UPC domain regisztráció

 ( mrev | 2018. június 4., hétfő - 15:33 )

Sziasztok,

Van-e valakinek tapasztalata, hogy mire számíthatok az UPC-től a domain kezelés és DNS szolgáltatás terén.

Konkrétan a "Fiber Power Business 350" csomagról van szó. Fix IP és sebesség rendben van. Ami közelebbről érdekel, hogy fogok-e kapni webes felületet a DNS rekordok karbantartására, PTR, SPF, DKIM rekordok és társaik felvitelére. Sajnos a kedves ügyintéző hölgy nem érti ezeket a kérdéseket.

Előre köszönöm.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem tudom hogy UPC-nél mi a helyzet, de van valami ami miatt ragaszkodsz hozzá? Nagyon sok és nagyon jó domain regisztrátor létezik, ahol webes felületről minden vagy szinte minden beállítható, és ha problémád van akkor az ügyfélszolgálat is érteni fogja a kérdésedet.

Itthon működtetem a szerveremet, az UPC-től kapom a hálózatot. Ha más kezeli a domain nevemet, akkor nincs reverse DNS-em, és emiatt nem tudok mindenhová levelet küldeni.

A kedves ügyintéző hölgy azt mondja, hogy a fix IP-s csomagomhoz jár a domain kezelés és DNS szolgáltatás, de a részletekre vonatkozóan nem tud válaszolni. Tehát az a kérdés, odavigyem-e a domainomat pusztán a reverse DNS kedvéért. Vagy két szék közt a pad alatt rosszabb lesz, mint most.
--
ulysses.co.hu

Laikus kérdez:
reverse DNS-el ez a fájdalmad: mikor az 86.101.xx.yy -ra azt kapod vissza h. "business-86-101-xx-yy.business.broadband.hu"
ahelyett h. "smtp.sajatdomain.hu" ?
--

(Laikus válaszol:) Pontosan.
--
ulysses.co.hu

Technikai oldalról nézve a domain nélkül is be tudnák állítani neked a reverse-t, max annyit kérnek hogy előtte irányítsd oda az adott A rekordot.

Tuti nincs revdns?
Mar csak azert kerdem, mert anno en pl a DIGInel kertem ilyet, siman beallitottak a technikai emberkek (kellett egy A rekord is, hogy tenyleg enyem-e a domain, de ennyi)

Nem tuti. Természetesen először ezzel álltam elő, de azt mondták, hogy csak akkor adnak reverse DNS-t, ha náluk a domain. Tehát, ha valaki tudja, hogyan lehet ezt elintézni az UPC-nél, arra kiváncsi volnék. Az a sejtésem, hogy az UPC-nél a rdns (ezen része) automatikusan készül, és nem is tudnak hozzányúlni.
--
ulysses.co.hu

hat nem tudom, de csak egy telefon volt a upc ufsz fele...
Szerintem probalkozz egy hozzaertobb ebert felhivni, mint aki elutasitott.

+1
Nekem egy /29-es blokkom van, minden IP-hez beállították a PTR rekordokat és módosítják is, ha kéred.

> Nem tuti. Természetesen először ezzel álltam elő, de azt mondták, hogy csak akkor adnak reverse DNS-t, ha náluk a domain.

Ugyanmár. Nekünk eddig minden esetben szó nélkül beállította a szolgáltató (Telekom, UPC, DIGI egyaránt) a reverse DNS-t, és mindig mi magunk üzemeltettük a forward zónát.

Egyes szolgáltatók azt szokták kérni, hogy az "A" vagy "AAAA" rekord legyen hamarabb beállítva.

Laikusként (!) pár kérdés:

Mit értesz azon, hogy az A vagy AAAA legyen előbb beállítva? Ezek jelenleg be vannak állítva. Törölni kéne valahogy a mostani PTR rekordot, majd újra létrehozni (esetleg létrejön automatikusan), de most már a forward zóna A rekordjából kiolvasott domain névvel?

Mit jelent az, hogy "mi magunk üzemeltettük a forward zónát"? Amennyire én értem, a forward DNS egy telefonkönyv: név alapján IP cím. Ha XY maga kezeli a telefonkönyv rá vonatkozó részét, az nem ugyanaz, mintha XY telefonszámát úgy tudhatnánk csak meg, hogy megkérdezzük tőle telefonon? Ami ugye logikailag egy végtelen ciklus.

Hogy van az UPC-nél a forward zóna karbantartása, adnak-e hozzá interfészt? Nagyon megbonyolódik az élet, ha a például DKIM publikus kulcsát nem tudom magam felvenni.

Bocs, nyilván nem ezen a fórumon kérdezősködnék, ha értenék hozzá, vagy ha tudnék jobb forrást, mint az UPC ügyfélszolgálat.

--
ulysses.co.hu

Az A vagy AAAA rekordot átírja arra az IP-re, amire a ptr-t kéri. Ezzel bizonyítja, hogy övé a hoszt.

Ők kezelik (hosztolják az elsődleges nevszervereket) az adott domain-hez.

NE!! regisztrálj internetszolgáltatóval domaint :) soha! :) tapasztalatbol mondom.
Keress egy olcsó regisztratort, ott biztos kapsz admin felületet is (pl. FORPSI)

----------------------------------------
o.-

Szerintem arra gondolt, hogy keresel egy domain regisztratort ami szimpatikus szamodra, ott beregisztralod a domaint amit szeretnel pl mrev.hu.
Felveszed benne a A rekordnak a fix ip-det vagy DKIM-et, CNAME-et, SFP rekordot stb. meg amit szeretnel (es tamogatja a regisztrator a konfiguralasat), mert ezeket ott tudod megtenni ahol regisztralod a domain-ed (ami akar lehet az isp szolgaltatod is ha az ad ilyen szolgaltatast).
Illetve szolsz az isp szolgaltatodnak hogy PTR rekordot (reverse dns-t) allitsa be az ip-dhez pl mrev.hu-ra, mert azt csak o fogja tudni megtenni alapesetben, mivel nala az ip es altalaban nem szoktak outsource-olni a hozza tartozo dns bejegyzeseket.

Pontosan ez a helyzet:

A domain kezelése és a forward DNS az EzIT-nél van. A forward DNS rám vonatkozó részét magam editálhatom, jól van beállítva.

A hálózatot az UPC adja (övék a kábel).

A reverse DNS (az UPC-nél levő PTR) azonban az IP címemre nem azt adja, hogy mrev.hu, hanem hogy ...business.broadband.hu.

Kértem tőlük, hogy állítsák át, egyelőre sikertelenül. Ebben a helyzetben indult a szál. A fő kérdés, hogy mire számíthatok az UPC-től. Nem tűnik bíztatónak.

--
ulysses.co.hu

Szerintem csak rossz ugyintezot fogtal ki aki nem ertette mit szeretnel vagy nem tudja hogy is van az, javaslom probalkozz ujra.

Teljes happy end. Végül sikerült beszélnem azzal az kompetens szakemberrel, aki beállította a PTR rekordot.

Más kérdés, nincs algoritmusom a "megtalálni a megfelelő embert" feladatra. Az ügyfélszolgálaton panaszkodtam, onnan aztán szóltak a szakembernek, aki felhívott telefonon. Ez így egy kicsit esetleges.

--
ulysses.co.hu

/off
Őt is valszeg már csak pakolás közben tudta még elkapni az üfsz-os, mielőtt a kolléga felszáll a Londonba tartó gépre 1irányú jeggyel.
--

like

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

En tegnap vezetes kozben, kb 10 perc alatt inteztem meg egy ilyet. Elsore "jo csajt" fogtam ki. Annyit mondott, hogy max 12 ora es hasznalhato. 3 ora mulva ok volt.

Bár nem "Fiber Power Business 350", de UPC-től bérelt kapcsolatnál a ránk route-olt /26 és /27-es tartományok PTR zónáját simán delegálták a saját NS-einkre, volt egy kis lámázásuk (serial,classless stb.), de végül minden jó lett.