Távoli asztali kapcsolat win/linux/mac-ről linuxra

Fórumok

Sziasztok

Van VNC-n kívül esetleg valami szép és univerzális megoldás arra, hogy windows/linux/mac lássa a távoli linuxos munkaállomás asztalát és akár 8-12 órát le tudjon nyomni előtte?

Listákat néznek, formokat töltenek ki, gombokra kattintanak. Nem FPS játékok mennek rajta, de azért kell egy normális képfrissítés a felhasználói élményhez.

Hozzászólások

Van egy aktív hirdetés itt az oldalon ahol nagyon jól össze van szedve ez a téma.

Ha valamivel én kiegészíteném még a cikket akkor az Apache Guacamole-t tenném még a listához.

Ezt nem is ismertem, de így elsőre nagyon jónak tűnik...
Minden működik minden irányban, egy dolgot kivéve: az androidos telefonomhoz egyelőre nem tudok csatlakozni.

Az Anydesk is jó, de néha problémám adódik a billentyűzettel. (Az Anydesk ablak időnként "elnyeli" a billentyű fókuszt, így a hívó oldalon nem tudok gépelni.)

Én is linux - linux és windows - linux között is elégedetten használom az x2go-t.

Ami nekem nagyon szimpatikus benne:

- nem kell fizetni érte céges használatra

- nem megy haza connection id-ért és használhatom a létező távolig gép ssh elérését és biztonsági kiegészítőit (privát-publikus kulcsok). Nemcsak egy connection id és password van. Ugyanis az x2go az ssh kapcsolatot használja csak legyen engedélyezve a X forwarding opció az ssh-ban.

- az x2go-ban a session asztal mérete tud igazodni a távoli kliens ablakméretéhez -> ez anydesk-nél nem mindig jön össze tapasztalatom szerint

- a futó sessionről le lehet csatlakozni, majd pedig később vissza lehet csatlakozni a távoli gépen lévő "asztal" kapcsolathoz és ugye ami azon belül elindult futásban is marad amikor nem vagyok kapcsolatban. RPi-n is használható.

- elvileg tud broadcasting-et is, azaz többen tudnak ugyanahhoz a session-höz csatlakozni. Még soha nem próbáltam, de állítólag működik és az oktatásban már használták.

Így hirtelenjében ennyi.

--
Sanyi

Egy idoben eleg sűrűn használtam, de a rossz tapasztalatok miatt átálltam anydesk-re. Azóta csak a német supporter anyázásait látom, amikor bejönne a gépre de csak a sokadik próbálkozásra tud a céges tv-licence alól, miközben én anydeskel simán bent vagyok. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ez mintha nem így lenne már. Bár rég használtam, de emlékeim szerint már akkor volt béta natív linuxos kliens.

szerk: ránéztem, AUR-ban qt5-s függőségei vannak, ez elég natívnak néz ki.

Mondjuk ettől még az anydesk-et ajánlom, arra váltottam, azzal sosem volt gondom.

Való igaz, rég néztem. Átfogalmazom: amikor belenéztem az rpm csomagba, meglepő tapasztalatot szereztem. Vagy futás közben a process listából? Nem tudom, de lényeg az, hogy így volt. Azt nem tudom, most mi van vele.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezek szerint változott a helyzet. Amikor néztem, még úgy volt, ahogy írtam, nem volt natív kliens. Sajnos találkoztam más softwarekkel is, amelyek fennen hirdetik magukról, hogy van linuxos támogatásuk, van deb illetve rpm csomag valóban, benne egy wine meg egy windows-os exe.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Héten kezdtem el használni az anydesk-et. Eddig bevált, simán elérem a win7, win10 és RPi 3B+ gépet is.

Én

Win7 to Debian 10
Debian to Win7
Android to Debian 10

az alábbiakat használtam:

- RealVNC.: talán a legjobb program a háromból, de a debian-ra installálni körülményes, xorg wayland váltásnál voltak gondok, lehet már nincs.
- TeamViewer.: Legtovább ezt használtam, hátránya hogy a telekom netét valamiért nem szerette miután nagyobb csomagot kapott az iroda, plusz ha 2-3 gépre is felkerül akkor bannol az ingyenes verzióból, szóval több gépre párhuzamosan nem ajánlott.
- AnyDesk.: Jelenleg ezt használom nyár óta, meg vagyok vele elégedve, tökéletesen megy.

Talán az AnyDesk amit leginkább ajánlani szoktam a családban, könnyű gyors és egyszerű install és használat.

 

A fent leírtak személyes tapasztalatból származnak, összességében mind a három jó.

Ez egy olyan dolog hogy a TeamViewer akkor is rám fogta hogy üzleti felhasználó vagyok amikor magán célra használtam csak mert az otthoni gépemre csatlakoztam pár alkalommal távoli gépről és a telefonomról.

AnyDesk még soha de soha nem panaszkodott ilyesmi miatt pedig már használom egy ideje, persze valamivel korlátozottabbak a képességei ez is tény de napi 2-3 óra folyamatos kapcsolattal már teszteltem nem problémázott rajta.

Ezt mondom én is. :) egyébként pont hogy az AnyDesk többet is nyújt mint a tv, hiszen alapból tárazza a már használt kapcsolatokat, nem kell külön tarolgatni.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2020. 03. 27., p – 06:13

Mindenképp az asztalt kell látniuk? Nem elég csak az aktuális ablakot?

Mert ha elég az ablak, akkor kliens windowsra felraksz egy xming servert, ssh-n indul a progi linuxon, display pedig a kliens oldali xming.

Az egészet beteszed egy batch file-ba, és kirakod asztalra ikonnak. A user észre sem veszi.

Macerás, de csak egyszer kell összerakni, és nincs third party.

Pár éve csináltam ilyet...

 

[Szerk:] Ja, és nincs közös vágólap. Az adat a helyén marad. ;)

"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

4 éve már panasz nélkül működött. Manapság még jobbak a wan szélességek. :)

Nyilván nem ez a legkényelmesebb, sem a leghatékonyabb módszer. De ha nem akarod hogy az alkalmazás kinn fusson, és szeretnéd korlátozni az adatmentést külső PC-re, akkor ez a barátod.

Topic nyitó feladát nem ismerem. Nekem annó az volt a feladat amit írtam. ~8-10 userre.

Nem mondom, hogy ideális. Megfelel bizonyos feltételeknek. Ennyi. :)

"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Szerkesztve: 2020. 03. 27., p – 16:35

Anydesk (repo-ból települ) 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2020. 03. 27., p – 19:52

Én ilyen irányban keresgélnék, de tapasztalatom egyikkel sincs:

$ sudo apt install krfb
$ sudo apt install gnome-remote-desktop

Ha nem a desktopot akarod áthozni, hanem önálló session-t, arra a tightvncserver csomag és a vncserver megfelelő paraméterezéssel indítva esetleg jó lehet.
Ez utóbbihoz nem kell X sem a szerverre, csak a tightvncserver + ablakkezelő. Nálam fapados módon ez icewm lett.

Én úgy értelmeztem a kérdést, hogy a linuxos asztalát szeretné elérni távolról, ebben az esetben az xrdp-t javaslom, nekem bevált.

Sokáig a nomachines-et használtam, amíg fizetős nem lett a szerver része. Most nézem, megint ingyenes (anno a 3-as verziót használtam utoljára)? Nagyon meg voltam elégedve vele, kb Windows Remote Desktop szintű teljesítmény és integtáltság, session kezeléssel. Egyetlen hátránya (?), hogy windózra a klienst telepíteni kell.

Használtam egy ideig xrdp-t is, pont azért, mert minden windows-ban ott van a kliens hozzá. A teljesítmény javítás miatt xface desktop (xubuntu), rettenet fürge volt WAN-on VPN-en keresztül.

Normális protokoll meglepően kicsi sávszélesség mellett is használható marad. Anno 14.4k-es modemen keresztül RDP-ztünk, és még épp használható volt távoli szupportra. 56k-s transz-atlanti telefonos kapcsolaton már süvített...