Játsszunk időgépet! (Autonóm módon zeneszerzésre képes szuperszámítógép)

 ( eCaffee | 2018. július 11., szerda - 17:06 )

Egy ennyi mindennel felszerelt audiórendszert egészen elképesztő dolgokra is lehet használni, nem csak autonóm zenegenerálásra. A címben szereplő időgépi utalás a mellékelt demó felvételre vonatkozik. A mellékelt felvételen ugyanis -több, mint valószínűleg- személyesen Scott Joplin, a ragtime szerzők koronázatlan királya játszik, 1916-ban, mindössze 10 hónappal halála előtt. Igen ám, de Joplin soha életében nem készített egy árva gramofonfelvételt sem...sajnos...pedig milyen jó lenne, mert akár készíthetett is volna, élete utolsó évtizedében ugyanis már viszonylag elterjedt volt a gramofonlemez.

Scott Joplin művei piano roll-okon, gépzongora-tekercseken kerültek kiadásra, ez technikai értelemben olyasmi, mint ma a MIDI szekvenszer. Feljátszod, a gépzongora rögzíti a billentyűleütéseket, és visszajátszható. Létezik hét tekercs, amit minden valószínűség szerint a szerző személyesen vett fel. Ezeket a tekercseket gyűjtők digitalizálták, és MIDI-be konvertálták. Egy ilyen MIDI állományt renderelt a gép korhű hangzású gépzongora-hanggal, beállított akusztikával, és aprólékosan összerakott gramofonlemez-hangzás effekttel. Szóval, lett egy virtuális Scott Joplin gramofonlemezem, amit a gépem most renderelt, de 102 évvel ezelőtt, személyesen a szerzője játssza...

Az eredmény itt hallható:
https://drive.google.com/open?id=1dKOqdTEg-srxacbQ8YkgASnvPOBW2a3c

(ebből a kísérletből is program lesz, ami ezt realtime fogja csinálni...a megfelelő MIDI fájl gyűjteményből valós időben felrakható virtuális gramofonlemez-gyűjteményt prezentál a hallgatóknak)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

no az ilyesmiért fognak a különböző jogvédők anyázni :-)
(alias sub)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Scott Joplin több, mint 70 éve elhunyt (101), a jogok lejártak. Minden szerzeménye public domain. Előadói jog sincs ebben az esetben, mert a gépemnek nincsenek ilyen jogai. Meg lehet találni azt az utat, amin járva a köztulajdont birtokba lehet venni, ha az összes felhasznált, legalább 70 éve elhunyt szerzők kottáit gépek digitalizálják midibe, vagy ha a digitalizáló intézmény nem él kiadói joggal. (nem egyszerű, de lehet jogkövető megoldást találni)

-
"Attempting to break SpeedLock can damage your sanity"

AFAIK kottával szeretnek azzal trükközni, hogy belettesznek valami icipici, lényegtelen módosítást, ami miatt a kotta már a kiadó származtatott munkája és így a kiadó jöhet pampogni, hogy te azt a kottát használod és irgum-burgum.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem értek hozzá, így kérdezek:

Ha megveszek egy kottát, akkor azon nem kellene feltüntetni, hogy nem az eredeti, hanem egy módosított változat? Mert ebben az esetben nem az eredeti mű, hanem egy feldolgozás kottáját kaptam meg. Ami szimpla átverés, bármilyen kicsi is a változás.

Aki mesélte ezt, az azt mondta, hogy dallam szempontjából lényegtelen változtatásokat eszközölnek. Másrészt szerintem ezt ők úgy gondolják, hogy a hozzáadott érték maga a megvásárolható kottába rendezés.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Veszek egy Ady összest, amiben néhány versben, néhány szót kicserélt a kiadó, de a versek jelentése, rímelése nem változott. Ha erre rájövők, akkor visszaviszem a kötetet, és kérem vissza a pénzt. Ugyanis hibás teljesítés történt. Meg lennék lepődve, ha a zeneszámoknál a kiadóknak lenne erre joguk, anélkül hogy ezt feltüntetnék a kotta elején.

Miért ne lenne hozzá joguk? Hiszen ők egy szabadon elérhető művet dolgoztak fel és rendeztek kottába.

Szerintem a jogi kiskapu ott lesz, hogy nem a konkrét zeneművet védi a jog ilyen esetben, hanem a kiadványt.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ha nem az van a kiadványban, mint amit a címe alapján a vásárló vár, akkor a vásárlót becsapták. Még akkor is, ha csak kicsi az eltérés.

Ha vásárolsz egy telefont, de nem azt a típust hozza a futár, amit rendeltél, akkor reklamálni fogsz. Még akkor is, ha a papíron és a valóságban is pontosan ugyanazokat a paramétereket hozza, mint a megrendelt telefon, és ugyanaz a szoftvere is. Nem azért mert rossz, hanem azért mert Te nem ezért fizettél.

Jó, de mit csinálsz akkor, ha pontosan azokat a paramétereket hozza a telefon, csak a csomagolás más?

Egyébként szerintem az egész nem arra megy ki, hogy a zeneműven változtassanak, hanem arra, hogy valamilyen érvük legyen arra, hogy miért ne az történjen, hogy egyvalaki megvesz egyetlen egy szál partitúrát, aztán bescannelve felteszi a netre, mondván, hogy ez már úgy is köztulajdon.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem tartom tisztességes piaci magatartásnak azt, hogy a vásárlót becsapják, még akkor sem, ha azt az érdekeik védelmében teszik. Pláne akkor, ha azt törvényes módon is védhetnék. Például egy kellően jól megtervezett és elhelyezett vízjellel elérhető, hogy a kotta jól olvasható marad, de szkennelés után csak nagyon nehezen távolítható el a vízjel, esetleg az olvashatóság is romlik.

Jó, de lényegében erről van szó.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Mitől van ez a sistergéses zaj a felvételen?


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

„aprólékosan összerakott gramofonlemez-hangzás effekttel.”

Gramofont még (már?) én sem hallgattam, de a nálunk bakelitnek nevezett lemezek hangja alapján van némi elképzelésem a dologról.

Attól lesz korhű. Sose hallottál még régi bakelitet?
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Gondoltam, hogy csak korhűségből van beleeffektezve, de én nem raknám bele, idegesítő. Régen el kellett viselni, MIDI-ből generált fájlba viszont nem látom értelmét betenni.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ad neki egy kis feelinget.
Amúgy simán lehetne 2 változat, egy az akkori kornak megfelelő gramofonzajos autentikus változattal, és egy tiszta amin hallatszik mire gondolt a művész.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Három változat van a programból! :) (csak az egyiket demóztam, mert érdekes volt a korhű lemez rekonstrukció)
-az egyik tisztán, szólóban zongorázik, nagyon jó minőségű hangminta-készlettel, és beállított terem-akusztikával
-a második ugyanaz, de közben vonósokkal és lágy padokkal finoman, halkan, és automatikusan kíséri a szólót (igazából ez az érdekes dolog)
-a harmadik a gramofonlemez-emulátor
-
"Attempting to break SpeedLock can damage your sanity"

Technikailag nem zenet szerez, hanem zongoristat emulal, elore beallitott parameterek menten. A zeneszerzes az egy eredeti zenei mu megalkotasa, erre a program jelenleg - ahogy elnezem - nem kepes. A kottabol valo feljatszas az egy nagyon szep zeneszi teljesitmeny, de nem alkotofolyamat, amire a zeneszerzes szo utal.
--
Blog | @hron84

> A kottabol valo feljatszas az egy nagyon szep zeneszi teljesitmeny, de nem alkotofolyamat, amire a zeneszerzes szo utal.

Hm. Érteni vélem, hogy mit akarsz mondani, de ezek szerint neked tök mindegy, hogy én klimpírozom le a kotta alapján, vagy egy valódi zenész.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Technikailag nem zenet szerez, hanem zongoristat emulal...

Bocs, valószínűleg nem láttad az eredeti hírt, és a többi blogbejegyzést. Önálló zeneszerzésre és a szerzemények megszólaltatására képes a gép, napi 10-12 órában szokta bizonyítani a hét hat napján...de a képességeit például erre IS lehet használni, az autonóm működésen kívül...és miért ne használnánk még egy csomó érdekes, szintén zenével kapcsolatos dologra is, ha egyszer képes rá.

Az eredeti cikk:
https://hup.hu/cikkek/20180707/autonom_modon_zeneszerzesre_kepes_szuperszamitogep

A blogbejegyzések:
https://hup.hu/node/160023
https://hup.hu/node/160039
https://hup.hu/node/160057
https://hup.hu/node/160066
https://hup.hu/node/160102

-
"Attempting to break SpeedLock can damage your sanity"