Ubuntu kezdonek windows helyett

Fórumok

Van egy baratom aki par evente megker hogy szerezzek be neki egy laptopot amit alap dolgokra hasznal (bongeszgetes, kis doksi szerkesztesm filmnezes).
Eddig mindig zsigerbol windows-al szereztem be neki a gepet, mert hisz magatol ertetodott hogy egsyzeru mezei felhasznalonak az kell.
A kerdesem az lenne hogy hol tart manapsag az otthoni linux felhasznalas (pl Ubuntu)? Mernetek-e Linux-al telepitett gepet adni egy ilyen emberkenek ugy hogy nem lesz a kozeleben senki aki tud segiteni kerdes vagy baj eseten.
En jo par eve (miota macen dolgozok) nem hasznaltam asztali gepen linuxot szoval tapasztalatom nincs benne. Anno mikor Ubuntut hasznaltam (10 eve kb) mar nagyon kenyelmes volt de kellett meg heggesztgetni kezzel par dolgot.
Ha most feltelepitek neki egy teszem azt Ubuntut magyarul (tenyleg nyelvesites hogy all?), felteszek neki egy bongeszot, valami file kezelot, vlc-t vagy valami hasonlot meg pl libre officet, akkor el lesz vele ugy hogy semmihez nem kell majd nyulnia?
Alapvetoen nem problemas ember, nem ert hozza de a windowsos gepekkel kapcsolatban soha egy kerdessel sem zavart, szimplan hasznalta a gepet es csok.

Hozzászólások

Édesanyám 3 éve Slackware-t használ 0 linux tudással es szintén 0 angollal.
(xfce-vel)

Ha neki jó a slackware akkor szerintem ismerősödnek is jó lesz az Ubuntu, max a gnome 3-t csereld le xfce-re hogy jobban hasonlitson a windowsra.
---------------------------------------------
Support Slackware: https://paypal.me/volkerdi

Nem kell a Gnome-ot lecserélni, mindjárt fel lehet tenni egyenesen a legfrissebb Xubuntut, ami alapból Xfce-vel jön.

De meg lehet fontolni a Manjaro-t vagy a Mint-et is. A grafikus felület inkább annak a függvénye, hogy mennyi csilivilit igényel a felhasználó Windows után, meg hogy a gép mennyire erős, amin majd futtatják.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Anyámnál, anyósomnál bejött, használják, kutya baja.

Csak egy rakat .exe -t kell törölnöm a Download mappából amikor megyek. :)

Sok Linux distrot kipróbáltam az utóbbi időben és nagyon megbízhatóak.Most Linux Mint XFCE-t használok és nem igényel semmi extra tudást, még telepíteni is egyszerű.A fordítások is nagyon jók már.Nem úgy van mint 10 éve.

Az Ubuntu 18.04 eddig sok gépen simán feltelepült, és az eredmény egy jól használható rendszer. Az USB-be dugott kütyüket is jórészt felismeri.
De: ha az ügyfélnek nincs semmi panasza a Windows-ra, és azt a +pénzt nem sajnálja, akkor nem kell foglalkozni ezzel a témával.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Több gépre is tettem kezdő átlag usereknek linux mint-et xfce környezettel. Mindenhol teljes megelégedettséggel használják... Kis erőforrásigényű jól összerakott disztró ubuntu alapokon, de mentes a bloat-tól.

Ne Ubuntuval kezdd, rakj föl neki egy elementary OS-t és mondd meg neki, hogy a Windowsnak vége lesz, a Mac-é a jövő. Boldog lesz és akarni fog másképp csinálni bármit, mint ahogy a Windowsban megszokta. Mondjuk nem sokat kell majd neki másképp benne.

Plusz még lesz egy korrekt rendszere is.

A hülyítés szerintem árt az ügyek.
Nem kell mindenkit mesterré képezni, és lehet egyszerűsíteni, de elferdíteni a dolgokat nem kellene!
A tisztelet ugye legyen kölcsönös.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Informatikában járatlan felhasználók, főleg akiknek még nincs Windows beidegződésük, teljesen könnyedén használják az Ubuntut.
Illetve újabban a Linux Mintet telepítem nekik. Ez utóbbit talán kicsit jobban átlátják.
A laikus felhasználóknak a böngésző jelenti az informatikát. Ha néha mást is akarnak csinálni arra is van repoból telepíthető program.
Az külön lenyűgözi őket, hogy nem kell egy programot megkeresni a neten, majd letölteni és telepíteni.
A Linux alkalmazáskezelőben kiválasztják és telepítik. Ennél nagyöbb öröm nincs is. :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

+1 az xfce-re (tehát xubuntu), szerintem sokaknak még jobb érzés is az, mint az új windows felületek, egyszerűbb, kevésbé "változékony". Ha nem akar windows-os programokat használni, elég egy firefox és libreoffice neki, akkor bőven ajánlott, a VLC is nagyon barátságos tud lenni (főleg ha beállítod szög egyszerűre a kezelését), nem látok hibalehetőséget. Egy dolgot taníts meg neki, hogy a frissítéseket ne kinyomja, hanem hagyja lefutni, és ennyi. Nekem is több családtagnál funkcionál kiválóan. (Ahol nem, ott azért van windows, mert pl. navigáció frissítéséhez és játékokhoz kell.)

Koszonom mindenkinek.
Teszek ra akkor egy linuxot. Eredetileg Ubuntut akartam, de itt is tobben irtatok a Mint-et lehet megnezem azt akkor. Es ha mar lud legyen kover alapon megnezem az XFCE-t.
En anno csak KDE-t es Gnome-ot hasznaltam

------------------
http://www.youtube.com/watch?v=xnJwT_30p6k

1 hét és sírva fog könyörögni a Windowsért! (Saját megfigyelés)
tetszik vagy sem, a Linux nem való még ma sem mezei usernek.

Alapvetően ha más forrásból is informálódik, akkor pont azt a programot akarja majd, mint amit másnál is látott. Az alternatíva (ha van) nem jó, mert az nem pont olyan. Van ebben ráció, akkor tud mit kezdeni azokkal a tanácsokkal, segítséggel amiket az ad neki, akinél látta a programot. Tehát a kollektív tudásnak csak úgy tudja az előnyét élvezni, ha maga is ugyan azt használja (nyájhatás). A linux jogosultság kezelés megértése, nem olyan dolog amit r1-től el lehetne várni (Mondjuk pl xsane csak sudo-val látja a szkennert, a mentett képhez meg nem lesz hozzáférése normál userként.) Szóval nekem is az a tapasztalatom, h normál otthoni felhasználó windowst akar, és nem lehet ellene tenni (ha ennek ellenére linuxra kényszeríted, pár nap múlva a szomszédja gyereke fogja a windowst telepíteni a gépére - és majd téged fog hívni telefonon amikor megakad a net beállításával :)). Ha olyan valakiről van szó aki az informatikai gyámságod alatt áll, és hajlandó vagy extra időt biztosítani a számára segítségnek, akkor merülhet fel a linux. Illetve egy célfeladatra beállított és a jómunkásembereket betanított esetben is szóba jöhet (nem otthoni felhasználás)

Nem beszéltem kényszerítésről, én fel szoktam ajánlani, hogy ez van ingyen, és ez szerintem egyszerűbb, mint a windows. Ha nem, nem. Ha igen, akkor telepítem, beállítom, kérdésekre válaszolok, de nem szoktak lenni, lehet mert nem mernek kérdezni, vagy, és ez csak tipp, azért, mert igazából onnantól, hogy megnyitják a firefox-ot, semmit nem csinálnak a gépen, csak böngésznek. :) Ez beillik a célfeladatnak. Mióta nincs flash, én nem találkoztam linux-on olyan függőséggel böngészés közben, ami ne menne, talán a unity player volt utoljára ilyen még, de az megszűnt ha jól tudom.

Nem kell nagy dolgokra gondolni. Egyik haverom azzal szarozta le a Linuxot, hogy nem futott valamelyik populáris játék. Nyilván mert Windowsos játék.
És hát igaza van, még ez nem lesz megoldott, addig a mezei usernek alkalmatlan a Linux, hiszen elesik az egyik legnagyobb szórakoztatási lehetőségtől amit egy PC nyújtani tud.

És mindenki játszik PC-n, senki nem a telefonját nyomkodja a metrón és TV-zik csak otthon. Nyilván nem mindenkinek jó a linux desktop, de apám elég jól elvan az olvasgatással, videó nézéssel. Az a 10e-t amit így nem kellett kifizetnie felesleges windows-ra költötte kávéra.

Rögtön adódik a kérdés: Mivel könyvelnek?

Könyvelőirodában legtöbbször előre meghatározott dolog, hogy mit kell tudnia a könyvelő szoftvernek (számlaformátum, jelentésküldés a NAV-hoz, számviteli szabályozás lekövetése stb.), és tudomásom szerint Linuxra nem nagyon van jó könyvelő szoftver (bár lenne!).

A könyvelő progi terminal szerveren van, ott csak az fut. Minden más meg a linux-on. Nagyon megengedő a főnök, azért régebben állandóan leborították a windows klienseket (facebook, vicces levelek küldözgetése, stb.). Az N-dik kriptolocker után meguntam a visszaállítgatást és tesztből linux lett a desktop. Bevált és azóta nem volt security incidens.

Nem mindenki. Függ attól milyen progikat használ, milyen játékokkal játszik. Mennyire van rákattanva a Windowsra.

Egyszerű, nagyon laikus usereknél, meg időseknél be szokott válni a Linux. Kiteszel nekik 5 ikont a desktopra és csak azt az 5 alkalmazást használják (böngésző, fájlkezelő, médialejátszó, VoIP megoldás, stb.). Erre könnyű is őket betanítani, és menni fog a gépükön a rendszer, míg a vas ki nem rohad alóla, ahogy mondani szokás.

Vagy még azoknak van hajlandóságuk a Linux iránt, akiknek gyengébb gépük van, nem akarják lecserélni, a Windows már lassúcska rajta, velük még meg lehet szerettetni a Linuxot, mikor látják mennyire fürge a Winhez képest, és igazából meg lehet oldani alternatívák mentén mindent rajta.

De aki nagyon foglya a MS-os világnak, nagyon szorosra befogta már a MS ördögi köre, azt tényleg nem fogod tudni menteni. Mindegy, hogy milyen disztró, milyen felülettel, esetleg Mac, meg mennyire felhasználóbarát, azoknak semmi nem lesz jó, csak a Windows, meg a Windows only proprietary szoftverek, azokat szokták meg, csak azt ismerik, mást nem hajlandóak megtanulni, megszokni. Nekik azt szoktam mondani, hogy akkor ne sírjanak hogy vírus így, ez nem megy, kékhalál megint, tanulják meg maguknak megoldani akkor, semmit nem teszek nekik fel, se Windowst, se Linuxot. Majd szépen megveszik a fizetős szoftvereiket, és felrakatják valami szervizzel drága pénzért, és ha nem elég már alá a jelenlegi gépük, abból is szépen vegyenek újat. Tanulják meg, ha fizetős jó csak, akkor azért fizetni kell vagy tanulni. Az nem megy, hogy érteni se akar hozzá, fizetősön kívül mást használni sem hajlandó, de még ingyen is legyen, meg szívességi alapon feltéve, mert általában ez az elvárás.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

- Médialejátszót se érdemes kirakni, majd kattint a videófájlra, sose értettem miért nem ilyen formában van kezelve a fájlböngészés az oprendszerekben, miért van n+1 féle file böngésző.

- Ingyen windows kapcsán anyósomnak magyaráztam el, hogy mint programozó, nem fogok lopott szoftvert feltelepíteni, főleg amikor van ingyenes, főleg amikor a lopott szoftver forrása kérdéses (frász tudja mit raktak bele a telepítőbe, milyen botnet-be lépsz egyúttal be), főleg amikor az XP volt az utolsó windows a kezem alatt, és azt is totálisan átalakítottam a magam izlésére (emergeDesktop és hasonló módosításokkal). Most vett egy laptopot, mert olcsó volt, le is van a gond :).

Szerintem sem érdemes kitenni, én is fájlkezelőből nyitom meg a videókat. De néhány laikus nem szereti a fájlkezelőket sem, és hozzászoktak, hogy előbb megnyitják a médialejátszót, és onnan nyitják meg a néznivalót. Meg néha a társítások elcsesződhetnek fájlkezelőkben is. Tudom, béna, de ez van, ha erre van igény, ehhez kell alkalmazkodni. Elfér egyébként is az a +1 vagy +2 ikon az asztalon, legfeljebb nem lesz használva, de később legalább nem lesz arra hivatkozás, hogy valamit nem talál.

A Windows ára ma már nem probléma. A brand gépek, laptopok, refurb gépek eleve OEM Windowszal jönnek (jellemzően 10-essel, ha véletlenül 7-8.1-gyel jönne, akkor meg mindig lehet ingyen 10-re frissíteni, a hivatalos MS-os álláspont ellenére), de ha véletlenül nem így jönne a gép, és szükség lenne rá, lehet venni online olcsó, recycled OEM kulcsot, jelképes áron. Tehát már nem lehet kifogás, hogy jajj, nincs rá 30-80 ezer forint. Egyébként én még a warezt sem ítélem el, ha valaki meg tudja oldani magának kulturáltan (tiszta Windows lemezkép, nem buherált + DAZ loader), vírusmentesen, de én nem segítem hozzá, hogy ingyért lebzseljen. Nem a programozók védelmében, de ha valaki ingyen akar mindent (azt a jelképes újrahasznosított OEM kulcsos árat sem hajlandó érte kiadni), meg jól akar járni, akkor tanulja meg megoldani magának, ennyi erővel a kaját is megrághatnánk nekik.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Szerintem a teljesen kezdőnek hullamindegy hogy milyen oprendszeren fog futni a Chrome amiben éli a világát. Az intermediate Windows userekkel lesz a gond, akik azt már kitanulták közepes power user szinten, ismernek egy rakat progit, de meghátrálnak egy OS cserétől (hiszen a tudásuk nem kis részét általánosítani/kidobni kell).

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Többnyire működik a dolog hasonló esetekben, de lehetnek buktatók. Működik-e a Linux a laptopon hibátlanul. Ez se éppen egyértelmű mindig, főleg egy új géppel. A Windows biztos hogy működni fog kb. problémák nélkül. Linux ezen a téren néha lehet szívni. Ahogy például külső eszközökkel is, nyomtató és hasonlók.
Aztán van hogy valami program igény, vagy az ember nagyon erősen berögzült megszokásai miatt nehezen megy az átállás.
Ahol viszont mindez összejön ott ugyanúgy általában évekig problémamentes mint a Windows.
Windows után én inkább XFCE, Mate felületeket javasolnám mint az Ubuntut, Gnome-ot. Fürgébb, erőforrás kímélőbb, kiforrottab is és könnyebb lesz rá áttérni. Például Linux Mint XFCE vagy Mate, de akár egy Debian 10 is.

Én nemrég vettem egy Dell laptopot.
Fedorát tettem rá, és minden hardver működik elsőre mindenféle baszakodás, telepítgetés nélkül.

Szóval szerintem pont fordítva van. Windows az, amivel szívni kell, mire minden meghajtót összevadászol, feltelepítesz stb.

Egyébként asztali gépek esetén is ugyanez a tapasztalatom.

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Nem 1-2 db laptop után mondtam amit. Mondjuk hogy Windows-nak kell a plusz driver, de utóbbi években nem tapasztaltam több laptoppal se problémát, ráadásul a Win10 többnyire le is tölti ami kell, amit magától nem tud kezelni.
Linux esetében voltak olyan laptop gépek amiknél néha valami nem üzemelt vagy sehogy se, vagy hibásan. Wifi, energia gazdálkodás, érintőpad jellemzően.

Mostanában sok bajom van a nyomtatókkal, Samsung, Xerox típusokkal főleg. Ubuntu, Mint verzióknál utóbbi időben hiába telepítem bárhogy, sokszor csak üres fehér lapok jönnek ki. Régebben még minden rendben volt ezen a vonalon. Olyan helyen, olyan nyomtatókkal is ahol régebbi Ubuntu, Mint verziók nem produkálták ezt a fajta hibát. Az újabbak meg igen, több helyen, több fajta nyomtatóval is. Aztán egyszer próbából felteszek egy Debian-t és minden megjavul, működik.
Ez az esetlegesség az ami sokszor megkeseríti a Linux desktop használhatóságot.
Meg olyanokkal szenvedés mint a vsync rendes beállítása a különböző VGA és driver verziók alatt. Főleg olyan variációkban hogy van egy Linux verzió aminél régebben még egy a neten talált módszer erre nagyjából jól működött. Aztán kijön egy újabb és azzal már nem jó ugyanaz, el se indul vele a grafikus rendszer, lehet keresni egy új megoldást a problémára és ehhez hasonló hülyeségek.
Én szeretem a Linux-ot, ahol tehetem azt használom, de néha ma irigylem a Windows felhasználók problémamentességét. Legalább is ezeken a területeken.

Gyerekotthonban mivel nem volt matrica és a gép sem volt erőgép több gépre Linux Mint Mate verziót tettem. Firefox, Chrome fent van nekik, Youtube és Facebook megy. Semmi panaszuk nem volt.

Nekem is volt egy időszakom amikor mindenkinek Ubuntut raktam a gépére, mert untam, hogy valahogyan mindig kikapcsolják a vírusírtót, majd szétcseszik a saját gépüket vírusok hadával.

Aztán a már megszokott idő után visszatértem és az egész linux rendszer szét volt barmolva, tulajdonképpen jobban, mint ha windows-t használt volna - lásd frissítések telepítése közben kapcsolta ki a gépet pl.
Bár ezt egy delikvens egyszer windowson is eljátszotta. A gép nyilvánvalóan kiírja, hogy "Ne kapcsolja ki a számítógépet. Windows frissítések telepítése" - hát ő meg sietett így lenyomta az kapcsolós elosztót. Persze úgy, hogy a laptopjából ki volt véve az akksi, mert "azt mondták neki a számítós boltban, hogy mindig ki kell belőle venni".

Amúgy faterom évek óta (muszájból) xfce felületen ubuntut használ. Azon kívül, hogy már tök lassú a gépe (mert régi) semmi problémája nincs vele.

Summázva:
Én tabletet szoktam javasolni ha nem ragaszkodnak a nagy képernyőmérethez, vagy spec munkához - és általában nem szoktak. Könnyebb, egyszerűbb és olcsóbb is valamennyivel.

Sógornőm meg odaadja (a telefonját) a gyereknek, az meg összevissza telepítget rá minden adware-t ajándékként magával hozó játékokat. Egy ideig még együtt is élnek vele, akkor van csak gond amikor már valamelyik app megakadályozza hívás esetén a telefon kicsörgését... :D

Egyébként viszonylag sokan már android userek a régi számítógépesek közül (pl az abszolút informatikához analfabéta nővérem is), először iOS-en kezdte, azt nem tudta megszokni, most a Huawei tabletével tök jól megvan.

Szintén saját megfigyelés:
- após, anyós teljesen jól elvan az ubuntuval (böngészés, levelezés + NAVos ÁNYK nyomtatványok beadása. Ezek teljesen jól mennek már 1-2 éve). Az őskori printerükhöz is sikerült drivert installálni, bár azért ez utóbbihoz mázli kell...
- kisfiam addig nyaggatott, míg végül neki Windows lett (Nem minden játék van/volt steam-en)

Szóval aki böngészik, youtube-ozik még levelezik annak teljesen jó a Linux/Ubuntu. És azért a felhasználók nagy része otthon ennyit csinál.

A problémák a játékoknál (vagy más linuxon nem letezo programoknál vagy pl az advancedebb word/excel használatkor jelentkeznek.).

És a frissítésekkor. Ubuntu ahányszor frissült egy verziót, mindig elrontott valamit, amelyet nekem kellett visszaállítanom.
Vagy valamilyen widget tűnt el, vagy áthelyeződött, átalakult tök más kinézetűre, vagy eltűntek menük, társítások szűntek meg. Elfelejtette az automatikus bejelentkezést, stb.. ami már problémát okoz egy kezdőnek, szóval jön a telefon.

Úgyhogy leszoktam róla, hogy ismerősöknek telepítem. Vicces mert azóta a Windows 10 is kezdi ugyanezt csinálni, szóval.. :)

Nálam nem volt még az elmúlt időszakban ilyen probléma (bár az igaz, hogy verziót még nem frissítettünk (csak a sima frissítések vannak bekapcsolva az adott verzióra), de ha frissítenénk, akkor azt karácsonykor, amikor náluk járok. Mivel LTS van fönt, ezért ráérne). Tök problémamentesen fut.

De be van állítva egy remote desktop, amikor az őrkosi nyomtatójukkal szenvedtünk, akkor használtam, de azóta sem így már nem is emlékszem mit kell csinálni, hogy távolról elérjem a gépüket (csak arra, hogy úgy állítottuk be, hogy ott valamit engedélyezni kellett előtte :-) ) (ja most így utólag beugrott, hogy emiatt a remote desktop miatt kellett kérnem, hogy az UPC-nél IPV4-ük legyen (asszem és lehet, hogy hülyeséget írok de ez már tényleg rég volt)

2015-ben indult:

https://hup.hu/treyblog/20150922/ubuntu_full_laikus_csaladtagnak_teszt_2
https://hup.hu/treyblog/20151225/linux_full_laikus_csaladtagnak_teszt_2…

Azóta se volt semmi problémájuk.

PS: Aki Windowst már használt több évig, az ebből a szempontból nem kezdő. Az sajnos rosszabb mint a kezdő, mert a Windows már beleégett, kevésbé formálható, mint egy olyan, aki sosem használt még semmit.

--
trey @ gépház

9 éve telepítettem akkor 50+-os laikusoknak ubuntu-ot. Tök jól elvannak vele, neteznek és filmeket néznek, ritkábban családi fényképeket kezelnek, dokumentumokat írnak. Megy ahogy beállítottam. Segítség kérés tipikusan egy-egy weboldal használatára vonatkozik, nem a rendszere.

Kisgyerekeknek is karbantartok gépet, az idősekhez képest többlet teendők:
- indító ikonokat kellett csinálnom pár wine-os cucchoz, leginkább mobilra írt játékok windows-os kiadásaihoz.
- a 10 éves mindenhova beregisztrál, mindent letölt, így a régi kis HDD hamar tele lett.

Ajánlás, tapasztalat:
- Laikusoknak kezdetben minden jó, de minden UI változást negatívan fogadnak. Kezdték GNOME 2-vel, megszokták. Aztán morgás kíséretében fogadták az Ubuntu Unity-t. Ennek ellenére megint morgás volt, amikor legutóbbi LTS váltáskor az Unity eltűnt. Ebből tanultam, XFCE-t választottam az új LTS-hez, azzal kellett volna kezdenem már 2010-ben.