Túlmelegedés

 ( gee | 2019. szeptember 19., csütörtök - 14:59 )

Van egy laptopom. Új korában is hajlamos volt a túlmelegedésre, bár akkor főleg Windows alatt jelentkezett a probléma (pl. tömörítéskor). Pár éves korában, még a 3 éves garancia lejárta előtt ki is jött egy ember a HP-től és kicserélte a hűtés pár alkatrészét, megtakarítgatta, javult a helyzet. Nem állt le ugyanattól a terheléstől.

Közben eltelt megint 6 év, és most már kezd megint nem rendesen hűlni. Persze most már nem garanciális, maximum a ventilátor elé beszorult pormacskákat tudom kiporszívózni, meg a rátettem egy dokkolóra, így az alján a ventilátor másik nyílása is kb. két ujjnyi magasan lett (ezt megfigyeltem, hogy ha az asztalon van, köszködik a levegő beszívásával, felpolcolva lényegesen jobban hűt.

A lényeg az, hogy mostanában ha pl. elindítok egy video tömörítést, akkor kiírja, hogy elmolyol rajta 2-3 órát, de kb. 1 óra munka után kikapcsol, hogy megvédje saját magát.

A kérdésem az, hogy a mechanikus javítgatások mellett (beütemeztem egy új porszívózást, ráirányítok majd egy külső ventilátort) szoftveresen milyen lehetőségeim lehetnek.

Amennyiben nem kritikus, hogy mennyi idő alatt végez (mert mondjuk este elindítom és csak az érdekel, hogy reggelre legyen kész, az nem, hogy 2, 3 vagy 6 óra kellett hozzá), van-e valami olyan módszer, amivel korlátozni tudom a melegedést?

Olyasmik jutottak eszembe, hogy elindítom konzolról, és ha melegnek tűnik, akkor kézzel felfüggesztem a processzt (de ehhez persze figyelni kell órákon át, messze nem az ideális megoldás).
Vagy ugyanezt automatizálva: időzítve vagy valami hőmérsékletet figyelve suspend ha hűteni kell, kis várakozás után resume.

Vagy van-e esetleg olyan beállítás, amivel azt lehet mondani, hogy adott processz csak a processzor negyedét, nyolcadát használhatja?
Esetleg leveszem a max órajelet a minimumra, aztán tovább tart de kevésbé melegszik.
Vagy bármi hasonló, ami most segíteni tudna?

HP8440p, i7 (2010 vagy 2011-es), 4G RAM. Mostanában főleg linuxszal használom.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Meleg levegőt fúj ki üvegelve a CPU-t? Ha hideget fúj ki akkor lehet elszökött a gáz a heatpipe-ből. BIOS a legfrissebb?

+1
Szét kell szedni és úgy kipucolni rendesen. Kívülről nem férsz hozzá rendesen. Esetleg lehet vékony, hosszú csővel rendelkező sűrített levegővel megpróbálni kitisztítani.

Igen, ez lesz. Már rendeltem hozzá pasztát. Csak arra gondoltam, hogy addig is, amíg a takarítás le nem megy, hátha van, amit csinálhatok. Workaround.

+1

Igen, meleget fúj, üveghangon járva.

BIOS? Fogalmam sincs.

cpupower frequency-info
Ebben kiir valami ilyet, hogy: hardware limits: 400 MHz - 3.50 GHz
sudo cpupower frequency-set -u 400MHz #ez a felso limitet allitja at a megadottra

Epp a napokban kellett :)

Ja, es a sensors parancs ad homerseklet adatokat.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Na, ilyen csomagom nem volt még.

Úgy emlékszem, régebben a /sys alatt voltak mindenféle fájlok, amiket cat-tal lehetett kiíratni, és ha jól emlékszem, a paramétereket módosítani is.

Megnézem majd, mit tud ez a csomag.

Köszi

Na ez a workaround gyönyörűen működik.

2.8-ról 2.0-ra visszavéve a sebességet a ventilátor a leglassabb fokozaton jár.
2.53GHz-en a közepes sebességen fújja a langyos levegőt.

Javaslok egy procipaszta + ha van gap-pad cserét, sokat tud javítani a helyzeten. Milyen prociról beszélünk amúgy?

Végső esetben bios-ban vissza tudod venni a procifeszt, ha nincs rá beállítás akkor vagy custom bios (nem javaslom), vagy pedig simán nem engeded hogy 100%-on menjen a cpu.

Jártam már így egy régi AMD procis laptoppal, nem lehetett kordában tartani a melegedést se új pasztával se új gap-padokkal,mindenhogy meghaladta az annak a procinak normálisnak számító hőfokokat,ill. brutál hangos volt amikor maxon pörgött a venti. Úgy oldódott meg, hogy lejjebb vettem a proci teljesítményét 70%-ra, pont arra az értékre ahol még nem kapcsol sugárhajtómű fokozatba a ventillátor, és még a teljesítménycsökkenés is "elviselhető".

szerk: az 1. generációs i széria eléggé szeret melegedni amúgy...
Megfontolandó lehet egy proci csere is, egy kevesebbet fogyasztó, ergó kevésbé melegedős i5-re...

model name : Intel(R) Core(TM) i7 CPU M 640 @ 2.80GHz

Mi az a gap pad?

Idézet:
vagy pedig simán nem engeded hogy 100%-on menjen a cpu.

Ezt hogyan?

Idézet:
Megfontolandó lehet egy proci csere is, egy kevesebbet fogyasztó, ergó kevésbé melegedős i5-re

Nem vagyok otthon ezekben a dolgokban, utoljára a 90-es években desktop gépekben upgrade-eltem processzort. Nem egyszer az eltérő socket miatt laptop és memória csere is jött a processzor cserével.
Laptopokban is lehet procit cserélni? 9 éves laptopba a mostani procik belemennek, vagy keresnem kell valamit, ami valamivel újabb de kompatibilis?

Elsőre újrapasztáznám a processzort, illetve a gap padokat (hűtőpad, hővezető lap) kicserélném, leterhelném és megnézném a hőfokokat. Ha ez nem hoz változást akkor vagy visszavenném a proci teljesítményét (windows-ban vezérlőpultban be lehet állítani ezt, linuxnál nem tudom hogy van) vagy kicserélném a procit pl egy i7-620LE -re ami a 35w-al szemben csak 25w-ot fogyaszt, 2ghz az alap és 2.8ghz a turbó órajele (ugyanúgy 2 mag 4 szál). Ezzel nem sokat vesztenél teljesítményben.

szerk:
Az arctic-nak van itthon is elérhető jó minőségű gap-padja több fajtában (vastagság, hővezető képesség), és méretben is.

szerk2:
Ha gondolod szívesen segítek az upgrade-nél tanácsokkal tippekkel, ha gondolod írj privátot.

Szét kell szedni, kopresszorral+ecsettel kipucolni. Hővezető pasztát lecserélni, mert ennyi idő alatt simán megkemányedik.

Baszki, 3-szor olvastam el, mert nem értettem, miért akarod koproceszzorral kipucolni....

"Bizonyos embereket megnyugvással tölthet el a tény, miszerint a medúzák nagyon régóta élnek a földön agy nélkül."

Haha, én is

Ó. Na, igen, így hiányosan kissé elgondolkodtató a dolog. :)

Banyek, addig nem esett le, hogy nem coprocessor, amíg a te kommentedet nem olvastam.

a gond az, hogy altalaban nem annyi hogy ujrapasztazod. vannak szintbeli kulonbsegek az egyes hutendo feluletek kozott pl. gpu cpu northbridge. ezeket a legritkabb esetben kovetik le a hutoborda-heatpipe kombo kialakitasanal. ezert kulonbozo vastagsagu hovezeto lapkak (nem tudom pontosna hogy hivjak ezeket) kellenek, mert egyebkent rosszabb lesz a hutes mint elotte. a rogzites altalaban vegallasig huzhato, nem lehet "repeszteni" csak fix magassagra huzza a bordat. ezeknek a hovezeto "lapkaknak" a vastgasagat eleg nehez pontosan beloni, 0.1-0.2 mm-es lepezkozokben kaphatok szinte minden meretben.
mielott nekiesnel lepucolni a regi pasztat/hovezeto lapot nem art felkeszulni erre az eshetosegre is.

Gap pad-nak hívják őket. Ha az ember megnéz yt bontó videót, akkor általában le lehet venni, mi kell hozzá. Amellett meg mindent be lehet szerezni, szétszeded, le lehet mérni.

Én az Arctic thermal padjait használom.

Letisztítok minden felületet, ahol a borda érintkezik, és nem tapadós gyurmából egy pici gombócot teszek a felületekre. Visszarakom a hűtést, meghúzom a csavarokat.
Leszedem újra, és összehasonlítom a kilapított gyurmát a thermal paddal vastagságával. 0,5-2mm-ig vannak. A következő, eggyel nagyobb méretet teszem rá, és így tuti a kontakt.

Egy HP 450G1-em van, 15-20(!) fokot is csökken ilyenkor a meleg levegő hőmérséklete (infrával mérve.)

Esetemben a hideg levegőt a Q,W,E,A,S,D billentyűk oldalában lévő lyukakon veszi. :)
Azt is ügyesen ki kell tisztítani.

És nem is kell mélyre ásni! A bill alatt van rögtön.
https://youtu.be/2s-Q1TJd9mU?t=130

Kívülről nem lehet rendesen kitakarítani, szét kell szedni és hővezető pasztát cserélni. Ha jót akarsz akkor ilyenre Aerocool MX4. Ez szinte biztos, hogy javítani fog rajta.

Ha ez ugyanaz, mint az Arctic MX-4, akkor rosszat nem tudok rá mondani.
Az árán kívül.

Igazad van Arctic mindig összekeverem őket...

8 évet ígérnek a kikeményedésig, ez a tapasztalat alapján igaz is.

https://www.arctic.ac/eu_en/mx-4.html

Én erre a cpulimit-et használom. Egyszerű, mint a faék, brutál pontos és célzottan hat=nem az egész gépet fogja vissza. Néha kell az ffmpeg miatt.
Ez itten meg egy jó leírás a lehetőségekről:
https://scoutapm.com/blog/restricting-process-cpu-usage-using-nice-cpulimit-and-cgroups

Jól hangzik, majd tesztelem.

Köszi!