Web, mail, IRC, IM, hálózatok

El tud-e tévedni egy e-mail?

Sziasztok!

Kaptam ma egy levelet a g-s fiókomba. Nincs köze a multkori pont kezelés a user nevekben témához. A szitu inkább hasonlít ahhoz, amikor a Te postaládádba egy teljesen más személy levelét dobják be.

Két nagy autóipari, autópiaci cégről van szó. Országos mérettel (nem Mo.). Saját domain nevekkel és gondolom teljesen saját üzemeltetésű levelező rendszerrel. Látszólag semmi közük a gmail rendszerhez.
Maga a levél is teljesen normálisnak tűnik, nincs benne fake vagy adathalász jegyeket mutató eleme. Nincs csatolmány, nincs kattintható link stb... .
A címzett sem én vagyok, a levél tárgya egy visszaigazolás, amely hivatkozik egy iktató számra. Nagyjából annyi lehet a szitu, hogy az adott márkaképviselet kiad egy lizingből visszavett autót az autóháznak, tovább értékesítésre. Vagy egy új autót helyez ki az autóházhoz. A rövid levél szövegből erre következtetek.
A két céggel semmilyen kapcsolatom sincs. Gőzöm sincs, hogy miért nekem lett kézbesítve. A levelet töröltem, nem a spam-ek közzé jött.

A szakmai hátterét nézve, előfordulhat ilyen? Mármint a fórum tárgy kérdése?

Wordpress API hiba

Valahol az API hívások környékén kell lennie a hibának. Ha betöltöm az Elementor-t szanaszét fagy. Csökkentett módban sem indul. 

Sajnos a szerver az sulinetes és az ottani emberkék már 2 hete nem válaszolnak. 

A REST API egy módja annak ahogy a WordPress maga és más alkalmazások kommunikálnak a szerverrel. Egy példa erre a blokkszerkesztő képernyője, ami a REST APIt használja arra hogy megjelenítse és mentse a bejegyzéseit és oldalait.

A REST API nem dolgozza fel a context paramétert helyesen.

Egy phpinfo() kimenetet tudok csatolni.

https://docs.google.com/document/d/1vpEmzj2Kmtm1Gx42pgQq_DHzm3oNKxZI3Ru…

Köszönöm az ötleteket.

Feltörték a wp oldalamat

A kutyafule.hu wp oldalamat jelenleg, csak a helyreállító módban tudom "használni".

Azt el kell ismerni, hogy szellemes üzenetet hagyott az egyik fájlban az, aki vette magának az időt és fáradságot annak érdekében, hogy ne romboljon sokat, csak éppen annyit, hogy legyen mivel foglalkozzak az elkövetkező pár napban :)

Aki tudja, hogy melyik fájlban és milyen angol nyelvű üzenetet hagyott, bátran jelentkezzen és mesélje el az üzenete értelmét, hogy számára mit jelent. Szavamat adom, hogy semminemű kutakodást nem fogok végezni a kiléte felől, egyrészt mert míg helyreállítom a rendet, van minek utánaolvassak, másrészt valóban kulturált az üzenete. Harmadrészt gyanítom, nem sok mindent találnék, ami beazonosíthatná :)

Ide írj nyugodtan egy üzenetet: job(kukac)hunvagyok.hu .

Link, rövid szöveg megosztása eszközök között

Ha egy linket vagy rövid szöveget szeretnék megosztani családtaggal, ismerőssel, akkor választhatok pár tucat üzenetküldő megoldás közül, pl Google chat, vagy telegram, vagy Skype. 

De ha ugyanezt az eszközeim között szeretném megosztani, akkor per pillanat nem tudok jobbat, mint hogy elküldöm üzenetben valakinek a családban, és akkor az üzenetküldő alkalmazás historyjában ott van, és látom a másik eszközökről is.

Pl.: androidos mobilomon találok egy cikket, és szeretném inkább a laptopomon elolvasni, akkor bárkinek el tudom küldeni a linket, csak magamnak nem. (A Google Chrome open on another device megoldásától most tekintsünk el, épp szabadulok a Google Chrometól.) Vagy ha találok egy idézetet/kódrészletet a laptopon egy cikket olvasva, és szeretném azt a másik gépemen egy éppen megnyitott munkamenetben használni, akkor hogy küldöm azt át oda? (Mindkét gépen Linux fut.)

Ti hogy oldjátok meg ezt?

Gmail keveri a pontokat az e-mail címekben (még mindig vagy már megint?)

Sziasztok!

Volt már téma kb. 1 éve is, hasonló. Csak egy pont a különbség egy másik embertársam e-mail címében az enyémhez képest. Mégis beesett az éjszaka egy e-mail megerősítő az Insta-tól. Minta Pali várja a minta.pali Insta fiók megerősítő visszaigazolást a minta.pali gmail címen. Csak azt én kaptam meg (mintapali gmail). Gondoltam teszek egy próbát jófejségből, mert a másik Palinak biztos fontos lehet az Insta-ja. Írtam neki a mintapali protonmail-ből minta.pali gmail-re, hogy mi a helyzet. Persze, hogy én kaptam meg a mintapali gmail-re. Aztán a mintapali gmail-ről a minta.pali gmail-re is. Amit szintén saját magam kaptam meg, a feladó ÉN. :-) :-)

Vicces ez meg nem is.

Elgondolkodtam, hogy mi van ha nekem kéne jönni valami fontos levélnek vagy értesítőnek és a ponttal operáló fiókba teszi a Google? Én meg nem kapom meg az infót, ami fontos lenne. Lehet volt is ilyen, mert egy hivatalos helyen hivatkoztak valamire, hogy küldtek valamit. Csak én arról nem nem tudok. Remélem értitek?

Azt gondolom most, hogy összeszedem az összes nagyon fontos, hivatalos dolgaimat és csinálok egy új. Jól elkülönülő user névből álló e-mail fiókot és átregelek oda mindent. Szerintem a proton jó lesz, váltok ingyenesről fizetősre.

Firefox, Debian 12 fura üzenetek

A minap frissítettem a firefox-ot, akkor, rögtön nem jelentkezett, viszont most félóránként(?) random üzeneteket dobál fel amolyan "kicsi ablakocskában" a képernyő jobb felső sarkában. Még valamit aktiválnom is kellene, van rajta egy bekeretezett "Activate" felirat. Számos női névvel és pici fürdőruhás(?) képekkel.
Felcsaptam az "AdBlocker Ultimate"- et de nem tűnt el a jelenség. Lehet semmi köze a firefox-hoz?

A Debian 11 -en nyoma sincs ennek a jelenségnek, pedig ott is frissítettem a Firefox-ot, ill. a héten vagy 100 más csomagot.

Mi az ördög lehet ez?
Hogy lehet ettől megszabadulni?

Megjegyzés: ezen a gépen, szinte folyamatosan fut a win10 egy Oracle virtual boxban, ott nem látom ezt a jelenséget

[(azt hiszem) megoldva] Indamail (freestart) helyett mit?

Szasztok!

Lehet van róla már másik topik, (gyors kereséssel nem találtam), de ugye (nagyon)fizetős lesz az indamail (is).

A kérdés innentől adott: van-e megbízható(bb), minimális költségű, (netalán ingyenes) mailszolgáltató, ahova érdemes átreggelni.

Saját mélszervert ugyan technikailag tudnék építenék, de kissé körülményesnek tartom a hivatalos részét, plusz csak mobilnet van itthon. Meg talán ágyúval verébre eset.

Kösz. Üdv. Sz.

OpenVPN rejtelmek

1. kérdés (A probléma innen indul https://hup.hu/node/179458)

Adva van két ASUS router. Az egyik (a szolgáltató által kezelt) NAT mögött a másik publikus IP címen (freeDNS) jól látható.
A jól látható működik mint OpenVPN szerver, a másik (szolgáltatói NAT mögött) kliens. A kliens oldali hálózatból látszik a szerver oldali hálózat (mini szerver SMB,), a szerver oldali hálózatból nem látszik a kliens oldali hálózat (jelenleg csak egy Raspberry Pi kamera és meteorológiai "állomás").
Van erre egyáltalán megoldás?
(A kliens oldalon nem érdemes szervert indítani - NAT mögött van, nincs publikus IP cím.)

2. kérdés
Adva van egy OpenVPN szerver (mondjuk egy szerver gépre telepítve ami router/tűzfal mögött van) és néhány kliens kapcsolódhat rá.
Belehet állítani úgy az OpenVPN szervert hogy a kliensek lássák egymást?
(Ez tulajdonképpen ugyanaz a kérdés, csak az OpenVPN oldaláról megközelítve. Lehet szellemet üldözök?)