A Pusztai-ügy

A saját, nyilván nem nagy és nem reprezentatív kérdezősködéseim alapján a, a Pusztai-ügy nem közismert dolog, az ismertsége igen alacsony, pedig máig tartó hullámokat ver a géntechnológiában.

A rövid összefoglalója megtalálható a Wikipédián, onnan idézem:

„1995-ben Pusztai Árpád kutatásokat kezdett a GNA lektin gént tartalmazó géntechnológiával módosított burgonyával. Csoportja patkányokat nyers és főtt genetikailag módosított burgonyával táplált, kontrollként Desiree Red burgonyát használva. 1998-ban Pusztai Árpád egy, a Világ a programban című interjújában elmondta, hogy csoportja a genetikailag módosított burgonyát evő patkányok beleinek és immunrendszerének károsodását észlelte. Azt is mondta: "Ha választhatnék, akkor biztosan nem eszem meg", és azt mondta: "Nagyon tisztességtelennek tartom, hogy polgárainkat tengerimalacként használjuk".

Az interjú által kiváltott média visszhang hatására a Rowett Intézet igazgatója, Philip James, aki először támogatta Pusztait, felfüggesztette, és megtiltotta Pusztai és Bardócz Zsuzsanna nyilvános beszédét, majd a Rowett Intézet Pusztai eredményeit kritizáló ellenőrzést tartott, és a nyers adatokat hat névtelen recenzensnek is elküldte, akik szintén kritizálták Pusztai munkáját. Pusztai ezután megküldte az ellenőrzési jelentés megdöntéséről szóló jelentését az azt kérő tudósoknak, ezt követően 1999 februárjában huszonegy európai és amerikai tudós közleményt adott ki Pusztai támogatásáról.

Pusztai Rowett-i éves szerződését az eset után nem újították meg, és visszaköltözött Magyarországra, ahol előadásokat tart a GE burgonyáról és általában a növények géntechnikájában rejlő veszélyekről.”

Akit bővebben érdekelnek az ügy részletei azoknak néhány link:

https://raketa.hu/genmodositas-pusztai-ugy

https://www.tenyek-tevhitek.hu/pusztai-genmodositas.htm

Elérhető ingyenesen Pusztai és Bardócz könyve is:

A genetikailag módosított élelmiszerek biztonsága  https://mek.oszk.hu/03200/03216/html/

Először néhány kiragadott részlet a cikkekből, mert én most nem azzal akarok foglalkozni, hogy kinek van igaza a Pusztai ügyben, hanem a tudomány válságával.

Két nappal a tévériport után Pusztai Árpád akadémikust - aki korábbi vizsgálatai kapcsán a géntechnológia elkötelezett és lelkes hívének mutatkozott - felfüggesztik állásából, számítógépét, adatait elkobozzák, hosszú időre hallgatásra kötelezik, miközben lejárató sajtókampány indul ellene, ugyanakkor a kutatási témát leállítják, a 23 fős kutatócsoportot szélnek eresztik. Szerződését nem hosszabbítják meg.
...
A korábban nyílt, ún. akadémiai témát titkosnak minősítették.
...
Megtiltották Pusztainak, hogy szóba álljon húszfős kutatócsoportjának tagjaival, a GMO kutatási program automatikusan megszűnt. Azt is megtiltották Pusztainak, hogy bárkinek is nyilatkozzon GMO-ügyben. [A GM- burgonya ügyében - CSE.] Felhívták figyelmét az általa aláírt, könyvvastagságú szerződés egyik oldalára, miszerint joguk van a tiltásra, és ha nem tartja be, akkor beperlik.
...
1998 júniusában a Monsanto Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában óriásplakátokra alapozott erőteljes kampányt indított. "Az éhező emberek nevében(!!!) nem engedhetjük meg magunknak, hogy fékezzük az új technológia befogadását" - állt például az egyik plakáton.

Az szellemről, lélekről és spirituális témákról beszélgetés közben számtalanszor hallottam már az „Én a tudományban/nak hiszek!” kijelentést. Még érteni is vélem, de többek között a Pusztai ügy is rávilágít a tudomány válságára, ami miatt elég nehéz hinni a tudománynak.

Mit is jelent a tudományban hinni? A tudománynak vannak megkérdőjelezhetetlen eredményei, a kettő meg kettő négy, a repülőgépek tudnak repülni, a telefon ott van a kezünkben és fel tudjuk hívni vele a barátainkat. Ezek tagadhatatlan tények, de figyeld meg, hogy a tudomány igazi nagy csodái mind az élettelen dolgok közül kerülnek ki, mert amiben van élet, az már koránt sem olyan egyszerű terület. A tudomány az élettel amúgy sem tud mit kezdeni, mert nincs eszköze amivel megközelítse, sem elméleti és ebből adódóan gyakorlati sem, mert a materialista elvek szerint az élet maga is anyag.

Az igazi gond viszont az, hogy a tudományra olyan szinten rátelepedett az érdek, mind hatalmi mind anyagi értelemben, hogy a deformáló hatása már messziről látható. A publikálási kényszer, az adathamisítási botrányok, a titkosítások, az eretnek kutatók meghurcolásai, a pénz irányította kutatás, egy olyan devalválódó pályát rajzol elénk aminek a következményei katasztrofálisak lehetnek. A vége az lesz, hogy semmit sem fogunk elhinni a tudománynak, mert olyan szinten átitatta a hazugság, hogy már egy adott tudományterülethez vajmi keveset értők is könnyedén átlátnak a szitán.

Az emberélet a materialista ideológiában nem ér semmit, mert gyakorlatilag nem is létezik, csak egy darab makacskodó problémahalmaz a periódusos táblázatból összekotyvasztott elemekből. A tudomány pedig a biológia területén csörtet előre egy megvadult elefántként, miközben, idézem Baródócz professzort egy beszélgetésből „szart se tud a biológiáról”. Elképesztő arroganciával állít olyan dolgokat, amikről tényleg semmit sem tud, olyan befolyással rendelkezik, hogy képes emberkísérletet kötelezővé tenni embereknek, úgy hogy nem is olyan rég, ilyenért nácikat ítéltek el Nürnbergben. Az etika és erkölcs a tisztelet már a fasorban sincs, átvette a helyét a haszon, az ebitda, az érdek. A tudomány hatalmi ág lett, amire hivatkozva a hatalom a valódi érdekit rejti, visszatért a kereszténység legsötétebb korait idéző, „Isten nevében elítéllek te bűnös lélek” technikához, csak most a mindenható tudomány nevében ítélnek el embereket a tetteikért. Ha nem oltatod be magad, a Tudomány nevében kiátkozlak a társadalomból! Sötét korban élünk, ahol a szellemet béklyóba akarják zárni a sötét erők és a tudomány lett a csahos kutyájuk.

Én a tudománynak hiszek.

Gondolt át újra.

"Dogmatikus hittel hittem a tudományban, elfeledvén, hogy azt, az emberek teremtették saját képmásukra.”

Altamira felfedezése

Hozzászólások

Jó felvezetés, bullshit végkifejlet. Más a tudomány a más vallás és más az üzlet. Ha összekeverd a hármat, akkor gy fals katyvaszt kapsz.
A tudomány emberei ugyanúgy megvehetőek és gyarlók, mint a hit vagy politika emberei. És ilyenkor az igazság elveszik. Ennyi.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Értem én, amit mondasz, de a megismerhetőség, azaz a narratívák szintjén összekeverednek. A piacon akármilyen krumpli mindig Desiré, - ha persze a kedves vevő éppen csak azt vásárolna...

Tudós megfizethető és meg is vezethető. És előre nem láthatja, az általa (is) kifejlesztett atombomba leendő 200 ezer halottját. A még élő átlagember számára, - mint a mai tudomány által előre "megszólított" halott, - jogos a tudomány, legalább aggályoskénti kezelése.

Nagyon nehéz szétválasztani a tudományt a művelőitől, mert pragmatikusan összetartoznak. A hit hasonlít a tudományra, a hit-vallás-egyház kontra magfigyelés-tétel-akadémia szinten, de míg az ember hite magánügy is lehet és tudja egyedül művelni, a tudomány sokkal "emberibb" sokkal nehezebb elválasztani az embertől. Jelenleg például ki kényszerít az oltásra? A tudomány, a tudósok vagy a politika?

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Az miért kényszerít? A kényszerítés az akarat ráerőltetése a másikra. A meggyőzés lenne a helyes út, nem pedig a kényszer, azt nem lehet ésszel magyarázni, csak érzelmekkel, ami jelenleg a tömeg szinten a gyávaság, hatalmi szinten pedig a kapzsiság.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Kinek? Mi van ha azt mondom, hogy van olyan gondolkodás ami teljesen máshogyan működik és nem érdekli a halál? És miért indokolja ez a kényszert? Az az annak a problémája aki elszenvedi, nem indokolja a te kényszerítésed. A diktatúrák mindig azzal indokolják a kényszert, hogy valakinek jobb lesz tőle.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A tudomány az nem más, mint rengeteg okos ember véleményének az egyvelege. Nem árulnak zsákbamacskát, köztudott, hogy vannak tévedések (és rosszindulatú publikációk is). Pont azért hihető a legtöbb tudomány, mert elismerik saját tökéletlenségüket is. De hosszú távon azért mégis egyre többet és többet tudunk meg a világról, kialakul valamiféle konszenzus. Szóval nem kell őket félteni.

A génmódosított kaja meg nem egy fekete-fehér dolog. A nem génmódosított kaja is károsíthatja egyesek vagy sokak egészségét, főleg ha sokat eszel belőle. És sajnos szükség is lehet a génmódosított kajára, szerintem több százmillió ember van, aki az éhhalál helyett inkább azt választaná. De persze ha leredukálod annyira, hogy na tessék, itt egy gyanús eredetű génmódosított krumpli, edd meg, persze hogy azt mondom, hogy nem kérem. De ha lecseng a rossz PR, és megszületik a tudományos konszenzus, akkor jöhet.

Jó írás, bár azt nem tudjuk meg, hogy igaza volt-e, de azt igen, hogy érdekek sérültek.

Az emberélet a materialista ideológiában nem ér semmit

A kettő nincs kapcsolatban, emberéletet leszaró érdekemberek még talán nagyobb számban megtalálhatók a vallásos vagy vallási vezetők között. A sok pszichopatának nem kéne hatalmat adni, máris nőne az élet értéke.

Pusztai kutatása meg csak 1 bizonyos növény 1 bizonyos módosítására irányult, ez alapján még nehéz általánosítani, de mindenképp óvatosságra int.

Szerintem nagyon erős kapcsolat van az élet tisztelete és a hit között. Megjegezem, hogy a keresztény egyházak hatalmi visszaélésinek Európában semmi köze a hithez.

Abban egyetértünk, hogy az óvatosság jelenleg nem tartozik a tudomány eszköztárába. 

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerintem nagyon erős kapcsolat van az élet tisztelete és a hit között.

Szerintem meg nem, sőt, a legtöbb gyilkos a hitével próbálja igazolni tetteit. Úgy érzem nálad összemosódott a tudomány fogalma pár gátlástalan cégével. Esetleg látogass meg néhány felsőoktatási intézményt, hátha ez megváltozik.

sőt, a legtöbb gyilkos a hitével próbálja igazolni tetteit.

Ezt mégis mire alapozod?

A hitről, ebben egészen biztos vagyok, teljesen mást gondolunk. Szerinted a gúny nagyobb nyomatékot ad a szavaidnak, vagy rólad allít ki bizonyítványt? 

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Ezt mégis mire alapozod?

Ez nem egyértelmű? Szinte soha nem mondja azt egy gyilkos, hogy azért ölt, mert jól esett vagy érdekében állt, az emberi természethez tartozik, hogy megideologizáljuk negatív tetteinket, ebben van nagy szerepe a hitnek. Az iszlám terrorista Allahra fogja, a katona a patriotizmusra, a gátlástalan cégvezető a kapitalizmusba vetett hitre, stb. Nem csak vallásról beszélünk hit kapcsán, sokszor azonos kategóriát képviselnek az "izmusok" is.

Attól még, hogy indokolatlanul megsértődtél nem gúnyos amit írtam.

> Attól még, hogy indokolatlanul megsértődtél nem gúnyos amit írtam.

Hanem minősíthetetlenül primitív.  Az a baj bugrisokkal, h képtelenek felismerni, h náluk bölcsebb emberrel kerültek össze. Azt hiszik h előadhatják a faszságaikat, és azoknak érvényük lehet.  

Nyilvánvaló h képtelen vagy felismerni h "a hit" transzcendens minőség, míg valamiben hívés egy profán kifejezés. Az "emberi természethez tartozó" pszichológizáló gyagya gágogásod: bugris gyilkos, bugris terrorista, bugris cégvezető, bugris kommentelő körben állva egymás vállára téve kezüket kiáltják az ég felé: izmusok is hitek! 

Azt mond meg nem gúnyos amit irtamkám: a szentség érzékelésére képes vagy-e?  

Kellemetlen kérdés ugye?
Mert gondolom pl  kapitalizmus érzékelésére képes vagy! Vagy terrorizmuséra; vagy patriotizmuséra! Ugye? 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Sértődésből eredő személyeskedésed nem hat meg. (vicces, hogy a bugris szót használod, pont olyan a stílusod)

Nyilvánvaló h képtelen vagy felismerni h "a hit" transzcendens minőség

Pont úgy beszélsz, mint egy szektás. Ott az az első amit megtanítanak, hogy kívülálló ezt nem értheti.

Azt mond meg nem gúnyos amit irtamkám: a szentség érzékelésére képes vagy-e?

Természetesen nem, mert nem létezik. A fanatizmus érzékelésére viszont képes vagyok, mivel az élet semmibe vételéről beszéltünk, ebből az irányból közelítettem meg a témát, bár tényleg csak simán a hit szót használtam.

Kellemetlen kérdés ugye?

Egyáltalán nem, veled ellentétben a minimális esélyt megadom annak a lehetőségnek, hogy tévedek. Ez a különbség a tudás és a hit között.

Én el tudom képzelni, hogy bizonyos módon módosított burgonyával, esetleg más terményekkel is kimértek ilyen eredményt.

Azzal is egyetértek, ha nem feltétlen szükséges (pl orvosi célok) nem kéne nagyon piszkálgatni a géneket. Eddig se arra lett a génmódosított élelmiszer használva, hogy éhező afrikai gyerekeket etessenek, hanem hogy olcsóbb legyen palacsintája Jack-nek (vagy nagyobb haszonnal lehessen adni), hiába állítottak mást.

Ugyanakkor a nemesítés is génmódosítás, csak nem direkt ültetnek be géneket, hanem vegyítenek rokon élőlényeket és az utódokból kiválogatják a megfelelő tulajdonságúakat, szóval macerásabb, mint direkt gént módosítani, de a végeredmény szempontjából mindegy (már ha olyan a génmódosítás, amit hagyományos módon is el lehet érni, nem pedig a szöcskét kombinálják a kukoricával). Vizsgálni kell, hogy ilyen nagy szakadékok esetén milyen hatású lesz a végeredmény.

Az is jogos félelem, hogy az óriásvállalatok hatással lehetnek a tudomány képviselőire, valamint a tudomány még most is sokmindenre nem tud választ adni, ezért nagy óvatosság mellett is bele tud szaladni a késbe. Nem szabad hogy mindenttudónak/mindenhatónak érezze magát egy tudósember, sőt elvárható lenne egy alázat és visszafogottság. 

Ugyanakkor még mindig jobban lehet bízni a tudományban, mint sok hókuszpókuszban. Más kérdés, hogy pl a legnagyobb vívmányokat kezdik egyesek besározni, semmibe venni. Pl oltások.

Én nem látom annyira sötétnek a tudomány terrorját sem, mert már bárki mondhat bárhol bármit, büszke is lehet a hülyeségére, és még követői is lehetnek. Az hogy kiírja magát a tudományos életből? Nem hiszem, hogy zavarná. Termékként be lehet csomagolni a hülyeséget, el lehet adni, terjeszteni, senki nem tudja megtiltani. Sajnos... 

De mi van ha az okost írja le a tudomány? Semmelweis Ignác élete például elég komoly elrettentő példa és mi van a falszifikálhatósággal, ki dönt arról, hogy mi az igaz? A tudomány kisebbik részében van azonnali visszajelzés, például a rosszul épített repülő lezuhan, akkor azonnal és durva visszajelzést kapunk és nem lehet ideológiával megmagyarázni. A probléma, hogy a tudomány nagyobbik része nem ilyen, csak hipotéziseink vannak és azt hisszük, hogy konszenzus felülírja a valóságot.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A tudományos élet, a tudományos emberek akik leírják! A tudomány nem egy személy, vagy egy csoport. A tudomány egy metafizikai fogalom, ami adott pillanatban a világról, annak működéséről, megfigyelésen és dedukción keresztül szerzett ismereteink összessége.

Tudomány 90%-a visszajelzés, mérés, megfigyelés alapú, egyedül a kvantumfizika egyes területek, amik nem vizsgálhatóak közvetlenül, de az események következményei megfigyelhetőek. Ami hiányzik az a kikutatottsága egyes területeknek, de ennek megvannak az erőforrás okai.
Sőt a repülő lezuhanása sem egyértelmű jelzés, mert ezt fel kell dolgozni. Miért zuhant le a repülő? Aerodinamikai hiba? Mechanikai hiba? Elektromos hiba? Emberi hiba?

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Semmelweis tudományos alapon, megfigyelések alapján felállított egy hipotézist a gyermekágyi láz, akkoriban kevéssé ismert kórokozók, és a orvostanoncok mint hordozók összeföggéséről. Ezen hipotézist a klórmeszes és szappanos fertőtlenítés hatására lecsökkenő gyermekágyi lázas esetekkel látta bizonyítottnak. Eddig kapcsolódik a tudományhoz.
Hogy a hipotézise nem került elfogadásra, annak már kultúrális és politikai oka volt, ugyanis meg sem akarták ismételni a kísérleteit. Mivel nem az eredményei megismétlése alaján cáfolták és vetették el azokat, így annak nincs köze a tudományhoz.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Értem a logikád és még osztanám is a véleményed, ha lenne cizelláltabb fogalom a tudományra, de jelenleg nincs. A hitben a hit, vallás, egyház nagyon jól elkülöníti a különböző szinteket, de a tudományt ember nélkül minek hívják, illetve fordítva, a tudomány művelőt akik alakítják a tudományt hogyan kapcsoljuk magához a tudomány fogalmához?

Lenne még egy kérdésem, a jelenség amire rávilágítani próbálok, szerinted létező probléma-e és ha igen a tudomány kifejezést mivel kéne helyettesíteni?

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Minek cizelláltabb fogalom? Precíz, egyértelmű kifejezés.

A hit, a vallás ember nélkül micsoda? Semmi, nulla. Vagy azt gondolod, hogy az UFOk is ugyanazokban az istenekben hisznek, mint az emberek? Mind a háromezer valamennyiben? Szerinted a hitet és a vallást nem alakítják az egyházak, a hívők? A vallást és a tudományt is emberek csinálják. A különbség, hogy a tudósok nem hisznek a tudományban és annak fensőbbrendűségében.

A kifejezés amit kerestek, az a tudományos élet. Abban benne van minden az összes kutató, azokat fizető intézetek és cégek, de még a kiadók is. Aztán ott van a tudós kifejezés a tudománnyal foglalkozó emberekre.

Jópár vallásossal és tudománykritikussal vitatkoztam és mindnél van egy közös pont, miszerint a saját hiedelemrendszerét akarja a ráerőltetni a tudományos életre, bizonyítandó, hogy a tudomány haszontalan. Mind azt hiszi, hogy az összes tudős olyan mintha egy egyház papjai lennének, a tudomány meg tele lenne dogmákkal. Pedig ennél távolabb nem is állhatnának a valóságtól.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Itt egyebkent maganak a nyelvnek, nyelveszetnek is van velemenyformalo ereje.

Magyarban sokminden nem "tudomany" nyelveszetileg, ami angolban "science". Peldaul a politologus itt egy "bolcsesz", ott pedig "political science" neven fut, es nem azert, mert ertenenek a mogotte fekvo statisztikak ertelmezesehez.

Szoval nem csoda, hogy kavarodas van a fejekben.

Viszont ami az egyik legfontosabb: a pszichologus nem orvos, es art-rol van papirja, nem science-rol.

A hit, a vallás ember nélkül micsoda? Semmi, nulla.

Pont ahogy a tudomány is...

Vagy azt gondolod, hogy az UFOk is ugyanazokban az istenekben hisznek, mint az emberek? Mind a háromezer valamennyiben?

Még nem találkoztam UFO-val, nincs prekoncepcióm és fogalmam sincs mit gondolnak az életről, ha egyáltalán léteznek. A háromezer-valamennyi Isten, hogy jött ki?

A különbség, hogy a tudósok nem hisznek a tudományban és annak fensőbbrendűségében.

LOL, ezt nem mondhatod komolyan. Akkor mégis jelenleg a médiában a sok celebtudós mire fel szarozza, hülyézi le azt aki nem az ő tudományának hisz és a sok, nem felsőbbrendű tudós mire fel támogatja, hirdeti, propagálja a KÖTELEZŐ oltást? Mégis milyen tudomány alapján teszik ezt, ha tudomány csak megfigyelés?

Én nem akarok semmit erőltetni, csak felhívtam a figyelmet egy aggasztó jelenségere. Azt sosem állítottam, hogy a tudomány haszontalan. Viszont a - kérésed szerint - tudományos élet pont olyan mit a rosszabb fajta egyházak és a papjaik, ráadásul a tudományban több a dogma mint jó pár vallásban, meglepődnél ha mélyebben ismernéd a vallásokat. Az értelmes vallások többsége simán megvan a tudomány mellett és nem ellene dolgozik, sőt.
A tudományban viszont aki nem a konszenzusban (dogmában) hisz, azt kiátkozzák, letiltják, ellehetetlenítik, a Pusztai-ügy is pont erről szól. Vannak akadémiák (egyházak) ahol rangokat osztogatnak (papok), aminek semmi de semmi köze sincs a tudományos megfigyeléshez, sem a levont következtetés igazságtartalmához. Elég itt a fórumon szétnézni, az érvelési hibák jelentős része, az állító tudományos rangjának megkérdőjelezése, nagyjából a kinek hosszabb a farka szinten mozog, de ez nem csak itt hanem magában a tudományos életben is erősen jelen van. Ott van például mindennek a legalja Boldogkői, aki amikor Tamasival vitatkozott és az érvet, amit az elképzelése ellen felhoztak, vele egyenrangú fokozattal rendelkező (nem mint ha ez számítana a valóságnak) tudós állítása volt, azt találta mondani, hogy aki nem azt állítja amit ő, az hülye tudós, mert az okos tudós ilyet nem mond. Ismerek több tudományos kutatás területén dolgozó kutatót, többször dolgoztam együtt velük, horror sztorikat mesélnek a "tudományos életről".

 

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Ilyenek ezek a memetikus dolgok, ha nincsen hordozójuk megdöglenek. Rusnya egy paraziták.

Az istenek számát megsaccoltam és osztottam kettővel. Nagyjából, minden primitív vallásban van 10-15 isten. Hinduknál van 33, Hittiknék 400, woodooban 232. Ha hozzácsapom a törénelmi vallásokat és a keleti apróisteneket meglesz az.

Sorold fel a tudományos dogmákat. Jöhet az összes.

A tudományos életben, a tudományos közösségben...Gyakorold a kifejezéseket szépen. Olyan ez, mintha a hitet keverném az egyházzal.
Igen, a tudományos élet ilyen, mert csak a celebeknek jut pénz. Pont mint az egyházban és a papok közt. Az emberek már csak ilyenek.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A különbség, hogy a tudósok nem hisznek a tudományban és annak fensőbbrendűségében.

vs

Nagyjából, minden primitív vallásban van 10-15 isten. Hinduknál van 33, Hittiknék 400, woodooban 232. Ha hozzácsapom a törénelmi vallásokat és a keleti apróisteneket meglesz az.

cö cö

Fogok írni egy szösszenet Isten fogalmáról, mert úgy érzem nem túl sokan értik. Mi van ha azt mondom, hogy az általad felsorolt összes Isten valójában ugyan az?

Sorold fel a tudományos dogmákat. Jöhet az összes.

Pl, az ember okozta klímaváltozás.

Igen, a tudományos élet ilyen, mert csak a celebeknek jut pénz. Pont mint az egyházban és a papok közt. Az emberek már csak ilyenek.

Jól értem, hogy elismered, hogy amit írtam igaz, ha a "tudományt" kicseréljük "tudományos élet"-re és elismered, hogy a az akadémiai rendszer hasonlatos egy egyházhoz?

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Egy, nem vagyok tudós.

Ketttő, a primitívség alatt az adott vallàs khltuszának kialakultságát, értem. Primitív vallásoknál sokszor nincs ceremóniája, rituáléja, imája, de még képi megjelenítése az adott istennek. Vagy említsü egy lapon a közép afrikai szellemhiteket, a kereszténységgel.

Örömmel várom a magyarázatot, külônôsen, mikor elmagyarázod Isten nekrofil nemi aktusát Istennel, melynek hatására Isten teherbe esik és megszüli Istent.

Hol van leírva, hogy nem kritizálhatod, tagadhatod a klímaváltozást? Ha így lenne, már a fél nethasználó agyhalottat kiírtotta volna a technokrácia. Most próbáld meg ugyanezt valamelyik vallás tagjaként.

Sohasem állítottam az ellenkezőjét. Csak a barokkos különbség, hogy ezen csoport tevékenysége az emberek életminőségének javulásához vezetett. Ha ezt kétségbevonod, kérlek vonulj vissza a pusztába egy tanyára, víz, villany, gyógyyzerek, kommmunikációs eszközök, gépesített szerszámok, modern műtrágyák, vetőmagok nélkül és úgy öt év múlva visszatérünk a témára.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> A tudomány egy metafizikai fogalom

Szó sincs róla! Micsoda marhaság! A tudomány semmit nem vizsgál ami a "metafizika" domainbe tartozik, mivel annak értelmezésére képtelen.  A tudomány a fizika területét vizsgálja. Eredetileg kb. a fizika fogalmába tartoztak mind azok amit természettudományok alatt értünk. 

Amire topiknyitó rávilágít az az un. tudománynak egy jellemző, de letagadott sajátossága. A kirakatba a tudomány azt teszi, hogy a világot, annak tulajdonságait, szabályszerűségeit kívánja megismerni. Eddig a PR szöveg. De azt a kérdést sosem teszik fel, h miért akarja megismerni?  Mert erre a valódi válasz az, hogy MERT_MEG_AKARJA_AZOKAT_VÁLTOZTATNI.  Olyan krumplit akar csinálni ami nincs. Mert h ő majd tudja h milyennek kell lennie a krumplinak, hisz ő a tudomány. Mi a trükk? Nem olyan bonyolult! Két különböző konfliktus van. Az egyik az igazi konfliktus, a másik egy mesterséges kreálmány. És az a hüp-hüp-hüp barba trükk, hogy jól úgy csinálnak, mintha a valódi konfliktus nem létezne, és helyette a kreált konfliktus lenne az érvényes. Konkrétan: okkal nincs olyan burgonya amit elő akarnak állítani, ők mégis megcsinálják. Ez a valódi konfliktus. A kreált konfliktus pedig a tudomány lényegét adó tákolt érvrendszer annak a státusznak a fenntartására, hogy ők tudják milyen burgonya kell, és mindenki másnak pofa be. Annak a vitának a lefolytatása h milyen burgonya kell, csak tudomány szabályainak megfelelően történhet - és ezt a státuszt semmi más csak egy tákolt érvrendszer biztosítja. Azért kell a gyerekeknek iskolába járni, meg a faszságokat tanulni, hogy később alávessék magukat ennek a tákolt érvrendszernek, elismerve annak hegemóniáját. 

A tudomány nem fogadja el a világ jelenlegi állapotát, annak ökoszisztémájába beavatkozni nem átall, miközben nincs a tudás birtokában, így csak mindent összebarmol, nem fogalmazza meg az általa elérni kívánt végső célt és nem vállal felelősséget. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

" tudomány főnév -t, -ok, -a

1. A természet, társadalom és gondolkodás törvényszerűségeitől, valamint a környező világ megismeréséről és tervszerű befolyásolásának módjairól szóló igazolható ismeretek rendszere.

2. (rendsz. birtokos személyragos alakban) (bizalmas) Azoknak az ismerteknek az összessége, amelyeknek vki birtokában van; egyéni tudás, egyéni ismeret."

A tudomány maga, mint olyan egy nem megfogható, érzékszerveink által megvizsgálható dolog, tehát egy metafizikai dolog. A tudomány ismeretek egy bizonyos módszertan szerinti szerzését, azok felhasználását jelenti. A tudomány nem jó vagy rossz. A tudomány nem élő, nincsenek előítéletei, nincsenek igazsága, nincs jó és rossz tudomány. Akik nektek csavarja a csőrötöket azok a tudósok, az emberek.

Okkal nincs olyan burgonya, mert a burgonya nem azért létezik, hogy megegyék. Az a növény tápanyag és gyökércsíratároló gumója. Csak épp pechjére, ott a legkevesebb a toxin amitől te megdöglesz, nem úgy, mint bármelyik másik részét ha megeszed.  Az általad vízionált konfliktus az, hogy az emberek hajlamosak az éhendöglésre és túl sokan vagyunk, hogy normál krumpli termésátlaggal jól lakassuk őket. Ráadásul egyesek, ahelyett, hogy a képzelt barátokkal rendelkezőket kinyuvasztanák, humánus módon, etetni akarják őket, ezért akarnak jobban termeszthető krumplikat. És itt felhívnám a figyelmedet, hogy nem a tudomány a hibás, hanem az emberek, akik a tudomány segítségével rosszul rakják össze az új krumplit. Az ember azért akarja megváltoztatni a környezetét, hogy ne dögöljön meg. És képzeld, az összes állat, amelyiknek szorult egy kis ész a fejébe ezt csinálja! Csak némelyiknek nincs szembenéző hüvelykujja és nem fér hozzá dúsított hasadóanyagokhoz.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> környező világ...tervszerű befolyásolásának módjairól szóló igazolható ismeretek rendszere.

Jah, minden szép és jó, tervszerűen; igazolhatóan mennek itt a tudományos dolgok, nincs semmi látnivaló lehet hazamenni! 

Na most a barom tudomány igazolható, meg tervszerű dolgáról például nem lehet tudni, hogy hova kíván eljutni? Képes leírni azt a világot amit már nem kíván tovább változtatni? És az nekünk tetszik? Megkérdeztek róla? Tehát miután szétbaszta már az egész bolygót, felélte az erőforrásokat, a környezetet megmérgezte, kiirtotta fajokat....nem persze nem a tudomány, hanem a....őőőő...az emberek...ja nem....az ipar, igen az ipar tette mindezeket....ja, de mi tette lehetővé az ipar számára(?): hát baszki: a tudomány! Persze az ember lövi le a másik embert, de mi teszi lehetővé h lelőjje? Na, hát a fegyver, az eszköz. Igy a tudomány az a fegyver ami szétbaszta a bolygót. Vállalja a felelősséget? Hát egy figyiszt! 

A tudománynak semmi köze a metafizikához. Semmi több csak egy tákolt logikai rendszer, amit erővel ránk kényszerítenek, terrorizálnak vele minket. 
Logikáját következő móricka példa szemlélteti:

Nagyszerű állat a szigeten a csípásszemű makigörény (CSSZMG). Jó lenne a ház körül tartani! Kérdés mit adjunk neki enni? 
Az első befogott CSSZMG kukorica csuhéjt kapott enni, de éhen döglött. A második tökmagot, az is megdöglött. A harmadik disznóvért, az is megdöglött. A n+1 megint valamit amitől megdöglött. Rossz hír: az összes CSSZMG befogták a szigeten és mind éhen halt, mert a tudománynak nem sikerült kitalálnia h mit kell neki enni adni. 

Tehát a tudomány a következő bejegyzést teszi:
A CSSZMG nem táplálható kukorica csuhéjjal; tökmaggal; disznóvérrel; stb.

Na most hogy ez a tudományos szempontból megalapozott állítás mennyi relevanciával bír miután a tudomány oltárán feláldozták az összes CSSZMG-t, azt majd te bizonyára meg tudod válaszolni!

Oké ez csak a felszín! 
A valódi probléma a tudásról alkotott elképzelésünk körül lesz érzékelhető. Nem fog Neked tetszeni, minthogy ez valódi metafizika. A világ jelenségei semmit nem igazolnak önmagukban. Minden jelenség és történés csak szimbóluma valaminek, ami nála magasztosabb és összetettebb. A tudás nem építhető fel a jelenségek tanulmányozásával. A tudás eleve adott, de elfelejtjük a születéssel. És a jelenségek pedig a továbbiakban elfedik azt, összezavarnak és foglyul tartanak minket: csak illúziót kapunk. Ihletileg fogalmazva:

"Minden, mi van e bús világon,
álomba ködlő furcsa álom
."

(Edgar Allan Poe)

Ennek a belátása az első lépés! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Tudomány sehova nem akar eljutni, mert nem élő. A tudományban az igazolhatóság a lényeg, mikor egy tudományos hipotézis állításainak helyességét bárki, bármikor ellenőrizni tudja. Az, hogy egyes állítások igazolásához rendkívül komplex eszközök több évnyi mérése kell ezért invalidak, egy bullshit.
Úgy vélem nem vagy tisztában a metafizika szó jelentésével, mert összekevered a filozófiai iránnyal. A metafizika a görög természet  és valami utáni szó összetétele, mely esetben a természet alatt az érzékszerveink által megtapasztaható környezetet kell érteni. Ez alapján a szóösszetétel olyan dolgokat ír le, amiket érzékszerveinkkel nem tudunk megtapasztani. Tehát ezek a gondolati síkon létező dolgok. (Arisztotelész természetleíró tudományos művét is Metafizika címmel jelölték, mert a benne foglaltak a természet megfigyeléséből jött létre.)

A gravitáción akart változtatni Newton? Miért zavar az, ha valaki ismerteket akar szerezni a világ működéséről.

A felhozott makis gondolatsorod hibás. Részint egy kb. 200 éve idejétmúlt, az etológiában már cca. 70 éve nem használt, hibás módszerrel próbálsz példálózni. Másrészről, a tudomány szempontjából a megállapítása releváns lehet, de a megismételhetőség hiánya miatt (ugyebár kiírtották a makikat) bukott dolog.

A tudománykritikusoknak legtöbbször nem tetszik:
1, Hogy több ezer év felhalmozott kombinált tudásával szemben ők és a tudásuk senkik.
2, Még ezzel kombinált tudással is csak egy ici-pici vékony hártyáját kapargatjuk az egésznek.
3, Hogy a legalapvetőbb tudományos megállapításokhoz is irgalmatlan munka és gondolkodás kell. Nem elég félig betépetten, pár bölcset böfögni, hogy tapsoljon mindenki.
4, Nincs minden fölött álló magasztosabb dolog, csak pillanatnyi rendezettség az ürességben, káoszban és entrópiában.

Végül, de nem utolsó sorban el kéne gondolkodnod, azon, hogy mennyire vagy hiteles, mikor egy cca. 300 év tudományos  eredményét egybesürítő eszközzel osztod a tudományos munka ellenes nézeteidet egy cca. 70 év informatikai tudásából felépített elektronikus fórumon. Helyesebb lenne, ha nem nyúlnál ilyen eszközökhöz, mert a gépedben lévő kobaltért millió esőerdei fa és tucatnyi gyerekrabszolga hullott el, nem beszélve a kopár vegyi sivataggá változtatott aranybányákat. Nem beszélve a számítógéped üzemeltetésével kipöffögött széndioxidról. Látod még téged is gyilkossá tesz a tudomány! Szóval, a viláháló helyett inkább ajánlom neked a tanyasi pókhálót, a RedBull helyett a kútbult, a LiveJasmine helyett meg a birkákat.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> Tudomány sehova nem akar eljutni, mert nem élő.

Az imént volt róla szó, általad is megerősítve, h a tudomány célja nem pusztán a világ megismerése, hanem annak a megváltoztatása. Így jogosan merül fel az igény arra, hogy a tudománynak le kéne írnia azt a világot amit tökéletesnek lát, amin már további változásokat nem kívánna eszközölni. Ez nem történik meg, sem az utópiát, sem a jelenlegi világot nem tudja leírni, de azért bőszen változtatni akar. Na ez az ami kimeríti a mindent összebarmolás fogalmát. 

> A tudományban az igazolhatóság a lényeg

Hja, hát így nem csodálom, h nem érted a makis példabeszédet! Az univerzális állítások soha nem igazolhatóak végérvényesen, ezzel ellentétben viszont egyetlen esettel is cáfolhatók. Ezen logika mentén a tudomány állításait nem igazoltnak, hanem [még] meg-nem-cáfoltnak (um. korroborált) kell tekinteni. Ami szinte implikálja, hogy azért meg fognak azok cáfolódni, csak idő kérdése, hogy mikor merül fel egy olyan körülmény, ami miatt lehet a sutba dobni az addigi állítást, definíciót. Ahogy ez már meg is történt. Így a tévedés a tudomány alapállapota - ami szintén nem jogosítja fel, h bármi változtatást eszközöljön. 

Amikor a tudomány erénynek próbálja feltüntetni, hogy hajlandó változtatni a megcáfolódott állításán, abban a nem-tudás fejeződik ki valójában. És az h nem hajlandó felelősséget vállalni. Nem lehet A-t állítani, majd amikor A megcáfolódik, akkor egy vállrándítással tovább lépni, hogy akkor B-t állítunk A helyett - és ezt még mint javunkra írandó erényt feltüntetni. Hol jelenik meg A téves állításáért vállalt felelősség? Mert az még talán elképzelhető, hogy az illető "tudós" ázsiója lepontozódik a tudományos közösségben, de úgy egészében a tudomány felelőssége kifele nincsen elvállalva. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Fogd már fel, hogy a tudomány egy fogalom, egy ismeretanyaghalom, fizikailag ne létező dolog. Amiről te beszélsz, az a tudományos kutatás, tudományos élet, tudományos fejlesztés, amit az emberek csinálnak a tudománnyal. Nem a tudomány csinálja, az emberek. A tudomány, hogy a ferde hajítás távolságának képlete: d= (v0^2*sin(2*alfa))/g . Hogy ez most arra használom, hogy fejbedobjak valakit egy féltéglával, vagy egy kötelet dobjak egy fuldoklónak nem fog változtatni a képlete, a tudományon. Mert nem a tudomány, hanem én leszek aki eldob valamit.

Nem egészen. Megint csak nem érted, hogy a tudomány nem határozza meg, hogy milyen úton, formában jutsz el adott hipotézisig. Sőt, még azt sem zárja ki, hogy ugyanazon módon igazoljuk a hipotézis helyességét.

A tudomány nem eszközöl változásokat, nem tud. Nincs teste, nincs fizikai alakja, nem tud kapcsolatba lépni az anyagi világgal, lévén az anyagi világ észlelésének a leképződése.

A tudomány nem abszolút, mindig a pillanatnyi ismeretek leképeződése, tehát benne van a változás lehetősége és szabadsága. Számos olyan dolog van amit 30-40 év alatt többször is át lett írva. Amit te a nem tudás kifejeződéseként írsz az valójában pont a tudomány mindenek felett álló abszolút voltának a kifejeződése. Csak is a korlátozott, dogmákban gondolkodók nem képesek elismerni, hogy nem tudnak valamit.

A téves állításnak nincs felelőssége, mert nem papok, nem vallási vezetők a kutatók, nem tesznek abszolút kinyilatkoztatásokat és ők is tisztában vannak azzal, hogy egy ismeretlent akarnak megérteni. Legfeljebb 10 évvel később együtt röhögnek sörözés közben a tévedésükön.
Továbbmenve, hány pap ismerte már be, hogy szarok a vallási kinyilatkoztatásaik? Hogy idejétmúltak egyes dogmáik? Miért van még mindig a Talmudban állati ürülékből készült gyógyszerrecept? Vagy épp a Bibliában a nők elnyomásáról szóló passzusok?

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Épp az imént utaltam rá h a tudomány alapállapota a tévedés (de minimum egyfajta szuperpozícióban vannak az állításai): ennek okán lenne egy korszakalkotó nyelvújítási javaslatom! Aki "tud" az nem téved!  Ugyanis a tud szónak ez a jelentéstartalma - a tudás abszolút fogalom. Mivel a tudomány téved (hisz ez az alapállapota) teljesen félrevezető a "tud" szóból képezni az elnevezését! Hívjuk inkább tévedménynek! A tudóst meg tévedősnek

> Megint csak nem érted, hogy a tudomány nem határozza meg, hogy milyen úton, formában jutsz el adott hipotézisig

Ez ugyan idáig szóba sem került, úgy h kb fogalmam nincs mire alapozva mondod, h mit nem értek. De speciel a tévedmény egy új ötlete, gondolata, elmélete minden esetben a tévedmény területéről kívülről érkezik az első mozgató formájában. A tévedmény önmagában képtelen megújulni.  Értsd: tévedményes módszerrel nem írható le, hogy tesz szert valaki új gondolatra. Nem arról van szó, h ehhez jobban kéne értenünk az agy működését, hanem arról, h ehhez szükséges első impulzus nem származhat a tévedmény domainből.   

> Mert nem a tudomány, hanem én leszek aki eldob valamit.
> A tudomány nem eszközöl változásokat

Már korábban tisztáztam a felelősséget a fegyver kapcsán. Annak elég érthetőnek kellett lennie.  

>  Csak is a korlátozott, dogmákban gondolkodók nem képesek elismerni, hogy nem tudnak valamit.

Én csak azt tudom, h tudósok tévedősek ;-D

> Legfeljebb 10 évvel később együtt röhögnek sörözés közben a tévedésükön.

Csak közben a csipásszemű makigörény mint faj volt-nincs. Na most, ahogy anno a luddita mozgalom a gépeken és gyárakon vett elégtételt, lehetne egy hasonló mozgalom a röhögő tévedősek ellen is! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Óvatosan a nyelvújítással. Pl, a vallásokban hisznek, és a vallás a hiből szármszik. Tehát a megfelelő szóképző használatával, a vallásot hívhatjuk hitványnak. Azok akik adott vallást, akarom mondani, hitványt követnek azokról pedig megállapíthatjuk, hogy alávetik magukat annak, és adott hitvány alá tartoznak, tehát nevezhetjük őket hitvány alávalóknak.

Igen, az első impulzus mindig kívülről jön az első idegsejtek kialakulása és összekapcsolódásakor, és ahogy minden emlősnél, ez az impulzus az anyádból jön. Még meg sem születtél, de a kicsi idegesejtejeid mári ezerrel tapogatóznak és kezdenek kialakítani primitív ösztönfogalmakat a világról. Mire megszületsz, ez már egészen komplex hiszen addigra megtanulod a szerveid alapvető szabályozását és egyes izmaid mozgatását (hihetetlen, de születéskor már a légzés teljesen be van gykorolva). Aztán jön a kognitív képességek fejlődése, szenzoros ingerek feldolgozása, absztrakció, magasabb rendű gondolkodás, differenciálása a képzelet és valóságnak. (bár ez utóbbi a vallások felvételekor megragad egy 8 éves gyerek szintjén )

Tudod? Nem lehet, hogy tévedsz? Nem lehet, hogy akkor tévedős vagy? Mi alapján állapítod meg, hogy tévednek? Képes vagy a teljes emberiség tudásáról, minden egyes ici-pici szeletéről, megállapítani, hogy hibás? Ha viszont tartalmaz olyant ami nem hibás, akkor nem negliálja azt a megállapításodat, hogy a tévedősek? Hiszen az adott dologban nem tévednek, nem? Ha meg nem tévednek akor nem lehetnek tévedősök? 

Oh, van ilyen mozgalom képmutató, vallásos fundamentalistáknak hívják őket. Olyanok, akik a tudomány eredményein épített eszközökön és infrastruktúrákat használva kommunikálják a tudomány ellenes nézeteiket. Arról fantáziálnak, hogy miket tennének a tudósokkal, ahelyett, hogy egy isten háta mögötti szigetre vagy egy sivatagba vonulnának bizonyítani tudomány feleltt állóságuk magasabbrendűségét. Oh, várj csak van is ilyen hely...

Továbbra is fenntartom, és szeretném, hogy őszintén válaszolj, miképp vagy képes tükörbe nézni önmagad pofánköpése nélkül, ilyen gondolatokkal a fejedben? Nem zavar a disszonancia? A kétszínűség, a saját elveiddel szembeni bigottságod? Vagy ennyire felsőbbrendűnek érzed magadat azoknál, akik több száz évyni munkájának az eredményét használod szinte minden egyes pillanatban? Vagy esetleg így éled ki a kisebbségi komplexusod, a nálad okosabb és műveltebb emberektől való félelmeidet?

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Miért is? Mit nem értek? A képmutatást? A fundamentalizmus felsőbbrendűségi logikáját?

Nem, nem hiszek a tudományban. Pl. az elmúlt 2 hónapban réz oldási eljárásokat ellenőriztem, hátha találok egy kevésbé népszerű, de járható eljárást. Igen tanulságos volt. Ha vallásosan hinnék, nem lenne most az asztalomon egy kémcső 1/3-áig rézacetáttal.
Ellenben napi szinten használom a tuodmányt és annak az eredményeit. És kihozza belőlem a trollt, amikor valaki képmutatóan a civilizáció kényelméből egy netes fórumon kezd tudománykritikus álláspontot hírdetni.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Miért is? Mit nem értek?

Eleve a nyitó posztot nem sikerül megértened, a sok sok magyarázat dacára.

Ellenben napi szinten használom a tuodmányt és annak az eredményeit.

Ebből a mondatból is látszik, hogy nem érted. Nincs ilyen, hogy tudományos eredmény. Még csak olyan sincs, hogy a tudomány mai állása szerinti eredmény. Csak olyan van, hogy a tudomány mai állása szerinti elfogadott eredmény. Na és ebben az elfogadottban van nagy szerepe az embereknek. Jelenleg is ezer számra vannak olyan tudományos eredmények, amik egymásnak ellentmondanak.
Vannak "felkent" szervezetek, amik megmondják, hogy mi az elfogadott tudományos eredmény. Akik nem fogadják el ezeket, azok tudomány tagadók, azok nem tudósok, ....

A tudomány nagyon jó, a tudomány nagyon hasznos is és egyben nagyon káros is!

A poszt lényege az, hogy mára a tudomány már nem az, aminek indult. Most már gazdasági és politikai hatalom diktálja a kutatások irányát és sokszor még az elérendő eredményeit is. Ha nem azt kutatod, vagy nem olyan eredményre jutsz, akkor jó esetben nem kapsz pénzt, rosszabb esetben kizárnak, még rosszabb esetben tönkre tesznek vagy el tesznek láb alól.

"Most már gazdasági és politikai hatalom diktálja a kutatások irányát és sokszor még az elérendő eredményeit is."

Tényleg kiváncsi vagyok, hogy ha most ezt így gondolod, akkor régen szerinted réged mi diktálta?

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Hát, pedig nekem úgy rémlik, hogy pl. az egyház bizonyos kutatási irányokra azt mondta, hogy oké, foglalkozz vele nyugodtan, de akkor mi most itt elégetünk, mert szerintünk ezt nem kellene :)

... amit azért nyugodtan lehet hívni a politikai hatalom diktálásának.

A tudósok mecénásai, akik azoknak fizettek, akik nekik tetsző dolgokon dolgoztak... 

Ugyanaz, gazdaság és politika, mindig is így volt.

És mindig is voltak függetlenek, akik tényéeg azért dolgoztak amit írsz, ilyenek viszont most is vannak...

Semmi nem változott.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Kissé leszűkítetted a történelmet időben és világnézetben is. Nagyjából Krisztus után 300-tól kezdődött a nyugat szellemi hanyatlása és exponenciálisan gyorsul, jelenleg a végnapokat éljük. Erre az időszakra igaz amit írtál.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerintem a Kárpát medencébe visszatérésünkkel és letelepedésünkkel kezdődött a jogaink elvesztése és a szellemi hanyatlásunk. Az Büün nevű (ős)vallásunk feladása volt az igazi katasztrófa. A Böön buddhisták (nem véletlen a névhasonlóság, egy tőről fakad a kettő) a mai napig úgy hívják az 1000 előtti időszakunk, hogy: "amikor még minden magyar szabd volt".

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Igen. Nekem is hiányzik pl. a rabszolgák vásárlása és tartása(ami elfogadott volt az 1400-as évekig), gladiátorjátékok, vagy épp a rendszeres vallási alapú ember és állatégetés. Ehhez képest ami van egy fertő....

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A magyar sztyeppei népeknél milyen rabszolgatartás volt? Az eredet vallásunkban nem volt se állat se emberáldozat. Te is erősen szűkítesz és ráadásul mazsolázgatsz is. Mellesleg most is van rabszolgatartás, csak éppen nem úgy hívják.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Rabszolga fogás, betörés és bizánc felé történő értékesítés, feleségrablás szép ősi magyar szokások. Az ősmagyaroknál a hivatalos feleség kívételével a háztartásbéli nők (ágyasok, szolgálók) a család férfitagjainak alávetetti voltak.

A lóáldozás, különösen a fehér lovak, szerencséthozó égőáldozata is elég régi magyar szokás. pl. a klasszikus mese szerint, miszerint lóval lett az ország megvéve, nem véletlenül fehér lovat említ, mert  az eleve áldozati állat volt.
Ugyancsak leölték az elesett harcos lovát és vele temették, ami megint csak állatáldozat, lévén nem kajának gyilkolták le.

Ahogy a gyakori kutyaáldozás is. A kutya különösen érdekes, mert a magyaroknál a haszna miatt megtűrt állat volt. Rontáslevételként, leöltek kutyát is farkas helyett. Eree bizonyíték a temetőkből a komplett kutyacsontvázakhoz képest nagyobb számban előkerült kutyakoponyák száma. Itt ugye bejött a magas kutúráról és civilizációról árulkodó általánosan elfogadott babona, hogy az eltemetett kutya szárazságot okoz és annak kiásása rontáslevevő hatással bír.

Emlékeim szerint Magyaroszágon és az EU államaiban illegális a rabszolgaság, de majd kijavítasz.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Elég érdekesen értelmezd a "bizonyíték" kifejezést, mondhatni nem túl tudományosan, ráadásul hiszel a mesékben, úgy hogy szó szerint értelmezed őket. Gondolom szerinted a sámánok tényleg állattá változva küzdöttek. Meg van egy kis zavar az időpontokkal is a kutyákkal.

Emlékeim szerint Magyaroszágon és az EU államaiban illegális a rabszolgaság, de majd kijavítasz.

Annyira tudományosan (szó szerint és korlátozott keretek között gondolkozol), hogy úgy gondolom felesleges magyaráznom, mi a modern rabszolgaság.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Már a nyitó poszt is hibás volt, mert összekever, összemos fogalmakat. Két hosszú szálban kell meggyőzni többek közt az OP-ot, hogy a fogalmakat tegyük tisztába. Nem tudom eldönteni, hogy ez egyfajta szellemi korlátozottság vagy épp sokkal mélyebbről származó seggfájás. Ahogy te is teszed még ebben a posztban is.

Miért? Mert ha igaz lenne amit írnál, akkor komoly kutatóktól nem jelennének meg klímaskeptikus és hidegfúziós kutatási összefoglalók. Sőt, más komoly kutatók nem hajolnának le olyan mélyre, hogy komolyan vegyék. Pl. 2000-es évek elején volt egy figura aki felvetette, hogy az amerikai klímamodellekben nem kéne komolyan venni a meteorológiai szolgálat hőmérséklet mérési eredményeit, mert mérési hibák tömkelege van bennük. Ebből lett némi ógás-mógás, kidobták a bizonyíthatóan nem megfelelő mérési pontok eredményeit, kicsit finomítottak a hőmérsékletek súlyozásában és minden ment tovább. Senkit nem érdekelt, hogy a pasas csősötét klímaszkeptikus volt, igaza volt.

A tudományos élet ma is ugyanaz, ami volt 100 vagy 1000 évvel ezelőtt. Sőt már az ókorban is. Vagy kőgazdag voltál és saját zsebből csináltad a bulit, vagy befogtad a pofád és azt kutattad amit a pénzosztó akart. A régi tudósok főállásban mérnökök voltak, és a csillagpiszkálás, vegyészkedés, fémipari kutatás mellett konstrukciós, növényvédelmi, vízüzemmérnöki, anyagmérnöki feladatokat láttak el, plsuz még sokszor festegettek, könyvtárat vezettek. Leonardo, pl egy komplett R&D és művészeti központokat vitt 2-3 közeli munkatárssal, 10-30 tanítvánnyal és segéddel.
Annyi talán a különbség, hogy ma már nem küldik az emberre az inkvizíciót a felbőszített konkurensei.
 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A tudományos élet ma is ugyanaz, ami volt 100 vagy 1000 évvel ezelőtt. Sőt már az ókorban is. Vagy kőgazdag voltál és saját zsebből csináltad a bulit, vagy befogtad a pofád és azt kutattad amit a pénzosztó akart.

Legyen, fogadjuk el, hogy a tudományos élet ugyanaz, mint volt 1000 évvel ezelőtt is.

A lényegen azonban nem változtat, hiszen a tudomány nem (csak) arra való, ezt éppen most is megerősítetted, amire hirdetve van, ami a definíciója.

A természet, társadalom és gondolkodás törvényszerűségeitől, valamint a környező világ megismeréséről és tervszerű befolyásolásának módjairól szóló igazolható ismeretek rendszere.

Hiszen a tudománynak az a része, amit kritizálunk is, az pont arra hivatott, hogy sok esetben pont az ellenkezőjét végezze, mint a definíciója. Épp arra használják, hogy a "A természet, társadalom és gondolkodás törvényszerűségeinek" az ellentétét igazolja tudományos módszerekkel.

Újabb tévedés, a tudománynak nincs célja, mint mondjuk a vallási hangulatjavításnak. Mikor egy tudós for profit kutat valakinek, akkora  kellemest próbálja összekötni hasznossal és nem utolsó sorban próbál nem éhen dögleni. Viszont, enenk semmi köze ahhoz, hogy 1+1=2-höz, az-az a tudományhoz.

Minek az ellenkezőjét végezze? Hit vagy bemondás alapján vegyenek fel eredményeket? Nem igazán értem ezt a részét. A tudomány nem abszolút igazságokat mond ki. Hipotéziseket állít felés azok helyességét bizonyítja. Nincs funkciója. Csak egy gyűjtemény. Hogy mire használják az nem a tudomány hibája. A tudományban nincs helye a nem bizonyítható, érzelmi alapokon készült dolgoknak. Ha tudsz valamit bizonyítani és annak a helyességét ugyanezen elvek mentén tudják bizonyítani mások is akkor a tudomány része lesz. De ehhez el kell érni a konszenzust az összes többi kutatóval.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Újabb tévedés, a tudománynak nincs célja

Nem írtam ilyet, valamit megint nem sikerült megértened. Nem a tudománynak van célja, hanem a tudományt felhasználó embereknek, szervezeteknek.

Minek az ellenkezőjét végezze? Nem igazán értem ezt a részét.

Leírtam: A természet, társadalom és gondolkodás törvényszerűségeinek" az ellentétét igazolja.

Amikor nem jól használnak valamit, pontatlan mérési eredményeket használnak fel (erre Te is írtál példát), nem vesznek figyelembe lényeges dolgokat, ...

Amit csinálnak és ahogyan, az teljesen tudományos, precíz, megismételhető, ... A gond egyfelől akkor van, ha senki sem ismétli meg, de ugye attól még lehet az az egyetlen tudományos bizonyíték (lásd pl. az összes vakcina tudományos vizsgálatát, csak a gyártója végezte el, senki más), másfelől, ha a kiindulási adatokból és alkalmazott módszerekből adódóan mindenképp hibás eredmény fog születni. A COVID kapcsán pl. lehet hozni az összes Ivermectin, Hydroxychloroquine, D vitamin vizsgálatot, ahol a legtöbb tanulmány pozitív eredményre jut, de van jó pár, amelyik annak ellenkezőjére. Pedig mindegyik tudományos módszertannal készült.

Ezek egyvelege adja a tudomány mai állását, és az arra hivatott szervezetek döntik el, hogy ezen eredmények alapján mi az ami elfogadott és mi nem az. Pl. némely vakcina gyártónak megadják az engedélyt, hogy vészhelyzetre való tekintettel ne minden vizsgálatot és ne teljes alapossággal végezzen el, másoknak meg nem; vagy egyik gyógyszert lehessen használni a gyógykezelésre (pl. Remdesivir), másokat meg tilos (pl. Hydroxychloroquine, Ivermectin).

Szóval azt nem érted, hogy

  1. a tudományt lehet és tudják is rosszra használni,
  2. a tudományt emberek csinálják, akik akarva, akaratlan tudnak hibázni,
  3. a tudomány eredményeit emberek (szervezetek) összegzik és jutnak konszenzusra,
  4. a "konszenzusos" eredményeket emberek (szervezetek) felhasználják saját céljaikra, amik sokszor nem helyesek.

Szóval nem a tudománnyal van baj, hanem az emberekkel. A tudomány csak eszköz. Pont, mint a vallásnál, ott sem a hittel van a baj, hanem azzal, ahogy és amire némelyek felhasználják.

Nem tudom eldönteni, hogy ez egyfajta szellemi korlátozottság vagy épp sokkal mélyebbről származó seggfájás.

Gondolom ettől kicsit jobban érzed magad és valami frusztrációt oldasz, mert az érveidnek ez nem ad nagyobb súlyt. Retorikából is hagy némi kívánnivalót maga után.

A tudományos élet ma is ugyanaz, ami volt 100 vagy 1000 évvel ezelőtt.

Ezzel csak az a baj, hogy egyféle világnézetből közelíted meg a történelem olyan időit is, amikor még értelmezhetetlen volt a profit és élet alapja nem a pénz volt. Ez gyakori történelem szemléleti hiba, hogy mindent a saját világnézetünk alapján ítélünk meg, mert így biztosan nem tudunk helyes következtetést levonni.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Sokkal inkább egy megválaszolandó kérdés. Retorikám célja, hogy kellően irritáló legyen, mert az serkenti a gondolkodást.

Melyik időkről beszélünk? Paleolit korról? Ki kell, hogy ábrándítsalak, de élet szerves része a profit, csak vannak időszakok mikor nem ismerik a monetáris eszközök fogalmát. Amint emberi közösség van, rögtön megjelenik a kínálat, kereslet, és csere fogalma. Sőt ez nem csak embereknél van, de a prostitúciót (ami a legalapvetőbb kereskedelem) már a csimpánzok is ismerik. Szóval, milyen történelem előtti időről is beszélünk?

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Retorikád nincs, az nem ezt jelenti. Nagyon erősen kivetíted a világnézeted mindenre és nincs meg a képességed ebből a szellemi karanténból a kilépésre. Egyszerűen nem igaz amit írsz, az életnek nem szervers része a profit, az a nyugati "civilizáció" találmánya, gyümölcse, amiben jelenleg élünk, és ahogy érzem, te ebben te csontod vejéig hiszel, annyira, hogy dogmaként kezeled. Ég és föld a különbség a szükségletek kielégítése, és a profithajszolás között amibe a nyugat éppen belebukni készül. A régi magyar hitben nem létezett a profit fogalma, az élet szervezése égészen más értékek rendjén zajlott, a világnézetünk alapja spirituális volt. Szibéria egyes részein, ahol néhány kisebb népnél megmarad ennek az értékrendnek a szikrája a mai napig, nemhogy profit, még prostitúció sincs. Van olyan tudományos néprajzkutatás ahol elérhetők információk erről - mert gondolom, neked csak az elfogadható - esetleg próbálj meg utánajárni, nem is kell a történelem előttre visszamenni.

Nem tudsz kiábrándítani semmiből. Minden ember gondolatai, leásva a legmélyebb szintre, az alapvető értékrendjéből, világnézetéből, az alapvető hitéből fakadnak. Ez persze lehet az ateizmus, vagy materializmus is, de hit nélküliség nem létezik. Racionális gondolkodás sincs, az egy tévhit, sosem lehet elég információ a döntéshez, de igazából ez lényegtelen is mert, maga amiért keressük a információkat, az alapvető szándék, ok amit el akarunk dönteni az nem racionális. Nehéz elvonatkoztatni ettől a világnézettől amikor véleményt formálunk, ehhez nagyon komoly tudatosság kell, ami kevesek sajátja.

Próbád meg elfogadni, hogy léteznek olyan emberek, akiket nem az anyagi javak felhalmozás éltet, nem ez az életük célja. Az ateizmusnak ez az igazi problémája, mivel nem hisz sem az életben sem Istenben, marad az anyag mint érték és ebből akar felhalmozni, ez élteti, ez jelenti a célt, mivel ennél magasabb érték nem létezik. Ez olyan szinten degenerálta már a társadalmat, hogy a tanulásnál is ez a lényeg, jó szakmánk legyen, hogy sokat tudjunk keresni, amivel képesek leszünk felhalmozni. Csodás egy életcél. A szakrális társadalmaknál az anyag nem képvisel értéket ezért nincs is értelme a gyűjtésének, egészen más az alapvető értékrend.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

"Az ateizmusnak ez az igazi problémája, mivel nem hisz sem az életben sem Istenben, marad az anyag mint érték és ebből akar felhalmozni, ez élteti, ez jelenti a célt, mivel ennél magasabb érték nem létezik. "

Ennek, amit írtál, nem sok köze ven az ateizmushoz. 
Ebből úgy annyi igaz, hogy az ateista nem hisz istenben, minden más (nem hisz az életeben, csak az anyag az érték és a cél, aminél magasabb érték nincs) általad kitalált ordas faszság.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

általad kitalált ordas faszság.

A stílus maga az ember, gratulálok a retorikai remeklésedhez.

Definiáld nekem akkor légy szíves egy ateista (vagy materialista, mert kéz a kézben járnak) gondolkodásnak a gondolati, erkölcsi, etikai alapját, de a alapokat, amik tényleg a legmélyén vannak az ilyenfajta világnézetnek. A materialista gondolkodásnál szigorúan véve még élet sincs, csak az anyag valamilyen bonyolult jelenleg még érthetetlen, összetett jelensége. Mi egy materialista gondolkodásának és célja, mi az igazi alapja?  Ha csak anyag van, mi az annál magasabb cél?

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Telejesen fölösleges bármit is defininiálni. Én pl. ateista vagyok, és es nem gondolom úgy, hogy az anyag az egyetlen érték, így egyetlen ellenpéldával megcáfoltam az elméletedet. (bővebben lásd: cáfolás ellenpéldával)

Ennyi. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

A spirituális világnézet egy kellemes bullshit. A szükségletek kielégítése nem más magában profit hajhászás, mert ha kielégíted a szükségleted annak a profitja, hogy jól érzed magad. Hadd tegyek rendet a fejedben: A profit az nyereség. Azaz egy állapotból jobb állapotba jutás. Éhes vagy és eszel, annak a profitja, hogy nem leszel éhes. Ha éhes vagy és eszel és megmarad a kajád, azaz extra profit. Ha éhes vagy, vadászol, leterítesz egy vadat, még éhesebb lettél, többet eszel, akkor a profitod, hogy jól laksz, az extra profitod, hogy megtanultad a vadat elejteni. A spirituális gondolkodás pont a legelemibb dolgot az entrópiát felejti mindig el. Ha csak simán létezel, minden egyes pillanatban energiát veszítesz, ha nem viszel be többletenergiát, akkor létezésed minden egyes pillanatában a állandó veszteséged visszatermelésével kell foglalkoznod. Nincs fórumozgatás, netezés, magasabb filozófiai gondolatok, nyugati civilizáció anyázása. Mikor ezeket teszed, te is egy extraprofitot élsz fel.

Mit nevezel hitnek? Egy felsőbb rendű lény, erő, rendezési elv, vagy micsoda létezésének elfogadásában? Valamiben, ami célt és utat mutat? Ami eleve elrendelteti az ember  gondolkodását?
Én örömmel elvonatkoztatok bármitől, csak rohadtul zavar, mikor a nagy elvonatkoztatásban a disszonancia megtöri a harmóniát.

Miből gondolod, hogy ateizmusnak ehhez bármi köze is van? Létezik Istenen túli spiritualitás is. Az Istenek csak mindenható, emberfeletti erők anthropomorfizálásai, emberalakúvá tételei, hogy a primitív agy könnyebben megemészthesse. Két probléma van ezzel:
a, az ember saját képére teremti Isteneit, tehát azok épp olyan gyarlók mint az emberek.
b, hogy a tudás kiírtja az Isteneket, minél több dologról derül kis, hogy nem emberfeletti, a működése megérthető, úgy fogyatkoznak az Istenek.

Erősen tévedsz a tanulással kapcsolatosan. Mutatja, hogy miközben tagadod a profithajhászást, az anyagi javak felhalmozását, mennyire görcsösen ezen pörög az agyad. Mert a tanulás szolgálhat nem anyagi célokat is, szolgálhatja azt is, hogy többet tudj és eszt a tudást továbbadjad a többi embernek. Vagy nem erről szólnak a vallások? Hogy tanítsák a népet? Nem vagy egy kicsit szűklátókörű? Az aki azt hiszi, hogy csakis tanulás->jó szakma->sok kereset vonalon képes anyagi javakat felhalmozni, az sok csalódásban lesz részes az erős csőlátása miatt.
A definíciód alapján, nincs egyetlen szakrális társadalom. Mert az amelyik nem halmoz fel minimálisan erőforrásokat, élelmiszert, gyógyszert, nem készítlakhatást, fegyvert, az pillanatok alatt kidöglik.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Eléggé unortodox a profitról alkotott elképzelésed, viszont Istenről alkotott képed köszönőviszonyban sincs azzal amit az valójában takar.

A harmónia problémád megoldásban nem tudok segíteni, mert szemmel láthatólag gond van. 

Létezik Istenen túli spiritualitás is.

Na az érdekelne, hogy ezt hogyan gondolod?

Mutatja, hogy miközben tagadod a profithajhászást, az anyagi javak felhalmozását, mennyire görcsösen ezen pörög az agyad.

Valamin itt nagyon felhúztad magad, esetleg itt is érdemes lenne mélyebbre ásnod :)

Mit is tagadok pontosan?

Mert a tanulás szolgálhat nem anyagi célokat is,...

Ha csak anyag létezik, akkor mit?

Mert az amelyik nem halmoz fel minimálisan erőforrásokat, élelmiszert, gyógyszert, nem készít lakhatást, fegyvert, az pillanatok alatt kidöglik.

Szerinted, esetleg, valami csoda folytán ilyeneket lehet profithajszolás nélkül is elérni?

Például egy nem profitra épülő világnézet a Szent Korona-tan, ha ezt megnézed nagyjából érteni fogod mi a különbség a bank és anyagi alapú társadalomszervezés és a szakrális között:

https://youtu.be/IENB1DLMCrs

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Nem. Nem unorthodox, csak képes vagyok felfogni az entrópia fogalmát. A földi lét folyamatosan veszteséges, ahhoz, hogy nullán maradjál profitra van szükséged. Ha minden pillanatban vesztesz egységnyi energiát, akkor egy idő után elfogy és meggebedsz. Tehát ha végzel  bármilyen tevékenységet, annak legalább az azzal elvesztett energiát visszanyerjed. Sőt ha bármilyen nyereséges tevékenységet végzel, akkor vissza kell nyerned a korábbi veszteségeidet is. Pl. Oregon cége bukik bitcoinon hétfőn 10000 USDt, és kedden, elad 5000 dollárnyi alkoholból előállított 15000 dollárnyi fertőtlenítőt. Akkor lesz 10000 dollár profitja a fertőtlenítőn, de a bakszámlájának növekménye nagy nulla lesz.

Spiritualitás az is mikor elengeded a nagytestvért és elfogadod a semmit, nihilt, az entrópiát és a káoszt. Nem kell hinned bennük, csak elfogadnod.

Élvezetet, endorfinlöketet az agynak. Mert a tanulás, a tanultak használata ezt is okozhat. De ahhoz használnod kell az agyadat.

Nem lehet, mert ahhoz, hogy technológiai előrehaladást érj el, ahhoz többlet erőforrásra van szükséged. Azaz extraprofitot termelsz amit visszaforgatsz a cégedbe, vagy meghitelezik neked, amit a jövőbeni termékedből előállított extraprofittal fizeted vissza.

 Elkezdtem nézni, és bocsáss meg, de inkább töltök két órát integrálszámítással, mint ezzel a .... Inkább nem minősítem. De tudod mit adok egy lehetőséget. Vezesd le a Szent Korona tanon keresztül, hogyan és milyen életminőség érhető el. Tehát, hogyan lesz valakinek téglaháza cserépfedéllel, villannyal, vízzel, csatornával? Tehát, még szó sincs olyan luxusról mint számítógép, internet, stb.  Hogyan kerül meghatárázásra, hogy ki, mit csinál? Hogyan van kompenzálva a munkája? Hova pozícionálod magad egy ilyen rendszerben? Hogy képzeled el, mit csinálsz? Mit kapsz azért cserébe? Ki és mi határozza meg, hogy adott nap mit csinálsz? Lássuk!

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ha minden pillanatban vesztesz egységnyi energiát, akkor egy idő után elfogy és meggebedsz.

Ez milyen energia és, hogyan veszted el? Hogyan függ össze az egészséggel? Vagy a meggebedés mit jelent nálad?

Spiritualitás az is mikor elengeded a nagytestvért és elfogadod a semmit, nihilt, az entrópiát és a káoszt. Nem kell hinned bennük, csak elfogadnod.

Ez nem ellentmondás? Vagy szerinted a hit mi? És mi a semmi? Ez nem mond ellent a tudománynak?

Amit nem ismersz, még jó, hogy nem minősíted... A Szent Korona tan annál összetettebb, hogy itt két mondatban kifejtsem, de itt a szakrális kontra monetáris társadalom szervezés miatt említettem. Igen is létezett Európában nem profitra épülő rend. 1351-ben I. Lajos király nem véletlenül emelte törvénybe az ősiséget, a célja a monetáris támadások elleni védelem volt. Ez a Szent Korona tan egyik pillére volt, tiltotta a kamatos kamatot, a földre és az élethez nélkülözhetetlen dogokra nem lehetett jelzálogot tenni, a föld pedig egyáltalán nem volt elidegeníthető, mert nem az embereké volt. Például egy paraszt egy szem tehenét sem nem lehetett elvenni, mert akkor éhen halt volna. Természetesen pénz és hitel is létezett, de a cél nem a profitszerzés, hanem a segítségnyújtás volt. Ez az ősi hitrendszerünk "Jó szomszédság törvényének" a modernizálása. Olyan "szörnyűséges maradi" dogai voltak a régi rendszerünknek mint a kaláka, meg a hitelszövetkezet. De ugye az mennyire gáz, ha valakit a közösség segít ki, ahol él, nem pedig egy bank? De ugye akkor nem pörög a gazdaság és nincs profit. Kinek is nincs?

Bezzeg most a fejlett bankrendszer mennyivel jobban csinálja, akár az egész országot is eladósíthatjuk. Ez a maradi tanok szerint lehetetlen volt, a király egyszerűen nem tudta megtenni. Nem véletlen az elvtársak múltat végképp eltörölni nótája sem, még kiderülne, hogy létezett sokkal emberibb rendszer a pénzistennél.

Próbáld meg megismerni a Szentkorona Tant és utána kíváncsian várom a minősítésed.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A te belső energiád, amit folyamatosan veszítesz, amit evéssel, ivással, légzéssel vissza kell pótolnod. A meggebedés, meghalás, kipurcanás, életfunkciók megszűnése, lélek kilehelse, megdöglés, Így már elég egyértelmű?

Nem, a spiritualitás az ember feletti létezését, annak felismerését, annak elfogadását jelenti. Ez lehet antropomorfizált formában (lásd. különféle istenek), és fizikai folyamatok felismeréseként is. Az antropomorfizált isetenek esetében feloldásra kerül a céltalanság és végesség okozta stresszt, reményt ad annak befolyásolására. (Itt kezdődik a hit.) Az elfogadás itt abban különbözik, hogy felismered a jelenség létét, de nem sntropomorfizálod, nem akarod pitiáner módon kijátszani.
A semmi egy végtelen kiterjedésű nulla energiájú állapottér. Mint olyan egy oxymoron mert a semmiben való létezéssel magát a semmit szűnteted meg. Viszont egy rendkívül jó végállapot, ahova a folyamatok tartanak.

Ha nem tudod két mondatban kifejteni, az azt jelenti, hogy vagy nem érted, vagy ordas nagy logikai bukfenceket tartalmaz aka. hatalmas bullshit az egész. Szóval, akkor most te nem érted, vagy kilóg valahol a lóláb?

Az ősiség törvénye nem egészen az amire gondolsz. Az ősisgég a klasszikus nagycsaládas vagyonközösségen belűli és adományozott birtokok feletti rendelkezés tisztázása volt. Klasszikus értelemben a nagycsalád családfője rendelkezett a nagycsalád teljes birtokával, de azt nem adhatta el, nem idegeníthette el. Ez egy haszonélvezeti jog volt. A fenn említett törvény összevonta a király által, a családfő részére adományozott  birtokokat az ősi birtokokkal és azok nem szálltak vissza a királyra. Ami felett elsiklasz, hogy a nagycsalád/nemzetség, igenis értékesíthette  birtokának részeit. Sőt ez nem csak birtokra vonatkozott, de az ott élőkre is. Jahm, szar ügy, mikor faluval együtt eladtak. Ugyanis, elfelejted, hogy a földbirtokosok egy szűk réteg volt. A parasztság, a nemzetség tagjai, csak részesedtek a föld megművelésében, 100%ban kiszolgáltatottak voltak a nemzetséget vezető nemesi csoportnak. Ezért is kérdeztem, hogy hova is pozícionálod magad? A paraszt egy szem tehenét elvehették és el is vették adófizetési kötelezettség címén. Vagy megtilthatták a legeltetését a közösségi legelőn.

A kaláka és a hitelszövetkezet szép és jó, de limitáltak az erőforrásai, és kiszolgáltatottá tesz a közösséggel szemben.  Pl. Van egy közösségi kút, amiből csak adott mennyiségű vizet vehetsz, adott ellenszolgáltatásért. Ha szeretnél saját kutat, akkor pénzre lesz szüksged a kútásók felfogadásához, amit csak a közösségtől vehetsz fel. Viszont, azok nem fognak ehhez hozzájárulni, mert a kutad sérteni fogja za érdekeiket.
Ugyancsak elsiklasz afelett, hogy a hitelszövetkezeten és a kalákán is lehet élősködni, pusztán csak annyi kell, hogy ilyen vagy olyan ürüggyel kevesebbet tegyek az illető a közösbe. Személyes kapcsolatokon keresztül ezt jóval könnyebb elintézni, mint annak hiányában. Arról nem beszélve, hogy egy for profit szervezetnek jóval erősebb érdekérvényesítési motivációja van, mint egy non-profitnak.

Nem a bankrendszer adósítja el az államokat, hanem az emberek akik megbízzák a vezetőiket, hogy vegyenek fel hiteleket, hogy ők jobban éljenek, mint ahogy azt megengedhetik. Nem a rendszer a hibás, hanem az emberek. 
Jahm, és a király is eladósíthatta az országot, mert a királyi birtokok haszonélvezeti jogára vett fel hitelt. A föld papíron maradt az országé, de nem oda ment a belőle termel pénz.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ugye a "hitvány" szó már létezik pejoratív értelemben -  gondolom valóban nyelvújítás kori szó lehet. Érdekelne, h mi alapján képződött? Szóval ez így nem szellemes egyáltalán. Míg az általam képzett "tévedmény" szó némileg szellemesen reflektál a tudomány körüli problémára.

Totál nem érted ami írva van. Így elég feleslegesnek tűnik magyaráznom. Az első mozgató itt [főleg] az új gondolat megszületésére utal, az intuícióra, az isteni szikrára stb. A tévedmény ezt a mozgatót nem érti. De nem azért, mert nem elég "okos", hanem azért mert a szabályai nem teszik lehetővé h megértse - miközben neki magának a tévedménynek a "fejlődéshez" nélkülözhetetlen szüksége van erre a mozzanatra. Pedig elég logikus: a tévedmény a megismerő szerepében addig tud "fejlődni" amíg  a tévedmény domainen kívül állók további fejlődési potenciált biztosítanak számára. Egészen addig az elméleti állapotig, amíg minden ilyet nem integrál.  Tehát mind a "fejlődés" irányát, mind első mozzanatát (új gondolat) a megismerő szerepkörében a tévedmény ellentmondásosan használja (mint  amit nekem próbálsz bűnként felróni - mán h a tévedmény vívmányait használom miközben nem hiszek benne): a mindenható szerinte nem létezik, mert akkor borul a tévedményes logika, de azért a tévedős az isteni szikrára igényt tart a felfedezésekhez. Ha a tévedmény szabályai szerint leírható lenne az új gondolat megszületése, akkor annak nem esetlegesen, hanem szükségszerűen kéne megtörténnie. 

Vagy még egy logikátlanság: büszke arra a tévedmény amikor előre megjósolt dolgai beigazolódnak. pl a gravitációs hullámok létezése. Amik létezését Einstein feltételezte de korabeli technikával nem tudta igazolni. A logikátlanság ott csíphető nyakon, h ezen feltételezés beigazolódásából származó legitimációs nyereséget csak a tévedmény megváltoztatási szerepeköre általi ráhatástól mentes rendszer, világ tudja biztosítani. A tévedmény nem léphet fel megváltoztatási igénnyel egy olyan rendszerrel szemben, amitől legitimációs nyereséget vár. Vagy azt mondja, h a hitelességem alapja, h a létező rendszer működését le tudom írni, vagy azt h a létező rendszer nem tartom jónak és meg akarom azt változtatni. A kettő együtt nem megy, mégis ezt próbálják beadni nekünk. (korábban tisztáztuk, hogy a tévedmény nem csak megismerni, hanem megváltoztatni akarja a világot).

Mint írtam: a tudás abszolút fogalom - és mint ilyen transzcendens minőség. Profán értelemben a tudás mindig tévedést jelent. A tévedményre jellemző felületesség és absztrakció az ami a tévedést profán értelemben tudássá hamisítja. Ehhez kell a gyerekedet iskolába járatni, h ilyen faszságokra vegyék rá a gondolkodását. 
A bölcselet a profán tudásnál mindig magasabb rendűbb, mert nem tagadja a [valós] tudás transzcendens minőségét. 

Bütykölhetsz otthon mindenfélét, meg érdeklődhetsz a tévedményes dolgok iránt. Ez lehet szórakoztató vagy praktikus, de sosem lesz lényegi! Attól mert van egy logikája, amit megértesz; vannak jelenségek, amik igazolnak valamit; és megállapíthatod, h mások - szükséges értelmi képességeik vagy rákészülésük hiányában - ezeket nem értik, amiből esetleg hátrányuk is származhat, még bőven lényegtelen marad. Az emberek jönnek-mennek, innen oda avagy épp onnan ide visznek/hoznak dolgokat kb ilyesmivel töltik az életüket. Ha épp a gravitációs hullámokat fedezik fel, az sem több ezeknél. Mert ezek mind-mind a lényeget nem érintő dolgok. Csak a metafizikai tradíció ami lényegi - minden más lényegtelen. Bárminek csak annyiban van lényegi érvénye amennyiben visszautal a tradícióra. A vallások visszautalnak rá, így a kereszténység, az iszlám is. De bőven nem azonosak vele! A modern tévedmény viszont nem hogy nem utal vissza rá, de minden erejével azon igyekszik, h elvágja magát tőle - így ezzel aztán ki is jelölte a maga lényegtelen státuszát.

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Valóban, csak épp melléknév és olyan dolgot takar aminek az értéke nem a valódi, valós benne lévő értékéből ered, hanem hitbéli, azaz csak a benne lévő hit amitől létezik.

Ki akartam hagyni, mert az intuíció az ultimate feng-suis bullshit. Mikor egy a gondolkodásról hibásan felépített prekoncepciót próbálnak magasabb szintre emelni.  Először is intuíció nem létezik. Egyszerűsítve, egy hibásan működő, analóg, véletlenszerű zajjal felszerelt adatgyűjtő számítógép van, ez az agyunk. Ez próbálja kimaximalizálni a saját önvédelmét, az-az folyamatosan feldolgozni a külső ingereket a veszélyességük szerint és olyan döntési folyamatokat hozni, mellyel a legjobba tudja megóvni magát. Adott szint felett ezek a veszélyek már nem valósak, mert az agy prediktálni próbál, ehhez sazbályrendszereket alkot. Itt alakul ki és válik szét a vallás és a tudomány. A vallás, az ellenőrizetlen, vitathatatlan szabályokat szereti, gyarló emberi (papoknak is enni kell) okokból, a tudomány jobb szereti a többszöri ellenőrizhetőséget. A vallás megpróbálja a bonyolult, véletlenszerű, komplex, félelmetes világot leegyszerűsíteni, hogy a primitív lelkek is értsék és megnyugtassa. Ezért van majd minden vallásban egy origó, egy kiindulási pont. Mert kapaszkodót ad. A tradíciód és egyéb köldöknézés egy újabb szabályrendszer kezdőpontja, egy alfa.
Az intuíció feltételez egy sugalmazást, ami nincs, mert egyszerűen csak megfelelő külső inger kiindulási zaj (történések, gondolatok,) kell az agynak, hogy építőkövekként újabb és újabb szabályrendszereket alkosson. Ha ebbe beledobsz egy fix, megdönthetetlen komponenst (a te tradíciódat), megyszűnik a gondolatszabadság, megmerevedik, sematikussá válik. Emiatt képtelen lesz feloldani az alkotott szabályrendszer és a valószág közötti disszonanciát és máris jön a vallásos seggfájás a babona és dogma.
Minél komplexebbé válik a tudomány, annál kevesebb isteni szikra van. Munka van kísérletek és koncepció újból és újbóli ismétlése, mérése, ellenőrzése. Ezért nehezebb új dolgokat felfedezni. Edison kutatócsoportja 1 év alatt tökéletesítette a vas-nikkel akkumnulátort, az első gyárthat és használható Li-Ion akkumulátornak kifejlesztéséhez 8 év kellett (plusz 20 év hogy a feltalálása után komolyan kezdjenek vele foglalkozni), a szilárd elektrolitos Li-ion akksi kifejlesztéséhez 20 év kellett. Namost, hány csimpánzt látsz szilárd elektrolitos li-ion akksival?  Pedig ott van a fejében a tradíció és az intuíció!

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> Minél komplexebbé válik a tudomány, annál kevesebb isteni szikra van

Hja miután tévedmény végeláthatatlanul specializálodva, külön tévedményágakká, majd további al-al-al-altévedményágakká bomlik, amik aztán külön madárnyelvet kezdenek csicseregni, hogy másik ne értse és hogy még tovább növeljék a komplexitást egymással házasságra is lépnek. Nagyon úgy néz ki a jövö tévedősei olyan 70 év tanulás után eljutnak arra szintre, hogy a demencia előtt még egy-két produktív évük alatt hozzájárulhatnak az utánuk jövő generáció  tanulmányainak tovább bonyolításához újabb specializálódásokkal.  Tehát felmerül, hogy tulképp a tévedmény egyik természetes korlátja lesz, hogy olyan komplexitást kéne megértenie egy új generációnak a továbblépéshez amihez a teljes életen át tartó tanulásuk sem lesz elég. Vagyis  ily módon nem lehet majd fokozni a tudomány "fejlődését". Hacsak ki nem tolják a tévedősök produktív életét 120 évre...LOL

>  A vallás megpróbálja a bonyolult, véletlenszerű, komplex, félelmetes világot leegyszerűsíteni, hogy a primitív lelkek is értsék és megnyugtassa.

Valójában ez a tévedményre jellemző. Elvont, absztrakt egyszerűsítő gondolkodás a tudomány sajátja, ami különbözőket tekint azonosnak,  nagyvonalúan eltekint a kerekítési hibáktól, ami úgy old meg inkább vélt mint valós problémát, h közben generál 10 millió másik megoldandót, ha nem épp megoldhatatlanat. A vallások mélyén lévő tradíció megértése egyáltalán nem egyszerű. Nem is értik. De van a vallásoknak egy külső felszíne (engem speciel ezek kifejezetten taszítanak), ami a szokások, szertartások, imák, énekek, előírások stb ismeretét és mívelését jelenti, de nem ezek adják a tanításokat. Mert a lényeg mélyen van, nem érthető meg egyszerűen - ez a vallások belső lényege, ami visszautal a tradícióra. Bőven lehet hittudós, meg teológus úgy h közelében nincs a belső lényeghez.  Az emberek is a külső felszínt értik a vallásosság alatt, úgy tűnik te sem vagy kivétel.  A belső lényeg zárva van előttük. De nem feltétlenül úgy h titok lenne, hanem nem képesek arra szintre emelkedni/vagy belemerülni ahol be tudják azt fogadni, vagy meg tudnák érteni.  A dolog logikus, de nem logikailag válik bonyolulttá, hanem már nem lesz kifejezhető. Ugye a szkepticizmus harmadik foka, hogy ha létezik is az Igazság, és ha még meg is ismerhető, akkor sem kifejezhető. Akik eljutnak ilyen szintekre  azok nem tudják elmondani a tapasztalataikat, hiába is próbálják. Nincsenek rá szavak, fogalmak - minden körülírás suta és esetleges lesz és félreértések garmadáját okozza. Én gyakran hivatkozok a Mátrix c. filmre, minthogy az egy egészen kivételes kísérlet (inkább hívnám kinyilatkoztatásnak - modern bibliának) arra, hogy a populáris kultúrában szenvedők számára valahogy értelmezhetővé próbálja tenni ezen mély tanításokat.  Egyszerűségről szó sincs. Ez teljes félreértés. 

Gondolat szabadsága sem úgy van. A szabadság nem a választásban, hanem a teremtésben manifesztálódik. Nem megállapítok valamit, hanem létrehozom. A dolgok nem valahogy vannak amit nekem meg kell ismernem, hanem nekem kell irányítanom.  A helyes szemlélet nem az, hogy mivel a tapasztalható világ nem olyan mint amilyennek szeretném így nyilvánvalóan téves elképzelés, hogy nekem ehhez közöm lenne; hanem ellenkezőleg pont ez az ellentét jelöli ki a feladatot - ami köznyelvileg szólva nem éppen emberi léptékű.

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nem egészen. Az isteni szikra kihúnyásának az az oka, hogy egy-egy problémára nem egy rejtett válasz van, amit megkapsz ha elég sokáig forgatsz a fejedben, hanem az, hogy az adott válaszhoz útelágazásokon keresztül jutsz el. Tehát, végig kell menned az összes rossz úton, hogy végül a jót megtaláld, vagy kapj egy térképet a jó úthoz. A repülés esetében ez cca.200 évet vett igénybe.

Amit nem tudsz felfogni azt nem is tudod kifejezni. Viszont a tudománynak megvan a képessége, hogy leírjon olyant is amit nem tudsz felfogni. Egy 40kHz-es ultrahang lökést megtapasztalhatsz és a legjobb esetben is olyan leírást adsz róla, hogy "lökést éreztél", "pattant a füled", stb. Tudományosan megvizsgálva viszont tudod, hogy ez egy 40kHz-es, 10kPa amplitúdójú, 100ms-os hanglökés volt. És pukk máris eltűnik a transzcendens az emberfeletti a megismerhetetlen kulimász. Az emberi érzékelés és felfogóképesség véges, ezek leírása korlátozott, ezen léptet túl a tudás kiterjesztve az érzékelést a felfogóképessget, pontos leírónyelvet adva.
Pl. jól szemlélteti a határokat, mikor olyan dologról próbálsz beszélni amit definiálni, körülírni sem tudsz. Igazságnak nevezed, bináris állapottérben nem meghatározott fázisban próbálod ábrázolni. Csak elengeded azt az apró tényt, hogy mivel nem vagy képes definiálni, abban sem lehetsz biztos, hogy az a dolog valóban az és nem-e egy másik de nagymértékben hasonló, de  szintén felfoghatatlan dolog.  Azt sem jelentheted ki, hogy csak egy van belőle, mert nem zárhatod ki egy másiknak, vagy ugyanannak a párhuzamos azonos idejű létét.

Már az is választás, hogy teremtesz-e vagy sem. Viszont nem teremthetsz végtelenségig mert elfogynak az erőforrásaid és nem teremthetsz anélkül, hogy tudd hova teremtesz, mert az a teremtésed pusztulásához vezet. Elvben teremthetsz szappanbuborékot egy tornádóban, gyakorlatban nem, mert ehhez létre kell hoznod a tornádóálló szappanbuborékot, ahhoz meg tudnod kell mi az a tornádó. És még azt sem mondhatod, hogy azért teremtesz, hogy elpusztuljon a teremtményed, mert ismeret nélkül olyant teremtesz ami végül nem pusztul el és ezáltal kudarcra leszel ítélve. Tehát választás és ismeret nélkül a teremtés kudarcra van ítélve. Ebből a adódóan a teremtés nem lehet a szabadság manifesztuma, mert a teremtés nem szabad.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Mondhatnám, hogy lényegében igazad van, de ha az ember (horribile dictu!) föllapoz  egy genetikai tankönyvet, pl. ezt:  https://ttk.elte.hu/dstore/document/864/book.pdf, sok érdekességet tudhat meg, s rájön, hogy a "transzgénikus növények" létrejöttének folyamata igen sokféle lehet, nem írható le 1-2 tőmondatban:

Az A. tumefaciens növényi élősködő szervezet. A Ti plazmid segítségével géneket juttat a növény kromoszómájára (lényegében természetes úton transzgénikus növényt hoz létre), ezek a gének a baktérium táplálását segítik elő a növényi sejtben, de jelenlétük egyidejűleg a növény tumoros
elváltozásához vezet. A Ti plazmid a molekuláris növénygenetikának fontos eszköze, mert a mesterségesen létrehozott Ti plazmid alapú vektorokkal transzgénikus növényeket lehet előállítani

Szerkesztve: 2021. 08. 13., p – 15:35

Több egyéb mellett most nekem igazából az jutott eszembe erről ami itt le lett írva, hogy az takargat nagyon akinek van mit. Aki meg ennyire, ilyen szinten annak igazán sok titkolnivalója van.
Vajon miért is? Mi lehet az amiről ilyen szinten nem tudhatnak az emberek?
Valami hasonló megy most a Covid eredetének környékén is. Ott is van ahol mindent elkövetnek hogy onnan erre vonatkozó információ ne kerüljön nyilvánosságra.
Az ilyen súlyos szintű titkolózás önmagában már bizonyíték valamire.

90es években amikor még nem volt olyan fejlett a géntechnológia és egy magyar faszi kutatásokat végzett valamilyen _csak a kutatás kedvéért_ összetaknyolt gmo krumplival, azt vizsgálva hogy annak az etetése milyen hatással van a patkányokra. Egyik cikk se tér ki a kutatás részleteire, hogy pl a krumplin kívül milyen más ételeket kaptak a kutatásban részt vevő patkányok, mennyire volt változatos az étrendjük, a gmo krumplinál milyen jellemzőket próbáltak a génmódosítással elérni, miért pont a hóvirág génjeit használták stb. A kutatás után a faszi tett egy olyan megjegyzést amit kb úgy fordíthatunk hogy "jobb félni mint megijedni". A kutatást finanszírozó intézet letiltotta a további meggondolatlan pofázástól. A faszi írt egy rövid füzetet "A genetikailag módosított élelmiszerek biztonsága" címmel, nagyon felületesen a gmo-król és azokban rejlő veszélyekről. 

 

Fast forward 30 years

 

Hupos magyar informatika krémjei: A GéNmóDoSÍTás RÓssZZ,  SpIRituÁÁlis téMÁKkról BESZélGEtÉs KöZBEn, TudOMÁNY vÁÁLságbAN VAN

Van MTA-n dolgozó biológus ismerősöm: ő nem gmo ellenes. Kérdeztem tőle miért ez a nagy ellenállás, akkor az EU részéről? Két dolgot vélelmez: félelem a szabadalmaktól és/vagy ostobaság
Szerinte idő kérdése és az EU szíve is enyhül amint szükség lesz nagyobb termésre. Amíg élelmiszerek egy jelentős részét  a kukába rakjuk elleszünk így is.

A DDT-ről is meg volt győződve a tudomány, hogy ártalmatlan. Kicsit több alázat kéne és nem egyből ostobázni.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Látom nem ment át :)

Próbálom máshogy:

Kiugrott a majom a vízből.

:)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Már megint a DDT-n rugózol látom. Nem mondta a tudomány, hogy ártalmatlan (már csak azért sem, mert nincsen szája; egyes kutatók mondanak valamit, és természetesen nem tévedhetetlenek, de a DDT esetében erről sem volt szó tudtommal). Valamilyen mennyiségben használva nem volt ártalmas. Aztán tízszer, százszor, ezerszer akkora mennyiségben használták (nem a tudomány, nem is a tudósok, hanem cégek, akiknek érdekük volt), mert nem volt tilos, nem volt kötelező megkérdezni senkit, be lehetett menni a boltba, megvenni, szétszórni.

Tőlem rugózhatunk a BPA-n, Azbeszten, PFOA-n, Glifozáton, meg a tudomány számos baklövésének bármelyikén, mert a lényeg mindegyiknél ugyan az.

Kié a felelősség?

Ki határozta meg hibásan a mennyiséget, ki nem volt körültekintő eléggé, hogy előre jelezze az ártalmas hatásokat, vagy megjósolja a következményeket?

Milyen alapvető világnézet befolyásolja jelenleg a tudományt (vagy ha úgy jobban tetszik a tudósok nagy részét), hogy ekkora hibákat követ el?

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Most mindnek nem fogok utánaolvasni, de a DDT-nél nagyjából az volt a menetrend, amit leírtam: megállapították, hogy megöli a bogarakat, és hogy kis mennyiségben nem mérgező, majd mindenki elkezdte agyba-főbe használni, anélkül, hogy bárkit (kutatót vagy nem kutatót) megkérdezett volna, hogy lesz-e ebből baj. Elég meglepő, de ezeket a dolgokat a legtöbb ország elég későn szabályozta, addig az volt, hogy amit nem tilos, azt szabad. Ha az embereknek van egy akut problémájuk azt általában meg akarják oldani, ha valahogy megy, és az nem tilos, hát úgy. Néha baj lesz belőle, de ez leginkább arra vezethető vissza, hogy nagyban csinálunk dolgokat, mert sokan vagyunk. A szén elégetését ki kezdte? Ott ki a felelős azért, hogy baj lett/lesz belőle?

GMO kapcsán nagyobb a gazdasági félelem. A legtöbb GMMO növény nagy hozamú hibrid fajta, viszont a hagyományos hibridekkel szemben teljesen sterilek. Ennek két oka van, egyrész biztosítani akarják, hogy ne szabadulhasson el GMO faj a természetben és ne lehessen a GMO termésből vetőmagot előállítani. Ez többé, kevésbé sikerül, a GMO hibrideknem 1/1000 alatti a csírázóképes termése.
Jelen esetben a hibridek termésének bizonyos része visszanyerhető vetőmagként. Hogy mi alapján és hogyan a vátozatos, fajonként változó.
Viszont, ha a gazdák átálnak a GMO vetésre, akkor az államok függésbe kerülnek, mert a termés nem visszafordítható vetőmagnak és a saját vetőmag előállító termelőik megrendelés nélkül maradnak.
nyugodt lehetsz,a mint az EUs gyártók kijönnek a saját GMO vetőmagjaikkal rögötn lesz enyhülés.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Bissztos nem fog elszabadulni egy GMO eloleny sem... Hiszen a _tudomany_ ezt mar elore szamitasba vette, es "beepitette" a vedelmet. Oh wait. Meg GMO nelkul is 5 perc alatt elbasszuk az isteni egyensulyt a termeszetben (lasd Ausztraliaban nyulak vs novenyek, egerek vs macskak vs foldon feszkelo madarak, stb.)

Erdekes, amit gyuri23 felvet az elet es a tudomany relaciojaban, eddig meg nem tudtam magamban ilyen szepen megfogalmazni. A tudomany mindig valami durva fiaskoba szalad bele, ha valami "elo" dolgot vizsgal, es foleg ha "bele is rondit" valamilyen cellal. Ez nem lehet veletlen, ezt meg a tudosoknak is el kellene ismerni.

A tudomany papjai folyton Istent akarnak jatszani, es csodalkozunk (mindenki), hogy mindig elbuknak. Ideje lenne tanulnunk ebbol, s figyelmeztetni a tudosainkat: nem mindentudok, es foleg nem mindenhatok. (Ez par tudos egojat biztosan rosszul fogja erinteni, de talan ez a kisebbik rossz.)

Eszembe jutott még egy érdekes jelenség. Az ateista tudományhívők kisajátítják a maguknak a tudományt, úgy, hogy a saját tudomány definíciójuk alapján ezt nem is tehetnék meg. Aki hisz Istenben azt kizárják a tudományból, mert valami babonás, primitív idiótának gondolják, aki képtelen azt megérteni, persze ők maguk közben az életet még definiálni sem tudják, nem hogy megérteni.
Nem is tudom ki az aki a profitban hisz, meg a demokráciában, milyen tudomány (Hevi kedvéért: tudósok) érte el, hogy lassan élhetetlen legyen a föld, ami lassan egy mérgezett szeméttenger. Nem baj, az elhibázott eredményeket, majd a következő még jobb felfedezés ki fogja javítani, annak a kárait, meg majd az azután még annál is nagyobb felfedezés. Az nem tűnik fel senkinek, hogy exponenciálisan rohanunk a katasztrófa felé, hála a jobbnál jobb "felfedezéseknek". Persze a tudósok mossák kezeik, a problémát nem ők okozzák, hanem aki alkalmazza a hibás eredményeiket. Vallóban csodálatos eredményeket hozott a szakralitás száműzése.
 

Egy idézet:

Hamvas Béla szcientifizmusnak nevezi, és így ír róla:

... A legtöbben ugyanis azt hitték, hogy az ateisták vallástalanok. Erről persze szó sem lehet. Vallástalan ember nincs. ... Az ateisták mindnyájan bigott emberek. Úgy mondom, hogy mindnyájan, mert még egyetlen ateistával se találkoztam, aki ne lett volna bigottabb még annál a rossz szagú vénasszonynál is, aki vasárnap krajcáros füzeteket árul a templom előtt Szent Homorony csodatevő vizeletéről. Az ateista vallás szentje persze nem Szent Homorony hanem Einstein, és a csodatevő hatalom nem a vizelet, hanem az ultraszeptil. Az ateista bigottéria neve materializmus. ...

Az absztrakt élet elméletileg megszerkesztett élet, amelyet nem közvetlen érzéki tapasztalatokra, hanem úgynevezett elvekre építenek. A modern korban két ilyen absztrakt embert ismerünk: az egyik a szcientifista, a másik a puritán. Mondani sem kell, hogy mind a kettő az ateizmus válfaja.

A szcientifizmusra jellemző, hogy nem ismeri a szerelmet, hanem a szexuális ösztönt; nem dolgozik, hanem termel; nem táplálkozik, hanem fogyaszt; nem alszik, hanem biológiai energiáit restaurálja; nem húst, krumplit, szilvát, körtét, almát, mézes-vajas kenyeret eszik, hanem kalóriát, vitamint, szénhidrátot és fehérjét, nem bort iszik, hanem alkoholt, hetenként méri testsúlyát, ha feje fáj, nyolcféle port vesz be, amikor a musttól hasmenése van, orvoshoz rohan, az ember életkorának növekedéséről vitatkozik, a higiéné kérdéseit megoldhatatlannak tartja, mert a körömkefét meg tudja mosni szappannal, a szappant meg tudja mosni vízzel, de a vizet nem tudja megmosni semmivel.

A szcientifista az ateizmusnak veszélytelen, ügyefogyott és komikusabb alakja. …

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Ráadásul szépen elvitatkoztak rajta, hogy hibás-e módszertanilag maga a munka. A cikket leközölték a Lancet-ben, pedig a bírálók egy része eleve rossznak tartotta, egy része pedig rossznak, de úgy gondolta, hogy jobb, ha hibásan leközlik, mintha telekürtöli a sajtót, hogy elnyomják. (Nem beszélve arról, hogy előbb adta ki a sztorit a sajtónak, minthogy publikálta volna, ami eleve elég súlyos hiba, nem ad időt a kollégáknak, hogy átnézzék, hibákat keressenek, vele megbeszéljék, ami hozzá tartozik egy tisztességes publikációs eljáráshoz. Ilyenkor, ha nem egyértelmű, hogy valakinek igaza volt, vagy pláne, ha kiderül, hogy nem, általában mennie kell. Mint az OPERA kísérlet vezetőjének, amikor kiderült, hogy mégsem mennek a fénynél gyorsabban a neutrínók.)

Utána sem "eltávolították", hanem lejárt a szerződése.

én most nem azzal akarok foglalkozni, hogy kinek van igaza a Pusztai ügyben, hanem a tudomány válságával

Udv a klubban. Ironikusan klimatudomanyban az olajosok kezdtek, de mostanra a lo masik oldala megmesszebbre vitte a "megkerdojelezhetetlen" eredmenyek kerdeset, es kulon szakiranyok szulettek, ahol vagy hamis tanulmanyokat segitesz gyartani, vagy nem lesz munkad.

Örülök, hogy náhányan értik mit szerettem volna mondani :) A "klímatudomány" kezd a tudományos élet állatorvosi lova lenni, egy burleszk, amin lehetne röhögni, csak az a baj, hogy a bőrünkre megy a játék, mint a tudomány nagy baklövéseinél általában.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Az emberélet a materialista ideológiában nem ér semmit, mert gyakorlatilag nem is létezik, csak egy darab makacskodó problémahalmaz a periódusos táblázatból összekotyvasztott elemekből.

Éppen ellenkezőleg. A keresztény vallások szerint nem sokat ér a földi élet, a véges hosszával, összehasonlítva az örökkévalósággal. Kb. annyi az értelme, mint egy vizsgának, eldönti, hogy utána hova kerülsz. Ellenben a materializmus szerint ez az egyetlen életed, azt kell a lehető legtovább, a lehető legtartalmasabban leélned, mert utána eltűnsz a semmibe.

Elárulod nekem, hogy a materialista ideológiában, mit jelent a tartalmas élet?

Ha a fizika szerint nem tűnhet a semmibe az anyag, nem veszhet el, akkor egy materialista halálakor, aki ugye eleve csak anyagból van, még is mi tűnik a semmibe?

A keresztény vallások szerint nem sokat ér a földi élet...

Ezt a következtetés miből sikerült levonnod?

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Elárulod nekem, hogy a materialista ideológiában, mit jelent a tartalmas élet?

Nem sok köze van a materializmushoz. Az, hogy mi tartalmas, valószínűleg mindenkinek más, nekem tartalmas az, ha sokat tanulok, olvasok, zenét hallgatok, gondolkozom, értelmes (érdekes) munkát végzek, a szeretteimmel vagyok, barátaim, emberi kapcsolataim vannak, ha segítek másoknak. Nem azért, mert ezt valami előírja, hanem mert ezek okoznak örömet. Nem sok köze van annak, hogy az életben mi szép, ahhoz, hogy hiszek-e valamiben, az anyagi világon kívül.

Ha a fizika szerint nem tűnhet a semmibe az anyag, nem veszhet el, akkor egy materialista halálakor, aki ugye eleve csak anyagból van, még is mi tűnik a semmibe?

Hát, ha az anyag nem tűnhet el, akkor valami más :) Pl. az anyag elrendeződése, az az állapota, ami te vagy. Az anyag megmarad, csak egy részéből tölgyfa lesz, egy részéből személygépkocsi, egy részét belélegzi egy kutya, majd kiszarja. (A kvantumfizika szerint még az összes információ is megmarad, ami benned volt, csak nagyon nehezen kinyerhetővé válik, ez a scrambling. Tehát még az információ sem te vagy, az nem elég, hanem határozottan egy élő állapota az anyagnak.)

A keresztény vallások szerint nem sokat ér a földi élet...

Ezt a következtetés miből sikerült levonnod?

Abból, hogy véges, míg a keresztény vallásokban szereplő túlvilág örök. Hogy ott van a sok olcsó kiduma, hogy miért nem baj, ha ez az életed rossz, mert majd meg leszel jutalmazva ("Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak"). Ha abban hiszek, hogy az életem az egyetlen, ami a halálommal véget fog érni, az éppenhogy felértékeli ezt az egyetlen életet, ahhoz képest, mint ha csak egy előszobának tekintem.

Arról nem beszélve, hogy a vallások remekül felhazsnálhatóak a fanatizálásra és a status-quo fenntartására. Kell öngyilkos ágyútöltelék? "Halál a hitetlenekre, vár a mennyek országa!" Parasztlázadás van az éhezés miatt? "Nyugi testvérek, csak kicsit tűrjetek, eljő a mennyek országa és nem lesz több éhezés!"
A vallás az ultimate távirányító a tömegek agyába és nem az 5G....

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Nyugi testvérek, csak kicsit tűrjetek, eljő a mennyek országa és nem lesz több éhezés!"

Nemsokára megvalósítjuk az igaz kommunizmust már csak kicsit kell kibírni a szocializmusban...

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Hát, ha az anyag nem tűnhet el, akkor valami más :)

Szikla szilárd az érvelésed :)

Abból, hogy véges, míg a keresztény vallásokban szereplő túlvilág örök.

Nekem ebből nem jön ki, hogy ettől értéktelen lenne. Elárulod a logikát aminek ez az eredménye. A kidumát sem értem, amit idézel nem éppen azt jelenti amire következtettél, bár nem vagyok teológus és keresztény sem, de azt biztosan tudom, hogy ez egyrészt kiragadott, másrészt a szenvedés értelme egészen más mint amit te értéktelenségnek nevezel.

Ha abban hiszek, hogy az életem az egyetlen, ami a halálommal véget fog érni, az éppenhogy felértékeli ezt az egyetlen életet

Ez sem jön ki logikailag, ha a halálod után nincs semmi, akkor az életed értelmetlen, marad az önző örömszerzés magadnak, amit ki is fejtettél.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Azt hiszem, kicsit félreértjük egymást. Amit te mondasz, abban az értelemben (mint "próbatétel", a "szenvedés értelme", stb.) valóban fontos a "földi" élet a vallás számára is. A minősége nem az, hiszen valamiféle jutalomért szenvedsz meg.

A másik: ha valaki számára az az "önző örömszerzés saját magának", hogy jó dolgokat csinál, az szerintem egy nagyon magas szintű morál. Ha valaki csak fél, hogy majd a túlvilágon seggbe rúgják, az nem morális, hanem beszari.

Ha az élet után a semmi következik, akkor ha leásol igazán mélyre, egészen az alapokig akkor az értelme is a semmi. A nyugat deszakralizálásának az eredménye az ad hoc izmus tenger, mivel nincs fundamentum, azaz a semmi az alap, az élet értelemmel, erkölccsel és etikával feltöltése, sem lehetséges, ezt Nietzsche egészen jól felismerte. A materializmusnak még a lélek értelmezése is nehézséget jelent, a szellemet pedig tagadja, pedig szellem nélkül minden csak ösztönös érzelmi alapú, nincsen semmilyen szakrális rend, minden egyénnek mást jelent az etika és erkölcs, már jobb esetben, mert jelenleg ezek a fogalmak megszűnni látszanak.
A szellem nélküli élet örömszerzése az ösztönös vágyak kielégítése, ami nem jelent feltétlenül negatív eredményt, de ez állati szint (ez sem negatívan értelmezve), így, Isten nélkül, hogy mi tekintünk jónak egyénenként eltér, vágyak vezérelte, üres, semmi, ahogy fogalmaztad. A szakrális értékeket is a lelkünk szűrőjén keresztül kapjuk, ami miatt itt is lehetnek eltérések, de az irány, az alapok egységesek, az alap értékek ugyan azok.
A jó dolgok tétele a materializmusban nem értelmezhető, mert te magad döntöd el mi a jó, nincs morális igazodási pont, a semmihez nem lehet viszonyítani semmit. Ismét utalnék Nietzsche-re, ez a maximum amit a semmiből ki lehet hozni. A beszariság amit említesz egy teljes félreértelmezése a hitnek, olyan mint ha azt mondanád, hogy rettegésben töltöd az életed a büntetőt törvénykönyv és a bíróságok miatt, ez még viccnek is rossz.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Azért a jó dolgok nemdefiniálhatóságával kapcsolatban olvasgass egy kis Dawkinst. Teljesen jól definiálható, kialakul az evolúció és a társadalmi fejlődés során egy ösztön és egy szabályrendszer, hogy mi a jó; általában az, ami a faj életképességét, illetve a társadalom békéjét szolgálja. Ez sem "szellem" nélküli, csak tudom, hogy a "szellem" az a tudat, és az sem csak úgy van, mert beléd fújta az imaginary friend, hanem a tested (agyad) működése. Ebben az esetben az etika és a morál alapja az ész és az értelem, nem pedig valami képzeletbeli dologban való hit. Amint látod, nem a semmiből hozom ki. (Na nem mintha mindent, amit Nietzsche mond, készpénznek kellene vennem.)

A másik felére: ha nem a büntetéstől fél valaki, akkor miért lenne az a norma a jó és rosszra, amit "isten" annak lát? Az életben sem csak a törvénytelen a rossz, és a törvényes a jó, azért van a fejed és az erkölcsi érzéked, hogy ezen túllépj. Ha csak azért nem csinálsz rossz dolgokat, mert tilos, az pont ugyanez. Számomra az a magasabb rendű, ha azért nem csinálod, mert be tudod látni ésszel, hogy az nem jó.

hogy mi a jó; általában az, ami a faj életképességét, illetve a társadalom békéjét szolgálja.

Erről jut eszembe:

"Ami jót tesz az orvostudomány az egyednek, az a faj számára kedvezőtlen.
Konrad Lorenz"

Ennek a fényében kíváncsi vagyok mi a véleményed a mostani covid intézkedésekről? Jók, vagy sem, ugyan is sem a fajnak, sem a békének nem tesznek jót?

a "szellem" az a tudat, és az sem csak úgy van, mert beléd fújta az imaginary friend, hanem a tested (agyad) működése.

Ez egy merő hipotézis, nulla tudományos igazoltsággal, ez is egyfajta hit. Hol vannak például az emlékek és hogyan hívódnak elő és mi hívja elő őket?

Számomra az a magasabb rendű, ha azért nem csinálod, mert be tudod látni ésszel, hogy az nem jó.

Ebben teljesen egyetértünk, csak ha az élet lényege a semmivé válás,  elég nehezen definiálható az etika és erkölcs. Jól látszik az lmbtqakármi agyrémen amit produkál éppen a nyugat. Csak a baj az, hogy ez pragmatikusan nem működik. De ezt ősi bölcseletek is leírátk már, és az ember vajmi keveset fejlődött a története során:

"A köznép a szerint viselkedik jól vagy gonoszul, hogy mennyire fél a törvény szigorától, mert nem ölég értelmes ahhoz, hogy erkölcse legyen."

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Konrad Lorenz etológus volt és nem evolúcióbiológus. Ennél rafináltabban működik a dolog (ld. Dawkins: Az önző gén). Igazából, ha precízebb akarok lenni, akkor nem a faj a helyes egység, hanem az egyes gén. Lehet, hogy az orvostudomány, amikor jót tesz az egyeddel, akkor rosszat tesz egy génnel (ami pl. egy örökletes betegséged kódol), de jót tesz egy vagy több másikkal, amik az intelligenciát (elment orvoshoz, kötött biztosítást), együttműködést, társadalmi viselkedést kódolja. Ennek megfelelő a véleményem a koronavírus-betegség elleni intézkedésekről is (jók, hiszen jók a társadalomnak, mert nem halnak meg az idősebb, tapasztalt tagjai, jók pl. a hosszú élethez szükséges géneknek, stb., de pl. rosszak a társadalomban a kiköltekezésnek, nem tartalékolásnak - aki ezt csinálta, azt viselte meg a legjobban).

Az, hogy a "szellem", "tudat" a test működése valóban hipotézis, mint minden természettudományos elmélet. Ennek megfelelően megfelel az Occam beretvája elvének (azaz a lehető legegyszerűbb, sokkal egyszerűbb, mint egy mindenható, végtelenül bölcs imaginary friend), elvileg cáfolható (ha megjelenik neked a képzeletbeli barátod égő csipkebokor képében, és hozzájárul, hogy másoknak is megmutasd). Viszont mindaddig, amíg nem sikerül kísérletileg megcáfolni, nincsen racionális okunk egy bonyolultabb magyarázattal dolgozni. Az emlékekkel nincs probléma, teljesen világos, hogy az agy képes tárolni. A számítógéped memóriájában tárolt információt sem a szentlélek tárolja.

Az etika és erkölcs definiálásában már leírtam, persze nem én találtam ki, hogy véges élet nem teszi ezt lehetetlenné. Az életnek az én világképemben sem a lényege a semmivé válás (kb. leírtam, hogy mi az), hanem a vége. A pizzának sem a lényege a feltét nélküli, égett széle.

Az meg már egyáltalán nem filozofikus kérdés, hogy a köznépet mi teszi erkölcsössé. Sokkal inkább pedagógiai. Az is lehet, hogy egy bizonyos intelligenciaszint alatt jobb, ha az emberek hisznek valamiben, a törvény szigorában, vagy a nagy zöld tüsszentőben. De ez nem befolyásolja azt, hogy nekem el kell-e hinnem ezeket. (Az LMBTQ-ra nem térnék ki, szerintem annak semmi köze ezekhez a kérdésekhez; az simán biológia. Van egész jó biológia elmélet, ami szerint annak a kialakulása is éppen egy olyan eset, amikor valami jó egy génnek, és nem jó az egyénnek: ha túlnépesedés esetén több lesz a homoszexuális, akkor az csökkenti a túlnépesedést, nem fog egy nagyobb csoport éhen halni, vagy háborúba sodródni; ugyanakkor rossz az egyénnek, mert nem lesznek utódai, és még zrikálja is őket a sok homofób.)

Ha jól értlek, akkor szerinted is hit, a materializmus és az élet végén a semmi, pont annyira "bizonyított" mint hogy mégsem semmi a vége? Az Occam borotvája csak akkor alkalmazható, bár akkor sem bizonyító erejű, ha van két elfogadható magyarázat, ha semmilyen sincs, akkor egyáltalán nincs értelme.

Az egész genetika még a gyerekcipőt sem vette fel (Dawkinsról inkább nem írom le a véleményem), nem hogy járna benne, erre építeni bármilyen izmust, több mint bátorság. Még azt sem tudja, hogy a gén ok, vagy okozat. Igen érdekes jelenség, amikor az életmód megjelenik a génekben, meg ott van az amikor a fogságban nevelt rókák színe mindig megváltozik, elvesztik ez egységes vörös színt egy-két generáció alatt, de a legérdekesebb kísérlet szerintem Potteneger macskáival volt ( https://hup.hu/node/171219 ), amikor örökölt betegségek elmúltak négy generáció alatt. Szóval a gén nem végzet és nem is sors, hanem egy okozat, az okokat viszont nem ismerjük. Az evolúcióban is a változás okozat, az okot nem ismeri az ateizmus, persze tudom, vannak olyan magyarázatok, mint a kozmikus háttérsugárzás, meg génsodródás, de az egyenlő a "fogalmunk sincs"-el tudományos nyelven.

Van egész jó biológia elmélet...

És van egész jó, egészen más magyarázat is az LMBTQ-ra és  ismét utalnék Pottenger macskáira!

Ott tartunk szvsz, hogy a szcientizmus egy "lelketlen" vagy inkább "szellemtelen" vallás, ami tagadja, hogy lézene egy rendező erő a szellemi síkon, mert ugyan kerek-perec nem meri tagadni a szellemi sík létezését, de azt viszont igen, hogy arra vonatkoznának szabályok. Erről jut eszembe, a Buddhizmust hova kéne sorolni?

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

"ami tagadja, hogy lézene egy rendező erő a szellemi síkon"

Leginkább nem foglalkozik vele, mert nincs rá semmi bizonyíték, így nincs értelme tagadásról sem beszélni. Lásd mlg Russel teásbögréjét. Vagy csésze, vagy mi magyarul :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Nem foglakozik vele? Talán nem egy bolygón élünk :)

A szcientista platform talán legfőbb pillére az a feltevés, hogy a modern tudomány önmagában hordozza a szükséges és elégséges eszközöket az anyagi világra vonatkozó minden vizsgálódáshoz, továbbá olyan autonóm és önszentesítő törekvés lehet és azzá is kell válnia, ami önmagán kívül semmiért sem felelős. Ez új eszme volt az emberi gondolkodás történetében, mely radikálisan szemben állt a tradicionális nézettel, miszerint a természeti világra vonatkozó bármely vizsgálódás csak a filozófia és a vallás nyújtotta nagyobb, átfogóbb kereteken belül folytatható megfelelő módon.
Harry Oldmeadow

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Hány olyan komoly tudományos munkát ismersz, ami  azzal foglalkozik, hogy "létezik-e egy rendező erő a szellemi síkon"? Meglepődnék, ha nagyon sok lenne. Meg azon is, ha legalább egyet ismernél.

Illetve ezt: "mert ugyan kerek-perec nem meri tagadni a szellemi sík létezését, de azt viszont igen, hogy arra vonatkoznának szabályok." melyik tudományos publikációban olvastad?

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerintem keversz dolgokat.  Egyrészt a Pottenger-féle kísérlet értelmezéséről mintha mások egyész mást írnának (pl.a  wikipedia, ott az elfogadott értelmezésre az áll, hogy nem átörökítették a tulajdonságaikat, hanem taurin-deficienciában szenvedtek, és az utódok is ugyanazt az étrendet kapták). A rókás témát nem ismerem, de pl. a flamingók színe nem genetikus, hanem az étrenddel felvett (nem is öröklődik).

A kozmikus sugárzás nem tudom, miért egyenlő a "fogalmunk sinccsel". Lehet mérni. Lehet mesterségesen sugárzásnak kitenni élőlényeket, és látni, hogy több a mutáció.

Az izmusok megint keveredés. A tudomány elég kevéssé foglalkozik az isten meg hasonlók létével. Azzal foglalkozik, hogy mit lehet természettörvényekkel megmagyarázni, mindig van egy éppen aktuális szintje, és nem mond semmit arról, hogy mi van ezen túl. Ha egyszer eljutunk odáig, hogy valamire nincsenek törvényszerűségek (nem úgy, mint a kvantummechanika véletleneire, arra vannak, az eloszlásfüggvények, korrelációk, etc. számolhatók, hanem valami ennél sokkal vadabb módon), akkor lesz okunk ebben a módszerben kételkedni.

Az egyebek, Occammal, beretvával sokkal inkább a filozófia körébe tartoznak. Az, hogy mi az "elfogadható" magyarázat, szintén erősen szubjektív. A "tudományos elmélet" eléggé szigorú feltétel lenne (része a falszifikálhatóság, azaz, hogy az elméleted tegyen ellenőrizhető jóslatokat, amik, ha nem teljesülnek a valóságban, azt jelentik, hogy az elméleted hamis), a vallás ennek pl. nem felel meg, az ebből a szempontból "not even wrong". (Igen, ide tartozik az is, hogy szigorúan véve a húrelmélet sem elmélet, csak egy elmélet-bébi, ami majd egyszer talán felnő a tudományos elmélet szintjére; de annak legalább megvan a lehetősége.).

Az ateizmus szintén nem tudományos elmélet, hanem valami filozófia. Az egy határozott kijelentés, hogy valaki abban hisz, hogy nincsen isten. Persze a vallással ellentétben legalább falszifikálható: ha megjelenik az úr és átadja a névjegyét, akkor az ateizmus elbukott. A vallás szerint, ha nem jelenik meg, lehet, hogy csak éppen nincsen rá érkezése. Ugyanakkor az, hogy a tudomány és az emberiség mi mindent képes megérteni (még az erkölcsöt is!) eléggé plauzibilissé teszi az ateizmust.

Az már csak bónusz, hogy az ateizmus előnye, hogy azzal az ember a tetteiért, a jó és rossz megkülönböztetéséért magára vállalja a felelősséget. Az erkölcs is az emberi teljesítmény és a kultúra részévé válik, nem egy képzeletbeli barát önkényes játékszabálya többé.