4k h265 Sec. Camera - 8mbit elég?

 ( Vamp | 2019. június 16., vasárnap - 12:01 )

Sziasztok!

vennek 24 darab 4k-s sec. camerat, amit 15 fps-en, 4k-felbontassal, 8 mbit-es max bitrataval (VBR, ha lehet) hasznalnek (h265 a kodoloas).

Az NVR, amire kotjuk, 256mbit-et tud max. Ez az oka annak, hogy nem a maximum 16 mbit-et hasznalnam a kameraknal. Egyik nagyker azt mondja, 22 fps-en kb 13mbit a megfelelo bitrate 4K-n. Viszont eleve az en kameram max 15 Fps-t tud, illetve sztm ekkora bitrata csokkentes meg akkora minosegromlas, foleg h265-on.

Nektek mi a velemenyetek?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem elég lesz. Haveromnak van 4MP-es kamerája, ott is kb a maximális bitráta felére van állítva, tökéletes képet tol.
Nekem még H264-es kameráim vannak, de még az is belefér a 100Mb/s-os switchbe maximális fps és bitráta mellett (4db).
Ha tudnak H265+-t, próbáld ki, sokat hozhat az is a konyhán.
Én a H264+-t teszteltem, kb háromszor annyi felvétel fért rá a hdd-re.

Ennyi kamera mellett az NVR ára elhanyagolható, ha nem fogja bírni, vegyél combosabbat!

Amúgy mi ez a h265+?

Annyit sikerült kiderítenem, hogy ez valami Hikvision-proprietary dolog, ami a gyártó szerint 2x jobban tömörít a sima h265-nél (ami azért elég merész állítás). De, hogy technikailag mi van mögötte, arról semmi nincs. Szabványos h265 streamet állít elő?
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ha sima H265 lejátszóval nem megy, akkor el kell felejteni. 3-4 év múlva senki nem fogja ezt a vackot fejleszteni (míg a szabványos már most hardware-ből megy szinte mindenen).
--
https://naszta.hu

Ahogy nézem, annyi csak, hogy kihasználják a felhasználás sajátosságait.

"Hikvision H.265+ meets the H.265/HEVC standard, and it is compatible with most of the software/hardware supporting H.265. It plays a significant role in cutting the storage cost and promoting the ultra-HD video popularity."

https://www.hikvision.com/upload/20161209211521855.pdf

Nem szabványos, fel is hívja a figyelmet bekapcsoláskor, hogy csak a saját szoftvere fogja tudni lejátszani.
Én azért kapcsoltam ki, mert nincs kapacitás problémám, és zavart a minősége.
Úgy tudnám érzékeltetni, hogy az udvarra néző kamerán egyszer tárolja le a képet, majd ha egy madár kereszteben átrepül a látómezőn, akkor a madár körvonalai "hullámozni" fognak a képen. Engem ez zavart, mert pont a részletek vesztek el. Cserébe valóban jól tömörít, hiszem erősen mozgás függő volt. SD kártya esetén tudnám elképzelni a használatát, ha nincs NVR-re lehetőség.
A kétszerest én kb háromszorosnak tapasztaltam, bár az én kamerám csak H264+-t ismer. Szóval papíron jól mutat, de a vlc még az online stream-et se mutatja, ha "+" üzemmódban van a kamera.

I see.
Én arra tippeltem, hogy ez valami nagyon ritkára állított I-frame + nagyon lazára hagyott VBR + nagyon erősre állított zajszűrés dolog lesz, ez alapján még lehetne szabványos is.

De abból, ami írtál, illetve Fisher által linkelt PDF-ből is az jön le, hogy ezeken túl előfeldolgozással a mozgó régiókat külön kiválasztják és csak azokat kódolják, ezzel viszont borul a szabványosság és a képminőségben is zavaró artifactokat csinál. Ez mondjuk azért is ciki, mert nagyon kérdésessé válik, hogy innentől képanyag mennyire számít manipulációtól mentesnek.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Off: csak nekem hasogatja a fülemet a millibit (mbit)?

https://hu.wikipedia.org/wiki/SI-prefixum

"Nem tudtad vóna nanobyte-okra darabolni?!" :)
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Off: ph! Is? :)

Köszi!

A velemenyem az, hogy semmit nem mond az egesz.

Foleg a kameratol fugg a minoseg, hogy milyen szenzor es SoC van benne. Tehat a Mbitek helyett inkabb ezen gondolkodnek. Volt olyan kamera, aminek a kepe ejszaka gyakorlatilag ertelmezhetetlen volt a kulcskockak kozott, volt olyan is amin csak a mozgas mosodott el, vagyis pont a lenyeget nem lehetett kivenni..

+1
A képminőség az fps és a bitráta korreláció nagyon csalóka.

Én ezt inkább két NVR-el oldanám meg.

Például kettő ebből:
https://www.hik-online.hu/rogzitok-101/ip-rogzitok-103/hikvision-ds-7616ni-k2-16-csatornas-nvr-160-mbps-rogzitesi-savszelesseggel-riasztas-ki-bemenettel-15106
Vagy inkább a te általad kiszemeltből, a teljes rendszer nem sokkal lesz drágább.

Ebben nincs RAID lehetőség. Ha egyébként sem használnátok a redundáns tárolást, akkor jó.

Nem terveztunk RAID-et.