Interjún történt

Fórumok

Szerintetek az milyen interjúztatás technika, ha az interjúztató az "alany" beszéde közben közbevág egy oda teljesen nem illő kérdéssel? (pl.: hogy hívják a Malév utódját?)

Hozzászólások

"" Az első – a Sólyom emblémáival ékesített, Álmos névre keresztelt – gép augusztus 18-án szállt le a Liszt Ferenc repülőtéren, ünneplés, vízágyúk, szivárvány és a sajtó jelenlétében. Akkor még csak kevesen tudták, és csak később került nyilvánosságra, hogy a lízingcég csupán hat órára engedte el a gépet Magyarországra, mivel a Sólyomnak erre volt fedezete. Azt azonban a Hetek közli elsőként, hogy a gép visszareptetéséhez szükséges kerozint is baráti kölcsönből fizették ki. Időközben kiderült, hogy a tartós bérletbe vett (venni szándékozott) gépek 1990 és 1992 között készültek, és volt köztük olyan, amit korábban már kiállítottak a forgalomból, illetve bontásra ítéltek. Informátorunk szerint egyébként a Sólyom Airways a brit lízingcéggel szembeni kötelezettségét sem tudta maradéktalanul teljesíteni.""

(http://www.atv.hu/belfold/20131018-igy-szallt-el-a-solyom-airways-paras…)

--
God bless you, Captain Hindsight..

Dehogy, csak más, rokonterületen próbálnak érvényesülni:

NATURALLE – SÓLYOM ásványvíz
A Kiskunság természeti kincsekben bővelkedő vidékéről származó, 7.7 pH értékű, nátriumszegény diétához is alkalmazható, kiváló minőségű ásványvíz.
NATURALLE – SÓLYOM étolaj
Előállításánál a legfontosabb szempont a minőség legmagasabb szinten tartása, mindenkor az egészséges életmód és az egészséges táplálkozás elősegítése a cél.
NATURALLE – SÓLYOM liszt
A termékcsalád lisztjét hazai malomban őrlik és csomagolják. A kész liszt végső csomagolása előtt utoljára még ellenőrizzük tisztaságát, és teszteljük, hogy a sütési-főzési tulajdonságai megfelelnek-e a minőségileg magas elvárásoknak.
NATURALLE – SÓLYOM szatmári szilvalekvár

http://solyomair.com/index.php/41-termekek

Azt is meg kellett volna nézned, hogy miért tettem fel ezt a kérdést, de mivel még a kérdést sem bírtad értelmezni, ez esetedben teljesen reménytelen.
Az általad linkelt wikipédás cikket ismerem, sőt, kapaszkod meg, a gúgelt is tudom használni, úgyhogy kímélj meg a baromságaidtól a jövőben! Köszike! :)

Egyszeru. Ahol ilyen interjuztat, oda olyan embereket is fognak felvenni. Tenyleg ott akarsz dolgozni?

Az interju ketoldalu.

csak tipp, de ezzel lehet "ki akarja zökkenteni" az illetőt az adott "szakmai szituból". Ez is lehet valami fajta "teszt" szerűség. Hogy mi van olyankor ha hirtelen egy tök oda nem illő kérdés / dolog / egyéb történik, mik a reakciók, mennyire fagysz le, vissza tudsz-e térni az adott témára egy ilyen "húbazmeg ez a kérdés hogy jött ide" szitu után ?

De tényleg csak tipp :)

Passz, gondolom ha a fenti "cucc" felmérésére akarták használni, azaz hogy a user egy adott szakmai szituban kap egy teljesen váratlan oda nem illő dolgot, akkor hogy reagálja le emberileg, nem szakmailag nyilván. Most erre életszerű példát nem tudnék írni.

De biztos ebből is le lehet valamit szűrni az adott emberről :)

kb barmelyik. 2 megtortent pelda:
1. szerver upgrade, ajtora kiirva hogy ne zavarj stb, epp valamit nagyon konfoltam, mikor benyit egy user "igen latom a kiirast csak azt akartam megkerdezni meddig tart, mert lehet hogy addig elugrom ebedelni". elkuldom a pitsaba de arra pont eleg hogy kizokkentsen.

2. valami security audit, epp magyarazom a cluster felepiteset mikor benyit a titkarno hogy felvegye a rendelest (ki milyen kavet uditot stb ker). aztan folytassam onnan tovabb...

Volt már hasonlóm. Lazán mentem be interjúra, majd nyomták a kérdéseket, volt egy, amit hosszabban fejtettem ki, és közbevágott egy másik teljesen mással, amit szintén ugyanolyan lazasággal lereagáltam, majd folytattam, ahol abba hagytam. Ide nem vettek fel, mert ugyan nem értesítettek, de mikor mentem ki, akkor összesúgott a 2 ipse, hogy "ez egy beképzelt tuskó, nem kell ide". A valódi célt nem sikerült megértenem. Meg azt se, hogy igazából kit is kerestek akkor...

--
openSUSE 42.2 x86_64

Ha észrevetted, szar :-)

Egyébként biztos nem vágott oda?

Stresszinterjú. Ha jól látom eddig nem neveztétek nevén. :)

+1

Azért ez nekem nem tűnik durvának, odáig is el lehet menni, hogy az alanyt valami igazán kellemetlen szituba hozzák. Ebben a kérdésben szerintem semmi kellemetlen nincs, csak kicsit fura.

(Például érkezéskor megkínálják hashajtós kávéval, aztán végigületnek vele egy kétórás interjút - LOL)

A tárgyalóasztalhoz lecsücsülés után 1 perc alatt felmérhető, hogy mekkora köcsög az interjúztató. Ha szimpatikusnak találom, akkor udvariasan visszakérdezek, hogy miért kérdez olyasmit, aminek köze nincsen a szakmához, ha köcsögnek találom, akkor én is váltok az IT helyett az agyműtétes témákra, mélyen kifejtve a szinaptikus kapcsolatokat :)
Amúgy a kérdés remek, engem is biztosan kizökkentenének egy ilyen stresszteszttel, sztem ilyesmi stresszelést csak a bérgyilkost vagy politikust kereső munkáltató tehet meg az interjún :)

Pontosabban? Igen, vannak "tabu" témák, amikre nem kérdezhetnek rá/nem kell válaszolni, de egy közösség tagját _is_ keresik jobb helyen, úgyhogy a nem szakmai kérdéseknek is van helyük egy beszélgetésben. Nem vagy köteles válaszolni (ahogy a szakmai kérdésekre sem) az új kollégát és csapattagot kereső munkáltató meg a "nem válaszolok/nincs helye ilyen kérdésnek" alapján is fog dönteni, ha teheti.

10. § (1) * A munkavállalótól csak olyan nyilatkozat megtétele vagy adat közlése kérhető, amely személyiségi jogát nem sérti, és a munkaviszony létesítése, teljesítése vagy megszűnése szempontjából lényeges. A munkavállalóval szemben csak olyan alkalmassági vizsgálat alkalmazható, amelyet munkaviszonyra vonatkozó szabály ír elő, vagy amely munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott jog gyakorlása, kötelezettség teljesítése érdekében szükséges.

Szerintem a munkavégzés szempontjából meglehetősen szignifikáns az, hogy valaki beleilleszthető-e egy csapatba és képes másokkal együtt dolgozni vagy csak a problémákat generálja.

Pl. Hiába veszel fel egy szakmailag penge, egoista, beképzelt primadonna faszkalapot, ha amiatt 5 másik jó szakember lelép és a maradék 3-nak meg a faszkalap után kell takarítani, mert úgy gondolja, hogy leszarhat mindent.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A stress nem itt kezdődik, hanem amikor user cuccát babrálod (support) és elbaszol valamit :)

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Szerintem tök jó. Ellenőrizni az alany osztott figyelmi képességét és kontextusváltás képességét. Feltehetően önálló és komoly munkára keresnek embert ahol nincs már hátrébb vagy nincs hova nyúlni, meg kell oldani.

(Hajdan az első munkahelyem az egyik munkaügyi központ volt. Ott alkalmaztak pszichológust is a tanfolyami követelménytesztek összeállításának módszertanához, és alkalmanként a munkanélküliekkel való személyes elbeszélgetésre.

A hölgy mintha a filmekből kilépő sztereotip dilidoki lett volna: tikkelt, véletlenszerű pillanatokban nyomott egy bátorításnak szánt villámgyors mosolyt, ami inkább látszott a kétoldali szájrángásnak.

Nem egy tanfolyami pályázó úgy jött vissza az értékelésével, hogy ha még egyszer vissza kell hozzá mennie, akkor nem kell semmi, se tanfolyam, se ellátás, akár éhen is dögölhet, csak ezt ne.)

Volt egy ido, amikor allamigazgatasban dolgoztam egy fel evet. Egy hivatal jogi osztalyan.

Ott egyertelmu volt, hogy olyan emberek leptek be koztisztviseloi berert jogasz diplomaval a ceghez, akikre semmilyen maganpraxisban, de meg versenyszferaban ceges jogtanacsoskent sem lehetett foglalkoztatni.

Volt ott alkoholistatol kezdve idegbetegen at lancdohanyosig mindenfele.

"közbevág egy oda teljesen nem illő kérdéssel"

Nincs feleséged úgy látom :)

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Remelem hozzank sosem fogsz interjuzni.

Nem vagunk a szavadba pedig. Velhetoen meg tetszene is neked az interjuprocesszunk.

De ha ennyire alacsonyan van az ingerkuszobod, hogy mar egy ilyen mindennapi emberi hibabol is forumposztot csinaltal, velhetoen nem lennenk elegedettek a munkaddal es a moraloddal.

Volt hogy inkabb azert dolgoztam 60 orat egy heten, mert nem akartam hercegnoket felvenni. Halistennek most jo a csapat.

Eddig azt tapasztaltam, hogy nem, meghallgatják a daily-n amit mondok, majd akinek kérdése van, felteszi. De örülök, hogy nálatok a heti 60 órás felsőbbrendűségnél gyakori a másik ember leszarása, szavába vágás valmit offolás.

Ugyanakkor ne keverjük már össze a szakmai interjút egy unalmas daily elfaszkodásával.

Itt nincs megoldás, azaz van, megköszönni az interjút és hazamenni.

Ne már... egy nyelvbotlásból származó akaratlan szóvicc (a.k.a. freudi elszólás), amit követ fél perc röhögés, aztán egy percig rendeződnek a sorok: ebből fel köll állni, onnan folytatni a mondatot, ahol abbamaradt... ugyanolyan komoly(talan)sággal.

Nem mondom, hogy ez kötelező gyakorlat kell, hogy legyen interjún, de nem rosszabb, mint a többi standard a "Hogyan legyünk pszichológusok 24 perc alatt?" c. modern bédekkerből.

Inkabb, mint, hogy olyan kerdesre kelljen valaszolni, hogy
"Melyik storageon futott a vmware es az egy micsoda ? Olyan mint az apache ?"

Na ez a igazi HR stessz interju kerdes.

Ps: Anno tolunk kertek is hasonlokat osszeallitani parat. Minek ? Ok tudjak.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Egen, ez érdekes. Az oklevelek devalválódása ellenére azért fel lehet tételezni, hogy aki egy-kettőt azokból megszerzett, az legalábbis handabandázni bármilyen témában képes, ha arra szorítják. Hogy ezt az irányított fogalmazást miért kell interjútponttá tenni, az nem világos - leszámítva azt a triviális választ, hogy ezt könnyű kérdezni.

Mundus vult decipi, ergo decipiatur .

Tolem indult a subthread: en ilyenert nem zavarnek el egy interjuzot sem. De ilyen hulye kerdest se tennek fel neki. Pont leszarom, hogy azert akar itt dolgozni mert szetstalkolta a ceget, vagy azert, mert "latta a hirdetest, meg se nezte milyen ceg".

Mit nezek inkabb? Azt, hogy akar-e egyaltalan dolgozni (kevesen akarnak, pedig sokan jelentkeznek allasra). Mondjuk nem szoktam sokaig huzni az idot, inkabb a probaido elso hetet kifizetem es ugy zavarom el, aki alkalmatlan. Miert vegyem el az eselyet, ha csak nem derul ki azalatt a rovid ido alatt, hogy egy komplett idiota? Humor miatt meg senki nem vesztette el az eselyet.

Mint donteshozo, nem teszek fel ilyen hulye kerdest (hacsak nem lesz munkakori leirasa hulyekkel beszelni egesz nap). Ha valakinek baj van az anger management skilljevel az kiderul a probaidoben. Inkabb azt nezem, hogy ertsen ahhoz, amire felveszem, es ne masnak keruljon idejebe (azaz nekem penzembe vagy rosszabb esetben idombe), hogy o "dolgozik".

Ha (látszólag, vagy tényleg) hülyeséget kérdeznek hirtelen, azt szerintem nem érdemes túlgondolni. A HR-es is próbál interjúztatni, tart valahol szakmailag, de szerencsére ez az Ő feladata. :) Lehet hogy kíváncsi volt, hogy beszélgetsz, mit reagálsz.

Ertem hogy tart valahol, de ebben a szituban O kepviseli a ceget es az ottani kulturat. Ha hulye ul velem szemben, mint reprezentativ szemely, valoszinuleg a ceg tobbi reszen is alacsony a kerites.
Az interju ket oldalu. Ilyenkor szoktam kivancsi lenni, hogy a hulye kerdesre hulye valaszt hogy kezelik le. Altalaban sehogy. A masik fel szerint 90%-ban egyoldalu a kivalasztasi feladat. Persze sokszor be is sertodnek a valaszon, vagy a viszont kerdesen.
De volt, hogy tok ertelmesen kezeltek es mentem is dolgozni. Profi HR aranyat er.

Hm, én repcsi fan vagyok így én csak megörültem volna ennek a kérdésnek... :)

Nekem az egesszel az a bajom, hogy miert ennyire offtopic kerdessel vag kozbe, ha csak a figyelmedet akarja tesztelni? Mikozben a korabbi feladataidrol meselsz, miert nem kerdezi meg, hogy mi a kedvenc editorod/scriptnyelved/disztrod/mobil os-ed/whatever (ami epp kapcsolodik)? Ugyanugy megkapja amire vagyott (sot, tobbet is), csak nem nezed ovodasnak, es nem huzod ki a potencialis munkahelyek listajarol a komolytalansaguk miatt.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Jóhiszeműen feltételezve, hogy volt célja az interruptnak, és hogy tényleg a stressztűrés csekkje volt, olyan kérdésnek van relevanciája, ami stresszt okoz - a kedvenc szkriptnyelvről az ember álmából felkeltve is beszél, aztán békésen visszaalszik. Ilyen úgysefogodtudniaválaszthanemvagyhingyibeatrix pont megfelel a célnak.
Ahogy ez is:
https://youtu.be/da4PhXJzDcs?t=47

Ehhez kellene a HR-s. De jó pár - általam ismert - kb. a könyvek elején járnak, nem hogy kialakult technikájuk legyen.
(Különösen nagy "kedvencem" volt az egyik, amelyiknek semmi köze nem volt a szakmához, de mivel hozzá kellett felvetetni jó pár embert bent ült. Jó emberünk bevágott egy hr könyvet és be-be dobta a "tudományát".....f.szkorbács és lapátnyél....szóval ilyesmik jutottak anno eszembe. Úgy, hogy nem vagyok hr-s, de nekem volt kínos.)

Megtörtént eset (legalábbis hiszek annak, aki mesélte).
Jogászt kerestek egy magyarországi céghez. Az interjúztató külföldi volt, szóval angolul ment a társalgás bonyolult szakmai kérdésekről (ingatlannal kapcsolatos jog). Kb. 1 óra elteltével jön egy kérdés, hogy volt-e már rá példa, hogy a kedves interjúalany a titkárnőjét az irodában az asztalon hátulról megb...ta. Emberünk egy pillanatra megdöbben, aztán visszakérdez, hogy megismételné a kérdést, mert lehet, hogy nem értette pontosan. A másik fél a legnagyobb nyugalommal megismétli a kérdést. Igen, volt már ilyen.

Ki akarta zökkenteni, hogy lássa, mi történne, ha egy ellenérdekelt jogász hirtelen taktikát vált egy tárgyalás során, szóval egyfajta teszt. (amúgy az illető megkapta az állást)

Volt már szerencséd on-site user supporthoz? Amikor az n+1. szinten lévőnek magyarázol valamit, és a naffőnök titkoárnője érkezik egy NMI-vel, hogy demostazonnalgyorsananafőnöknek. Vagy csak a saját főnök érkezik, hogy áll a fél cég, és neked kell megoldani. Egyik esetben _sem_ fogják megvárni, hogy befejezd egységsugarú Mancika istápolását, ugyanis vannak fontos, meg fontosabb dolgok - ezekbe n+1 szinten Mancika nem biztos, hogy minden esetben belefér.

Tahóságnak tartod, vagy sem, az életben bizony szembe fog jönni ilyen, és a helyi HR-es vélhetően ismeri a körülményeket, és tudja, hogy lehet ilyesmire számítani. Ilyenkor a kioktatod, hogy tahóság helyett akihez beszélsz attól elnézést kérsz, válaszolsz, és utána folytatod. Bár ha _nem_ akarsz velük dolgozni, nyugodtan letahózhatod (finoman vagy durvábban is akár) a közbeszólót, ez ugyanis nem "+1" lesz a papírodon, az tuti.

Azért a jön a főnök, hogy baj van az messze nem az az interrupt, mint hogy dugtad-e már meg a titkárnőt az officeban. Illetve ha a hr tudja, hogy itt ilyen jellegű interruptokra lehet számítani, akkor elképzelhető, hogy az ember úgy dönt, hogy nem akar tahókkal dolgozni :)

szerintem nincs ezzel alapvetően baj, amennyiben az interjú után az ilyen jellegű kérdések tisztázásra kerülnek (értsd: az interjúztató udvariasan tájékoztatja az alanyt ezen kérdések valódi céljáról)
ha tőlem kérdeznének ilyesmit, az interjú végén biztos megkérdezném hogy nincs-e valami amit esetleg az interjúval kapcsolatban szeretnének tisztázni. ha nincs, akkor köszöntem a lehetőséget, remélem tudják hogy az állásinterjú természetéből adódóan egy kétirányú valami, engem nem győztek meg arról hogy itt akarnék dolgozni.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
expectations versus reality

Èn ilyen helyzetben úgy reagálnék, hogy hangot adnék a véleményemnek, hogy amíg én nem vágok bele mások szavába, úgy más se vágjon bele az enyémbe, amíg beszélek, mert alapvetö illetlenség.

--
robyboy

Megpróbáltak kizökkenteni. Nekem volt olyan tapasztalatom, ahol a HR-es egyszer csak ok nélkül elkezdett a delikvenssel üvöltözni. Mikor kérdeztük, hogy WTF?!?!, akkor a HR-es közölte, hogy a stressztűrő képességét tesztelte a jelöltnek... Mint kiderült, ezt egy szakmai továbbképzésen hallotta, és megtetszett neki. B+.... Utána a HR-es már nem nagyon járt be interjúkra, mert a menedzsment elmagyarázta neki, hogy a jelölteket meghallgatni szeretnék, nem elijeszteni.

A HR-es is egy szakma, van aki csak csinálja, és van, aki ért is hozzá. Ahol ilyen stílusban interjúztatnak, ott meg kell köszönni a lehetőséget, aztán a cég közelébe se menni többet.

Sose ertettem ezt a stressz tures dolgot. Normalis helyen nemigen van min stresszelni, hacsak nem azon hogy neha a szavadba vagnak ha pl. telcozol vagy egy meetingen eppen beszelsz.
En ezert a leheto legkevesebbet telcozok es meetingelek, es ha lehet csak technikai kollegakkal, azok tudnak viselkedni.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Bassza meg a kurva isten a sok ertetlen faszt, ezt nem hiszem el!
Az ertetlen csurhenek mondom, hogy ti most vagy nem dolgoztatok meg egy percet sem,
vagy alom jo, kibaszottul kurvara nyugodt melohelyetek van.
En meg csak ketszer voltam az utobbi 18 evben allasinterjun, de annyit meg en is tudok,
hogy mire jo ez.
Van aki stessz interjunak, van aki context valtasnak nevezte.
Sosem fordult meg elo veletek, hogy szol a telefon, amit neked kell elintezni,
mikozben belemelyedtel valamibe, vagy
beszelnek melletted, vagy atszolnak, kerdeznek valamit a szomszed asztaltol, vagy
meglattok egy erdekes temat a HUP-on, ami kizokkent a munkadbol?
Ezutan hogyan reagalsz es meddig tart visszarazodni a munkadba?
Van aki nyugodtan reagal es fel perc alatt vagy 2 perc alatt visszazokken.
En mar tobb szeket, ablakot, szamtalan poharat, bogret, 1 egeret, 3 billentyuzetet osszetortem,
1 asztalt, 2 laptopot megrongaltam,
uvoltottem munkatarsakkal, ugyfelekkel, es tobb mint fel oraig kizokkentett.
Na erre valo.

„Bassza meg a kurva isten a sok ertetlen faszt, ezt nem hiszem el!
Az ertetlen csurhenek mondom, hogy ti most vagy nem dolgoztatok meg egy percet sem,
vagy alom jo, kibaszottul kurvara nyugodt melohelyetek van.

En mar tobb szeket, ablakot, szamtalan poharat, bogret, 1 egeret, 3 billentyuzetet osszetortem,
1 asztalt, 2 laptopot megrongaltam,
uvoltottem munkatarsakkal, ugyfelekkel, es tobb mint fel oraig kizokkentett.”

A bejegyzésed eleje alapján a vége teljesen érthető. Már csak azt nem értem, hogy Te hogyan abszolváltad a stressztesztet.

Veled van a baj, azért vagy ennyire instabil. Tárgyakat rongálni nem normális dolog, munkatársakkal ordibálni nem normális dolog.

Én az utóbbi 7 évben kb. 30 állás interjún voltam. Esetleg nézz körül a piacon?

És igen, pont erre való, hogy a cég leleplezi hogy hozzád hasonlókkal kellene együtt dolgozni, és az értelmesebbje köszöni is a lehetőséget és tovább áll.

Voltam pár interjún 10 éve, akkor nem volt módi, vagy lehet csak a munkakörömben nem. Elve elég stresszes volt a sima interjú is. Biztos van értelme az ilyennek, pláne tárgyalótermi ügyvédeknél, de vannak munkakörök ahol meg jobban járna a munkáltató, ha minimalizálná a stresszforrásokat, ahelyett, hogy még erre is külön rágyúr a válogatásnál.

Meg kell lennie egy alap cérnavastagságnak, de ennyi.

Normális helyen dolgozunk, nem idióta főnökös TMC-nél. Ez a titka.

Kurvára ér(t)etlen és/vagy tapasztalatlan lehetsz, ha ennyire képen kívül vagy a világgal.

Amit leirsz, az nem stressz.
Stressz az, hogy felvezetnek neked egy szituaciot, eld bele magad (mondjuk priority bug fixingben vagy), majd elkezdenek egyre tobb inputot/taskot adni (nem a szomszed basztat sztorival mert arra a "pillanat" eleg jo deflektor, ha nem, akkor a "gecire ne most"), hogy jön Pistike a szerverrel, hogy nincs szabad hely es hozzad jon mert ugyvel_n telefonalgat es a Tibi szabin van tehat te vagy a POC, kozbe lehal az egyik szunetmentes es sipol a barmi de Tibi szabin van tehat te vagy a POC; es hogy mondd el, mit kinek delegalsz, mikor szolsz a fonoknek, hogy nagy a gebasz.

Az, hogy a munkatarsak bunkok/hulyek/butak, fonok bunko/hulye/buta, az nem stressz. Az egy SZAR munkahely.
Amikor te kart okozol, akkor te is beleesel a "munkatarsak bunkok/hulyek/butak" kategoriaba.

Tehát neked olyan munkahelyed van ahol soha semmi stressz nem ért. Nem zavartak meg sosem abban amit éppen csináltál. Nem jött közbe családi probléma. Semmi. Tehát te egy robot vagy :) Csoda munkahely lehet ez :) Nem kötözködni akartam, csak irígykedni :D hogy ilyen is van? :) Ahol soha semmi nem történik ami kihoz a sodrodból .. :)

Ahol a napi folyamatokba bele van tervezve a stressz, ott marhara el van repazva valami. Altalaban szervezesi gond, amit eroforras hiany okoz, vagy szimplan rossz munkahelyi legkor. Kerulni kell a helyet, hacsak nem a te feladatod, hogy ezt megold.
Az eseti stressz mas teszta. Ez szemelyenkent es helyzetenkent mas es mas lehet, de erre ne epitsunk mar, mert ezer dologtol fuggoen tudja ugyanaz a szemely lereagalni az elvileg egyazon problemat. Ha meg mindig egyforman teszi, surgosen pszichologushoz kell vinni, mert valoszinuleg pszichopata.

A mai világban nem tudod a stresszhelyzeteket elkerülni. Sokkal jobban jársz, ha megfelelö önkontrollal, befelé figyeléssel, egyéb megfelelö technikával megtanulod kezelni. Ìgy nem csak ellenállóbb, életrevalóbb leszel, de teljesebb életet is élhetsz a körülmények mellett, vagy éppen ellenére is.

--
robyboy

Nagyon sokat rugóztok ezen a stressz témán, mintha arról lenne szó, hogy folyamatosan rettegni kell valamitől.

Az esetleg eszetekbe jutott, hogy a stressz szót itt picit lazábban értelmezzétek és ténylegesen arra voltak kiváncsiak, hogy mit csinál a kedves delikvens, ha valaki megzavarja egy szimpla egyszerű kérdéssel? Ahogy elnézem az itt értetlenkedők és stresszen stresszelők sokaságát, sajnos tök jogos kérdésnek tűnik, hogy ne vegyenek már fel életképtelen nebántsvirágokat.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

És arról én tehetek?

Mindegy, nem ez a lényeg. Picit kezd a tököm tele lenni a sok életképtelenkedővel nebántsvirággal, akik telesírják az internetet, hogy jajajaj, interjúzók merészelnek kirángatni őket a kicsi kis szűk dobozukból és megpróbálni picit is felmérni azt, hogy milyen ember, mert a sok szerencsétlen képtelen észrevenni, hogy munkahelyre nem biorobotokat vesznek fel, hanem embereket, akik igen változatos módon interaktálnak egymással.

Értem én, hogy jelenleg munkaerő-hiány van Magyarországon, főleg IT téren (mielőtt valaki: igen, meg mellette struktúrális munkanélküliség), de azt látom, hogy néhányan viszont szeretnek nagyon elrugaszkodni a valóságtól és/vagy nagyon primadonnaként hozzáállni a munkaadóhoz. Mintha nem is arról lenne szó, hogy valami egészséges munkakapcsolatot kellene kialakítani...

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

De ért, viszont ha megzavartak, csak mondtam, hogy most nem jó, és nem elzavarni kellett a kollegákat a picsába.
Jött közbe családi probléma, nem is egy, de a főnökkel meg lehetett beszélni.

Az, hogy neked sosem volt ilyen munkahelyed, nem hiszem, hogy az én kurvaanyámat. Szarkazmus helyett inkább cégneveket kérdeztél volna...

"Sosem fordult meg elő veletek, hogy szol a telefon, amit neked kell elintézni,"
Mivel nem életmentésnél dolgozok, így nem. Befejezem a munkát, elmentem a menteni valót, majd visszahívom a telefonálót, hogy mikéne.
Senki sem halt még bele, abba, ha 2-3perccel később közli, hogy xy emailt meg kellene írni, mert kwafontos.

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Hozzászólásod alapján, ha most jelentkeznél a munkahelyedre, már nem vennének fel, mert a stílus, amit itt használsz, hogy is mondjam... eléggé úgy tünik, hogy stressz hatása alatt született. Másképpen megfogalmazva, nem bírod a stresszt, ez ebböl ki is derült.
Szerintem az nem bírja a stresszt, aki nem bírja normálisan kezelni, mint a leveled hangvétele pl.

Elgondolkoznék a helyedben azon, hogy ha egy teljesen érdektelen fórumon olvasott véleményen ennyire kiakadok, akkor az életben, valós kihívások, terhelések alatt hogy viselkedhetek?

Visszatérve az állásinterjú kérdéskörére, valójában majdnem teljesen mindegy, hogy mi és hogyan zajlik ott, mert a mintavétel egyáltalán nem releváns, hosszú távon semmiképpen. Egyszóval, interjún kb. csak egy szimpátia vagy unszimpátia dönt, az, hogy nyugodt tömeggyilkos-e a jelentkezö, vagy monitorzúzó elmebeteg, majd késöbb fog kiderülni. Ja, és interjún azért eléggé be van szarva mindenki ahhoz, hogy a valós énjét hozza, tisztelet a kivételnek. Olyan ez mint a régi vicc Bill Gates-röl, meg a "demó verzióról".

--
robyboy

Túltoltad. Én eddig csak 2 egeret vertem szét és egy billentyűzetet, no és egy asztalt. Laptopot, ablakot sosem. Mindig ügyelek arra, hogy olcsó legyen amit szétverek. ...az asztalt meg amúgy is cserélni akartam már. ;)
Kollégákkal, ügyfelekkel nem ordibálok, de néha szeretnék. ;)

--
Tanya Csenöl az új csatorna

Az unatkozó milliomosok élete mondjuk nem lenne rossz, de addig a mostani meló a legjobb alternatíva. :)

Nincs ebben semmi rossz, mind saját cucc volt, kis értékű /annyira sose borul el az agyam, hogy erre ne figyeljek/, rögtön kimegy a gőz és sokkal jobban érzem magam utána. Senkit nem bántok csak pár tárgy sínyli meg. A cuccok egy része nem is melónak esett áldozatul, hanem saját dolgok kapcsán gurult el a gyógyszer. :)
Szerintem semmi rossz nincs abban, ha egy férfiember kicsit átrendezi a környezetét néha. Persze a hangsúly a néhán van, nekem ez sok éves termés, belefér.

--
Tanya Csenöl az új csatorna

Kopkodni? Én ugyan nem köpködtem sehol.
Nálam kicsit más a statisztika, mert az asszony látta és a megérte kérdésre igen a válasz, mert jobban éreztem utána magam. :) ...na jó az asztal szétverése után pár napig fájt a kezem, de akkor is megérte. :)

--
Tanya Csenöl az új csatorna

> mert az asszony látta és a megérte kérdésre igen a válasz,

Ez ugyanaz a szitu, amikor
a konyhabol kikialtja a tutit?:
- Nem lesz az meg jo?
- Ne fujd tul!
- Ne huzd meg annyira!
stb, stb.

Igy durrant mar ki hatso kerekem, tortem el kerekcsavart kerekcserenel (autonal, 3x is, valaki mindig jobban tudta a hatam mogott), tortem el pedalt, bicikli villat, bicikli kerekagycsavart.

Mert csakazertis jobban ertenek hozza a konyhabol, ugy hogy nem is latja...

Es utana egy hetig hallgatom, hogy "ugye megmondtam..."

;)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Most vettem egyet hengerfej tömítés cseréhez https://www.youtube.com/watch?v=eG7Dqb8cwAo&t= de az is rohadt nagy. Alapvetően oda egy kicsi villáskulcs is alig fér be, meg ha lenne is kisebb nyomaték kulcsom, ismerve magam biztos nem szedném elő. A legváratlanabb helyeken és időben kell csavart csavargatni, néha csak a táskámban lévő összecsukható készlet van nálam.
Abban bízom egyszer majd sikerül finoman meghúznom a csavarokat és egyébként az utóbbi időben érzeni is némi javulást, jó ideje nem kellett már törött csavart kiszednem.

--
Tanya Csenöl az új csatorna

Te még sosem beszéltél nővel huzamosabb ideig?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez tipikusan az a helyzet, amire az egyik kedvencem - TFM - mindket gyakran hangoztatott mondasa is illik:
"If women didn't have double standards, they wouldn't have standards at all."
"Bitches bitch. That's why they're called bitches."

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Legutóbbi állásrandevúmon arról kellett beszélgetnem, hogy milyen szar az exchange server és milyen jó lenne linux alatt kavarni. De hát nekünk ez van, szóval akarod ezt a szart rugdosni nálunk, minimális összegért. (és ez majdnem szó szerint volt) Természetesen megköszöntem az igen tartalmas 10 perc beszélgetést, és húztam a vérbe …. Teljesen át kell értékeltem a munkáltatókhoz való hozzáállásom. 3- órát b@sztam el a pályázati anyagomra, amit direkt ő hozzájuk igazítottam. Az ideg szétvet …

Nem értem teljesen ezt a történetet.

1, Volt valami hirdetés, amiben elég információ volt ahhoz, hogy hozzájuk lehessen igazítani a pályázati anyagot - de az valahogy nem derült ki, hogy mi lenne a munka és mennyi lenne a fizetés?

Vagy hogyan?

2, arról kellett beszélgetni, hogy milyen szar az exchange valakivel, akinek exchange van és nem is akarja lecserélni?

A kellett azt jelenti, hogy ő kért meg rá? De miért tenne ilyet?

mostanában leginkább fejvadászok hívogatnak, de amúgy főleg az interneten szoktam :-)

Főleg monster, jobsite,

Néha cwjobs, jobserve, linkedin

Emlékszem, van olyan site, ahol a fizetést nem írják le (linkedin?) Ott nem is szoktam jellemzően keresni.

De akárhogy is, az első interjú előtt mindenképpen kapok egy job description-t és legalább egy megerősítést, hogy az ő fizetési elképzelésük és az enyém között nem tátong szakadék.

Linkedinen is csak semmitmondó leírást küldenek elsőre, sokszor még a pontos helyszínt is csak telefonon lehet kiimádkozni belőlük. De nálam már az se garancia semmire, ha a fejvadász szerint oké a fizetési igény, volt hogy harmadik kör végén, amikor közöltem, hogy a sáv teteje kell, mert máshol már megajánlották néztek nagy szemekkel, hogy miért emelem menet közben, mert a kedves fejvadász megírta a pályázatot a sáv aljával mint konkrét igénnyel.

Fejvadászok között is van hülye rendesen.

Volt, hogy egy hívott, megbeszéltük a fizetést. Elküldte. Pár nappal később hívott egy másik, elmondta, mi a pozíció, megkérdezte a fizetési igényt, sopánkodott, hogy ez több, mint amit az ügyfele fizetne, és lényegesen kevesebbet mondott. Mondtam, hogy nem. Végül kiegyeztünk egy kb. 20%-kal alacsonyabb összegben, hogy az még elméletileg érdekelhet, ha a munka egyébként jó. Aztán részletekbe ment, és kiderült, hogy ugyanaz a munka, ahol a másik fejvadásztól tudom, hogy a sávba simán belefért az eredeti fizetési igényem.

Kíváncsi vagyok, hogy miért. Talán arra számít, hogy majd a sok átlagos fizetési igényű jelentkező közül engem választanak ki, mert olcsóbb vagyok jóval?

De legalább megkérdezne, vagy javasolna, ahelyett, hogy hazudik.

Fura. Egyrészt ő többnyire a fizetésed alapján kap jutalékot, másrészt fejvadászként igazán tisztában lehet a piaci viszonyokkal. Ha ez alapján kellene tippelnem, inkább az első próbálkozott be azzal, hogy ha végigmész a körökön, akkor hátha beéred azzal is, amit a cég ajáln. Aztán van olyan cégis, akiket abszolút nem érdekel a leadott igény, sok kér után, a team fit interjúk végén mondja meg, hogy amúgy 200-al kevesebbre gondoltunk.

Fura dolgok ezek.

Volt, hogy január végén megkeresett egy cég, hogy 85-öt adnának egy munkáért. A feladat jó volt, de a helyszín elég vacak, a szokásos 1 óra helyett 2-t kellett volna reggel is és este is tömegközlekedni.

Kis gondolkodás után mondtam, hogy jó, esetleg próbáljunk meg 1-2 nap home office-t belevenni.

2 kör szakmai interjú után jött a HR, ahol a csaj megkérdezte, hogy mennyit is akarok, és mennyi lenne a minimum, amiért elvállalnám, aztán amikor erősködtem, hogy igazából annyit szeretnék, amivel az elején indítottak, akkor kb. lebaszott, hogy de hát a market rate fizetés az 75.

Gondoltam magamban, ha 75-ért Londonban felvesznek, az sokkal jobb, mint ha 75-ért őhozzájuk a plusz utazással. Ha 75-öt kínáltak volna, azzal a helyszínnel, mondtam volna az elején, hogy nem érdekel.

Na, a vége az lett, hogy nem tettek ajánlatot. Ezen nem is lepődtem meg.

Azon már jobban, hogy nemrég beszéltem egy fejvadásszal, aki mondta, hogy a pozíció azóta is betöltetlen, és ő egy emberrel dolgozott, akinek 105-öt ajánlottak, de mivel előtte mindenféle hülyeség volt, a csóka nem fogadta el végül az ajánlatot.

Elnézést egy kicsit érthetetlen voltam lehet. Microsoftos hirdetés volt. Nem voltak nagy igények csak legyen némi tapasztalat 3-5+ legalább, igazából újat nem adott volna, nem is vágytam rá.
Jött az ihlet nálam, hogy van kedvem Bill – termékekhez. Benne volt még az is a hirdetési anyagba, hogy ha beszélsz linuxul az jó pont. ----- de nem feltétel. (szóval natív MS-re lehet számolni)

Nem nevezném meg, nagy szervezet írta ki ezt, versenyképes fizetéssel. Szuper, kedvem támadt hozzá.
Ami a földhöz vert az a stílus, és az hogy mennyire irreleváns az hogy miről beszélünk. idézet: (hogy én de utálom ezt, és jobb lenne az de ezt adták szóval ezt kell használni. te is utálod? (öööö) és Bill egy büdös paraszt, meg egyébként is mindenki kapja be :) bla bla bla...

A fizetés részt meg úgy adta elő hogy biztos elmenjen a kedvem tőle. Olyan mintha titokban el akart volna hajtani a búsba…. nem értem, de 1 sört azért bevertem mindezek után az jól esett... :)

Ne akadj fenn ilyeneken. Az egyik Skype interjúmon, amikor épp befejeztem a mondandómat, rákérdezett: "Can we continue in English?", majd utána megkért, hogy röviden meséljem el, mit csináltam tegnap.

IRL interjún voltam, bemutatkozás után egyből megkérdezte a hölgy, hogy amit beírtam nyelvtudás szint az tükrözi-e a valóságot, mert akkor átváltanánk angolra. Meglepődtem, mert amúgy magyarul volt a hírdetés szövege is, nem számítottam rá.. De utólag nagyon tetszik ez a szűrő módszer is :) Végül mire eljutottam volna a második körre kaptam egy jó ajánlatot és ide már nem jöttem vissza

eg mostanában már bevett szokás, ha nyelvtudást kérnek és tényleg kell, akkor célnyelven interjúztatnak.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Mondjuk tud ez fordítva is lenni. Én egyszer interjúztattam egy srácot, aki utána eléggé felháborodva beszélt telón a HRessel, hogy milyen köcsög interjúztatási módszer ez, hogy 20 perc után egyszer csak átváltottunk angolra.

HRes kislány meg elmagyarázta neki, hogy az ugyan valóban elég nagy gyopárság volt, hogy Anders késett az interjúról 20 percet, és azért váltottunk át csak akkor angolra, mikor odaért, mert ő (jó pár kollégához hasonlóan) nem beszél magyarul. És ugye ő lett volna az egyik architect, akivel kellett volna sokat dolgozni, ha felveszünk, nem szívatás volt a cél. Csak ezek szerint sok minden más mellett ezt sem sikerült megértened, nyilván azért is vagy most felháborodva. Bocsánatod kérjük, hogy elhittük, hogy fluent vagy angolul :)

Bár már nem hozzánk, mert már eljöttem, de attól függ. Van néhány olyan eldugottabb programozói szék, ahol ki lehet bekkelni úgy, hogy tudsz olvasni, emailt írni, meg nyögvenyelősen beszélni, ha nagy ritkán neked is muszáj. Bár ekkor ne csodálkozz, ha előre fele menni nem nagyon fogsz. A rajzolgatás sokat segít, de önmagában kevés :) Az nem elvárás, hogy irodalmi angolt beszélj (ráadásul a swinglish eléggé hasonlít a hunglishoz, hehe), meg hogy ne hibázz (ezt konkrétan mindenki leszarja), de sokat segít, ha komfortosan tudsz angolul beszélni, vitatkozni érvelni, úgy, hogy kijön belőled, ami magyarul is kijönne. (Legalább félig, mert egyébként meglepő, hogy még határozottan jól beszélőknek is mennyivel nehezebb. Nem véletlen vannak a "bocs most 2 perc magyar" intermezzok.)

+1

Különben az f.sza, hogy Magyarországon a magyar munkavállalónak kell alkalmazkodni a külföldihez, s nem használhatja hazájában az anyanyelvét. Ebből lehet, hogy épp a hét végén lesz egy bimbózó konfliktusom, mert el fogom mondani szépen artikulálva magyarul a francia kollégának, hogy hozzám magyarul beszéljél, legyél oly kedves!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Majd számolj be, hogy alakult!

Nekem egyébként az utolsó magyar munkahelyemen, ahova kb. 17 éve léptem be, az volt a mondás, hogy a cég üzleti nyelve angol, így pl. email-ek, meg minden angolul menjen.

Aztán a magyar kollégákkal azért leveleztünk meg beszélgettünk magyarul is.

Zitev kollégának is itt válaszolnék akkor.

Anders annyira, hogy szakmai beszélgetést lehessen vele folytatni, valószínűleg sosem. Bár érteni rengeteg mindent ért (arról pl már rég leszoktunk, hogy olyan kaja alapanyagok nevét, amit nem tudunk angolul kiguglizzunk, mert úgyis tudni fogja, ha magyarul mondod :) ), és egyszerűbb szituációkat ha kell, megugrik. Ez már akkor is így volt, amikor nem volt magyar cég munkavállalója, csak külsősként volt itt sokat.

De ez kb irreleváns, egyrészt mert van itt is még egy rakás másik Anders, másrészt mert -- lévén ez egy multi cég -- sokszor kell kommunikálni olyanokkal, akiknek egyébként semmi közük a magyar leányhoz, csak épp dolguk van vele. Persze lehet kötni az ebet a karóhoz, hogy márpedig az egész világ beszéljen magyarul, csak hát lehet, hogy ki fognak röhögni.

Egyébként meg nem kell alkalmazkodni senkihez, mehetsz olyan helyre dolgozni nyugodtan, ahol erre nincs szükség. Viszont ha egy angol nyelvű hirdetésre, amiben explicit benne van, hogy ez a napi munka része jelentkezel úgy, hogy nem hogy fluent nem vagy, hanem egy épkézláb tőmondatot nem tudsz gyakorlatilag kinyögni, akkor ugyan meg lehet sértődni a világra, hogy rámutatott a hazugságodra, csak hát lehet, hogy ki fognak röhögni.

Egyébként ha hiszed, ha nem, ezeket a nyelvi problémákat azért szokták próbálni kezelni. Egyrészt pl. elég nagyvonalúan segítik, hogy megtanulhass angolul. Másrészt bizony van, hogy az ember megkéri a külföldi kollégát, hogy xy meetingre most légyszi ne gyere be, mert lesz több ember is, aki angolul nehezen beszél, engem meg érdekel, hogy mit mondana. És még nem láttam ezen egyiküket sem megsértődni. Mint ahogy azon sem, ha időnként előjön, hogy bocs, most átváltanánk egy 10 percre magyarra, aztán majd összefoglaljuk. Pedig épp tehetnék. (Ehelyett Anders mondjuk simán mondja, hogy köszi, tudta követni). És pl svédektől azt sem láttam még szerintem egyszer sem, hogy ha ott ültél az ebédnél egyedüli svédül nem beszélőként, akkor svédül beszélgettek volna. Hazánk gyermekeitől azért viszonylag rendszeresen (mármint magyarul, persze). De ezen sem szoktak megsértődni ezek a bunkó külföldiek. Pedig tehetnék.

> mert el fogom mondani szépen artikulálva magyarul a francia kollégának, hogy hozzám magyarul beszéljél, legyél oly kedves!

És ettől milyen eredményt vársz azon túl, hogy egyértelművé teszed, hogy nárcisztikus bunkó vagy?

Ezzel még nincs feloldva az a kettősség, hogy amíg a külfölditől semmilyen szinten nincs megkövetelve a célország anyanyelvének használható szintű tudása, addig a magyar munkavállalónak Magyarországon kell igazodnia. Fordított esetben, ha egy magyar jollyjoker menne ki egy külföldi céghez okosítani, egész nap tolmács kisérgetné...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Dehogy nincs. Nem kell olyan helyre menni dolgozni, ahol külföldiül kell dolgozni. Egyébként azok, akik a magyar cég munkavállalói, ugyanúgy kapnak támogatást a magyar nyelv tanulásához, mint a magyarok az angolhoz. És saját tapasztalataim szerint a legtöbben igyekeznek is legalább a hétköznapi használatra alkalmas szintre hozni

Én elég sokszor voltam kint külföldi helyeken, mint jollyjoker (azt hiszem többször volt, hogy 2-3000 kmes körben senki nem ismerte a technológiát fele annyira sem, mint én), mégsem kaptam sose tolmácsot (mondjuk egyszer majdnem, de hála isten nem kellett kimennem az ügyfélhez végül, iradtlanmocskossok pénzről beszélni). Ellenben volt, hogy én mondtam, hogy nyugodtan mondja csak a kollégátok kínaiul, aztán majd lefordítjátok.

Viszont itt szó nincs jolly jokerségről, ez egyszerűen egy olyan munkahely, ahol a napi szintű munkában is kell beszélni külföldiekkel, mert teamek ülnek mindenfele a világon, meg üzemeltetnek mindenfele a világon, tehát eleve a munkanyelv az angol. Szóval ha valaki ide akar jönni, és egyébként jól dolgozik, akkor csak azért nem fogjuk elküldeni, mert nem tud magyarul beszélgetni a kantinban. Nyugodtan lehet hisztizni azon, hogy el vagy nyomva, és előnybe vannak részesítve, de egyébként nem. Mindkettőtöktől az az elvárás, hogy beszéljetek angolul.

(Ráadásul a svédek azt hiszem elég nyugodtan puffoghatnának, hogy kénytelenek angolul beszélni a svéd cégükben.)

"Nem kell olyan helyre menni dolgozni, ahol külföldiül kell dolgozni." - a multi idejön, mert olcsó és jó minőségű munkerőt kap, nem fizeti meg azt a bért, amit a saját országában meg kellene fizetni (ahol jellemzően legalább a saját nyelvén beszélő munkavállalót kap), viszont a hasznot meg csak elviszi innen és nem adózik ide túl sokat, hogy csábító legyen neki a környezet. Ezek után azt gondolom, az a minimum, hogy ha vegyes munkaközeget tart fent, és elvárja a minimális nyelvtudást, akkor a saját nyelvi közegéből ide telepített munkavállalótól is elvárható legalább ugyanez - vagy tévedek? :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A célország munkavállalóinak anyanyelvéhez célszerű igazodni valamilyen szinten, ha nem akar az anyacég nyelvi nehézségek miatt hatékonyságromlást, teljesítmény csökkenést. Lehet ez ellen ágálni, csak minek, ha a hegy nem megy Mohamedhez...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Valamilyen szinten igazodik. Senkitől nem elvárás, hogy csakazértis angolul beszélgessen, ha csak magyarok vannak jelen. Illetve ha elolvastad, amiket írtam, konkrét példákat hoztam arra, hogy hogyan szokták ezt a hatékonyságromlást igyekezni kezelni. (Cserében az is komoly hatékonyság romlást tud okozni, amikor pl írásos anyag nincs meg angolul, ahogy kellene. Igen, én is bogoztam ott svédül írt ticketeket meg kommenteket)

A hegy elég jól elmegy mohamedhez :)

Én meg egyetértek. Mi vagyunk India bizonyos cégeknek, szupportáljuk innen az anyacéget meg más leány cégeket. Kell egy bizonyos nyelvi szint, pláne egyes szakmákban, de azért túlzás, hogy nem számít már a szakma gyakran, nyelv legyen, a többire betanítják.
Tudom, bennem van a frusztráció az IT cégeknél dolgozó beképzelt bölcsészlánykák miatt, mert sokan utasítottak vissza közülük :D , de ezen túllépve is kicsit már túlzás ami van.

"Mindkettőtöktől az az elvárás, hogy beszéljetek angolul.

(Ráadásul a svédek azt hiszem elég nyugodtan puffoghatnának, hogy kénytelenek angolul beszélni a svéd cégükben.)" - ebbol mit nem ertettel?

--
"It all keeps adding up / I think I'm cracking up / Am I just paranoid? / I'm just stoned"
/Green Day - Basket Case/

Namost a multi nem csak a saját anyanyelvi környezetében mozog. Ettől multi. Simán hoz ide cseh, német, indiai munkavállalót is, ahogy visz magyart a cseh telephelyére is, stb. Célszerű tehát egy közös nyelvet megkövetelni. Hogy ez nem a magyar? Tetszettek volna más történelmet írni!

Nem, akkor munkát nem kaptam volna. Ráadásul mint a példából lejöhetett volna, bizony volt olyan, hogy a túloldalon hiányzott az angol. Ázsiában azért előfordul engineerekkel, hogy nem beszélnek gyak egyáltalán, mexikóban aki beszél, az már mind átúszott a rio grandén, az fog fordítani, akit épp hazatoloncoltak, ilyesmi...

Az egyik magyar közmű privatizációja után, az érdemi műveletek helyszínén, az első pofaviziten hangzott el, tolmács segtségével:
- Milyen nyelven fog folyni a kommunikáció?
- (külfüldiül) Blablabla "blablabla blabla?".
- (külföldiül) Blablablabla blablabla blabala?
- Az igazgató úr azt kérdezi, hogy ha vesznek egy kutyát, megtanulnak-e ugatni.

akármilyen tahó is a megfogalmazás, az érdemi tartalmával egyetértek.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Nincs kettősség, nincs ellentét.

Egy dolog számít: a cég nyelve. Minden cég megválaszthatja, hogy mi lesz a nyelvük, ez számít a doksikban, emailekben, meetingeken, stb., nyilván ezért érdemes összehangolni. És az is számít, mekkora adott nyelven a munkaerőpiacuk.

Tök mindegy, hogy egy adott iroda melyik országban van, és hogy melyik egyénnek mi az anyanyelve. Munkát a cég nyelvén végez mindenki mindenütt és ennyike, ehhez kell alkalmazkodni, vagy nem kell odamenni.

Amerikai multiknál ugye default az angol. Német multiknál lehet német, vagy angol. Még egy magyar multi is lehet, hogy jobban jár, ha angolt választ (rengeteg dologtól függ, még attól is, hogy épp a napi politika mennyire üldözi a bevándorlókat). De ha egy magyar cég úgy dönt, hogy magyar a nyelv, akkor az lesz, szívük joga. Vagy akár botswanai piréz nyelv.

A magyarokkal szemben csak annyiban kiszúrás a dolog, hogy az angol világnyelv, a magyar meg nem, de semmi egyéb diszkriminatív okot nem kell belelátni.

Ha egy angol multi magyar/cseh/ugandai irodát nyit, az értelmesebb emberek ennek örülni szoktak, hogy jön a pénz, jön a tudás, van új munkahely, stb. Majd ha itt valaki indít egy magyar multi céget, és külföldön terjeszkedik, mesélje el, mennyire sikerült magyar nyelvet meghonosítani külföldön. Nem lehetetlen, de azért eléggé bukásra van ítélve. És nem azért, mert diszkriminálják szegény magyarokat.

(Vannak többnyelvű cégek, ez is működhet néha, de szerintem sok problémát is tud szülni. Elég fentebb szétnézni a kommentek között, ki mit gondol a dolgokról...)

(Én német területen vagyok amerikai cégnél. Azért néha előfordul, hogy hallok/mondok magyar szót magyar kollégákkal, de csak informális keretek között. Ez persze nem tilos. A magyar irodában biztos sok a magyar szöveg, de ez aznap fog azonnal megszűnni, mikor felveszik az első nem magyar embert. Ekkor a helyi nyelv lesz a vesztes, és a cég nyelve nyer.)

Szerintem ezt teljesen felesleges magyarázni, minket múltkor leugatott a pincér egy magyar kávézóban, mert külföldi vendéggel mentünk, és hogy inkluzívak legyünk, akkor is angolul beszéltünk, amikor a pincér jött felvenni a rendelést. Ezzel nem is lett volna baj, mert folyékonyan beszélt mindenki (ő is) angolul, viszont amikor kiderült fizetésnél, hogy amúgy magyarok vagyunk, olyan mértékű anyázásba kezdett, hogy csak néztem.

Értem, hogy Magyarország, meg magyar nyelv, de bassza meg, hát ott ül a külföldi gyerek, milyen nyelven beszéljek, hogy ő is értse?

na ez lett volna az a pont amikor megkérem a kedves felszolgálót hogy ugyan hadd váltsak már pár szót a főnökével az alkalmazottai stílusával kapcsolatban, különös tekintettel a nyelvtudás és az ekörül helyezkedő témákat illetően...

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Akkor a pincér ilyen mimózaféle.
Usák kolléga, akiről üvölt, hogy anyai ágon japán, ül velünk az asztalnál. Pincér készséges (kis japcsi biztosan tejel majd) és amikor a kolléga rábök egy-egy tételre a magyar-német étlapon, mondja neki angolul... vagy legalábbis azt hiszi:
t_u_rk_ej_ vit pin_e_a_ppl_e_

Kolléga szeme majd kiesik, úgy próbálja feldolgozni. Besegítünk, hogy haladjunk.
Még párt tétel ugyanígy. Pincér, mintha bántottuk volna, néz azzal a "megaláztatok; sejthetitek, hogy beleköpök a mártásotokba" tekintettel.

Dolgoztam már magyar multinak. (Balabit)
Tök természetes volt, hogy angolul kell az ügyfelekkel kommunikálni.

Az interjú során nekem is tört az önbizalmamból a HR-es leányzó.
Azt kell mondjam, jót tett! A Dunning-Kruger rossz oldalán voltam akkor még.

Azóta dolgoztam külföldön is, meg picit többet szedtem magamra angolból. Most kezdem csak érezni, milyen szegényes a szókincsem angolból, pedig...

Pedig, most is multinál dolgozok. Most épp magyarországon: a telco-ink alapján kb. a top 10%-ba sorolnám az angol tudásom. De itt meg már a vakok közt a félszemű érzésem van inkább, mint önbizalmam ;-)

Fordított esetben, ha egy magyar jollyjoker menne ki egy külföldi céghez okosítani, egész nap tolmács kisérgetné

Jajj, ne mar! Dolgoztam par kulfoldi cegnel, es mindenhol az angol volt a kozos nyelv. Se a finneknel, se a franciaknal, se a torokoknel vagy a nemeteknel vagy a lengyeleknel nem estek ketsegbe, hogy nem ismerem a helyi nyelvet.

Kb. hasonlo a tapasztalatom, de azert vannak elteresek.

Nalunk a francia kollegak voltak meglepettek es halasak, hogy az ebedloben ha leultek egyeduli kulfoldikent egy asztalhoz, akkor az emberek atvaltottak angolra, hogy tudja kovetni - bezzeg amikor Parizsban dolgoztunk, akkor ez egyaltalan nem mukodott forditva.

Nalunk a cegnel mindenki tudott annyira angolul, hogy nem volt olyanra szukseg, hogy ne jojjon be a kulfoldi kollega, vagy magyarra valtsunk, viszont volt egy-ket olyan ugyfel is, ahol vagy azt kertek, hogy magyar kollegak magyarul beszeljenek veluk, mert nem mindenki tud kozuluk elfogadhatoan angolul (es volt olyan, amikor valamilyen angol kovetelmenylistan mentunk vegig veluk, magyarul es meg az elmeletileg angolul jol tudo holgy sem ertette, hogy az actual az nem azt jelenti, hogy aktualis). Vagy a masik ugyfel meg egy tolmacsot hozott a meetingre, aki menet kozben susogott az egyik emberuk fulebe, mikozben angolul beszelgettunk.

A harmadik eset kicsit mas volt, a francia kollega bejott velunk a meetingre, o mondta, hogy nyugodtan beszeljunk magyarul, nem az ugyfel kerte, es ha valami olyan kifejezes hangzott el, amit nem ertett, akkor halkan megkerdezett engem, hogy az mit jelent. Es igy siman tudta kovetni az eszmecseret.

A harmadik esetedhez: A legutobbi otthoni munkahelyemen voltak kulfoldi kollegak, akik a nem business-critical beszelgeteseknel kulon kertek, hogy magyarul beszeljunk veluk - azota banom, hogy en inkabb tartottam magam az angolhoz, "mert az konnyebb". A mostani melohelyemen peldaul tok hasznos, es a helyi kollegaknak is jol esik (be is tartjak), hogy arra kertem oket, hogy eloszor szoljanak hozzam csehul, ha nem ertem, probaljak lassabban, egyszerubb szavakkal, es csak ha az sem megy, valtsanak angolra. Igen, hatekonyabb lenne kizarolag a kozos nyelven beszelgetni, de amikor valaki meg akar tanulni a helyi nyelven, nagyon sokat tud segiteni, ha "rakenyszerul", mert csak azt hallja.

--
"It all keeps adding up / I think I'm cracking up / Am I just paranoid? / I'm just stoned"
/Green Day - Basket Case/

Ismeros erzes - en ezt a "kulfoldi" oldalon ugy probalom athidalni, hogy akikkel eleinte csak angolul beszelgettem, azokkal is probalok inkabb csehul, es csak ha nagyon nem ertem/nem tudom kifejezni magam, valtok angolra. Ok is szep lassan kezdenek hozzaszokni, hogy nem muszaj velem az angol :)

--
"It all keeps adding up / I think I'm cracking up / Am I just paranoid? / I'm just stoned"
/Green Day - Basket Case/

A francia ebből a szempontból erőteljest a skála másik oldala a spektrumnak. A svédek kifejezetten figyelnek erre (bár olyat hallottam már, hogy aki kiköltözött, annak a környezete kb fél év után elkezdte feltételezni, hogy tud svédül), a franciák kifejezetten figyelnek arra, hogy nehogy, mert hát a francia is világnyelv. Közte a spektrum széles, mi azért még inkább figyelmesebb végén helyezkedünk el egyébként.

Harmadikat én is csináltam többször is. Egyszer volt is olyan, mikor egy 5 perces kínai strandup után elkeztem mondani, hogy miért nem jó... Aztán néztek, hogy beszélsz kínaiul? Nem olyan könnyű udvariasan válaszolni, hogy az 5 perces standupból az a három nyíl, meg két doboz, amit közben felrajzolt, pont elég lett volna :)

Azért itt álljunk meg egy picit! Ha én megyek mondjuk Londonba egy angol céghez dolgozni, természetes, hogy nekem, a vendégnek kell alkalmazkodnom, s kutya kötelességem angolul beszélni, senki sem fog a kedvemért magyarul beszélni.

Akkor most szépen cseréljük fel a fogadó országot, s a vendégeskedő munkavállalót!

Úgy gondolom, ha egy sehonnai bitang ember idejön Magyarországra dolgozni, tanulja a magyar nyelvet, mint a güzü, alkalmazkodik, nem rúg pofán, ha református templomba akarok menni, nem nyom a földre, ha nem imádkozom térdelve, naponta ötször Allahhoz. Tehát abban az országban, ahol születtem, az anyanyelvemet használom a munkahelyemen, a vendég alkalmazkodik. Magyarul rendelem az ebédet, magyarul írom az e-maileket a kollégáknak. Ez nem jelenti azt, hogy szakirodalmat ne olvasnék el angolul. Ja, és a review-t is magyarul tartom.

A lakásomban sem úgy van, hogy a vendég ledobja magát a kanapémra, majd engem, a házigazdát hellyel kínál nálam, ha egyáltalán megengedi a vendégem, hogy leüljek a saját lakásomban.

Kifordított világban élek,
Ahol minden megtörténhet.
Végérvényesen valami elveszett.
[...]
Virulnak a közhelyek
És szürkülnek az ünnepek.
A gomblyukakban virág helyett lóhere

(Bikini)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez nem mindig így működik. Lásd: https://hup.hu/node/159404#comment-2235407

Röviden: általában angol cégnél angolul beszélnek, magyar cégnél meg magyarul, és abban is igazad van, hogy a munkavállaló alkalmazkodik a céghez. De bizony előfordul, hogy egy magyar cégnél angolul kell beszélni. Egyáltalán nem azon múlik, hogy ki a vendég, és honnan jön, hova ment.

Vigyük tovább ezt a vonalat.

Kötelező legyen angol multi magyarországi irodájában a magyar beszéd? Akkor hogy beszéltek az anyacéggel, vagy ügyfelekkel? Nyilván nem viccből kérik a nyelvet. Ha lenne ilyen törvény, akkor ezek a cégek egyszerűen nem mennek oda. Viszont aki nekik akar dolgozni, az majd kimegy külföldre. Az mitől jobb? Több csapás az amúgy is szar magyar gazdaságnak. Ellenben ha engedjük angol cégek létezését, az neked miért fáj? Mert téged nem vennének fel?

Akkor egyszerűen defektes vagy, nem lehet rá mást mondani :). Szerencsére úgy gondolom, kisebbségben vagy, és egyre szebb lesz a világ, ahogy az emberek egyre inkább elfogadják egymást különböző nyelveken is. Ha eljut az ember egy olyan szintre, hogy más nyelven is tud gondolkodni, álmodni, illetve azok, akik eleve többnyelvűen nőnek fel, azoknak kinyílik a világ, és a nyelv már csak egy eszköz lesz, nem egy béklyó. Aki ezt nem tudja, az persze foggal-körömmel fog ragaszkodni a saját kis világához.

Nem direktben rólad beszéltem, tisztában vagyok vele, hogy létezik egy ilyen réteg, amiben te is benne vagy. Ez a gondolkodás sajnos sok embert érint. Egy ember több lesz attól, ha több nyelvet beszél (és nem csak pusztán a nyelvtudás miatt, van sok más hozadéka is, erről tudományos cikkeket is nyugodtan lehet olvasni, nem kitalált dolog). Most ebből persze a nyelveket nem tudó ember leszűrheti azt, hogy neki be lett szólva, de ez attól még ténykérdés marad. Nekem főleg nem lehet nagy arcom, hogy csak 2.5 nyelvet tudok, ez egyáltalán nem kirívó már.

Azt elfogadom, hogy több lesz. Addig nincs ezzel bajom, amíg előny annak aki tud, de ott tartunk, hogy ma már hátrány annak, aki nem tud. Dönthetek úgy, hgy nem beszélek nyelvet, ezért nem megyek külföldre dolgozni. De ott tartunk, hogy lassan itthon sem lehet nyelvismeret nélkül elhelyezkedni, s ez viszont nagy baj. Nem csak gyakorlati, hanem elvi okból is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Magyar cégnél dolgozom, bár elsősorban nem magyar piacra dolgozunk. A munkavállalók többsége magyar, házon belül két emberről tudok, akik nem tudnak megszólalni magyarul.

Látom, nem érted a problémát. Ha a külföldi tőke bejön az országba, akkor a munkahelyek egyre nagyobb részében lesz elvárás az, ami szerintem nem lehetne. Az, hogy a nap, s így az életed nagy részét nem anyanyelven kommunikálva töltöd, noha a hazádban élsz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Akkor tessen megváltoztatni az embereket, akik bazze elmennek ilyen helyre dolgozni, mert nemzetrontó módon jövedelemre van szükségük, hogy életben maradjanak. Változtasd meg őket, hogy ne vállaljanak el ilyen munkát, ne dolgozzanak olyan helyen, ahol a magyaron kívül bármilyen más nyelvre szükség van a munkával kapcsolatos kommunikációhoz.

Keresztkérdés: te olyan cégnél dolgozol, ami nem hazai ügyfeleket szolgál ki. Ha az ügyfélnek hasfájása van, akkor megköveteled tőle, hogy magyarul kérdezzen? Vagy az ügyfélnek szánt dokumentáció is kizárólag magyarul legyen megírva, és tossza meg, ha nem tud ezen a világnyelven? Vagy úgy gondolod, hogy a vezetői szinteken is kötelező legyen a cégen belül a magyar nyelv használata, és aki a cégvezetésben nem tud magyarul, az fogadjon tolmácsot?

"az életed nagy részét nem anyanyelven kommunikálva töltöd" - szép dolog, de egy keresztkérdés: a hazai nem magyar nemzetiségekhez tartozókkal mi legyen? Nekik nem biztos, hogy magyar az anyanyelvük, hanem német, szlovák, román, görög, vagy épp lovári - mégsem az anyanyelvükön, hanem magyarul, vagy épp angolul, németül, vagy a jó ég tudja, milyen nyelven kell a munkahelyen a munkájukkal kapcsolatban kommunikálniuk. Nos?

A management minden tagja magyar. A fentiekből kitalálható, hogy nem support-os vagyok, semmi közöm fejlesztőként az ügyfelekhez. Hasfájós ügyfél forduljon a support-hoz. Megjegyzem, nincs céges telefonom - ez így van jól -, a magán telefonszámomat meg nem szoktam megadni munkával kapcsolatban.

A hazai nem magyar nemzetiség vagy asszimilálódik, vagy ha úgy érzi helyesebbnek, költözik. Legalább is szerintem. Az egész nyelv dolog onnan nem érdekel, amikor valaki kifejezetten keresi az ilyen élethelyzeteket, elmegy Londonba dolgozni. Ez rendben van. Arról beszélek, hogy aki azt választotta, hogy a hazájában marad, annak ez az ország statikusan ugyanazt a kultúrát és nyelvi környezetet jelentse, ahova született. Ha arra vágynék, hogy idegen környezetben éljek, akkor megvan a lehetőségem a költözésre. A baj akkor van, ha már-már arra nem lesz lehetőségem, hogy ne költözzek, vagy legalább is kihúzzák alólam az országot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"hazai nem magyar nemzetiség vagy asszimilálódik, vagy ha úgy érzi helyesebbnek, költözik" nem érzed, hogy baromira náci a felfogásod?! Nekik ez a hazájuk, magyar állampolgárok, akár hetedíziglen itt éltek az őseik - ellenben az anyanyelvüket, ami nem a magyar megtartották, és nem rapliznak, hogy mé' kell az anyanyelvük helyett egy idegen nemzet nyelvét használni a mindennapi életben.

Ha zavar a nyelvi sokszínűség, akkor költözz: valahova vidékre, és élj, dolgozz ott, olyan munkát végezve, ahol a nyelvi/kulturális bezárkózás nem okoz problémát. Országon belül.

Nem igazán értelek. Magyarországon a nemzetiségek korlátozás nélkül használhatják az anyanyelvüket, de ez természetesen nem írja felül azt a tényt, hogy a hivatalos nyelv a magyar. Azt pedig világosan leírtam: ne akard megmondani a bennszülötteknek, hogyan éljenek, ne a bennszülötteknek kelljen alkalmazkodni a hazátlan, anarchista kisebbséghez.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Van egy német nemzetiségű pék, legyen a neve Hans. Hanzi nyit egy pékséget, mondjuk Pomázon, Dusán szerb cukrászdája mellett de kiköti, hogy németül beszélő alkalmazottakat vesz fel, és a munkanyelv a német lesz, mert az az ő anyanyelve - ahogy Dusán is szerb nyelven működteti a vállalkozását (Pomázon van bőven német és szerb nemzetiség is). Erről mi a véleményed, rendben van így? És ha Dusán meg Hanzi nem Pomáz, hanem Pancsova illetve Potsdam szülötte? És ha a két esetet eltérően ítéled meg, miért különbözteted meg az embereket születési helyük miatt?

Nagyon egyszerű: főszabályként Magyarországon magyarul beszélünk, Bulgáriában bolgárul. Ha nemzetiség, ha nem. Ha a nemzetiségnek ez nincs rendben, el lehet menni. Döntse el, hogy élvezi országunk vendégszeretetét, s alkalmazkodik a magyar nyelvi környezethez és kultúrához, vagy összeszedi a cuccát, s odamegy, ahol számára kedvező nyelvi környezet fogadja. Az alaszkai nyelvjárásúak megszívták, lehetőleg ne papucsban induljanak. ;)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Döntse el, hogy élvezi országunk vendégszeretetét, s alkalmazkodik a magyar nyelvi környezethez és kultúrához, vagy összeszedi a cuccát, s odamegy, ahol számára kedvező nyelvi környezet fogadja.

Szerintem többnyire nem arról van szó, hogy ő élvezi országunk vendégszeretetét, hanem mi élvezzük azt, hogy hajlandó nekünk munkát adni ráadásul még fizetést is ad. :)

--
HUP Firefox extension | Hupper hibajelentés

Azért ennyire nem kellene kutyába lemenni. Úgy írsz a magyarokról, mintha egy életképtelen szolganép lenne, s bármiféle nemzetiség nélkül összedőlne itt minden. Csak remélni tudom, hogy nem így gondolod, pedig nagyon ez jött át.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ennek a hozzáállásnak nagy szerepe volt abban, hogy Magyarország az első világháború után jó nagy területet elvesztett.

Akkor is, ahogy most is, törvényben garantálták a nemzetiségeknek, hogy a saját nyelvüket használhatják.
Nem tudom, mennyire működik most, de a XIX. században kb. az volt a hozzáállás, mint amit te is írsz, a törvényekre tettek magasról. Az eredmény ismert.

Ha a nemzetiségnek ez nincs rendben, el lehet menni.

Értjük, tehát szerinted ha valaki Erdélyben született, teszemazt amikor az pont Magyarország része volt, magyar az anyanyelve, magyar a falujában kb. mindenki, magyarul csinál mindent, magyarul él, és kedve szottyan nyitni egy vállalkozást, akkor ha mindenképpen olyan alkalmazottat akar felvenni, akivel tud magyarul beszélni, akkor a kurvaanyját, költözzen el a szülőföldjéről, mert azt azóta román hordák magukénak kiáltották ki, és főszabályként ott románul beszélünk, és onnantól kezdve ne akarjon az anyanyelvén élni és vállalkozni a saját szülőföldjén. Gondolom érzed a koncepciód visszásságát...

Hibás a logikai sorrended. Nem utólag várja el a romántól, hogy tudjon magyarul. A nyelvtudást már az álláshirdetésnél lehet tudni. Ha nem tud az említett román a cég által elvárt szinten magyarul, akkor nem jelentkezik. Senki nem kötelezi rá. Ha meg jelentkezik és az interjún nem megy át, akkor így járt.

Viszont kapaszkodj: általában azok a - jellemzően külföldi - cégek, akik megkövetelik az idegennyelvet, lehetővé teszik, hogy díjmentesen tanuld/gyakorold a cég által biztosított nyelvtanár segítségével, sőt sok helyen mindez beleszámít a munkaidőbe. (Tudom, mert én is dolgoztam ilyen munkahelyen.)

Tehát abban az esetben, ha itt született (és beszél magyarul is), akkor csinálhat mondjuk full németül beszélő céget Hanzi, ha meg mondjuk valahol Németországban (és nem tud magyarul), akkor meg coki, csak és kizárólag magyarul beszélő cége lehet szerinted?
Ugyanez mondjuk Erdélyre alkalmazva ha egy ottani magyar csinál egy céget, az teljes joggal dönthet úgy, hogy csak magyarul beszélő alkalmazottakkal dolgozik együtt, és a cég munkanyelve is a magyar lesz, de ha én vagy te kimennénk céget alapítani, akkor kötelezően románnak kénelennie a cég munkanyelvének akkor is, ha magyarul jól beszélő székelyekkel töltenénk fel a munkahelyeket?

> Tehát abban az esetben, ha itt született (és beszél magyarul is), akkor csinálhat mondjuk full németül beszélő céget Hanzi

Az előbb kunyeráltad ki belőle azt a kvázi elhanyagolható esetet, hogy jaj a szegény Hanzi, akinek a családja 600 éve Pomázon él és azóta se halt meg. Most meg komolyan ezt húznád rá mindenre?

Ha valaki árt locsemegének, akkor, amennyiben kényszerűségből teszi, úgy csemege elnézi neki, de ha nincs jobb indoka mint hogy itt kolbászból van a kerítés is, akkor meg morog.
Hm?

"élvezi országunk vendégszeretetét" - Magyaroszág jelenlegi területén minimum az 1600-as évek közepétől élnek betelepített német, szerb, szlovák és más nemzetiségek. Úgyhogy a töbséggel együtt én őket nem tekintem "vendégnek".
Egyébként meg nézegesd alaposan felmenőid (déd-és ükszüleid) keresztleveleit, lakhelyét, neveit... Aztán gondolkodj, mennyiben vagy te magad magyar, mennyire őrizted meg őseid kultúráját, nyelvét, szokásait.

Egyébiránt, csak hogy a "magyar/bevándorló" kérdést megvilágítsam pirinyót: AZ ország lakossága 1720-ban 3.2 millió volt - ennek mintegy fele számított etnikailag magyarnak. 1780-ra, azaz negyvenév alatt a lakosság az állam által szervezett és spontán betelpülések nyomán mintegy 9.2 millióra nőtt, majd további száz év alatt újabb 4-5 millióan vándoroltak be külföldről.

Ez alapján meg pláne érdemes a nagy magyarkodásodat átgondolni...

Egészítsük ki a képet azzal, hogy az újkori bevándorlás előtti létszámban már benne vannak létszámnövelés érdekében a tatárok által ledózerolt országba betelepített polavecek (kunok) leszármazottai és a kevésbé ideiglenesen itt állomásozó, a gyaur fehér húst meg nem vető oszmán alattvalók utódai.

Hajdan volt is egy kabaréjelenet. A családfaversenybe beszálló, árpádvágyas megbízó kap egy-két apró ténypofont a megbízott kutatótól. Aztán ahogy mennek vissza az időben, egyre nagyobbakat. Pl.:
- ... és az ön szép-szép-szép-szépanyját 1563-ban, Szolnokon a szénaboglyák között megkergette egy szpáhi.
- ÉS???
- Utolérte.
(...)
- De mondja már meg végre, végül is hol nyugszanak az én igazi őseim!?
- Legyen erős! Izraelben.

"Egészítsük ki a képet azzal, hogy az újkori bevándorlás előtti létszámban már benne vannak létszámnövelés érdekében a tatárok által ledózerolt országba betelepített polavecek (kunok) leszármazottai és a kevésbé ideiglenesen itt állomásozó, a gyaur fehér húst meg nem vető oszmán alattvalók utódai."

Ezért írtam, hogy annak a 3.2 milliónak nagyjából a fele volt etnikailag magyarnak tekinthető...

Gondolom, megvan még, hogy Szegedi Csanád zsidóként a Jobbik elnökségének tagja volt. Nem igazán értem, hol ezzel és az ehhez hasonló esetekkel a probléma.

Ha feltűnt volna, nem származásról, nem vérségi rokonságról beszéltem, hanem kizárólag nyelvhasználatról. Eléggé fals, amikor a nyelvhasználat kizárólagossága iránti igényemet elkezded összemosni betelepítésekkel, a korábbi történelmünkkel. Ha így folytatod, eljutsz a balliberális hülyeséghez, a bőrszín kérdéséhez, amivel csak az a baj, hogy senkit nem érdekel a másik bőrszíne. Azokat sem, akiket ezzel vádolnak. Ezt onnan lehet tudni, hogy ha ez volna a gond, akkor nyár végén problémát okoznának a lebarnult emberek. De nem. Itt viselkedésminták szoktak megütközést kiváltani, de mennyivel kényelmesebb egyeseknek ehelyett bőrszínről beszélni.

De térjünk vissza az eredeti felvetéshez: nyelvhasználat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tehát mégeygszer. Egy nemzetiségi közösségben, Magyarország egyik településén Hans nyit egy nemzetiségi pékséget, ahol a nemzetiségi nyelv használatát várja el minden alkalmazottól. Ez szerinted jól van-e így? Ugyanez mondjuk egy erdélyi településen magyar nyelven?

Szóval baj-e, ha egy vállalkozás tulajdonosa az anyanyelvét használja a vállalkozása munkanyelveként, és ennek a nyelvnek az ismeretét elvárja az oda jelentkezőktől?

Egyébként jobban utánagondolva gond. Az adott ország hivatalos nyelvét kellene használnia. Ha felvesz egy saját magával azonos nemzetiséghez tartozót, s olykor vele beszél annak a nemzetiségnek a nyelvén, az nem baj.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azt mondod, hogy egy ember, aki a sajat penzebol vallalkozasba kezd, nem dontheti el, hogy kivel szeretne dolgozni, vagy nem hatarozhatja meg, hogy milyen feltetelek kellenek a pozicio betoltesehez?

Ha egy faluban mindenki magyarul beszel, akkor a boltos szerinted akkor jar el helyesen, ha felvesz valakit, aki csak romanul beszel?
Es ha jonnek a vasarlok, akkor majd csessze le oket, hogy hat tessek megtanulni romanul, mert egyebkent az uj elado nem erti, hogy mit tetszik kerni?

Ertem, hogy szerinted igy kellene, de azt azert elfogadod, hogy egyszerubb, es az uzlet szempontjabol jobban mukodik, ha olyan megoldast keres, hogy az eddigi vasarloi tovabbra is elegedetten hasznalhassak a boltjat?

Pedig így kellene. Ha a vállalkozás szempontjait nézzük, akkor hagyjuk már azt a hülyeséget, hogy az alkalmazottnak munkabért fizetünk, örüljön, hogy eltöltheti valahol hasznosan az idejét, hagyjuk az állam szabályozó szerepét, ne foglalkozzunk a jogi környezettel, továbbá semmi szükség a közteherviselésre, így sürgősen fejezzük be az adózást. Mindezt csak azért, mert a szent vállalkozásnak ez a legjobb.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De az alapvető probléma az, hogy ha azt kívánjuk biztosítani, h egy tetszőleges ország polgárai anyanyelvükön boldoguljanak, akkor több nemzet[iség]/nyelv esetén feloldhatatlan konfliktus adódik. Mit lehet tenni?
1) Olyan országokat hozunk létre ahol csak egy nemzet van. - kivitelezhetetlen, sovinizmus táptalaja, történelmietlen
2) Kijelentjük, h a valamilyen szempont szerint kiválasztott nemzet nyelve a hivatalos és pont. - erődemonstráció
3) Választunk egy nyelvet amit egyik nemzetiség sem beszél pl. latin és az lesz a hivatalos nyelv. - irracionálisnak tűnik, h ha a többség pl. magyarul beszél, akkor a kisebbségi nemzetiségek érzékenységére való tekintettel használjunk más nyelvet.
4)?

A nyelvhasználatban nem tud kifejezésre jutni a külföldiekhez és magyarországi nemzetségiekhez való eltérő viszonyulásunk. Úgy tűnik nincs abszolút igazság - azaz csak szituációról szituációra lehet dönteni [akár egymásnak ellentmondó döntéseket hozni].

Azzal mi a baj, hogy Magyarországon magyar a hivatalos nyelv, s ez legyen a munkahelyeken is így? Ez épp olyan, mint az, hogy munkahelyen tilos az alkoholfogyasztás és a dohányzás, még akkor is, ha ezzel az alkoholisták és dohányosok tyúkszemére lépünk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azt értem, hogy úgy tekintesz Magyarországra, mint pusztítandó entitásra, s a nagy közös egy darabjára. Épp ez ellen szólok. Az internethez mi köze ehhez? Magyar szerverről, magyar hálózaton magyar tartalommal mi a baj?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miért pusztítaná Magyarországot Hanzi a német nemzetiségű pék azzal, ha szintén németajkú dolgozókkal építené a vállalkozását, olyanokkal, akiknek a családja az övéhez hasonlóan évszázados magyarországi gyökerekkel rendelkezik, és a nemzetiségi nyelvüket munkanyelvvé téve annak megőrzését is szolgálná? Már volt kérdés, de sokadszor felteszem: Egy erdélyi magyar, ha magyarul beszélő céget csinál kint, ugye az is baj, mert pusztítja Romániát?

Szerintem a hivatalos nyelvhez kellene alkalmazkodni, mert ez tenné lehetővé a helyi bennszülöttek számára a könnyebb elhelyezkedést. Ellenkező esetben lényegében kipusztítják az adott nemzet nyelvét, lévén, a nap jelentős idejében nem használnák az emberek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tehát az erdélyi magyarok egy 100%-ban magyarokból álló cégben beszéljenek románul, mert a magyar anyanyelvük használatával pusztítják a román nyelvet. Ezt javasolnám kint is előadni, mondjuk egy tetszőleges székelyföldi falu kocsmájában, úgy estefelé... Az ezt vélhetően követő eseményekhez egy kis nyelvlecke :-)

A nyelvlecke jó. :)

Nem az a gond, ha valaki tud, beszél nyelvet, hanem az, ha hátrány éri azért, mert nem. Hogy értsd, ebben a cégbe egy csak románul beszélőt is simán alkalmazzanak, s a cégben hivatalosan minden kommunikáció románul történjék, ettől függetlenül persze bárki beszélhet magyarul.

A példád ettől függetlenül azért nyakatekert, mert egyfelől itt nemzetiségről, elcsatolt területekről beszélsz, miközben én arról a tőkésről, aki idehozza a termelést, hogy az neki olcsó legyen, de azzal aláz, hogy mi saját országunkban ne magyarul, ne az anyanyelvünkön kommunikáljunk. Ez egészen eltérő két eset.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mondom, ezt lécci egy erdélyi kocsmában is előadni - azt, hogy kéred a pofot, nem kell majd mondanod, ez garantált.
Te a nyelv és az identitás megőrzéséről papolsz, mikozben az erdélyi magyaroktól simán elvennéd ezt a jogot és lehetőséget azzal, hogy számodra -innen- az lenne a természetes, ha náluk a cégeken belül, még akkor is, ha 100%-ban magyar a cég, megkövetelnéd a román nyelv használatát.

Mondom, más a két eset. Ha idejön a német tőkés, és német munkavállalókat hoz, természetesen beszéljenek németül. Viszont nem azért jön ide, hiszen Németországban többet találna belőlük. A baj azzal van, hogy magyar nayanyelvűeket alkalmaz többségében magyar területen, miközben elvárja az angol vagy német nyelvismeretet. Ez elvi okokból nem jó, mert megalázó, gyakorlati okokból nem jó, mert diszkriminálja azokat az akár jó szakembereket, akik az anyanyelvükön jó szakemberek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azért más, mert Erdélyben élnek olyan magyarok - inkább leszármazottaik -, akik úgy kerültek egy másik országba, hogy egy métert nem mentek arrébb. A német valamiféle gőgből, lenézésből, kivagyiságból teszi ezt. Ez ugyanaz a mentalitás, mint amikor a munkaadó elkezd azzal jönni, hogy ha a munkavállaló betartatná a szabályokat, vagy igénye lenne, hogy nem muszáj itt dolgozni, lesz helyetted akárhány másik. Most azért nem egészen ez a helyzet, de van, akiben ez a hozzáállás lendületből ma is él.

Ha a magyar azért megy Romániába céget alapítani, mert az ott élő magyaroknak akar munkát adni, lehet a munkanyelv magyar, viszont ha pusztán az olcsóbb munkaerő miatt, vagy ottani piaci résre mozdulás miatt, akkor szerintem a román nyelv használata várható el egy olyan országban, amelyben a román a hivatalos nyelv, s amelyet a többség beszél. Persze más kérdés, hogy lehet, Erdélyben a magyart beszélik többen, nem tudom. Viszont Magyarországon talán nem nagyon van erős német többségű település. Oda lehet német nyelvű céget telepíteni, bár nem biztos, hogy megéri nyolc németért egy minden infrastruktúrától elzárt területre céget vinni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hanzit is hazaküldenéd családostól, miközben az ősei többszáz évre visszamenőleg itt élnek, ha a cégében a német nyelvet szeretné használni munkanyelvként. Ha azt érzed, hogy a külföldi munkaadó gőgből, kivagyiságból jön ide, akkor nagyon nagy tévedésben vagy - adott vállalkozási tevékenységből szeretne hasznot csinálni. És igen, ha nem vagy megfelelő a munkára, akkor mehetsz amerre a szemed világa vezet, lesz helyetted más - aki például tud a cég külföldi ügyfeleivel, beszállítóival, partnereivel is kommunikálni. Mondjuk németül. Vagy angolul. Vagy franciául, netán oroszul, japánul, dél-bantuul vagy a jó ég tudja, milyen nyelven. És ha ez az ügyfél/beszállító kör döntően németül beszél, akkor az egyszerűség úgy kívánja, hogy a cég is beszéljen németül. Ezzel az is megoldott, hogy ha valaki kiesik, a mondjuk német anyanyelvű főnöke fel tudja venni a fonalat, és tudja helyette végezni a sürgős feladatokat.

Azt írod, hogy ha valaki "jófejségből" alapít erdélyi magyarokkal feltöltve egy céget arrafelé, akkor lehet a magyar a cég munkanyelve, ha viszont üzleti érdekből megy oda, akkor meg szz@rjon az asztal közepére, és követelje meg a román nyelv használatát magától is, meg a dolgozóitól is.
Egyébként meg miért szabod feltételül, hogy adott településen a nemzetiság legyen többségben ahhoz, hogy ott a nemzetiségi nyelven működő vállalkozás létesüljön?

Talán azért, hogy ne követeljünk felesleges dolgokat. Működő berendezést lehet gyártani, fejleszteni úgy is, hogy valaki magyarul gondolkodik, beszél, meg úgy is, hogy angolul, németül, japánul vagy kínaiul.

Amúgy túlbeszéltük, teljesen jobbra tolódtak a bekezdések. Meggyőzni egymást aligha fogjuk. Elmondtam, engem sért egyes munkaadók ilyen lealacsonyító hozzáállása, de tudom, itt a HUP-on is vannak olyanok, akik örömtáncot járnának, ha eltörölnék a nemzetállamokat. Remélem, nem kell ezzel a nézettel azonosulnom.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Téged sért, mert egy kukkot nem beszélsz idegen nyelven, és fáj, hogy másnak ez előny. A nemzetállamok létéből eddig rengeteg háború és konfliktus adódott, a hozzád hasonlóan gondolkodók "jóvoltából". Mindegy, részemről ennyi - egyébként én sem vagyok idegen nyelveken mindennapi munkához szükséges szinten kommunikációképes, de nem zavar - el tudom végezni a munkámat, és tudom azt is, hogy ha nagyon szükségem lenne rá, fel tudnám hozni magam angolból egy elviselhető szintre - és nem fájna, hogy a Kárpát-medencében angol lenne a munkanyelv. De egyelőre ilyesmi nem fenyeget.

Egy cégnél, ahol gyakorlatilag mindenkinek szükséges, hogy külföldi/idegen anyanyelvű emberekkel kommunikáljon, úgy gondolom, nem "fölösleges" idegen nyelv ismeretét előírni feltételként, illetve ha kinti csapatokkal is együtt kell dolgozni, akkor meg egyértelmű, hogy a munka nyelvének annak kell lennie, amit többen beszélnek. Ez általában az ide érkező külföldi munkaadó nyelve.

"engem sért egyes munkaadók ilyen lealacsonyító hozzáállása"

Ezt értjük, csak fasság az alapfeltevés. Munkanyelv általában nem kivagyiságból valami, hanem praktikumból. Ismerek olyan céget is, ahol az angol a (nemzetközi) munkanyelv, holott a cégnek köze nincs Angliához vagy az USA-hoz, már azon túl, hogy ott is van iroda. Ennek oka az, hogy ezt a nyelvet ismerik legtöbben.

"akik örömtáncot járnának, ha eltörölnék a nemzetállamokat"

Te meg úgy néz ki, nagyon szívesen asszisztálnál ahhoz, hogy a határon túli magyarokat mielőbb megfosszák identitásuktól a környező a környező államok. Kérdés, mi a fontosabb: a nemzetállamok vagy a magyarság megmaradása. Igen, az utóbbihoz hasznos az előbbi, de mint az elcsatolt területekből látszik, nem feltétlen szükséglet. De ha erőszakkal elkezded erőltetni a nyelvhasználatot, akkor előbb-utóbb a többségi társadalom része lesz. Ld. magyarországi svábok. Szerintem nem igazán tudnád megmondani nagy többségükről, hogy sváb-e vagy sem. Esetleg névről, de még ott is van keverem-kavarom a vegyesházasságok miatt.

Egyébként, úgy egy éve olvastam egy cikket valamelyik erdélyi oldalon, ahol azt ecsetelték, hogy szép és jó, hogy küzd a Fidesz a külföldi finanszírozású civil szervezetek ellen, viszont a kommunikációja baromira szerencsétlen, lévén, hogy Erdélyben nekik meg a külföldi (=magyar) finanszírozású civil szervezetek létkérdés, hogy őrizzék az identitásukat, magyarságukat. Ugyanis a román állam pont azt csinálja, amit te szeretnél és, ha nem lenne mindenféle nemzetközi egyezmény, Magyarországnak kapcsolata, stb., akkor ott rég betiltották volna a magyar nyelvet teljesen és mindenkit elrománosítottak volna. Nagyjából pont úgy, ahogy te propagálod itt.

Szóval óvatosan ezzel a nemzetállam nevű dologgal, mert az, hogy úgy húzták meg a határainkat, hogy vették a legkisebb egybefüggő magyar területet, az nem jelenti azt, hogy az összes magyar határon belül van.

Másik kérdés: mit csináljon az, akinek nincs nemzetállama? Pl. ismételten aktuális kérdés a kurdokkal kapcsolatban, akik 3-4 országban szétszórva élnek és egyik se igazán szeretné, hogy megalapuljon Kurdisztán.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem.

Ha a főnök német, és van 50 beosztott, akik közül 10 francia, 5 holland, 1 török, 2 brazil, 2 horvát, 1 lengyel, 2 német, 1 svéd, 26 magyar, akkor praktikum, hogy a munkanyelv az angol legyen.

De a te példádnál:
ha 50 beosztott magyar anyanyelvű és a főnök német, akkor praktikum, hogy a munkanyelv angol legyen.

És persze a munkanyelv nem azt jelenti, hogy két magyar nem beszélgethet munkáról magyarul.

Azt jelenti, hogy ha olyan meeting van, ahol különféle nyelvet beszélő emberek vannak, akkor angolul beszél mindenki, a dokumentumokat angolul írja mindenki mindig, és nagyon kevés kivételtől eltekintve a munka jellegű email-eket angolul írja mindenki.

Most komolyan ennyire fullba tolod a kretént? Sokadszor kérdezzük, hogy mi legyen azzal a 2-3 millió magyarral, akik a határ másik oldalán vannak? Amit te szeretnél az pont a legvadabb szlovák és román magyarellenes politikai vonulatok nedves vágyálma. Akik nem azért mentek oda "holt nyelvet tanulni", mert oda akartak menni, hanem mindig is ott éltek, az az otthonuk és a fejük felett rajzolták át a határokat.

Most te az ő identitásukról is ítéletet nyilvánítottál: olvadjanak be románnak, szerbnek, szlováknak, ukránnak, stb.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Fentebb írtam: nem a nemzetiség a gond, hanem amikor idejön a fritz, s azt mondja, hogy Magyarországon, magyar létedre beszélj angolul vagy németül. Ez a mi identitásunkat sérti, nem pedig az erdélyi vagy felvidéki magyarokét védi.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem, a te gondod az, hogy van egy mondjuk német anyanyelvű munkáltató, aki a cégen belül munkanyelvként a németet preferálja. A te identitásodat az sérti, hogy mások a nyelvtudással jobban tudnak boldogulni, mint te, és igen, ők lesznek előnyben a jövőben is hozzád képest - megtartva a magyar nyelvüket és magyarságukat, de egy vagy több nyelvet beszélve integrálni tudják az azzal érkező kultúrát is.

De oké, tegyünk különbséget az adott területen született és a külföldi között. Ha egy magyar kimegy Erdélybe céget alapítani, akkor ott mi legyen a munkanyelv? Az elképzelésed alapján a román, nem pedig a magyar. Szerinted egy ilyen romániai törvénynek milyen sikere lenne...?

Oké.
A hivatalos nyelv(ek) egy országban az(ok), ami(ke)t az állam a _hivatalos_ működése során használ. Eze(ke)n írják a törvényeket, mennek az állami médiumok, eze(ke)n kötelező minimum érteni a _hivatalokban_ (vö. bürokrácia), etc.

Nem látom megkötve, hogy a polgári életben más nyelv használata ne lenne megengedett.
Fordított esetben nem lehetne idegen nyelvű étlap, újság, etc kiadva/nyomtatva/etc Magyarországon.

Ezt értem, s arról beszélek, álláspontom szerint ez helytelen, mert a bennszülött magyarokat hozhatják kellemetlen helyzetbe így. Ennél szerintem jobb lenne egy zártabb társadalom, amely törvényeiben megkövetelné a magyar nyelv használatát a munkahelyeken.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyrészt nem a nemzetiségek okozzák a problémát, hanem amikor idejön a német autógyáros. Másrészt szerintem ostobaság ez minden esetre egyenlősdi. Akkor a nők többségét nyújtsuk meg, a férfiakat zömítsük, mert állítólag úgy jó, ha ugyanakkorák. Szóval a hivatalos nyelv a referencia, a nemzetiség ezt beszéli amúgy is, ha meg nem, akkor megtanulja, vagy elköltözik arra a nyelvterületre, ahol beszélik a nyelvét. Ha meg olyan hülyék voltak a szülei, hogy holt nyelvet tanítottak meg neki, akkor valószínűleg fel sem merül a kérdés, mert már éhen halt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ennél szerintem jobb lenne egy zártabb társadalom, amely törvényeiben megkövetelné a magyar nyelv használatát a munkahelyeken.

"Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő." (Pityu)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Egy ilyen húzással csak Romániának, Szlovákiának és Szerbiának adnál egy kiváló fegyvert a kezébe, hogy az ottani magyarokat vegzálja és identitásuktól végleg megfossza. Ráadásul egy elenyésző kisebbség miatt, ugyanis szerintem elenyésző azok száma itthon, akik nem beszélnek magyarul, akik meg kellően régóta itt vannak előbb-utóbb asszimilálódnak.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem én, hanem Szijjártó. Jegyzem meg, fogalmam sincs arról, mi áll az ukrán nyelvtörvényben. Nem kizárt, hogy jó, de lehet, hogy vannak olyan részei, ami viszont feleslegesen korlátozó. Az nem korlátozás, ha a helyieknek, a hivatalos nyelvet beszélőknek garantálja a munkához jutás lehetőségét.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem éppen aszerint változtatod a bázis nyelvet, ami alátámasztani hivatott a véleményed. Ha nem volt érthető, amit mondtam, engedd el, ne foglalkozz vele. Sokszor leírtam, ez úgy jó, ha az adott állam hivatalos nyelvén beszélnek a munkahelyeken. Kifejezetten nehéz felfogásúaknak: mint 1989 előtt, amikor is Magyarországon a munkahelyek többségében, jelentős többségében teljesen természetes volt, hogy a munkavállaló az anyanyelvén beszél, úgy is kommunikál. Nyilván akkor is voltak kivételek, például a külügy.

Továbbá a munkahelyeken jellemzően nem dolgoztak külföldiek. De, ha dolgoznak is, ő alkalmazkodjon a fogadó állam nyelvéhez, s ne egy-két külföldi miatt kezdjen egy csomó magyar idegen nyelven beszélni, mert ez szerintem megalázó a népünkre. A vendég alkalmazkodik, nem a házigazda.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Beszélhetnének az orvosok is amúgy a latin helyett magyarul, mennyivel egyszerűbb lenne.
Amúgy a lófaszt megalázó, pont ellenkezőleg, lehet, hogy te megalázónak érzed, mert nem tudsz idegen nyelven beszélni, és zavar, hogy nem tudod kifejezni magad, de az a helyzet, hogy pont ellenkezőleg, én büszke vagyok arra, hogy tudok a külföldi kollegáimmal az ő anyanyelvükön beszélni, nem okoz nehézséget.
Ha zavar, hogy nem beszélsz nyelvet, két dolgot tehetsz:
a, olyan helyre mész dolgozni, ahol nem kell idegennyelven megszólalj
b, megtanulsz az adott nyelven beszélni.
Annyi energiával amit ebbe az önigazolásba töltesz, akár tanulhatnál is.

Amit te írsz, az a gyakorlati része. Mint írtam, van ennek egy elvi oldala, az a nyelvünk, a nemzetünk felszámolására tett kísérlet. Akármilyen jól tudnék nyelvet, akkor sem beszélném itthon. Azért élek itthon többek között, hogy használhassam az anyanyelvemet.

Hogy értsd, Putyin sem fog angolul, vagy Trump sem oroszul tárgyalni, legfeljebb udvariasságból néhány szót. Akkor sem, ha egyébként tudnak az adott nyelven. Azzal, hogy elfogadják a másik nyelvét, máris a másik alá pozícionálják magukat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Basszus, a te elvedet mondjuk Erdélyre alkalmazva az ottaniak magyar nyelvhasználatát korlátoznád, és irtanád a határon túli magyarságból a nyelvet, mint az identitás számodra legfontosabb elemét.
Nincs alá/fölépozícionálás, egyszerűen van egy feladat, amit el kell végezni, és ami igényel egy adott nyelvi környezetet - mondjuk egy szolgáltatóközpontban, ahol az ügyfelek 99.99%-a külföldi egy olyan nyelevt, amit az ügyfelek döntő hányada valmailyen szinten beszél. Na ez speciel nem a mgyar lesz.

Nem, amit irsz, az egy igen nagy butasag, amit valami eros frusztracio fut. Arrol nem is beszelve, hogy ha valakik akik tesznek azert, hogy "felszamoljak a nemzetunket", azok azok a bolondok, akik az ilyen hulyesegeken befeszulnek, es utana mindent elkovetnek azert, hogy minel izolaltabb legyen ez az orszag.
Valoszinuleg nem azert elsz itthon, mert hasznalni akarod az anyanyelvedet, hanem azert, mert nem lennel kepes mashol mukodni, mert nem tudsz jol adaptalodni. Nincs ezzel semmi baj, valoszinuleg millio ennel fontosabb, es jobb emberi minoseggel rendelkezel, de ha megfogadsz egy jotanacsot, sokkal jobb az ember elete, ha nem azzal tolti, hogy megmagyarazza, hogy eppen aktualisan miert nem tokeletes neki ez-vagy az, hanem alkalmazkodik.

A nyelv az csak egy eszkoz, ami arra valo, hogy az emberek kommunikaljanak rajta, az osszes tobbi csak felesleges szocseples.
Nyilvan nem orulnek neki, ha a gyerekeim nem beszelnenek magyarul, hiszen nekem ez az anyanyelvem, de igazabol mit szamit az? Beszeljen mindenki a vilagon eszperantot, aztan kesz.

nyilvan, de en abbol indulok ki, hogy egyik nyelv se "jobb" "tobb" "hatekonyabb" a masiknal, szamtalan nyelv kopott ki, es szamtalan masik jott letre az emberiseg tortenelme folyaman.
Nezd, az en nemet oseim letettek a nyelvuket, es asszimilalodtak magyarkent, a felesegem szlovak osei ugyanezt tettek. Mi most magyarul beszelunk, es gondolkodunk, de ha ez en dedunokam majd ugyanezt mittomen svedul teszi, akkor se lesz semmi. Mi lenne? Miert szamitana?

Azért szépen elterelődött a téma.
"Interjún történt" -> "nemzetünk felszámolása" -> "nyelvi evolúciós elméletek"
Miért nem lehet úgy hozzáállni a dolgokhoz, hogy mindenki tapasztal bizonyos dolgokat az életben, és azok szűrőjén keresztül látjuk a világot? Még ha nem is akarunk a másik világlátásából tanulni, akkor is nyilvánvaló lenne, hogy ez a sztori nem arról szól, hogy kinek van igaza és kinek nincs. Egytől egyig kiváló szakemberek vagytok (nálam legalábbis biztosan jobbak vagytok), és mégis úgy csapongtok, vagdalkoztok a szavakkal mint a kis ovisok.

Tudom, hogy ez most vagy falra hányt borsó, vagy senkit sem érdekel, vagy a kettő kombinációja, meg nekem aztán 99% mindegy, hogy milyen itt a vitakultúra, de ez így most kijött belőlem mint a túladagolt L-arginintől meghajtott beleimből a Norbi Update kecskesajt, mert nem ez az első thread amiben ezt látom.

Na PEACE/BÉKE/MIR/FRIEDE

Van egy rossz hírem a ha a munkahelyén nem beszélhet csak a Románul a tanár, akkor hogy fog magyarul tanítani ugyanis neki az iskola a munkahelye.
Egyébként nem értem az egészet ha egy cégnél elvárás hogy mindenki beszéljen Angolul mindenkibe a takarító is bele tartozik akkor miért fáj az itt bárkinek hogy ezért többet keres?

A dolgozó meg pont annyit dolgozik hogy még ne rúgják ki.

Semmit mondó válasz adtál.
Szerinted mennyiért találsz nappali takarított ha annak meg kell felni egy komoly angol teszten. Pl Bp a cég telephelyéről időre átautózva Gyálra (Gyálon még soha nem járt azt sem tudja hol van telefonos térkép alapján megy) majd rácsörögsz és adod a Texax-i kollégát egy gyors eszmecserére. Ameddig telefonál nincs térkép, mivel időre megy félre sem állhat. Sarkított a példa ehhez lehet a cégnek Texax-ból kéne takarítót fogadnia :D.

Szóval még mindig az a kérdés ha egy cég előír +1 több nyelvet az miért zavar téged, amikor ezt meg is kell fizetnie. Az hogy az állami munkahelyeken van nyelvpótlék nem zavar? Esetleg soha nem is használja azt a nyelvet, ill. nem is tudja csak papírja van róla, de a pénzt szorgalmasan felveszi?

Meg a problémád igazából nem a cégekkel van hanem, az állammal érettségiig kb van 1000 nyelvi óra középfokig kb 600 nak elégnek kellene lennie mégsem elég. Ki a hibás? Ha az országban mindenki beszélne 1-2 világnyelvet akkor egy világnyelv ismerete semmilyen előnyt nem adna.

off:
szexi cérnát gyártottatok, nálam ez már bőven nem fér ki a képernyőre :D
ha véletlenül beletrafáltam volna egy heves vita közepébe akkor elnézést, magát a kommentet már nem látom :D

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Na ez a baj, hogy elvet gyártasz mögé, mert nem kell.

A programozók az egész világon megértik egymást, mert a Java, C, stb. "világnyelv". Ha elkezdesz mögé elvet gyártani, hogy márpedig Magyarország területén a Java nyelvben nem "if () then {}" van, hanem "ha () akkor {}", az a gyakorlatban kurvára nem működne. Pedig a te analógiád szerint ezt kellene tenni...

A világ normálisabb felén SI mértékegységrendszer van, és az angolokon meg főleg az amerikaiakon röhögnek sokan az uncia és hasonlók miatt. Ha a te analógiád szerint ősmagyar rőfben meg stádiumban kellene tervezni a Falcon 9 rakéta tervrajzait, cifra kis tűzijáték lenne belőle.

Ha te le akarod írni a gondolataidat bármiről (szakma, blog, bármi), csinálhatod magyarul, de ha angolt választasz, akkor rögtön legalább 100x akkora célközönséged és sikered lesz.

Azért angol a nyelv sok szakmában, mert a szakmával kapcsolatos gyakorlati dolgok (úgy mint szakirodalom, stb.) is angolul vannak. Egyszerűen gyakorlati dolog, hogy mérhetetlenül egyszerűbb, hatékonyabb mindent angolul csinálni.

Az anyatermészet meg azt találta ki, hogy a fák levele zöld. Most mi van akkor, ha valaki magánvéleménye szerint a rózsaszín levél lenne a szebb? Lehet elégedetlenkedni, de csak magadat szomorítanád el, mert a hatékonyság miatt úgyis egyfelé tart a világ...

Ne állítsd be ezt természetesnek, mert emlékszem, 1989 előtt nem beszéltek angolul a metrón, a munkahelyek mindegyikén magyarul lehetett országon belül kommunikálni. (Nyilván fordítóiroda, külügy speciális területek.)

Amúgy jó példát hoztál. Az elektronikai alkatrészek egy része metrikus, másik része inch alapú, a nyák-tervező programokban a grid és a távolságok kiírása mm és inch között váltható. Szóval nem röhög senki senkin. Használjuk egyetlen design-on belül mindkettőt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Messze nem minden. De vannak dolgok, amelyek valóban jobbak voltak. Csak egyet említek: a metró mozgólépcsői sokkal gyorsabbak voltak, az állomások tiszták voltak, nem kavargott a huzatban a mc donalds-os pohár, a nylonzacskó, a szórólap, a sültkrumplis tasak. Továbbá nem volt ez az idióta szokás, hogy jobbra álljanak a lépcsőn, ami által lecsökken a mozgólépcső szállítókapacitása, valamint aszimmetrikusan terhelődik. Vélhetően ennek hatása a fülsiketítő csikorgás olykor.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Akkor se volt betiltva, de talán inkább azok jöttek, akiket érdekelt is az ország meg a kultúra, nem ángélus alkoholisták jöttek olcsó piáért és nőkért.

PS: erről jutott eszembe, kár hogy nem adtuk el Freddy-nek az ingatlant, ha már úgy megtetszett neki. Most lehet előrébb tartanánk, ha ott egy Queen emlékmúzeum nyílt volna :D

Meg '89 előtt ott volt a vasfüggöny.
Gyárkapun belüli munkanélküliség.
KGST.
Termeltünk "javakat": Előállítottunk haszontalan szarokat, amiket a kgst-országok megvettek körben egymástól, hogy feljavítsák vele mindenütt a saját gazdasági számaikat. Imitálva, mintha valami hasznosat tennének. Kb. gdp-t szimuláltak.
+ akkor angol helyett orosz beszédbe futottál lépten nyomon, ha "érvényesülni" akartál.

Tessék mondani, mivel is volt az jobb, hogy az elnyomók nyelvén kellett beszélni a tőkéseké helyett?
Ez utóbbi esetén szabad a választás! Ha tudsz értéket előállítani, kifejezetten magyar célközönségnek, magyar dolgozókkal: TEDD!
De nézve a világ népességét, sokkal könnyebb úgy értéket előállítani, ha a világpiacra termelsz, mert sokkal nagyobb célközönségből lehet mazsolázni. Akkor viszont, ha úgy döntöttél, akkor stfu és a saját érdekedben elfogadod a közös nevezőt a kommunikációban, ami az angol nyelv.

"Előállítottunk haszontalan szarokat, amiket a kgst-országok megvettek körben egymástól, hogy feljavítsák vele mindenütt a saját gazdasági számaikat."

Jó esetben megvették.

Az utolsó években jártam a Tungsram váci telepén. Az udvaron jobbra idomacél rozsdásodik halomban, balra kész fénycsövek várják, hogy kirohadjon alóluk a doboz.
Előbbi nyersanyag, utóbbi késztermék, elméletileg mindkettő növeli a cég értékét - gyakorlatilag beleölt, meg nem térülő pénz.

"Tessék mondani, mivel is volt az jobb, hogy az elnyomók nyelvén kellett beszélni a tőkéseké helyett?"

Az oroszt sikk volt meg nem tanulni - az mennyivel jobban néz ki, mint most lustának/hülyének tűnni az eus utolsó hellyel az idegennyelvi listán!

Attól függ, mit nevezel hasznosnak, haszontalannak. Azért olyan nagyon sok nem kell az élethez, csak egyesek hajlamosak túl komolyan venni magukat, s ebbe másokat is igyekeznek belekényszeríteni. Meglepő, de 1989 előtt is volt élet, nem is akármilyen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tudod, a tudás hatalom. Ami az egyiknek előny, az a másiknak szükségszerűen hátrány. Tudod, különben nem lenne előny. És így van ez minden tudással. Pár száz évvel ezelőtt tök jól el lehetett lenni abból, hogy valaki tudott írni, meg számolni. Ma ez már alap. Lehet sírni, hogy mekkora kibaszás már, hogy az analfabéta hátrányba került. Vagy észre lehet venni, hogy ha az addigi kivételes tudás általánosan meglévővé vált, akkor az bizony már nem előny, csak azzal a kevéssel szemben, aki még ezt nem tudja. És aki ezt nyilván hátrányként éli meg. A kérdés csak, hogy észreveszi-e, hogy azért van hátrányban, mert nem tud, vagy nem akar tudni valamit, amit a többség meg igen.

Egyébként meg el lehet helyezkedni itthon. Lehet, hogy nem lesz olyan jó zsíros állás, de hát ha nem kell a nyelvük elvi okokból, akkor érdemes lenne elvi okokból nem elfogadni pénzüket se.

"Ami az egyiknek előny, az a másiknak szükségszerűen hátrány. "

Rohadék multi _rákényszerít_, hogy tanuljunk meg egy világnyelvet (vö. tudás), amivel máshol is tudunk érvényesülni, nem csak annál a cégnél... pfej!

Szerintem pont az a hátrány, amikor csendben elveszik a tanulás lehetőségét pl azzal, hogy minden dokumentumot, munkautasítást lefordítanak magyarra.

> munkautasítást lefordítanak magyarra.

Es igy hal ki a szaknyelv...

"Alkotó folyamat keretében kell leválasztani a kultúraidegen szervezeti kultúrát." :))

Nem hiszem, hogy az ember ne tudhatna magyarul *es* angolul is a szaknyelvet.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

IT-ban a magyar szakmai nyelvet kenheti a hajára - egy ízes, ősmagyarok leszármazottja által megformált hibaüzenetből aztán nagyszerű kideríteni, hogy mi is volt az eredetileg, hogy utána lehessen nézni, milyenmegoldások vannak rá...

Orvos meg inkább latinul fogja a szakmai nyelvet tudni, pláne, hogy a dolgok jelentős részére értelmes magyarítás ott sincs.