ODROID-C4 - nagyon gondolkodom rajta

Nagyon húzós erőforrásokkal kecsegtet az ODROID-C4. Azt már lehet tudni róla, hogy terhelhető, gyors, nagyon ígéretes, de vajon huzamosabb ideig állja-e a sarat? Emiatt hezitálok.

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1884/2123/products/ODROID-C4-1_480x320.jpg?v=1587658257

https://youtu.be/gEU8xf8uQrs

Hozzászólások

Hm, hát az a youtube 720p-s cucc nem igazán volt "meggyőző" az 1080p mégannyira sem. De csak felületesen futottam át.

Ezzel már simán meggyőző :) 

Egybe válaszolok, passz a pi-nél hogy megy ez.

Én csak a fenti videóra reagáltam, hogy nem volt meggyőző. Bár a CoreElec -es verzió gondolom azért is jobb, mert ott nem egy egész Ubuntu-t futtat a cuccos, így kifejezetten több erőforrás marad a videókra.

Egy 2GB-os Pi4 van tervben (lecserélni a 3mast), de ez az OC4 is igencsak szimpatikus. Egy baja van, hogy az ~50 dolláros kütyüre 33 dolláros szállítási költség jön az odroid.com-on. 33 dollár az meg majdnem mégegy 2GB-os Pi4 ára. (Máshol lehet kapni odroidot valami emberibb szállítási díjjal?)
 

Én az Odroid-C1-est Kóreából a gyártótól, a C2-est egy német cégtől rendeltem. Utóbbit 10 EUR szállítási költséggel a postán vettem át. Sajnos a C4 még olyan friss, hogy nincs náluk.
A gyártótól rendelt Odroid-C1-re az országba érkezéskor a posta rádobta a magyar ÁFÁ-t és a vámkezelési díjat (ma már +3500 Ft a vámkezelési költség). Végeredményként ugyanott vagy.
Annyi, hogy célszerű az Odroid-hoz 16 ... 64 GB közötti eMMC-t is rendelni, ami megintcsak drágítja, ellenben sokkal gyorsabb az microSD kártyás háttértárhoz képest. MicroSD íróval való együttműködéshez csomagolnak mellé átalakító lapkát. Továbbá tápegységet is rendelj hozzá, mert nem USB-ről kapja a tápot.
Tehát nem olcsó, de normális. Ha meg olcsó kell, akkor Banana Pi, Orange Pi és társai az irány. :)

Csak KODI-s (vagy android TV-s) médialejátszónak kell. A Pi3-mat sem használom másra, évek óta kodi megy rajta. Csak kicsit lassú, múlkor pl a netflixes Our Planet Attemborough sorozatot néztem volna rajta, de 1080p szaggatott a sűrűbb jeleneteknél.
Nem az olcsóságról van szó, csak aránytalanul sok a járulékos költség (szállítás, vám, áfa - utóbbiakra nem is gondoltam). Ha veszek egy 2-4GB-os Pi4-et a pimoroni-tól, ott talán 5 font a szállítás.

KODI-hoz Rpi4 több okból praktikusabb lehet: olcsóbb és több az a felhasználó, aki Kodi-t használ, reszel rá.
Hűtőbordát vegyél rá, mert a rákfenéjük hogy ezek a CPU-k már túlmelegednek és visszaszabályoznak. Ez Rpi3-ra is igaz.
Egyébként Rpi3 esetén a táp tulajdonsága is fontos. Jártam úgy, hogy szépen futott, de benchmarkolva kiderült hogy fele számítási teljesítményt adott ... dugasztáp csere és jé nem szabályozott vissza.