pepo blogja

0-val kezdődő 7 jegyű mobilszám

Erre nem számítottam, de ahogy nézem a Telekom sem: az oldalukon a tudakozóban még nem fogadja el, ha 0-val kezdődő számra akarok keresni, pedig kiadtak egy ilyet. Az egyik új munkatársunk kapott a céges flottába tartozó telefonjához: +3630 0xx xxxx
pff... Nem hívtam fel, és kíváncsi is leszek, hogy ez valós-e, vagy csak a T-mobile bénázott egyet a szám publikálásakor? Ti láttatok már ilyet, vagy lemaradtam egy fényévvel, és csak nekem új?

Strava előfizetés lemondása - menjenek a ***

Weboldalon -> használd az appot. Az appon belül meg nincs ilyen, csak annyi, hogy folyamatos előfizetés, amíg le nem mondom.
A Strava helpjei weboldalas lemondási útmutatót tartalmaznak. Fa*a. Végül: a play.google.com oldalon a Saját előfizetések menüpontban megtaláltam és le tudtam mondani. https://imgur.com/a/TrS27vk
Most találkoztam először ilyen hiénasággal... A Help megtévesztő. Úgy érzem, kicsit szándékos.

Telegram: 2 GB az új limit

Exchange your noodles in High Resolution, worry-free!
Yes, 2GB per noodle now. 🍜

🔥 Telegram File NEW Limit Size
 = 2000*1024*1024 Bytes
 = 2,097,152,000 Bytes
 = 2,048,000 KiB
 = 2,000 MiB
 = 1.95 GiB

t.me/tgbeta/4125

 

(korábban 1,5 volt)

400 Millió Telegram-felhasználó

Az nem kevés.

 

https://telegram.org/file/464001411/1/bvDLVEKJAbw.304005/bbf341d1af8dc3f105

Sajnos még mindig nem tud natívan magyarul, itt egy 100%-os magyarítás.
Ígérik, hogy idén már elindul a videófonálás is, eddig vagy a használhatósággal, vagy a biztonsággal volt a baj.
"Video calls in 2020 are much like messaging in 2013. There are apps that are either secure or usable, but not both. We'd like to fix that, and we will focus on bringing you secure group video calls in 2020."

Szimpatikusak továbbra is: felhőbe megy minden, és akár 1,5 gigás fájlokat is lehet küldözgetni, nem foglalkozik a kiterjesztéssel, nincs időbeni korlát, meddig érhetők el a média fájlok. Szeretem.

"Hogy' is volt ezzel a freeweb.hu-val?" - ötlött fel bennem a kérdés

Kb. a 2000-es évek elején a nagy hazai internetes robbanás hajnalán erős, meghatározó felület volt a freeweb.hu. Eszembe jutottak, létezik-e még, rákerestem: hát már csak egy pangó weboldal mutatja az egykoron jelentős hazai erőt. Várható volt persze, hogy nem élik meg a jelen technikai környezetet, de anno sokat köszönhettem nekik: php, perl-cgi játszóháznak, "komolyabb" ötletelésimnek is adott tárhelyet. De vajon, mi lett velük, sőt egyáltalán hogyan indultak? Érdekes módon a google első 3 oldalán nem találtam eredményt, aztán ráleltem az alapító, Agárdi Gábor írására, ami a fene tudja, mikor készült, de érdekes, és sok kérdésre választ ad.

Behalt Eth és DVD meghajtó, csak egy 1 GB-os pendrive -> Telepítsünk Ubuntut

Szép kihívás előtt állok: van egy igen régi notebook, amiben az eth hálózati aljzat halott, az alaplapi wifi a halott, a DVD meghajtó halott, hogy a hab legyen a tortán, csak egy egy GB-os pendrive áll rendelkezésre. Ezen kívül van egy Wifi stick.

Egy minimal Ubuntu 19.10 felment. Aztán semmi csomag.

Nem baj, pendrive-val át lehet hajigálni a szükséges csomagokat.

Ehhez jó ötlet függőségekkel leszedni eleve a csomagokat:

sudo apt install apt-rdepends

sudo apt download $(apt-rdepends csomagneve | grep -vE  "^ |debconf"
(A debconfot ki kellett tenni kivételnek, mert a hiszti összezavarja parancsot, meg egyébként is, ha igen jó eséllyel adott.)

(Azért írtam, hogy később nem kelljen keresgetnem.)

mc, iw, rfkill, net-tools felment

Mindjárt kiderül mit felejtettem le a Wifi stick belövéséhez. :-)

Az EA végleges bant adott a Battlefield V-öt Linux alól játszóknak

Akik Wine alatt játszottak azok mind csaltak??? Vagy csak egyszerűen nem tudott mit kezdeni az EA azokkal, akik használtak csalást és egyébként Wine alól játszották a Battlefield V-öt. Ez olyan náci hozzáállás: inkább pusztuljon 100 ártatlan az egy csaló miatt...

https://itsfoss.com/ea-banning-linux-gamers/

NextCloud manuális telepítéssel, IPv6, dinamikus DNS, VirtualBox

Nem is olyan egyszerű... inkább időrabló és időnként nagyon bele kell ásni az elmét - főleg a neten terjedő hülyeségek miatt. A dokumentációk sokszor túl bonyolultak, így egyszerűbb kérdezni a Google-tól. Sok a hülye, már megint be kellett látnom.