Vadászat a hangos mélynyomóra

 ( solt87 | 2019. július 31., szerda - 11:59 )

Adott az alábbi helyzet:

A jelenlegi lakóhelyem környékén valaki visszatérően "tuc-tuc"-zenét hallgat esténként, gyakran éjszakába nyúlóan. Nyitott ablak mellett egyértelműen hallatszik, legtöbbször pedig még zárt ablakok mellett is, ilyenkor mintha "a falak (is) vezetnék a hangot"(?). (Kifejezetten mészköves talajú környékről van szó, így akár még ez is segítheti a hang talajban való terjedését.) Külvárosi zöldövezetről van szó, túlnyomó többségében kertes családi házakkal és sok fával.

Próbáltam megtalálni a forrást, de sikertelenül, a hang ugyanis nagyon érdekesen terjed errefelé. Az ablakból olyan, mintha az utca végéről jönne; az utca végén is hallatszik a zene, de ott meg már távolabbról. Ha ez nem lenne elég, ha elkezdem követni a hangot, rendszeres jelenség, hogy elvesztem, aztán egy-egy adott helyen (többnyire utcák találkozásánál, de van, hogy egy utcán belül) megint kifejezetten hallható lesz.

Ha tudnám, hol hallgatják a zenét, kulturáltan meg tudnám kérni őket, hogy halkítsák le, vagy "szigeteljék" a mélynyomót (gondolom, azt hallani idáig), de fogalmam sincs, honnan jön a zene.

Kérdés: mivel itt nyilván sok, műszaki vénával rendelkező ember van, néhányan talán a "hangtani vonatkozáshoz" is értenek (vagy csak több józan paraszti eszük van, mint nekem :P), gondoltam, lesz, aki érdemi tanácsot tud adni, hogy hogy lehetne kinyomozni a zajforrást. (Pl. vannak kifejezetten erre alkalmas mikorfonok, amikkel mérni lehetne, hol milyen erős a "tuc-tuc"? Esetleg lehet ugyanezt a talajról is mérni?) Ötletek?

Ui.: az olyan troll-, vagy kevésbé használható ötleteket, mint "költözz el", "használj füldugót", "ne szellőztess" stb. lehetőség szerint mellőzzük. Köszönöm. =)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A fő gond az lehet, hogy az emberi hallás irányérzékelése a mélyhangok spektrumában minimális, szerintem ez az oka annak, hogy nem nagyon tudod meghatározni, hogy honnan jön. Csak egy gyors ötlet: tölts le a telefonodra valami olyan "decibelmérőt" ami tud FFT-t is, és a spectogramból talán láthatod, hogy milyen irányba haladva erősödik a mélyhang. Persze ez azon nem segít, hogy a hangok összevissza verődnek a környékeden, saját magukkal interferálódnak stb.

Szóval a fizika tényleg ellenem dolgozik. :S :) "Decibelmérőt" a majdani új telefonomra fogok keríteni, mert a mostani alsókategóriás készülékem nem a legjobb erre a célra (sem). Köszönöm a tanácsot!

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer