Bayer, Trianon, ilyesmik

Fórumok

A Partizán interjúja Bayer Zsolttal Trianonról, népi urbánus ellentétről:

https://www.youtube.com/watch?v=aoajtl7BSe0

 

Érdekes, érdemes megnézni.

  • Számomra furcsa Bayer normális arca és hangvétele. Felmerül a kérdés, hogy akkor máskor miért véresszájú vajon? (az interjú kb 3 éves, tehát nagyjából az az időszak, amikor Bayer a "Ha a taknyukon és a vérükön kell őket kirángatni, akkor a taknyukon és a vérükön. (…) Ha kell, akkor szanaszét kell verni a pofájukat." dolgot mondta
     
  • Érdekes dolgot mond pl a népi urbánus ellentétről, hogy szinte turáni átokként kísérte végig az utolsó 100 évünket. Érdekes lett volna kitérni arra, hogy ez vajon csak magyar vagy nemzetközi jelenség-e? (csodálkoznék, ha egy magyar specifikum lenne)
     
  • Érdekes, hogy a liberalizmus fogalmát nem pontosan tudja (pedig történelemtanár). 41:56-nál mondja, hogy a népi (konzervatív) vonal nem hisz abban, hogy minden ember egyenlő és ezt állítja szembe azzal, hogy szerinte a liberalizmus hisz abban. Hát a liberalizmusnak van olyan válfaja (kicsit félek leírni :-) ), mint a kommunizmus, abban valóban volt olyan, hogy minden ember egyenlő, de a liberalizmusban nem. A liberalizmusban a törvény előtt egyenlőek az emberek
     
  • Érdekes, hogy az empátiát számon kéri más népen, miközben szinte ugyanabban a mondatban ő sem mutat empátiát a másik nép felé.
     
  • Érdekes, ahogy mondja történelemtanár végzettsége van és megjegyzi, hogy trianonhoz a magyar elit több hibája is vezetett. Erre példaként említi meg, hogy Erdélybe milyen tömegesen telepítettek be a magyarok románokat az 18. században (?) (olcsó munkaerő...), akik aztán többségbe kerültek idővel. Szerintem ilyet nem lehet felhánytorgatni hibának, mert akkor ez volt az általános szokás és problémamegoldás, illetve akkor nem az egy nemzethez tartozás volt egy állam összetartó ereje, hanem szimplán egy király. Honnan tudták volna, hogy ennek milyen hatása lehet több száz év múlva de ha sejtették is volna lehet-e ezt hibának tekinteni???
     
  • A magyar felsőbbrendűség hangoztatása a többi környékbeli néppel szemben, amit említ (más szóval :-) ), szerintem alapvetően olyan dolog, ami ha igaz is, nem visz előre.
    (ez azért valamennyire rímel az általa említett gazda vs cseléd dologra, ami témánál meg is említi, hogy ez a "népi" (értsd: konzervatív)  vonal a gondolkozásában (tehát ez különbözteti meg egy urbánus liberálistól.) Véleményem szerint ez a gondolkozás eppen a témában itt nem sok eredményt hoz, inkább hátráltatja a megoldást
     
  • Előkerül a szokásos "jól bántunk-e a nemzetiségeinkkel" is de nagyon-nagyon furcsa, hogy nem merül fel, hogy vajon mennyire volt elkerülhető az ország feldarabolása (főleg Bayer történelemtanár mivolta mellett furcsa).
    Mert az kétségtelen, hogy a magyar lakosság ilyen elcsatolása súlyosan igazságtalan volt, azonban ez a korszak a nemzetállamok létrejöttének korszaka volt. Az, hogy tiszta vagy majdnem tisztán nemzetiségek által lakott területeket elcsatoltak az sajnálatos de én ezt nem nevezném igazságtalannak. Én elfogadom a népek önrendelkezési jogát. És hogy is kérhetném a magyarokét, ha más népét nem ismerném el. Ismétlem, azonban az, hogy tisztán magyarok lakta területeket elcsatoltak az súlyos igazságtalanság és ezt orvosolni kellene (autonómia vagy máshogy)
     
  • Én azt gondolom, hogy trianon feldolgozásához ezt ez előző pontot kell megérteni valamint valahogy előre felé nézni. Erre lehet példa pl a https://index.hu/kulfold/2020/06/03/szlovakia_trianon_igor_matovic_felv… valamint elérni, hogy a külhoni magyarok megfelelő jogokat kapjanak az adott országban. Mert a kettős állampolgárság az nem arról szól, az arról, hogy magyar állam mit nyújt. De nekünk azt is el kellene érnünk, hogy az adott állammal jóban legyünk és az adott állam jól bánjon az ottani magyarokkal. Én azt gondolom, hogy eddig az összes kormány rosszul kezelte ezt a dolgot. Vagy nem kezelte sehogy Szerintem a mostani irány szándéka jó, de az implementáció rossz de hogy eredményt nem igazán értek el ebben az biztos. (de lehet, hogy tévedek és ebben annyira nem is vagyok képben na meg persze ne legyünk naivak, van amikor egy politikusnak fontosabb a hatalom (biztos hallottunk már ilyet) és az emiatti érdekei mást kívánnak, mint a megegyezést :-) )
     
  • Bayer elmondja, hogy fogjuk fel úgy, hogy az ország és Trianon végeredménye egy sikertörténet olyan értelemben. mert a magyarság egy ilyen esemény után is megmaradt.
     
  • Érdekes, hogy Bayer elmondja, hogy a 100. évfordulóra össze kellene hozni az utódállamokat egy asztalhoz kimondva, hogy elfogadjuk egymást. Kíváncsi lennék rá, hogy ezzel a kezdeményezéssel mi lett (mert Bayer azt mondja, hogy ezt a kezdeményezést képviselni fogja a kormány irányába. Persze megint csak azt lehet mondani, hogy ne legyünk naivak, ki lehetne találni, hogy mi történhetett, csak végig kell gondolni, hogy kinek nem lenne ez az érdeke). Persze meg lehet valósítani a 101. vagy későbbi évfordulón is...
    Kis adalék még ehhez: A https://444.hu/2020/06/04/bayer-zsolt-gulyas-martonnak-nonszensz-szaz-e… szerint: "Két évvel később, 2019-ben a Párbeszéd képviselője, Kocsis-Cake Olivio azt vetette fel a parlamentben, hogy olyan emléknap kellene a századik évfordulón, amiben a szomszád országokat is bevonják. Bayer Zsolt és társai a Sajtóklubban egymásra licitiválva gyalázták ezért. A Partizán a most közölt videó alá azt írta: „Azért döntöttünk a teljes interjú publikálása mellett az emléknap alkalmából, mert a videóban látható párbeszédtől a kormányoldal szisztematikusan elzárkózik: miközben a jelen felvétel annak a bizonyítéka, hogy a diskurzus létre tud jönni, ha van rá szándék, és ha létrejön, azzal fontos ismereteket és tudásokat szerezhetünk egymással kapcsolatban.”"
     
  • Az interjú kb három éve készült

 

Egy kis csipkelődés: vannak olyan részek, amikor elismeri, hogy van benne is liberális vér :-)

Hozzászólások

Ő is volt már minden, meg annak az ellenkezője is. Az engem sokkal inkább foglalkoztató kérdés inkább az, hogy ezt miért felejtik el neki és hogy ez miért nem okoz zavart az ő és mások okos kis fejében. Habár az az egy szó, hogy "ügynökakták" sok mindent megmagyaráz.