Szívatnak anyám, stop..!

/Szivatnak anyám, stop!  -  Ma már kevesen tudják, e mondat egészen pontosan mit is takar. Sok víz folyt le a Dunán amióta megszületett e varázslatos "szállóige"... :) /

Miközben minden szoftverfejlesztési trend az automatizált működés-működtetés irányába mutat, azzal a felkiáltással, hogy minden felhasználónak könnyebb, egyszerűbb legyen az élete, a közben mindannyiunk élete, - mint felhasználónak mint rendszereket ápolóknak, - egyre nehezebb és egyre több felesleges időpocsékoló tényezővel kell megküzdenünk, lassan nap mint nap, éppen a fejlesztések üteme és a sokszor értelmetlen célja miatt.

(Sanszos, hogy egyes szoftverfrissítések a felhasználók ökológiai lábnyom-méretének növekedését is ténylegesen megvalósítják, mindjárt milliárd felhasználóval szorozva, de persze erre nincs kutatás adat.)

1./ A tök felesleges átnevezések: (Az újabb stabil ágon telepíthető, 1909-es Win-ben mit is jelent az a "Normál felhasználó", amikor a "Korlátozott fiók" megjelölés korábban egyértelműen mutatta a profil jellegét. Ráadásul, a megvalósítás módja is szerencsétlen, ti. közvetlen telepítés után megnyitva a "Felhasználói fiók" lapot, a jelölőnégyzet már a Normál megjelölést mutatja, holott a telepítéskor megadott felhasználó még Rendszergazdai szerepkörben van. Megtévesztő "feladvány", több kevesebb felesleges filózást jelent a gyakorlottabbaknak is, - hát még, akik hirtelen felindulásra gond nélkül elfogadják a jelölőnégyzet mutatta alapfelállást.

2./ Amivel a tiszta telepítést követően csak második napon kellett szembesülnöm, az az automatikus lejátszások mindenhatóvá tételével, semmibe véve azt a tényt, hogy a telepítések után az első feladatom a policy-szerkesztőbe vezet és ott elsők között minden felhasználói profilra maradéktalanul kiirtom az automatikus lejátszást. Ja.., itt sok menüponttal is egyezően, ez a 1909-esnél már semmibe van véve. Helyette, két profil esetén kb. 2x20 menüpontban legördülőkből, grafikusan kiválasztva lehet a kívánt eredményt elérni. A legszebb a dologban az, hogy csak egy helyi USB tárolóra mentés szándékával felcsatolt 2TB-s merevlemezről, a rendszer által mindenáron akart lejátszást tíz másodpercenként felugró hibaüzenettel kívánja erőltetni, és az messze nem az okra hivatkozik, hanem mindenféle társítások megvalósítására hívja fel a figyelmet!)

"E:\ Ehhez a fájlhoz(!!!) nem tartozik társított alkalmazás ennek a műveletnek az elvégzéséhez. Telepítsen egy vagy ha már telepítve van egy, hozzon létre társítást az Alapértelmezett lapon." - - (Atya ég! Milyen javaslatokat lehet találni a javításra erre rákeresve, ép csak a fent jelzett okot nem említik!)

3./ És még az előző hibajegyhez: A társítások javasoltak szerinti erőszakos, ámokfutásos erőltetése már az 1803-as Win-verzió óta tart, mert a TWINUI felirat által elfoglalt ikonok a boga úristennek sem akarnak a választásom alapján általam kijelölt pl. képnézegető program ikonját felvenni, helyette kicsit rázkódva kilépnek és megnyitás után ismét csak TWINUI felirat figyel a, mondjuk 20 ismételt kijelölés után már ugyan csak frusztrált felhasználóra. Arról már nem beszélve, hogy a felhasználók nagy részének a "Windows Store" emlegetése is a "patás ördög" falra festését jelenti, köztük nekem is. De az alapértelmezett programválasztás ilyen módja a végcél, az már számomra is világosan látszik, de amíg csak Windows-szal élünk erre nemet fogunk mondani. (Mert a fejlesztők is ezt tették!)

4./ A legújabb Dropbox verzió szintén az új keletű fejlesztői csodák közé tartozik, bár a háttérben itt is a Win-es api-fejlesztők munkáját sejtem, - mert milyen dolog az, hogy egy kliens-programot nem lehet lebeszélni arról, hogy fusson. A menüben a kilépésre kattintva, ezt követően már 10 másodpercen belül újra ott vigyorog a tálcán az ikonja és folyamatosan felugrik a program regisztrációra vagy belépésre felhívó ablaka. Zavarva ezzel a más jellegű szándékolt munkavégzést. Még akkor is ezt teszi, ha valaki lemond a kiléptetésről és a következő boot-ig az altatást választja. (Gondolom ez csak a belépést követően lenne megoldás, de Winen futó felhős kliens nem kell, hogy feltétlenül minden profilból szinkelni tudjon, - és belépve legyen, főként nem a Rendszergazdaiból! Komolyan, röviden végigkukkoltam minden elképzelhető beállítást, regisztrációs adatbázist, kiirtottam a dropbox-ra vonatkozó ütemezett feladatokat de erről a viselkedésről a rendelkezésre álló szűk fél órában nem tudtam lebeszélni. - Ilyen "fordulatokat" az eltávolíthatatlan, magukat rootkit-tel is védő vírusvédelmi rendszerek produkálnak, legalább náluk van erre ideológia.

5./ A Firefox fejlesztői is gondoskodnak mostanában arról, hogy már azt tervezzem, hogy a céges gépparkról véglegesen eltávolítsam ezt a böngészőt, helyet hagyva a kevésbé erőszakos frissítéseket megvalósító társainak. Mert milyen az, hogy félképernyőn riogatják frissítésre az erről mit sem tudó felhasználót, sőt a háttérben még valamilyen nem oda tervezett kattintásra el is indítják az "update" folyamatot, - persze a restriktív user-mód nem ad lehetőséget a befejezésre, és ekkor a következő napig a felhasználó egyébként sem tudja a Fox-ot böngészésre használni. Vegyék tudomásul végre, nem a fejlesztők mindenhatóságáról szól egy szoftver-eszköz használata, a fejlesztést leginkább társadalmi szolgálatnak tudnám felfogni, ahogyan az orvosokét is. (Ha nem akarom, azok sem gyógyíthatnak meg, ha logikus, ha nem. - A végcél a biztonságos, a napi munkát meg nem zavaró szoftver-működés, nem a "pillanatnyi elmezavarokra" az állandó (akár távoli!) beavatkozás. (A Mozilla is az elmúlt 2 nap alatt, két tizedverzióval is odatett ennek a folyamatnak. Még indokolatlanabb a dolog, hogy itt az "ipari" azaz az "esr", céges  verzióról beszéltem.)

6./ A legszebb az egészben, ha minden megoldásra rövid vagy hosszabb időt rászánva találunk is "How to"-t akkor is egy bizonyos idő után, ha rálesünk, a megfelelő társítások a munkát csak a megszokott módon a gépen végezni akaró felhasználók számára, ismét visszaállítódtak az erre a "jelöld ki ismét majd mi nem fogadjuk" beállításra. (Többek között a egyes régebbi gépekhez vezető "netbios" beállítást is szeretik alapértelmezettre változtatni a frissítések. Aminek ugye az imádott, "megosztott könyvtárak elérhetetlensége" lesz az eredménye.)

Folytathatnám még a sort, de most idő híján félbe kell hagynom a "sírást", természetesen minden ilyen természetű problémát megoldunk a végén, - vagy száműzzük az okozóját, - és bár utálom, de akár az erre szánt időben horgászhatnék is, igaz az sem lenne a mentális épülésemre jobban, vagyis az is az idegeimre menne.., :) -- bár régen nem próbáltam, és már ki tudja...?

Ha tudtok még sorolni hasonlókat, szerintem mindannyiunknak hasznos lenne, mert vannak amelyek számomra még csak "alvómódban" várják a felfedezésüket..., és a tudat ha rágondolok, máris borongóssá tesz.., már előre..!

Hozzászólások

Az 1 és 2-es pont ok.

A 3-assal nem találkoztam, én telepítem a kedvenc képnézegetőmet majd eltávolítom a Windows beépítettjét, 0 problem.

4., a Dropbox egy agresszív szutyok lett, de régóta nem használom, nem tudok nyilatkozni.

Az ötöset nem is értem. Nálam háttérben lefrissül és következő ffox indításnál már az új verzió vigyorog. 0 Interakció, felugró ablak.

A hatosat megint nem értem, worksforme.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993