[megoldva] Túlmelegedés

Fórumok

Van egy laptopom. Új korában is hajlamos volt a túlmelegedésre, bár akkor főleg Windows alatt jelentkezett a probléma (pl. tömörítéskor). Pár éves korában, még a 3 éves garancia lejárta előtt ki is jött egy ember a HP-től és kicserélte a hűtés pár alkatrészét, megtakarítgatta, javult a helyzet. Nem állt le ugyanattól a terheléstől.

Közben eltelt megint 6 év, és most már kezd megint nem rendesen hűlni. Persze most már nem garanciális, maximum a ventilátor elé beszorult pormacskákat tudom kiporszívózni, meg a rátettem egy dokkolóra, így az alján a ventilátor másik nyílása is kb. két ujjnyi magasan lett (ezt megfigyeltem, hogy ha az asztalon van, köszködik a levegő beszívásával, felpolcolva lényegesen jobban hűt.

A lényeg az, hogy mostanában ha pl. elindítok egy video tömörítést, akkor kiírja, hogy elmolyol rajta 2-3 órát, de kb. 1 óra munka után kikapcsol, hogy megvédje saját magát.

A kérdésem az, hogy a mechanikus javítgatások mellett (beütemeztem egy új porszívózást, ráirányítok majd egy külső ventilátort) szoftveresen milyen lehetőségeim lehetnek.

Amennyiben nem kritikus, hogy mennyi idő alatt végez (mert mondjuk este elindítom és csak az érdekel, hogy reggelre legyen kész, az nem, hogy 2, 3 vagy 6 óra kellett hozzá), van-e valami olyan módszer, amivel korlátozni tudom a melegedést?

Olyasmik jutottak eszembe, hogy elindítom konzolról, és ha melegnek tűnik, akkor kézzel felfüggesztem a processzt (de ehhez persze figyelni kell órákon át, messze nem az ideális megoldás).
Vagy ugyanezt automatizálva: időzítve vagy valami hőmérsékletet figyelve suspend ha hűteni kell, kis várakozás után resume.

Vagy van-e esetleg olyan beállítás, amivel azt lehet mondani, hogy adott processz csak a processzor negyedét, nyolcadát használhatja?
Esetleg leveszem a max órajelet a minimumra, aztán tovább tart de kevésbé melegszik.
Vagy bármi hasonló, ami most segíteni tudna?

HP8440p, i7 (2010 vagy 2011-es), 4G RAM. Mostanában főleg linuxszal használom.

Hozzászólások

Meleg levegőt fúj ki üvegelve a CPU-t? Ha hideget fúj ki akkor lehet elszökött a gáz a heatpipe-ből. BIOS a legfrissebb?

cpupower frequency-info
Ebben kiir valami ilyet, hogy: hardware limits: 400 MHz - 3.50 GHz
sudo cpupower frequency-set -u 400MHz #ez a felso limitet allitja at a megadottra

Epp a napokban kellett :)

Ja, es a sensors parancs ad homerseklet adatokat.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Javaslok egy procipaszta + ha van gap-pad cserét, sokat tud javítani a helyzeten. Milyen prociról beszélünk amúgy?

Végső esetben bios-ban vissza tudod venni a procifeszt, ha nincs rá beállítás akkor vagy custom bios (nem javaslom), vagy pedig simán nem engeded hogy 100%-on menjen a cpu.

Jártam már így egy régi AMD procis laptoppal, nem lehetett kordában tartani a melegedést se új pasztával se új gap-padokkal,mindenhogy meghaladta az annak a procinak normálisnak számító hőfokokat,ill. brutál hangos volt amikor maxon pörgött a venti. Úgy oldódott meg, hogy lejjebb vettem a proci teljesítményét 70%-ra, pont arra az értékre ahol még nem kapcsol sugárhajtómű fokozatba a ventillátor, és még a teljesítménycsökkenés is "elviselhető".

szerk: az 1. generációs i széria eléggé szeret melegedni amúgy...
Megfontolandó lehet egy proci csere is, egy kevesebbet fogyasztó, ergó kevésbé melegedős i5-re...

model name : Intel(R) Core(TM) i7 CPU M 640 @ 2.80GHz

Mi az a gap pad?

vagy pedig simán nem engeded hogy 100%-on menjen a cpu.

Ezt hogyan?

Megfontolandó lehet egy proci csere is, egy kevesebbet fogyasztó, ergó kevésbé melegedős i5-re

Nem vagyok otthon ezekben a dolgokban, utoljára a 90-es években desktop gépekben upgrade-eltem processzort. Nem egyszer az eltérő socket miatt laptop és memória csere is jött a processzor cserével.
Laptopokban is lehet procit cserélni? 9 éves laptopba a mostani procik belemennek, vagy keresnem kell valamit, ami valamivel újabb de kompatibilis?

Elsőre újrapasztáznám a processzort, illetve a gap padokat (hűtőpad, hővezető lap) kicserélném, leterhelném és megnézném a hőfokokat. Ha ez nem hoz változást akkor vagy visszavenném a proci teljesítményét (windows-ban vezérlőpultban be lehet állítani ezt, linuxnál nem tudom hogy van) vagy kicserélném a procit pl egy i7-620LE -re ami a 35w-al szemben csak 25w-ot fogyaszt, 2ghz az alap és 2.8ghz a turbó órajele (ugyanúgy 2 mag 4 szál). Ezzel nem sokat vesztenél teljesítményben.

szerk:
Az arctic-nak van itthon is elérhető jó minőségű gap-padja több fajtában (vastagság, hővezető képesség), és méretben is.

szerk2:
Ha gondolod szívesen segítek az upgrade-nél tanácsokkal tippekkel, ha gondolod írj privátot.

Nézz rá a BIOS beállításokra is, elképzelhető, hogy onnét is vissza tudod fogni a lovakat. Nekem pl. a céges DELL gépen ki kellett kapcsolni valami feature-t mert úgy elengedte a procit, hogy rendszeresen maximális sebességen bekapcsolt a hűtőventilátor. (Valami olyasmi volt - de majd úgy is kijavítanak - h gyakorlatilag rövid időre engedte magát a gyári max. órajel fölött járni és ezt előszeretettel ki is használta valamiért.)

Szét kell szedni, kopresszorral+ecsettel kipucolni. Hővezető pasztát lecserélni, mert ennyi idő alatt simán megkemányedik.

a gond az, hogy altalaban nem annyi hogy ujrapasztazod. vannak szintbeli kulonbsegek az egyes hutendo feluletek kozott pl. gpu cpu northbridge. ezeket a legritkabb esetben kovetik le a hutoborda-heatpipe kombo kialakitasanal. ezert kulonbozo vastagsagu hovezeto lapkak (nem tudom pontosna hogy hivjak ezeket) kellenek, mert egyebkent rosszabb lesz a hutes mint elotte. a rogzites altalaban vegallasig huzhato, nem lehet "repeszteni" csak fix magassagra huzza a bordat. ezeknek a hovezeto "lapkaknak" a vastgasagat eleg nehez pontosan beloni, 0.1-0.2 mm-es lepezkozokben kaphatok szinte minden meretben.
mielott nekiesnel lepucolni a regi pasztat/hovezeto lapot nem art felkeszulni erre az eshetosegre is.

Én az Arctic thermal padjait használom.

Letisztítok minden felületet, ahol a borda érintkezik, és nem tapadós gyurmából egy pici gombócot teszek a felületekre. Visszarakom a hűtést, meghúzom a csavarokat.
Leszedem újra, és összehasonlítom a kilapított gyurmát a thermal paddal vastagságával. 0,5-2mm-ig vannak. A következő, eggyel nagyobb méretet teszem rá, és így tuti a kontakt.

Egy HP 450G1-em van, 15-20(!) fokot is csökken ilyenkor a meleg levegő hőmérséklete (infrával mérve.)

Esetemben a hideg levegőt a Q,W,E,A,S,D billentyűk oldalában lévő lyukakon veszi. :)
Azt is ügyesen ki kell tisztítani.

Kívülről nem lehet rendesen kitakarítani, szét kell szedni és hővezető pasztát cserélni. Ha jót akarsz akkor ilyenre Aerocool MX4. Ez szinte biztos, hogy javítani fog rajta.

Na, csak mondom: szétszedtem, a hővezető pasztát kicseréltem, a réz radiátort kitakarítottam (porszívó + ecset), és jó lett.
Kb. háromnegyed évig, aztán elkezdett időnként megint túlmelegedni és kikapcsolni.
Egy ideig azt a megoldást használtam, hogy a processzor max. sebességét visszavettem a 2.8GHz-ről a cpupower paranccsal 2.53GHz-re, ezzel a hőmérséklet a 82-83 fok fölé nem ment, és látszólag mindent tudott csinálni a gép, amit korábban próbáltam (az egyik ilyen tipikus példa webinar felvétele volt: ott volt a webinar kliens program, meg a simplescreenrecorder, ha ezek mellett a másik képernyőn még böngészőben valamit akartam, akkor már időnként túlmelegedett a frekvencia visszavétele nélkül).

Idővel elegem lett, újra szétszedtem, de most nem vettem le a heatpipe-ot, vettem egy sűrített gázos palackot, kifújtam a levegő beszívó és kifújó rácsot. Főleg a beszívó részben elég sor lerakódott por volt. Most frekvencia szabályzás nélkül nem megy jellemzően 72 fok fölé a hőmérséklet, és amint abbahagyom az intenzív proci használatot, rögtön visszaesik 48-54 fok körüli tartományba. Ezzel teljesen elégedett vagyok.

Nem tudom, hogy egy éve a paszta kicserélése segített-e valamit vagy az 5 éves paszta megfelelően működött-e, viszont nagyon úgy tűnik, hogy a porszívó és ecset ugyan sokat javított, de nem lett tökéletes az eredmény. A sűrített gázos palack viszont jó vétel volt, megérte az árát. Legfeljebb majd évente fújkálom, ha itthon ennyi port összeszed ilyen hamar.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

1 éve takarítottam ki és pasztáztam újra a ThinkPad X220-am és máris újra takarításra szorul, pedig minőségi Arctic MX4 pasztával lett újrapasztázva és a lakásból sem viszem ki. Szerintem a hőcsőből ment ki a gáz, és már nem vezeti a hőt rendesen. Ezek a régi laptopok ilyenek, jobban melegedtek eleve (nagyobb csíkszélesség, nagyobb TDP), és már erősen korosodnak, azért 8-10 év után megeszi ezeket az idő vasfoga.

Ha már nagyon nem segít a rendszeres kitakarítás se, akkor vagy az egész hűtőt kell rajta lecserélni, vagy az egész laptopot. Én is le akarom már cserélni az X220-at, el is van rá téve a pénz, de amit kinéztem, IdeaPad 5 (vagy másik Ryzen 4700U / Ryzen 4xxx + 16 GB dual channel RAM + FullHD IPS) laptop nem kaphatók UK-ben, koronabasz miatti hiány van. Meguntam már az X220-szal szenvedést, jól jönne a vérfrissítés, 4-8 mag, Vulkan támogatás, normálisabb kijelző, stb..

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

A passzív hűtésű gépben épp úgy tönkremehet a hűtőcső, épp úgy kiszáradhat a paszta, csak a ventit és ventizajt úszod meg, és a ventik által behúzott port. Azt meg megette a fene, ha egy gépnél már újkorában úgy kezdődik, hogy nem használatom itt meg ott, és könyvet vagy hűtőpadot kell alátenni, meg jajj, ránézni sem szabad, mert baja lesz a szemlenyomatoktól. Már így is gond, hogy aktív hűtésnél is elment az iparág a papírvékony gépek irányába, amikben nincs hely rendes hűtésnek, és akár ventis, akár anélküli, már új korában 90-100 fokon throttlingol, még 15W-os ultralow power procival is. Ezeket inkább passzolom, nem fogok azért fizetni, hogy szívjak vele, simán szívni itt van a mostani gépem, az legalább ingyen van.

Persze a másik véglet se jó, mikor egy gyártó hűtésmániás. Pár hónapja vissza kellett küldenem egy Asus GL702ZC gamer laptopot. Kifejezetten sajnáltam, kellemesen nagy batár, 17 colos gép volt, masszív ház, tűrhető IPS FullHD kijelző, elmegy szintű full billentyűzet (rendes kurzormozgató és numpad résszel), asztali komponensek voltak benne, Ryzen 1700, RX560, 2×8 GB DDR4, stb., szóval teljesítményre sem volt vele probléma. De a hűtése olyan elviselhetetlenül hangos volt, hogy nem lehetett mellette megmaradni, szó szerint, éjszaka majdnem felkeltettem vele a többieket pár szobával arrébb, szerverek elbújhattak mellette süvítésben, komolyan mondom. Pedig ebben volt hely a hűtésnek, meg le is tudta hűteni a gépet megfelelően, se melegedés, se throttlingolás, csak hát elviselhetetlenné és lehetetlenné tette az egész laptop használatát, pedig én nem vagyok csendsznob. Ráadásul még fan curve-ot meg venti fordulatszámot se lehetett állítani, se a BIOS-ban, se szoftveresen.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Azért az egy eléggé szélsőséges eset, ha ágyon egyáltalán nem szellőzik a gép. Ettől eltekintve semmi baj nincs vele. Használok egy ilyen picikét munkára, egy másikat meg kaja receptet nézni, online rádiót hallgatni bluetooth irányba, néha filmet nézni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem a hőcsőből ment ki a gáz, és már nem vezeti a hőt rendesen.

Azért nem hiszem, hogy ez a helyzet az enyémmel, mert amikor meleg a proci, akkor nagyon meleg a kifújt levegő. Szóval szerintem a meleget sikeresen elhozza a procitól a radiátorig, csak az átfújt levegő mennyisége nem elég, hogy a hőt elvigye innen. Tisztítás után meg elég levegőt tud átfújni a bordák között.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.