mc ctrl+o

 ( pepo | 2018. augusztus 16., csütörtök - 11:54 )

Sziasztok!

Bosszantott, hogy a (legalábbis a deb csomagú) mc subshellje, amit a CTRL+o-val lehet elérni nem működik, gombnyomásra visszatér a panelekhez, vagy az mcedithez. Jópárszor emeltem sort a forráskódban, amiben éppen dolgoztam, mert a jól megszokott műveletekkel akartam indítani vagy a fordítót, vagy a programot. Tipikusan F2, CTRL+o, "kurzor-fel" + ./bigyó.prg. Mivel a CTRL+o csak egy üres, használhatatlan screent adott, így a "kurzor-fel"+enter műveletre máris soremelés lett a forrásban. Aztán dühöngés, soremelés visszavonása, F2, exit, és onnan a program indítása.
Átmeneti zavarnak éreztem, de mára kicsit megelégeltem, és utánanéztem, hogy ez a feature csak nekem kellemetlen, vagy vannak sorstársaim is, esetleg ez egy bug-e. Igen az utóbbiról van szó, amit a (screen-meghívási) hiba kijavításáig workaroundolni lehet az mc csúnyaságos indításával:

echo -e '\e[?1000h' && mc -x

Na, jó, ém betettem egy fájlba és külön parancsként hivatkozva indítom, de megéri, mert kéjelgek az örömmámorban, hogy az agyamba beégett műveletsor működik.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Miert nem teszed aliasba?

.bash_profile-ba:
alias mc="echo -e '\e[?1000h' && mc -x $*"
ha el nem irtam valahol

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Nem jutott eszembe. Köszönöm a tippet.

Az mcedit ctrl+o engem is zavart de nem hasznalatam olyan gyakran, hogy rakeresek mi a problema. Most, hogy irtad en is kiprobaltam az altalad javasolt megoldast de nem ment, igy hat rakerestem es ezt talatam:

I have recently switched to debian. It has same problem. I also remember seeing this kind of stupidity in Ubuntu too. mcedit is configured as external editor there. If you enable internal editor in settings subshell will work fine (F9->0->c->use internal edit).

Itt
Ez megoldotta a problemat.

Érdekes, hogy nem ment...konzolban próbáltad, ugye?

Ez csak a bugreport, ha jól látom.

Igen konzolban de nem bash-al hanem zsh-val, lehet ezert nem megy...
Igen a bug report de az utolso kommentben van egy workaround: ha az mc-ben beallitod, hogy "[x] Use internal edit" akkor megy jol.

Milyen terminalt hasznalsz? Nalam debian + xtrerm + stock mc + ctrl+o tokeltesen mukodik. A ket esetben tapasztalok kavarodast, megpedig ha
- az mc-bol inditok mcedit-et (marmint az mc parancssorábol) - pl egy uj file letrehozasanal. Es akkor egy ctrl+o eseten nem tudja egyetelmuen visszaadni a subshellt es akkor kell egy ctrl+L hogy kideruljon melyik program is az aktiv a ketto kozul.
- illetve ehhez hasonloan az mc-bol inditott pine + leveliras + postpone is osszekvaraodik...
De ezek meg teljesen logikusnak tuno esetek... marmint az logikus hogy ezeknel a ctrl+o-t nyomogatva nem egyerelmu hogy mi kell tortenjen. Es/vagy egyertelmu de nem pont arra gondolna a költő :)

bash-t használok. Igen, a legfőbb gondom az mcedittel volt.

xterm-en keresztul v egyeb terminal emulatorral?

Ill van meg egy dolog amit javallok csekkolasra. En az options -> configuration... -> pause after run-t mindig "always"-ra allotitom, fuggetlenul attol hogy az xterm nem tartozik a "dumb terminal" kategoriaba. Egyszeruen ha mc-bol interaktivan akarok futtatni valamit akkor szeretem elobb latni az output-ot. Es inkabb max egy any key-t nyomok gyorsan ha megsem akarom latni, mint joval tobbszor ctrl-o-t nyomnek ha ugye meg is akarom nezni. Na, ki tudja, lehet hogy ez is bekavar(hat) nalad.