Linuxon megszokott speciális karakterek Windowson

A munkahelyi számítógépemen sajnos kénytelen vagyok Windowst használni, amely számos nagyobb illetve kisebb kellemetlenséget okoz. Ez a bejegyzés egy kisebb problémát orvosol :)

Linuxon nagyon megszoktam pár billentyűt, melyek sajnos Windowson nem érhetők el olyan egyszerűen. Szerencsére az AutoHotkey segítségével ez egyszerűen pótolható. A lenti konfigurációval az alábbi karakterek válnak elérhetővé:

  • Ctrl+Alt+T / AltGr+T: …
  • Ctrl+Alt+Z / AltGr+Z: –
  • Ctrl+Alt+O / AltGr+O: „
  • Ctrl+Alt+P / AltGr+P: ”
^!T::
Send, …
return

^!Z::
Send, –
return

^!O::
Send, „
return

^!P::
Send, ”
return

A három pont egyébként Linuxon sincs beállítva alapból, de gyakran használom, ezért azt is felvettem.

Hozzászólások

Úúúú, iszonyú hiánypótló, amit írsz!

Hányszor nyomtam már (lukra futva) AltGr + Z-t én is ilyen helyzetben...

Egy megjegyzés: a Ctrl+Alt és az AltGr egy kalap alá vétele nem illendő dolog, nálam pl. mind a négy Ctrl+Alt-os shortcut rendszeres használatban van.

Az AHK egyébként nagyon jó cucc, de ha szimplán az alap billentyűkiosztás a problémád, arra a mai napig jó a Microsoft Keyboard Layout Creator.

A Layout Creatort annak idején kipróbáltam, de teljesen random időközönként elfelejtette a kiosztást, így egy idő után inkább feladtam.

Ezt a Ctrl+Alt / AltGr témát kifejtenéd? Rettenetesen utálom, hogy Windowson ezek ekvivalensek. Eclipse-ben is egy csomót kell konfigurálnom, mert okos fejlesztők funkciókat raknak Ctrl+Alt+betű kombinációkra, aztán aki nem angol kiosztást használ, az így járt.

Normális esetben az AltGR nem Ctrl+Alt-ot jelent, ezt az MS-nek sikerült a Windowszal elterjesztenie, de van egy csomó program, ami képes megkülönböztetni ennek ellenére is (bár elég szívás, hogy 100 esetből egyszer az InDesign a pontosvessző helyett azt hiszi, hogy Ctrl+Alt+,-t nyomtam, az pedig az Object Scale −5%).

Szóval, ha az AHK-val ilyet csinálok, akkor a jobb Altot várom módosítónak, amit a Windows ügyesen bal Ctrl + jobb Alt formában küld, tehát pl. a felső 99-re így:

<^>!p::Send {U+201D}

minden fele kulso program nelkul a HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Keyboard Layout alatt levo Scancode Map -pal tudod modositeni a billentyuzetlayoutot.

Arra van valami beállítási lehetőség, hogy WSL terminálablakban a három kattintás kijelölje az egész sort (mint linuxban)?