel, aki a párnacihában/látra szóló 0,1%-k kamaton tartja a pénzét. Ez egy minimal effort, gyakorlatilag kockázatmentes befektetés, ami a portfóliód egyik eleme.

Azt ugye tudod, hogy az alapoknál is vannak olyanok, amelyek ilyen-olyan súllyal szerepeltetnek a portfóliójukban állampapírokat? Az ügyfél kockázatvállalási kedvéhez igazítottan?

trey @ gépház

Szerintem az átlag GYP-snek nincs pénze. Az a 8300 milliárd forint, amit a statisztikában látsz pár tíz, legfeljebb százezer ember "ha baj van" pénze, plusz a long tail. Persze attól még lehet azt is állampapírba terelni, csak az emberek bizalmatlanok, meg persze pénzügyileg műveletlenek, esetleg csak leszarják, mint Oregon. :)

Anno, amikor bankban dolgoztam, akkor volt egy kedvenc - tesztrendszeren anonim - lakossági ügyfél, akinek ott hevert a számláján 4-5 milliárd forint. Mivel csak kéthavonta volt visszatöltés a tesztrendszerbe, ezért ez volt mindig a forrás-számla, amikor az utalásos tesztek mentek.

Ha úgy számolsz, hogy a ~8000 milliárd negyede van a felső tízezernél, az 200 millió per fő, a maradék fele van a felső kilencvenezernél, az ~33 millió per fő, és a maradék fele meg a felső kilencszázezernél, az ~1,5 millió per fő és a maradék kilencmilliónál van annyi, amennyi a havi fizetése. Ami teljesen reális saccolás.

Őszintén megvallom engem félrevitt, hogy manapság már a számlapénzt is sokan készpénznek mondják, holott amikor én ezeket a fogalmakat megtanultam, még nagyon szigorúan mást jelentett.

Ennek megfelelően a 8300 mrd-ot is számlapénznek gondoltam (esetleg számlapénz és készpénz), ehhez képest ahogy a másik hozzászólásomban is idéztem, a cikk szerint ebből 8000 milliárd valójában az embereknél/cégeknél lévő bankjegymennyiség, a maradék 300 mrd a banki könyvekben szerepel, ami gondolom továbbra sem számlapénz (annak túl kevés), hanem pld. a bankok készpénzállománya, vagy egyéb KP, amelyet náluk helyeztek el.

Innentől kezdve nehezen hiszem, hogy a kedves nép ezt a jó eséllyel ritkásan adózott jövedelmét őszinte mosollyal az arcán tenné be állampapírba...

Az meg, hogy ennek az összege a tényleg kényelmes bankkártyás fizetés erőteljes terjedése mellett is évről-évre nő, elég erős jelzés azt hiszem. :(

Ugyanezt pls. látra szólóban. Ki mondta neked, hogy minden körülmények közt te gyarapodni fogsz? Hallod, a legnagyobb pénzügyi zsenik is buknak bizonyos körülmények közt ... Ismerek sikeres pénzügyi embereket, akiknek a szájából nem egyszer hallottam, "ha ezt az időszakot kihúzom 0-ra, már kurva jó voltam".

Kit akarsz etetni az ábrándjaiddal?

trey @ gépház

Ezekről a cikkekről van szó? https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/mnb-2022-lakossag-hitel-betet-keszp…

Az összeg (8300 milliárd) stimmel.

Március végén 8300 milliárd forintot meghaladó készpénzmennyiséget számolt össze a jegybank az országban, ebből csaknem 8 ezer milliárd forint nem a bankok mérlegében volt, vagyis a cégeknél és a lakosságnál halmozódott fel.

Ez itt konkrétan készpénzről ír, külön kiemelve, hogy abból 8000 milliárd nem a bankoknál volt (nem számlapénz, hanem tényleges bankjegy).

Arra nincs látra szóló kamat szerintem. :)

Az én állításom annyi volt, hogy az állam ezzel az adóval tönkreteszi a maradék gazdaságot. Hiheted, hogy az állampapír jó befektetés, a kérdés az, miből fogják jövőre fizetni a kamatodat. Lehet, hogy igazad lesz és megszorítanak, átstrukturálnak, hogy tudjanak fizetni (nem látszik egyelőre mitől lenne növekedés), de az is lehet, hogy a veszteséget te fogod benyelni, valamilyen trükkel. Mindenesetre egy ilyen adó után én nem nagyon bíznék bennük. Szóval: görög állampapír €-ban?

Már a piramisban sem értenénk egyet. Állampapír és bevételnövelés, OMG! Az állampapír - jó esetben - reálértéken tartja a pénzed és annyira biztos, mint az állam, aminek a hitelét (tudom, kötvényét) megveszed. Államkötvényen reálértéken szinte soha nem keresel. Az inkább tartós konzerválás, már ha kellenek ilyen teleshop szavak. Az nem nővel bevételt, azt a munkahelyed tud vagy tulajdonrészed egy vállalkozásban (osztalék). Szóval nincs kedvem ezeken rugózni. Ha tudnám mibe kell fektetni, már rég valami hajóról írnám ezt, 43 éves nyugdíjasként, szóval nem okoskodom ott.

Komoly a fogalmatlanság, az biztos. Egyik percben arról beszéltek, hogy azért jön ide a külföldi befektető most, mert óriási kamatot fizet a magyar állam, mert az a külföldi befektetőnek mekkora biznisz, majd egy mondattal utána arról, hogy azért nem tesztek állampapírba semmit, mert milyen rossz biznisz. Erre mit lehet mondani?

trey @ gépház

Nagyon másképp kereskednek a nagyok, semmi értelme felhozni arra, hogy lám, ők is befektetnek. Erre nyilván az lesz a válaszod, hogy miért, hogyan én meg erre nem válaszolhatok. Szóval marad az, hogy általában mit gondolok az állampapírról, azt meg leírtam, csak nem tetszik neked.

Hogy tudnák? Az államadósságot a mindenkori államnak kell visszafizetnie. Ha nem tudja, akkor majd jön a következő kormány, IMF kutyafüle, megszorítások (tanároknak lófasz, nem fizetésemelés) de az államadósságot vissza kell fizetni. Ez nem opcionális.

trey @ gépház

Ha már IMF kell, akkor baj van, ugye ezt tudjuk. Az állam mint olyan, az a nép által befizetett adóból üzemel (próbál), és a kormány mint a választásokon megbízott meg igazgatja az ügyeket. Perpill ott járunk, hogy jövőre 30ft-tal nő a jövedéki adó az üzemanyagokon (tudom persze a gonoszbrüsszel, csak közben itt 27%-os az ÁFA, szemben az EU jellemző 20%-ával), és erősen emelik a dohány és alkoholtermékek adóját. Ezek ismét indirekt adók, amiket a kasszánál szednek be, és fel lehet úgy tüntetni, hogy itten mekkora nyerészkedés megy.

Gonoszbrüsszelnek nem mellesleg lehetne jelezni, hogy az üzemanyagokon egyelőre válságkezelésileg nincs emelés (viszont lesz, csak mond évente 10-10 ft-tal), azt valszin elfogadnák, de minimum el lehet húzni. Érdekes módon ezzel pont nincs szabadságharc, amivel adót kell beszedni.

Ne terelj, nem erről van szó. Hanem a visszafizetés biztonságáról.

Ezek ismét indirekt adók,

Fogyasztási. Amiről én döntöm el, hogy fogyasztok-e ebben a helyzetben vagy sem. Simán megtehetem, hogy minimálisra veszem most a fogyasztásom, zsákolom a lóvét, majd amikor rendeződik a helyzet, akkor visszaállítom a fogyasztásom az eredeti állapotra. Ugye?

trey @ gépház

A jövedéki adó már ígymarad. Gondolom az megvan, hogy amint vége volt az üzemanyagárstopnak azonnal visszaemelték a korábbi átmeneti csökkentést. Az egyéni preferenciát ne keverd ide, mert egy csomó olyan dologra hatással lesz az 5%-os üzemanyag áremelés, ami érint téged. Nem mellesleg az is probléma, hogy fix költséget egy az általad is megjelölt módon piacvezérelten változó adóval próbálnak megoldani.

Nem Brüsszel írja elő, hanem az EU megfelelő szerve, amit bizonybizony kishazánk kormánya is aláírt/megszavazott. Ahogy másutt írtam lehet ám kérni időszakos felmentést, pláne valamilyen (valós) válságidőszakban. Az külön érdekes, hogy pont a mindenféle okok miatt odavert forint árfolyama miatt kellene emelni, szóval ez nem egy ilyen gonoszbrüsszel téma elsősorban.

Az állam rég nem csak a befizetett adóból üzemel, hanem hitelekből is. Akkor van baj amikor nem tudják úgy átstruktúrálni a hiteleket hogy meglegyen a cash-flow.
A bűvészkedés árát természetesen hosszútávon adóból kell előteremteni és/vagy elinflálni.

Egyszerűen fogalmazva: felélik a jövőt.
 

Gábriel Ákos

Mindenki egyetért abban, hogy az eladósodás szempontjából az a legjobb, ha az államadósság nagy része forintban (és nem devizában) és külföldiekkel helyett inkább magyar állampolgárok felé történik ... Nyugodtan vedd végig az okokat.

Felélik ... persze.

trey @ gépház

Lásd még a 2031-es lejárati időket. Ha sok az adósságszolgálat, akkor egyre nehezebb lesz felvenni hiteleket, és finanszírozni bármit. 2012 után pont azért volt óriási szerencsénk, mert le lehetett tolni a nemzetközi helyzet miatt az alapkamatot. 0,8%-on volt, ami kb. ingyenpénzt jelentett az EU-s pénzek mellett. Ráadásul elég könnyen át lehetett a korábbi adósságokat strukturálni, és még előtte sikerült 1500mrd-nyi a magánnyugdíjból visszajövő állampapírt is bevonni.

Hiába célszerű belföldre eladósodni, hiszen forint van korlátlanul, azért ez ilyen kamatokkal csak nagyon átmeneti időre vállalható.

azért ez ilyen kamatokkal csak nagyon átmeneti időre vállalható.

Valaki azt állította neked, hogy a kamatok így maradnak? Éppen most sírnak rajta (ugyanazok, akik szerint tegnap még sok volt a kamat), hogy elkezdték kamat(prémiumot)ot vágni ... :D :D :

trey @ gépház

Nekik az idegenforgalom miatt jó eséllyel inkább hozni fog. Mivel nem kell már váltani, így szabadabban lehet költeni.

Nálunk a kiszámíthatóságon dobna sokat (árak, bérek). A szlovákok és a görögök mit buktak vele pontosan? Nem tudjuk, mert nincs sem Szlovákia, sem Görögország klónunk, ahol nem vezették be az eurót.

Mindenestre 2009-ben vezették be a szlovákok az eujrót:

https://countryeconomy.com/countries/compare/slovakia/hungary?sc=XE34

A saját monetáris politika feladása nem akkora hátrány. Ami pénzt abból tudnak csinálni, az semmiben sem különbözik az adóztatástól, csak politikai szólamokban. Valós gazdasági teljesítmény nincs mögötte.

Ezt vezessük már egy kicsit tovább légyszi. Tehát van egy államadósság, forintban. Ami most nagyon jó kamatot fizet, tehát a külföldi is veszi. Ezzel felhajtja amúgy a forint árfolyamát is.
Mi történik akkor amikor elkezdik lenyomni a kamatot (elkezdték, ugye?).

Mit csinál a külföldi?
Mit csinál a forintjával?
Mit okoz ez a forintárfolyammal?

Gábriel Ákos

Most arra akarsz rámutatni, hogy hogyan működik a világgazdaság? Eladja. Ha kap jobb ajánlatot máshol. Fog kapni? Honnan veszed?

Mi történik akkor amikor elkezdik lenyomni a kamatot (elkezdték, ugye?).

El. Forint? Erősödött. Ettől függ csak a forintárfolyam? Lófaszt. Van hozzá köze? Van. Meg ezer másnak is. 

Te mennyi százezer eurót vettél egyébként a jelenlegi árfolyamon, ha erre számítasz?

trey @ gépház

Ühüm. Szóval ilyenkor nem számít hogy buksz. Keményen.

Egyrészt buktad a 430->369-et (függően attól, mikor került az euró a birtokodba), meg nem mellesleg az állampapír hozamot.

Elvből nem teszem állampapírba a pénzemet

Így már mindent értek! A külföldi befektetők nem győzik idehordani a pénzüket, te a konteód miatt nem teszel állampapírba, de irigykedve nézed, aki nyer rajta, frusztráltságod miatt pedig beszélsz vadakat. 

trey @ gépház

Ha szerinted a 430->369-et buktam akkor nagyon más elképzeléseink vannak a racionális döntésekről.
A "külföldi befektetők" akik "idehozzák a pénzüket" azok ugyanazok a "sorosista spekulánsok" ám akiket annyira utáltok.
Ha egyszer majd elviszik a pénzüket és bekúszik egy 500-as árfolyam akkor megint "sorosista spekulánsoknak" fogják hívni őket.
Arra már gondoltál esetleg hogy minél több "külföldi befektető" hozza ide a pénzét annál nagyobb lesz a szopodáré ha egyszer valamiért beijednek és elviszik? És akkor nyilván a 430->500 at fogom megnyerni szerinted, nem pedig a 369->500-at.

Hívhatod az elveimet konteónak nyugodtan.
Egy valódi konzervatív elvei nem változnak a körülményektől függően akkor sem ha éppen látszólag bukik rajta - ellentétben egy fideszessel.

Gábriel Ákos

Tehát, amit itt összerapliztok, hogy az állam "ellópja", meg "veszíjjjes" az nem más, mint FUD.

Nektek meg - kormányváltásra apellálóknak - éppen az állampapír mellett kellene kampányolnotok, ha ezt a forgatókönyvet vélelmeznétek, hiszen ezzel egy reális esély lenne számotokra egy kormányváltásra. Máshogy amúgy sincs.

Szóval egy valami miatt nem teszitek ezt, politikai okból, illetve azért, mert magatok sem hisztek ebben a forgatókönyvben. De, ha így van, akkor meg miért beszéltek róla :D :D :D

trey @ gépház

Vagy soft államcsőd lesz (igazából szerintem van), nem technikai: a hiteleket fizeti, adót beszedi, tipikusan a fegyveres testületeket fizeti, a többit elengedi és rákeni valakire (EU, migránsok, melegek, ellenzék, komcsik, cigányok, zsidók stb.), bárki, csak nem a 13+ éve 2/3-addal uralkodó párt. Mindig onnan vág, ahol a legkevesebb a szavazója/legkevésbé látszik (szevasztok önkormányzatok és tanárok). Ami náluk speciális, hogy más orbitális marhaságokra meg van pénz. Pl. Vodafone-ra van…

Az EU-val nem fognak megegyezni (lassan egy éve nem megy, már nem is fog menni). Szinte nincs olyan téma, amiben közeledtek volna az álláspontok. OV szemmel láthatóan mindent feltett a 6-osra (hogy Putyin nyer) és nem jött be. És mivel az idő telik, már lassan az sem segít, ha vége a háborúnak (és esetleg nyer Putyko). Ráadásul az EU után második legnagyobb befektető USA-val sikerült elbukni a kettős adóztatást kizáró egyezményt valami baromságon, szóval tippre egy csomó cég közülük lelép. Közben sikerül a német kapcsolatokat is hazavágni. De nyilván az akku gyár mindent is megold…

És akkor megérkeztünk az inflációhoz: a fenti rizikókat a cégek beárazzak. A 27%-os áfa mellé simán jön 5-50% árfolyam kockázati felár (a sajt árát nem írod ki €-ban vagy FX rate-en), ország kockázat felár 5-200%: úgy kell árat kiírnia, hogy másnap reggel akár kőbe is véshetik + ugye itt fedezi a már kőbe vésett árukból származó hiányt + 5-10% a várható random forgalom arányos adóra, amit majd kivetnek (hiszen volt ilyen, beárazzák) + mivel képlékeny minden nap, nagyobb a profit elvárás is. Ezek közül a tényezők közül többel is rendszeresen visszaélt a hatalom, szóval fizeted, ha kell, ha nem.

Summa: szerintem 2-3 év lassú lecsúszás jön…

(Azért örülök a 16.5% kamatodnak… csak a Fidesz!)

Mondjuk nyit egy proxyt Pozsonyban. Tippre az ezzel kapcsolatos adminisztráció ott lesz, hiszen helyi adózás stb. Ha ott van az adminisztráció, szépen költözik az iroda többi része is, New York-ból nézve nincs nagy különbség Pozsony és Budapest között*. Ha az iroda ott van, a szlovák döntéshozó szépen lassan odaköltözteti a cég többi részét.

Mit nyert Magyarország? Semmit. Még azt is aláírta végül (globális minimum adó), ami miatt kiraktak minket. Igazi sikertörténet!
 

*: igazából van most már: Budapesten nincs kettős adóztatást kizáró egyezmény: Pozsony jobb.

Fizikailag senki sem megy sehová. Iroda szinten sem mennek el. A központot csinál egy pozsonyi leányt és abba apportálja a magyarokat. Amit szintén a magyarok fognak vezetni. Ugyanis a pozsonyi cégnek egyetlen egy dolga van, hogy tulajdonosa a magyarnak. Így a magyar cég profitja a pozsonyitól megy Amerikába.

 

* senki sem fog gyárat költöztetni törvényi változások miatt. megoldják virtuálban az egészet.

Kivéve ha elég egy EU-s központ, mert akkor az mostantól nem Magyarországon lesz.

De nyilván azért degradálod a problémát, mert akkor nem akkora hiba a kormány részéről. Valószínű pontosan tudod mekkora szívás, ha nincs ilyen egyezmény a 2-ik legnagyobb üzleti partnerünkkel* (pl. forrásadó magyar startup-oknak/software cégeknek, hogy ne csak az amerikai cégekről legyen szó…)

*: feltéve, hogy tényleg akkora céged van, mint írod.

Érintett lévén ennek próbáltam utánajárni, és pár kör után ugyanerre az álláspontra jutottam. Viszont több emberrel is beszélve egybehangzó véleményük volt, hogy ez nagyrészt az amerikai cégen múlik majd, ha eljut egyáltalán hozzájuk ez, egyszerűen a biztonság kedvéért levonják ezt a pénzt, nehogy bukjanak, a másik oldal meg futhat utána.

Kb. mint mikor levonja a forrásadót egy külföldi cég valamire, amire nem is kellene, mert neki így egyszerűbb, mert így be van védve a segge.

Szóval ha van valami hivatkozható tartalmad ezzel kapcsolatban, megköszönném.

> mindenkori államnak kell visszafizetnie

Hát rémlik h volt már rá példa h nem fizette vissza...Meg egyébként is mindenki tudja h ezek soha vissza nem fizethető adósságok, és az a szerepük h permanens kiszolgáltatottságban tartsák egy ország közhatalmát. A befelé való eladósodás ugyan picit bezavar a képbe, de a nagy totálon nem fog változtatni.  Ellentmondás van abban, hogy a lakosság megtakarításaira tart igényt az állam, ugyanis ez azon a premisszán nyugszik, miszerint az állam rendelkezik olyan késséggel aminek alkalmazásával a kamattal tudja visszafizetni a lakosság felé fennálló adósságát. Oké, csak azt nem érteni, h ha rendelkezik ilyennel, akkor miért nem azon keresztül szed be pénzt kihagyva a műveletből a lakosság pénzét? 
Volt egy ilyen reklám a tv-ben régebben:

- Kisbefektető vagyok, de nem bízom a pénzem a Klapkára.  És akkor megjelent Klapka egy táblával amira az volt írva: SZAMÁR! 

Aktuzalizálva: Kisbefektető vagyok de zabot veszek a döglött lónak!
Miért is? Mert ez a ló mindig olyan megbízható volt?

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Ez a tipikus "Hogyan nyírjuk meg a birkákat nyárra, hogy ne legyen melegük" újabb fejezete. Igazi magyar megoldás... Nem fáj az a 13%, közös teherviselés mindenkinek! (szarkazmus, ha nem esne le valakinek elsőre)

"A magyar adók csak akkor nem vonatkoznak az ügyfélre, ha az adóilletősége nem magyar, ehhez azonban jellemzően életvitelszerűen is külföldön kell tartózkodni (bejelentett tartózkodási hely, munkaszerződés, esetleg mobiltelefon-szerződés is szükséges ehhez)."

venni kell belőle földet/házat/eurót/aranyat

eurót természetesen széfben tartani

Gábriel Ákos

https://njt.hu/jogszabaly/1995-117-00-00

"7. Egyéb indokkal adómentes:

...

7.4.1204 a valuta, a deviza forintra, a forint devizára, valutára, valamint a devizának, a valutának más devizára, valutára való átváltásakor keletkezett árfolyamnyereség, feltéve, hogy az átváltás nem üzletszerű tevékenység keretében történik;"

"Valamely tevékenység akkor tekinthető üzletszerűnek, ha azt nyereség- és jövedelemszerzésre irányuló célzattal, rendszeresen, az adóalany saját kockázatára folytatja. Az üzletszerűség tehát akkor teljesül, ha a magánszemély tevékenységében megjelenik a nyereségre irányultság."

Minden váltás lejelentésre kerül. Innentől nehéz lesz nem üzletszerűnek tekinteni.

Már hogy hol kerül lejelentésre? Besétálsz a Ft-al a pénzváltóba, kijössz az EUR-al, azt ki jelenti le? 300 ezer Ft felett igen, de ez valószínűleg magánszemélyként nem akadály, hogy naponta meglátogasd a pénzváltót.

Ezen kívül ha átsétálsz valamelyik szomszédos EU országba, ott is válthatsz.

és a jobban kamatozók közt nem garantált, hogy lejárat előtt visszaváltsák, így 5-7 évre beragadhat a pénz, ha likviditási problémái vannak az államnak és korlátozza vagy megszűnteti az 1% költséges idő előtti visszaváltást.

„Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük.”

Csak azért mert a narancs filterrel máshogy néz ki, én nem látok sok különbséget. Ha a Ferit utálhattuk, akkor hadd utáljuk őt is, ha pontosan ugyanazt csinálja.

De ember! Ezt Orbán nem el fogja inflálni, hanem ez már megtörtént. A szemünk előtt az elmúlt két évben. Erre nem lehet azt mondani, hogy neked ez a véleményed, nekem meg az, mert ez tény

Igen, azt fogod mondani, hogy külföldön is volt infláció, persze, csak nem mindegy, hogy 100+%, vagy 15-25-30%. Aztán jössz majd a mérési metodikával, hogy amit te fogyasztasz, az nem drágább, hanem olcsóbb lett, de az egyszeri fidesz szavazó azt látja a boltban, hogy két éve keresett 150 ezret, most meg 190 ezret. A kenyér meg 310 ft helyett 850 ft. Neki magyarázd meg :)

Ebbe mondjuk kár is belemenni, mert a két végletben lehetnek a törzsszavazók. Akinek eleve bejött az élet és van lehetősége élni a rendszer trükkjeivel, pénzből pénzt csinálni, haszonélvezője a rendszernek. A másik véglet meg az, aki teljesen analfabéta és fel sem fogja, hogy miért szarabb neki, mert beidomítják, hogy "kit kell gyűlölni". Max egy éjfél előtti törvénymódosítással páran átkerülnek a haszonélvezőkből a földönfutóba néha.

Csődbe kb. azért nem megy, mert forintunk van.

13 éve vettem egy házat. Ma hatszor annyi pénzt kellene előteremtenem ahhoz, hogy ugyanezt megvehessem (a legolcsóbb, még lakható most a környéken, ha a 13 éve vásárolt házam akkori állapotát és életkorát nézem, akkor valahol 8-9-szeres ez a szám úgy, hogy már estek a hirdetési árak, egy éve ez még durvább volt).

Tavaly hat évnyi használat után eladtam az autómat. Ugyanannyiért, amennyiért vettem 2015-ben. Pár hónappal később 20%-kal többért is el tudtam volna adni.
A helyette vett másik autó most éppen 70%-kal többe kerül (ugyanaz a modell, ugyanolyan paraméterekkel), mint amennyiért én hazatoltam.

Egy "standard családi bevásárlókocsi" (leginkább ebben tudom mérni az élelmiszerinflációt) a covid előtt 40 ezer alatt volt. Épp most toltam ki ugyanabból a boltból egy ugyanilyet 108 ezerért.

2022-ben a nettó átlagkereset a 2010-es 2,5-szerese volt, 2020-hoz képest 27% a növekmény.

Szóval erről az elinflálósról mesélnél még?

Orbán amúgy is elinflálja

Ezt a kijelentésed cáfold meg kérlek valamivel.

Nézd, a Gyurcsótány alatt szedtük össze a lakásra valót, a fele hitel volt. 280 forint volt az euró, a CHF 180 körül.
Aztán két évvel később a lakás valahogyan nem lett a fele, pedig a CHF hitelt 140-en fizettük vissza.

De jobban örülnék, ha az "elinflálja" kijelentést cáfolnád, ha már bedobtad.

Ilyen tök véletlenszerű intézkedéseket hoz, mint az árstop, ami rossz, de az orosz olaj árstopja meg embargója, amit indián keresztül vásárolunk az jó!

A magyar kötelező akciózás rossz, de a szlovák jó!

Lehetne még sorolni, mert rengeteg lépésük van.

A mai szélsőbaloldali, romboló ellenzéknek érdemi ötlete az elmúlt 13 évben nem volt. A legfontosabb követelésük az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése (10 éve le van csökkentve), 2034-ben ne legyen olimpia itthon (sehol sem lesz, mert 32-ben és 36-ban lesz), ne legyen akkugyár, meg semmilyen gyár sehol, meg ne legyen sehol semmi. Éljen! És ezeket kellene támogatni, ha haladók vagyunk. Ezek nem haladók, hanem egy csapat birka.

Nem olvasok telexet, így tényleg csak felolvasni tudnám neked, de ha te olvasod, minek tenném.

Ha én teszek egy kijelentést, miért nekem kell bizonyítanom, és fordítva ez miért nem áll?

Az üzemanyagárstop (vagy bármilyen árstop) ilyennek számít szerinted? A szolgáltató, termelőszektor abból történő kivezetése pillanatában hirtelen durván magasabb lett itthon a "piaci" ár ezeknek a szereplőknek (amelyek inflációt okoztak).

A rezsicsökkentés, azaz hogy a vállalkozókra terhelik a lakosság dotálását nem okoz inflációt?

A kisker és "extraprofitadók" nem pörgették az inflációt?

A 2010 óta folyamatosan romló forint nem okoz inflációt? (de tudom, itt csak ellenzékből mondva felelős a miniszterelnök az árfolyamért, illetve akkor is csak ha romlik)

Az éjszaka közepén bejelentett "veszélyhelyzeti" intézkedések, amik semmit sem tisztelnek (adóév, hello) nem okoznak inflációt a kiszámíthatatlan környezet beárazása végett?

Most akkor válaszolsz kérdésedre adott reakcióra, vagy nem? :)

De lásd, hogy kultúrember vagyok, én válaszolok: nem tudom. Semmilyen gazdasági végzettségem nincs, és ilyen rendszerek működésében is korlátozottak a tapasztalataim, illetve az ismereteim.

Bővebben: úgy gondolom, hogy az ország lakossága van annyira sérülékeny, hogy ha egyenlően rájuk verték volna a megemelkedett energiaárakat, az sokaknak fájt volna. Valószínűleg megoldották volna, megoldották az emberek máskor, ennél jóval ínségesebb időkben is, de fájt volna.

Viszont rövidebb ideig fájt volna, könnyebb lett volna kijönni belőle, és nem okozott volna ekkora inflációt. Összességében tehát nekem ebben a formában inkább kártékonynak tűnik.

Elmondom azt is, hogy mi történt a szűk környezetemben: nekünk negyedannyi lett az energiaköltségünk a télre a korábban szokásoshoz mérten, mert volt pénzünk alkalmazkodni.

A környéken viszont kevésbé szerencsések élnek, ők elkezdtek mindennel fűteni, tudnék pár képet mutatni arról, hogy mi volt itt, mindenesetre az idő nagy részében egy szippantás után kültéri tartózkodásra alkalmatlannak ítéltem a levegőminőséget.

Ha teljesen piaci árak lettek volna, ezek az emberek ugyanúgy gumival, vagy ki tudja mivel fűtöttek volna (mert ha jó esetben eddig gázzal, vagy villannyal fűtöttek, a limiten úgyis túlestek), nekem pedig csak feleződött volna a rezsiköltségem, azaz összességében véve vsz. több jött volna be, amit akár a szerencsétlenekre is lehetett volna fordítani.

Persze egyénként akár legitimnek is gondolhatjuk azt mondani, hogy ha ő ennyire nyomorult, hát fűtsön gumival, de már ez a kismintás példa is mutatja, hogy az én orrom alá füstöl a rohadt gumival, azaz nekem megérné a rezsiköltségem felét, hogy télen is tudjunk levegőt venni.

Bonyolult dolgok ezek, és én nem is mondom, hogy tudom a megoldást, csak azt érzem, hogy a jelenleginél lehetne azért jobban csinálni.

Szóval: szerintem rossz. Összességében mindenki rosszabbul járt vele.

Ha te máshogy gondolod, kérlek vezesd le, hogy miért magasabb itthon az infláció, miért tankoltam Romániában több, mint 100 forinttal olcsóbban, és jár át pár ismerősöm Szlovákiába bevásárolni, mert ott alacsonyabbak az élelmiszerárak?

A közgazdaságtan ceteris paribus elv alapján vizsgálódik. Vagyis egy időben csak két dolog korrelációját vizsgálja, hogy van-e neki vagy nincs. Másra nem képes. Ennek oka, hogy a statisztika és az elemi logika segítségét felhasználva egyértelműen megállapítsa van-e köze két dolognak egymáshoz vagy nincs.

A Fidesz gazdaságpolitikája újraelosztáskor nekem nagyon bejön. Zéró huf-ot költ az elosztás célalanyának kiválogatására, így többet oszt szét, amiből "sajnos" jut azoknak is, akiknek nincs rá szüksége. Ez valójában win-win, de a balos arcok egyből neki esnek minden gazdagnak, miközben ettől a szegény is jobban jár. A baj az, hogy a szegény nem a  saját tányérját nézi, hanem a másét. Erre van kondicionálva. Ebben sokat segít neki pl Gulyás Marci. Ennek az egésznek oka az, hogy ezt a  zsigeri irigységet használja ki a baloldal, miközben arról beszél, hogy Orbán megosztja az országot. haha. Régóta látom nincs annál megosztóbb, mint bárkit megosztónak nevezni. 

Magyarországon a kereskedők megtehetik, hogy emeljenek, mert van vevő. Ennyi a magyarázat. Ez pedig olyan helyeken van így, ahol több a pénz, mint a javak. Ha valamiben hibázott az Orbán kormány, hogy túl sok pénzt öntött a lakosságra (2022 SZJA). Viszont ez is egy olyan hiba, amit utólag látunk, előre pedig senkinek nem volt fogalma arról, hogy mennyi a  sok. Azt tudta minden  gazdasági szakember, hogy a sok nem jó, de nem tudta senki mennyi a sok.

a szegény nem a  saját tányérját nézi, hanem a másét. Erre van kondicionálva. Ebben sokat segít neki pl Gulyás Marci

Nem ma kezdődött ez, és egészen jól vissza lehet vezetni ezt is mindenféle folyamatokra.

Magyarországon a kereskedők megtehetik, hogy emeljenek, mert van vevő.

Kizárólag ennyi? Semmi köze a magasabb áraknak az árstopokhoz, a drágább energiához, a kivetett adókhoz, a pénzünk árfolyamához, a bizonytalansághoz stb?

Következik ebből, hogy pld. a szomszédos országoknak kevésbé megy jól? (nemrég néztem a szlovák adórendszert, mert a DTA felrúgása miatt lehet, hogy kellemetlen lesz a jövő év, ha jól emlékszem tavaly pont annyi lett nálunk az átlagbér, mint ott)

Ha Magyarországon ennyire jól megy a vásárlóknak, miért volt/van szükség az árstopokkal államilag is támogatni őket, illetve mi szükség volt hitelből pénzt adni nekik?

Magyarországon a kereskedők megtehetik, hogy emeljenek, mert van vevő. Ennyi a magyarázat.

Tegnap olvastam (most épp nem találom a cikket, de remélem jól emlékszem a számra), hogy idénre már bőven 1100 milliárd felett várható a lakosságnak kifizetett kamat (ez kb. duplája az általad túl soknak tartott 2022-es SZJA visszatérítésnek).

Ha ennyi a magyarázat, az elég rossz hír az infláció szempontjából, nem?

>  hanem azt írd le, amit Orbán tett közvetlen. 

Orbán a felelős vezető, így olyan dolgok is felróhatók neki, amiket nem közvetlenül tett v. épp tenni elmulasztott. pl. :

energiaszolgáltató beszedte a "hálózati djat"  a fogyasztóktól, de nem korszerűsítette a hálózatot. Ennek következtében - állítólag - a rendszer nem alkalmas a visszatáplálásra, miközben a fogyasztók kiépítenék a saját napelemes rendszerüket - és tekintve h az inflációt energiaárak elszabadulása nagy mértékben generálja, így megállapítható h a rendszer korszerűsítéséenk elmulasztásának inflációs hatású. 

Ezen kívlül a jegybank elnök is felvettette a magyar agráriumot érintő vízszabályozással és öntözéssel kapcsolatos állami fejlesztések elmaradását, ami mezőgazdaságnak versenyelőnyt biztosítana. A költséghatékonyabban előállított termények ára pedig csillapítaná az inflációt. Ehhez kapcsolódva ki lett térve gazdaság szerkezetének átalakítására is, ahol nagyobb részt tartott kivánatosnak a mezőgazdaságnak és az arra épülő hazai feldolgozó iparnak [szemben mondjuk a kíniai akkugyárral]. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Szó sincs róla! Azért nem tudja a fogyasztói beruházással megtermelt többletenergiát felhasználni rendszer, mert a hálózatfejlesztésre beszedett pénz el lett síbólva, a hálozat meg lerohadt. Kétség kívül ellentmondásos, hogy ha egyszer a fogyasztó felé folyó áramat tudja kezelni, akkor a fogyasztótól folyó áramot miért nem?  És felteszem nem is erről van szó valójában, hanem a visszatáplálás sértené bizonyos üzleti körök érdekét, akiknek a kormányzat úgy látszik le van kötelezve valami módon. Nme számít az inflácó, csak azoknak meglegyen a tervezett hasznuk! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Hány posta zárt be például? De százszor leírták már. Egészségügy, oktatás. Kórházösszevonások? Iskolák átjátszása az egyházaknak, mert ők majd fizetik... Működik, mert a benne dolgozók valahogy összetartják még, de a színvonal a béka segge alatt.

De hozhatok olyan példákat amire rálátok, pl. rendőrség, katasztrófavédelem. Mikor túlórát fizetni már nincs pénz, vagy egyszerűen nincs ember, hát leriasztják az önkéntes szervezetet, az úgyis megcsinálja ingyen.

Nyissanak új postákat, mert nincs rá szükség! Leírjuk százszor!

Kórházösszevonás Pesten, hogy ne 40 kórház legyen, a pesti paraszt is tudja már, ha baja van, melyik összeomló kórházba menjen a bajával.

Oktatás! Tegnap tünci volt Debrecenben, de nem láttuk :( Vagy kevesen voltak és észre sem vettük, vagy hamar vége lett.

Rendőrség? Nem működik? Bezzig, mikor  könnygázazzzák Orbán pribékjei a békésen tüntető óvodásokat, akkor alávaló férgek, nem?

A katasztrófások is tönkrementek?

Ezeket merre olvassátok, csak kérdem. Vagy ez a mindenszarizmus?

Feltételezem, hogy az "elgondolkodás" verte ki a biztosítékot. Hiszen az mégsem járja, hogy egy hozzád hasonló önkritikát gyakoroljon.

Fejezzek be egy megtörtént dolgot, mielőtt elkezdeném? A fenyegetés és a valóságtól idegen fogalmazás még két jellemző vonás. Így nehéz lesz...

:)

Nem maradtal le rola, mert meg valaszoltal is :D Szoval terelest hiaba tolod mokuska, barmilyen kellemetlen is a tema.

Sirva rohant treyhez es kimoderaltatta a commentem a fajtad, amikor felhivtam a figyelmet arra, hogy gyanusan sokat emlegeted oralis vagy barmilyen egyeb szexmunkat random emberek postjai alatt.

Nem ismetelgetem magam, szoval tovabbra is csak ezt tudom ezzel kapcsolatban mondani: https://hup.hu/comment/2924546#comment-2924546

Ha nem tudtam segiteni, akkor valami pszichologussal beszeld meg tulzott erdeklodesed a temakorben. Vagy szerezz egy baratnot/baratot, hogy az egyetlen szexualis elmenyed ne csak az apadtol kapott legyen.

 ÁLLAMADÓSSÁG (GDP-HEZ) - ORSZÁGOK LISTÁJA

Ország Utolsó Előző Hivatkozás Egység
Japán 264 262 2022-12 %
Venezuela 241 320 2021-12 %
Szudán 182 264 2021-12 %
Libanon 172 174 2020-12 %
Görögország 171 194 2022-12 %
Eritrea 164 175 2022-12 %
Szingapúr 160 131 2021-12 %
Líbia 155 110 2020-12 %
Olaszország 145 150 2022-12 %
Zöld-Foki Köztársaság 130 157 2022-12 %
Egyesült Államok 129 127 2022-12 %
Bhután 125 132 2022-12 %
Suriname 124 111 2021-12 %
Zambia 123 96 2021-12 %
Bahrein 120 128 2022-12 %
Kuba 117 50 2021-12 %
Portugália 114 125 2022-12 %
Sri - Lanka 114 100 2022-12 %
Kanada 113 118 2021-12 %
Spanyolország 113 118 2022-12 %
Franciaország 112 113 2022-12 %
Belgium 105 109 2022-12 %
Mozambik 101 130 2022-12 %
Egyesült Királyság 101 97.2 2022-12 %
Bahama-Szigetek 95.6 83.8 2022-12 %
Euró övezet 91.5 95.4 2022-12 %
Fidzsi-Szigetek 91.1 83.6 2022-12 %
Jordánia 89.4 85.4 2021-12 %
India 89.26 89.41 2021-12 %
Ghána 88.8 79.6 2022-12 %
São Tomé És Príncipe 88 96.9 2021-12 %
Egyiptom 87.2 92 2022-06 %
Ciprus 86.5 101 2022-12 %
Jamaica 86.2 92.3 2022-12 %
Mauritius 86 92 2021-12 %
Argentína 85 80.6 2022-12 %
Kongói Köztársaság 85 102 2021-12 %
El Salvador 84.75 92.11 2021-12 %
Az Európai Unió 84 88 2022-12 %
Pakisztán 84 88 2021-12 %
Trinidad És Tobago 83.3 79.6 2021-12 %
Gambia 82.9 85 2021-12 %
Bolívia 82.6 81.4 2022-12 %
Costa Rica 82.36 78.64 2022-12 %
Tunézia 80 87.6 2021-12 %
Ausztria 78.4 82.3 2022-12 %
Marokkó 78.4 76.4 2021-12 %
Ukrajna 78.4 48.9 2022-12 %
Zimbabwe 77.2 66.2 2019-12 %
Kína 76.9 71.5 2022-12 %
Sierra Leone 75 71.9 2021-12 %
Belize 74.5 91.6 2021-12 %
Magyarország 73.3 76.6 2022-12 %

[...]

ÁLLAMADÓSSÁG (GDP-HEZ) - ORSZÁGOK LISTÁJA - EURÓPA

Ország Utolsó Előző Hivatkozás Egység
Görögország 171 194 2022-12 %
Olaszország 145 150 2022-12 %
Portugália 114 125 2022-12 %
Spanyolország 113 118 2022-12 %
Franciaország 112 113 2022-12 %
Belgium 105 109 2022-12 %
Egyesült Királyság 101 97.2 2022-12 %
Euró övezet 91.5 95.4 2022-12 %
Ciprus 86.5 101 2022-12 %
Az Európai Unió 84 88 2022-12 %
Ausztria 78.4 82.3 2022-12 %
Ukrajna 78.4 48.9 2022-12 %
Magyarország 73.3 76.6 2022-12 %
Finnország 73 72.6 2022-12 %
Szlovénia 69.9 74.5 2022-12 %
Montenegró 69.46 83.27 2022-12 %
Izland 68.7 75.3 2022-12 %
Horvátország 68.4 78.4 2022-12 %
Albánia 67 73.2 2022-12 %
Németország 66.3 69.3 2022-12 %
Szlovákia 57.8 61 2022-12 %
Szerbia 55.1 56.5 2022-12 %
Málta 53.4 55.1 2022-12 %
Macedónia 51 52 2022-12 %
Hollandia 51 52.5 2022-12 %
Lengyelország 49.1 53.6 2022-12 %
Románia 47.3 48.6 2022-12 %
Írország 44.7 55.4 2022-12 %
Csehország 44.1 42 2022-12 %
Svájc 41.4 42.6 2021-12 %
Lettország 40.8 43.7 2022-12 %
Litvánia 38.4 43.7 2022-12 %
Norvégia 37.4 42.5 2022-12 %
Belarusz 33.5 37.3 2021-12 %
Svédország 33 36.5 2022-12 %
Moldova 32.1 34 2021-12 %
Törökország 31.7 41.8 2022-12 %
Dánia 30.1 36.7 2022-12 %
Luxemburg 24.5 24.5 2021-12 %
Koszovó 20.74 21.53 2022-12 %
Bulgária 20.5 20.5 2023-04 %
Bosznia És Hercegovina 19.6 25 2022-12 %
Észtország 18.4 17.6 2022-12 %
Oroszország 18.2 17.7 2021-12 %

trey @ gépház

Tehát a lényeg, Magyarország államadóssága az EU átlag alatti. Hogy ennél hol kisebb, teljesen lényegtelen. BTW: az adósságunk csökken:

Friss adat az államadósság csökkentéséről: 76,6 százalékról 73,3 százalékra javítottuk a GDP-arányos adósságszintet az elmúlt évben”  – írta közösségi oldalán Varga Mihály.

trey @ gépház

Ez csak akkor és úgy működik, ha reálértéken kevesebbet fizet az állam... különben feltaláltad volna a pénzügyi örökmozgót. Ha te állampapírban akarod tartani a pénzed, akkor én a helyedben nem örülnék annak, ha az állam kinövi ezt az adósságot... de hát te tudod.

A kedvedért és perverzióból olvasom ezeket a szarokat. 444 és Telex az újságírás szégyene. Mondjuk, az utóbbiról már menekülnek a patkányok. Egy hónap alatt mennyien is? 5-en hagyták ott az abúzus-gyanús munkahelyet?

trey @ gépház

nem igazán, inkább becsicskultak a nernek. Teljesen jogos volt, ezzel hirdették a máp+-ot hogy bármikor visszaváltható, aztán már csak fordulónapon 100%. A pmáp pedig napi szinten, fejenként is korlátozható, hogy mennyit hajlandóak visszaváltani lejárat előtt és hogy milyen költséggel.

lol, ne haragud, megkövetlek huncut fiú. Miután 2020 márciusban több év után megint emlékeztettelek a tényre újra, végül befrissítetted az impresszumot. Örülök, hogy segíthettem. 
https://hup.hu/comment/2448449#comment-2448449
http://web.archive.org/web/20200327055527/https://hup.hu/elerhetosegek

2019-ben már benne volt a hwsw média ajánlatában, hogy "A HUP.hu-t a HWSW kiadó 5 éve vásárolta fel".
https://web.archive.org/web/20191001000000*/https://www.hwsw.hu/storage…

2008-ban jelentetted be az együttműködést, bár már előtte is jelentek meg hupos hírek hwsw-n, talán ekkor volt a felvásárlás.
https://hup.hu/cikkek/20080331/valtozasok_a_hup_eleteben 

Szívesen segítek hiteles információk megosztásában.

Nagyon lesuttyósodtál 2008 óta, bár valsz inkább mióta a bayer show lett a fideszt kommunikáció standardja. Azóta te is ezt tolod.

Viszont valóban generál oldalmegjelenéseket a visekedésed, ez statisztikában jó lehet, ha már szakmai oldalként egyre jobban háttérbe szorul mindegyik magyar it oldal. 

Egész meglepő lehet egy NER-hez és az ő 'újságíróihoz' szokott embernek, hogy léteznek különféle vélemények ugyanazon hírportálon belül. Semmiféle mismásolás, korrigálás nincs, van két véleménycikk. Mindenki eldöntheti (és nem mondják meg neki), hogy mennyire reálisak.

24% elismert infláció mellett nem hozama van, hanem veszteség csökkentése. És év végére cél, hogy egy számjegyűre változtassák a számítási módot. Így 20-50% körüli valós infláció mellett lehet majd az éves kamat 15-re kozmetikázva megint. És a havi inflációs szám azt jelenti, hogy 12 hónappal megelőzőhöz képes mennyi. Lassan kijön már két évre 53% infláció ksh szerint is, a valós meg ... 

De amúgy tényleg tök jó, hogy a medence és az fux örök. Csak a lakosság 80-90% szop.

Ilyen (számomra egyébként érthetetlen) erős forint mellett talán csak a saját vállalkozásba fektetett pénz tud inflációt meghaladóan termelni.
Mindenhol máshol csak veszítesz. Ha effektíve több hiteled van mint megtakarításod akkor tudsz talán nem-annyira-rosszul járni.

Gábriel Ákos

Ha az MNB kamatcsökkentésbe kezd (ami rövidesen meg fog történni, hacsak Matolcsy nem akarja bedönteni a költségvetést), egyből el fogják kezdeni kivonni a pénzt az országból hogy maximalizálják a profitjukat, ezzel együtt szakadni fog a Forint.

Ilyen ez, amikor egy középbirodalmat a forró tőke tart lélegeztetőgépen. :)

Kár hogy emlékeim szerint 

Szarok az emlékeid, nem csoda, hogy fals kö9vetkeztetéseket vonsz le:

Folyamatosan javul a hazai külső egyensúly, egyre kedvezőbb képet fest a folyó fizetési mérleg egyenlege, amely a forintárfolyam és így az infláció letörésében is segít.

[...]

Pozitív meglepetéssel szolgált a márciusi külkereskedelmi adat: az export euróban számított értéke 17, míg az importé 3,1 százalékkal emelkedett éves alapon, így az előző hónap után az egyenleg ismét többletet tudott elérni

[...]

A többlet ténye önmagában nem volt meglepő, de az export és import növekedése közötti ekkora mértékű eltérés már igen.

Link: https://index.hu/gazdasag/2023/06/01/ksh-kulkereskedelem-inflacio/

trey @ gépház

De ezzel mit akarsz mondani? Az én állításom szó szerint: "Ha meg billen a külker mérleg, mindjárt erősödik is a Forint."

Ezek szerint pontosan ez történt, és úgy ahogy leírtam: az import nem fékezett (tehát jól emlékeztem), de ahhoz képest az export meg nőtt.

Teszem hozzá, én még valamikor év elején néztem meg a tavalyi adatokat, nem olvasom minden nap a KSH-t.

Stagnáló részvényekre vágysz? Milyen területen nézelődsz, ami stagnál, és mit vársz tőle a jövőben, mondjuk míg (és majd miután) lejár az állampapírod, amit most megveszel?

Romló piaci várakozások miatt szenvedő cégek, amelyek még addig elstagnálgatnak, míg realizálod az állampapíron a kamatot, utána meg hirtelen magukhoz térnek?

Ingatlan? A környékünkön éves 26% hozam adódik az elmúlt három évre. Az, hogy tavaly óta stagnálnak, esetleg csökkentek az árak sovány vigasz annak, aki ezt az ütemet nem tudta korábban jelentősen meghaladni a megtakarításaival.

Az elmúlt -nézzük csak ezt- 12 évben úgy emelkedtek brutálisan az ingatlanárak, hogy mellette nem volt kiemelkedő infláció. Most, hogy kétszer annyiba kerül megépíteni egy ingatlant, mint pár éve, illetve a KSH szerint évről-évre durván nőnek a keresetek is biztosan jelentősen olcsóbb lesz ezután. A keresleti oldal persze lenyomhatja (ami nem azt jelenti, hogy rosszabb körülmények közt fogunk élni, mert nincs pénzünk rá?), de ha egy 100 millióért megépülő házért a vevők csak 60-at tudnak fizetni, idővel nem azt fogja eredményezni, hogy azt a 40 veszteséget benyeli a kivitelező, hanem azt, hogy inkább elmegy máshová.

Jól láthatóan az állam célja (mondjuk így, mert azt, hogy ez a lehetősége maradt biztos nem hangzik ilyen jól) a belföldi eladósodottság növelése. Olyan kamatot fizetnek ezért a hitelért, amit devizában töredékéért megkapnának.

Ha azt feltételezed, hogy az ebben, forintban lévő megtakarításod jelentősen többet fog érni, mi indokolja ezt az állam részéről?

Mondjuk az a tizenpár az én állampapírommal, amit a párom lakása durván odavert?

Ne érts félre: nem is mondom, hogy nincs igazad a jövőre nézve. Csak azt, hogy a múltbéli tanácsaidat megfogadva masszív bukó volt bármihez képest. Könnyen lehet, hogy most fordul a kocka, és a következő tíz évben a magyar állampapír lesz a legjobb befektetés!

Mindenesetre ha három évvel ezelőtt nem fogadtad meg a saját tanácsodat, befektetési formától és ügyességtől függően jópár évvel közelebb kerültek volna az elképzeléseid. :)

Ez nem igaz. Ugyanis állampapírt nem kell realizálni, míg kb minden mást igen.

 

"Csak azt, hogy a múltbéli tanácsaidat megfogadva masszív bukó volt bármihez képest. "

Továbbra is azt állítom, hogy lakás befektetésnek masszívan szar. Akkor is, ha volt pár fasza év. Ennél jobb az államkötvény + önmagadba való befektetés, ugyanis az ingatlan is zabálja az idődet. 

Továbbra is azt állítom, hogy lakás befektetésnek masszívan szar.

Végül is mindenki azt mondd amit akar: 

Ingatlanpiacon arra fogadnék, hogy lesz -(10-30)%-os korrekció 5 éven belül. Ha valaki most MÁP+-ba rakja a pénzét és 6 év múlva fog venni ingatlant, akkor ez esetben ugyanannyiért 2 db-ot fog kapni. Mit is jelent ez? Rendelkezik 30M-val most, az 6 év múlva 40M, 30M-s lakás pedig kb 20M lesz. 

Innen szép nyerni :DD

Fedora 38, Thinkpad x280

Mit kellene nyernem?

MNB azt mondja túlárazottak, eközben a sokszor hivatkozott Bécsben csökkenek az árak. Kamatok az egekben, lakosság zsebe ürül. Amit akkor állítottam az be fog következni, max később, mint gondoltam. 

2018 óta gondolom azt amit beidéztél tőlem. MÁP+ 2019 óta kapható. Eddig nem történt meg a "jóslatom".  Várjuk meg azt a két évet, hogy leteljen a 6 év. Eközben a pénzem kb 37%-kal nő (1.16*1.18).  Idén  az első negyedévben átlagosan 5%-kal csökkentek az ingatlanárak, 40-90 nm közöttieknél pedig 10%-kal.

Ugyanis állampapírt nem kell realizálni, míg kb minden mást igen

Ez mit jelent?

Továbbra is azt állítom, hogy lakás befektetésnek masszívan szar. Akkor is, ha volt pár fasza év.

Mégis, lakást/házat építesz, veszel és a lányaid számára is ez a célod. Miért nem nyitottál nekik babakötvényt, és toltad abba a pénzt? A legjobb befektetés, míg elérik a 18 évet.

Mondjuk pont a lányaid eddigi élete alatt nem így volt, de hát biztos lesz a jövőben valamikor olyan 18 év, míg ez teljesül. Nézzük majd meg 30 év múlva, ha még élünk. :)

Az állampapírt akkor realizálod (szerintem adójogi értelemben is), amikor eladod (amit persze nem kell), vagy ha magától "lejár" (de van más ilyen pénzügyi termék is, ami nem állampapír).

Az értéke magyar adófizetőként sem feltétlenül változik az idővel lineárisan, még akkor sem, ha magyar állampapírra gondolsz, hiszen bocsájt(ott) ki a magyar állam devizában is állampapírt, és változó kamatozású allampapírt is, hogy a másodpiaci adás-vételről már ne is beszéljünk, ahol adott esetben akár negatív hozama is lehet.

De javíts ki nyugodtan, bevallottan nem értek ezekhez.

Simán vannak aktuális jól fizetők, meg vannak bónusz állampapírok negyedées kamattal (ott a kamatos kamat éven belül kárpótolhat a valamivel kisebb kamatért).

Érdekelne hogy szerinted melyik 2019 előtti papír ami most jól fizet, és melyik az ami most megvehető, és a 2019 előttiekhez képest rosszul fizet.

diszontkötvénnyel éppenséggel lehet havonta kamatos kamattal játszani, 13.95% ha jól emlékszem az évesített "hozam", az 1,16% havonta. Azért jó tudni, hogy napról-napra képes változni a következő havi kamata, valamint a legközelebbi lejáratú általában szörnyen elérhetetlen, nekem sosem sikerült még ésszerű pakkot vásárolni belőle.

Nagyon egyszerű. BMAP: "Minden sorozat kamatbázisa megegyezik a kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok, adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával. Az adott sorozat e kamatbázis felett biztosít 1% kamatprémiumot." (https://www.allampapir.hu/allampapirok/BMAP)

Jelenleg 15,9%-ot ad, de volt valamivel több. Ha mondjuk 2 millió forintot lekötsz, akkor 3 hónapra 79500Ft-ot kapsz. Ezt a 79500-at vissza tudod tenni BMAP-ba vagy DKJ-be, ami tetszik, és indul a kamatos kamat. Mindezt éven belül 3x, hiszen a 4. már a következő évre ad kamatot. Az első 79500Ft-on szük 9000Ft az éves kamat, hogy ha 15%-ot veszel a fennmaradó 3 hónapra...

E mellett van még a 3 hónapos buborhöz kötött államkötvény, ami 16,29%-on van, és ez csökkenni fog, mert most 15,7% a 3 hónapos bubor.

Abba gondolj bele, hogy ha valaki 10 milliós tételben tud ilyen a PMAP-nál rövidebb lejáratba tenni, az jelenleg akár jobban is járhat, bár a PMAP-ban ott van az infláció miatti várható magasabb jövő éves kamat. Szóval nagyon meg kell nézni, hogy mibe mennyire mit, mert van egy halom lehetőség

Nem tudom, én kb. 1 éve kezdtem tőzsdézni, de minden részvényem pluszban van, OTP volt +40%-on is.

De igazából nem érdekel, mert én nem adok-veszek, csak veszek. Nyilván aki ebből sokat akar csinálni azzal, hogy ad-vesz folyamatosan, meg árgus szemekkel figyeli az árfolyamot, az más kategória.

Nekem ez egyfajta befektetés. Persze, van állampapírom is.

Ja, a szövegben meg már nem investors, hanem traders szerepel. Hiába, a Google keresés sem tökéletes. És ez csak rosszabb lesz, amikor a ChatGPT-szerű robotok még ki is fejtik a hülyeséget.

Mindenesetre a tőzsdeindexek hosszú távú emelkedése pont ellentmond ennek a statisztikának. Az igaz, hogy a rövid távon tőzsdézők nagy része veszít. Ha ráadásul még tőkeáttétellel is játszik (opciós, határidős ügyletek) akkor sokkal nagyobb a kockázat és így a vesztés esélye is. Ez viszont nem investor, hanem trader.

Forexen hajjaj.

De aki normálisan befektetésként kezeli, nem pedig spekulál, és nem tőkeáttétellel játszik, annak azért inkább hoz mint visz.

A magyar tőzsdei cégek elég stabilnak tekinthetők, a részvény értéke soha nem zuhan nullára. Nyilván néha vannak esetek, de nem tömegével, és normális ember nem egyféle részvényben tartja a pénzét. Kivéve talán a saját cégének részvényeiben, de még akkor is jobb több lábon állni.

Inflációval korrigálva akár a bankkamatot, államkötvényt is nézheted, az se lesz sok. De lehet ráncigálni a paramétereket, mindenesetre megnéztem, a részvényportfolióm - ami egyébként nem sok - 25%-os pluszban van a bekerülési értékhez képest. Úgy, hogy alig foglalkoztam vele. Egyik részvényem sincs negatívban.

Mint írtam egy éve kezdtem. Az már hosszú táv?

"Nyerni" eleve az osztalékot nyertem rajta, mivel nem adtam el, ezért csak feltételezett nyereségről beszélhetünk az árfolyam tekintetében.

Nem mintha az osztalékot tudnám, időként kaptam róla SMS-t, amikor éppen fizettek.

A részvényeim árfolyama mindenesetre jelenleg +15.43 % a vásárláskori értékhez képest. Az állampapírom, ha most eladnám, akkor +2.65%.

Azt mondod, több helyen van pénzed, így te is össze tudod hasonlítani ezek hozamait (informatikusként gondolom neked is van kész táblázatod ezekről).

Nézzük az "eltőzsdézett nyugdíjvagyont", az is mekkora hazugság lett. Nekem még megvan, mert én is szeretem, ha több lábon állok, meg ha elpatkolok, legalább játszhatnak az örökösök egy kis kincskeresőset, annyi helyen van ez-az. :)

Mióta államosították, nincs befizetés (évi kb. 5e forint működési hozzájárulást leszámítva), a 2011 év eleji állapothoz képest jelenleg 275%-on áll. (2021 év végén volt a csúcsán, akkor 285%-on állt, azóta vesztett, idén kezdett el megint kapaszkodni)

2011 óta az éves állampapírba forgatott pénzem 152%-on fog állni idén év végén (ez bruttó, nem számoltam bele az adót, meg semmilyen egyéb fenntartási költséget, ahogy a másikba sem). A minden évben hároméves állampapírba rakott pénz jövőre fordulna, 189%-on áll kb. 12 év alatt.

Itt most ugye arról beszélünk, hogy 2011-ben volt mondjuk 10 millió forintod, amiért tudtál venni egy 50-70m2-es belvárosi lakást, az most "rövid" állampapírban kb. 15,2, "közepesben" 18,9 milliót ér.

Itt lehet nézelődni: https://ingatlan.com/lista/elado+lakas+budapest+15-19-mFt+ar-szerint

A pénz értékének megőrzése nem igazán sikerült. :(

Egyik sem. Megbízható törvényi környezet kell, ahol előre látsz legalább néhány évre. Mikor nem éjjel kihírdetett veszélyhelyzeti rendeletekkel kormányoznak, és nem módosítják 126-szor a költségvetést meg az alko... izé alaptörvényt.

Ja a manyup pénzek lenyúlásáról nem is beszéltem. Megtanultuk ám a leckét...

TBSZ számlát elvileg nem érinti. Viszont ott meg az lehet gond, ha amerikai értékpapírokban van, miután kirúgtak minket a kettős adóztatást elkerülő egyezményből.

Az igazi magyar az úgyis elissza a pénzét.

Ha már valaki arra az erkölcsi métely szintre jutott volna, hogy megtakarítása lenne, azt igenis tessék minimum békekölcsönbe állampapírba tenni! Méghogy itt csak nyerészkedünk az osztalékból mint a Csányi?? Hát azt már nem!

Szerkesztve: 2023. 06. 01., cs – 19:29

Olyan negatívak vagyok!

Egyrészt gyurcsány, másrészt háborús infláció, harmadrészt a baloldal háborút akar.

Az egység suagarú fidesz szavazót meg lehet venni egy zacskó krumplival. Meg a Gyurcsány háborút akar!

A rafkósabb pénzügyi analfabétákat (a HUP tele van ilyenekkel) meg a képzeletbeli gazdasági manipulációkkal szédítik meg: Kidobnak egy 10M+10M+10M-os CSOK-ot, meg egy SZJA visszatéritést stb... Aztán vigyorog az istenkirály mókus, hogy bizony ám ott van a 5-10M-ós megtakarítás az hozzáférhetetlen állampapírban; meg elutazom horvátba nyaralni, mert kurvajó most juró... Közben meg az infláció már megette reálértéken a még meg nem kapott hozamot is. :)

A harmadik féle fideszszavazó, aki kitalicskázza az adóforintokat és az állami vagyont a saját svájci bankszámlára.

attól függ milyen bevétel. A munkabérrel együtt van, ami maximalizálva van, de se a saját vállalkozás szochója, se a kamatadó most bevezetett szochója nem tartozik bele, azért mindig kell fizetni, korlátlanul.

A linkeden sorolja, hogy mi tartozik alá, ami nincs felsorolva, az korlátlanul adózik. A most bevezetett új adónál külön beleírták, hogy a vészhelyzet és háború miatt ez sem tartozik bele és fizetni kell.

205/2023
https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/2e5e17ed27296444fee63cb4a166af0c5…

Azért is lenne bonyolult, mert annak már vége hogy mi csináljuk az adóbevallást, és mivel a kamatadót általában bevallani sem kell (kifizető vonja le), elég bürokratikus lett volna ezt meg az SZJA-ba átterhelni.

Persze a NAV-hoz így is befut minden adat, mert adószám kb. mindenhez kell. De akkor meg évente el kellene számolni a különbözetet. És a lényeg amúgy is: KELL A PÉNZ.

Ha jól értem ezek még mindig beletartoznak: (ezek a menekülőutak?)

  • A vállalkozásból kivont jövedelem [Szja tv. 68. §] – tagi jövedelem, vállalkozói kivét.
  • Az értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem [Szja tv. 65/A. §].
  • Az osztalék [Szja tv. 66. §], vállalkozói osztalékalap [Szja tv. 49/C. §].
  • Az árfolyamnyereségből származó jövedelem [Szja tv. 67. §].
  • Az Szja tv. 1/B. § hatálya alá tartozó természetes személy e tevékenységből származó jövedelme.

Hát, rájöttek, hogy drága finanszírozni a magyar államot a piacról, most megpróbálják kicsit kényszeríteni is a népet. Nagytokájú mondta is, hogy nem várnak bevételt ettől, azt várják, hogy a nép majd rohan venni államkötvényt.

Az, aki egy éve vett bármit (építőanyagot, élelmiszert, autót stb) állampapír helyett masszívan jobban járt. Reálisan döntött. És pörgette a kereslet révén az inflációt. :)

A jövőt majd meglátjuk.

Szeretnék autót venni. Nem sürgős, mondjuk három éven belül, addigra biztosan kijavítják az öngyulladásos hibákat is :D.

Milyen időtávban rakjam állampapírba a rá szánt pénzt, hogy jobban jöjjek ki?

Én leálltam márciusban a budapesti építkezéssel, az olasz második elkészült közben. Itthon a szerkezetet felrántottam, most pihen. Papírokból most csak lakosságit veszek, különböző távra. Jelenleg a megtakarításom rovására nem építkezem. A jövedelmem egy része megy megtakarításába, egy kisebb része megy, majd folyamatosan az építkezésbe. A cél az, hogy mire a ház elkészül (kb 6-700 milla, kb 2-3 év, most 250 millánál tartok), jelentősen több pénzem legyen reálértéken államkötvényben, mint most. Ez tartható cél. A pénz jövőbeli (3-5 év távon) ingatlanra konvertálás esetén úgy érzem/sejtem/várom, fogok csinálni reálértéken egy min 1.5x szorzót a mostani állapothoz képest. Ezért szarom le mennyibe kerül a kifli  CBA SPAR-ban.

Anno a tervem az volt, hogy egy-egy lakás mind 3 lányomnak. Majd ez módosult kettő-kettőre. Ma úgy látom, megerőltetés nélkül simán fog menni mindegyiknek egy min 300+ nm budai ház + egy olasz lakás. Kérdés az, hogy fognak-e annyit keresni, hogy ezt fenntudják tartani? Nem tudom. Még erről is gondoskodnom kell. :P Van erre is tervem.

Van egy viszonylag jól menő céged, amiből mindezt finanszírozni tudod, és igazából mondhatjuk, hogy amíg az megy, mindent leszarhatsz, mert kb. bármilyen veszteséget vissza tudsz abból pótolni.
Ha valakinek három év kell tízmillió forint összeszedéséhez, sokkot kap, ha ötmilliót veszít rajta.
Ha valaki tízmilliót keres havonta, megvonja a vállát, lesz majd jobb is.

De ezzel nagyon messze vagy az emberek többségétől. Ráadásul ha jól emlékszem kb. 3 éve hasonlókat olvastam tőled, ha valaki akkor rád hallgat, bőven rosszabbul jár, mintha akkor elkölti a pénzét bármi másra (deviza, részvény, autó, ingatlan, utazás, étel stb).

A magam részéről nem állítom, hogy hülyeség most állampapírt venni, ahogy -úgy emlékszem- három éve sem tettem, bár a környezetemben mindenkit lebeszéltem róla, mert meg voltam győződve arról, hogy el-fogják-inflálni.
Azon vitatkozhatsz, hogy ezt személyesen Orbán tervelte-e ki, és hajtotta végre, de abban talán nincs vita, hogy a vége ez lett.

Kérdés az, hogy fognak-e annyit keresni, hogy ezt fenntudják tartani?

Elnézve a demográfia alakulását lehet még itt más kérdés is.

Mert nem így kell hozzáállni. Az állampapír nem azért van, hogy valaki azon gennyes keresse magát. Arra van, hogy a megtakarítása legalább igyekezzen a reálértékét megőrizni. Egy olyan vérzivataros időben is mint a mai (COVID-ből WW3 küszöbére).

Ugye ismered azt az ábrát, ami a befektetések biztonságossága és a várható hozam arányosságát firtatja? Minél nagyobb a kockázat, annál nagyobb a lehet a hozam, minél kisebb a kockázat, annál szerényebb a hozam?

Miért akarja bárki is úgy eladni az állampapírt itt, mint aminek a célja az lenne, hogy óriási hozamot termeljen szinte zéró kockázat mellett, amit egyébként senki sem ígért? 🤔

trey @ gépház

Arra van, hogy a megtakarítása legalább igyekezzen a reálértékét megőrizni.

Van egy állampapír-számlám, amire 10+ éve raktam pénzt, korábban megégettem magam mással, gondoltam legyen ott is. Lejáratkor mindig kiválasztom az aktuális valamilyen, jónak látszó futamidejű állampapírt.

Kicsivel többért vett a feleségem akkoriban lakást, mint amivel indítottam. Most az aktuális autómat (jelenkori listaáron, egy egyszerű doboz, ne gondolj semmi extrára) sem tudnám megvenni a számlaegyenlegből, és nincs olyan budapesti lakás ennyiért, amelyik akár csak feleakkora lenne, mint a 2008-ban vett lakás.

Úgy érzem nem teljesült az elvárásod. :(

Elhangzott egy állítás, mindenféle konkrétum nélkül. Elmondtam, hogy én mit látok. Ebben milyen szelektív választási lehetőséget vélsz felfedezni?

Mégis mit "benchmarkingoljak"? Állampapírról van szó (sőt, magyar állampapírról), és arról, hogy az a vérzivataros időkben is igyekszik megőrizni a reálértékét.

Mint a példa mutatja, hiába igyekezett, nem sikerült neki. De nagyon kíváncsi vagyok a ti számaitokra. Megőrizte hosszútávon a reálértékét a magyar állampapírba tett pénzetek?

És ugye nem azzal fogtok jönni, hogy most épp 16%-ot fizet. Az ukrán meg öt éve is 20+-t fizetett (sima bankbetét ráadásul, nem is állampapír), és azóta egy egyenes vonal az UAHHUF. Ráadásul ott még valami speciális katonai művelet is lett közben.

Szerintem tartsd ott a pénzed.

Ezt meg ne vedd figyelembe, hanem a simaliba 20%-ot nézzed, amit tuti nem fog orbán ellopni: https://tradingeconomics.com/country-list/rating

 

Segítek megkeresni:

Niger, Grenada (törpeállam), Puerto Rico (több éve csődben),Venezuela (csődben), Sri Lanka (csődben), Libanon, Fehéroroszország, Oroszország, Örményország és Ukrajna.

Tehát, ha olyan állampapírt veszel, amit nem ezekben az országokban bocsátottak ki, akkor csak jobban jársz.

A kérdésem hozzád: ha ez a mostani magas állampapír-hozam marad hosszútávon, nem kerülünk-e egy ligába a fenti országokkal?

Ha pedig nem marad, akkor hosszú távon is segít megőrizni (legalább ennyit) a pénzed reálértékét?

Az elmúlt kb. tíz évben én úgy látom ez nem teljesült.

A kamatprémiumot csökkentették, de a 2028/L és 2031/I esetén ugyanúgy a KSH infláció az alap. Ráadásul mindezt úgy, hogy közben a 13%-os szochóval majdnem minden mást erősen hátrasorolnak. Ha beválnak az inflációs várakozások erre az évre, akkor ezekkel is 17-18%-os lehet a kamat 2024 májustól.

Egyébként nem véletlenül kezdték el lefelé tolni a kamatokat, mert eléggé vad lesz már 2024 végére a fizetendő kamat a költségvetésben.

"Ha valakinek három év kell tízmillió forint összeszedéséhez, sokkot kap, ha ötmilliót veszít rajta."

Képzeld el van 100millád. A pénzt 3 független helyre kell tenned, hogy legyen garanciád (bef.alap). Most képzeld el ezt 1mrd-vel, már 30 helynél tartasz. És költségben? 

Képzeld el van 100millád. A pénzt 3 független helyre kell tenned, hogy legyen garanciád (bef.alap)

Az OBA-ra utalsz (nem értek ehhez sem, de szerintem sok esetben a befektetéseidre inkább a BEVA vonatkozik)?

Szerintem ott rosszabb a helyzet, mint sugallod:

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mekkora tartalék van az OBA birtokában, és ez mire elég. Az OBA felhasználható vagyona 2021 év végén 86,3 milliárd forint volt. Nem sokkal később szükség is lett az OBA-kárpótlásra, ugyanis az orosz–ukrán háború következményeként a Magyar Nemzeti Bank 2022. március 2-án visszavonta az orosz eredetű Sberbank engedélyét, és kezdeményezte a hitelintézet végelszámolását. Ez teljesen felemésztette volna az OBA vagyonát, mégis sikerült máshogy megoldani a károsultak ügyét.

Érted: sikerült máshogy megoldani. Lehet, hogy egy külföldi hasonló betétbiztosításban, vagy egy SIPC-ben hamarabb megbíznék, mint ebben. :D

De értem, mit mondasz. Neked a teljes vagyonodra állami garancia kell. Akkor neked államkötvénybe kell tenned a pénzed. Kiszámoltad, hogy mekkora pluszban vagy euro/dollár alapon? :)

Bra!

 

Hogyan működik az OBA, hogyan megy egy bank végelszámolása?

 

Tönkremegy a bank, majd megnézik mekkora a készpénze és mekkora befektetése van. Az ügyfeleket mindegyiket kártalanítja az OBA 100.000 euróig, ami most 37.000.000 forint. Ezurán az ÖSSZES kp-t megkapja az OBA, ami a felszámolt bankban volt, majd a végelszámoló eladat mindent, ami vagyona még maradt és megy az OBÁ-ba, de max annyi, amennyit az OBA kifizetett. Ha marad pénz, akkor a 100.000 euró fölötti betétesek kapják meg.

 

Ez alól kivétel, aki hirtelen kapott nagy összeget, vagy lakást akart venni (megjött a hitele egy összegben), őket 100.000 euró fölött is biztosítják.

Nem ez a szakmám, de nagyjából így gondolom/tudom én is. A Sberbankban viszonylag közelről érintett voltam, így azt is tudom, hogy ott végül jó vége lett az ügynek.

Mindössze arra szerettem volna rávilágítani, hogy mikor Magyarországon tönkremegy egy kisbank, akkor az OBA-nak nincs elég pénze, hogy kártalanítsa annak az ügyfeleit. Szóval ettől én még nem aludnék nyugodtan, vagy ha emiatt nyugodtan alszom, akkor ugyanilyen nyugodt vagyok, amikor egy SIPC-védett, vagy külföldi betétbiztosítás áll helyt havária esetén.

Három dolgot említettél:

stagnáló árú részvények, cégek, illetve ingatlan.

Én úgy látom, hogy a saját felnőtt életem alatt ezen háromból bármelyiket vetted volna, jobban kerestél volna vele, mint a magyar állampapírral. A saját egyenlegem ezt mutatja, de persze nem tartom elképzelhetetlennek, hogy neked van olyan sztorid, ahol megérte állampapírban tartanod a pénzed. (de újfent: úgy látom a lányaidnak nem állampapír-számlát ajándékozol, szóval mintha te sem hinnél ebben úgy igazán)

Bennem még mindig az a kérdés motoszkál, hogy mit tennél ilyenkor magánszemélyként, vagy cégvezetőként? Tudom, nem ugyanaz a szituáció, de mégis.

Pénzre van szükséged. Mondjuk euróban 5% kamatra tudsz felvenni, forintban 15%-ra. Mi kell ahhoz, hogy 10 százalékponttal magasabb kamatra vegyél fel hitelt, miért éri ez meg neked, ha hiszel abban, hogy a gazdaság stabil, és jól teljesít?

Azt mondjátok, hogy ez a magyar emberek érdeke. 10 (+, mert jó eséllyel ezt a hitelt is hitellel fogja kiváltani a kormányzat) százalékponttal több kamatot kell majd befizetnünk adóként, cserébe azok, akiknek van elég pénze (ide értve a külföldieket is, akik ráadásul még devizát is váltanak) magasabb kamatot kapnak.

2019-ben, amikor hasonló volt a szituáció (masszívan ráígért a kormány pld. az eurós kamatokra) azt gondoltam, hogy ez csak azt jelentheti, hogy a pénzünk jelentősen elértéktelenedik. Ez történt.

Most miért nem fog ugyanez megtörténni, miért érdeke a kormánynak az, hogy NE értéktelenítse el az egyre brutálisabb kamatterhét?

Nem lehetne esetleg az extraprofit-különadót kiterjeszteni a kaszinókra és a dohányboltokra is? Csak úgy kérdem... vagy ez hazaárulás?

bitcoinba! :D

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Legközelebbi adóparadicsom: Svájc.

Orvosok, tanárok felhergelve
Diákok azt kiablják:" Orbán viktor fasza kicsi, gumibottal megnöveli"
13. havi nyugdíj bőven elinflálva
Munkatörvénykönyve megszünt, helyette a Munkáltatótörvénykönyve lépett életbe. 
A debrecenieknek ha tetszik ha nem leakarják nyomni a torkukon a kibaszott akkugyárukat. 
Honvédséget szétverték
Covid-diktatúrával szivattak mindenkit, állandó vészhelyzeti állapotot tartanak 
Visszataszító módon dörgölőzik Izraelhez Orbán kormány
Most 13% adót vágtak hozzánk

Csak kérdem: milyen társadalmi réteg áll még a döglött ló oldalán? Mán úgy értem h MTVA és a MediaWorks szerkesztőségein ill a Megafon, ProstiSrácok suttyóin kívül.
Mi itt a taktika? Az összes társadalmi réteg szivatása? Miben reménykednek? 
Sztem ilyen elégedetlenség utoljára 2006-ban volt, amikor az utcán járva-kelve, nyilvános helyeken el-el csípve beszélgetéseket gyurcsány akasztásáról sugdolóztak az emberek.  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

A könyebb ellenállás irányába való elmozdulás? Hát az egyetemleges...

A király nagyjából mindenható, de egyetlen dolog mégis korlátozza, mégpedig h a nép ellenében nem kormányozhat. Hát akkor egy orbán pláne nem tehet ilyet! Hol van ő egy királytól? Mégis megtámadja a társadalom minden rétegét. Saját szavazóbázisára támad rá: már tavaly elkezdte azzal, hogy a rezsicsökkentés-csökkentéssel paráztatta a vidéki kertesházas szavazóit, most meg ezzel a 13% -kal fordítja maga ellen a még megmaradt szimpatizánsait! Bár őszintén én nem bánom! Hergelje csak maga ellen a népet - meg lesz majd a következménye! Hajrá! Még néhány ilyen intézkedés és nem fogja kitölteni az időt a menetrendszerinti választásokig! Csúnya vége lesz! 
Érted, nincs már itt semmiféle koncepció a kormányzásban! Csak a kapkodás meg tűzoltás, meg a propaganda. Az egész maffia lebukik ha Völner elkezd beszélni. Varga, Trócsányi...meg ki tudja.. Európűban már teljesen el vagyunk szigetelődve minden országtól. A bűzlő fekélyes izrealllel kell már "barátkoznunk"! Ezt h veszi be egy átlag Fidesz szavazó gyomra? 
A nyugdíjakat már emelni kellene az infláció miatt! Már mindenki ezt kérdezgeti a kormányzattól, h mikor lesz nyugdíjemelés? Megy a mellébeszélés...Lehet ebből a 13% ból akarják megcsinálni a nyugdíjemelést!  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

A tanárokat ki hergelte? A komcsik? Mármint azt a 40-et, aki kijár tüntizni? Tegnap is jól megjelentek, Orbán megbukott már? A lakosság 0,000001%-a tényleg kinn volt és jól megmutatta magát, mert ez egy valós probléma.

Az orvosok merre mentek? Nem olvastam semmit, nekem nem szóltak, de  te biztos jobban tudod.

A 13. havi nyugdíj és a nyugdíjemelés annyira elinflálódott, hogy csak na! pont, amennyit emeltek, annyi volt az infláció, és akkor most na!

Akkugyár csak itthon veszélyes és romboló, a német zöldek meg építik, mintha nem lenne holnap. De nálunk csak és kizárólag olyan gyárak épülhetnek, amit a komcsik fölöztek le na. A debreceni akkugyár tünti 200 nem debreceni meg is jelent. A tegnapi tanártüntetés akkora volt, hogy a gyerekekkel biciklizés közben észre sem vettük. ORBÁN BUKIK!!!!

 

A honvédséget mivel verték szét? Mármint tök jól működött, mert arra is ráláttál, hiszen te vagy a modern polihisztor, aki fotelből mindent tud és mindent is ért és mindenre is rálátott. Megmondod, hogyan lett szétverve, vagy olvastad egy szép portálon és neked ennyi elég volt. Elolvastad és megfogott és kész.

Állandó vészhelyzet az mondjuk tényleg gáz volt, telibe is lehetett volna szarni az egészet. Ott dögölhetett volna meg a sok kisnyugdíjas, nem kellett volna nyugdíjemelés. És akkor a mester és a tehén kéz a kézben fehér lovon, mint megmentő jöhetett volna, mert ők megmondták amit megmondtak! Hogy a 3. hullám előtt tessék nyitni és tüntit szervezünk, meg a vendéglátósok kinyitnak! Meg akik nem jelentették be a dolgozókat, akkor nem kaptak semmit és ez hiba! Minden hiba! A komcsi mindenkit támogatott és senkit nem állított maga mellé, csak téged (ez azért jelent valamit, nem?).

A zsidók jah, gázok. Volt már ilyen régen, gázt is adtak nekik, nem volt vicces. Izrael azért gáz, mert: Jobb lenne, ha iránhoz, vagy észak-koreához dörgölődne, vagy a buzikhoz, nem?

 

13% adó, ami nincs a 15,5%-os állampapíron :D

 

Mi a taktika? hogy a 15,5%-os állampapírban tartsd a megtakarításod. Ennyi. Ha bankszámlán marad, az baj. Ha ott lekötöd 0,01%-os kamattal, akkor nem elég, hogy egy oltára nagy idióta vagy, de még most levelet is kapsz róla, amit kirakhatsz a faladra.

A tanárokat primer módon a kormányzat, szekunder módon pedig az ellenzék hergeli. 

Azt nem tudom h az orvosok merre mentek  (ezzel kapcsolatban felteszem a munkahelyeden nem olyan nagy a szád mint itt) de azt tudom, h az egészségügyben hogy mennek? Lomhán. Sajátosan, egészségügyisen lomhán, csoszogón. Beleszarón, kulcsot lóbálva egyik kézben másikban mokkáskanalat transzportálva a kávés szeénszhoz, faarcal 4-5 órája várakozók között ellibenve és titkos ritmust lekopogva a rendelő ajtaján bebocsátást nyerve. 

>  hogy a 15,5%-os állampapírban tartsd a megtakarításod. Ennyi. Ha bankszámlán marad, az baj. Ha ott lekötöd 0,01%-os kamattal,

Ugye, addig azért el lehetne jutnod önállóan is, hogyha valaki 0,01% kamatra köti le a pénzét, annak aztán faszmindegy, h ennek a kamatnak 13%-át elvonják-e vagy sem, és hogy éppen emiatt ez a rendelkezés nem nekik szól. Itt azoknak az érdekei sérülnek akiknek volt olyan befektetésük amiből az állampaírnál nagyobb kamatot tudtak realizálni, de most h rábasszák 13% adót, már kénytelenek leszenek az állampapír kevesebb kamatjával beérni, mert így marad több nekik. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Holy Holy Viktor!

Áldja meg azt az előrelátó, történelmi változásokat, háborúkat jól felismerő eszét a magyarok istene!
Kitűnően ért a kormányzáshoz, a gazdasághoz, igazi államférfi, aki mindig a nép érdekét tartja szem előtt, sosem a családjáét, gyerekkori barátaiét, párttársaiét!!!

Itt azt tették rendbe, ahol az állam igazán kell: az oktatást, az egészségügyet és a nyugdíjrendszert!
Oda pedig nem turkáltak bele hetente, ahol az államnak nagyon kicsi a keresnivalója: a gazdaságban, és a vallásban.

Ja nem, semmit sem csináltak úgy, ahogy normális kormányok, mindent a hatalom és az ellopható pénz mozgatott csak :/

HÁNYADÉK FIDESZ és minden hazaáruló, ostoba szavazója...

bocs, de egy bunkó paraszt vagy!

- Oktatás? Most megy elsőbe a gyermekem. Eddig semmi negatívumot nem láttam. De persze szar meg minden, de hogyan lenne jobb? Mert azt kurvára egyik okádék orgánum sem mondja, de sem a tehén, sem a szomorúszűz, sem a földreugró VV Máky.

- Persze, tudom, külföldön minden is ingyen van, nem kerül semmibe és mindent azonnal megkap mindenki egy fingásra, de nálunk annyira fos az egészségügy, hogy csak na. Orvosként benne vagyok, és látom. Nyilván vannak hibái, de kérlek, kérj időpontot reumatológiára Angliában és örülj, ha idén kapsz időpontot. Ja, addig fizetheted a biztit és dögölhetsz megfele.

- Nyugdíjrendszerrel most mi a baj? Hogy nincs elvéve a 13. havi nyögdíj? Hogy van nyögdíjemelés? Látod mennyire kaszálnak a magányugdíj pénztárad? Csak veszt az értékéből, megérte volna maradni, mert na, jó sok pénzt hozna most a konyhára. Amikor az ingatlanok itthon évente 25%-ot drágultak, akkor mibe fektették a nyugdíjadat? Niggériai bolhatenyészetbe, vagy nem tudom, de évente hozott 3%-ot. Wáó, de rendben van.

 

Kérlek ne ostobázd le az ország kétharmadát csak azért, mert retardált vagy és csak és kizárólag 1 forrásból tájékozódsz és az újságban olvasottakat a saját tapasztalataiddal nem veted össze (mert ennyi évesen ennyire telik tőled).

 

De én ostobaként olyan szivesen olvasnék még tőled ötleteket, hogy mivel kellett volna rendberakni az oktatást, a nyugdíjrendszert és az egészségügyet, az üres politikai lózungokon kívül.

VIgyázz, beszorult a fejed kedves vezetőnk hátsójába, azért levegőt venni időnként gyere ki!

Ha most lett iskolás a gyereked, akkor nem lesz semmilyen hozzáértő reál tanára, mert mindenki elmenekül a pályáról a megalázóan xar fizetésért. Ugye megvan, hogy ez nem lipsi propaganda, hanem az iskolákban csődhelyzet van?

Párom egészségügyis, most ajánlottak neki Brüsszelben 7x akkora fizetésért csendes nyugis állást az ottani kórházban. A lidl pénztáros majdnem annyit kap, mint ő. Szakápolót lasszóval se lehet fogni mert a tesco árupakolók többet kapnak, míg rajta élet is múlhat.

A nyugdíjrendszer is csodálatos, anyám, a sxintén tények irántnem fogékony nyugdíjas örül neki hogy "viktor megemelte", de nem nézi, hogy a rögzített emelés kilövésével sokkal többet kilopott a zsebéből, és az egész rendszer az összeomlás sxélén áll...

Éljen viki, aki füstölgő romokat hagy maga után, mikor majd nyugdíjba megy és egész fejér megye az övé lesz. Sebaj, mehetsz majd te ismeg gyerekeid is a felcsúti stadionba takarítónak...

De még akkor is áldani figod... hát én még láttam igazi parasztembert, az hozzád képest világítótorony.

Pedagógus van, nem látom, hogy tömegével mennének el. Bár lehet te csak az újságodból tájékozódsz.

A párod szakápolóként biztosan átlátja a teljes egészségügyet, sajnálom, hogy ezt feltételeztem rólad. Nála már csak a takarítónő szomszédja lehet jobban képzett egészségügyi finanszírozással, várólistákkal, szakmai szempontokban. Éljen! mehetne a párod az árnyékormányba miniszternek. Ha nyugaton olyan jó az egészségügy, miért vadkeletről hívnak migránsokat? Mehetnétek, megtanulnád, hogy milyen jó ott.

Anyámék jól elvannak a nyugdíjukból, idén az összes gyermekét, párjukat és az unokák nyaralását is ők fizetik. Nyugdíjból. De fosul élünk, istenem. csak igazolt jövedelem kell hozzá, ilyen KATA, meg zsebbelóvé nem számít, tudod?

 

falusi gyerek vagyok, tudod, amilyet nem látsz a nyolcadikról.

Édes istenem, fideszvakság lecsap... azért ne lepődj meg ha 170-el szembejön a valóság veled!!
Csak egyet kérek, te meg gyerekeid meg unokáid ne menjetek el a viki által elxúrt országból, hanem 50 év szorgos munkájával tegyétek helyre, amit elcsesztetek.
 

Az iskolákról:
https://eduline.hu/kozoktatas/20230425_palyaelhagyo_pedagogusok_Toth_En…

"2021-ben még "csak" 3738, 2022-ben már 5316 tanár távozott az állásából - derül ki azokból a közérdekű adatokból, amiket Tóth Endre, a Momentum országgyűlési képviselője kért ki a 60 magyarországi tankerülettől.

A politikus szerint óriási a különbség egyes tankerületek között. A csúcstartó a Külső-Pesti Tankerületi Központ, ahonnan az elmúlt évben összesen 402 pedagógus távozott..."

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210916/egyetlen-abran-az-igazsag-ig…

"Az előző év azonos időszakához képest 38%-kal nőtt a betöltetlen álláshelyek száma, ami azt jelzi, hogy a már korábban is fennálló problémák gyorsuló tempóban súlyosbodnak a szektorban."

https://www.penzcentrum.hu/oktatas/20220115/ekkora-tanarhiannyal-kezdod…
"Amit viszont nem látni, és ez valamelyest el is fedi a valós pedagógus-hiány nagyságát, hogy a tankerületekben, intézményekben már bevett gyakorlat, hogy a nyugdíjba menő tanárok helyére nem vesznek fel mást, hanem szétosztják az órákat az állományban lévő pedagógusok között - ha van egyáltalán szakos tanár, aki átvegye ezeket a feladatköröket. Ez a megoldás tehát, ha a pedagógushiányt nem is növeli, a már a rendszerben lévő dolgozók terheltségét mindenképpen."

Egészségügyről:
párom nem szakápoló, hanem szakorvos.
Tragikus eszköz, gyógyszer és szakápoló hiány van, nap mint nap. Az idősek villámgyprsan meghalnak a kürházban, mert nincs aki rájuk nézzen.

Nyugdíjról:
írod "anyámék jól elvannak a nyugdíjukból" - hát azért pár millió nyugdíjas van, aki ezért beléd állítaná a vasvillát, öregem...

A források előteremtése itt sokadrangú probléma.

Eleve kormányzati akarat nincs az oktatás/egészségügy szinten tartására sem. Nem kell nekik a politikai céljaik eléréséhez.
Stratégiáról, hitelességi problémáról, emberi és anyagi források előteremtéséről majd azután érdemes elkezdeni gondolkozni hogy ez a szándék megjelenik.
Egyelőre ennek nyoma sincs, én nem is hiszek benne hogy valaha ez ennek a garnitúrának fel fog merülni.

Kicsit messzire mutató de ahogy Afganisztánban sincs igény a demokráciára és a nép nem pusztítja el a jelenlegi kormányzatot úgy látszólag nálunk sincs a népnek igénye erre.
Ez van - nekünk akiknek erre igényünk lenne vagy megszokjuk ezt vagy elmegyünk máshova.

Gábriel Ákos

Mi a konkrét probléma?

Ellopták a pénzt.

Mi lenne a megoldás?

Kevesebbet lopni, és valódi kormányzást csinálni. 0. lépésként kéne egy oktatási és egy egészségügyi minisztérium, megfelelő forrássokkal.

Honnan lehetne mobilizálni annyi tanárt, szakápolót, orvost, amennyi "hiányzik" a rendszerből?

Versenyképes béreket, európai munkakörülményeket, megfelelő oktatást kéne biztosítani.

Ki teremti mindezekre elő a forrásokat?

Megteremtjük, de ellopják: Kínai gigavasút beruházás, stadion építés stb.

Miért, a stadionokat nem dolgozó emberek építették? Akik munkabért kaptak, munkabérük után adóztak, fogyasztásuk után adóztak, adózásuk hozzájárult a tanárok, orvosok, nyugdíjasok finanszírozásához.

Ez is hozzátartozik az "ellopták"-hoz.

A másik meg hogy az ellenzék egyszerre akar mindenkinek is béreket emelni, ez mellett pedig adóterheket csökkenteni. Ezt a bravúrt hogy lehetne végrehajtani?

Ha ugyanezért a pénzért olyat állítanak elő, aminek haszna is van, akkor meglenne a járulékos haszon (munkabér, adó, fogyasztás, adó, blabla, szóval amit leírtál), de akkor az eredeti termék mondjuk egy pénznyelő stadion helyett valami értelmes is lehetne (és itt nem lombkoronasétányra gondolok).

Nem feltétlenül lesz az mindenkinek béremelés. Például egy sávos SZJA-val (amitől itt többen agyérgörcsöt kaptak már csak a gondolattól is), mondjuk 8-16-24%-os, kellően nagy határokkal, a kisebb fizuk érdemben nőhetnek, és közben a teljes SZJA bevétel nőne. A 9%-os társasági adó sem lesz tartható, és az üzemanyagok jövédeki adóját is illene emelni (valami minimum elvárás van EUR alapon, és nem mellesleg a benzinárstop végével instant visszaemelték az "átmeneti" csökkententést...). Kiadási oldalon pedig például 130mrd forint a közmédia, és még van egy sok 10mrd-os állami kommunikációs tétel, meg a betonba öntött 10mrd-ok.

meg ausztiaban nem dobjak el a szemetet az utcan, meg sok minden mas ott az emberek felfogasaban... :D

A 9%-os társasági adó sem lesz tartható, és az üzemanyagok jövédeki adóját is illene emelni 

amugy van olyan megoldas is ami nem az adoemelesben latja a megoldast? :)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

amugy van olyan megoldas is ami nem az adoemelesben latja a megoldast? :)

Az adóemelés nem rossz dolog, ha mellé teszik a magasabb szintű szolgáltatást is. A sávos adórendszer jelenthet sokaknak adó csökkentést is:

Aktuális értékek: Jövedelemadó/társasági adó - WKO.at

vs

Mennyi az SZJA mértéke 2022 évében? Ennyi a személyi jövedelemadód idén! (penzcentrum.hu)

Jelenleg ilyen szolgáltatást kapunk: Telex: Szakorvoshiány miatt 9 hónapot kell várni egy ultrahangra a szigetszentmiklósi rendelőintézetben

Sajnos a képlet baromira egyszerű. Van egy adott méretű állami költségvetés, amiből adott dolgokat fizetünk (igen, nem a kormány fizeti, nem az állam fizeti, hanem a kedves nép), ilyen például, hogy legyen mentő, tűzoltó, közoktatás, egészségügy, úthálózat meg hasonló bohóságok, és persze mindenféle hatóság/államigazgatás (lehet röhögni, de például az hogy van személyi igazolvány, cégnyilvántartás az a saját érdeked, ha mondjuk veszel egy ingatlat, vagy autót, akkor nem szerencsés a bemondásra menő adategyeztetés). E mellett egy brutál nagy tétel a nyugdíj. Attól most tekintsünk el, hogy végülis mindenféle címszóval fizetünk, és papíron egy csomó dologra célzottan lehetne költeni, jellemzően megy az átcsoportosítás. Hasonlóan nagy tétel az EU-s fejlesztések önrésze, amennyiben valami állami dologról van szó. Az elkeserítő része a büdzsének, pláne a 2024-esnek, hogy mekkora szeletet visz el majd az adósságszolgálat, azaz a kamatfizetés a mindenféle államadósság után. (Ez gyakorlatilag kamat, mert folyamatosan van állampapír kibocsátás.)

Namármost a kiadási oldalból ez az lefaragható, például a honvédelem ilyen GDP 0,6-0,8%-os volt egészen 2015 körülig, amikor elindult a Zrínyi 2026 program, de ott a 2%-os NATO ajánlás, ami már inkább elvárás. Azt látni kell, hogy 33k mrd forintos éves történetről van szó, tehát ha 10mrd-ot valahol megfogsz, azzal önmagában nem vagy igazán előbbre. Szerintem innen következik, hogy a bevételi oldalon kénytelen emelni a történet. Azt itt szeretném finoman jelezni, hogy inflációval súlyosbított ÁFA bevételek 2022-ben is brutálisat növekedtek, és még úgyis terven felül lett volna, hogy ha 25%-ra csökkentik. A 2023-as évben eleve jóval erősebb ÁFA bevétellel lehet számolni, ezért várhatóan annyira nem lesz terven felül. Csak nagyon halkan teszem hozzá, hogy a lakosság rezsi díjakkal kavarás szintén igen vaskos extra ÁFA-t eredményezett.

A kérdés valószínüleg az, hogy egy 10-20Ft-os üzemanyag jövedéki adó emelés, vagy hogy a nettó 1,2m forintot keresők fizujának 1,15m -re csökkenése mennyire tekinthető valódi megszorításnak, vagy egyáltalán fájdalmasnak. Eközben a bruttó 300-400 körüli tanári, rendőri, eü dolgozói, tűzoltói fizuk nettói pedig picit emelkednek. A kérdés úgy is feltehető, hogy a bruttó 1,5m-t keresők vajon normálisnak tekintik-e, hogy vasárnap éjjel 3-kor jön neki a mentő, hogy a fenti fizukkal "megbecsült" tanárokhoz járnak a gyerekei... Mert ha igen, akkor esetleg eszébe juthat, hogy hát végülis nem keresek rosszul (magyar viszonylatban), ezért megéri a plusz zsetont, hogy jöjjöna mentő, ütőképes emberekkel, és jó tanárokhoz járhasson a gyerek.

Igen tudom, jön a rohadtdksfizessenek a "gazdagok" duma, hát jöjjön, de ettől még csak a hanyatló nyugati példákon lehet elindulni, bármennyire is sajnos. Aki pedig igazán gazdag, annak millió módja lesz elkerülni az adót, őket nemigazán érdekli mennyi az SZJA, mert a 15%-osat is viccesen magasnak tartják.

Szerk: Ja, és mindenki gondolja az elmúlt 1-1,5 éve mindenféle kormányzati adóváltozásait, hogy gyakorlatilag milyen mértékű és átgondoltságú dolgok történtek... Mert itten lehet, hogy az SZJA flatrate, de péládul a +4%-os kisker különadót kifizeted ám a kenyér és sajt, meg tejed árában.

Ha jol olvastam, reszvenyekre nem vonatkozik.

Ideje korbenezni az ETF-ek piacan.

Pontosan így van, de az államcsődtől még messze vagyunk. Mondjuk ki: egyáltalán nem fenyeget az államcsőd. De persze nem a pénzügyi szakembereknek kell hinni, hanem szarás közben a facebookon tudjuk összeszedni a leghitelesebb COVID infót a vakcinákról, meg az áráról, a pénzügyi tutikat, stb. Éljen a következő generáció, hátha őket jobban megtanítják az életre, mert Voltaire verseivel úgy látszik nálad az életrenevelés nem sikerült.

Mondod te (nem tudni mi alapjan, amikor technikai csod mar volt (van?), az allam fizeteskeptelenseget jelentett be nehany szektorban), a gazdasag vegul is nem mas mint egy hitrendszer - ha ebben hiszel, akkor  bizol abban hogy nem lesz, en pedig nem bizom abban, hogy nem lesz, es inkabb nem biznam rajuk a megtakaritasaimat, ennyi.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

MAGYARORSZÁG - HITELMINŐSÍTÉS (tradingeconomics.com)

Nézzük a trendet:

S&P: 2020 BBB positive, majd BBB stable, 2022: BBB negative, 2023 BBB- stable

Fitch 2019 BBB stable, 2023 BBB negative

Egyedül a Moody's esetében van minimális felfelé mozgás, de 2021 az utolsó értékelés. Mindenesetere a 'nem rontott az adósbesorolásunkon' csak akkor igaz, ha a főkategóriákat nézzük.

Senki nem szeretné, hogy csődbemenjen, mert az mindenkinek szívás. A különbség csak annyi, hogy te nem vagy hajlandó a problémás dolgokat észrevenni, helyette azokat szidod, akik ezt látják és szóvá is teszik. Az, hogy neked elég, az a te dolgod, ezzel semmi gond. Viszont ha a hitelminősítők rontottak a besoroláson, akkor ne írd, hogy nem rontottak.

Az állampapírt nominálisan az állam garantálja. De az infláció miatt el tudod veszíteni a pénzed, a '46-os hiperinflációs időszakban se vált fizetőképtelenné az állam, csak a pénz veszítette el annyira az értékét akár a nap végére, hogy a papír ért többet, amire nyomtatták, mint maga a pénz.

Elég megnézni a kamatok és az infláció alakulását és csak a régió országaihoz viszonyítva. Mindezt úgy, hogy az ország egyébként felmentést kapott az olcsó orosz olaj- és gázimport szankciója alól, tehát a többiek annak ellenére jobb számokat hoznak, hogy drágábban jutnak energiához.

De csak azért, mert Orbán ellopja a pénzt.

 

Nem azért, mert a 14,5%-os inflációra fizetett az államapaír 16%-ot. Már csak 15,5%-ot. Neeeem, nem. Nem azért drága minden, mert az emberek drágán is megvették, mert van pénzük. Nem. Neeem, tuti nem. Orbán lop.

+1 egyszer már lenyúltak 3000milliárdot, most 400-500milliárd kellene nekik sürgősen (orban vagyona egyebkent elerte a 100milliardot), hogy még több lombkoronasétányt tudjanak harácsolni a famíliának, de ehhez én nem kívánok asszisztáni. A fideszesek persze csak nyugodtan vegyenek állampapírt... :))

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Le hát, ellopták maguknak, nem csináltak vele semmit. Pedig milyen jó lenne a mostani mínuszos magánnyugdíj meg mindenmás. Meg a 13. havi magánnyugdíj! Meg a nyugdíjemelés, hiszen ha már 20 éve kapod a saját nyögdíjadat, akkor számíthatsz emelésre, nem? Tök jó lett volna. Amúgy te hogyan csinálnád, ha a lakosság befizeti a nyugdíjjárulékot magánnyugdíjba, és az állam az adónkból tolja a nyugdíjakat kifelé.

Mert ugye a balosok az összes nyugdíjvagyon (ingatlan, stb) elprivatizálták és az a pénz: hopp eltűnt.

Pedig milyen jó lenne a mostani mínuszos magánnyugdíj meg mindenmás.

Nekem felcsökkent a magánnyugdíjam. A tied?

Mert ugye a balosok az összes nyugdíjvagyon (ingatlan, stb) elprivatizálták és az a pénz: hopp eltűnt.

Ó, a Fidesz már balos? Ugyanis ez történt, a pénz: hopp eltűnt. Én úgy emlékszem, hogy 2945,3 milliárd forintot kapott az állam, plusz a nép jelentős része reálhozamot. Te úgy kb. tudod, hogy hol van most ez a pénz?

Jó példa ez arra, hogy miért rossz, ha a szabályokat hozó állam egyben piaci szereplő is. Nyilvánvaló, hogy ennek az intézkedésnek az a célja, hogy a bankoktól elszívja a forrást, és mindezt az államhoz terelje. Ha bejön, akkor a következő lépés egyértelműen az állampapírok hozamának csökkentése lesz addig a szintig, ameddig a befektetés még nem megy vissza a bankok, részvények, stb. irányába, így persze azok is rosszabbul járnak, akik elsősorban állampapírban tartják a megtakarításaikat.

Azért itt álljunk meg egy pillanatra. Ott emelni kell a dollárban megállapított adósságplafont. De ott ez teljesen megszokott.

Nálunk GDP arányosan van megállapítva, és amióta van, azóta felette vagyunk, mégis nőtt a hitelállomány, néha GDP arányban is (Covid alatt ugye).

Szerkesztve: 2023. 06. 02., p – 09:49

Na, miután a balfasz körök megvoltak, csak csendben jegyzem meg, hogy a célja az volt, hogy a bankszámlákon balfasz módon parkoltatott , szarul (látra = ~ sehogy) kamatozó horribilis mennyiségű (8300 milliárd vagy ilyesmi) pénzt

  1. észszerűen fektessék be, ne a bankokat gazdagítság
  2. ezzel az állam is járjon jól, az adósság finanszírozása történjen belsőforrásból

Mert ugye, a pénzügyi kultúra itthon a béka segge alatt van.

trey @ gépház

Ááááá ezek lopnak, inkább odaadom egy brókernek kp egy parkolóban, mert arra van állami garancia 100.000 euroig. :)

Az senkit sem zavar, hogy az államkötvény egy soha el nem évülő követelés? Mindegy. Mi történhet? Orbán lenyúlja, majd a user megszavazza Gyurcsányt, aki majd visszafizeti! :) Probléma megoldva! :P

Az senkit sem zavar, hogy az államkötvény egy soha el nem évülő követelés?

Ezek azok a "pénzügyi zsenik", akik állandóan lenullázzák magukat, majd migránsként nyugaton feketemosogatásból terveznek újra talpra állni :D Alapvető fogalmakkal sincsenek tisztában. Bankszámlán parkoltatnak 8300 milliárdot, nem teszik állampapírba, mert azért a mindenkori magyar állam (tehát nem a Fidesz, nem a patás Orbán) vállal kezességet. Helyette, látra szólóan tartja a zseni a bankban, 14,5%-os (szerinte 70%-os) infláció mellett :D :D :D

És ezek többsége osztja az észt a HUP-on. Is.

trey @ gépház

Ezt beszéld meg André Kostolany-val is:

"A világégés után a kötvényesek bizalma elveszett, nem remélték, hogy a háború utáni német állam valaha is helytáll, többek között azért, mert mindenki jogos aggodalommal tekintett a Német Birodalom hatalmas adósságára. A kötvények forgalma elenyésző lett, a bizalomhiány töredékére apasztotta értéküket. Ekkor jött Kostolany, és bevásárolt a régi papírokból. Sokan szegezték a mesternek azt a kérdést a negyvenes években, amit jóval később egy tévéinterjúban Johannes Gross német riporter is megfogalmazott: „Hogy jutott eszébe 1946-ban az az esztelen gondolat, hogy a Német Birodalom, vagy a Német Birodalom jogutódja egyszer ismét fizetőképes lesz?” És a válaszban benne áll minden hasonló befektetési stratégia alapja: „Meg voltam győződve arról, hogy Németország újra talpra áll”. Ezzel a befektetése több ezerszeres hasznot hozott. De hasonló tranzakcióként említhető az orosz cári kötvények megvásárlása is."

 

Hahaha! :)

Lesz majd kormos pofa, most, hogy kötelező lesz a bankoknak közölnie az ügyfeleikkel, hogy az elmúlt években MENNYIT BUKTAK azon, hogy állampapír helyett bankszámlán parkoltatták a pénzt (félreértés ne essék, ugyanaz vonatkozik majd azokra a balfaszokra is, akik párnacihában, széfben, elásva stb. tárolták, csak őket nem fogja értesíteni senki*). 

Kötelező lesz a bankoknak tájékoztatni arról, mennyit bukott az, aki nem állampapírba fektetett

Lesz itt sírás-rívás, meg geciorbánozás a SAJÁT életképtelen balfaszságuk miatt! 😆

* Ha nem tudom, nem fáááj ... küldöm mindenkinek, aki szereti 😂

trey @ gépház

Amikor majd beesik a papír hozama az összes fogyatékos lassú felfogású állampapírt fog venni. :P

Ja, amikor én már akkor rég dobtam és átforgattam adott esetben más, életképesebb befektetésbe. Aztán majd mutogatni fog a korábbi kommentemre, hogy "de te mondtaaaaad, hogy állampapírt kell vennem!!!!11111". 

😂

trey @ gépház

Erről elég sokat elmond: a közeli hipermarketben este már csak az önkiszolgáló kasszák működnek. Van kb. 4 db. készpénzes, és azt hiszem 8 db. csak kártyás.

És a készpénzesnél van vagy 30 méter sor ilyenkor.

A csak kártyásnál pedig egyből tudsz menni.

Rendben, van az embereknek talán 3%-a, de biztosan nem több mint 10%-a aki privacy okból csak kp-t használ. Ezt elfogadom. De hogy ilyen tömegesen állnak sorba a készpénzesnél, úgy hogy kb. mindenki a számlájára kapja a fizuját...

Na ebből látszik, hogy azok az emberek nem a számlájukra kapják. Vagy legalábbis nem az összeset.

Tehát azok, akik valamilyen befektetésben hagyják a pénzüket (nem a számlán, nem róluk van szó), és az állam megbünteti őket, mert nem értenek a pénzügyekhez, azok balfaszok, de akik 2008-ban devizahitelt vettek fel, vagy a covid előtt változó kamatozású hitelt vettek fel, és az állam megsegíti őket, azok nem balfaszok?

Ez nem inkább kontraszelekció? Mert szerintem az.

Nekem több a hitelem forintban mint a megtakarításom és ez szerintem jól is van így.
A tavaly felvett hitelt az inflációval együtt már rég sikerült kamatmentesre kihozni, sőt.

Most is van hová hasznosan elkölteni a pénzt, nem látom értelmét a pénzbeli megtakarításaim növelésének.
Az EUR-s megtakarításoktól se azt várjuk hogy most azonnal óriási hozamot termeljen, csak annyit amennyi az eurós infláció. 
Azt meg hozza.

Kisebben játszunk mint Oregon, itt más a célfüggvény.

Gábriel Ákos

Jelenleg többségében a magyar államnak hitelezek, de vannak ingatlanbefektetéseim, nagy értékű ingóságok, spekulatív befektetések, deviza ... Sok lábon állok, ahogy kell 🤣

Bankszámlán annyit tartok max. ami a havi számlákra kell. Nem vagyok olyan gazdag, hogy ekkora bukót megengedhessek magamnak 😭

trey @ gépház

Az senkit sem zavar, hogy az államkötvény egy soha el nem évülő követelés? 

Békekölcsön – Wikipédia (wikipedia.org) - így is lehet,van rá történelmi példa, hogy hova tud vezetni, amikor egy állam mindenáron rámegy a lakossági megtakarításokra.

De ahogy ismerlek, te ennek a megoldásnak is tapsolnál, egyetlen feltétel, hogy Orbán csinálja.

Annyit felejtesz el közben (érdekes, csak ilyenkor), hogy azóta egy Európai Unió nevű izé tagjai lettünk. Olyan Európai Unióé, ami olyan szinten tartja a felügyeletet a tagállamok felett, hogy még azt is megszabja, hogy:

https://www.consilium.europa.eu/hu/policies/joining-the-euro-area/conve…

trey @ gépház

31 822 000 000 000 USD dollár államadósság --> 10 819 480 000 000 000 000 --> majd 11 billiárd forint :D

99% hogy ez is pontatlan címadás, maximum az extraprofit adó alapjából vonhatják le. Amúgy közgazdaságilag irgalmatlan baromság a bankokkal az államot finanszíroztatni ahelyett hogy a reálgazdaságot pörgetnék. Vagy annyira egyszerű a fideszes matek hogy abban bíznak hogy a kínai tőkéből felépülő kínai akkugyárak majd adózni fognak?

A magyarországi kínai populációnál nagyobb adócsaló tömeget el se tudok képzelni.

 

Gábriel Ákos

Dolgoztam kínai multinál  és az alapelvárás 1.5 év megtérülés, amíg van adómentesség, utána tipli. A "stratégiai partner" kínai cég úgy rakott utcára többezer embert, hogy elfelejtettek szólni a szakszervezetnek. Elvittek mindent Szerbiába a pár nap alatt.

Orbán már el is vitte a pízünket!!!!

Tisztelt Ügyfeleink!

Ezúton tájékoztatjuk önöket, hogy WebKincstár, MobilKincstár és TeleKincstár szolgáltatásaink karbantartás miatt átmenetileg nem lesznek elérhetőek!

Az okozott kellemetlenségért elnézésüket kérjük és szíves megértésüket köszönjük!

Magyar Államkincstár

Dear Clients,

We hereby inform you that TeleKincstár, WebKincstár and MobilKincstár services will be unavailable due to maintenance.

Thank you for your patience and understanding.

Hungarian State Treasury

trey @ gépház

na kiőrjöngte magát a dkjugend, vagy lesz még egy CSOKos kör is, aztán ez is mehet a #bukikmárba?

A kormány szapulásával a legnagyobb ellenzéki párt szekerét tolod, ami a DK.

Ha nem a DK-t akarod hatalomban látni, akkor ne arra koncentrálj, hogy a kormány mit ront el ("mindenszarizmus"), hanem arra, hogy az általad favorizált párt mit tenne ebben a helyzetben.

Legyél egy kicsit pozitív, építő jellegű: akkor nem fognak DK-snak nézni.

A választás a tied.

Mostanra több százezer ember lépett le Nyugatra, az oktatás utolsókat fújja, az eü rendszer haldoklik, a nyugdíjrendszer összeomlás előtt áll, az infláció rekorder európában...

Ha még mindig Gyurcsótány lenne, még ennél is sokkal rosszabb lenne!!!!

ja nem...

ÁRULD MÁR EL, HOGY A PIKULÁBA LEHETNE ENNÉL ROSSZABB???

Orbán és Magyarország alig elviselhető pária lett az EUban, ha lenne rá törvényi lehetőség, már kibaxtak volna minket az EUból, mint macsát xarni, hogy szopjuk inkább putyin faxát.

Oktatás baszod az átlag, Az átlag meg olyan, amivel mindenki megvezethető, lásd átlagfizu. Ha nem látod besegítek. Adott  egy kkv, a főnök keres havi 10millát és a maradék 9 melós meg összesen 1 millát. Átlagfizu 1.1 milla.

Hát igen, vannak akik keletre húznak, vannak akik meg nyugatra... te látom a jó tipikus magyarember vagy, aki tapsol akármilyen autoriter seggfejnek, amíg hízik a saját bankszámlája.

Tőled is csak azt kérem: amikor majd a szarkupac a fejedre omlik, legyél szíves te, gyerekeid meg unokáid itt maradni és visszaépíteni, amit a gazdátok elxúrt.

Kapcsolódó hír: az Orbán család publikus vagyona (:D :D :D) eléri a százmilliárdot, amit nyilván bérből és fizetésből raktak össze.
Ha ehhez hozzáadjuk Mészáros Lőrincét (mert tudjuk hogy ő csak pénztáros, és majd ugyanúgy, ahogy 400 médiatermék tulajdonosa önként átadta a KESMA-nak a médiavagyonát, a Mészáros pénzekkel is ez lesz), a már olyan 600 milliárd.

Nyilván tehetséggel, tiszta vállalkozói pályázatokkal, nem már tehetséges vállalkozók tönkretételével, nem az ország fejlesztésére szánt EUs pénzek ellopásával, ugyi?

Akinek ez tetszik, annak.. hogy is mondjam szépen... erősen korlátozottak az értelmi képességei.

Ti nagy nyugatpártiak miért mindig a pénztárossal jöttök? Nyugaton nincs nagytőkés réteg? Ott kint gyakorlatilag minden néhány cég birtokában van.

Ami nyugaton a BlackRock, az Magyarországon az Opus. 

Abból a téves feltételezésből indultok ki, hogy minden gazdasági, társadalmi probléma eredője az, hogy Orbánék ellopták a pénzt miközben:

  • Amit elloptak az inszignifikáns a teljes költségveteshez képest 
  • Nyugaton is lopnak
  • Aki Orbánt leváltja, az is lopni fog 

A nagy nyugati független objektív sajtóról szóló cikket kifejezetten ajánlom.

Ennyit a nagy nyugatról.

Amikor egy autoriter seggfej a pártjával rátelepszik egy ország gazdaságára (Kádár, Orbán), akkor garantált, hogy a legtöbb pénz rossz fele fog menni: kastélyokra, balatoni yachtkikötőkre, helikopterezésre, külföldi vadászatokra, kokainra, Marbellai ingatlanra, tudatos hazugság kampányokat előállító médiumokra.

Ez megöli a versenyt, és sokszorosan nagyobb kárt okoz, mint maga a pénz, amit elloptak, hiszen

- "minek pályázzak, úgyis csak NERes nyerhet"
- "tegnap kaptam egy visszautasíthatatlan NERes felvásárlási ajánlatot, különben naponta fog jönni hozzám a NAV"
- "itthon aztán nem leszek tanár vagy kutató éhenhalásért, elég volt egypár végignyomorgott évtized, elhúzok külföldre"

ez a state capture, amikor a korrupció, a maffiaszerű politikai hatalom élhetetlen országot eredményez hosszú-hosszú évtizedekre.

Ez, az ami már lassan Romániában sem lesz divat, meg Szlovákiában is egyre kevésbé, míg mi egyre mélyebben süllyedünk be a pöcegödörbe - nemhogy az általad lesajnált nyugaton, amit biztos az M1 híradó migránsrettegős bécsi hírblokkjában láttál, ahol Lézer János szörnyülködött azokon az iszonyatos állapotokon, ahova az osztrák határmenti magyar falvak jó része naponta átmegy munkáért és tisztességes fizetésért - és manapság már bevásárolni is.

Ti, akik meg ezt azzal próbáljátok védeni, "deháthogy gyurcsótány is lopni fog", örökre megszavazzátok a garantáltan tolvaj bagázst, és beszopjátok, hogy biztos a németek, akik jól éhenfagytak most a télen az M1 szerint, meg a finnek is, biztos azok is EUs pénzekre várnak, hogy tisztességes bért adjanak a jövő generáció kinevelőinek, a tanároknak.

Milyen fosch műsort néztek ti, öregem?
Szerinted merre menekülnek most a felvilágosult, értelmes magyar emberek, akiknek víz helyett van valami a fejében?
Segítek, nem putyinhoz vagy Erdoganhoz, hanem nyugatra...

kastélyokra, balatoni yachtkikötőkre, helikopterezésre, külföldi vadászatokra, kokainra, Marbellai ingatlanra, tudatos hazugság kampányokat előállító médiumokra.

Ez komoly? Aprópénz tételek. 

itthon aztán nem leszek tanár vagy kutató éhenhalásért, elég volt egypár végignyomorgott évtized, elhúzok külföldre

Vagy elmehet magántanárnak, magánorvosnak, senki nem mondta hogy az amúgy biztonságos, láblógatos, nyáron semmit nem tevős állami keretek között kell dolgozni. 

Lézer János szörnyülködött azokon az iszonyatos állapotokon, ahova az osztrák határmenti magyar falvak jó része naponta átmegy munkáért és tisztességes fizetésért - és manapság már bevásárolni is.

Nem mindenkinek jön be az, hogy naponta órákat utazgasson, hogy mosogathasson a határon túl. Ezek a Magyarországról a határon túlra átjáró emberek a legaljább emberek, szidják az országot, kint mennyivel jobb, de azért annyival nem jobb, hogy kint lakjanak, és a kinti egzisztenciát megteremtsék. Ha annyira jó ott, akkor miért magyar falvakban élnek?

Ti, akik meg ezt azzal próbáljátok védeni, "deháthogy gyurcsótány is lopni fog", örökre megszavazzátok a garantáltan tolvaj bagázst

Nem tudom észre vetted e, de a legnagyobb ellenzéki pártot az általad említett úriember vezeti. Az előző választáson a szelsőjobbtól a globalistákig mindenki összeállt, aztán vereség után egyből szétszéledt mindenki. Akkor szerinted most ezeknek lehet hinni? 

Szerinted merre menekülnek most a felvilágosult, értelmes magyar emberek, akiknek víz helyett van valami a fejében?

A 95 százalék sehova sem megy. A maradék néhány éven belül visszatér:

2021-ben hosszú idő után fordult elő, hogy többen tértek haza, mint amennyien a kivándorlás mellett döntöttek. Tavaly viszont a 21 900 hazatérőre esett 26 500 kivándorló, vagyis visszafordult a folyamat.

a magyar állampolgárok nemzetközi vándorlásának teljes egyenlege így is alig romlott, a 2021-es 9672-es többlet után 9450 fő volt. Ez pedig úgy fordulhatott elő, hogy a korábbinál lényegesen több, 14 ezer külföldön született magyar költözött az országba. Ennél magasabb számot 2015 óta nem láttunk ebben a mutatóban.

Nem mindenkinek jön be az, hogy naponta órákat utazgasson, hogy mosogathasson a határon túl. Ezek a Magyarországról a határon túlra átjáró emberek a legaljább emberek, szidják az országot, kint mennyivel jobb, de azért annyival nem jobb, hogy kint lakjanak, és a kinti egzisztenciát megteremtsék. Ha annyira jó ott, akkor miért magyar falvakban élnek?

Tehat akkor akik falvakban laknak es atjarnak varosba dolgozni 10-20-30km-el odebb a legaljabb emberek, mert annyival azert nem jobb a varosban, hogy ott lakjanak. Ha annyira jo a varosban akkor miert a magyar falvakban elnek es miert utazgatnak? A vegen meg kitalaljak a falusi gyerekek, hogy bejarnak gimibe varosba. Aztan esetleg Pestre mennek egyetemre. Ha annyira faluban laknak, akkor jarjanak ott iskolaba. Vampirfajzatok ezek !!! :D

 

Vagy elmehet magántanárnak, magánorvosnak, senki nem mondta hogy az amúgy biztonságos, láblógatos, nyáron semmit nem tevős állami keretek között kell dolgozni. 

De kulfoldre is koltozhet es kereshet 3-10x annyit es ott is lehet mellette maganrendeles, magantanar is.

A legjobb resze ez: "nyáron semmit nem tevős". Ezzel kb ossze is foglalod a jartassagod a temaban es azt is, hogy mennyire konnyen kimosta az agyad a kormanypropaganda (Jobb esetben. Rosszabb esetben sajat magadtol jutottal erre a kovetkeztetesre :D).

:D:D

Akkor mondd el, hogy mit csinálnak a tanárok nyáron.

A szabadságukat töltik, ugyanis máskor nem tudnak szabadságra menni, minden évben csak fix napokon. Én például hét év tanítás után igen örültem annak, hogy kb. bármikor tudok szabadságot kivenni.

Igen, igen, ezek igazából élelmes magyar vállalkozók, akik nem NER tagsági kártya miatt jutottak egyáltalán pályázati győztes pozícióba... háppersze

Lásd Tiborcz István, viktorunk kedves veje, aki elcsalt pályázat útján szerezte első 14 milliárdját, ahol értékelhetetlenül szarul teljesített, sokkal rosszabban, mint a versenytársak, és az EUs pályázatot is elbuktuk miatta (tisztességtelen pályázat miatt), de sebaj, a magyar adófizetők kicsengették az induló tőkéjét.

8O

mindig el tudok képedni a fideszes agymosottak Rogán propaganda által kilúgozott agyán...
aztán másnap újra még jobban meg tudnak lepni...

hát hogyne, itt hemzsegnek a becsületes magyar vállalkozók, akik csak véletlenül mind fideszesek, hogyne

 

Ez fideszest csinál minden épeszű vállalkozóból.

Én azt látom, hogy a - külföldön is ismert termékkel rendelkező - vállalkozók jelentős része, hát... nem épp fideszes.

Igen, Bojár is.

Aham... ő nulláról rakott össze egy komoly - külföldön is ismert - vállalkozást és nem beleült egy kész vállalkozásba... :D

Neveket! :) 

 

Szerintem a balos vállalkozó egy oximoron. Önmagának is hazudik az illető. Ahogy Bojár is. Azt mondja egy időben, hogy szar az oktatás, majd dicséri azt, mely szerint micsoda szürkeállomány van itt természettudományok terén. Aham. Mindez a szar oktatás terméke. Persze régen jó oktatás volt, ő még olyat kapott most. szar. Mikor romlott el, ha a hatásának méréséhez állítólag 20 év kell? Értelmes ember vagy, nem érzed ezeket a logikai bukfenceket?

Finn oktatás kiváló, portugál kiváló, akkor miért átlgos a diplomaszerzési arány ebben a két országban az EU27-hez képest? 

Miért az oktatás átlagos színvonalával kampányol a baloldal, amikor ez hazugság? Tessék megvizsgálni mi húzza le az átlagot. Jah! Ezzel senki nem akar szembenézni?

Neveket! :) 

Mondj egy olyan nulláról induló vállalkozót, akinek a termékét és/vagy cégét ismerik külföldön és fideszes.

Szerintem a balos vállalkozó egy oximoron. Önmagának is hazudik az illető. Ahogy Bojár is.

Bojár alapvetően gazdaságilag egy jobboldali konzervatív ember, szociáldemokrata attitűdökkel. A Fidesz viszont nem jobboldali gazdaságpolitikát folytat, hanem populista gazdaságpolitikát, lásd: hatósági árak, árstoppok, különféle cégek random különadója, piactorzító államosítások és egyebek.

Mi a véleményed azokról a cégekről, amelyek mindenféle látható, érdemi tevékenység nélkül 80-90+%-os nyereségrátával dolgoznak (a bevételük ennyi részét kifizetik osztalékként)?

Vállalkozóként ezt mennyire tartod reálisnak milliárdos, százmilliós összegekben egy(<5)fős "mikrocégekben"?

Rám számíthatsz öcsém, én akkor is itt maradtam újraépíteni, amikor a féldüddő Gyurcsány haverod agyonbaszott mindent.  Migránsok mentek nyugatra újjáépüni a svájci frankos megnyomorodásukból, én meg itt maradtam másokkal együtt. 🤷

A sirámaidat te legalább itthonról osztod, vagy te is a külföldről hazaugató fajta vagy? 😂

trey @ gépház

"pénzért volt minden"

:D

- Kötelező TB-t fizetned, amiért napról napra rosszabb ellátást kapsz. Ez gyurcsány / kádár / horthy hibája az elmúl 8 évből!!!!

- elmész magánba, mert nem tudod kivárni a 3 - 12 hónapot a várólistán, ami a pénzügyi korlát miatt van

- (ugye megvan, hogy most már több kórházban is 2 várólista van: egy a PR lista ha az M1 kérdezi, egy másik azoknak, akik kiszorulnak az elsőről?)

- fizetsz magánban is

- ha komolyabb műtét vagy beavatkozás kell, visznek vissza az államiba, mert jogszabállyal lehetetlenné van téve a teljes körű magán ellátás

 

és szerinted ez jól van így, nincs is összefüggés az orvoshiány meg a magán fizetős ellátás közt.

nincs több kérdésem.

8o

Nem, ez a választási lehetőségekről szól nálam. Kiválaszthatom, hogy egy adott területen ki/mi számomra a legmegfelelőbb.

Tudod, futja rá (állampapír gozamból 🤣). És akinek futja rá, annak nem gond, hogy egy területen a legjobb szakember adott esetben Pécsen, Budapesten vagy éppen Madridban van 😭

trey @ gépház

Hehe nagyon jó, a Magyarországért aggódó arcodat elképzelem... 1... 2... 3... hát sajnos nem megy, Hevi barátod szavaival élve akkor te most magyargyűlölő vagy?

Értem hogy magadon kívül senki sem érdekel, csak ez a "politizálás" nevű játék olyan, hogy legalább tettesd az ellenkezőjét, légyszi, mert így kvára hiteltelen hogy
"nekem van pénzem, mindenki más meg dögöljön meg, emiatt aki a jelenlegi kormányt le akarja váltani az LOL hülye"...

Ugye nem reagáltál itt egy fontos pontra: ha komoly a baj, visznek az államiba, ahol aztán késő lesz a pénztárcádat nyitogatni...

==============================

A másik témához, a tanárokhoz is hozzászóltál, idenézz, mi most egy tipikus pályaelhagyó tanársors:

https://www.facebook.com/sumegiszo.hu/posts/pfbid0J1YnPNiCHFVYaDtRmSw4J…

"A legelső fizetésem (2020 őszén) nettó 163.000 ft volt. Mesterdiploma, teljes állás, heti 40 óra (papíron - valóságban nagyjából 60-70).
Azóta mindenféle pótlék hatására (mivel nem érjük el a diplomás minimálbért) 207.000 ft lett a fizetésem Gyakornok minősítéssel.  [...]

A problémánkra már sokan elkezdtek reagálni, de a kormány február óta hallgat. Nem egyről a kettőre léptünk, hanem nullára, majd mínusz egyre. Eleinte megfogalmaztuk a 9 pontot (amiből csak 1 a pedagógusbérek rendezése), ezekről szerettünk volna konzultációt. Ezek nélkül a magyar oktatás halálra van ítélve. Azóta a sztrájkjog visszaállítását követeljük, ez volt a nulla [...]

Most pénteken meghallottak. „Konzultáltunk”, avagy eligazítást kaptunk. Egy olyan személlyel „konzultáltunk”, aki úgy kezdte a mondandóját, hogy nem ért az oktatáshoz. Egy olyan személlyel „konzultáltunk”, aki ezek után megsértett diákokat és pedagógusokat teljesen alaptalanul. Aki vádol, ignorál, eligazít, nem ígér semmit, de azt betartja. [...]

Ez volt a pillanat, hogy eldöntöttem, kiszállok. 14 éves korom óta ez volt a tervem, és most otthagyom az Alma mater-t, a kiváló tanáraimat, jelenleg már kollegáimat, a mentoraimat, barátaimat, szívemnek kedves diákokat. És úgy érzem, hogy engem mélységesen cserben hagytak odafent.

"

==============================

tudom, most rakod be a röhögős fejet erre,

  > haha 207 ezer forint, nekem havonta, Oregonnak meg óránként hoznak ennyit a papírjai !

  > LÚZEREK, menjetek szervert kapálni inkább!!!!!!

 

Ja igen, ilyen ápolóból például a legutolsó majd lekapcsolja a villanyt rátok is, amikor még a kórteremben fekszetek, mert sajna a Tesco árupakolás jobban fizetett.

> miért állandóan az EÜ dolgozók meg a tanárok

hát mert egy EUs tagállamban ez a kormány dolga, a szociálisan érzékeny liberális demokrácia biztosítása

tudod, a tanárok és az egészségügyiek az EUban a versenyszférán kívül vannak, mert ha abban lennének, akkor olyan horror magán EÜ árakkal találkoznál, mint az USA-ban, ahol évtizedre szóló, megnyomorító adósságot jelent egy szülés, hirtelen műtét vagy akármilyen nem kutya közönséges beavatkozás.
 

Orbán dolga nem az autoriter állam kiépítése lenne, például ahogy közpénzből hazugsággyártó gépezetet épített ki és tart fenn:

"2016 óta gyakorlatig egyetlen ember, Balásy Gyula két cégén keresztül valósul meg minden kormányzati „tájékozatás” és állami hirdetés.

A New Land Media és a Lounge Design hat év alatt 450 milliárd forintnyi megrendelést kapott. "
Ennek bevallott haszonkulcsa kb 45 milliárd - mondom a bevallott.
 

Helyettük bárki más cég jelentkezhetett volna, ugye, és győzzön az olcsóbbik ajánlat? 
MOCSKOS HAZUGSÁG

Miért, az orvosok (vagy a tanárok) nem mehetnek el magánpraxisokba (vagy cégekhez - lsd. Medicover)? Sokszor a bőrt is lehúzzák rólad a semmiért. Nem kell annyira őket sajnálni.

A tanárokról meg annyit (és ez a vélemény nem lesz népszerű), hogy ketyeg az óra. Lassan büfészak szintre süllyed a pedagógusi pálya. Annyi könyv, internetes anyag van gyakorlatilag minden témáról, és már az AI sincs messze (sőt), hogy bármit el lehet sajátítani.

Nem tudom mi lesz az oktatás jövője, de unalmas a téma, aki nem akar valamit megtanulni ennyi lehetőség mellett, az lusta és a kifogásokat keresi. Ezen az se fog változtatni, ha az oktatásba talicskázod a pénzt éjjel nappal.

Lassan egy évtizede jártam felsőoktatásba, de már sok tárgynál ott is az volt a jellemző, hogy a felhőbe felrakták az anyagot, és a vizsga egy szoftveres kiértékelés alapján ment. Persze voltak előadások, 100 emberből jó ha 2-3 bejárt.

Persze, mert akkor a hajléktalanok, csövesek, tüdőrákosok (világelsők vagyunk), kövérek (világbajnoki 4.-ek vagyunk), cukrosok (elhízásból fakadóan az élmezőnyben vagyunk), alkoholisták (világviszonylatban is előkelő helyen vagyunk), szociális alapon rokonokat elfektetőket, illetve a felsoroltakból fakadó összes nyavalyást nem mi fogjuk gyógyíttatni, kezeltetni. Hanem akkor ki?

Miért vannak hatalmas várólisták? Miért van az, hogy negyed ország vár térd, csípő protézisre? Ja, hogy a mértéktelen zabálásból fakadó elhízás következtében bekövetkező ízület túlhasználtság? Mozgáshiány? Testnevelés-kultúra teljes hiánya? :D

Bagósok miatti tüdőrákosok mennyit visznek a közösből? Tudod mennyi kezelést visz el egy ilyen, amíg el nem patkol? Megelőzhető lenne? Az. A tüdőgyógyász szerint a bagózásról leszokás:

https://www.boehringer-ingelheim.hu/press-release/tudorakos-elhalalozas…

Ezeket szerinted ki fizeti? Miből fizetik? Miért nem jut másra? Ezekkel kellene foglalkozni!

trey @ gépház

Még sosem hallottam olyanról, hogy

  • azért kapott valaki bagózástól tüdőrákot, mert elment egy orvos külföldre
  • azért kopott el valakinek az ízülete 35 éves korára 200 kg súlyfelesleg miatt, mert elment egy orvos külföldre

Ha ezeket nem kellene kezelni, milliárdok maradnának meg, azt meg ki lehetne fizetni az orvosoknak.

Zagyválsz összevissza. Ja, orvosbárókat is picsán kellene rúgni! :D

A potyautasokat is vehetjük ide. Jaham, ezek kemény dolgok ...

trey @ gépház

Speciel a 2002-2010 közötti bagázs szintén zenész abban, hogy igazi koncepció nem volt, csak foltozgatás, meg valahogyműködjön. A kedves népet pedig már akkor is lehetett volna terelni a korai felismerést lehetővé tévő szűrésekre, és az egészséges életmódra.

Gyurcsányék egyetlen értelmes intézkedése (mondjuk az is szarul végrehajtva) a vizitdíj bevezetése volt. Örömmel fizettem 150 forintot, hogy bekerüljek hamar a körzeti orvoshoz. Nem is ültek ott a pletykás vénasszonyok nyugdíjas klubként üzemeltetve a háziorvosi rendelőt!

trey @ gépház

bocs, van olyan orvoskolléga, aki napi 1-2 millió forintot szedett össze paraszolvenciából (jellemzően heti 1 szakrendelés). Na, ők most kevesebbet keresnek és most a magánt tolják.

Külföldre nem megy, mert a minőségi munka nem áll közel hozzá

Azért a kezdő orvosbér is karcolja a 1 milliót, a kezdő szakorvosok 1,3-1,4 millió körül, míg a végzősök ( nyugdíj előtt állók) 2-2,5 milliót keresnek bruttó + egyebek. Tényleg fosul keresünk, tényleg.

Az orvosbéreket nagyjából rendezték, ezért van szó egészségügyi szakdolgozókról, őket sem ártana felhozni.

A hálapénzhuszárokra meg hát izé, egy nagyon rossz bejárott rendszer maradványai. Hangsúlyozottan nem arról van szó, akik ha kapnak megköszönik elteszik, de amúgy nem befolyásol érdemben semmit, hanem a hajhászokról.

"Az orvosbéreket nagyjából rendezték"

:D :D :D :D

Mit tetszik szívni, M1-et vagy Kossuth Rádiót? Erős cuccok, vigyázni kell velük, mert visszafejlődik tőlük a fogyasztók agya!

Reálértéken 6% emelést kaptak 2010 - 2020 között.

Egy több évtizede a szakmában dolgozó szakorvosnak, akinek esetleges műhibája emberek megnyomorodását tudja jelenteni, budapesti fizetése kb 1500 EUR.

Ez van rendezve?
Afganisztában vagy Burundiban számít ez olyan bérnek amitől nem húznak el a vérbe rögtön, amint lehetőségük van rá?

De egyébként nem a fizetés a minden, hanem pl a durva eszközhiány, gyógyszerhiány, a csicskaként és nem emberként kezelés.

Tegnapi eset: műhibaper lesz, mert egy beteg alatt műtét közben összecsuklott az ágy, majdnem nyomorék lett.
Bonus: kifele menet a kórházból majdnem levitte a fejét egy véletlenül éppen akkor leszakadó útbaigazító tábla.
 

Egy több évtizede a szakmában dolgozó szakorvosnak, akinek esetleges műhibája emberek megnyomorodását tudja jelenteni, budapesti fizetése kb 1500 EUR.

1100 forintos euróval számolva? Több évtized alatt legalább kettő évtizedet értek, és innen számolva (ha esetleg a link megszűnne: 21-25 évvel 1 655 653 Ft).

Akkor legyen egyéni biztosítós rendszer, és legyen egy "hátelviszamentő" történet. Jelenleg az történik, hogy minimum másfélszer fizeted ki az egészségügyi ellátásod (vagy a munkáltatód, ha valamilyen biztosításos/előfizetős formában ad neked ilyet).

A hajléktalanság, tüdő (légúti megbetegedések) szintén részben szociális kérdés. Ez utóbbi úgy, hogy igen sok helyen a mindennel is fűtés dívik, ami nem pont a levegőminőségnek kedvez. Erre persze igen erősen rátesz a dohányzás, akik egyébként mindenféle plusz adókat fizetnek, mint jövedéki, meg népegészségügyi akármi.

Azt szintén lehetne mondani, hogy aki a néhány, mondjuk 3-4-5 évente, esedékes ilyenolyan korai felismerős szűrővizsgálatra nem megy el, az emeltebb díjat fizet a TB-nek, vagy bármilyen biztosítónak.

Ehhez valamilyen hosszútávú koncepció kéne, meg keretbe foglalás, de ezek egyáltalán nem látszódnak, hanem sodródás van. Ha épp hirtelen pénz kell, akkor a nagy büszkéne bevezetett KATA-t beszántják, hiszen például a KATA-n lévő minimáladó alig tett be a közösbe. Persze vissza kell utaljak, hogy ha akarjuk, hogy legyen közös...

Hagyjuk már megint a felelősmentegtést! Minden egyén elsősorban maga felelős az egészségéért. Nem pénzkérdés. Kamu. Nem is szociális kérdés. Nekem ezek alapján már 400 kilós, cukros, drogos, tűdőrákosnak kellett volna lennem és 40. életkoromra a föld alá kerülnöm több évnyi állami egészségügy ellátás kiszipolyozása után.

Akkor legyen egyéni biztosítós rendszer,

Az kellene, csak egy probléma van: pont azok ugatnának ellene, akik a jelenlegi rendszert kihasználják. Akik keleti befizetések mellett nyugati ellátást várnának el. Nem én, akinek 100 évben egyszer megyek állami orvoshoz (jellemzően jogosítványt hosszabbíttatni, ritkán másért), a többit meg elintézem fizetősben. Az én nem kevés befizetett pénzemen kezelik a csipősöket, térdeseket, tüdőrákosokat stb. 

Egyetértek. Ennek véget kellene vetni. Mindjárt nem lenne várólista. Helyette kurva nagy ajvékolás lenne. Főleg ballib oldalról. Emlékszel még mit művelt a ballib, amikor elkezdték kiszűrni a potyautasokat? Koporsókkal rodeóztak Budapest közterületein ... Ennyit erről ...

Ja, és akkor még nem beszültünk ezen polgitársak táppénzen töltött _éveiről_ (nem, nem félreértés, ezek éveket hédereznek táppénzen, mielőtt lerokkantosíttatják magukat - hahahahaah!), vagyis semmit sem termelnek, csak visznek. Aztán nekik még TB-támogatott rokkantkocsit, minden metróvonalra lifetet, hivatalokba akadálymentésítést ... meg a kis faszomat, nem? 

trey @ gépház

COVID alatt haza kellett küldeni a nem kórházi eseteket (kórházi üdültetéseket). Az összes balos szar óbégatott, hogy mi lesz akkor anyámmal otthon, én ápoljam??? Mammerrel csak foglalkozni kellett volna, de hát a balos család is addig család, míg be lehet adni az öreget a kórházba, éljen ott, a nyugdíj meg mehet a szegény kisfiúnak, + el lehet adni mammer házát. 

Ismerem azt a fajtát, amelyik az én pénzemen parkoltatja rozzant rokonát a kórházban, amíg az le nem adja a szerelést. Ahelyett, hogy megoldaná, de hát az pénzébe kerülne ... Olyan orvosról (nem egyről) is keringenek szájhagyományok, amelyik kis borítékpénzért felveszi az ilyeneket kórházi ellátásra, pedig semmi sem indokolná. Csak hát erről tilos beszélni, mert a potyázók ezt szeretik.

trey @ gépház

Hagyjuk már megint a felelősmentegtést! ....

Ez így nettó butaság. Finomabban csúsztatás, ferdítés. Olyan 40-60%-ban van igazad.
Vannak olyan betegségek, állapotok, amire van ráhatásod és van, amire minimális vagy nincs ráhatásod. Mondjuk egy Parkinson kórnál vagy SM-nél kíváncsi lennék, hogy hogyan akarod befolyásolni a tünetek megjelenését, majd a betegség kialakulását. Diabétesz 2-re van ráhatásod, de a diabétesz 1-nél a hajadra kenheted az életmódod.
Teljesen egészségesen élve is lehetsz tüdőrákos. Egyik ismerősöm 60+ évesen lett az. Soha nem dohányzott, mindig sportemberként élte életét / próbálja élni most is. Neki nem adod be ezt a sztorit.

Igen, odafigyelve (hívhatjuk egészséges életmódnak is, de hát az egész életmódunk káros már születésünktől fogva) lehet csökkenteni vagy lassítani bizonyos állapotok kialakulását. Az is igaz, hogy a magyarok közül sokan nem figyelnek oda magukra a alap szinten se.

Most a hétvégén is megtörtént.

Örülök, hogy nem lett baja a gyerekednek most a hétvégén, mert a János kórház egyetlen osztálya látta el egész Észak- és Közép-Magyarország területét gyermeksebészet és gyermektraumatológiai ügyeletesként.

Mi lett belőle? 1 db gyereksebész egész napra, zsinórban érkező mentősök és üvöltöző, az orvost hibáztató, ordító szülők

Így néz ki egy összeomlás, nem úgy, hogy sehol nincs egy orvos sem.

https://444.hu/2023/06/08/az-egeszsegugyi-allamtitkar-elismerte-hogy-az…

Nem a várólistával, vagy úgy mond időpontozással van a probléma, hanem hogy kb.beláthatatlan időre adják. Arra, hogy mondjuk holnapra adjanak bárhol időpontot, hacsak nem valami akut, az irreális elvárás. Az is irreális, hogy 6-9-12 hónapos távolságban kapsz időpontot. Akinek van pénze, az már évek óta elmegy a privátba, de mivel igen sok doki inkább külföldre távozik, ezért már a privát oldalon is érezhetően nő a várakozási idő. A hátsóajtó és vanorvosismerős jómagyar megoldásos hátszeles dolgot hagyjuk.

A beutalóra ráírhatja akár a háziorvos, hogy sürgős eset. A sürgösségi azaz életveszélyes állapotra van elsősorban.

Jelen helyzet errefelé, hogy az eddigi pár napos, maximum 1 hetes laboridőpont (sima egyszerű) 3-4 hetesre nőtt. Ez nyilván nem probléma, de azért jelez egy irányt. A másik, hogy teljes osztályok zárnak be kórházakban, és sorra jönnek a katasztrófális hosszúsági várólistákról a hírek.

Sürgősségire államiba megyek mert abből csak kb. az van (erre tartom az TB-t, gyors életmentő beavatkozás, mentő, gipszelés stb.). Szakorvosi vizsgálatra és kezelésre pedig olyan helyre megyek, ahol én választom meg a szakorvost, nem random szórja a gép. Ilyen egyszerű. Pl. egy fogorvos esetén szeretem, ha az a legjobbak közé tartozik, nem amit dob a gép. Nyugi, ez külföldön is pont így van ...

Teljesen megfelel nekem ez a hibrid ellátás.

(Nem beszélve arról, hogy zongorázni lehet a különbséget a magánellátásban a pénzemért kijáró tisztelet és bánásmód, meg az államiban odavakkantgató, ugató alkalmazottak közt. Szeretem, ha a helyén kezelnek. Ha ennek az az ára, hogy adott esetben többet kell fizetnem, megteszem.)

trey @ gépház

általad favorizált párt mit tenne ebben a helyzetben

Mit tegyen az, aki sajnos a pártok tekintetében is a mindenszarizmust kénytelen megélni, azaz egyikkel sem tud nem hogy maradéktalanul, de "ez még talán elmegy" szinten sem azonosulni?

Gondolom alapítson pártot, és csinálja jobban, vagy van jobb válasz is erre?

mármint mire?
olyan mentális gimnasztikákat előadni, hogy
* azért van dkmentum-szintű ellenzék a senkinek nem kellő politikai portékáikkal, mert a legintelligensebb emberek (aki képes valamit letenni az asztalra) külföldre menekültek? ez kb olyan szinten áll meg, mintha valaki más azt állítaná, hogy csak a tehetségtelenek mennek ki mosogatni és kurválk^bébiszitterkedni (a régió - ausztrián kívül - legalacsonyabb elvándorlási mutatójával egyébként)
* azért nyeri az "kisebb a korrupció / ilyen szinten használják sajátjukként az állam pénzét /  ki tudja kinek a zsebébe" versenyt pl az az éra amikor az apró piroska megcsinálta magának a feribábut, mert a facebook hálódban nem mondjuk azok a külföldi entitások vannak, ahova a vagyon távozott?
* vallási fanalisták a szavazók, de nem mondom meg kire kellett volna szavazniuk, hogy ne azok legyenek?

azért nyeri az "kisebb a korrupció / ilyen szinten használják sajátjukként az állam pénzét /  ki tudja kinek a zsebébe" versenyt pl az az éra amikor az apró piroska megcsinálta magának a feribábut, mert a facebook hálódban nem mondjuk azok a külföldi entitások vannak, ahova a vagyon távozott?

Ha jól emlékszem az első pár/öt évükhöz hasonlítottam őket, nem a "feribábuhoz".

vallási fanalisták a szavazók, de nem mondom meg kire kellett volna szavazniuk, hogy ne azok legyenek?

Felőlem szavazhat bárkire, nem attól lesz vallási fanatista, hogy hová húz két vonalat, hanem (egyebek közt) attól, hogy elnézi, sőt tapsol hozzá és védi azt, amiért a másik oldalt ekézi.

apró piroska megcsinálta magának a feribábut

Tudnál hasonló véleményt megfogalmazni Orbán köreiről is?

Én az ún. ellenzéki pártok nevetséges teljesítményét legfeljebb úgy tudom Orbánhoz kötni, hogy:

  1. aki képes lenne valamit letenni az asztalra inkább elment külföldre, és ebben van azért szerepe (a magam részéről nem mondom, hogy mindenki miatta ment el, de meg lehetett volna tartani több jó embert)
  2. Orbánnak ez így teljesen jó, hiszen: "demokrácia van"

Viszont azt nem veszi be a gyomrom, hogy a fidesz-táborban ennyire elbagatellizálják azt, hogy ilyen szinten használják sajátjukként az állam pénzét. Nekem semmi bajom azzal, ha valaki a fideszt, vagy személyesen Orbánt szereti, választja stb.
Jópár dolog van, ami sokkal jobb, mint előttük volt (azon persze vitatkozhatunk, hogy mi lett volna, ha, de felesleges, mert úgysem tudjuk, illetve jó kérdés, hogy kinek köszönhetőek ezek a dolgok adott esetben (pld. EU-s pénzeken megvalósult fejlesztések), de ezt is hagyjuk), el tudom fogadni, hogy sokan értenek egyet ezekkel az intézkedésekkel, vagy tapasztalnak javulást valamiben, ami nekik fontos.

Viszont nem kéne ezt elintézni egy "a Gyurcsány is lopott" mondattal, és az egyre durvább harácsolás szisztematikus bevédésével. Ha a saját tábora képes lenne ezügyben egy határozott jelzést mutatni, már többre tudnám értékelni őket, ennek hiányában viszont sajnos a legtöbb szavazóját vallási fanatistaként tudom csak elkönyvelni. :(

Azzal, ha azt a pénzt az ország lakosaira fordítanák, és nem szerveznék ki ki tudja kinek a zsebébe. Értelmes ember vagy, minden bizonnyal érted, hogy nem azokkal van bajom, akik tisztességes munkával gyarapodnak.
Mint írtam, ha a fidesz gazdasági intézkedéseivel nyersz, halleluja, örülök, tudsz még egy lakást venni valamelyik lányodnak.

De azt áruld el kérlek, hogy miért véded ezeket?

Zavar, hogy olyan tulajdonságokat hoznak fel az emberek, amiket kizárólag és világszinten is csak a FIDESZ-nek OV-nak tulajdonítanak. Ez igazságtalan és méltatlan. Menj körbe Monte Carloba és nézz már egyszer rá melyik hajónak mivel foglalkozik a tulajdonosa, lesz nagy meglepi. A világ sokkal korruptabb, mint Magyarország. Hazánk nem lóg ki a sorból. 

Zavar az, hogy egymást hülyítitek azzal, hogy szar ez az ország, miközben a többség a világot a Holywoodi filmek felső 5%-án keresztül ismeri.

Zavar, hogy a legtöbb esetben már az összehasonlítás is sántít és igaztalan. pl.: Horváth András a minap felrakott egy árösszehasonlítás zöldség témában a tavaly !!!augusztust!!! hasonlítja az ez évi májushoz. Jézus fasza! A zöldségnek szezonja van. Persze, hogy olcsóbb a Californiai paprika augusztusban, ha már van zsákban lecsópaprika is a piacon. 

Zavar, hogy napi szinten találkozom az ilyen gyökérséggel, amivel az ellenzék egymást hergeli és azt élvezi, hogy ezzel megkeserítheti önmaga a és mások életét.

Meggyőződésem , hogy nem Orbán tehet arról, hogy anyu elhízott és nem tudjátok megbaszni. kb ezt látom.

A világ sokkal korruptabb, mint Magyarország. Hazánk nem lóg ki a sorból. 

Nem tudom ezt mire alapozod (de ne gondolkodj sokat, a mondat második felénél majd visszakérdezhetsz), viszont engem -itt élőként- inkább az zavar, hogy a 2023-as Magyarország jóval korruptabb, mint a 2003-as. De tudod mit? Legyen inkább úgy, hogy a 2022-es és a 2002-es, mert nem akarom, hogy ide keverd a szocikat. Vagy legyen akkor már a 2010-es a bázisév, azt is erősebbnek érzem.

Próbálok előre felkészülni a mire alapozod kérdésedre (ha már én ilyet kérdezek tőled), és erről nyilván találsz mindenféle kimutatást, amiben hiszel, vagy sem. De ami sok ember számára nyilvánvalóvá teszi az egészet, az, hogy gyakorlatilag nincs olyan a NER-es kapcsolati hálóban, aki ne milliárdokkal dobálózna. Hol emlékszel ilyen dömpingre akár csak 2010-ből, vagy 2002-ben?

Rohadtul nem érdekel, hogy hol van korrupció, engem (és ha már többest használsz, azt hiszem mondhatom azt, hogy minket) meg az zavar, hogy ennyire gátlástalanul tolják mindenkire a százmilliókat/milliárdokat.
Hány milliárdos volt a fidesz érdekeltségi körében 2002-ben, és ezek pénze milyen arányban származott az államtól, és hány van most?

OK, lopnak. Nokiás dobozok mennek ide-oda. De ez már bőven túlmutat ezen. Ezek már nem nokiás dobozok, hanem tengeri konténerek az utolsó kis akárkinek is.

egymást hülyítitek azzal, hogy szar ez az ország

Sok aspektusa van ennek (már ami miatt szar lehet egy ország), de ahogy írod is, az emberek általában egyszerűek ilyen tekintetben. Igazából rohadtul nem érdekli őket, hogy Joe Kaliforniában évi 320 ezer dollárt keres, mert egy átlagember semmilyen szinten nem tudja felfogni sem azt, hogy mit csinál, sem azt, hogy mi van ott. Az számít, hogy a szomszédnak mennyi van, a legtöbb ember a környezetéhez méri magát.
Nem azért lett hirtelen ennyi "mindenszarista", mert szerintük a világban csak itt van korrupció, hanem mert azt érzik (én legalábbis), hogy romlik ezügyben a helyzet. Itt, nem máshol.

Meggyőződésem , hogy nem Orbán tehet arról, hogy anyu elhízott és nem tudjátok megbaszni. kb ezt látom.

Ez alatt mit is értesz?

Nem akarlak lebeszélni a meggyőződésedről.  Ha neked mindenszar, akkor biztosan igazad van, mert ezzel a gondolattal élsz. Én inkább arra figyelek mi lett jobb, és mit lehet még javítani. Ez nagyon más attitűd. Szerintem az enyém jobb stratégia a boldog élethez. Maga az attitűd nem esik nehezemre, nekem nem tett még keresztbe a jelenlegi rezsim, de a szocik kiszívták a vérem.

Gondold végig, hogy az érzékelés forrása mi. Elmondom, mások véleménye. A mások pedig maga az ellenzék. Addig az átlag ellenzéki nem lesz boldog, míg másokat figyel. Kezdjen el önmagára figyelni. Ahogyan szeretetben nem az él akit szeretnek, hanem aki szeret, ugyanúgy van ez a boldogsággal is, ami elégedettség nélkül nem létezik. Meg kell tanulni örülni annak ami van, és tenni érte amire vágysz. Nem más a felelős az érzéseidért, hanem te magad.

nekem nem tett még keresztbe a jelenlegi rezsim

Ez a különbség kettőnk közt. Te annak örülsz, hogy téged még nem "vitt el" a rezsim (hozzáteszem, még engem sem, de sajnos ismerek olyat, aki testközeli kapcsolatba került azokkal a jelenségekkel, amelyek miatt egyesek azt mondják, hogy ez már nem jogállam és nem demokrácia, illetve sikerült részt vennem pár olyan esetben, amely miatt már én sem feltétlenül gondolom ezt).

Én annak örülnék, ha emiatt senkinek sem kellene aggódnia.

Te azt mondod, hogy minden épeszű vállalkozó fideszes (ezzel vsz. sokan vitatkoznának), én azt, hogy aki megtapasztalta a mai hatalom gőgjét, garantáltan kiszeret a rendszerből. Te még nem tapasztaltad meg. Nem tudom mit kívánjak neked, hogy élj a boldog tudatlanságodban, vagy hogy álljon beléd teljes erejével. Legyen inkább az előbbi, a boldog emberek viszik előre az országot. :)

Gondold végig, hogy az érzékelés forrása mi

Saját tapasztalat. Ami a fenti, saját bevallásod alapján nálad hiányzik. :(

aki megtapasztalta a mai hatalom gőgjét, garantáltan kiszeret a rendszerből.

Árnyaltabb a kép. Felteszik a mérlegre a pozitív és negatív dolgokat, aztán billen valahova.

Általánosságban elmondható hogy a kreatív, független embereket nem kedveli a jelenlegi rendszer. Az nem manipulálható kellően.

Például a fővárosi reklámtáblák ügye tipikus fideszes maffiatörténet:

1. A Fidesz 2012-ben, arra hivatkozva, hogy veszélyeztetik a közlekedőket, törvényileg betiltotta az út menti oszlopokra kihelyezhető reklámokat.
2. Ezt követően az ezzel foglalkozó spanyol-magyar cég, az ESMA a csőd szélére került. 
3. Ekkor jött Orbán Viktor jó barátja, Garancsi István, és felvásárolta a reklámcéget,
4. láss csodát, 2015-ben a Fidesz rájött, hogy mégsem veszélyesek az oszlopra lógatott reklámtáblák, így a villanyoszlop-reklámok törvényileg ismét zöld utat kaptak.
5. Ezt követően az ESMA a főváros és cégeinek felületeit éveken keresztül ingyenesen használhatta, és jó pénzért értékesíthette,
6. a szívességet úgy hálálták meg a politikának, hogy a pártoknak a 2018-as kampányban hatalmas kedvezményt adtak.

Mi van most, 2023-ban?

7. Garancsiék fővárosi szerződése lejárt.
8. Az ellenzéki vezetésű Budapest új közbeszerzést írt ki a villanyoszlopokra, amin meglepő módon egyetlen cég indult: Garancsiék cége, az ESMA
Nyilván azért nem indul más, ugye, mert ő a legtehetségesebb vállalkozó, nem azért, mert az ő magángépe röpteti Orbán Viktort focimeccsre, ugye?
9. A fővárosi szavazáson elakadt az ügy, nem akarták ezt engedni
10. Ekkor jött az orbáni csattanó, az ügyet kicsavarták a Főváros kezéből: a kormány a háborús vészhelyzetre hivatkozva rendeletben meghosszabbította a Garancsi-szerződést. 

Ízlelgessük: egy reklámcég helyi pályázatát háborús vészhelyzetre hivatkozva adják pártközeli vállalkozónak.

Nahát ezért nem kapunk egy EUR buznyákot se, mert ezt már nem lehet demokrációnak nevezni, csak párt- és maffiaállamnak, aki rátelepszik a gazdaságra is.

Ez a cég átvétel. Mikor, kit. Ki volt a  célpiac. 

Nem csak cég átvétellel érnek el hozzád, hanem ahogy írtam: ott az árstop, a hatósági ár, a hatósági áron való elővásárlási jog, a kötelező akciók, létrejött koncessziók, kiemelt beruházások, a state capture és egy része annak, hogy ezek után átveszik a céget.

Friss cikk a témában (state capture): A Fidesz 2012-ben, arra hivatkozva, hogy veszélyeztetik a közlekedőket, törvényileg betiltotta az út menti oszlopokra kihelyezhető reklámokat. Ezt követően az ezzel foglalkozó spanyol-magyar cég, az ESMA a csőd szélére került. Ekkor jött Orbán Viktor jó barátja, Garancsi István, és felvásárolta a reklámcéget, majd, láss csodát, 2015-ben a Fidesz rájött, hogy mégsem veszélyesek az oszlopra lógatott reklámtáblák, így a villanyoszlop-reklámok törvényileg ismét zöld utat kaptak.

Tudok kocsmáról, ahova addig jártak ellenőrizni minden héten, amíg a tulajdonos el nem adta. Tudok olyan kocsmáról, ahol nem engedélyezték a terasz használatát, aztán jött új tulajdonos és rögtön engedélyezték. Nem, nem fogom nyilvánosan elmondani a neve-címet. De ott vannak a dohányboltok. Lassan jönnek a nemzeti tüzépek is, ha kidolgozzák végre az államosítás szabályait. Ezek egyike se állami beszállító.

És igen: meg lehet ideologizálni, hogy miért történnek ezek, lehetsz naiv, hogy téged ezek nem érintenek, de amikor majd a te cégeddel vagy piacoddal történik ugyanez, akkor majd átértékeled az ideológiát: akkor majd nézel, mint a kiszántott egér, mint annyi más cégtulajdonos, aki alól pár nap alatt húzták ki a piacot vagy a céget is.

Nem. Elviszem a cégem  másik országba és folytatom, ahol abbahagytam.

Naiv elképzelés. :D

Még egyszer: Nem szállítok az államnak.

A kocsmák se. A dohányboltok se. És lehet sorolni, hogy ki mindenki nem szállított az államnak és mégis ugrott a piaca vagy a cége.

Nagyon nem az. Gyurcsány alatt is felmerült ez 2006-ban.  Emiatt tervek is készültek rá. Több vállalkozó ismerősöm kijelentkezett ez időszakban Magyarországról (2006-2010). Orbánék ezt a hibát nem fogják elkövetni, mert tanultak belőle.

Neked nem kell kötni, hiszen megteszik maguk és a támogatóik. Vagyis számukra a teljesítmény kb. egyedüli mércéje az, hogy a "haladó" ellenzéki pártok és egyebek mennyire sikeresek Orbán törekvéseinek gátlásában.

Sok mindent lehetne jobban csinálni. Amíg a piaci versenyt ~végletekig istenítő "haladók" nem ismerik fel, hogy a politikai versenyhez nem ideálisak a térdeplő kettyósaik, tartósított kommunistáik és fasiszta antifasisztáik, addig az erőfölénye miatt Orbán sok mindent megtehet.

A választáson az egyén arra az entitásra szavaz, amelyikről azt gondolja, hogy a leginkább jó intézkedéseket fogja hozni. Ennyi. Nem két tökéletes, három közepes és négy pocsék közül lehet választani, hanem ilyen-olyan szarok közül. És ilyen-olyan szarok fognak indulni mindaddig, amíg a "haladók" kb. degenerált embereket versenyeztetnek Orbán emberei ellen. Orbán miért változtatna? Nem ő van lépéskényszerben, hanem a "haladók", akik a demokráciából annyit sem értenek, amennyit az USA-ból kapott ukázban :) leírnak nekik. Mert ha legalább azt értenék, amit felolvasnak az amcsi papírokból, akkor felfognák, hogy fejleszteniük kell magukat. Érdekes mód a választási bukta után maguk is mindig rájönnek. El is sírják a TV-ben, de aztán négy évig ugyanúgy nem gyarapítják a versenyhez szükséges készségeiket, ahogy előtte négy évig sem tették. Lehet, hogy Orbán sem teszi, de neki ez kétharmadot jelent.

A szavazáson túl ki akar a politikával aktívan foglalkozni? Kb. senki. Legfeljebb a saját szűkebb közösségében, de ott is inkább civil értelemben. A kormánypártokra szavazó nem fog a pénzzel kapcsolatban kikelni magából, mert vagy ~realista, vagy fideszes :), vagy Istenre bízza az ítélkezést. Te az elmúlt 13 évben hányszor tapasztaltad, hogy X ellenzéki párt szavazói az X ellenzéki párt valamilyen hibája miatt felemelték a szavuk (azt leszámítva, hogy a választáson már nem az X pártra ikszeltek)? Tudom, hogy X ellenzéki párt nincs kormányon, de az érdemi visszajelzés számára is ugyanolyan fontos.

A fideszesek papolnak folyton demokráciáról, jogállamról, átláthatóságról, Európai Ügyészségről? Nem. Akik a felsoroltakról papolnak, egy komolyabb tüntetést alig tudnak megszervezni, de igazából a demokrácia lényegét sem értik. A demokrácia lényege nem az, hogy az egyén (legyen az hétköznapi ember vagy politikus) 24/7 a Facebookon ugasson, hanem az, hogy felelősséget érezve és vállalva, építő szándékkal, egész emberként a legjobb tudását adva vegyen részt a közösség (nem a közösségi média) életében, értékesebbé, gazdagabbá téve azt maga és mindenki számára. A nagy demokraták ezt valamiért soha nem kérik számon önmagukon és a csodálatos, felsőbbrendű demokrata pártokon. Ennek tükrében mennyire valós elvárás, hogy a kormánypártokra szavazók megszorongassák Orbánt a pénz miatt? Ők ugyanolyan – vagy rosszabb!!! – emberek, mint a "haladó" pártok szavazói. Akkor mégis miért viselkednének jobban a "haladóknál"?

Természetesen azzal egyetértek, hogy a politika szereplőinek mindig Magyarország és a magyar emberek érdekeit kellene szolgálni, ahogy a magyar embereknek is a maguk szintjén. Mivel ez nem feltétlenül valósul meg, szerintem a választások eredményei és a realitás az alapvető irányadók.

S ha már realitás: A "haladók" élete nem csak játék és mese. Hallottál már a gonoszról, a csúf, kopasz Mi Hazánk Mozgalomról?

:)

A kormánypártokra szavazó nem fog a pénzzel kapcsolatban kikelni magából, mert vagy ~realista, vagy fideszes :), vagy Istenre bízza az ítélkezést

Ne keljen ki. Rendben. De miért védi a védhetetlent? Azt, hogy ilyen senkiházi macskajancsikat tolnak a képébe, akik már nem bírják annyira sem visszafogni magukat, hogy ne kérkedjenek az érdemtelenül szerzett pénzükkel?

Nálam ez az a határ, ami miatt nem tudok -Oregon szavait használva- épeszűként gondolni ezekre az emberekre. Épeszű ember lehet az, amelyik csöndben marad ilyenkor, mert úgy érzi, hogy neki adott ez a rendszer, és reménykedik, hogy elrepülhet a radar alatt, mert ő csak "kis hal", de az, aki hangosan szajkózza a hülyeségeit ezek védelmében nálam már nem számít annak.

a politika szereplőinek mindig Magyarország és a magyar emberek érdekeit kellene szolgálni

Te őszintén úgy érzed, hogy a jelenlegi szereplőknél (bármelyiknél, egyáltalán nem szűkíteném a fideszre) ez egy fikarcnyit is teljesül, és a rendezőelv köztük nem a saját gyarapodásuk (akár pénzben, akár hatalomban)?

Ismersz közülük bárkit személyesen, találkoztál már akár eggyel is?

Fent/lent (elnézést, nem keresem most meg) a "máshol is van korrupció, egyáltalán nem kiemelkedő", meg hasonlók például, de pár ismerősöm napi szinten csinálja ezt, ahogy tettenérhető ez az "összezárás" úgy általában azok közt is, akik nyilvánosan fidesz-szavazók.

Tegyük fel, hogy egyiknél sem teljesül. Mi az egyszerű állampolgár teendője ilyenkor?

Ezt a kérdést már én is feltettem. Nem tudom rá a választ, és ez végtelenül elszomorít. Reálisan, az, amit talán te írtál: a legkisebb rosszra szavazni, ami viszont innentől kezdve nagyrészt spekuláció, illetve erősen szubjektív terület.

Mi a teendőd egy bántalmazó kapcsolatban, vagy aggresszív szülőkkel? A legtöbb ember, amelyik képes arra, hogy ne zuhanjon meg totálisan, kilép, eltávolodik.
Sajnos itthon is sokan választották ezt az utat, a legintelligensebb ismerőseim szinte kivétel nélkül külföldön vannak. :(

Tisztában vagy a magyarországi korrupció nyilvánosságra került részleteivel kapcsolatban? Tisztában vagy más országok kapcsán ezekkel?

A demokrácia velejárója, hogy az egyén választása szubjektív. Azt hittem, ez a rendszer egyik megnyerő pontjának számít.

Ez hogy jött ide? Amennyire én tudom, a szembenézés és a sérelmek közös megbeszélése fontos az elszenvedett traumák hatékonyabb feldolgozásához. Szintén tudni vélem, hogy az agy fogékony az ismert mintázatokra, előnyben részesíti őket, így tudattalanul újrateremti a megszokott szituációkat. Vagyis energiabefektetés szükséges a kialakult állapot megváltoztatásához. A veszélyforrástól való fizikai távolság segíthet valamennyit, de mivel az ember kezdettől végig az elméjében él, nincs hová menekülnie.

Milyen bántalmazás, agresszió érte az ismerőseidet, amiért külföldre kellett távozniuk?

:)

Az itthoni korrupciót elsősorban a hazaihoz hasonlítom, persze mondhatod, hogy ebből a 2010-es évek első felében jóval kevesebb derült ki, mint most. Mindenesetre sem a 2000-es, sem a 2010-es évek első felében nem volt ez látható, tettenérhető a saját kapcsolati hálómban, ami azóta változott. Emiatt is érzem, hogy jóval széleskörűbb lett, mint korábban volt.

A tehetetlenség érzése, illetve a hasonló működési mechanizmus miatt jött ide.

A bántalmazás hasonlat volt, de van olyan ismerős, aki az irányított vegzálás miatt gondolta úgy, hogy tovább nem akar ebben az országban élni, rá akár ez is igaz. A többiek egyszerűen csak a jobb lehetőségek, vagy a számukra jobbnak gondolt/érzett környezet miatt hagyták el az országot.

A mi hazánk mozgalom ellenszenves azzal, hogy nyíltan oroszbarát, de a hazai politikában ők az egyik párt, amelyben politikusok a szavazóik érdekeit képviselik, nem másét.

Van 1-2 céljuk és arra fókuszálva azt megpróbálják véghezvinni.

Mit tesz a baloldal? Nekimegy az akkugyárnak, elbaszott indokokkal, meg mindenhez is értő újságírók lesznek az új katasztrófavédők, meg szakértők. AZtán látva, hogy senkit nem érdekel, átmennek az egészségügyre. ORVOSOK! hát nehogy már engedjétek hogy átalakítság az ügyeleti rendszert, ami 1947 óta valahogy kialakult és szar! Nehogymár!!! Mi lesz itt? Nem látták el a beteget az ügyeleten, pedig megszúrta az ujját tűvel!!! Vagy tegnap eleredt az orra vére, vagy november óta megy a hasa és március 15-én éjszaka ez már tényleg zavart, vagy tegnap megcsípte a homlokát a szúnyog, vagy "belső lázam van", de 36,2-t mérek, vagy sorolhatnám a 4 év sürgősségi osztályos történeteimet. De Kincses Gyulabácsi, Gyurcsány államtitkára is elkezdett a kamarával politizálni de most nyertem velük évi 50.000 forintot. Szépen be is kussoltak (no nem az 50.000-em miatt).

Aztán jöhetnek a diákok. Elvisszük a középiskolásokat és előreküldjük a rendőrökre őket, a rendőrök meg oszlatnak, hiszen már nem békés. Meg direkt hasravágom magam a rendőr előtt, mert ha felsegítenek, akkor hátha sikerül egy-két olyan fotó, melybe bele lehet magyarázni az erőszakot (hazugsággyár).

Megosztó, de nekem a Mi Hazánk Mozgalom egyes lépései sokkal szimpatikusabbak, mint a moslékoalíció bármely elvtelen tagjának megnyilvánulása.

Nem kötelező élni a lehetőségekkel. Sokkal könnyebb pl. diktatúrát kiáltani. De igazából az sem könnyű. Minden túl nehéz. Az embernek magára sincs ideje. Már azt sem tudja, fiú-e vagy lány. ... Kérdés, hogy az ilyen embernek demokrácia való, vagy valami más.

:)

Erről a részéről még csak nem is beszéltem, és szerintem bármit mondanék, lenyomnál a tapasztalatoddal, úgyhogy bele sem kezdek (meg aztán ilyen egyértelmű azonosíthatósággal nem is lenne célszerű).

Csak annyit kívánok, hogy legyen szerencséd, és sose juss olyan szintre, ahol a hited meginoghatna.

Remek lépés! Másik kérdés, hogy mennyi emberhez fog ez eljutni, mert szerintem aki eddig, 16.5% kamat mellett nem rakta be a pénzét, az ezután sem fogja. 

A lényeg: "A szándék régóta ismert, nyíltan vállalt, és most is egyértelmű abból, hogy az állampapírok továbbra is kamatadó- és szocho-mentesek maradnak."

/Thread

Szerkesztve: 2023. 06. 04., v – 09:29

[...]

Szerinte fontos emellett kiemelni azt is, hogy a plusz szociális hozzájárulás kivetése csak a mostantól érkező megtakarításokra vonatkozik. Emiatt nem számít jelentős mozgásra a meglévő megtakarítások terén.

[...]

Lapunknak úgy összegezte az intézkedéscsomagot, hogy az állampapírok hozama jelentősen magasabb, mint a megfelelő futamidejű lekötött banki betétek EBKM mutatója.

Emellett az állam a lehető legbiztonságosabb adós.

Azaz az állampapírok arányának növelése a portfoliókon belül hozam és kockázat tekintetében is kedvező lehet a befektetők számára. „Másrészt az önfinanszírozás arányának növekedése, azaz a hazai tulajdonosi arány magasabb szintje az államadósság tekintetében megemeli az adósságra fizetett kamaton belül az országon belül maradó állomány szintjét. Ha több pénz marad itthon, akkor az állam által fizetett kamatok nagyobb része fogja a hazai gazdasági teljesítményt erősíteni a jövőben. Azaz ezen folyamatok a magyar GDP és a magyar foglalkoztatás szempontjából is előnyösek” – húzta alá.

^^ Ajvék-királyoknak.

Link: https://index.hu/gazdasag/2023/06/04/bejelentes-befektetes-bankrendszer…

trey @ gépház

Gondolom tudod, hogy az állam azért a legjobb adós a saját devizájában, mert tetszőleges mértékben vissza tudja adni. Szóval a nagy kérdés, hogy amikor visszakapod a pénzed, akkor valójában mennyit fog érni. Jelenleg még jó a helyzet, lehet mondani, hogy átmenetileg a nagy finanszírozási igény, és nemzetközi helyzet miatt ad az állam kiemelten jó hozamot.

Tovább? Úgy csinálsz mintha nem tetszőlegesen alakíthatnám a portfólióm. Majd ha nem ez lesz a legjobb üzlet, teszem másba. Nincs olyan év szinte, hogy ne alakítsak rajta. Nem ez a normális? Vagy te tudsz olyan tuti befektetést, ami mindig minden körülmények között a legjobb?

Világostd fel a világot a gazdasági Nobel-díjért ...

trey @ gépház

Ne kavarj. A fenti tételmondatod még az volt, hogy az állam a legjobb adós, most pedig már évente variálsz. Egyébként ha a hosszú, jólfizető állampapíron évente variálsz, akkor a visszaváltáson buksz rögtön, és kisebb a hozam. A visszaváltás feltételeit pedig tudják módosítani, akár a visszaváltást teszik költségessé vagy csak részben váltják vissza. Ha már komoly vagyont kell kezelgetned, akkor mindenképp diverzifikálni kell, és hiába jó az állampapír, egy részét akkor sem szabad abban tartani.

A BUX-on akár fullosan elbukhatod az ottlevő pénzed, mert beszakad a részvény/értékpapír árfolyam, nincs osztalék, meg semmi, csak pislogás. Az állam gyakorlatilag egy hosszútávú vállalást tesz azzal, hogy ha esik, ha fúj, ami az állampapír hirdetményben volt azt megkapod. Ilyen értelemben az állam valóban a legjobb adós.

A görögök pont azt szívták meg a részleges államcsődjükkel, hogy euróban voltak eladósodva, és abból ők nem nyomtathatnak észnélkül, hanem hát azt vissza kell adni. Aztán volt ott részleges leírás, meg mentőcsomag, meg vad megszorítások. Ugyanakkor ha még drachmájuk lett volna, akkor végső soron mindenki megkapta volna a pénzét nominálisan legalább. Aztán, hogy onnantól a pénz valós, vagy vásárló értéke hogyan romlott, az megint más kérdés. Pontosan emiatt kezdték már 2010 után vadul forintra konvertálni a hazai államadósságot, hogy a devizakitettség csökkenjen.

Pont ezért, és nem azért, mert a 140 forintos svájci frank elszaladt 280-ra és sokan becsődöltek. Annak semmi köze nem volt hozzá. Jobb euróban, meg CHF-ben eladósodni, mert nincs benne kockázat.

Magyarországnak kutya kötelessége más országokat gazdagítania, hiszen jobb ez így. Magyarországnak le kell szarnia a magyarokat, most miért nem ezt teszi?

Ez nem is kérdés, hanem az a kérdés, hogy vajon egy hirtelen esés után pánikszerűen eladod-e mondjuk a MOL vagy OTP részvényed, illetve ami hasonló "örökcég" kategóriás? Pont ezeknél még simán fizettek osztalékot is, amikor valamelyik pánikhangulat miatt a nagyok/külföldiek eldobták a részvényeket. Ha pedig a játékból vásárolt, amúgy is játékpénznek minősített részből bukod el a szupernoname valamin a dolgot, akkor pedig résen kell lenni, és mihamar eladni, persze ha tudod, hogy mi a probléma... :)

Vi_het_ de nem feltétlenül visz. A zeneiskolás példa sztem kifejezetten rossz, egy utolsó vizsgát letenni pár napos erőfeszítés a sokéves képzéshez képest, a különbség pedig a "van záróvizsgám, megcsináltam" vs "képtelen voltam befejezni".

Nem keverném a tévedés beismerését a lustaság alól való önfelmentéssel. A bútoros, ruhás, házas, autós példák teljesen jók.

Gábriel Ákos

Emellett az állam a lehető legbiztonságosabb adós.

Így van, ezt látjuk a törököknél, ahol az alapkamat 13 százalék, az infláció pedig 85 százalékos tetőzés után most 50 százalék körül van. Államcsőd nem lesz, csak a pénz ér kevesebbet kamatokkal együtt is. Lásd 1945-ben a magyarországi hiperinflációt, államcsőd nem volt, mert korlátlan mértékben nyomtatták a pénzt, és nagyjából a reggel nyomtatott pénzt már az utcán söpörték délután.

A török infláció most kezdett el zuhanni.

És? Ez milyen viszonyban van azzal, hogy a jelenlegi ~50 százalék infláció mellett 13 százalék az alapkamat?

A magyar most kezdett el csökkenni, mint ahogy mindenhol az EU-ban.

És? Ez milyen viszonyban van azzal, hogy a jelenlegi ~24 százalék infláció mellett 13 százalék az alapkamat?

Bár a többi is hamarabb kezdte az inflációt, hamarabb is kezdett el csökkenni. Nálunk csak március óta mérséklődik az infláció

Nem kezdte a többi hamarabb.

Mindenszarizmus.

Ami szar, azt ugyan már nevezhessük szarnak.

Hogy jön ide a jegybanki alapkamat?

Tavaly 14.5% volt az infláció.

Most az állampapír 16%-ot ad (14.5 + 1.5 kamatprémium).

Idén valami 25% az átlag infláció áprilisig bezárólag, de az évi átlag le fog menni valami 18-20% köré. Magyarul jövőre az állampapírok 18-20% kamatot fognak adni.

Tehát az infláció nem eszi meg a megtakarításaid, csak mindig egy évvel bizonyos időeltolódással fogsz eljutni a korábbi szintre vásárlóerőben.

Nahát, már csak 21.5% az infláció, hatalmas siker!!!

Hatalmas zuhanás, holy holy Viktor!!!!, rögtön magunk mnögé utasítjuk a hanyatló Nyugatot, ja nem, csak Törökországot, de sebaj!

Ahogy a magas infláció csakis Brüsszelnek köszönhető, a kismértékű csökkenés csakis Orbán Viktornak személyesen!

Éljen! 

Eléggé kár, hogy 12,6 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest a kiskereskedelmi forgalom áprilisban.

Hahahahhaah. Érzelmi alapon akarsz nekem érvelni, amikor szopóágra kerülsz? Jelenleg 16,5%-kal mennek a papírjaim, majd együtt figyeljük, hogy melyik hónap lesz a váltópont ...

A többiért ne aggódj, még mindig olcsóbb, ha én finanszrozom az államadósságot, mintha a külföldiek/IMF ... Mert akkor ugrik ám a tancsi fizu emelés meg az összes ilyen kiadás ... Úgyhogy, csókolj inkább kezet, hogy erre adom a lóvét ...

trey @ gépház

Csak ismételni tudom, hogy amikor a tanároknak számoltál valami 800mrd-ot per év (amúgy rosszul), akkor kiégtél tőle, most pedig a 2024-es év 4000mrd-nyi adósságszolgálata nem zavar, hiszen abból azért jut neked is. (Nekem is jut, de ettől még zavar. végső soron). Ez a 4000mrd a 2022-es 2500mrd-hoz képest érdekes. Amennyiben nem lenne a helyzet gatya, jóval kisebb hozamnövelés elég lett volna.

Egyébként meg vicces, hogy az a konteós aggódik az ország helyzetéért, amelyik ahelyett, hogy a felesleges pénzét visszaforgatná a gazdaságba államnak kölcsönözve értelmezhető hozamért cserébe, látra szóló bankbetétben meg párnacihában tárolja ...

Utána meg sír, hogy vele mindenki kibaszik, neki 20% az infláció bla-bla-bla, aztán egyedül ő tehet arról, hogy annyi neki az infláció., hiszen csökkenthetné jócskán a hatását. Csak, hát az, aki a gazdasági kérdésből érzelmit csinál, az sikeres nem lehet. Jó lenne az olyan gagyi dolgokat, mint gazdasági döntések, elválasztani az érzelmi élettől.

trey @ gépház

Valóban valóban... ilyenkor merül fel bennem, hogy te direkt azt mutatod nem értesz ehhez, vagy ez teljesen őszinte:

Miért merül fel? 

Inflációs adatok. 2022/2023 előző év azonos hónapjára vetített fogyasztó árindex növekedés (KSH adatok)

2022/01 7,9%
2023/01 25,7%
2021/01 óta kimutatható pénzromlás mértéke 35,6%

2022/02 8,3%
2023/03 25,4%
2021/02 óta kimutatható pénzromlás mértéke 35,8%

2022/03 8,5%
2023/03 25,2%
2021/03 óta kimutatható pénzromlás mértéke 35,8%

2022/04 9,5%
2023/04 24,0%
2021/04 óta kimutatható pénzromlás mértéke 35,7%

2022/05 10,7%
2023/05 21,5%
2021/05 óta kimutatható pénzromlás mértéke 34,5%

Egyszerűen zuhan, egész 1,2%-ot zuhant. De ha akarod előre is írhatom mekkora zuhanás várható :)

Szóval ha most zárnánk az évet, akkor az éves átlagos infláció mértéke 24% lenne (tudod ami 2022-re 14.5%-lett amire adnak most 15% kamatot állampapírban :) )  és ha nagyon el nem cseszik még akár 17%-os átlagos inflációt is elérhetjük. De ehhez az kell, hogy szeptemberre az infláció az előző év azonos időszakához 10% közelébe csökkenjen. 

Eddig 1-2 kivételtől eltekintve  ebben a tekintetben minden egyes kormányzati intézkedés negatívan sikerült. Szóval egy kis hitéleti besegítés (imádkozás) jól jönne nekik.

Nem zuhant, hanem megállt az árak növekedése, miért? Na ehhez strukturálisan semmi köze a kormánynak. Egyszerűen az energiahordozók (piaci ára) csökkenő tendenciát mutat és a vásárló erő már láthatóan elérte a határát. 

Majd ha kijönnek a kozmetikázott Q1 majd Q2 adatok és megjelennek a "mégis megtartjuk az 'extraprofit'adókat" beárazódik a rendszerbe ez mennyit fog jelenteni. 

Nem mondod, március óta 47 százalékkal lett olcsóbb a paradicsom? Mint kb. minden évben? :D

Az import cuccok ára feljebb ment, a többi meg alapvetően az üzemanyag, gáz és áram árával együtt olcsóbb lett, mert olcsóbb préselni, őrölni, megsütni és kiszállítani.

eszt cegbe berakod, ulsz rajta 30 evet, es kiveszed majd akkor 1x leadozva. szivesen.

Már megbocsáss de ez a cégben bent hagyom mert nem kell annyit adózni, és majd egyszer kiveszem, ez Excel / LibreOffice táblázatban kiszámolva nem állja meg a helyét.

Nem érdemes cégként befektetni, mert jobban megéri kivenni osztalékba, szépen kifizetni az osztalékadót, majd utána adómentesen magánszemélyként befektetni TBSZ-en és/vagy állampapírba. Számold ki táblázatban.

Cégben akkor kell a pénzt benthagyni, ha visszaforgatod a cég további növekedésébe. De hogyha az adott céges pénzt el akarod költeni mint magánszemély vagy be akarod fektetni, akkor ki kell venni a cégből osztalékként és elkölteni / befektetni magánszemélyként. Jó persze néhány dolgot lehet céges pénzből is venni, de ez korlátozott.

A külföldi cégként ott meg hiába külföldi cég, ha Magyarországon élsz életvitelszerűen, és külföldi cégből van jövedelmet, akkor ugyanúgy Magyarországon is adózni kell, persze figyelembe véve a kettős adóztatást elkerülő egyezményt (ha van ilyen egyezmény).

Cégben akkor kell a pénzt benthagyni, ha visszaforgatod a cég további növekedésébe. De hogyha az adott céges pénzt el akarod költeni mint magánszemély vagy be akarod fektetni, akkor ki kell venni a cégből osztalékként és elkölteni / befektetni magánszemélyként. Jó persze néhány dolgot lehet céges pénzből is venni, de ez korlátozott.

A cégben azért akarod benne hagyni a pénzt, mert nagyobb profitot remélsz a saját üzletedtől, mintha magánszemélyként befektetnéd más cégében vagy odaadnád az államnak. Ha a céged kevesebb profitot hoz a benne lévő pénzeden, mint a mindenkori államkötvény (~0 reálérték), akkor ott a cégnél komoly bajok vannak.

A külföldi cégként ott meg hiába külföldi cég, ha Magyarországon élsz életvitelszerűen, és külföldi cégből van jövedelmet, akkor ugyanúgy Magyarországon is adózni kell,

az eszt ceg eszt onallo jogi szemely. teljesen mindegy hogy te, mint a ceg tulajdonosa, hol vagy adoalany, a ceg eszt adoalany.

Azért ez nem feltétlenül ilyen egyszerű. Egyrészt fent elhangzott, hogy pénzt vesz ki a cégből, itt pedig már számít, hogy hol adórezidens, másrészt pedig a cég a tevékenység végzése helyén adózik (amivel persze megpróbálhatsz trükközni, de ez minimum szürke terület).

De FIXME.

30 ev mulva veszed ki, 1x adozod le, tehat az elso nem gond. aki kiveszi az majd adozik ott, ahol rezidens.

a masodik sem gond, mert nem vegez sehol semmilyen tevekenyseget ez a ceg, azon tul, hogy befektet. ez nem szurke, ez teljesen feher. ha elkezdi neked fizetni a lizingautodat pesten, vagy az albid, akkor az mas kerdes, de amig ez csak egy befekteteskezelo ceg, addig teljesen feher.

Azt hiszem nem ritka E/2-ben beszélni ilyenkor, de amúgy elismerem, hogy félreérthető. :)

Ha az adóoptimalizálás a cél, miért ne lehetne összehasonlítani? Értem, hogy Svájcnak jobb a híre, meg ki tudja, talán állandóbbak is arrafelé a szabályok (míg egy népszavazás máshogy nem dönt :), esetleg valamilyen szempont szerint barátságosabb a környezet, de a matekot ez nem nagyon zavarja, legfeljebb a kiszámíthatóság/kockázat oldalán.

Egyszer kiszámoltam, de már letöröltem. Ha a cégben bent hagyod és úgy fekteted be, akkor kell a befektetés hozama után adózni. Az mindegy mikor, ha sok éve múlva, akkor a hozam is magasabb lesz, tehát az adó is nő. Ugyanúgy hiába veszed ki később, ha nőtt a vagyon, akkor többet is kell belőle adózni.

Viszont ha kiveszed akkor magánszemélyként ott van a TBSZ vagy az állampapír, ami adómentes. Szépen le lehet ezt vezetni táblázatban.

Frissítés: közben megtaláltam, itt van levezetés is: https://kiszamolo.hu/nem-veszem-ki-a-cegbol-a-penzt/

Az a trust fund az már más dolog, az már jogi személy és pl. öröklésnél, családi vagyon elosztásánál fontos.

Meg ugye nem mindegy, mennyi pénzről beszélünk. Én most az átlagember esetét írtam, gazdagéknál persze előjönnek másféle adóoptimalizálási lehetőségek, pl: https://telex.hu/gazdasag/2023/03/16/unity-vagyonkezelo-alapitvany-csan…

De:

Ám ez mindenképpen a nagyok játéka, egy középosztálybeli család nem tudja így megoldani az örökítés kérdését. A vagyonkezelő alapítvány létesítéséhez ugyanis az alapítvány javára legalább 600 millió forintnak megfelelő vagyont kell rendelni, ez az úgynevezett tőkeminimum.

NagyZ azt irta, hogy "eszt cegbe berakod", fixme, de nekem ez nem ugy hangyik, mintha a ceg profitjarol lenne szo, ez sima vagyonkezeles.

Fingom sincs az eszt adozasrol, ezt bevallom, ezert lett volna erdekes az Excel. Siman el tudok kepzelni olyan konstrukciot, hogy az eszt ceged vesz egy ingatlant a bevitt penzbol, amiben utana te laksz. Ki kell venni a penzt a cegbol? Nem. Van ingatlanod? Tulajdonkeppen van. Potlaskent elszamolod a felujitasokat, stb. Megeri? Passz, mint mondtam, nem vagyok jaratos az eszt adozasban.

Nemrég pont ezen is elgondolkoztam, hogy céges ingatlan vs. magánszemély nevén lévő ingatlan, és itt is az a jobb, ha magánszemély nevén van az ingatlan:

- Rezsicsökkentés nem vonatkozik cégekre, csak magánszemélyre, tehát céges ingatlanban több rezsit kell fizetni

- Ez önkormányzatonként változik, de céges ingatlanra magasabb lehet az önkormányzati adó is, mintha magánszemély nevén lenne

- Ha közben az ingatlan értéke nő, akkor megint ott vagy, hogyha ezt a vagyont egyszer ki akarod venni a cégből, akkor többet kell utána adózni, jobban megérte volna már az elején kivenni osztalékként

- Mesterembereknél néhányan megmaradtak a KATA-nál, így viszont céges számlát nem tudnak adni, tehát így kisebb merítésből tudsz választani, de amúgy is elég nehéz mesterembert találni, így még nehezebb ha céges számlát kérnél

Rezsicsökkentés nem vonatkozik cégekre, csak magánszemélyre, tehát céges ingatlanban több rezsit kell fizetni

Attol, hogy nem az enyem az ingatlan, meg lehetek en a fogyaszto a szerzodesen, nem? Vagy ez nem szamit? Mi van, ha cegtol berelsz egy lakast? Akkor kimaradsz a rezsicsokkentesbol? Nem hiszem.

Ez önkormányzatonként változik, de céges ingatlanra magasabb lehet az önkormányzati adó is, mintha magánszemély nevén lenne

Siman lehet. Kerdes, mit tudsz ezekkel a kiadasokkal szembeallitani. Egy hazra boven el lehet kolteni a sajat ertekenek 5-10%-at evente, mit nyersz, ha mondjuk ezt ceges koltsegkent el tudod szamolni?

Ha közben az ingatlan értéke nő, akkor megint ott vagy, hogyha ezt a vagyont egyszer ki akarod venni a cégből, akkor többet kell utána adózni, jobban megérte volna már az elején kivenni osztalékként

Es biztosan ki akarod venni? Nem koltoi kerdes. :)

Mi van, ha cegtol berelsz egy lakast? Akkor kimaradsz a rezsicsokkentesbol? Nem hiszem.

A szerződő személye számít. Ha a bérlőd a szerződő, és ő természetes személy, megilleti minden kedvezmény.

Egy hazra boven el lehet kolteni a sajat ertekenek 5-10%-at evente, mit nyersz, ha mondjuk ezt ceges koltsegkent el tudod szamolni?

Ingatlan bérbeadásnál (öt évre) választhatsz, hogy ÁFA-körben szeretnéd tartani, vagy sem. Előbbinél minden kiadás ÁFÁ-ját is elszámolhatod (szembeállíthatod a bevétellel), persze ÁFÁ-s számlát is kell adnod a bérbeadásról. Ha nem így döntesz, a költségeket ugyanúgy elszámolhatod (csökkenti az adóalapot), de minden ÁFA-mentes (számla stb).

Ha aktív bevételed van a cégedben (van ÁFÁ-d, fizetsz adót), valószínűleg megéri, ráadásul adott esetben még pozitívabb is lehet egy pár éven belüli értékesítés, ha olyan adózási formában vagy.

Ha közben az ingatlan értéke nő, akkor megint ott vagy, hogyha ezt a vagyont egyszer ki akarod venni a cégből, akkor többet kell utána adózni, jobban megérte volna már az elején kivenni osztalékként

De miért akarod kivenni? TFH, vettél a cégedből 10 éve egy lakást, amit kiadsz. 10 év alatt amiatt, hogy eredetileg nagyobb lakást tudtál venni, magasabb bevételed keletkezett. Kivenni annyit kell, amennyi a saját szükségleteidre kell, és magánszemélyként tudod csak elszámolni (egy csomó mindent vehetsz a cégből).

hogy jon ide az allampapir meg a TBSZ? szerinted mit nyersz ezekkel egy eszt ceggel szemben? tegyuk fel az eszt cegbe atraksz 100 millio HUF-ot, az eszt ceg tart ebbol mondjuk 50 milliot 13%-os latra szolo kamatra (nem fer hozza a magyar lakossagi allampapirokhoz), a tobbit bereakja osztalekfizeto cegekbe.

szerinted erre mennyit adozik az eszt ceg? es te, mint tulajdonos? ha ezt sikerul megvalaszolnod, latni fogod, hogy miert butasag, amit irtal.

A közhiedelemmel ellentétben nem minden tőzsdei ügyletre és megtakarításra, hanem kifejezetten a kamatjövedelmekre terjed ki a 13 százalékos felső korlát nélküli szociális hozzájárulás, idáig a kamatjövedelmek után 15 százalékos személyi jövedelemadót kellett fizetni. Ebbe a körbe tartozik többek között a bankbetétekre fizetett hozam, a kötvényekre és egyes befektetési jegyekre fizetett kamat, sőt azok értékesítése is ide tartozhat, de érinti a megtakarítási célú életbiztosításokat is.

Ugyanakkor Magyar Csaba arra is emlékeztetett, hogy nem kell szociális hozzájárulást fizetni az állampapírok és ingatlanalapok hozama után. Sőt, ha OECD-s vagy uniós tőzsdén történik a befektetési jegy értékesítése, szintén nincs pluszteher. „Mivel egy speciális jövedelemforma, ezért a tartós befektetési számlán jóváírt hozamra sem vonatkozik a szocho, még akkor sem, ha egyébként kamatjövedelemnek minősülne” – összegezte.

Link:  https://index.hu/gazdasag/2023/06/09/varga-mihaly-ado-adovaltozas-szeme…

trey @ gépház

TBSZ és/vagy állampapír. Én úgy tudom, ezeknél nincsen ez a most bevezetett plusz 13% szocho.

A TBSZ-t azt eleve eddig is érdemes volt kötni, most már még inkább. Vagy állampapírnál ott mindegy, ott TBSZ sem kell.