Behalt Eth és DVD meghajtó, csak egy 1 GB-os pendrive -> Telepítsünk Ubuntut

Szép kihívás előtt állok: van egy igen régi notebook, amiben az eth hálózati aljzat halott, az alaplapi wifi a halott, a DVD meghajtó halott, hogy a hab legyen a tortán, csak egy egy GB-os pendrive áll rendelkezésre. Ezen kívül van egy Wifi stick.

Egy minimal Ubuntu 19.10 felment. Aztán semmi csomag.

Nem baj, pendrive-val át lehet hajigálni a szükséges csomagokat.

Ehhez jó ötlet függőségekkel leszedni eleve a csomagokat:

sudo apt install apt-rdepends

sudo apt download $(apt-rdepends csomagneve | grep -vE  "^ |debconf"
(A debconfot ki kellett tenni kivételnek, mert a hiszti összezavarja parancsot, meg egyébként is, ha igen jó eséllyel adott.)

(Azért írtam, hogy később nem kelljen keresgetnem.)

mc, iw, rfkill, net-tools felment

Mindjárt kiderül mit felejtettem le a Wifi stick belövéséhez. :-)

Még 1 lakalommal kellett pendrive-ozni: érdekes módon a frissítés nem tette fel az 5.3.0-18-as modulokat, a 3.x-es Kernelt pedig kiplántáltam, így a Wifi aljzat meg sem nyekkent, át kellett pendrive-val szállítani egy 5.3.0-43-asat mindenestöl. Amúgy jó móka.

Ez már a végeredmény egy asztaliról ssh-n a htop és a noti működés közben:

https://i.imgur.com/pUY5XGA.jpg

Hozzászólások

Mire lesz használva? Mert egy "igen régi notebook" sajnos lassan már egy darab nyitott böngészőfüllel is szenved a mai interneten...

Lubuntu 19.10 server minimalból elindulva, nagyon szépen megy.

Akkor jött a pofon: nincs Wu a configurációhoz, avagy a Folding@home a gpu-val szeretne számoltatni a radeon driver pedig nem elegendő. Az fglrx felhegesztése pedig most elakadt, mert a Xorg-gal nem kompatibilis. A netes doksik visszavetettek 15 évre. 2020-ban még nincs használható AMD Catalyst telepítő Linuxra, olyan, ami tájékoztat.
Csak elindult CPU-val is a FoldingAtHome. Dolgozzon az öreg jószág, hátha van értelme. (Képernyőkép a nyitó bejegyzésben.)
 

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

pcmcia van benne? ha igen, szerintem valahol van egy ilyen ethernetkártyám...

Nincs benne, de köszönöm. Tök jól működött stickkel, sőt kiderült, hogy az alaplapi Wifi nem is volt halott, csak nem volt hozzávaló Kernel driver. Ez azért furcsa, mert úgy rémlik, működött. Aztán egyszer csak már nem. Lehet, hogy volt egy kernel frissítés, amiben éppen bugos volt.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓
Szerkesztve: 2020. 03. 25., sze – 07:00

Tök jól haladok. Az elején furi  volt az offline világ: kézzel pakolgatni a csomagokat. Tisztára 90-es évek vége. Aztán konfigurálni a wifi aljzatot.
A lényeg, hogy már jön a sok-sok csomag a grafikus környezethez.

A tasksel-lel Lubuntu választottam ki. Remélem, bírni fogja.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Nagyon köszönöm! Épp erre volt szükségem. Egy öreg gépre tettem anitX linuxot, de csak parancssor van és usb wifi. Szerencsére támogatott, így csak a szükséges wpa csomagok kellenek.

Igazad van. Az "Ubuntu wifi terminal configurate, start wifi at boot time" vagy valami hasonló doksira kerestem. Van sok belőle, nem emlékszem már, melyik ilyen oldalon indultam el, de pl. ez, vagy ez is szépen leírja. Ha ott találkoztam még  hiányzó csomaggal, akkor azt át kellett tenni.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓
Szerkesztve: 2020. 04. 23., cs – 07:17

..

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓