Linux full laikus családtagnak teszt II. - helyzetjelentés

 ( trey | 2015. december 25., péntek - 9:30 )

Erről jutott eszembe, hogy le kéne naplózni a Linux full laikus családtagnak teszt II. projektem állását negyed évvel az indulás után.

Szóval, két idős, 70 körüli ember (após, anyós) kapott egy számítógépet. Sose volt nekik, azt sem tudták mi az. Ubuntu, pontosabban, 15.04 került a gépre. Az elmúlt három hónap mérlege: egyszer kellett átmennem, mert "kitakarították" a monitort a konnektorból és azt hitték, hogy elromlott.

A gépet napi szinten használják egyelőre erre:

  • YouTube
  • híroldalak
  • receptek (az összes karácsonyi menü immár a netről készült)
  • Wikipedia (nagy kedvenc lett azonnal!)
  • egyéb tartalomfogyasztás

Mindezt 1 órás betanítással (mi az egér, mi a billentyűzet, hogy kell bekapcsolni és leállítani stb.), utána pedig autodidakta módon tanulva.

Lassan itt lesz az ideje LvL2-re lépniük, vagyis a levelezés, chat, közösségi média stb. kiképzést megtartani nekik.

Ma náluk lesz a karácsonyi ebéd, így ha kell, az eseti karbantartást meg is tudom ejteni a gépen (ami remélhetőleg kimerül a friss csomagok telepítésében).

Bevallom, ennél több nyűgre számítottam, amikor a projekt indult. Azt hittem, hogy legalábbis az első időkben majd többször kell átmennem és igazgatnom őket, de semmi. Gyakorlatilag önállóan kezelik a gépet.

A projektet egyelőre sikerként könyvelem el!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nálunk már működik ez a projekt kb. 3-4 éve anyámmal. Gyors-és gépíró, neki munkeszköz, szerintem fel sem tűnt neki az elmúlt 30 évben amikor a mechanikus->elektromos írógép majd elektromos írógép -> számítógép váltások megtörténtek :-D

VISZONT, eddig valami nagyon elavult vacak gnome2-t használt Ubuntu 10.04-en (!), hát most megkapja a T61-et, viszont nem merem Unityval odaadni. Azon a gépen még a gnome3 is reszponzívabb mint a compiz+unity páros...

Így végül Xubuntu lesz, XFCE-vel, persze a panelek Windowsra emlékeztető elrendezésben, egy desktoppal, skype teamviewer, vlc, stb. És a legfontosabb, adblokkernek: uBlock. Ez utóbbi gyors még a régi vason is, miközben remélhetőleg kiszűri a fasságokat.

Ugyanígy, valamit kéne adnom tesóéknak is (szintén nem hozzáértők), oda laptop helyett csak egy SSD megy, előtelepítve Xubuntuval.

A közösségi média kiképzésre sok időt fordíts.
Ok, tudom, hogy az index nem a legjobb példa, de saját környezetben is vannak akik valamennyire belenyúltak a tutiba...
http://index.hu/tech/2015/09/10/nem_a_gyerekeket_kell_felteni_az_internettol_hanem_a_nyugdijasokat/
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Édesanyám és apám közös gépére is Debiant (lxde) telepítettem...:)
Egy újjal gépelnek , cetlikre írják fel , hogy mire kell klikkelni ahhoz hogy elinduljon a szövegszerkesztő (libre writer) , de elvannak vele. Iceweasel be van állítva hogy automatikusan induljon , fészbukot meg dzsímélt meg már megtudják nyitni könyvjelzősávból.

Hasonlóképp egyik osztálytársam akinek csak fészbukra kellett a laptop (mobil vagy tablet nem jó neki -- kis képernyő fúúúúj) szintén jól járt az ubuntuval.

Ezekből leszűrhető , hogy full laikusok sem esélytelenek (meg persze winnál kb ugyanezeket kell csinálni , szal aki nem ért hozzá annak majdhogynem mindegy hogy melyikhez nem ért)

Nálunk is hasonló projekt volt, csak a szüleim elvileg 8-10 éve már használtak gépet (, s azóta is megy telefonon a szósöl média). Tehát: Linux Mint egy fél éves laptopon. Öröm, boldogság.

Az alatt a fél nap alatt, míg ott voltam, volt lefagyás, elnémulás, wifi-elvesztés. Az egér, amit vettem hozzá megakadályozta, hogy lemenjen suspend-be... (?) Na szép. Előtte én használtam a gépet, semmi gond nem volt...

Ti milyen jogosultságot adtatok a felhasználónak?

"Ti milyen jogosultságot adtatok a felhasználónak?"

Default user. Jelszót nem ismeri, autologin.

--
trey @ gépház

Anyu gyakorlatilag azert valtott vissza Linuxrol Windwosra, mert van valami specko himzominta-formatum, amihez nezegeto Linuxra nem volt, es jopar napi feketemagia utan se tudtam Wine-nal eletrelehelni, a gepe meg nem volt olyan kapacitasu, hogy VM-ben elbirt volna akar egy XP-t is, plusz kenyelmetlen lett volna neki valtani a ketto kozt. Most ujabban bejott meg par Win-only jatek is, de ezektol eltekintve, alig hasznalja olyasmire a gepet, amit ne lehetne Linux alatt is. Ezzel egyutt nem eroltetem a valtast, parszor atbeszeltuk, latta is nalam, tudja is kezelni (ugy ult at es inditotta el a Firefoxot anno, hogy elotte azt se tudta, mi a Linux), de o a Windowst valasztotta. En pedig tiszteletben tartom a donteset.

Sot, meg a Win10-et is atbeszeltuk, megnezte nalam, es azt mondta: minden nyuggel egyutt is maradjon a Win7 addig, amig nem lesz mindenkepp muszaj valtania (mert pl. megszunik a Firefox mukodni Win7 alatt). Ez pedig meg egy jo darabig nem muszaj.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Gratulálok! :)
Jó ilyet olvasni!

Akarat és némi intelligencia is szükséges ahhoz, hogy valaki kezelni tudjon egy linuxot.
Egy barátom bigott windowsos, de kezd ráébredni arra, hogy ez neki kevés, viszont akkora a lustaság benne, hogy egy általam felrakott Mintet is képtelen önállóan használni.
Csak a kognitív disszonancia dolgozik nbenne, aminek eredménye az, hogy hülye vagyok (--- ami mondjuk igaz, de ezt nem egy informatikai mankóagyútól várnám el mint információt, hanem egy vérgurutól).

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---