Rejtélyes notebook lefagyás

Van egy DELL 5480-as notebook, ami az utóbbi hetekben a következőt kezdte el csinálni: Munka közben gondol egyet és csonttá fagy, de olyan szinten, hogy még a Windows naplókban sincs róla bejegyzés. Ami érdekesség, hogy a lefagyás teljesen random, valamikor 10 percenként fagy, de van, hogy 4-6 órát is elmegy egyhuzamban.

Amiket eddig próbáltam:

* Szűz Win 10 telepítés, internetkapcsolattal és anélkül is (hogy ne szedjen le magának drivereket).
* Driverek frissítése, DELL-től beszerezve.
* Driverek frissítése, hardver gyártójától beszerezve.

Mindegyik esetben jelentkezett a fagyás.

Megnéztem AIDA64-el a szenzor adatokat: A CPU 40-55 °C között ingázik stabilan, SSD 30-40 °C terheléstől függően, memória szintén ennyi, szerintem ez így teljesen jó (fixme).

Ezek után elkezdtem tesztelni a memóriát és az ssd-t, de sem a memtest, sem az intel ssd toolbox nem talál hibát (kétszer ismételtem meg a teszteket). A notebookon van egy ún. "ePSA Pre-boot System Assessment" diagnosztikai program, ami végigteszteli a hardverelemeket, de az sem lát hibát (mondjuk ez csak egy 2 perces gyorstesztet tud).

Most ott tartok, hogy két órája indítottam egy Ubuntu live-ot pendrive-ról és betettem egy 10 órás videót, egyelőre még nem fagyott ki.

A kérdés, hogy mivel érdemes még próbálkozni, amivel behatárolható, hogy hol van a hiba? Én SSD/RAM/Win10-re gyanakszom egyelőre, de fura, hogy az op.rendszer friss telepítés után is kifagy.

Hozzászólások

SSD -nél láttam hasonló hibákat, nem vesztes semmit, ha elkezded róla menteni, ami menthető.

Nem akarom elkiabálni, de jött egy tipp, hogy kapcsoljam ki BIOS-ban a C-State-t. Ennek hatására egész hétvégén ment a gép megállás nélkül, plusz a mai napot is kibírta, úgyhogy egyelőre úgy néz ki, hogy megoldódott.

Ha mást nem írok a közeljövőben, akkor ez volt a megoldás, hátha valaki ugyanebbe belebotlik...