Miért használhatatlan az edge

Nem a böngésző, hanem a 2G mobilnetes, ahol már a 3/4G nem müxik? A netes szolgáltatások nincsenek optimalizálva ilyen kis sebességre és nagy késleltetésre, vagy a szolgáltatóknál van valami korlát, konkrét szolgáltatótól függetlenül?

Hozzászólások

Megnéztem az egyik vezető, magyarországi hírportál címoldalát. 18,5 MiB-et töltött le, 158 HTTP kérés keretében.

Végülis, analóg modemmel ez közel két óra lenne - EDGE-dzsel valószínűleg belefér 10-15 percbe.

Hát igen... Az a probléma, hogy már mindenki csak arra megy, hogy az emberek közel 100%-nak van legalább 3G kapcsolata vagy normálisabb vezetékes internet, így nem törődnek az olyan kis rétegigényekkel, hogy alacsony sávszél mellett is használhatóak legyenek az oldalak.

Ezért van, hogy egy-egy oldal Index oldala már ott van, hogy 10 MB felett van betöltés után, mert képeket nem tömörítenek. Behúznak mindenféle keretrendszereket. Lustábbak még abból sem a Minify verziót.

Rendes tesztelés nincs. A fejlesztő gépén megy. Lokálban megy. Gigás net mellett működik neki, akkor nincs már több értelme számára tesztelni, hogy más esetekben hogy viselkedik az oldal.

Ahogy már hosszú ideje hangoztatják: A web a fejlesztés pöcegödre lett. Ott már érezhető, hogy elcsúszott valami, amikor bármelyik böngészőben megnyitva néhány általános oldalt, már megette a böngésző a rendelkezésre álló memória felét.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Ettől kapok agyrothadást, hogy megveszem a kibaszott pixeleket a monitoromhoz, a designerek meg egy kibaszott csíkba rendezik a kibaszott tartalmat, hogy a képernyő kibaszott harmada legyen csak használható, és ezzel meglopnak a monitorom és az áramom kibbaszott árának kétharmadával!

Köszönöm, én maradok ennél: http://motherfuckingwebsite.com/

Én meg attól kapok agyfaszt, mikor túl széles a hasáb, mert valaki azt gondolta, hogy majd 1920px széles oldalt fogok olvasni és kézzel kell CSS-t igazgatnom (hogy aztán midnen szövegbe ágyazott kontent szétessen), mert a designernek még annyi tipográfiai ismerete sem volt, mint nekem. Pedig nekem se sok van.

Ebben az a jo, hogy a content szelessegenek meghatarozasat visszaadja az ablakkezelonek: amilyen szelesre nagyitod a bongeszot, akkora lesz a tartalom.

Ha full screen tartalmat akarsz, akkor full-screenre nyitod a bongeszot; ha half-screen tartalmat akarsz, akkor fele akkorara nyitod a bongeszot.

A bongeszonek hypertext megjelenitese a feladata, nem pedig a kepernyod helykihasznalasanak optimalizalasa. Arra ott van a DE.

Ezekre - mint webfejlesztő - hadd reagáljak:

"Hát igen... Az a probléma, hogy már mindenki csak arra megy, hogy az emberek közel 100%-nak van legalább 3G kapcsolata vagy normálisabb vezetékes internet, így nem törődnek az olyan kis rétegigényekkel, hogy alacsony sávszél mellett is használhatóak legyenek az oldalak."

De - ha a megrendelő kifizeti, akkor simán lehet 2G-ig lemenni az optimalizálással. A "gond" ezzel csak az, hogy _nagyon_ sokat kell ehhez reszelni, amit a megrendelők 99%-a nem igényel.

"Ezért van, hogy egy-egy oldal Index oldala már ott van, hogy 10 MB felett van betöltés után, mert képeket nem tömörítenek. Behúznak mindenféle keretrendszereket. Lustábbak még abból sem a Minify verziót.

Rendes tesztelés nincs. A fejlesztő gépén megy. Lokálban megy. Gigás net mellett működik neki, akkor nincs már több értelme számára tesztelni, hogy más esetekben hogy viselkedik az oldal.

Ahogy már hosszú ideje hangoztatják: A web a fejlesztés pöcegödre lett. Ott már érezhető, hogy elcsúszott valami, amikor bármelyik böngészőben megnyitva néhány általános oldalt, már megette a böngésző a rendelkezésre álló memória felét."

Ezekben az esetekben azért nagy eséllyel az játszik közre, hogy a "fejlesztő" itt inkább egy pluginhuszár WP-kattintgatós emberke, aki nem ért a fejlesztéshez, csak összerakott egy esztétikus(nak gondolt) oldalt.

Nyugalom, én is mondjuk azt webfejlesztésből élek most, tehát nem csak partszélről kiabálok be. :D

Persze, mindent lehetne optimalizálni, de ismerem a vevő oldalt is, hogy csak az a lényeg számára, hogy működjön és ők sem törődnek már olyannal, hogy az ilyen rétegigényekkel foglalkozzanak. A fejlesztő meg hülye lenne plusz órákat beleölni ebbe csak jófejségből.

A probléma, hogy nem csak WP-kattingatós fejlesztőknél tapasztaltam már ezt. Ott is borzalom a dolog az biztos. A gond, hogy a legtöbb ahol ilyesmikkel találkoztam olyan emberek kezéből jött, akik gyorstalpalókon tanultak fejleszteni. Ott megtanítottak neki egy-két framework-öt felületesen használni, majd a legapróbb dolgokhoz is behúzzák az egész framework-öt, holott pár sor írással nulláról is meglehetne oldani. Ezután meg már ott vagyunk, hogy egy-két funkció miatt (jobb esetben) egy keret be van húzva az oldalba.

De mondok jobbat, van olyan ismerősöm, aki régóta foglalkozik webfejlesztéssel. Egyszer aláraktak valamilyen keretrendszert és onnantól bármibe kezdett mindig ahhoz nyúlt egyből, holott adott feladathoz overkill lett a megoldás.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

+ a mobilszolgáltatók is veszik ki a 2G alól az erőforrásokat.

Ergo hiába van kiírva h EDGE, az gyakorlatilag olyan mintha a nem lenne net , a ping se megy , ill . sima szöveges üzenetküldő programok se működnek legtöbbször.

------------------------------------------
“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Az, hogy azonnal megkapj minden push üzenetet, állandóan kapcsolatban kell lenni a szerverekkel - kell a folyamatosan aktív TCP kapcsolat. Ezen kívül persze a folyamatos cloud sync az, ami adatkapcsolatot visz el.
Az 5-8 kbyte/sec mondjuk nagyon sok, szerintem az sima kínai lehallgatás lesz.

TCP kapcsolat fenntartásához elég pár percenként néhány packet. A cloud syncnek sem kellene többnek lennie, ha nem változik semmi. Persze, ha a cloud sync igyekszik mindent eltárolni rólad amihez hozzáfér, akkor lehet ennyi simán. Adunk olcsóbban egy telefont, viszont másodpercenként 5-8 kbytenyi adatot fogunk gyűjteni rólad, csupán a te érdekedben. Sounds good! :P

A hup bejön Edge-en is, csak kicsit lassabban :-)

Itt eléggé a webes részt fogta meg mindenki.

Én EDGE esetében megfognám azt is, hogy miért olyan k.rva lassú pl egy SSH terminal. Ott azért annyi "forgalom" nem szaladgál. De amikor lenyomod a gombot és haladtok 1km-ert és megjelenik a betű .. az úgy azért elég gáz :)

(btw Budapest -> Kecskemét M5 , néhány szakaszán sikerült ilyenbe beleszaladni mikor más lehetőség nem volt, csak a telefon + a terminal egy adott problem megoldására)

ps.: Bár itt lehet belezavart hogy az android is akart mindenfele kommunikálni. Úgy már érthető hogy az SSH is csiga volt.