Mi számít manapság modern, egyszerűen kezelhető levelező lista szoftvernek?

 ( gee | 2018. október 3., szerda - 15:23 )

Van egy levelező listánk, néhányszor tíz taggal.

Régebben Mailman-t használtunk. Szerintem jól működött, de rendszeresen jöttek hozzám kérések, hogy "meg kéne változtatnom az email címemet", "fel kéne írni XY-t is a listára", "elfelejtettem a jelszavam".

Ezekre kb. az volt a standard válaszom, hogy itt a mailman/listinfo URL-je, és szépen a magyarul beszélő webes felületen meg lehet ezeket mind oldani.

De még így is túl bonyolult volt, néhány tagnak nem sikerült a weboldalon eligazodnia, illetve néhányan azt állították, hogy ez-az nem működött (nem tudom, hogy igaz volt-e, vagy csak elrontottak valamit).

Szóval arra gondoltam, hogy ha lenne valami, ami
1) modernebb, gyorsabb, kisebb mint a mailman (amivel egyébként nem volt se sebesség se méret problémánk)
2) mailmannál egyszerűbb weboldalt, vagy weboldal nélkül, mondjuk email-ben egyszerű párbeszédes* account managementet tesz lehetővé, az jó lenne.

* nem arra gondolok, hogy küldj egy levelet a lista-request@mydomain címre, egy speciális subject mezővel, és akkor majd jó lesz, mert ezt elrontják vagy nem is értik sokan, hanem valami egyszerű dolgot:

To: lista@mydomain
Subject: felíratkoznék
Subscrible

From: lista-request@mydomain
Subject: Re: felíratkoznék
Szia, úgy tűnik, fel akarsz íratkozni. Jól gondolom?

To: lista-request@mydomain
Subject: Re: felíratkoznék
Aha

From: lista-request@mydomain
Üdvözlünk a listán

Ugyanígy ha leíratkozna, ha megváltoztatná az email címet, stb. Az lenne jó, ha felismerne kulcsszavakat, és egyszerű kérdéseket tenne fel és az azokra érkező válaszok alapján változtatna.

Mi a jelszavam?
Változtasd meg az email címemet x-ről y-ra!
A régi email címed x?
Igen
Az új y?
Igen.
Küldtem levelet az y címre. Ha válaszolsz rá, törlöm az x-et és marad az y

stb.

Persze lehet, hogy nincs ilyen, akkor lesz mailman újra.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Amit leírtál példának, az mivel egyszerűbb, mint a mailmanes verzió?
Pl te is elgépelted a subjectet :)
Lehetséges válaszok: aha, Aha, AHA, igen, Igen, IGEN, IGEN!, yes, stb.
ékezettel, ékezet nélkül karakterkódolás, stb. elég sok problémát felvet.

Ha jól olvasom, akkor a mailman frontendje djangoban van, nem tudom mennyire lehet nagy meló összedobálni egy egyszerűsített frontendet (ergo kibelezni a frontendet) ezekre a feladatokra. Én ebbe az irányba mennék el.

Idézet:
Amit leírtál példának, az mivel egyszerűbb, mint a mailmanes verzió?

Mert párbeszéd. Szerintem egyszerűbb. Lehet, hogy tévedek.

Idézet:
Pl te is elgépelted a subjectet

Direkt. Ideális esetben ha az egységsugarú felhasználó rossz címre küldi, elírja a subjectet, mégis felismeri a rendszer, hogy ez úgy néz ki, mint egy request, és megkérdezi.

Idézet:
Én ebbe az irányba mennék el.

Sajnos nekem se hozzáértésem nincs ehhez, se időm. Ha létezik már ilyen, örömmel használnám, ha nincs, lesz a mailman és kész.

Aki a mailmannal nem boldogul, az mondjon le!

Ettől függetlenül azt tapasztalom, hogy ismeretségi körömben - beleértve az IT MÉRNÖKÖKET is - az emberek 90%-nak fingja nincs mia az a levelezőlista :(
Ennek következményeként, különbséget sem tudnak teeni a "distribution list", "group email", és levelezőlista között...

Szóval, nem a mailmannal van a baj, hanem a zemberekkel.

OFF:
Indíts nekik facebook csoportot ;)

ON:
- Sokáig mlmmj volt amit használtunk - ez sokkal fapadosabb, mint a mailman.
- Egy PoC projekt kapcsán kipróbáltam a sympa-t is, ez meg űrhajó a mailmanhoz képst ;)
- A volt jégkorong csapatom - akik nagyon nem IT-sek - simán elboldogultak a google féle "levelezőlistával"...

Szóval írj nekik szép, képekkel ellátott dokist, aztán csak elboldogulnak azzal a 3 formmal ami a mailmanhoz kell ;)
--
zrubi.hu

"Indíts nekik facebook csoportot ;)"

Nem olyan vicces. Anno, amikor feldobta valaki ötletnek, hogy az osztály szülői tartsanak fenn egy levelezőlistát, 80%-nak fogalma nem volt róla, mi az. Mondom, csináljunk egy Google Group-ot. Válasz: á, dehogy, ők nem fogják a Googleval megosztani az összes adatukat – legyen inkább Facebook csoport.

Azóta már a kisebbik gyerekhez is tartozik egy.

De a privacy fontos! :)

Nálam ugyanez volt a gond, egy kb. 100 tagot számláló listánál (szintén Mailman), itt az oldotta meg a dolgot, hogy mivel amúgy is van ezen csoportnak (egy sportklubról van szó) egy weboldala, zárt, loginhoz kötött szolgáltatásokkal, mögötte pedig egy db userekkel, így a mailman abból szinkronizál (írtam egy egyszerű scriptet a mailman sync_members parancsához).

A tagok valahogy a csillivilli weboldalt jobban be tudják fogadni, ki tudják ott tölteni az adataikat, az e-mail résznél pedig van egy kis checkbox egy fél soros magyarázattal (ha ezt bejelölöd, akkor az itt megadott címmel felkerülsz a levlistára is). Illetve ha kilép egy tag, akkor az admin (klubvezetők) törlik a klub db-jéből az useret, ezzel repül a leiratkozás is (új tag belépésénél meg a feliratkozás).

Ennek már kb. 2 éve, azóta béke van. Vélhetően amúgy annyi a kulcsa a dolognak, hogy azt a webes felületet gyakran használják, így nem félelmetes nekik, komfortosan mozognak benne, de egy Mailman webugitól amit életük folyamán kb. egy alkalommal látnak (akkor is csak nálam) megijednek :) Hiába van magyarul, teljesen mindegy nekik... A pizzafutártól az agysebészig mindenki elhasal rajta és engem hív, vagy levelet ír.

Szóval ha nincs egyéb szolgáltatásod amibe bele tudod drótozni azt a checkboxot (vagy valami hasonlót) mint én, akkor szerintem ezzel a problémával nem nagyon fogsz tudni mit kezdeni. Már azon kívül, hogy folyamatos le/feliratkozás supportot játszol, vagy áttereled az egészet a google groupsra...

groups.io ?
____________________
echo crash > /dev/kmem