Interjún történt

Fórumok

Szerintetek az milyen interjúztatás technika, ha az interjúztató az "alany" beszéde közben közbevág egy oda teljesen nem illő kérdéssel? (pl.: hogy hívják a Malév utódját?)

Hozzászólások

"" Az első – a Sólyom emblémáival ékesített, Álmos névre keresztelt – gép augusztus 18-án szállt le a Liszt Ferenc repülőtéren, ünneplés, vízágyúk, szivárvány és a sajtó jelenlétében. Akkor még csak kevesen tudták, és csak később került nyilvánosságra, hogy a lízingcég csupán hat órára engedte el a gépet Magyarországra, mivel a Sólyomnak erre volt fedezete. Azt azonban a Hetek közli elsőként, hogy a gép visszareptetéséhez szükséges kerozint is baráti kölcsönből fizették ki. Időközben kiderült, hogy a tartós bérletbe vett (venni szándékozott) gépek 1990 és 1992 között készültek, és volt köztük olyan, amit korábban már kiállítottak a forgalomból, illetve bontásra ítéltek. Informátorunk szerint egyébként a Sólyom Airways a brit lízingcéggel szembeni kötelezettségét sem tudta maradéktalanul teljesíteni.""

(http://www.atv.hu/belfold/20131018-igy-szallt-el-a-solyom-airways-paras…)

--
God bless you, Captain Hindsight..

Dehogy, csak más, rokonterületen próbálnak érvényesülni:

NATURALLE – SÓLYOM ásványvíz
A Kiskunság természeti kincsekben bővelkedő vidékéről származó, 7.7 pH értékű, nátriumszegény diétához is alkalmazható, kiváló minőségű ásványvíz.
NATURALLE – SÓLYOM étolaj
Előállításánál a legfontosabb szempont a minőség legmagasabb szinten tartása, mindenkor az egészséges életmód és az egészséges táplálkozás elősegítése a cél.
NATURALLE – SÓLYOM liszt
A termékcsalád lisztjét hazai malomban őrlik és csomagolják. A kész liszt végső csomagolása előtt utoljára még ellenőrizzük tisztaságát, és teszteljük, hogy a sütési-főzési tulajdonságai megfelelnek-e a minőségileg magas elvárásoknak.
NATURALLE – SÓLYOM szatmári szilvalekvár

http://solyomair.com/index.php/41-termekek

Azt is meg kellett volna nézned, hogy miért tettem fel ezt a kérdést, de mivel még a kérdést sem bírtad értelmezni, ez esetedben teljesen reménytelen.
Az általad linkelt wikipédás cikket ismerem, sőt, kapaszkod meg, a gúgelt is tudom használni, úgyhogy kímélj meg a baromságaidtól a jövőben! Köszike! :)

Egyszeru. Ahol ilyen interjuztat, oda olyan embereket is fognak felvenni. Tenyleg ott akarsz dolgozni?

Az interju ketoldalu.

csak tipp, de ezzel lehet "ki akarja zökkenteni" az illetőt az adott "szakmai szituból". Ez is lehet valami fajta "teszt" szerűség. Hogy mi van olyankor ha hirtelen egy tök oda nem illő kérdés / dolog / egyéb történik, mik a reakciók, mennyire fagysz le, vissza tudsz-e térni az adott témára egy ilyen "húbazmeg ez a kérdés hogy jött ide" szitu után ?

De tényleg csak tipp :)

Passz, gondolom ha a fenti "cucc" felmérésére akarták használni, azaz hogy a user egy adott szakmai szituban kap egy teljesen váratlan oda nem illő dolgot, akkor hogy reagálja le emberileg, nem szakmailag nyilván. Most erre életszerű példát nem tudnék írni.

De biztos ebből is le lehet valamit szűrni az adott emberről :)

kb barmelyik. 2 megtortent pelda:
1. szerver upgrade, ajtora kiirva hogy ne zavarj stb, epp valamit nagyon konfoltam, mikor benyit egy user "igen latom a kiirast csak azt akartam megkerdezni meddig tart, mert lehet hogy addig elugrom ebedelni". elkuldom a pitsaba de arra pont eleg hogy kizokkentsen.

2. valami security audit, epp magyarazom a cluster felepiteset mikor benyit a titkarno hogy felvegye a rendelest (ki milyen kavet uditot stb ker). aztan folytassam onnan tovabb...

Volt már hasonlóm. Lazán mentem be interjúra, majd nyomták a kérdéseket, volt egy, amit hosszabban fejtettem ki, és közbevágott egy másik teljesen mással, amit szintén ugyanolyan lazasággal lereagáltam, majd folytattam, ahol abba hagytam. Ide nem vettek fel, mert ugyan nem értesítettek, de mikor mentem ki, akkor összesúgott a 2 ipse, hogy "ez egy beképzelt tuskó, nem kell ide". A valódi célt nem sikerült megértenem. Meg azt se, hogy igazából kit is kerestek akkor...

--
openSUSE 42.2 x86_64

Ha észrevetted, szar :-)

Egyébként biztos nem vágott oda?

Stresszinterjú. Ha jól látom eddig nem neveztétek nevén. :)

+1

Azért ez nekem nem tűnik durvának, odáig is el lehet menni, hogy az alanyt valami igazán kellemetlen szituba hozzák. Ebben a kérdésben szerintem semmi kellemetlen nincs, csak kicsit fura.

(Például érkezéskor megkínálják hashajtós kávéval, aztán végigületnek vele egy kétórás interjút - LOL)

A tárgyalóasztalhoz lecsücsülés után 1 perc alatt felmérhető, hogy mekkora köcsög az interjúztató. Ha szimpatikusnak találom, akkor udvariasan visszakérdezek, hogy miért kérdez olyasmit, aminek köze nincsen a szakmához, ha köcsögnek találom, akkor én is váltok az IT helyett az agyműtétes témákra, mélyen kifejtve a szinaptikus kapcsolatokat :)
Amúgy a kérdés remek, engem is biztosan kizökkentenének egy ilyen stresszteszttel, sztem ilyesmi stresszelést csak a bérgyilkost vagy politikust kereső munkáltató tehet meg az interjún :)

Pontosabban? Igen, vannak "tabu" témák, amikre nem kérdezhetnek rá/nem kell válaszolni, de egy közösség tagját _is_ keresik jobb helyen, úgyhogy a nem szakmai kérdéseknek is van helyük egy beszélgetésben. Nem vagy köteles válaszolni (ahogy a szakmai kérdésekre sem) az új kollégát és csapattagot kereső munkáltató meg a "nem válaszolok/nincs helye ilyen kérdésnek" alapján is fog dönteni, ha teheti.

10. § (1) * A munkavállalótól csak olyan nyilatkozat megtétele vagy adat közlése kérhető, amely személyiségi jogát nem sérti, és a munkaviszony létesítése, teljesítése vagy megszűnése szempontjából lényeges. A munkavállalóval szemben csak olyan alkalmassági vizsgálat alkalmazható, amelyet munkaviszonyra vonatkozó szabály ír elő, vagy amely munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott jog gyakorlása, kötelezettség teljesítése érdekében szükséges.

Szerintem a munkavégzés szempontjából meglehetősen szignifikáns az, hogy valaki beleilleszthető-e egy csapatba és képes másokkal együtt dolgozni vagy csak a problémákat generálja.

Pl. Hiába veszel fel egy szakmailag penge, egoista, beképzelt primadonna faszkalapot, ha amiatt 5 másik jó szakember lelép és a maradék 3-nak meg a faszkalap után kell takarítani, mert úgy gondolja, hogy leszarhat mindent.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A stress nem itt kezdődik, hanem amikor user cuccát babrálod (support) és elbaszol valamit :)

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Szerintem tök jó. Ellenőrizni az alany osztott figyelmi képességét és kontextusváltás képességét. Feltehetően önálló és komoly munkára keresnek embert ahol nincs már hátrébb vagy nincs hova nyúlni, meg kell oldani.

(Hajdan az első munkahelyem az egyik munkaügyi központ volt. Ott alkalmaztak pszichológust is a tanfolyami követelménytesztek összeállításának módszertanához, és alkalmanként a munkanélküliekkel való személyes elbeszélgetésre.

A hölgy mintha a filmekből kilépő sztereotip dilidoki lett volna: tikkelt, véletlenszerű pillanatokban nyomott egy bátorításnak szánt villámgyors mosolyt, ami inkább látszott a kétoldali szájrángásnak.

Nem egy tanfolyami pályázó úgy jött vissza az értékelésével, hogy ha még egyszer vissza kell hozzá mennie, akkor nem kell semmi, se tanfolyam, se ellátás, akár éhen is dögölhet, csak ezt ne.)

Volt egy ido, amikor allamigazgatasban dolgoztam egy fel evet. Egy hivatal jogi osztalyan.

Ott egyertelmu volt, hogy olyan emberek leptek be koztisztviseloi berert jogasz diplomaval a ceghez, akikre semmilyen maganpraxisban, de meg versenyszferaban ceges jogtanacsoskent sem lehetett foglalkoztatni.

Volt ott alkoholistatol kezdve idegbetegen at lancdohanyosig mindenfele.

"közbevág egy oda teljesen nem illő kérdéssel"

Nincs feleséged úgy látom :)

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Remelem hozzank sosem fogsz interjuzni.

Nem vagunk a szavadba pedig. Velhetoen meg tetszene is neked az interjuprocesszunk.

De ha ennyire alacsonyan van az ingerkuszobod, hogy mar egy ilyen mindennapi emberi hibabol is forumposztot csinaltal, velhetoen nem lennenk elegedettek a munkaddal es a moraloddal.

Volt hogy inkabb azert dolgoztam 60 orat egy heten, mert nem akartam hercegnoket felvenni. Halistennek most jo a csapat.

Eddig azt tapasztaltam, hogy nem, meghallgatják a daily-n amit mondok, majd akinek kérdése van, felteszi. De örülök, hogy nálatok a heti 60 órás felsőbbrendűségnél gyakori a másik ember leszarása, szavába vágás valmit offolás.

Ugyanakkor ne keverjük már össze a szakmai interjút egy unalmas daily elfaszkodásával.

Itt nincs megoldás, azaz van, megköszönni az interjút és hazamenni.

Ne már... egy nyelvbotlásból származó akaratlan szóvicc (a.k.a. freudi elszólás), amit követ fél perc röhögés, aztán egy percig rendeződnek a sorok: ebből fel köll állni, onnan folytatni a mondatot, ahol abbamaradt... ugyanolyan komoly(talan)sággal.

Nem mondom, hogy ez kötelező gyakorlat kell, hogy legyen interjún, de nem rosszabb, mint a többi standard a "Hogyan legyünk pszichológusok 24 perc alatt?" c. modern bédekkerből.

Inkabb, mint, hogy olyan kerdesre kelljen valaszolni, hogy
"Melyik storageon futott a vmware es az egy micsoda ? Olyan mint az apache ?"

Na ez a igazi HR stessz interju kerdes.

Ps: Anno tolunk kertek is hasonlokat osszeallitani parat. Minek ? Ok tudjak.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Egen, ez érdekes. Az oklevelek devalválódása ellenére azért fel lehet tételezni, hogy aki egy-kettőt azokból megszerzett, az legalábbis handabandázni bármilyen témában képes, ha arra szorítják. Hogy ezt az irányított fogalmazást miért kell interjútponttá tenni, az nem világos - leszámítva azt a triviális választ, hogy ezt könnyű kérdezni.

Mundus vult decipi, ergo decipiatur .

Tolem indult a subthread: en ilyenert nem zavarnek el egy interjuzot sem. De ilyen hulye kerdest se tennek fel neki. Pont leszarom, hogy azert akar itt dolgozni mert szetstalkolta a ceget, vagy azert, mert "latta a hirdetest, meg se nezte milyen ceg".

Mit nezek inkabb? Azt, hogy akar-e egyaltalan dolgozni (kevesen akarnak, pedig sokan jelentkeznek allasra). Mondjuk nem szoktam sokaig huzni az idot, inkabb a probaido elso hetet kifizetem es ugy zavarom el, aki alkalmatlan. Miert vegyem el az eselyet, ha csak nem derul ki azalatt a rovid ido alatt, hogy egy komplett idiota? Humor miatt meg senki nem vesztette el az eselyet.

Mint donteshozo, nem teszek fel ilyen hulye kerdest (hacsak nem lesz munkakori leirasa hulyekkel beszelni egesz nap). Ha valakinek baj van az anger management skilljevel az kiderul a probaidoben. Inkabb azt nezem, hogy ertsen ahhoz, amire felveszem, es ne masnak keruljon idejebe (azaz nekem penzembe vagy rosszabb esetben idombe), hogy o "dolgozik".

Ha (látszólag, vagy tényleg) hülyeséget kérdeznek hirtelen, azt szerintem nem érdemes túlgondolni. A HR-es is próbál interjúztatni, tart valahol szakmailag, de szerencsére ez az Ő feladata. :) Lehet hogy kíváncsi volt, hogy beszélgetsz, mit reagálsz.

Ertem hogy tart valahol, de ebben a szituban O kepviseli a ceget es az ottani kulturat. Ha hulye ul velem szemben, mint reprezentativ szemely, valoszinuleg a ceg tobbi reszen is alacsony a kerites.
Az interju ket oldalu. Ilyenkor szoktam kivancsi lenni, hogy a hulye kerdesre hulye valaszt hogy kezelik le. Altalaban sehogy. A masik fel szerint 90%-ban egyoldalu a kivalasztasi feladat. Persze sokszor be is sertodnek a valaszon, vagy a viszont kerdesen.
De volt, hogy tok ertelmesen kezeltek es mentem is dolgozni. Profi HR aranyat er.

Hm, én repcsi fan vagyok így én csak megörültem volna ennek a kérdésnek... :)

Nekem az egesszel az a bajom, hogy miert ennyire offtopic kerdessel vag kozbe, ha csak a figyelmedet akarja tesztelni? Mikozben a korabbi feladataidrol meselsz, miert nem kerdezi meg, hogy mi a kedvenc editorod/scriptnyelved/disztrod/mobil os-ed/whatever (ami epp kapcsolodik)? Ugyanugy megkapja amire vagyott (sot, tobbet is), csak nem nezed ovodasnak, es nem huzod ki a potencialis munkahelyek listajarol a komolytalansaguk miatt.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Jóhiszeműen feltételezve, hogy volt célja az interruptnak, és hogy tényleg a stressztűrés csekkje volt, olyan kérdésnek van relevanciája, ami stresszt okoz - a kedvenc szkriptnyelvről az ember álmából felkeltve is beszél, aztán békésen visszaalszik. Ilyen úgysefogodtudniaválaszthanemvagyhingyibeatrix pont megfelel a célnak.
Ahogy ez is:
https://youtu.be/da4PhXJzDcs?t=47

Ehhez kellene a HR-s. De jó pár - általam ismert - kb. a könyvek elején járnak, nem hogy kialakult technikájuk legyen.
(Különösen nagy "kedvencem" volt az egyik, amelyiknek semmi köze nem volt a szakmához, de mivel hozzá kellett felvetetni jó pár embert bent ült. Jó emberünk bevágott egy hr könyvet és be-be dobta a "tudományát".....f.szkorbács és lapátnyél....szóval ilyesmik jutottak anno eszembe. Úgy, hogy nem vagyok hr-s, de nekem volt kínos.)

Megtörtént eset (legalábbis hiszek annak, aki mesélte).
Jogászt kerestek egy magyarországi céghez. Az interjúztató külföldi volt, szóval angolul ment a társalgás bonyolult szakmai kérdésekről (ingatlannal kapcsolatos jog). Kb. 1 óra elteltével jön egy kérdés, hogy volt-e már rá példa, hogy a kedves interjúalany a titkárnőjét az irodában az asztalon hátulról megb...ta. Emberünk egy pillanatra megdöbben, aztán visszakérdez, hogy megismételné a kérdést, mert lehet, hogy nem értette pontosan. A másik fél a legnagyobb nyugalommal megismétli a kérdést. Igen, volt már ilyen.

Ki akarta zökkenteni, hogy lássa, mi történne, ha egy ellenérdekelt jogász hirtelen taktikát vált egy tárgyalás során, szóval egyfajta teszt. (amúgy az illető megkapta az állást)

Volt már szerencséd on-site user supporthoz? Amikor az n+1. szinten lévőnek magyarázol valamit, és a naffőnök titkoárnője érkezik egy NMI-vel, hogy demostazonnalgyorsananafőnöknek. Vagy csak a saját főnök érkezik, hogy áll a fél cég, és neked kell megoldani. Egyik esetben _sem_ fogják megvárni, hogy befejezd egységsugarú Mancika istápolását, ugyanis vannak fontos, meg fontosabb dolgok - ezekbe n+1 szinten Mancika nem biztos, hogy minden esetben belefér.

Tahóságnak tartod, vagy sem, az életben bizony szembe fog jönni ilyen, és a helyi HR-es vélhetően ismeri a körülményeket, és tudja, hogy lehet ilyesmire számítani. Ilyenkor a kioktatod, hogy tahóság helyett akihez beszélsz attól elnézést kérsz, válaszolsz, és utána folytatod. Bár ha _nem_ akarsz velük dolgozni, nyugodtan letahózhatod (finoman vagy durvábban is akár) a közbeszólót, ez ugyanis nem "+1" lesz a papírodon, az tuti.

szerintem nincs ezzel alapvetően baj, amennyiben az interjú után az ilyen jellegű kérdések tisztázásra kerülnek (értsd: az interjúztató udvariasan tájékoztatja az alanyt ezen kérdések valódi céljáról)
ha tőlem kérdeznének ilyesmit, az interjú végén biztos megkérdezném hogy nincs-e valami amit esetleg az interjúval kapcsolatban szeretnének tisztázni. ha nincs, akkor köszöntem a lehetőséget, remélem tudják hogy az állásinterjú természetéből adódóan egy kétirányú valami, engem nem győztek meg arról hogy itt akarnék dolgozni.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
expectations versus reality

Èn ilyen helyzetben úgy reagálnék, hogy hangot adnék a véleményemnek, hogy amíg én nem vágok bele mások szavába, úgy más se vágjon bele az enyémbe, amíg beszélek, mert alapvetö illetlenség.

--
robyboy

Megpróbáltak kizökkenteni. Nekem volt olyan tapasztalatom, ahol a HR-es egyszer csak ok nélkül elkezdett a delikvenssel üvöltözni. Mikor kérdeztük, hogy WTF?!?!, akkor a HR-es közölte, hogy a stressztűrő képességét tesztelte a jelöltnek... Mint kiderült, ezt egy szakmai továbbképzésen hallotta, és megtetszett neki. B+.... Utána a HR-es már nem nagyon járt be interjúkra, mert a menedzsment elmagyarázta neki, hogy a jelölteket meghallgatni szeretnék, nem elijeszteni.

A HR-es is egy szakma, van aki csak csinálja, és van, aki ért is hozzá. Ahol ilyen stílusban interjúztatnak, ott meg kell köszönni a lehetőséget, aztán a cég közelébe se menni többet.

Sose ertettem ezt a stressz tures dolgot. Normalis helyen nemigen van min stresszelni, hacsak nem azon hogy neha a szavadba vagnak ha pl. telcozol vagy egy meetingen eppen beszelsz.
En ezert a leheto legkevesebbet telcozok es meetingelek, es ha lehet csak technikai kollegakkal, azok tudnak viselkedni.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Bassza meg a kurva isten a sok ertetlen faszt, ezt nem hiszem el!
Az ertetlen csurhenek mondom, hogy ti most vagy nem dolgoztatok meg egy percet sem,
vagy alom jo, kibaszottul kurvara nyugodt melohelyetek van.
En meg csak ketszer voltam az utobbi 18 evben allasinterjun, de annyit meg en is tudok,
hogy mire jo ez.
Van aki stessz interjunak, van aki context valtasnak nevezte.
Sosem fordult meg elo veletek, hogy szol a telefon, amit neked kell elintezni,
mikozben belemelyedtel valamibe, vagy
beszelnek melletted, vagy atszolnak, kerdeznek valamit a szomszed asztaltol, vagy
meglattok egy erdekes temat a HUP-on, ami kizokkent a munkadbol?
Ezutan hogyan reagalsz es meddig tart visszarazodni a munkadba?
Van aki nyugodtan reagal es fel perc alatt vagy 2 perc alatt visszazokken.
En mar tobb szeket, ablakot, szamtalan poharat, bogret, 1 egeret, 3 billentyuzetet osszetortem,
1 asztalt, 2 laptopot megrongaltam,
uvoltottem munkatarsakkal, ugyfelekkel, es tobb mint fel oraig kizokkentett.
Na erre valo.

„Bassza meg a kurva isten a sok ertetlen faszt, ezt nem hiszem el!
Az ertetlen csurhenek mondom, hogy ti most vagy nem dolgoztatok meg egy percet sem,
vagy alom jo, kibaszottul kurvara nyugodt melohelyetek van.

En mar tobb szeket, ablakot, szamtalan poharat, bogret, 1 egeret, 3 billentyuzetet osszetortem,
1 asztalt, 2 laptopot megrongaltam,
uvoltottem munkatarsakkal, ugyfelekkel, es tobb mint fel oraig kizokkentett.”

A bejegyzésed eleje alapján a vége teljesen érthető. Már csak azt nem értem, hogy Te hogyan abszolváltad a stressztesztet.

Veled van a baj, azért vagy ennyire instabil. Tárgyakat rongálni nem normális dolog, munkatársakkal ordibálni nem normális dolog.

Én az utóbbi 7 évben kb. 30 állás interjún voltam. Esetleg nézz körül a piacon?

És igen, pont erre való, hogy a cég leleplezi hogy hozzád hasonlókkal kellene együtt dolgozni, és az értelmesebbje köszöni is a lehetőséget és tovább áll.

Voltam pár interjún 10 éve, akkor nem volt módi, vagy lehet csak a munkakörömben nem. Elve elég stresszes volt a sima interjú is. Biztos van értelme az ilyennek, pláne tárgyalótermi ügyvédeknél, de vannak munkakörök ahol meg jobban járna a munkáltató, ha minimalizálná a stresszforrásokat, ahelyett, hogy még erre is külön rágyúr a válogatásnál.

Meg kell lennie egy alap cérnavastagságnak, de ennyi.

Normális helyen dolgozunk, nem idióta főnökös TMC-nél. Ez a titka.

Kurvára ér(t)etlen és/vagy tapasztalatlan lehetsz, ha ennyire képen kívül vagy a világgal.

Amit leirsz, az nem stressz.
Stressz az, hogy felvezetnek neked egy szituaciot, eld bele magad (mondjuk priority bug fixingben vagy), majd elkezdenek egyre tobb inputot/taskot adni (nem a szomszed basztat sztorival mert arra a "pillanat" eleg jo deflektor, ha nem, akkor a "gecire ne most"), hogy jön Pistike a szerverrel, hogy nincs szabad hely es hozzad jon mert ugyvel_n telefonalgat es a Tibi szabin van tehat te vagy a POC, kozbe lehal az egyik szunetmentes es sipol a barmi de Tibi szabin van tehat te vagy a POC; es hogy mondd el, mit kinek delegalsz, mikor szolsz a fonoknek, hogy nagy a gebasz.

Az, hogy a munkatarsak bunkok/hulyek/butak, fonok bunko/hulye/buta, az nem stressz. Az egy SZAR munkahely.
Amikor te kart okozol, akkor te is beleesel a "munkatarsak bunkok/hulyek/butak" kategoriaba.

Tehát neked olyan munkahelyed van ahol soha semmi stressz nem ért. Nem zavartak meg sosem abban amit éppen csináltál. Nem jött közbe családi probléma. Semmi. Tehát te egy robot vagy :) Csoda munkahely lehet ez :) Nem kötözködni akartam, csak irígykedni :D hogy ilyen is van? :) Ahol soha semmi nem történik ami kihoz a sodrodból .. :)

Ahol a napi folyamatokba bele van tervezve a stressz, ott marhara el van repazva valami. Altalaban szervezesi gond, amit eroforras hiany okoz, vagy szimplan rossz munkahelyi legkor. Kerulni kell a helyet, hacsak nem a te feladatod, hogy ezt megold.
Az eseti stressz mas teszta. Ez szemelyenkent es helyzetenkent mas es mas lehet, de erre ne epitsunk mar, mert ezer dologtol fuggoen tudja ugyanaz a szemely lereagalni az elvileg egyazon problemat. Ha meg mindig egyforman teszi, surgosen pszichologushoz kell vinni, mert valoszinuleg pszichopata.

A mai világban nem tudod a stresszhelyzeteket elkerülni. Sokkal jobban jársz, ha megfelelö önkontrollal, befelé figyeléssel, egyéb megfelelö technikával megtanulod kezelni. Ìgy nem csak ellenállóbb, életrevalóbb leszel, de teljesebb életet is élhetsz a körülmények mellett, vagy éppen ellenére is.

--
robyboy

Nagyon sokat rugóztok ezen a stressz témán, mintha arról lenne szó, hogy folyamatosan rettegni kell valamitől.

Az esetleg eszetekbe jutott, hogy a stressz szót itt picit lazábban értelmezzétek és ténylegesen arra voltak kiváncsiak, hogy mit csinál a kedves delikvens, ha valaki megzavarja egy szimpla egyszerű kérdéssel? Ahogy elnézem az itt értetlenkedők és stresszen stresszelők sokaságát, sajnos tök jogos kérdésnek tűnik, hogy ne vegyenek már fel életképtelen nebántsvirágokat.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

És arról én tehetek?

Mindegy, nem ez a lényeg. Picit kezd a tököm tele lenni a sok életképtelenkedővel nebántsvirággal, akik telesírják az internetet, hogy jajajaj, interjúzók merészelnek kirángatni őket a kicsi kis szűk dobozukból és megpróbálni picit is felmérni azt, hogy milyen ember, mert a sok szerencsétlen képtelen észrevenni, hogy munkahelyre nem biorobotokat vesznek fel, hanem embereket, akik igen változatos módon interaktálnak egymással.

Értem én, hogy jelenleg munkaerő-hiány van Magyarországon, főleg IT téren (mielőtt valaki: igen, meg mellette struktúrális munkanélküliség), de azt látom, hogy néhányan viszont szeretnek nagyon elrugaszkodni a valóságtól és/vagy nagyon primadonnaként hozzáállni a munkaadóhoz. Mintha nem is arról lenne szó, hogy valami egészséges munkakapcsolatot kellene kialakítani...

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

De ért, viszont ha megzavartak, csak mondtam, hogy most nem jó, és nem elzavarni kellett a kollegákat a picsába.
Jött közbe családi probléma, nem is egy, de a főnökkel meg lehetett beszélni.

Az, hogy neked sosem volt ilyen munkahelyed, nem hiszem, hogy az én kurvaanyámat. Szarkazmus helyett inkább cégneveket kérdeztél volna...

"Sosem fordult meg elő veletek, hogy szol a telefon, amit neked kell elintézni,"
Mivel nem életmentésnél dolgozok, így nem. Befejezem a munkát, elmentem a menteni valót, majd visszahívom a telefonálót, hogy mikéne.
Senki sem halt még bele, abba, ha 2-3perccel később közli, hogy xy emailt meg kellene írni, mert kwafontos.

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Hozzászólásod alapján, ha most jelentkeznél a munkahelyedre, már nem vennének fel, mert a stílus, amit itt használsz, hogy is mondjam... eléggé úgy tünik, hogy stressz hatása alatt született. Másképpen megfogalmazva, nem bírod a stresszt, ez ebböl ki is derült.
Szerintem az nem bírja a stresszt, aki nem bírja normálisan kezelni, mint a leveled hangvétele pl.

Elgondolkoznék a helyedben azon, hogy ha egy teljesen érdektelen fórumon olvasott véleményen ennyire kiakadok, akkor az életben, valós kihívások, terhelések alatt hogy viselkedhetek?

Visszatérve az állásinterjú kérdéskörére, valójában majdnem teljesen mindegy, hogy mi és hogyan zajlik ott, mert a mintavétel egyáltalán nem releváns, hosszú távon semmiképpen. Egyszóval, interjún kb. csak egy szimpátia vagy unszimpátia dönt, az, hogy nyugodt tömeggyilkos-e a jelentkezö, vagy monitorzúzó elmebeteg, majd késöbb fog kiderülni. Ja, és interjún azért eléggé be van szarva mindenki ahhoz, hogy a valós énjét hozza, tisztelet a kivételnek. Olyan ez mint a régi vicc Bill Gates-röl, meg a "demó verzióról".

--
robyboy

Túltoltad. Én eddig csak 2 egeret vertem szét és egy billentyűzetet, no és egy asztalt. Laptopot, ablakot sosem. Mindig ügyelek arra, hogy olcsó legyen amit szétverek. ...az asztalt meg amúgy is cserélni akartam már. ;)
Kollégákkal, ügyfelekkel nem ordibálok, de néha szeretnék. ;)

--
Tanya Csenöl az új csatorna

Az unatkozó milliomosok élete mondjuk nem lenne rossz, de addig a mostani meló a legjobb alternatíva. :)

Nincs ebben semmi rossz, mind saját cucc volt, kis értékű /annyira sose borul el az agyam, hogy erre ne figyeljek/, rögtön kimegy a gőz és sokkal jobban érzem magam utána. Senkit nem bántok csak pár tárgy sínyli meg. A cuccok egy része nem is melónak esett áldozatul, hanem saját dolgok kapcsán gurult el a gyógyszer. :)
Szerintem semmi rossz nincs abban, ha egy férfiember kicsit átrendezi a környezetét néha. Persze a hangsúly a néhán van, nekem ez sok éves termés, belefér.

--
Tanya Csenöl az új csatorna

Kopkodni? Én ugyan nem köpködtem sehol.
Nálam kicsit más a statisztika, mert az asszony látta és a megérte kérdésre igen a válasz, mert jobban éreztem utána magam. :) ...na jó az asztal szétverése után pár napig fájt a kezem, de akkor is megérte. :)

--
Tanya Csenöl az új csatorna

> mert az asszony látta és a megérte kérdésre igen a válasz,

Ez ugyanaz a szitu, amikor
a konyhabol kikialtja a tutit?:
- Nem lesz az meg jo?
- Ne fujd tul!
- Ne huzd meg annyira!
stb, stb.

Igy durrant mar ki hatso kerekem, tortem el kerekcsavart kerekcserenel (autonal, 3x is, valaki mindig jobban tudta a hatam mogott), tortem el pedalt, bicikli villat, bicikli kerekagycsavart.

Mert csakazertis jobban ertenek hozza a konyhabol, ugy hogy nem is latja...

Es utana egy hetig hallgatom, hogy "ugye megmondtam..."

;)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Most vettem egyet hengerfej tömítés cseréhez https://www.youtube.com/watch?v=eG7Dqb8cwAo&t= de az is rohadt nagy. Alapvetően oda egy kicsi villáskulcs is alig fér be, meg ha lenne is kisebb nyomaték kulcsom, ismerve magam biztos nem szedném elő. A legváratlanabb helyeken és időben kell csavart csavargatni, néha csak a táskámban lévő összecsukható készlet van nálam.
Abban bízom egyszer majd sikerül finoman meghúznom a csavarokat és egyébként az utóbbi időben érzeni is némi javulást, jó ideje nem kellett már törött csavart kiszednem.

--
Tanya Csenöl az új csatorna

Te még sosem beszéltél nővel huzamosabb ideig?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez tipikusan az a helyzet, amire az egyik kedvencem - TFM - mindket gyakran hangoztatott mondasa is illik:
"If women didn't have double standards, they wouldn't have standards at all."
"Bitches bitch. That's why they're called bitches."

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Legutóbbi állásrandevúmon arról kellett beszélgetnem, hogy milyen szar az exchange server és milyen jó lenne linux alatt kavarni. De hát nekünk ez van, szóval akarod ezt a szart rugdosni nálunk, minimális összegért. (és ez majdnem szó szerint volt) Természetesen megköszöntem az igen tartalmas 10 perc beszélgetést, és húztam a vérbe …. Teljesen át kell értékeltem a munkáltatókhoz való hozzáállásom. 3- órát b@sztam el a pályázati anyagomra, amit direkt ő hozzájuk igazítottam. Az ideg szétvet …

Nem értem teljesen ezt a történetet.

1, Volt valami hirdetés, amiben elég információ volt ahhoz, hogy hozzájuk lehessen igazítani a pályázati anyagot - de az valahogy nem derült ki, hogy mi lenne a munka és mennyi lenne a fizetés?

Vagy hogyan?

2, arról kellett beszélgetni, hogy milyen szar az exchange valakivel, akinek exchange van és nem is akarja lecserélni?

A kellett azt jelenti, hogy ő kért meg rá? De miért tenne ilyet?

mostanában leginkább fejvadászok hívogatnak, de amúgy főleg az interneten szoktam :-)

Főleg monster, jobsite,

Néha cwjobs, jobserve, linkedin

Emlékszem, van olyan site, ahol a fizetést nem írják le (linkedin?) Ott nem is szoktam jellemzően keresni.

De akárhogy is, az első interjú előtt mindenképpen kapok egy job description-t és legalább egy megerősítést, hogy az ő fizetési elképzelésük és az enyém között nem tátong szakadék.

Linkedinen is csak semmitmondó leírást küldenek elsőre, sokszor még a pontos helyszínt is csak telefonon lehet kiimádkozni belőlük. De nálam már az se garancia semmire, ha a fejvadász szerint oké a fizetési igény, volt hogy harmadik kör végén, amikor közöltem, hogy a sáv teteje kell, mert máshol már megajánlották néztek nagy szemekkel, hogy miért emelem menet közben, mert a kedves fejvadász megírta a pályázatot a sáv aljával mint konkrét igénnyel.

Fejvadászok között is van hülye rendesen.

Volt, hogy egy hívott, megbeszéltük a fizetést. Elküldte. Pár nappal később hívott egy másik, elmondta, mi a pozíció, megkérdezte a fizetési igényt, sopánkodott, hogy ez több, mint amit az ügyfele fizetne, és lényegesen kevesebbet mondott. Mondtam, hogy nem. Végül kiegyeztünk egy kb. 20%-kal alacsonyabb összegben, hogy az még elméletileg érdekelhet, ha a munka egyébként jó. Aztán részletekbe ment, és kiderült, hogy ugyanaz a munka, ahol a másik fejvadásztól tudom, hogy a sávba simán belefért az eredeti fizetési igényem.

Kíváncsi vagyok, hogy miért. Talán arra számít, hogy majd a sok átlagos fizetési igényű jelentkező közül engem választanak ki, mert olcsóbb vagyok jóval?

De legalább megkérdezne, vagy javasolna, ahelyett, hogy hazudik.

Fura. Egyrészt ő többnyire a fizetésed alapján kap jutalékot, másrészt fejvadászként igazán tisztában lehet a piaci viszonyokkal. Ha ez alapján kellene tippelnem, inkább az első próbálkozott be azzal, hogy ha végigmész a körökön, akkor hátha beéred azzal is, amit a cég ajáln. Aztán van olyan cégis, akiket abszolút nem érdekel a leadott igény, sok kér után, a team fit interjúk végén mondja meg, hogy amúgy 200-al kevesebbre gondoltunk.

Fura dolgok ezek.

Volt, hogy január végén megkeresett egy cég, hogy 85-öt adnának egy munkáért. A feladat jó volt, de a helyszín elég vacak, a szokásos 1 óra helyett 2-t kellett volna reggel is és este is tömegközlekedni.

Kis gondolkodás után mondtam, hogy jó, esetleg próbáljunk meg 1-2 nap home office-t belevenni.

2 kör szakmai interjú után jött a HR, ahol a csaj megkérdezte, hogy mennyit is akarok, és mennyi lenne a minimum, amiért elvállalnám, aztán amikor erősködtem, hogy igazából annyit szeretnék, amivel az elején indítottak, akkor kb. lebaszott, hogy de hát a market rate fizetés az 75.

Gondoltam magamban, ha 75-ért Londonban felvesznek, az sokkal jobb, mint ha 75-ért őhozzájuk a plusz utazással. Ha 75-öt kínáltak volna, azzal a helyszínnel, mondtam volna az elején, hogy nem érdekel.

Na, a vége az lett, hogy nem tettek ajánlatot. Ezen nem is lepődtem meg.

Azon már jobban, hogy nemrég beszéltem egy fejvadásszal, aki mondta, hogy a pozíció azóta is betöltetlen, és ő egy emberrel dolgozott, akinek 105-öt ajánlottak, de mivel előtte mindenféle hülyeség volt, a csóka nem fogadta el végül az ajánlatot.

Elnézést egy kicsit érthetetlen voltam lehet. Microsoftos hirdetés volt. Nem voltak nagy igények csak legyen némi tapasztalat 3-5+ legalább, igazából újat nem adott volna, nem is vágytam rá.
Jött az ihlet nálam, hogy van kedvem Bill – termékekhez. Benne volt még az is a hirdetési anyagba, hogy ha beszélsz linuxul az jó pont. ----- de nem feltétel. (szóval natív MS-re lehet számolni)

Nem nevezném meg, nagy szervezet írta ki ezt, versenyképes fizetéssel. Szuper, kedvem támadt hozzá.
Ami a földhöz vert az a stílus, és az hogy mennyire irreleváns az hogy miről beszélünk. idézet: (hogy én de utálom ezt, és jobb lenne az de ezt adták szóval ezt kell használni. te is utálod? (öööö) és Bill egy büdös paraszt, meg egyébként is mindenki kapja be :) bla bla bla...

A fizetés részt meg úgy adta elő hogy biztos elmenjen a kedvem tőle. Olyan mintha titokban el akart volna hajtani a búsba…. nem értem, de 1 sört azért bevertem mindezek után az jól esett... :)

Ne akadj fenn ilyeneken. Az egyik Skype interjúmon, amikor épp befejeztem a mondandómat, rákérdezett: "Can we continue in English?", majd utána megkért, hogy röviden meséljem el, mit csináltam tegnap.

IRL interjún voltam, bemutatkozás után egyből megkérdezte a hölgy, hogy amit beírtam nyelvtudás szint az tükrözi-e a valóságot, mert akkor átváltanánk angolra. Meglepődtem, mert amúgy magyarul volt a hírdetés szövege is, nem számítottam rá.. De utólag nagyon tetszik ez a szűrő módszer is :) Végül mire eljutottam volna a második körre kaptam egy jó ajánlatot és ide már nem jöttem vissza

eg mostanában már bevett szokás, ha nyelvtudást kérnek és tényleg kell, akkor célnyelven interjúztatnak.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Mondjuk tud ez fordítva is lenni. Én egyszer interjúztattam egy srácot, aki utána eléggé felháborodva beszélt telón a HRessel, hogy milyen köcsög interjúztatási módszer ez, hogy 20 perc után egyszer csak átváltottunk angolra.

HRes kislány meg elmagyarázta neki, hogy az ugyan valóban elég nagy gyopárság volt, hogy Anders késett az interjúról 20 percet, és azért váltottunk át csak akkor angolra, mikor odaért, mert ő (jó pár kollégához hasonlóan) nem beszél magyarul. És ugye ő lett volna az egyik architect, akivel kellett volna sokat dolgozni, ha felveszünk, nem szívatás volt a cél. Csak ezek szerint sok minden más mellett ezt sem sikerült megértened, nyilván azért is vagy most felháborodva. Bocsánatod kérjük, hogy elhittük, hogy fluent vagy angolul :)

Bár már nem hozzánk, mert már eljöttem, de attól függ. Van néhány olyan eldugottabb programozói szék, ahol ki lehet bekkelni úgy, hogy tudsz olvasni, emailt írni, meg nyögvenyelősen beszélni, ha nagy ritkán neked is muszáj. Bár ekkor ne csodálkozz, ha előre fele menni nem nagyon fogsz. A rajzolgatás sokat segít, de önmagában kevés :) Az nem elvárás, hogy irodalmi angolt beszélj (ráadásul a swinglish eléggé hasonlít a hunglishoz, hehe), meg hogy ne hibázz (ezt konkrétan mindenki leszarja), de sokat segít, ha komfortosan tudsz angolul beszélni, vitatkozni érvelni, úgy, hogy kijön belőled, ami magyarul is kijönne. (Legalább félig, mert egyébként meglepő, hogy még határozottan jól beszélőknek is mennyivel nehezebb. Nem véletlen vannak a "bocs most 2 perc magyar" intermezzok.)

+1

Különben az f.sza, hogy Magyarországon a magyar munkavállalónak kell alkalmazkodni a külföldihez, s nem használhatja hazájában az anyanyelvét. Ebből lehet, hogy épp a hét végén lesz egy bimbózó konfliktusom, mert el fogom mondani szépen artikulálva magyarul a francia kollégának, hogy hozzám magyarul beszéljél, legyél oly kedves!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Majd számolj be, hogy alakult!

Nekem egyébként az utolsó magyar munkahelyemen, ahova kb. 17 éve léptem be, az volt a mondás, hogy a cég üzleti nyelve angol, így pl. email-ek, meg minden angolul menjen.

Aztán a magyar kollégákkal azért leveleztünk meg beszélgettünk magyarul is.

Zitev kollégának is itt válaszolnék akkor.

Anders annyira, hogy szakmai beszélgetést lehessen vele folytatni, valószínűleg sosem. Bár érteni rengeteg mindent ért (arról pl már rég leszoktunk, hogy olyan kaja alapanyagok nevét, amit nem tudunk angolul kiguglizzunk, mert úgyis tudni fogja, ha magyarul mondod :) ), és egyszerűbb szituációkat ha kell, megugrik. Ez már akkor is így volt, amikor nem volt magyar cég munkavállalója, csak külsősként volt itt sokat.

De ez kb irreleváns, egyrészt mert van itt is még egy rakás másik Anders, másrészt mert -- lévén ez egy multi cég -- sokszor kell kommunikálni olyanokkal, akiknek egyébként semmi közük a magyar leányhoz, csak épp dolguk van vele. Persze lehet kötni az ebet a karóhoz, hogy márpedig az egész világ beszéljen magyarul, csak hát lehet, hogy ki fognak röhögni.

Egyébként meg nem kell alkalmazkodni senkihez, mehetsz olyan helyre dolgozni nyugodtan, ahol erre nincs szükség. Viszont ha egy angol nyelvű hirdetésre, amiben explicit benne van, hogy ez a napi munka része jelentkezel úgy, hogy nem hogy fluent nem vagy, hanem egy épkézláb tőmondatot nem tudsz gyakorlatilag kinyögni, akkor ugyan meg lehet sértődni a világra, hogy rámutatott a hazugságodra, csak hát lehet, hogy ki fognak röhögni.

Egyébként ha hiszed, ha nem, ezeket a nyelvi problémákat azért szokták próbálni kezelni. Egyrészt pl. elég nagyvonalúan segítik, hogy megtanulhass angolul. Másrészt bizony van, hogy az ember megkéri a külföldi kollégát, hogy xy meetingre most légyszi ne gyere be, mert lesz több ember is, aki angolul nehezen beszél, engem meg érdekel, hogy mit mondana. És még nem láttam ezen egyiküket sem megsértődni. Mint ahogy azon sem, ha időnként előjön, hogy bocs, most átváltanánk egy 10 percre magyarra, aztán majd összefoglaljuk. Pedig épp tehetnék. (Ehelyett Anders mondjuk simán mondja, hogy köszi, tudta követni). És pl svédektől azt sem láttam még szerintem egyszer sem, hogy ha ott ültél az ebédnél egyedüli svédül nem beszélőként, akkor svédül beszélgettek volna. Hazánk gyermekeitől azért viszonylag rendszeresen (mármint magyarul, persze). De ezen sem szoktak megsértődni ezek a bunkó külföldiek. Pedig tehetnék.

> mert el fogom mondani szépen artikulálva magyarul a francia kollégának, hogy hozzám magyarul beszéljél, legyél oly kedves!

És ettől milyen eredményt vársz azon túl, hogy egyértelművé teszed, hogy nárcisztikus bunkó vagy?

Ezzel még nincs feloldva az a kettősség, hogy amíg a külfölditől semmilyen szinten nincs megkövetelve a célország anyanyelvének használható szintű tudása, addig a magyar munkavállalónak Magyarországon kell igazodnia. Fordított esetben, ha egy magyar jollyjoker menne ki egy külföldi céghez okosítani, egész nap tolmács kisérgetné...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Dehogy nincs. Nem kell olyan helyre menni dolgozni, ahol külföldiül kell dolgozni. Egyébként azok, akik a magyar cég munkavállalói, ugyanúgy kapnak támogatást a magyar nyelv tanulásához, mint a magyarok az angolhoz. És saját tapasztalataim szerint a legtöbben igyekeznek is legalább a hétköznapi használatra alkalmas szintre hozni

Én elég sokszor voltam kint külföldi helyeken, mint jollyjoker (azt hiszem többször volt, hogy 2-3000 kmes körben senki nem ismerte a technológiát fele annyira sem, mint én), mégsem kaptam sose tolmácsot (mondjuk egyszer majdnem, de hála isten nem kellett kimennem az ügyfélhez végül, iradtlanmocskossok pénzről beszélni). Ellenben volt, hogy én mondtam, hogy nyugodtan mondja csak a kollégátok kínaiul, aztán majd lefordítjátok.

Viszont itt szó nincs jolly jokerségről, ez egyszerűen egy olyan munkahely, ahol a napi szintű munkában is kell beszélni külföldiekkel, mert teamek ülnek mindenfele a világon, meg üzemeltetnek mindenfele a világon, tehát eleve a munkanyelv az angol. Szóval ha valaki ide akar jönni, és egyébként jól dolgozik, akkor csak azért nem fogjuk elküldeni, mert nem tud magyarul beszélgetni a kantinban. Nyugodtan lehet hisztizni azon, hogy el vagy nyomva, és előnybe vannak részesítve, de egyébként nem. Mindkettőtöktől az az elvárás, hogy beszéljetek angolul.

(Ráadásul a svédek azt hiszem elég nyugodtan puffoghatnának, hogy kénytelenek angolul beszélni a svéd cégükben.)

"Nem kell olyan helyre menni dolgozni, ahol külföldiül kell dolgozni." - a multi idejön, mert olcsó és jó minőségű munkerőt kap, nem fizeti meg azt a bért, amit a saját országában meg kellene fizetni (ahol jellemzően legalább a saját nyelvén beszélő munkavállalót kap), viszont a hasznot meg csak elviszi innen és nem adózik ide túl sokat, hogy csábító legyen neki a környezet. Ezek után azt gondolom, az a minimum, hogy ha vegyes munkaközeget tart fent, és elvárja a minimális nyelvtudást, akkor a saját nyelvi közegéből ide telepített munkavállalótól is elvárható legalább ugyanez - vagy tévedek? :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A célország munkavállalóinak anyanyelvéhez célszerű igazodni valamilyen szinten, ha nem akar az anyacég nyelvi nehézségek miatt hatékonyságromlást, teljesítmény csökkenést. Lehet ez ellen ágálni, csak minek, ha a hegy nem megy Mohamedhez...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Valamilyen szinten igazodik. Senkitől nem elvárás, hogy csakazértis angolul beszélgessen, ha csak magyarok vannak jelen. Illetve ha elolvastad, amiket írtam, konkrét példákat hoztam arra, hogy hogyan szokták ezt a hatékonyságromlást igyekezni kezelni. (Cserében az is komoly hatékonyság romlást tud okozni, amikor pl írásos anyag nincs meg angolul, ahogy kellene. Igen, én is bogoztam ott svédül írt ticketeket meg kommenteket)

A hegy elég jól elmegy mohamedhez :)

Én meg egyetértek. Mi vagyunk India bizonyos cégeknek, szupportáljuk innen az anyacéget meg más leány cégeket. Kell egy bizonyos nyelvi szint, pláne egyes szakmákban, de azért túlzás, hogy nem számít már a szakma gyakran, nyelv legyen, a többire betanítják.
Tudom, bennem van a frusztráció az IT cégeknél dolgozó beképzelt bölcsészlánykák miatt, mert sokan utasítottak vissza közülük :D , de ezen túllépve is kicsit már túlzás ami van.

"Mindkettőtöktől az az elvárás, hogy beszéljetek angolul.

(Ráadásul a svédek azt hiszem elég nyugodtan puffoghatnának, hogy kénytelenek angolul beszélni a svéd cégükben.)" - ebbol mit nem ertettel?

--
"It all keeps adding up / I think I'm cracking up / Am I just paranoid? / I'm just stoned"
/Green Day - Basket Case/

Namost a multi nem csak a saját anyanyelvi környezetében mozog. Ettől multi. Simán hoz ide cseh, német, indiai munkavállalót is, ahogy visz magyart a cseh telephelyére is, stb. Célszerű tehát egy közös nyelvet megkövetelni. Hogy ez nem a magyar? Tetszettek volna más történelmet írni!

Nem, akkor munkát nem kaptam volna. Ráadásul mint a példából lejöhetett volna, bizony volt olyan, hogy a túloldalon hiányzott az angol. Ázsiában azért előfordul engineerekkel, hogy nem beszélnek gyak egyáltalán, mexikóban aki beszél, az már mind átúszott a rio grandén, az fog fordítani, akit épp hazatoloncoltak, ilyesmi...

Az egyik magyar közmű privatizációja után, az érdemi műveletek helyszínén, az első pofaviziten hangzott el, tolmács segtségével:
- Milyen nyelven fog folyni a kommunikáció?
- (külfüldiül) Blablabla "blablabla blabla?".
- (külföldiül) Blablablabla blablabla blabala?
- Az igazgató úr azt kérdezi, hogy ha vesznek egy kutyát, megtanulnak-e ugatni.

akármilyen tahó is a megfogalmazás, az érdemi tartalmával egyetértek.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Nincs kettősség, nincs ellentét.

Egy dolog számít: a cég nyelve. Minden cég megválaszthatja, hogy mi lesz a nyelvük, ez számít a doksikban, emailekben, meetingeken, stb., nyilván ezért érdemes összehangolni. És az is számít, mekkora adott nyelven a munkaerőpiacuk.

Tök mindegy, hogy egy adott iroda melyik országban van, és hogy melyik egyénnek mi az anyanyelve. Munkát a cég nyelvén végez mindenki mindenütt és ennyike, ehhez kell alkalmazkodni, vagy nem kell odamenni.

Amerikai multiknál ugye default az angol. Német multiknál lehet német, vagy angol. Még egy magyar multi is lehet, hogy jobban jár, ha angolt választ (rengeteg dologtól függ, még attól is, hogy épp a napi politika mennyire üldözi a bevándorlókat). De ha egy magyar cég úgy dönt, hogy magyar a nyelv, akkor az lesz, szívük joga. Vagy akár botswanai piréz nyelv.

A magyarokkal szemben csak annyiban kiszúrás a dolog, hogy az angol világnyelv, a magyar meg nem, de semmi egyéb diszkriminatív okot nem kell belelátni.

Ha egy angol multi magyar/cseh/ugandai irodát nyit, az értelmesebb emberek ennek örülni szoktak, hogy jön a pénz, jön a tudás, van új munkahely, stb. Majd ha itt valaki indít egy magyar multi céget, és külföldön terjeszkedik, mesélje el, mennyire sikerült magyar nyelvet meghonosítani külföldön. Nem lehetetlen, de azért eléggé bukásra van ítélve. És nem azért, mert diszkriminálják szegény magyarokat.

(Vannak többnyelvű cégek, ez is működhet néha, de szerintem sok problémát is tud szülni. Elég fentebb szétnézni a kommentek között, ki mit gondol a dolgokról...)

(Én német területen vagyok amerikai cégnél. Azért néha előfordul, hogy hallok/mondok magyar szót magyar kollégákkal, de csak informális keretek között. Ez persze nem tilos. A magyar irodában biztos sok a magyar szöveg, de ez aznap fog azonnal megszűnni, mikor felveszik az első nem magyar embert. Ekkor a helyi nyelv lesz a vesztes, és a cég nyelve nyer.)

Szerintem ezt teljesen felesleges magyarázni, minket múltkor leugatott a pincér egy magyar kávézóban, mert külföldi vendéggel mentünk, és hogy inkluzívak legyünk, akkor is angolul beszéltünk, amikor a pincér jött felvenni a rendelést. Ezzel nem is lett volna baj, mert folyékonyan beszélt mindenki (ő is) angolul, viszont amikor kiderült fizetésnél, hogy amúgy magyarok vagyunk, olyan mértékű anyázásba kezdett, hogy csak néztem.

Értem, hogy Magyarország, meg magyar nyelv, de bassza meg, hát ott ül a külföldi gyerek, milyen nyelven beszéljek, hogy ő is értse?

na ez lett volna az a pont amikor megkérem a kedves felszolgálót hogy ugyan hadd váltsak már pár szót a főnökével az alkalmazottai stílusával kapcsolatban, különös tekintettel a nyelvtudás és az ekörül helyezkedő témákat illetően...

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Akkor a pincér ilyen mimózaféle.
Usák kolléga, akiről üvölt, hogy anyai ágon japán, ül velünk az asztalnál. Pincér készséges (kis japcsi biztosan tejel majd) és amikor a kolléga rábök egy-egy tételre a magyar-német étlapon, mondja neki angolul... vagy legalábbis azt hiszi:
t_u_rk_ej_ vit pin_e_a_ppl_e_

Kolléga szeme majd kiesik, úgy próbálja feldolgozni. Besegítünk, hogy haladjunk.
Még párt tétel ugyanígy. Pincér, mintha bántottuk volna, néz azzal a "megaláztatok; sejthetitek, hogy beleköpök a mártásotokba" tekintettel.

Dolgoztam már magyar multinak. (Balabit)
Tök természetes volt, hogy angolul kell az ügyfelekkel kommunikálni.

Az interjú során nekem is tört az önbizalmamból a HR-es leányzó.
Azt kell mondjam, jót tett! A Dunning-Kruger rossz oldalán voltam akkor még.

Azóta dolgoztam külföldön is, meg picit többet szedtem magamra angolból. Most kezdem csak érezni, milyen szegényes a szókincsem angolból, pedig...

Pedig, most is multinál dolgozok. Most épp magyarországon: a telco-ink alapján kb. a top 10%-ba sorolnám az angol tudásom. De itt meg már a vakok közt a félszemű érzésem van inkább, mint önbizalmam ;-)

Fordított esetben, ha egy magyar jollyjoker menne ki egy külföldi céghez okosítani, egész nap tolmács kisérgetné

Jajj, ne mar! Dolgoztam par kulfoldi cegnel, es mindenhol az angol volt a kozos nyelv. Se a finneknel, se a franciaknal, se a torokoknel vagy a nemeteknel vagy a lengyeleknel nem estek ketsegbe, hogy nem ismerem a helyi nyelvet.

Kb. hasonlo a tapasztalatom, de azert vannak elteresek.

Nalunk a francia kollegak voltak meglepettek es halasak, hogy az ebedloben ha leultek egyeduli kulfoldikent egy asztalhoz, akkor az emberek atvaltottak angolra, hogy tudja kovetni - bezzeg amikor Parizsban dolgoztunk, akkor ez egyaltalan nem mukodott forditva.

Nalunk a cegnel mindenki tudott annyira angolul, hogy nem volt olyanra szukseg, hogy ne jojjon be a kulfoldi kollega, vagy magyarra valtsunk, viszont volt egy-ket olyan ugyfel is, ahol vagy azt kertek, hogy magyar kollegak magyarul beszeljenek veluk, mert nem mindenki tud kozuluk elfogadhatoan angolul (es volt olyan, amikor valamilyen angol kovetelmenylistan mentunk vegig veluk, magyarul es meg az elmeletileg angolul jol tudo holgy sem ertette, hogy az actual az nem azt jelenti, hogy aktualis). Vagy a masik ugyfel meg egy tolmacsot hozott a meetingre, aki menet kozben susogott az egyik emberuk fulebe, mikozben angolul beszelgettunk.

A harmadik eset kicsit mas volt, a francia kollega bejott velunk a meetingre, o mondta, hogy nyugodtan beszeljunk magyarul, nem az ugyfel kerte, es ha valami olyan kifejezes hangzott el, amit nem ertett, akkor halkan megkerdezett engem, hogy az mit jelent. Es igy siman tudta kovetni az eszmecseret.

A harmadik esetedhez: A legutobbi otthoni munkahelyemen voltak kulfoldi kollegak, akik a nem business-critical beszelgeteseknel kulon kertek, hogy magyarul beszeljunk veluk - azota banom, hogy en inkabb tartottam magam az angolhoz, "mert az konnyebb". A mostani melohelyemen peldaul tok hasznos, es a helyi kollegaknak is jol esik (be is tartjak), hogy arra kertem oket, hogy eloszor szoljanak hozzam csehul, ha nem ertem, probaljak lassabban, egyszerubb szavakkal, es csak ha az sem megy, valtsanak angolra. Igen, hatekonyabb lenne kizarolag a kozos nyelven beszelgetni, de amikor valaki meg akar tanulni a helyi nyelven, nagyon sokat tud segiteni, ha "rakenyszerul", mert csak azt hallja.

--
"It all keeps adding up / I think I'm cracking up / Am I just paranoid? / I'm just stoned"
/Green Day - Basket Case/

Ismeros erzes - en ezt a "kulfoldi" oldalon ugy probalom athidalni, hogy akikkel eleinte csak angolul beszelgettem, azokkal is probalok inkabb csehul, es csak ha nagyon nem ertem/nem tudom kifejezni magam, valtok angolra. Ok is szep lassan kezdenek hozzaszokni, hogy nem muszaj velem az angol :)

--
"It all keeps adding up / I think I'm cracking up / Am I just paranoid? / I'm just stoned"
/Green Day - Basket Case/

A francia ebből a szempontból erőteljest a skála másik oldala a spektrumnak. A svédek kifejezetten figyelnek erre (bár olyat hallottam már, hogy aki kiköltözött, annak a környezete kb fél év után elkezdte feltételezni, hogy tud svédül), a franciák kifejezetten figyelnek arra, hogy nehogy, mert hát a francia is világnyelv. Közte a spektrum széles, mi azért még inkább figyelmesebb végén helyezkedünk el egyébként.

Harmadikat én is csináltam többször is. Egyszer volt is olyan, mikor egy 5 perces kínai strandup után elkeztem mondani, hogy miért nem jó... Aztán néztek, hogy beszélsz kínaiul? Nem olyan könnyű udvariasan válaszolni, hogy az 5 perces standupból az a három nyíl, meg két doboz, amit közben felrajzolt, pont elég lett volna :)

Azért itt álljunk meg egy picit! Ha én megyek mondjuk Londonba egy angol céghez dolgozni, természetes, hogy nekem, a vendégnek kell alkalmazkodnom, s kutya kötelességem angolul beszélni, senki sem fog a kedvemért magyarul beszélni.

Akkor most szépen cseréljük fel a fogadó országot, s a vendégeskedő munkavállalót!

Úgy gondolom, ha egy sehonnai bitang ember idejön Magyarországra dolgozni, tanulja a magyar nyelvet, mint a güzü, alkalmazkodik, nem rúg pofán, ha református templomba akarok menni, nem nyom a földre, ha nem imádkozom térdelve, naponta ötször Allahhoz. Tehát abban az országban, ahol születtem, az anyanyelvemet használom a munkahelyemen, a vendég alkalmazkodik. Magyarul rendelem az ebédet, magyarul írom az e-maileket a kollégáknak. Ez nem jelenti azt, hogy szakirodalmat ne olvasnék el angolul. Ja, és a review-t is magyarul tartom.

A lakásomban sem úgy van, hogy a vendég ledobja magát a kanapémra, majd engem, a házigazdát hellyel kínál nálam, ha egyáltalán megengedi a vendégem, hogy leüljek a saját lakásomban.

Kifordított világban élek,
Ahol minden megtörténhet.
Végérvényesen valami elveszett.
[...]
Virulnak a közhelyek
És szürkülnek az ünnepek.
A gomblyukakban virág helyett lóhere

(Bikini)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez nem mindig így működik. Lásd: https://hup.hu/node/159404#comment-2235407

Röviden: általában angol cégnél angolul beszélnek, magyar cégnél meg magyarul, és abban is igazad van, hogy a munkavállaló alkalmazkodik a céghez. De bizony előfordul, hogy egy magyar cégnél angolul kell beszélni. Egyáltalán nem azon múlik, hogy ki a vendég, és honnan jön, hova ment.

Vigyük tovább ezt a vonalat.

Kötelező legyen angol multi magyarországi irodájában a magyar beszéd? Akkor hogy beszéltek az anyacéggel, vagy ügyfelekkel? Nyilván nem viccből kérik a nyelvet. Ha lenne ilyen törvény, akkor ezek a cégek egyszerűen nem mennek oda. Viszont aki nekik akar dolgozni, az majd kimegy külföldre. Az mitől jobb? Több csapás az amúgy is szar magyar gazdaságnak. Ellenben ha engedjük angol cégek létezését, az neked miért fáj? Mert téged nem vennének fel?

Akkor egyszerűen defektes vagy, nem lehet rá mást mondani :). Szerencsére úgy gondolom, kisebbségben vagy, és egyre szebb lesz a világ, ahogy az emberek egyre inkább elfogadják egymást különböző nyelveken is. Ha eljut az ember egy olyan szintre, hogy más nyelven is tud gondolkodni, álmodni, illetve azok, akik eleve többnyelvűen nőnek fel, azoknak kinyílik a világ, és a nyelv már csak egy eszköz lesz, nem egy béklyó. Aki ezt nem tudja, az persze foggal-körömmel fog ragaszkodni a saját kis világához.

Nem direktben rólad beszéltem, tisztában vagyok vele, hogy létezik egy ilyen réteg, amiben te is benne vagy. Ez a gondolkodás sajnos sok embert érint. Egy ember több lesz attól, ha több nyelvet beszél (és nem csak pusztán a nyelvtudás miatt, van sok más hozadéka is, erről tudományos cikkeket is nyugodtan lehet olvasni, nem kitalált dolog). Most ebből persze a nyelveket nem tudó ember leszűrheti azt, hogy neki be lett szólva, de ez attól még ténykérdés marad. Nekem főleg nem lehet nagy arcom, hogy csak 2.5 nyelvet tudok, ez egyáltalán nem kirívó már.

Azt elfogadom, hogy több lesz. Addig nincs ezzel bajom, amíg előny annak aki tud, de ott tartunk, hogy ma már hátrány annak, aki nem tud. Dönthetek úgy, hgy nem beszélek nyelvet, ezért nem megyek külföldre dolgozni. De ott tartunk, hogy lassan itthon sem lehet nyelvismeret nélkül elhelyezkedni, s ez viszont nagy baj. Nem csak gyakorlati, hanem elvi okból is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Magyar cégnél dolgozom, bár elsősorban nem magyar piacra dolgozunk. A munkavállalók többsége magyar, házon belül két emberről tudok, akik nem tudnak megszólalni magyarul.

Látom, nem érted a problémát. Ha a külföldi tőke bejön az országba, akkor a munkahelyek egyre nagyobb részében lesz elvárás az, ami szerintem nem lehetne. Az, hogy a nap, s így az életed nagy részét nem anyanyelven kommunikálva töltöd, noha a hazádban élsz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Akkor tessen megváltoztatni az embereket, akik bazze elmennek ilyen helyre dolgozni, mert nemzetrontó módon jövedelemre van szükségük, hogy életben maradjanak. Változtasd meg őket, hogy ne vállaljanak el ilyen munkát, ne dolgozzanak olyan helyen, ahol a magyaron kívül bármilyen más nyelvre szükség van a munkával kapcsolatos kommunikációhoz.

Keresztkérdés: te olyan cégnél dolgozol, ami nem hazai ügyfeleket szolgál ki. Ha az ügyfélnek hasfájása van, akkor megköveteled tőle, hogy magyarul kérdezzen? Vagy az ügyfélnek szánt dokumentáció is kizárólag magyarul legyen megírva, és tossza meg, ha nem tud ezen a világnyelven? Vagy úgy gondolod, hogy a vezetői szinteken is kötelező legyen a cégen belül a magyar nyelv használata, és aki a cégvezetésben nem tud magyarul, az fogadjon tolmácsot?

"az életed nagy részét nem anyanyelven kommunikálva töltöd" - szép dolog, de egy keresztkérdés: a hazai nem magyar nemzetiségekhez tartozókkal mi legyen? Nekik nem biztos, hogy magyar az anyanyelvük, hanem német, szlovák, román, görög, vagy épp lovári - mégsem az anyanyelvükön, hanem magyarul, vagy épp angolul, németül, vagy a jó ég tudja, milyen nyelven kell a munkahelyen a munkájukkal kapcsolatban kommunikálniuk. Nos?

A management minden tagja magyar. A fentiekből kitalálható, hogy nem support-os vagyok, semmi közöm fejlesztőként az ügyfelekhez. Hasfájós ügyfél forduljon a support-hoz. Megjegyzem, nincs céges telefonom - ez így van jól -, a magán telefonszámomat meg nem szoktam megadni munkával kapcsolatban.

A hazai nem magyar nemzetiség vagy asszimilálódik, vagy ha úgy érzi helyesebbnek, költözik. Legalább is szerintem. Az egész nyelv dolog onnan nem érdekel, amikor valaki kifejezetten keresi az ilyen élethelyzeteket, elmegy Londonba dolgozni. Ez rendben van. Arról beszélek, hogy aki azt választotta, hogy a hazájában marad, annak ez az ország statikusan ugyanazt a kultúrát és nyelvi környezetet jelentse, ahova született. Ha arra vágynék, hogy idegen környezetben éljek, akkor megvan a lehetőségem a költözésre. A baj akkor van, ha már-már arra nem lesz lehetőségem, hogy ne költözzek, vagy legalább is kihúzzák alólam az országot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"hazai nem magyar nemzetiség vagy asszimilálódik, vagy ha úgy érzi helyesebbnek, költözik" nem érzed, hogy baromira náci a felfogásod?! Nekik ez a hazájuk, magyar állampolgárok, akár hetedíziglen itt éltek az őseik - ellenben az anyanyelvüket, ami nem a magyar megtartották, és nem rapliznak, hogy mé' kell az anyanyelvük helyett egy idegen nemzet nyelvét használni a mindennapi életben.

Ha zavar a nyelvi sokszínűség, akkor költözz: valahova vidékre, és élj, dolgozz ott, olyan munkát végezve, ahol a nyelvi/kulturális bezárkózás nem okoz problémát. Országon belül.

Nem igazán értelek. Magyarországon a nemzetiségek korlátozás nélkül használhatják az anyanyelvüket, de ez természetesen nem írja felül azt a tényt, hogy a hivatalos nyelv a magyar. Azt pedig világosan leírtam: ne akard megmondani a bennszülötteknek, hogyan éljenek, ne a bennszülötteknek kelljen alkalmazkodni a hazátlan, anarchista kisebbséghez.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Van egy német nemzetiségű pék, legyen a neve Hans. Hanzi nyit egy pékséget, mondjuk Pomázon, Dusán szerb cukrászdája mellett de kiköti, hogy németül beszélő alkalmazottakat vesz fel, és a munkanyelv a német lesz, mert az az ő anyanyelve - ahogy Dusán is szerb nyelven működteti a vállalkozását (Pomázon van bőven német és szerb nemzetiség is). Erről mi a véleményed, rendben van így? És ha Dusán meg Hanzi nem Pomáz, hanem Pancsova illetve Potsdam szülötte? És ha a két esetet eltérően ítéled meg, miért különbözteted meg az embereket születési helyük miatt?

Nagyon egyszerű: főszabályként Magyarországon magyarul beszélünk, Bulgáriában bolgárul. Ha nemzetiség, ha nem. Ha a nemzetiségnek ez nincs rendben, el lehet menni. Döntse el, hogy élvezi országunk vendégszeretetét, s alkalmazkodik a magyar nyelvi környezethez és kultúrához, vagy összeszedi a cuccát, s odamegy, ahol számára kedvező nyelvi környezet fogadja. Az alaszkai nyelvjárásúak megszívták, lehetőleg ne papucsban induljanak. ;)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Döntse el, hogy élvezi országunk vendégszeretetét, s alkalmazkodik a magyar nyelvi környezethez és kultúrához, vagy összeszedi a cuccát, s odamegy, ahol számára kedvező nyelvi környezet fogadja.

Szerintem többnyire nem arról van szó, hogy ő élvezi országunk vendégszeretetét, hanem mi élvezzük azt, hogy hajlandó nekünk munkát adni ráadásul még fizetést is ad. :)

--
HUP Firefox extension | Hupper hibajelentés

Azért ennyire nem kellene kutyába lemenni. Úgy írsz a magyarokról, mintha egy életképtelen szolganép lenne, s bármiféle nemzetiség nélkül összedőlne itt minden. Csak remélni tudom, hogy nem így gondolod, pedig nagyon ez jött át.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ennek a hozzáállásnak nagy szerepe volt abban, hogy Magyarország az első világháború után jó nagy területet elvesztett.

Akkor is, ahogy most is, törvényben garantálták a nemzetiségeknek, hogy a saját nyelvüket használhatják.
Nem tudom, mennyire működik most, de a XIX. században kb. az volt a hozzáállás, mint amit te is írsz, a törvényekre tettek magasról. Az eredmény ismert.

Ha a nemzetiségnek ez nincs rendben, el lehet menni.

Értjük, tehát szerinted ha valaki Erdélyben született, teszemazt amikor az pont Magyarország része volt, magyar az anyanyelve, magyar a falujában kb. mindenki, magyarul csinál mindent, magyarul él, és kedve szottyan nyitni egy vállalkozást, akkor ha mindenképpen olyan alkalmazottat akar felvenni, akivel tud magyarul beszélni, akkor a kurvaanyját, költözzen el a szülőföldjéről, mert azt azóta román hordák magukénak kiáltották ki, és főszabályként ott románul beszélünk, és onnantól kezdve ne akarjon az anyanyelvén élni és vállalkozni a saját szülőföldjén. Gondolom érzed a koncepciód visszásságát...

Hibás a logikai sorrended. Nem utólag várja el a romántól, hogy tudjon magyarul. A nyelvtudást már az álláshirdetésnél lehet tudni. Ha nem tud az említett román a cég által elvárt szinten magyarul, akkor nem jelentkezik. Senki nem kötelezi rá. Ha meg jelentkezik és az interjún nem megy át, akkor így járt.

Viszont kapaszkodj: általában azok a - jellemzően külföldi - cégek, akik megkövetelik az idegennyelvet, lehetővé teszik, hogy díjmentesen tanuld/gyakorold a cég által biztosított nyelvtanár segítségével, sőt sok helyen mindez beleszámít a munkaidőbe. (Tudom, mert én is dolgoztam ilyen munkahelyen.)

Tehát abban az esetben, ha itt született (és beszél magyarul is), akkor csinálhat mondjuk full németül beszélő céget Hanzi, ha meg mondjuk valahol Németországban (és nem tud magyarul), akkor meg coki, csak és kizárólag magyarul beszélő cége lehet szerinted?
Ugyanez mondjuk Erdélyre alkalmazva ha egy ottani magyar csinál egy céget, az teljes joggal dönthet úgy, hogy csak magyarul beszélő alkalmazottakkal dolgozik együtt, és a cég munkanyelve is a magyar lesz, de ha én vagy te kimennénk céget alapítani, akkor kötelezően románnak kénelennie a cég munkanyelvének akkor is, ha magyarul jól beszélő székelyekkel töltenénk fel a munkahelyeket?

> Tehát abban az esetben, ha itt született (és beszél magyarul is), akkor csinálhat mondjuk full németül beszélő céget Hanzi

Az előbb kunyeráltad ki belőle azt a kvázi elhanyagolható esetet, hogy jaj a szegény Hanzi, akinek a családja 600 éve Pomázon él és azóta se halt meg. Most meg komolyan ezt húznád rá mindenre?

Ha valaki árt locsemegének, akkor, amennyiben kényszerűségből teszi, úgy csemege elnézi neki, de ha nincs jobb indoka mint hogy itt kolbászból van a kerítés is, akkor meg morog.
Hm?

"élvezi országunk vendégszeretetét" - Magyaroszág jelenlegi területén minimum az 1600-as évek közepétől élnek betelepített német, szerb, szlovák és más nemzetiségek. Úgyhogy a töbséggel együtt én őket nem tekintem "vendégnek".
Egyébként meg nézegesd alaposan felmenőid (déd-és ükszüleid) keresztleveleit, lakhelyét, neveit... Aztán gondolkodj, mennyiben vagy te magad magyar, mennyire őrizted meg őseid kultúráját, nyelvét, szokásait.

Egyébiránt, csak hogy a "magyar/bevándorló" kérdést megvilágítsam pirinyót: AZ ország lakossága 1720-ban 3.2 millió volt - ennek mintegy fele számított etnikailag magyarnak. 1780-ra, azaz negyvenév alatt a lakosság az állam által szervezett és spontán betelpülések nyomán mintegy 9.2 millióra nőtt, majd további száz év alatt újabb 4-5 millióan vándoroltak be külföldről.

Ez alapján meg pláne érdemes a nagy magyarkodásodat átgondolni...

Egészítsük ki a képet azzal, hogy az újkori bevándorlás előtti létszámban már benne vannak létszámnövelés érdekében a tatárok által ledózerolt országba betelepített polavecek (kunok) leszármazottai és a kevésbé ideiglenesen itt állomásozó, a gyaur fehér húst meg nem vető oszmán alattvalók utódai.

Hajdan volt is egy kabaréjelenet. A családfaversenybe beszálló, árpádvágyas megbízó kap egy-két apró ténypofont a megbízott kutatótól. Aztán ahogy mennek vissza az időben, egyre nagyobbakat. Pl.:
- ... és az ön szép-szép-szép-szépanyját 1563-ban, Szolnokon a szénaboglyák között megkergette egy szpáhi.
- ÉS???
- Utolérte.
(...)
- De mondja már meg végre, végül is hol nyugszanak az én igazi őseim!?
- Legyen erős! Izraelben.

"Egészítsük ki a képet azzal, hogy az újkori bevándorlás előtti létszámban már benne vannak létszámnövelés érdekében a tatárok által ledózerolt országba betelepített polavecek (kunok) leszármazottai és a kevésbé ideiglenesen itt állomásozó, a gyaur fehér húst meg nem vető oszmán alattvalók utódai."

Ezért írtam, hogy annak a 3.2 milliónak nagyjából a fele volt etnikailag magyarnak tekinthető...

Gondolom, megvan még, hogy Szegedi Csanád zsidóként a Jobbik elnökségének tagja volt. Nem igazán értem, hol ezzel és az ehhez hasonló esetekkel a probléma.

Ha feltűnt volna, nem származásról, nem vérségi rokonságról beszéltem, hanem kizárólag nyelvhasználatról. Eléggé fals, amikor a nyelvhasználat kizárólagossága iránti igényemet elkezded összemosni betelepítésekkel, a korábbi történelmünkkel. Ha így folytatod, eljutsz a balliberális hülyeséghez, a bőrszín kérdéséhez, amivel csak az a baj, hogy senkit nem érdekel a másik bőrszíne. Azokat sem, akiket ezzel vádolnak. Ezt onnan lehet tudni, hogy ha ez volna a gond, akkor nyár végén problémát okoznának a lebarnult emberek. De nem. Itt viselkedésminták szoktak megütközést kiváltani, de mennyivel kényelmesebb egyeseknek ehelyett bőrszínről beszélni.

De térjünk vissza az eredeti felvetéshez: nyelvhasználat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tehát mégeygszer. Egy nemzetiségi közösségben, Magyarország egyik településén Hans nyit egy nemzetiségi pékséget, ahol a nemzetiségi nyelv használatát várja el minden alkalmazottól. Ez szerinted jól van-e így? Ugyanez mondjuk egy erdélyi településen magyar nyelven?

Szóval baj-e, ha egy vállalkozás tulajdonosa az anyanyelvét használja a vállalkozása munkanyelveként, és ennek a nyelvnek az ismeretét elvárja az oda jelentkezőktől?

Azt mondod, hogy egy ember, aki a sajat penzebol vallalkozasba kezd, nem dontheti el, hogy kivel szeretne dolgozni, vagy nem hatarozhatja meg, hogy milyen feltetelek kellenek a pozicio betoltesehez?

Ha egy faluban mindenki magyarul beszel, akkor a boltos szerinted akkor jar el helyesen, ha felvesz valakit, aki csak romanul beszel?
Es ha jonnek a vasarlok, akkor majd csessze le oket, hogy hat tessek megtanulni romanul, mert egyebkent az uj elado nem erti, hogy mit tetszik kerni?

Ertem, hogy szerinted igy kellene, de azt azert elfogadod, hogy egyszerubb, es az uzlet szempontjabol jobban mukodik, ha olyan megoldast keres, hogy az eddigi vasarloi tovabbra is elegedetten hasznalhassak a boltjat?

Pedig így kellene. Ha a vállalkozás szempontjait nézzük, akkor hagyjuk már azt a hülyeséget, hogy az alkalmazottnak munkabért fizetünk, örüljön, hogy eltöltheti valahol hasznosan az idejét, hagyjuk az állam szabályozó szerepét, ne foglalkozzunk a jogi környezettel, továbbá semmi szükség a közteherviselésre, így sürgősen fejezzük be az adózást. Mindezt csak azért, mert a szent vállalkozásnak ez a legjobb.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De az alapvető probléma az, hogy ha azt kívánjuk biztosítani, h egy tetszőleges ország polgárai anyanyelvükön boldoguljanak, akkor több nemzet[iség]/nyelv esetén feloldhatatlan konfliktus adódik. Mit lehet tenni?
1) Olyan országokat hozunk létre ahol csak egy nemzet van. - kivitelezhetetlen, sovinizmus táptalaja, történelmietlen
2) Kijelentjük, h a valamilyen szempont szerint kiválasztott nemzet nyelve a hivatalos és pont. - erődemonstráció
3) Választunk egy nyelvet amit egyik nemzetiség sem beszél pl. latin és az lesz a hivatalos nyelv. - irracionálisnak tűnik, h ha a többség pl. magyarul beszél, akkor a kisebbségi nemzetiségek érzékenységére való tekintettel használjunk más nyelvet.
4)?

A nyelvhasználatban nem tud kifejezésre jutni a külföldiekhez és magyarországi nemzetségiekhez való eltérő viszonyulásunk. Úgy tűnik nincs abszolút igazság - azaz csak szituációról szituációra lehet dönteni [akár egymásnak ellentmondó döntéseket hozni].

Azzal mi a baj, hogy Magyarországon magyar a hivatalos nyelv, s ez legyen a munkahelyeken is így? Ez épp olyan, mint az, hogy munkahelyen tilos az alkoholfogyasztás és a dohányzás, még akkor is, ha ezzel az alkoholisták és dohányosok tyúkszemére lépünk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azt értem, hogy úgy tekintesz Magyarországra, mint pusztítandó entitásra, s a nagy közös egy darabjára. Épp ez ellen szólok. Az internethez mi köze ehhez? Magyar szerverről, magyar hálózaton magyar tartalommal mi a baj?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miért pusztítaná Magyarországot Hanzi a német nemzetiségű pék azzal, ha szintén németajkú dolgozókkal építené a vállalkozását, olyanokkal, akiknek a családja az övéhez hasonlóan évszázados magyarországi gyökerekkel rendelkezik, és a nemzetiségi nyelvüket munkanyelvvé téve annak megőrzését is szolgálná? Már volt kérdés, de sokadszor felteszem: Egy erdélyi magyar, ha magyarul beszélő céget csinál kint, ugye az is baj, mert pusztítja Romániát?

Szerintem a hivatalos nyelvhez kellene alkalmazkodni, mert ez tenné lehetővé a helyi bennszülöttek számára a könnyebb elhelyezkedést. Ellenkező esetben lényegében kipusztítják az adott nemzet nyelvét, lévén, a nap jelentős idejében nem használnák az emberek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tehát az erdélyi magyarok egy 100%-ban magyarokból álló cégben beszéljenek románul, mert a magyar anyanyelvük használatával pusztítják a román nyelvet. Ezt javasolnám kint is előadni, mondjuk egy tetszőleges székelyföldi falu kocsmájában, úgy estefelé... Az ezt vélhetően követő eseményekhez egy kis nyelvlecke :-)

A nyelvlecke jó. :)

Nem az a gond, ha valaki tud, beszél nyelvet, hanem az, ha hátrány éri azért, mert nem. Hogy értsd, ebben a cégbe egy csak románul beszélőt is simán alkalmazzanak, s a cégben hivatalosan minden kommunikáció románul történjék, ettől függetlenül persze bárki beszélhet magyarul.

A példád ettől függetlenül azért nyakatekert, mert egyfelől itt nemzetiségről, elcsatolt területekről beszélsz, miközben én arról a tőkésről, aki idehozza a termelést, hogy az neki olcsó legyen, de azzal aláz, hogy mi saját országunkban ne magyarul, ne az anyanyelvünkön kommunikáljunk. Ez egészen eltérő két eset.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mondom, ezt lécci egy erdélyi kocsmában is előadni - azt, hogy kéred a pofot, nem kell majd mondanod, ez garantált.
Te a nyelv és az identitás megőrzéséről papolsz, mikozben az erdélyi magyaroktól simán elvennéd ezt a jogot és lehetőséget azzal, hogy számodra -innen- az lenne a természetes, ha náluk a cégeken belül, még akkor is, ha 100%-ban magyar a cég, megkövetelnéd a román nyelv használatát.

Mondom, más a két eset. Ha idejön a német tőkés, és német munkavállalókat hoz, természetesen beszéljenek németül. Viszont nem azért jön ide, hiszen Németországban többet találna belőlük. A baj azzal van, hogy magyar nayanyelvűeket alkalmaz többségében magyar területen, miközben elvárja az angol vagy német nyelvismeretet. Ez elvi okokból nem jó, mert megalázó, gyakorlati okokból nem jó, mert diszkriminálja azokat az akár jó szakembereket, akik az anyanyelvükön jó szakemberek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azért más, mert Erdélyben élnek olyan magyarok - inkább leszármazottaik -, akik úgy kerültek egy másik országba, hogy egy métert nem mentek arrébb. A német valamiféle gőgből, lenézésből, kivagyiságból teszi ezt. Ez ugyanaz a mentalitás, mint amikor a munkaadó elkezd azzal jönni, hogy ha a munkavállaló betartatná a szabályokat, vagy igénye lenne, hogy nem muszáj itt dolgozni, lesz helyetted akárhány másik. Most azért nem egészen ez a helyzet, de van, akiben ez a hozzáállás lendületből ma is él.

Ha a magyar azért megy Romániába céget alapítani, mert az ott élő magyaroknak akar munkát adni, lehet a munkanyelv magyar, viszont ha pusztán az olcsóbb munkaerő miatt, vagy ottani piaci résre mozdulás miatt, akkor szerintem a román nyelv használata várható el egy olyan országban, amelyben a román a hivatalos nyelv, s amelyet a többség beszél. Persze más kérdés, hogy lehet, Erdélyben a magyart beszélik többen, nem tudom. Viszont Magyarországon talán nem nagyon van erős német többségű település. Oda lehet német nyelvű céget telepíteni, bár nem biztos, hogy megéri nyolc németért egy minden infrastruktúrától elzárt területre céget vinni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hanzit is hazaküldenéd családostól, miközben az ősei többszáz évre visszamenőleg itt élnek, ha a cégében a német nyelvet szeretné használni munkanyelvként. Ha azt érzed, hogy a külföldi munkaadó gőgből, kivagyiságból jön ide, akkor nagyon nagy tévedésben vagy - adott vállalkozási tevékenységből szeretne hasznot csinálni. És igen, ha nem vagy megfelelő a munkára, akkor mehetsz amerre a szemed világa vezet, lesz helyetted más - aki például tud a cég külföldi ügyfeleivel, beszállítóival, partnereivel is kommunikálni. Mondjuk németül. Vagy angolul. Vagy franciául, netán oroszul, japánul, dél-bantuul vagy a jó ég tudja, milyen nyelven. És ha ez az ügyfél/beszállító kör döntően németül beszél, akkor az egyszerűség úgy kívánja, hogy a cég is beszéljen németül. Ezzel az is megoldott, hogy ha valaki kiesik, a mondjuk német anyanyelvű főnöke fel tudja venni a fonalat, és tudja helyette végezni a sürgős feladatokat.

Azt írod, hogy ha valaki "jófejségből" alapít erdélyi magyarokkal feltöltve egy céget arrafelé, akkor lehet a magyar a cég munkanyelve, ha viszont üzleti érdekből megy oda, akkor meg szz@rjon az asztal közepére, és követelje meg a román nyelv használatát magától is, meg a dolgozóitól is.
Egyébként meg miért szabod feltételül, hogy adott településen a nemzetiság legyen többségben ahhoz, hogy ott a nemzetiségi nyelven működő vállalkozás létesüljön?

Talán azért, hogy ne követeljünk felesleges dolgokat. Működő berendezést lehet gyártani, fejleszteni úgy is, hogy valaki magyarul gondolkodik, beszél, meg úgy is, hogy angolul, németül, japánul vagy kínaiul.

Amúgy túlbeszéltük, teljesen jobbra tolódtak a bekezdések. Meggyőzni egymást aligha fogjuk. Elmondtam, engem sért egyes munkaadók ilyen lealacsonyító hozzáállása, de tudom, itt a HUP-on is vannak olyanok, akik örömtáncot járnának, ha eltörölnék a nemzetállamokat. Remélem, nem kell ezzel a nézettel azonosulnom.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Téged sért, mert egy kukkot nem beszélsz idegen nyelven, és fáj, hogy másnak ez előny. A nemzetállamok létéből eddig rengeteg háború és konfliktus adódott, a hozzád hasonlóan gondolkodók "jóvoltából". Mindegy, részemről ennyi - egyébként én sem vagyok idegen nyelveken mindennapi munkához szükséges szinten kommunikációképes, de nem zavar - el tudom végezni a munkámat, és tudom azt is, hogy ha nagyon szükségem lenne rá, fel tudnám hozni magam angolból egy elviselhető szintre - és nem fájna, hogy a Kárpát-medencében angol lenne a munkanyelv. De egyelőre ilyesmi nem fenyeget.

Egy cégnél, ahol gyakorlatilag mindenkinek szükséges, hogy külföldi/idegen anyanyelvű emberekkel kommunikáljon, úgy gondolom, nem "fölösleges" idegen nyelv ismeretét előírni feltételként, illetve ha kinti csapatokkal is együtt kell dolgozni, akkor meg egyértelmű, hogy a munka nyelvének annak kell lennie, amit többen beszélnek. Ez általában az ide érkező külföldi munkaadó nyelve.

"engem sért egyes munkaadók ilyen lealacsonyító hozzáállása"

Ezt értjük, csak fasság az alapfeltevés. Munkanyelv általában nem kivagyiságból valami, hanem praktikumból. Ismerek olyan céget is, ahol az angol a (nemzetközi) munkanyelv, holott a cégnek köze nincs Angliához vagy az USA-hoz, már azon túl, hogy ott is van iroda. Ennek oka az, hogy ezt a nyelvet ismerik legtöbben.

"akik örömtáncot járnának, ha eltörölnék a nemzetállamokat"

Te meg úgy néz ki, nagyon szívesen asszisztálnál ahhoz, hogy a határon túli magyarokat mielőbb megfosszák identitásuktól a környező a környező államok. Kérdés, mi a fontosabb: a nemzetállamok vagy a magyarság megmaradása. Igen, az utóbbihoz hasznos az előbbi, de mint az elcsatolt területekből látszik, nem feltétlen szükséglet. De ha erőszakkal elkezded erőltetni a nyelvhasználatot, akkor előbb-utóbb a többségi társadalom része lesz. Ld. magyarországi svábok. Szerintem nem igazán tudnád megmondani nagy többségükről, hogy sváb-e vagy sem. Esetleg névről, de még ott is van keverem-kavarom a vegyesházasságok miatt.

Egyébként, úgy egy éve olvastam egy cikket valamelyik erdélyi oldalon, ahol azt ecsetelték, hogy szép és jó, hogy küzd a Fidesz a külföldi finanszírozású civil szervezetek ellen, viszont a kommunikációja baromira szerencsétlen, lévén, hogy Erdélyben nekik meg a külföldi (=magyar) finanszírozású civil szervezetek létkérdés, hogy őrizzék az identitásukat, magyarságukat. Ugyanis a román állam pont azt csinálja, amit te szeretnél és, ha nem lenne mindenféle nemzetközi egyezmény, Magyarországnak kapcsolata, stb., akkor ott rég betiltották volna a magyar nyelvet teljesen és mindenkit elrománosítottak volna. Nagyjából pont úgy, ahogy te propagálod itt.

Szóval óvatosan ezzel a nemzetállam nevű dologgal, mert az, hogy úgy húzták meg a határainkat, hogy vették a legkisebb egybefüggő magyar területet, az nem jelenti azt, hogy az összes magyar határon belül van.

Másik kérdés: mit csináljon az, akinek nincs nemzetállama? Pl. ismételten aktuális kérdés a kurdokkal kapcsolatban, akik 3-4 országban szétszórva élnek és egyik se igazán szeretné, hogy megalapuljon Kurdisztán.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem.

Ha a főnök német, és van 50 beosztott, akik közül 10 francia, 5 holland, 1 török, 2 brazil, 2 horvát, 1 lengyel, 2 német, 1 svéd, 26 magyar, akkor praktikum, hogy a munkanyelv az angol legyen.

De a te példádnál:
ha 50 beosztott magyar anyanyelvű és a főnök német, akkor praktikum, hogy a munkanyelv angol legyen.

És persze a munkanyelv nem azt jelenti, hogy két magyar nem beszélgethet munkáról magyarul.

Azt jelenti, hogy ha olyan meeting van, ahol különféle nyelvet beszélő emberek vannak, akkor angolul beszél mindenki, a dokumentumokat angolul írja mindenki mindig, és nagyon kevés kivételtől eltekintve a munka jellegű email-eket angolul írja mindenki.

Most komolyan ennyire fullba tolod a kretént? Sokadszor kérdezzük, hogy mi legyen azzal a 2-3 millió magyarral, akik a határ másik oldalán vannak? Amit te szeretnél az pont a legvadabb szlovák és román magyarellenes politikai vonulatok nedves vágyálma. Akik nem azért mentek oda "holt nyelvet tanulni", mert oda akartak menni, hanem mindig is ott éltek, az az otthonuk és a fejük felett rajzolták át a határokat.

Most te az ő identitásukról is ítéletet nyilvánítottál: olvadjanak be románnak, szerbnek, szlováknak, ukránnak, stb.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Fentebb írtam: nem a nemzetiség a gond, hanem amikor idejön a fritz, s azt mondja, hogy Magyarországon, magyar létedre beszélj angolul vagy németül. Ez a mi identitásunkat sérti, nem pedig az erdélyi vagy felvidéki magyarokét védi.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem, a te gondod az, hogy van egy mondjuk német anyanyelvű munkáltató, aki a cégen belül munkanyelvként a németet preferálja. A te identitásodat az sérti, hogy mások a nyelvtudással jobban tudnak boldogulni, mint te, és igen, ők lesznek előnyben a jövőben is hozzád képest - megtartva a magyar nyelvüket és magyarságukat, de egy vagy több nyelvet beszélve integrálni tudják az azzal érkező kultúrát is.

De oké, tegyünk különbséget az adott területen született és a külföldi között. Ha egy magyar kimegy Erdélybe céget alapítani, akkor ott mi legyen a munkanyelv? Az elképzelésed alapján a román, nem pedig a magyar. Szerinted egy ilyen romániai törvénynek milyen sikere lenne...?

Oké.
A hivatalos nyelv(ek) egy országban az(ok), ami(ke)t az állam a _hivatalos_ működése során használ. Eze(ke)n írják a törvényeket, mennek az állami médiumok, eze(ke)n kötelező minimum érteni a _hivatalokban_ (vö. bürokrácia), etc.

Nem látom megkötve, hogy a polgári életben más nyelv használata ne lenne megengedett.
Fordított esetben nem lehetne idegen nyelvű étlap, újság, etc kiadva/nyomtatva/etc Magyarországon.

Ezt értem, s arról beszélek, álláspontom szerint ez helytelen, mert a bennszülött magyarokat hozhatják kellemetlen helyzetbe így. Ennél szerintem jobb lenne egy zártabb társadalom, amely törvényeiben megkövetelné a magyar nyelv használatát a munkahelyeken.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyrészt nem a nemzetiségek okozzák a problémát, hanem amikor idejön a német autógyáros. Másrészt szerintem ostobaság ez minden esetre egyenlősdi. Akkor a nők többségét nyújtsuk meg, a férfiakat zömítsük, mert állítólag úgy jó, ha ugyanakkorák. Szóval a hivatalos nyelv a referencia, a nemzetiség ezt beszéli amúgy is, ha meg nem, akkor megtanulja, vagy elköltözik arra a nyelvterületre, ahol beszélik a nyelvét. Ha meg olyan hülyék voltak a szülei, hogy holt nyelvet tanítottak meg neki, akkor valószínűleg fel sem merül a kérdés, mert már éhen halt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ennél szerintem jobb lenne egy zártabb társadalom, amely törvényeiben megkövetelné a magyar nyelv használatát a munkahelyeken.

"Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő." (Pityu)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Egy ilyen húzással csak Romániának, Szlovákiának és Szerbiának adnál egy kiváló fegyvert a kezébe, hogy az ottani magyarokat vegzálja és identitásuktól végleg megfossza. Ráadásul egy elenyésző kisebbség miatt, ugyanis szerintem elenyésző azok száma itthon, akik nem beszélnek magyarul, akik meg kellően régóta itt vannak előbb-utóbb asszimilálódnak.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem én, hanem Szijjártó. Jegyzem meg, fogalmam sincs arról, mi áll az ukrán nyelvtörvényben. Nem kizárt, hogy jó, de lehet, hogy vannak olyan részei, ami viszont feleslegesen korlátozó. Az nem korlátozás, ha a helyieknek, a hivatalos nyelvet beszélőknek garantálja a munkához jutás lehetőségét.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem éppen aszerint változtatod a bázis nyelvet, ami alátámasztani hivatott a véleményed. Ha nem volt érthető, amit mondtam, engedd el, ne foglalkozz vele. Sokszor leírtam, ez úgy jó, ha az adott állam hivatalos nyelvén beszélnek a munkahelyeken. Kifejezetten nehéz felfogásúaknak: mint 1989 előtt, amikor is Magyarországon a munkahelyek többségében, jelentős többségében teljesen természetes volt, hogy a munkavállaló az anyanyelvén beszél, úgy is kommunikál. Nyilván akkor is voltak kivételek, például a külügy.

Továbbá a munkahelyeken jellemzően nem dolgoztak külföldiek. De, ha dolgoznak is, ő alkalmazkodjon a fogadó állam nyelvéhez, s ne egy-két külföldi miatt kezdjen egy csomó magyar idegen nyelven beszélni, mert ez szerintem megalázó a népünkre. A vendég alkalmazkodik, nem a házigazda.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Beszélhetnének az orvosok is amúgy a latin helyett magyarul, mennyivel egyszerűbb lenne.
Amúgy a lófaszt megalázó, pont ellenkezőleg, lehet, hogy te megalázónak érzed, mert nem tudsz idegen nyelven beszélni, és zavar, hogy nem tudod kifejezni magad, de az a helyzet, hogy pont ellenkezőleg, én büszke vagyok arra, hogy tudok a külföldi kollegáimmal az ő anyanyelvükön beszélni, nem okoz nehézséget.
Ha zavar, hogy nem beszélsz nyelvet, két dolgot tehetsz:
a, olyan helyre mész dolgozni, ahol nem kell idegennyelven megszólalj
b, megtanulsz az adott nyelven beszélni.
Annyi energiával amit ebbe az önigazolásba töltesz, akár tanulhatnál is.

Amit te írsz, az a gyakorlati része. Mint írtam, van ennek egy elvi oldala, az a nyelvünk, a nemzetünk felszámolására tett kísérlet. Akármilyen jól tudnék nyelvet, akkor sem beszélném itthon. Azért élek itthon többek között, hogy használhassam az anyanyelvemet.

Hogy értsd, Putyin sem fog angolul, vagy Trump sem oroszul tárgyalni, legfeljebb udvariasságból néhány szót. Akkor sem, ha egyébként tudnak az adott nyelven. Azzal, hogy elfogadják a másik nyelvét, máris a másik alá pozícionálják magukat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Basszus, a te elvedet mondjuk Erdélyre alkalmazva az ottaniak magyar nyelvhasználatát korlátoznád, és irtanád a határon túli magyarságból a nyelvet, mint az identitás számodra legfontosabb elemét.
Nincs alá/fölépozícionálás, egyszerűen van egy feladat, amit el kell végezni, és ami igényel egy adott nyelvi környezetet - mondjuk egy szolgáltatóközpontban, ahol az ügyfelek 99.99%-a külföldi egy olyan nyelevt, amit az ügyfelek döntő hányada valmailyen szinten beszél. Na ez speciel nem a mgyar lesz.

Nem, amit irsz, az egy igen nagy butasag, amit valami eros frusztracio fut. Arrol nem is beszelve, hogy ha valakik akik tesznek azert, hogy "felszamoljak a nemzetunket", azok azok a bolondok, akik az ilyen hulyesegeken befeszulnek, es utana mindent elkovetnek azert, hogy minel izolaltabb legyen ez az orszag.
Valoszinuleg nem azert elsz itthon, mert hasznalni akarod az anyanyelvedet, hanem azert, mert nem lennel kepes mashol mukodni, mert nem tudsz jol adaptalodni. Nincs ezzel semmi baj, valoszinuleg millio ennel fontosabb, es jobb emberi minoseggel rendelkezel, de ha megfogadsz egy jotanacsot, sokkal jobb az ember elete, ha nem azzal tolti, hogy megmagyarazza, hogy eppen aktualisan miert nem tokeletes neki ez-vagy az, hanem alkalmazkodik.

A nyelv az csak egy eszkoz, ami arra valo, hogy az emberek kommunikaljanak rajta, az osszes tobbi csak felesleges szocseples.
Nyilvan nem orulnek neki, ha a gyerekeim nem beszelnenek magyarul, hiszen nekem ez az anyanyelvem, de igazabol mit szamit az? Beszeljen mindenki a vilagon eszperantot, aztan kesz.

nyilvan, de en abbol indulok ki, hogy egyik nyelv se "jobb" "tobb" "hatekonyabb" a masiknal, szamtalan nyelv kopott ki, es szamtalan masik jott letre az emberiseg tortenelme folyaman.
Nezd, az en nemet oseim letettek a nyelvuket, es asszimilalodtak magyarkent, a felesegem szlovak osei ugyanezt tettek. Mi most magyarul beszelunk, es gondolkodunk, de ha ez en dedunokam majd ugyanezt mittomen svedul teszi, akkor se lesz semmi. Mi lenne? Miert szamitana?

Azért szépen elterelődött a téma.
"Interjún történt" -> "nemzetünk felszámolása" -> "nyelvi evolúciós elméletek"
Miért nem lehet úgy hozzáállni a dolgokhoz, hogy mindenki tapasztal bizonyos dolgokat az életben, és azok szűrőjén keresztül látjuk a világot? Még ha nem is akarunk a másik világlátásából tanulni, akkor is nyilvánvaló lenne, hogy ez a sztori nem arról szól, hogy kinek van igaza és kinek nincs. Egytől egyig kiváló szakemberek vagytok (nálam legalábbis biztosan jobbak vagytok), és mégis úgy csapongtok, vagdalkoztok a szavakkal mint a kis ovisok.

Tudom, hogy ez most vagy falra hányt borsó, vagy senkit sem érdekel, vagy a kettő kombinációja, meg nekem aztán 99% mindegy, hogy milyen itt a vitakultúra, de ez így most kijött belőlem mint a túladagolt L-arginintől meghajtott beleimből a Norbi Update kecskesajt, mert nem ez az első thread amiben ezt látom.

Na PEACE/BÉKE/MIR/FRIEDE

Van egy rossz hírem a ha a munkahelyén nem beszélhet csak a Románul a tanár, akkor hogy fog magyarul tanítani ugyanis neki az iskola a munkahelye.
Egyébként nem értem az egészet ha egy cégnél elvárás hogy mindenki beszéljen Angolul mindenkibe a takarító is bele tartozik akkor miért fáj az itt bárkinek hogy ezért többet keres?

A dolgozó meg pont annyit dolgozik hogy még ne rúgják ki.

Semmit mondó válasz adtál.
Szerinted mennyiért találsz nappali takarított ha annak meg kell felni egy komoly angol teszten. Pl Bp a cég telephelyéről időre átautózva Gyálra (Gyálon még soha nem járt azt sem tudja hol van telefonos térkép alapján megy) majd rácsörögsz és adod a Texax-i kollégát egy gyors eszmecserére. Ameddig telefonál nincs térkép, mivel időre megy félre sem állhat. Sarkított a példa ehhez lehet a cégnek Texax-ból kéne takarítót fogadnia :D.

Szóval még mindig az a kérdés ha egy cég előír +1 több nyelvet az miért zavar téged, amikor ezt meg is kell fizetnie. Az hogy az állami munkahelyeken van nyelvpótlék nem zavar? Esetleg soha nem is használja azt a nyelvet, ill. nem is tudja csak papírja van róla, de a pénzt szorgalmasan felveszi?

Meg a problémád igazából nem a cégekkel van hanem, az állammal érettségiig kb van 1000 nyelvi óra középfokig kb 600 nak elégnek kellene lennie mégsem elég. Ki a hibás? Ha az országban mindenki beszélne 1-2 világnyelvet akkor egy világnyelv ismerete semmilyen előnyt nem adna.

off:
szexi cérnát gyártottatok, nálam ez már bőven nem fér ki a képernyőre :D
ha véletlenül beletrafáltam volna egy heves vita közepébe akkor elnézést, magát a kommentet már nem látom :D

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Na ez a baj, hogy elvet gyártasz mögé, mert nem kell.

A programozók az egész világon megértik egymást, mert a Java, C, stb. "világnyelv". Ha elkezdesz mögé elvet gyártani, hogy márpedig Magyarország területén a Java nyelvben nem "if () then {}" van, hanem "ha () akkor {}", az a gyakorlatban kurvára nem működne. Pedig a te analógiád szerint ezt kellene tenni...

A világ normálisabb felén SI mértékegységrendszer van, és az angolokon meg főleg az amerikaiakon röhögnek sokan az uncia és hasonlók miatt. Ha a te analógiád szerint ősmagyar rőfben meg stádiumban kellene tervezni a Falcon 9 rakéta tervrajzait, cifra kis tűzijáték lenne belőle.

Ha te le akarod írni a gondolataidat bármiről (szakma, blog, bármi), csinálhatod magyarul, de ha angolt választasz, akkor rögtön legalább 100x akkora célközönséged és sikered lesz.

Azért angol a nyelv sok szakmában, mert a szakmával kapcsolatos gyakorlati dolgok (úgy mint szakirodalom, stb.) is angolul vannak. Egyszerűen gyakorlati dolog, hogy mérhetetlenül egyszerűbb, hatékonyabb mindent angolul csinálni.

Az anyatermészet meg azt találta ki, hogy a fák levele zöld. Most mi van akkor, ha valaki magánvéleménye szerint a rózsaszín levél lenne a szebb? Lehet elégedetlenkedni, de csak magadat szomorítanád el, mert a hatékonyság miatt úgyis egyfelé tart a világ...

Ne állítsd be ezt természetesnek, mert emlékszem, 1989 előtt nem beszéltek angolul a metrón, a munkahelyek mindegyikén magyarul lehetett országon belül kommunikálni. (Nyilván fordítóiroda, külügy speciális területek.)

Amúgy jó példát hoztál. Az elektronikai alkatrészek egy része metrikus, másik része inch alapú, a nyák-tervező programokban a grid és a távolságok kiírása mm és inch között váltható. Szóval nem röhög senki senkin. Használjuk egyetlen design-on belül mindkettőt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Messze nem minden. De vannak dolgok, amelyek valóban jobbak voltak. Csak egyet említek: a metró mozgólépcsői sokkal gyorsabbak voltak, az állomások tiszták voltak, nem kavargott a huzatban a mc donalds-os pohár, a nylonzacskó, a szórólap, a sültkrumplis tasak. Továbbá nem volt ez az idióta szokás, hogy jobbra álljanak a lépcsőn, ami által lecsökken a mozgólépcső szállítókapacitása, valamint aszimmetrikusan terhelődik. Vélhetően ennek hatása a fülsiketítő csikorgás olykor.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Akkor se volt betiltva, de talán inkább azok jöttek, akiket érdekelt is az ország meg a kultúra, nem ángélus alkoholisták jöttek olcsó piáért és nőkért.

PS: erről jutott eszembe, kár hogy nem adtuk el Freddy-nek az ingatlant, ha már úgy megtetszett neki. Most lehet előrébb tartanánk, ha ott egy Queen emlékmúzeum nyílt volna :D

Meg '89 előtt ott volt a vasfüggöny.
Gyárkapun belüli munkanélküliség.
KGST.
Termeltünk "javakat": Előállítottunk haszontalan szarokat, amiket a kgst-országok megvettek körben egymástól, hogy feljavítsák vele mindenütt a saját gazdasági számaikat. Imitálva, mintha valami hasznosat tennének. Kb. gdp-t szimuláltak.
+ akkor angol helyett orosz beszédbe futottál lépten nyomon, ha "érvényesülni" akartál.

Tessék mondani, mivel is volt az jobb, hogy az elnyomók nyelvén kellett beszélni a tőkéseké helyett?
Ez utóbbi esetén szabad a választás! Ha tudsz értéket előállítani, kifejezetten magyar célközönségnek, magyar dolgozókkal: TEDD!
De nézve a világ népességét, sokkal könnyebb úgy értéket előállítani, ha a világpiacra termelsz, mert sokkal nagyobb célközönségből lehet mazsolázni. Akkor viszont, ha úgy döntöttél, akkor stfu és a saját érdekedben elfogadod a közös nevezőt a kommunikációban, ami az angol nyelv.

"Előállítottunk haszontalan szarokat, amiket a kgst-országok megvettek körben egymástól, hogy feljavítsák vele mindenütt a saját gazdasági számaikat."

Jó esetben megvették.

Az utolsó években jártam a Tungsram váci telepén. Az udvaron jobbra idomacél rozsdásodik halomban, balra kész fénycsövek várják, hogy kirohadjon alóluk a doboz.
Előbbi nyersanyag, utóbbi késztermék, elméletileg mindkettő növeli a cég értékét - gyakorlatilag beleölt, meg nem térülő pénz.

"Tessék mondani, mivel is volt az jobb, hogy az elnyomók nyelvén kellett beszélni a tőkéseké helyett?"

Az oroszt sikk volt meg nem tanulni - az mennyivel jobban néz ki, mint most lustának/hülyének tűnni az eus utolsó hellyel az idegennyelvi listán!

Attól függ, mit nevezel hasznosnak, haszontalannak. Azért olyan nagyon sok nem kell az élethez, csak egyesek hajlamosak túl komolyan venni magukat, s ebbe másokat is igyekeznek belekényszeríteni. Meglepő, de 1989 előtt is volt élet, nem is akármilyen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tudod, a tudás hatalom. Ami az egyiknek előny, az a másiknak szükségszerűen hátrány. Tudod, különben nem lenne előny. És így van ez minden tudással. Pár száz évvel ezelőtt tök jól el lehetett lenni abból, hogy valaki tudott írni, meg számolni. Ma ez már alap. Lehet sírni, hogy mekkora kibaszás már, hogy az analfabéta hátrányba került. Vagy észre lehet venni, hogy ha az addigi kivételes tudás általánosan meglévővé vált, akkor az bizony már nem előny, csak azzal a kevéssel szemben, aki még ezt nem tudja. És aki ezt nyilván hátrányként éli meg. A kérdés csak, hogy észreveszi-e, hogy azért van hátrányban, mert nem tud, vagy nem akar tudni valamit, amit a többség meg igen.

Egyébként meg el lehet helyezkedni itthon. Lehet, hogy nem lesz olyan jó zsíros állás, de hát ha nem kell a nyelvük elvi okokból, akkor érdemes lenne elvi okokból nem elfogadni pénzüket se.

"Ami az egyiknek előny, az a másiknak szükségszerűen hátrány. "

Rohadék multi _rákényszerít_, hogy tanuljunk meg egy világnyelvet (vö. tudás), amivel máshol is tudunk érvényesülni, nem csak annál a cégnél... pfej!

Szerintem pont az a hátrány, amikor csendben elveszik a tanulás lehetőségét pl azzal, hogy minden dokumentumot, munkautasítást lefordítanak magyarra.

> munkautasítást lefordítanak magyarra.

Es igy hal ki a szaknyelv...

"Alkotó folyamat keretében kell leválasztani a kultúraidegen szervezeti kultúrát." :))

Nem hiszem, hogy az ember ne tudhatna magyarul *es* angolul is a szaknyelvet.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

IT-ban a magyar szakmai nyelvet kenheti a hajára - egy ízes, ősmagyarok leszármazottja által megformált hibaüzenetből aztán nagyszerű kideríteni, hogy mi is volt az eredetileg, hogy utána lehessen nézni, milyenmegoldások vannak rá...

Orvos meg inkább latinul fogja a szakmai nyelvet tudni, pláne, hogy a dolgok jelentős részére értelmes magyarítás ott sincs.

Melyik volt az érdemi része? Szerinted nem kellene elfogadnom a fizetésem? Nem látom az összefüggést. Anyanyelvi magyar nyelvtudással részt tudok venni olyan műszer, berendezés fejlesztésében, amelyet elad az a kolléga megfelelő nyelvtudás birtokában, akinek ez a dolga. Mi a bajod a munkamegosztással? Hiába beszél a kolléga nyelvet, ha nincs mérnökből a szentem, nem tudná létrehozni azt, amit én adtam az egészhez, s akkor remek nyelvtudással nem tudna semmit eladni.

Vagy puszta tiszteletből követeljük meg a marketingestől a mérnöki tudást, a mérnöktől az értékesítési képességet, mert csak ezen ismeretek birtokában vehetné fel a fizetését?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

" Addig nincs ezzel bajom, amíg előny annak aki tud, de ott tartunk, hogy ma már hátrány annak, aki nem tud."

Van baj a toronyban nálad! :D

Az "előny annak, aki tud" ugyanazt jelenti, ugyanazt írja le, mint a "hátrány annak, aki nem tud". De te az elsőt elfogadod, míg a második skandallum! :D

Formális logika szerint igazad van, csak ugye nem mindegy, hol van az átlag. Értsd úgy, hogy ez mennyiségi kérdés. Ha 10e6 emberből száz beszél nyelvet, ezzel mozgékonyabb, ezt úgy tekintem, ennek a száznak előnye van. S noha valóban, 9.9999e6-nak hátránya a százhoz képest, de ez formálisan van így, s arra alkalmas, hogy alázni próbálj, mintha nem látnám. De, látom. Próbáltál már jóhiszeműen, kötekedés nélkül vitatkozni? Jó volna, mert annak nem látom értelmét, amikor szavanként kell mindent megmagyarázni, ráadásul olyasmit, amelyet valójában mindketten értünk, csak játszod a hülyét, s nem akarod érteni, amit mondtam.

Döntsünk el valamit: nem érted, vagy nem akarod érteni, amit mondtam?

Ugye a gondom az volt, hogy véleményem szerint az az alapértelmezett, hogy ha idejön a tőkés, mert lábrázást kap attól, hogy az otthoni munkavállalónak sokat fizessen, s már azzal aláz, hogy keveset fizet, akkor legalább megtanulja a nyelvünket, magyar nyelvi környezetben zsákmányol ki. Az nincs rendben, hogy Magyarországon idegen nyelven beszéljen a magyar munkavállaló. Az természetes, hogy külföldön idegen nyelven, de az a magyar munkavállaló saját döntése, ha külföldre megy.

Nem fogom jobban, szájbarágósabban elmagyarázni. Valószínűleg matematikai értelemben nem precíz, amit írtam. Ha akarod, érted. Ha nem, nekem úgy is jó. Tekintsük úgy, ez utóbbi esetben nem neked szólt az üzenetem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Olyan ez, mintha rádszálltam volna, mert harmadjára írok neked ebben a fórumban, de hidd el, nem személyes.

Azt írod, hogy "hogy ha idejön a tőkés, mert lábrázást kap attól, hogy az otthoni munkavállalónak sokat fizessen, s már azzal aláz, hogy keveset fizet,"
Tudod pajtás, dolgoznék én magyar embernek, de volt eddig életemben 7 munkahelyem 18 év alatt és a következő megfigyeléseket tettem.
Kétféle magyar céggel volt dolgom eddig:
- Elképesztően rosszul fizetett
- Eleget fizetett, cserébe kizsákmányolt, ahol lehetett, nem tartotta be a munkaidőket, ment a trükközés, az ilyen-olyan ígyszámolás, úgyszámolás, borítékozás, papíron tanfolyamra küldés, lófasz és esti fény
- Mutyi cég volt, megvolt a megfelelő kapcsolat a megfelelő helyeken, aztán a szaktudás nem számított, az adófizetők pénze ügyesen be volt csatornázva, gondolom leadó a végén a kapcsolattartónak, trallala, így megy ez.

Érdekes mód, amikor külföldi cégnek dolgoztam, akkor eddig mindig be voltam jelentve, annyi volt a munkaidőm, amennyiben megállapodtunk az elején, ha túlmunka volt, akkor kifizették, vagy kiadták szabiban, a fizetésem és a juttatások meg fehéren, tisztán, adózva jött a számlámra, nem volt készpénzezés, borítékolás, lófasz.
És furcsa mód a teljes ismerettségi körömben is így megy ez.
Az meg, hogy Magyarországon valaki a német fizetés felét fizeti az egy dolog, csak közben azt felejted el, hogy itthon a megélhetés is olcsóbb annyival, hogy a "feles" német, vagy usa fizetésből is élhetsz, mint Marci Hevesen.
Szóval tudod mit, jöjjön ide az a tőkés, ha kell megtanulok még egy nyelvet, de hogy én az életben soha többet nem fogok egy kizsákmányoló gecinek dolgozni, csak azért mert 'magyar' az egészbiztos.
Puszi.

Ahol az állam is képes:
- közvetlenül vagy gebines beiktatásával feketén foglalkoztatni,
- a saját törvénye által előírt túlórákat ki nem fizetni,
- a túlóra kifizetését előíró bírósági ítéletet megfellebbezni (úgyis az adófizető állja) vagy simán köpni rá,
- aztán a jogerős ítélet végrehajtását is elszabotálni,

ott mit lehessen várni a versenyszférás munkáltatótól, aki nem kapja a pénzt, mint a fent jelölt állam, hanem adja?

Ez nem felmentés akar lenni.
Ahogy pedzettem pár hete, az első munkahelyem a munkaügyi központ volt: egyes _magyar_ munkavállalók és egyes _magyar munkáltatók versenyt futnak egymással a G-betűs versenyben.
Akkoriban ez egyik legnagyobb G, akivel találkoztunk egy solymári hipermagyar kisgazda volt (ahogy nézem, idén is úgy indult... volna, ha ki nem zárják). Ő már akkor, huszonéve feltalálta a magáncélú közmunkaprogramot, amikor is sérelmezte, hogy az miért nem úgy van, hogy mindenki, aki jövedelempótló támogatást kap, az hozzá van kivezényelve, hiszen valamilyen munkát mindenkinek tud adni - ha mosakodási lehetőséget nem is (de még csak szerződést sem), mert azért a rabszolgatartás komfortjának is határt kell szabni.

Ő volt az, akitől még az erdélyi munkavállalók is szó szerint elmenekültek, akik pedig nem kis procedúrát csináltak végig, amíg a munkavállalási engedélyt megkapták, és akiket amúgy mindenki, aki alkalmazta őket az ország mindent kibíró niggereinek tekintett akár az ország lelkire törő liberálbolsi, akár a nemzet szárba szökkenésén és hagyományainak el nem vesztésén éjjel-nappal munkáló MAGYAR volt.

Valami furamód nekem úgy tűnik, hogy ha magyarországon a magyar ugyanazt a munkát, ugyanazon a szinten és színvonalon végzi el egy külföldi cégnek, mint a külföldi otthon, akkor a magyarnak kevesebbet fog fizetni.

Alá is tudod támasztani ezt az érvet konkrétummal?

Az egy dolog, hogy mostanában, ahogy látom ezt bizonyos politikai pártok szeretik hangoztatni.

De dolgoztam külföldön is multinak. Meg van tapasztalatom a magyarországon multinak dolgozás terén is, és látom, hogy a magyar kollégák mit és milyen színvonalon produkálnak... (Tisztelet persze a kivételnek!)

Az a bérkülönbség a legtöbb esetben nem abból van, hogy a magyarnak kevesebbet kell fizetni!
Az a bérkülönbség, ahogy látom, a legtöbb esetben inkább abból fakad, hogy az ide kiszervezett munka színvonala és komplexitása is más. Persze az itthoni emberek nagyrészének még az is űrtechnika persze.
Az meg már a belépő szint még itt is, hogy szót tudj érteni a cég / csapat külföldi részével is.

Ha neked ellenkező tapasztaltaid vannak, kiváncsi vagyok rájuk!
De ha jól értem, akkor még csak tapasztalatod se tud lenni, hiszen ha jól értem a szitut, akkor még nem dolgoztál külföldön, ottani munkatempóval, stb.

Persze, hogy alá tudom támasztani. Hiszen épp az olcsóbb munkaerő miatt jön ide. Vagy úgy gondolod, megy a német tőkés az Alföldön, mereng a gémeskutakat látván, csettint egyet, majd azt mondja: - De szépen ciripelnek errefelé a tücskök! Idehozom a vállalkozásomat.

Persze mindezt németül, hiszen magyarul nem tanult meg.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez csak egy hipotézis, hogy az olcsóbb munkaerő miatt jön ide. És nem látom hogy hol lenne alátámasztva. Ez így ebben a formában némi borgőzös handabanda!

De hogy próbáljak rávilágítani a másik oldalra is:
Tegyük fel, van A és B féle csapágy. A csapágy kerül 5$ -ba és eltart 5 évig, de 3 évig lesz használva.
Meg van B csapágy, és félévente cserélni kell, cserébe csak 50cent.
Na, ha ilyen tervezett elavulással számolsz, akkor jó lesz neked a B csapágy is, sőtt spóroltál 2 dolcsit.

Ha sikerült megérteni ezt a példát, akkor már lehet érteni, hogy a legtöbb esetben mi az a munka, amit ide kiszerveznek és kisebb pénzt is adnak érte.
Persze lehet jönni mindenféle képzelt felsöbbrendűségi érzéssel. Könnyen hiszi azt valaki magáról meg a munkájáról, hogy az a szakma csúcsa, ameddig nem látott valami sokkal nagyobbat/ jobbat.

Szerintem nem a rosszabb minőség miatt fizetnek kevesebbet a magyar munkaerőnek.

Egész egyszerűen a fizetést nem az határozza meg, hogy mit és milyen színvonalon állít elő az ember, hanem az, hogy azért a munkáért az adott városban milyen bért kíván a piac. A cég annyit fizet, amennyiért kap embert. Hülye lenne dupla annyit fizetni, csak azért, mert a terméken sokat keres.

Hogy rendesebb példát is mondjak: ugyanazért a munkáért a londoni irodában ülve az ügyfélnek kiszámlázunk havi 10 ezer fontot, az ember fizetésként pedig megkap kb. 5000 fontot.
Ha ugyanez az ember Budapesten ücsörögve végzi a munkát, kiszámlázunk az ügyfélnek mondjuk 5000 fontot, és az ember ehhez mérten kap fizetést. Ha az emberünk Kijevben ücsörög, vagy Moszkvában, akkor már csak 3000 fontot számlázunk ki érte havonta. Ha meg valahol vidéken, Kharkivban, vagy Szaratovban, vagy esetleg Kazahsztánban ücsörög, akkor kiszámlázunk 2000 fontot.

Félreértés ne essék, ezek az emberek ugyanazt a munkát végzik, kb. ugyanolyan minőségben. Egyre keletre haladva egyre nehezebb persze velük kommunikálni, egyre nagyobb az időeltolódás, egyre kevésbé megy jól az angol, egyre kevésbé jár az agyuk úgy, ahogy az angol ügyfélé.
De ha sikerült megérteni egymást, akkor a végtermék elkészül, működik és ugyanazt csinálja, bárhol készült.

És ha a cég repülőre ülteti a kazahot, az oroszt, az ukránt, a magyart, és kitelepíti őket a londoni irodába, akkor szépen mindenkiért ugyanúgy 10 ezret kiszámláz fejenként.

Mondhatnám Indiát és Kínát is, de az ottani emberekkel kapcsolatban már vegyes tapasztalataim vannak, szóval ott már lehet, hogy tényleg olcsóbb még a kazahnál is, mert ebbe már az alacsonyabb minőség is bele van kalkulálva. Vagy nem. Fene tudja.

Na látom megy a bullshit ezerrel!

Szóval nem, csak épp unatkoztál, és kommentelni akartál.

"Félreértés ne essék, ezek az emberek ugyanazt a munkát végzik, kb. ugyanolyan minőségben. "
vö.
"Egyre keletre haladva egyre nehezebb persze velük kommunikálni, egyre nagyobb az időeltolódás, egyre kevésbé megy jól az angol, egyre kevésbé jár az agyuk úgy, ahogy az angol ügyfélé.
De ha sikerült megérteni egymást, akkor a végtermék elkészül, működik és ugyanazt csinálja, bárhol készült."

Lófaszt mama! - hogy egy klasszikust idézzek!

Ott, ahol már nyelvi nehézségek is adódnak, meg se érti valószínűleg az ember a problémát. Csinál valamit, amitől hajlandó az ügyfél fizetni. Aztán max nem lesz elégedett, és ha minőségi munka kell neki, akkor meg a következő megrendeléssel megy nyugatra.

Ahogy volt kollégám szokta hangtechnikára mondani: A jót egyszer kell megvenni, a szart sokszor!

Persze, megesik, hogy itt a balkánon is ugyanazt a munkát, ugyanabban a minőségben végzik el és kevesebbért. De az egyrészt ritka, másrészt az ún "cost of living" is más. A végén könnyen lehet, hogy ugyanannyi (vagy még több!) marad hó végén a pénztárcában!

Ott, ahol már nyelvi nehézségek is adódnak, meg se érti valószínűleg az ember a problémát. Csinál valamit, amitől hajlandó az ügyfél fizetni. Aztán max nem lesz elégedett, és ha minőségi munka kell neki, akkor meg a következő megrendeléssel megy nyugatra.

Nem igy mukodik a ceg. Vannak emberek kulonbozo helyeken, es ezek jellemzoen egyutt dolgoznak.

Igen, volt olyan orosz kollega, akinek az angoljat egy masik orosz kollega forditotta angolra, hogy az angolok megertsek.

Ez viszont nem befolyasolja a kesztermeket. A kovetelmenyek felterkepezese jellemzoen az ugyfel irodajaban tortenik, a lefejlesztese meg koltseg fuggvenyeben. De az ellenorzes megint az ugyfel irodajaban.

A kevesebb penzert nem rosszabb termeket kap az ugyfel, csak docogosebb konferenciahivasokat.

Persze, megesik, hogy itt a balkánon is ugyanazt a munkát, ugyanabban a minőségben végzik el és kevesebbért. De az egyrészt ritka, másrészt az ún "cost of living" is más. A végén könnyen lehet, hogy ugyanannyi (vagy még több!) marad hó végén a pénztárcában!

Igen. Es?

Az hogy a ti cégetek hogy működik irreleváns a "piac"/értéktermelés szempontjából.

Ha az angolul szarul beszélő orosz kolléga miatt állandóan extra telco-k kellenek, meg plusz körök, meg még további X db. mérnök Y órányi munkaideje, hogy eljussatok a végéig, akkor DE "szarabb" terméket kap az ügyfél
#1: ha ennyire szar az angolja, akkor a szakirodalmat, ami szintén angolul van, meg azt hogy épp hogy tart a technológia is angolul, angol nyelvű fórumokon (levlisták, stackoverflow, etwas) fogja tudni követni. Ha ezt nem tudja, akkor beképzelheti magának, hogy fasza szakember. De kb. építőipari hasonlattal nézve a téglahordó segédmunkás szintje!
#2: ha helyette olyan lenne ott, aki legalább társalgási szinten vágja az angolt + zökkenőmentesen megy neki a szakmai, akkor a munka is sokkal gördülékenyebb, sokkal kevesebb telco kell a cél eléréséhez. Érdemi termelés fog folyni a szarból várat építős lapátolás helyett.

Mas a munkahelyi kommunikacio es a munkan kivuli elet.

Pl. amikor en Parizsban dolgoztam, az irodaban angolul beszeltem mindenkivel, es senki nem varta el, hogy franciaul tudjak.

De a kozertben, a gyogyszertarban, az ettermekben, a taxiban semmire nem mentem az angollal. Megtanultam franciaul, de nem a munkahelyem miatt, nem a vendegseg miatt, hanem mert igy volt praktikus.

Fent emlitettem a francia sracot, aki evekig elt Magyarorszagon, jol elvolt az angollal, aztan egyszer csak ugy dontott, hogy megtanul magyarul. Nem a munkahelyi kommunikacio miatt.

Ha valaki kalandozik, az ő vállalása, ő nyomora. Mondhatnám, hogy nem érdekel, magának kereste a bajt meg a jót is. Viszont én benszülött vagyok, ott élek, ahol születtem, ahonnan alanyi jogon kaptam az állampolgárságot, s nem érzem helyénvalónak, hogy ebben az országban hátrány érjen, ha az anyanyelvemen kommunikálok. Amúgy innen szemléld ezt a dolgot, meg azt is, hogy épp az efféle problémák miatt válik az amúgy békés, vendékszerető ember rasszistává. Ez az egész egyfelől érzelmi, másfelől praktikussági kérdés.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyáltalán nem ér hátrány sehol, ha az anyanyelveden kommunikálsz.
De gondolom egy tolmácstól elvárod, hogy tudjon azon a nyelven, amin tolmácsol?
Egy programozótól elvárod, hogy tudjon azon a programnyelven, amin fejleszt?

Akkor "IT-ban", miért nem lehet elvárni, hogy ha follow-the-sun modellben dolgoznak, vagy egyszerűen csak szét van osztva a csapat a szerjózsa mind a négy irányába, akkor a szükséges kompetenciák közé bekerüljön az a nyelv is, amit a csapatból a legtöbben tudnak?

Mellesleg senki nem kényszeríti rád azt, hogy ilyen munkakörbe menj. A nyelvtudás csak egy nagyon apró részlet: Az írásaid alapján, a szociális és soft-skill készségeid mentén, gyanítom, ha fel is vennének csapatba dolgozni, a próbaidőt nem élnéd túl!

Mint ahogy nem vagy arra sem rákényszerítve, hogy mondjuk tolmácsnak menj. Az meg teljesen "normális", hogy ebben a szakmában a "nagy játékosok" a golóbis mind a négy sarkából szedik össze a rátermett embereket. Az, hogy te nem ütöd meg a mércét sem a beugróhoz és a törékeny egód megnyugtatására az egész miatt aztán a nyelvtudást okolod, már egy tök másik dolog.

Bocs! Pontosítok! Jobban meggondolva ér hátrány:

Ha nem beszélsz rendesen külföldiül, akkor nehezebb is szocializálódnod olyan környezetben, ami produktívabb.

Nézz körben az országban! Hányszor látsz olyat, hogy boltban valaki azt mondja, hogy jé, nálad csak annyi van, amit ott tartasz a kezedben, akkor állj be elém nyugodtan?
Vagy hogy közlekedésnél valaki lemond az elsőbbségéről, csak azért, mert úgy aztán összeségében mindenkinek haladósabb lenne?
Vagy... és még hosszan sorolható lenne a példa!

Nem, helyette körme szakadtáig mindenki ragaszkodik minden apró sz...hoz, ahelyett, hogy az összképet nézné.

De ahhoz, hogy előrébb juss, nem hibáztathatsz senkit! Ez a te döntésed:
- Beragadsz abba a szűk látókörbe, ahol most vagy
- Elkezdesz legalább társalgási szintű tudást magadra szedni angolból, hogy be tudj kerülni olyan csapatba, ahol aztán esetleg kicsit szocializálódni is van esélyed

"Hányszor látsz olyat, hogy boltban valaki azt mondja, hogy jé, nálad csak annyi van, amit ott tartasz a kezedben, akkor állj be elém nyugodtan?"

Boltban ugyan régebben, de láttam. Szóval ez önmagában eléggé általánosítás.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> előzékenység
> illem

Én a boltban ha valakit magam elé engedek, az mondjuk olyankor van, amikor anyuka vásárol a síró kisgyerekkel. Ezt viszonylag gyakran csinálom. Azt viszont nem tudom, miért illene előre engedni valakit, mert eggyel kevesebb párizsi van nála, mint nálam.

Fordítva ráadásul külön bicskanyitogató, amikor beáll elém valaki, majd utólag odalök egy olyat, hogy "elnézést, nálam csak ez a wc papír van"

Én időnként szoktam olyat, hogy ha tele kocsival megyek (3-5+ perc a leggyorsabb pénztárossal is), a sorban utánam következő egyetlen (!) embernél meg csak valami 1-2 apróság, akkor előreengedem. Nekem az a ~20 sec nem oszt, nem szoroz, neki egy nagyságrenddel több lenne. Ha több ember áll mögöttem, így jártak, mindannyian :)

A fordított résszel egyetértek.

(félig off: pár éve volt "szerencsém" tömegközlekedni az országon belül [soha többet! :) ], Pesten a busz-pályaudvaron hallottam, ahogy a mögöttem álló srác próbálta az anyjának megmagyarázni, hogy nem biztos, hogy eléri a buszát, mert hosszú sor van és egy órát késni fog... tudtam, hogy még kényelmesen lesz időm kávézni, rágyújtani stb., úgyhogy amikor én következtem, előreengedtem a srácot [aki akkor még telefonált] és itt vált nyilvánvalóvá, hogy nem bepróbálkozott egy kamutelefonnal, hanem komolyan csinálta, mert nem tudta kezelni a helyzetet, nem tudta, hogy ilyenkor egy "oh, köszi" bőven elégséges reakció - láthatóan mert még nem nagyon látott ilyet.)

Szerk.: az meg még szomorúbb, hogy milyen reakciókat látni nyugdíjas (és egyébként nem csak nyugdíjas) lakótársaktól, amikor felajánlod nekik, hogy viszed a szatyraikat/táskáikat/.../segítesz felvinni cuccokat, mert úgyis arra mész, neked nem gond a 10-15-20 kiló cipelése, neki az. Meg vannak lepődve, pedig szerintem ennek kéne a normának lennie.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Na! Köszönöm! Pont erről beszélek, amit úgy látszik már te pl. magadévá tettél.
Szép és becsülendő! Akad ilyen. De sajnos nem ez az általános.

Sajnos, ameddig a legtöbb ember "bezárkózva" él, mint lócsemege, addig benne is maradunk a 22-es csapdájában és nehéz is lesz ebből kitörni.

Ó, persze. Aztán mi lesz a következmény? Addig nő a bizalom, amíg megszokják az emberek a segítséget, amelyet könnyen kihasználnak majd, s lenyúlják egyesek mások cuccait. Szerintem a bizalmatlanság nagyobb biztonságot jelent egyben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mondjuk erre a haladóbb cégek bevezették a gyorskassza intézményét a még haladóbb cégek meg a kézi kasszát.

Egyébként ellenpéldának: a legpofátlanabb tolakodást pont egy idős nő próbálta elkövetni az egyik SPAR-ban előttem a gyorskasszánál. Látszott, hogy pofátlan módon próbált befurakodni a sor közepébe elém. Vágott is pofákat, mikor nem hagytam neki. (Mondjuk az is megért volna egy misét, hogy a mögöttem lévő papucs milyen meglepődött arccal vette tudomásul, hogy valaki bepofátlankodott.)

Meg ha már tömegközlekedés: a nyugdíjasoknál jobban tolakodókat volánbusznál még nem láttam. Mármint a távolságin, ahol helyjegy kell...

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Sztem már megemlékeztem a Dániel c. magyar sorozatról és egy Tabi v. Kazal László kabarészámról.

A Dániel a '80-as évek elején ment, egy fickóról szólt, aki az emberekhez és a helyzetekhez normálisan hozzáálló antiháemcsé - mindig elnyeri érte a méltó büntetését.

A kabarészámban (valamikor a '70-es évekből, ha nem régebbről) két ember beszélget egy harmadikról:
- Egy korrekt fickó, udvarias, jószándékú...
- Aha, szóval hülye.
- NEEEM! Úgy értem, hogy tisztességes, önzetlen, a saját érdekeit képes félretenni...
- Világos: hülye!

Ezek a produkciók Magyarországon, magyaroknak születtek abban a biztos tudatban, hogy érteni fogják.

Egyre nagyobb marhaságokat írsz. Személyeskedést abba lehet fejezni. Már csak annak alaptalansága miatt is. Tudniillik ha nem éltem volna túl a próbaidőt, nem lenne munkám. A szakmámban dolgozom.

Megjegyzem, ha jól beszélnék idegen nyelvet, akkor is zavarna az, hogy harc nélkül adjuk át hazánkat idegeneknek. Ez nincs rendjén.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Még szerencse, hogy csak a fotelből náciskodsz. De ebben teljesen igazad is van, mert ha tettlegességig fajulnál, a rendőr téged vinne el, nem a külföldön beszélőt, sőt, az online közösség nálad sokkal hangosabban kikelne ellened (példa). Így marad az, hogy te belül emészted magad, kicsit idegesíted a közösséget de ezen némileg azért szórakozunk is, a világban úgy általában pedig semmi nem fog változni, és minden megy szépen tovább.

Amúgy a kormánytól mit vársz? Nagyon nem engedik be az illegális migránsokat, ez oké, evvel szerintem minden normális ember egyet ért. De szerinted mi fog történni az elvándorlás és népbutítás miatt a munkaerőhiánnyal? Pl. egyre több a román orvos, akinek mi vagyunk a nyugat. Vajon hagynád, hogy megműtsön, vagy inkább elvérzel a műtőasztalon, ha meghallod, hogy nem magyarul beszél? (Vigyázz, a román és a latin enyhén rokon nyelvek!)

A románok közel vannak, nem akkora a történelmi, kulturális szakadék, ami miatt nagyon aggódnék. Volt szocialista ország szintén, hogy csak egyet említsek. Bár tény, hogy nem volt feszültségtől mentes a viszonylagos közelmúlt sem.

A munkaerőhiánynak van előnye. Egyrészt arra inspirálja a munkaadói oldalt, hogy fizessenek, másfelől megfelelő munkakörülményeket biztosítsanak, harmadrészt leszokjanak arról a primitív megközelítésről, hogy ha a munkavállalónak valamiféle igénye támadt, akkor azonnal elbocsátással fenyegetőzzön.

A korábban eltorzult munkaerőpiacot, a szélsőségesen alárendelt helyzetet teszi ez helyre.

A náculást azért hagyjuk egy kicsit, mert ez is a liberálisok által kitalált hülyeség, hasonlóképpen a polkorrektséghez és a gendersemlegességhez. S bocs, de egy politikai oldal elvárása nem igazán hat meg.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"A románok közel vannak, nem akkora a történelmi, kulturális szakadék, ami miatt nagyon aggódnék. "

Na, a relativizálás...
A magyar nácik (újnyilas, etc) is így próbálják relativizálni, hogy jaj mi azért mégse voltunk kiirtásra ítélt "faj" a 30-as években, azt csak úgy írták a bibliájukban, nem értették azt szó szerint.

"A náculást azért hagyjuk egy kicsit, mert ez is a liberálisok által kitalált hülyeség,"
A törikönyveket is írasd már át légyszi, meg a németeknek is szólj, plz, hogy rosszul tudják.

Legalább koherensen lennél hülye, akkor kirajzolódna valami kiforrott eszmerendszered, de ez eddig csak vagdalkozás.

A hivatalos történelem mindig is propaganda volt. Onnantól kezdve hiteltelen az egész, hogy én még ellenforradalomnak tanultam az 1956-os októberi eseményeket, 1945. április 4-ét pedig a felszabadulásunk ünnepének, s mint ilyen, munkaszüneti nap volt. Most 1956 éppen forradalom, április 4-e nem ünnep, s aktuális verzióban megszállás. Fogalmam sincs, ezek mik lesznek holnap, csak azt tudom, hogy a történelem képes visszamenőlegesen megváltozni. Azért ez megnyugtató, legalább a fizikusoknak és mérnököknek nem kell gondolkodniuk az időgép megalkotásán. Fene sem gondolta volna, hogy ennek a bonyolultnak tűnő fizikai problémának a megoldásához a történészektől érkezik a megoldás.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Álljunk. Helyettesítsük be london helyére akármi mást, pl Dubajt, Shanghait, vagy Manilát, vagy akármi mást és kiderül, hogy nem természetes, hogy neked arabul, kínaiul, vagy filippínóul kellene beszélgetned.

Szó nincs itt semmiféle vendégségről, a munkavégzés nyelvéről van szó. Ami annál a cégnél alapvetően az angol. Azt kell beszélni. Neked is, meg neki is. Az láthatólag elkerülte a figyelmed, hogy konkrétan eddig senki nem szerepelt, akinek anyanyelve volna. Kétségtelen, hogy az angoloknak mákjuk van, az ő nyelvük lett a lingua franca (hogy ezzel a képzavarral érjek, hehe), de itt szó nincs semmiféle jupiter kisökörről, hogy te el vagy itt nyomva.

Menni kell olyan céghez melózni, ahol nem kell angolul beszélned, ennyire egyszerű ez, nem adni a sértődöttet, hogy magyarországon magyarul kell beszélni...

Azért csak sikerült Magyarországot leírnod kis kezdőbetűvel, miközben szemmel láthatóan más esetekben megtalálod a shift billentyűt. Sokat elárul a hozzáállásodról, s egyben arról is, miért így válaszoltál. Mert te már úgy tekintesz Magyarországra, mint mindenki földjére. Én meg nem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az egész Föld bolygó mindenkié, és nekem pl. ne mondja meg senki, hova mehetek és hova nem. Te mit szólnál, ha kitalálná valami okos, hogy nem mehetsz át az utca túloldalára, ha kedved tartja? És ha a kedvenc parkod pont ott van? A határok is pont ilyen mesterséges dolgok. A nyelv, a kultúra, a család, azok a fontos dolgok, és azok nem függenek a határoktól. A gyakorlati különbség csak annyi, hogy más helyeken mások a törvények, de bevallom neked, sok országban jártam már, sose olvastam el a helyi törvényeket, mégse lett bajom belőle, szerintem a normálisan viselkedő többség is így van evvel...

Sok okos ember sok helyen leírta már, hogy egy befogadó, többszínű ország mennyi szempontból jobb, sikeresebb, boldogabb. (És nem, eszemben sincs azt támogatni, hogy ellepjék a hazám a csoportosan január 1-jén született illegális bevándorlók.) Orbán papa ennek az ellentétét tolja, és ha túltolja, majd meg lehet nézni, hogy fog lecsúszni a szarba Magyarország. Az ország ilyetén módon történő védelme annyit tesz, mint egy hógolyót védelmezni két marékkal, szépen elolvad a kezeid között.

Én szeretem azt az országot, de már most úgy érzem, hogy ilyen hangulatba nem mennék vissza.

Mi az az érték, amit te védelmezni próbálsz? A határ egy mesterséges dolog, mint mondtam, a határokon belül uralkodó réteg meg egy rakás szar, de máshol se nagyságrendekkel jobb. Hogy ki magyar, meg ki nem, az rég nem ezektől függ (tudja ezt az a sok ember is, aki Nagy-Magyarország logót tesz a kocsijára, de az ő fajtájuk mindig boldogtalan és elégedetlen lesz). Nekem is van egy lányom, aki magyar, de még nem járt Magyarország területén.

De komolyan, a témához kapcsolódva: Neked nem tetszik, hogy odajön a multi és angolul beszél, ezt értjük. De miért kell ezt ennyire hangoztatni? Mit érsz evvel a gyakorlatban? Nem mész oda dolgozni, ez világos. De tegyük fel, hogy hatalmi pozícióban vagy, mit tennél? Elűznéd őket? Szerinted evvel jó szolgálatot tennél a hazádnak?

Kötelezővé tenném a magyar nyelv használatának lehetőségét törvényi úton a munkahelyen. Mint ahogyan a dohányzás tiltása, ez is megoldható. Azt nyerném vele, hogy bátran mehetne állásinterjúra bennszülött magyar ember, aki az anyanyelvén óhajtana kommunikálni. Tudom, végrehajthatatlan, mert nem fogják megmondani, miért nem őt választották, mint ahogyan a cigánynak sem mondják meg, miért volt alkalmasabb az, akit végül felvettek.

Az érték? Nekem nem mindegy, hogy Magyarországon otthon érzem magam, vagy már most kezd honvágyam lenni, miközben nem tudom megtalálni a hazámat, mert egyre inkább elveszik tőlem. Ami a sok okos embert illeti, közgazdászokat ne nevezzünk okosnak, ők többnyire csak okoskodnak, s bajt hoznak a világra. Az okos valami egészen más. Természettudományokban jártas embert nevezhetünk okosnak.

De miért kell ezt ennyire hangoztatni?

Ez az, amit képtelen megérteni a magyarországi balliberális oldal. Azért veszítenek vaskosan, mert nem értik, hogy az embereknek érzelmi, lelki szükségleteik is vannak, nem csak anyagi, testi igényeik. Teszem azt, sokan vállalják a néhány százalékkal alacsonyabb fizetést, ha cserébe emberséges, stresszmentes a munkahely, jók a munkakörülmények. Ez vonatkozik az állam managelésére. Sokan nem értik, hogy miért húny szemet sok szavazó az eredeti tőkefelhalmozás felett. Egyszerű. Azért, mert vannak sokkal fontosabb szempontok ennél.

Az előbbi bekezdés magyarázat volt. Azt akartam vele mondani, az érzelmi kérdések legalább ugyanolyan fontosságúak, mint a racionálisak. Ne tagadjuk meg ezeket magunktól, mert hiányos lesz az életünk!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Kötelezővé tenném a magyar nyelv használatának lehetőségét törvényi úton a munkahelyen." Nem egy cégnek nemzetközi szolgáltatóközpontja van itt, ami n+1, idegen nyelven/nyelveken beszélő embernek ad munkát. Ha ezt meglépnéd, ezek a cégek nagyjából a logisztika megtervezésének és lebonyolításának az idejére maradnának itt; talán néhány komolyabb szakmai tudással bíró dolgozójuknak felajánlva azt, hogy családostól kövessék a céget valami értelmesebb országba.

Te egy olyan dolog ellen küzdesz, amit meg sem tapasztaltál. Én megtapasztaltam, hogy többszínű közösségben mennyivel jobb dolgozni, és szocializálódni is. És nem csak a közgazdászok mondják ezt. Te maximum a TV-ben látod, hogy naponta ötmillió embert erőszakolnak meg a migránsok Orbán szerint, és rettegsz, de ezt ne keverjük össze a valósággal.

A munkahelyre meg minek kell érzelmeket keverni? Mi lenne, ha a cégedben a workflow-k, toolok, stb. egy X operációs rendszerre lennének írva, te meg érzelmi alapon Y operációs rendszer akarsz használni? Pont leszarja majd mindenki. Kurvára nem érzelmi, hanem gyakorlati értelme van a közös nyelvnek. Ha ettől elnyomva érzed magad, az nagyon szomorú.

Én elfogadom, hogy ilyenek az érzelmeid, de ez egyáltalán nem indok objektív kérdésekben, ezért mondom, hogy kár idehozni. Ha egy magyar-angol cégben kellene nyelvet választani, akkor persze lehet dönteni érzelmi alapon, és ha magyar vagy angol cégek közül választasz, melyikre jelentkezel, szintén dönthetsz szubjektíven. De ha már magyar cégbe mész, akkor objektíven magyar lesz a nyelv, dettó angollal. Attól, hogy neked személy szerint nem jön be az utóbbi, kár vitázni. Én sose vitattam, hogy van létjogosultság a színtiszta magyar cégeknek, és nem érzem magam elnyomva tőlük, ez a nagy különbség kettőnk között.

Neked az jó, hogy bejön a multi, ad munkahelyet, fizet adót, és az is jó, hogy bejön a turista, költ pénzt, stb. Demagóg kérdés következik: mit választanál a multis fejlődés és a színtiszta magyar nyomor közül? Sőt, ne legyél szelektív, dobd el a mobiltelefonod és a külföldi autódat és ruháidat, nézzed otthon a fekete-fehér Videoton TV-den a "köztévét", és edd a hazai ételt amit megtermeltél, nem?

A szintiszta magyar nyomort valasztja, ez egyertelmu. A baj nem ez, hanem az, hogy aki nem ezt akarja, annak sincs mas valasztasa.

Egyebkent mr. locsemege gyakorlatilag ugyanazt fujja, mint apam, aki a multkor nekem tamadt, mikor meglatogattam zugloi lakasaban, ahonnan az elmult 5 evben nem volt hajlando kimozdulni, hogy en biztosan szegyellem a magyarsagomat, es ha valaki - miutan megtudna, hogy magyar vagyok - elkezdene szidalmazni es mindenfele becsmerlo jelzovel ellatni a magyarokat, akkor biztosan csondben maradnek. Erre csak annyit tudtam kinyogni hirtelen, hogy miert tenne barki is ilyet (~5 eve elek egyebkent kulfoldon, de meg tenyleg nem tortent ilyesmi, egyaltalan honnan vette ezt?)?

Van ez a generacio - szerintem mr. locsemege is ebbe a kategoriaba tartozik -, akik a Kadar rendszerben nottek fel es eltek felnottkent, nekik a rendszervaltas a biztos talajt rantotta ki a labuk alol, es szalmaszalkent kapaszkodnak az egyetlen dologba, amibe tudnak: a nyelvbe / nemzetisegukbe / nemzetallamukba. Gondolj bele: ha nem beszelsz mas nyelvet az anyanyelveden kivul, az mekkora egisztencialis fenyegetes, hogy megiscsak meg kellene tanulnod, kulonben elveszik a munkad? Ugyanaz tortenik, mint a kiserletben, amikor a kismajom, anyjatol megfosztva inkabb a szoros bababa kapaszkodva ehenhal, semhogy a puszta fem etetobol tejet igyon. Ebben teljesen igaza van mr. locsemegenek, az ember nagyreszt nem racionalis leny.

Ugyanakkor erdekes, hogy a nemzeti tulcsordulast valahogy kevesse sikerult atmenteni a kovetkezo generacioba: en mar csak gyerekkent eltem az elozo rendszerben, es bar teljes agymosast es kulturalis kikepzest kaptam (meg a Nemzeti dalt is szavaltam kisdoboskent a marcius 15-i unnepen!), valahogy megis felrement valami. Abszolute magyarkent gondolok magamra, magyar a felesegem, es a gyerekeim (ha lesznek) is magyarul fognak eloszor megtanulni. Ugyanakkor munkahelykent mar nem tudnek elkepzelni nem multinacionalis kornyezetet. Teljes hitetlenkedessel olvasom az otthoni hireket (valaki tenyleg rendort hivott, mert latott egy fejkendot viselo asszonyt???), persze csak addig, amig sajat szemmel nem latom a plakatokat a Ferihegyi Repuloterre vezeto uton.

Es nem tudom a modjat annak, hogy azt a sokszinuseget, amit a vilagban latok, atadjam apamnak a zugloi kislakas foteleben, olyan erzesem van, mintha egy uj dimenziorol probalnek meg meselni neki, amit en erzekelek, o meg nem. Az o vilagkepeben egy csomo minden fekete vagy feher, ami az enyemben szines. De hogy magyarazom el neki, mi az a "szin", ha nem latja (vagy nem _akarja_ latni)?

Ebben a fejkendőzésben az az igazán vicces, hogy régesrégen meg azt szólták meg, amelyik asszonynak nem volt fejkendő a fején. Ezt a szokást még az idősek egy része otthon pl. tartja. Egyik mamám se ment soha az utcára fejkendő nélkül.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Értem, amit mondasz, csak az a probléma, hogy én erről nem állítottam sem pro, sem pedig kontra semmit. Mit vársz? Beszélhetünk a bálnák szaporodásáról is, amelyről szintén nem mondtam semmit. Csak minek, mert egyfelől nem érdekel, másfelől nem erről szól a vita. Abban meg nem vagyok partner, hogy belerángass egy olyan vitába, amelyről nem volt szó, nem különösebben érdekel.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ismerősöm összeköltözött egy nővel, akinek az apja virágkertészetet üzemeltet.

Minden reggel azzal kezdődött, hogy az öreg egy elrozsdásodott csőtoldat lyukát zacskó+szigszalag kombóval megpatkolta, hogy ne nagyon folyjon szanaszét a víz, este pedig vitte a kukába azt a maradékot, amit a nyomás addigra meghagyott belőle.

Cimbora elnézte egy ideig az impotenciát, aztán vett párszázért egy ugyanolyan csőtoldatot, és az esti kukázás után kicserélte az elrohadtat.

Reggel ment a rítusra az öreg, nem köllött se zacskó, se szigszalag, majdnem happy end: jól lebaszta a kvázi vejét, hogy miért nyúl bele az ő dógába, amikor "jó vót az úgy".

Ahogy a langyos sör is jó.
https://youtu.be/99OcgoLKCsw?t=139

Ez az idegengyűlölet nem ennyire fekete vagy fehér. Amíg az ember azt érzékeli, hogy eljön Magyarországra néhány turista, mert kíváncsiak, megnézik az országot, gazdagabbak lesznek egy élménnyel, majd hazamennek, addig örül a szívem, ez tetszik. Amikor viszont azt tapasztalom, hogy idejön, nagyjából berúgja a kocsmaajtót, elkezdi diktálni a tempót, törekszik a szokások, kultúra, nyelv megváltoztatására, ezzel veszélyezteti azt a miliőt, amelyet jól ismerek, amelyhez hozzászoktam, amelynek a kihívásaira évtizedek alatt kialakított válaszaim vannak, akkor ezt az idegent elkezdem gyűlölni, mert kárt okoz nekem.

És igen, ebből a szempontból ugyanúgy gyűlöltem az 1991-ig Magyarországon állomásozó szovjet csapatokat. Semmi keresnivalójuk nem volt itt, de hát ugye volt egy 1956. november 4-e.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mit is veszítesz azzal a nemzetállamodból, ha a munkahelyeden külföldül IS beszélsz? Ha a töltött paprika mellett thai, kínai, mexikó, usák, olasz,... kaját IS eszel (a sztrapacska sem bomlasztotta szétfele Észak-Magyarországot)? Ha a locsolkodás mellett Halloweenra is igényed van (nekem speciel egyikre sincs, de hajrá!)?

Akitől ezek elveszik azokat, amiket állítólag elvesznek, annak sose voltak meg, csak a nagy szája.

(Nem tudok nem a verőcei Magyar Sziget kínai importból származó nemzeti jelképeire és az olcsósága miatt legnagyobb mennyiségben szlapált sörére (és azok eldobált dobozaira... miközben a környezet az, ami érdemben magyar) gondolni.)

A Halloweennel meg a Valentin-nappal ki lehet kergetni a világból, gyűlölöm ezeket, Magyarországnak ehhez semmi köze.

Azt veszítem, hogy megaláz. Pusztán az a tudat, hogy a hazámban nem használhatom az anyanyelvemet, s csak azt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Fenntartom. Millió lehetőséged van úgy boldogulni, hogy nem beszélsz külföldi nyelveket. És nem csak a répaszedésre gondolok. De az IT-ban nincs esélyed, már csak azért sem, mert a szakmai anyagok angolul vannak megírva. Ja és orvos se legyél, mert úgy hallottam, sok a latin szó.

Érzéki csalódás, hogy sok lenne a külföldi. Szerintem 1% sem. Ebből még kevesebb az, aki a te gondolataid szerint üldözendő. Nyilván koncentráltabban nagyvárosban fordulnak elő, ahol gondolom te is vagy (ha már mondtad a metrózást, nem nehéz tippelni), és ebből tévesen az jön le, hogy többen vannak. Ha jobban akarod érezni magad, olvass statisztikákat. Vagy neadjisten ismerkedj meg velük, tipikusan az ismeretlentől szokás félni.

Ja, rólad jut eszembe a Bëlgától a Magyar Nemzeti Hiphop :D.

A Valentin nappal és a Halloweennal ugyanazt lehet tenni, mint a Nemzeti vágtával és a 08.20-ai tűzijátékkal: nem foglalkozni vele (ki van próbálva, működik).
Gyűlölni a szánalmassága miatt nagy energiapazarlás.
Hogy megalázottnak érzed magad ezek által - érdekes, hogy a legcinikusabb kormány támogatójaként ilyen érzékeny embert lehet személyedben megismerni, de remélem, hogy nem jelent túl nagy stresszt.

Vagy legalább nem akkorát, mint vagy 15 éve Londonba vendégmunkásnak kiruccanó mester számára az a pár óra, amit ott töltött, és ami után hazaszaladt, mert neki "nem mondták, hogy Londonban négerek is élnek".

Azért ne tapsikoljunk már annak, hogy azért kell több tucat beosztottnak angolul beszélni a magyarországi irodában, mert a nyakukra tett külföldi főnők nem beszél magyarul! Ez nem normális, és nem a világ kinyílását jelenti, hanem hatalmi erő demonstrálását és megaláztatást. Nem ártana végre észrevenni!
Természetes igény, h a saját hazájában mindenki az anyanyelvén boldogulhasson. És felmerül a kérdés, hogy a szabályozási környezet miért nincs erre hangolva?

A legtöbb országban ugyanez a helyzet. (UK, USA, Írország előnyben van ebben).

Sehol nincs a szabályozási környezet erre hangolva.

Miért kellene Magyarországnak más úton járnia? Vagy úgy gondolod, hogy más országokban is kötelezővé kellene tenni a helyi nyelvet, nem csak itt?

Nincs kőbe vésve, hogy ennek így kell lennie. A multinak, a tőkének bizonyára az is jobb lenne, h a munkabért Euróban vagy Sékelben fizethetné - vagy egyszer így másszor úgy. Csak hát ott a szabály, h Magyarországon bizony Forintban kell fizetni. Ennyi az egész. Hivatalos nyelv a magyar, külföldi főnök lesz szíves tolmácsot alkalmazni - nem baj ha érzi, hogy a külföldi főnök, nem annyira főnök itt.

Hát, ebben azért látok jó szándékot is, pl. nem lehet beszopatni a munkavállalót árfolyamkockázattal, devizaszámla fenntartásával, bitcoinban fizetéssel, stb.

Azért ne felejtsd el, hogy az átlag magyar munkavállaló iszonyatosan kockázatkedvelő magatartást mutat, csak nem tudatosan. Lásd devizahitel, quaestor, stb.

Attól még lehetett volna úgy, hogy default a HUF és munkaszerződésben rögzített feltételekkel, mindkét fél beleegyezésével, amit akarnak.

És tök jó munkaügyi perek lehetnének abból, hogy a Bélának honnan kellett volna tudnia, hogy ha összeomlik a japán piac, akkor az ő yenben kapott fizetése elveszti az értékét...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nekem ne mond, pont azt néztem, hogy kb. az összes devizával (amit végigkattintgattam) jobban járt volna az elmúlt 5 éves távlatban a munkavállaló :) (az összeomlik a gazdaság -< elszáll az árfolyam -< rosszul jár és ezen háborog pedig népbetegség nálunk, a második bekezdés erre vonatkozott... ok, a 2008-as világválságot nem sokan láthatták előre, de azért az összes devizás tüntit szeretik a jó népek _minden_ felelősséget a bankra hárítani)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ugyanez (najó, öt éves képet nézek) mondjuk USD-re 212 és 299 között minden lehetett (kb. fél éve stabilan 260 környékén +/- 10). Frank 240 és 320 között, de leginkább 280 +/- 20.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

> lehetett volna úgy, hogy default a HUF és munkaszerződésben rögzített feltételekkel, mindkét fél beleegyezésével, amit akarnak

every devizahitel ever
every quaestor ügyfél ever
every bróker marcsi ügyfél ever

ebben az országban tízből kilenc ember bármilyen pénzügyi kockázatot bevállal, ha a kamat/árfolyam/hozam/whatever kellően magas/alacsony/stabil a szórólapon

> külföldi főnök lesz szíves tolmácsot alkalmazni

Vagy (mivel nála van a pénz), ezért eleve olyan embert vesz fel, aki tud angolul. Kisebb a felár, mint plusz egy tolmácsot fenntartani.

> nem baj ha érzi, hogy a külföldi főnök, nem annyira főnök itt

Vagy (mivel még mindig nála van a pénz), ezért semmi ilyesmit nem fog érezni, hanem addig cserélgeti az embereket maga alatt, amíg újra ő nem lesz a főnök.

Baromi kevés ország van (nulla?) aki mondjuk holnaptól súlyos kompromisszumok nélkül önfenntartó tudna lenni, így amíg a Skype Translator és/vagy bábelhal nem kerül be a köztudatba, addig néha idegen nyelven leszünk kénytelenek beszélni a külföldiekkel.

Nagyszerű, vagy inkább orsósviktátoiri megoldás arra, hogy elhúzzon innen, és hogy másnak eszébe ne jusson ide telepíteni bármilyen részleget, aztán akik ott dolgoztak, mehetnek vissza a balettbe ugrándozni. Ja nem, kapálni a gázszerelő és főnöke földjeire.

"Hivatalos nyelv a magyar, külföldi főnök lesz szíves tolmácsot alkalmazni - nem baj ha érzi, hogy a külföldi főnök, nem annyira főnök itt."

na, a masik hulyenek is elgurult a gyogyszere...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Ha akarsz, és az irodában nincs jelen külföldi ember, miért is ne beszélhetnél magyarul? Ha céges doksit vagy emailt írsz, vagy meetingen vagy külföldiekkel, akkor kell csak az angol. Ennek pedig gyakorlati haszna van, nem érzelmi, nem szubjektív. Ugyanúgy, hogy megmondják, melyik irodában ülj, milyen OS-(eke)t és tool(oka)t használj, stb. Szubjektív baromság legjobb példája a dress code, na az az, aminek nincs értelme.

Senki nem állította, hogy a "töke" tökéletes mérőeszköz. De ha tudsz jobbat, amivel lehet mérni az előállított javakat, akkor íme!

A "kultúrális érték"-et nem "többszörözöd" avval, ha adott nyelven kommunikálsz. Cserébe ha kinyílsz más felé is, avval szerintem teremtesz. Ha bezárkózol... Nos, az szerintem nem jó irány. Sem az eszetlen, elvtelen nemzetieskedés!

Nem így van! Ez csúsztatás.
Először is a "kinyílás" másfelé nem kölcsönös. Itt a másik egyoldalú elfogadását kívánod "jó irányként" beállítani. Ráadásul nem egy közömbös területen, hanem munka világában, ahol a magyarországi munkavállalóknak kell az idegen nyelvét elsajátítani, ahhoz h állást kapjanak (mindezt azért, h az idegen a saját nyelvén utasítgathassa őket). Jóllehet a közhatalom által is védendő értéknek pont annak kéne lennie, h az emberek a hazájukban anyanyelvükön boldogulhassanak.

Továbbá a kölcsönös egymás felé nyitással kapcsolatban is lennének fenntartásaim. Példaként az emberek népzenéhez fűződő viszonyát említeném. Amíg a népek saját kultúrájukba zártan éltek a zenét számukra a népzenéjük jelentette. Ha valaki tájegységekre, kisebb népcsoportokra vagy egy nemzetre jellemző zenét akart hallani, azért bizony helybe kellett utaznia. Ez így volt századokon át. Egészen addig amíg fel nem találták a gramofont és a rádiót. Ekkor aztán megtörténik a "másik felé való kinyílás", és lásd ez rövid úton a népzenék feloldódásához az indentitás nélküli világzene, a jazz megszületéséhez vezet első állomásként. Aztán a továbbiakban a háttérhatalom tudatmódosítói által megpszichológizáltan a fiatalok életkori sajátosságait kihasználva, azokkal messzemenően visszaélve az ő manipulálásukra létrehozzák beat/pop/rock "kultúrát" - ezzel szinte véglegesen eltávolítva őket népük kultúrájától. Minderre elég volt pár évtized.
A másik felé kölcsönös nyitás olyantól várható el, aki indentitásában maga kellően erős. Én nem gondolnám, hogy mi magyarok elég erősek lennénk.

Azt tartja a mondás, ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz. Felmerül a kérdés, miért akarna valaki több embert érni? Beteg dolog ez, lássuk be!

Teljesen mindegy, hogy mi vén fejjel mennyire vagyunk konzervatívak vagy nem, mert a gyerekeink másmilyenek lesznek, és a világ folyamatosan változni fog. Egy zenei stílus elmegy, jön egy másik. Egy kultúra elmegy, jön egy másik, szétválnak/összeolvadnak, stb. Akinek nem tetszik, IJ, szélmalomharc.

És ha mán hagyományt ápolunk és teremtünk, mert a hagyomány egységbe forraszt, akkor az a hagyomány legyen hivatalos és ne tényeken alapuló, és aki mást mond, az ab ovo az egységet bomlasztó, nemzetietlen elem!
Köszönjük és folytatjuk!

https://index.hu/belfold/2018/05/31/schmidt_mariaek_elvesztettek_a_pruc…

Magyar embertől el lehet nézni egy ilyen kommentet, mert otthon a pénz létkérdés. Jobb helyen nem annyira.

Azért járok be dolgozni, mert azt élvezem, jól esik. Szeretem a külföldi kollégáimat és szeretek velük beszélgetni (és ez jelenleg csak angolul megy). Nem fúrjuk egymást, meg ilyesmi, viszont sokat tanulunk egymástól. Magyar fülnek ez gondolom kb. hihetetlenül hangzik. Ez részemről szubjektív, de nehezen tudom elképzelni, ki ne örülne ennek. Hogy emellett a főnökeim, és azok főnökei, és azok főnökei stb. zsebre tesznek még több pénzt, az nem zavar, tudom, hogy mit tesznek le az asztalra, és miért van szükség az ő létezésükre is, irigykedni nincs okom. Aki kicsit jobban utánanéz, még azt is megérheti, miért van *szükség* brókerekre, sőt spekulánsokra is a világban.

Ha akarsz, és az irodában nincs jelen külföldi ember, miért is ne beszélhetnél magyarul?

Miért, ha jelen van, miért ne tehetném? Ezt magyarázom egy ideje: én vagyok itthon, ő a vendég, így alapértelmezetten ő alkalmazkodik. Vagy szopogatja az ujját, vagy keres egy tolmácsot, vagy kimegy ebédelni, vagy behúzódik a monitora mögé és dolgozik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miről beszélsz? Én vagyok itthon, neki kell alkalmazkodnia. Ezt mondom már egy ideje, ne fordítsuk ki a világot! Lesz kedves ő magyarul beszélni, ha már ide ette a fene. Ha meg nem tud, nehogy már tőlem várja el, hogy angolul beszéljek a jelenlétében, különösképp, ha ez nem is megy olyan simán. Az ilyen félreértelmezett, ostoba hozzáállás, áludvariasság következménye lehet az országunk, nyelvünk, kultúránk elveszítése.

Mert ugye Londonban is úgy gondolod, a magyar beszéljen angolul. Aztán Budapesten szintén. Hogy is van ez?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

LOL

a vilagon korulbelul 1,5 milliard ember beszel angolul.
Magyarul korulbelul 13 millo ember beszel, mert az anyanyelven beszelok mellett azok szama, akik megtanultak elhanyagolhato.

1.500.000.000
vs
13.000.000

115x annyi ember.

Valoban, fontos dolog, hogy kellokeppen agresszivan, es butan megkoveteljuk, hogy a vilag megtanulja a nyelvunket - amin MEGLEPETES csak magyarokkal lehet kommunikalni. Fontos befektetes, hasznos idotoltes!

A nyelv arra valo, hogy kommunikaljuk vele, egy eszkoz, semmi mas.
En is le vagyok neha nyugozve attol, hogy milyen elegans, es hatekony a nyelvunk, de eszembe se jutna megkovetelni, hogy megtanulja mas is. Minek.

En inkabb nem pattogok, hanem olyan ovodaba teszem az ikreim, ahol angolul is beszelnek hozzajuk, mert nekem meg anno a nagyapam azt tanitotta: annyi ember vagy, ahany nyelvet beszelsz.

Hatalmas +1.

Erről beszéltem magam is. Az az identitásom része, hogy az anyanyelvemen kommunikálhatok, s ha ehhez ragaszkodom, nem érhet hátrány. Amennyiben nem így van, az azt jelenti, hogy lenéznek, megaláznak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mi az az egy lépés? Szeretnék tanulni. (Amúgy marha jó, hogy itt cseszegettek, miközben hardware fejlesztőként, okleveles villamosmérnökként imádom a munkámat, ami kreatív, lévén fejlesztés, jó arcok a kollégáim, stb. Aztán már ott tartunk, hogy lassan kezembe nyomtok egy lapátot, amelynek lejár a feje a nyeléről. Azért köszi.)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem. Tán egy hete van, hogy a "régi ismeretség" folytán respektáltam a kvalitásodat - semmi okom visszakozni.

Itt is csak annyit mondanék, hogy ha valamihez - akár azért mert a cég olyan, akár azért, mert a vásárlói/beszállítói olyanok - kell az idegen nyelv, akkor kell és olyan botorság ebbe mást belemagyarázni, mint iskolázatlan cigány részéről a származását.

Az építőiparban is lehet tiltakozni az ellen, hogy stafnit, kefnit, kartecsnit, hóblit, fándlit... emlegessenek, amikor ezeknek van hivatalos magyar nevük, de az isten ne adja annak a melósnak, aki el akar helyezkedni és másnap is bemenni, hogy kőműves serpenyőt meg vakolatfelhúzó deszkát kezdjen el emlegetni!

Egyfelől értem. A disszonancia abból ered, hogy egyrészt gyorsan változik a környezet. Másrészt ráadásul nem előnyére, s óvatos duhaj lévén látni vélem ennek biztonsági kockázatait.Továbbá roppant megalázónak gondolom azt, hogy

1) magyar munkavállaló megy külföldre, külföldiül kell beszélnie a munkája kapcsán

2) magyar munkavállaló megy el dolgozni Magyarországon, elvárják, hogy külföldiül beszéljen a munkája kapcsán

Az első esetet természetesnek gondolom, ott honfitársunk a vendég. A második esetet megalázónak gondolom, mert a magyar anyanyelvű munkavállaló van otthon. Ha a tőkés idejön azért, hogy szénné keresse magát az olcsó, de elég képzett munkaerőn, szóval addig jók vagyunk neki, amíg pénzzé tud konvertálni, az a legkevesebb, hogy megtisztel azzal, hogy használhatjuk a saját hazánkban az anyanyelvünket, ahol ő a vendég.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem igaz! Számít, mert noha erős törekvés van arra, hogy a Föld bármely pontja a globalizált világ egy pontja legyen, én erről nem így gondolkodom. Magyarországon ez a kis közösség deklarálja a feltételeket, alkotja a megfelelő csatornákon át a törvényeket a saját kedvére, kényelmére, szokásaira szabva. Ideértve a nyelvhasználatot is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem gondolom. Nyilván a globalizáció folyamata nem kerüli el a szlovénokat, bolgárokat sem. Ugyanakkor az egy pillanatig sem vigasztal, hogy ők is szívnak. Tehát nem az a megoldás, hogy „nincs mit tenni, hiszen másnak is rossz” felkiáltással nem teszünk semmit, hanem addig cselekszünk, amíg nem késő. Bár nem vagyok meggyőződve arról, hogy időben vagyunk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Úgy ugrálsz, mint a lábatlan tolószékes, akit elutasítottak a farmer modellkedéstől, vagy a fiú, akit elutasítottak a hüvelygomba reklám castingjáról. Ámis vallású embert is nem azért nem vesznek fel IT céghez, mert olyan a vallása, hanem mert az identitása szerint azt se tudja, mi az a bit.

Mire is gondolok? A diszkrimináció alapvetően rossz, de vannak esetek, amikor a munka elvégzéséhez egy bizonyos tulajdonság *gyakorlati szempontból* elengedhetetlen. Na, az angol nyelvű multi budapesti irodájában az angol doksik írása, angol emailek írása, és angol kollégákkal beszélgetés (belőlük van N*1000, belőletek 10) a munka része. De ha szerinted hátrány ér, akkor az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál tessék bepróbálkozni, mert itt nem terem babér.

Nem multinacionális cégnél dolgozom, viszont sért, érzékenyen érint mindaz, ami ezzel az országgal történik.

Illetve az is kérdés, mitől multinacionális egy cég. A tulajdonosi körtől - én így értem -, vagy az ügyfélkörtől? Netán a dolgozóktól?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Látszik, a latin eredetű szavak se mennek.
Segítek, lefordítom: annyit tesz, hogy több "nemzet" helyszínén (magyarán több országban) is jelen van.
Ez lehet ügyfélkör, iroda, tulajdonos, bedolgozó távmunkás emberek, stb. formájában.
Ha az IT-hez van egy kis affinitásod: A fentiek közé az "Any" reláció értendő! ;-)

Nem a szót nem értem, a definíció volt a kérdés, ezt le is írtam. Ezek után úgy írtál, mintha a multit nem érteném. Ha így nézzük, multinacionális cégnél dolgozom. Bár ezt tőled tudtam meg, én tegnapig azt hittem, magyar cégnél dolgozom. Talán a management is ez utóbbi szerint definiálja a céget.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Zárójelben jegyezzük meg, hogy a liberális fertőnek ez a következménye, hogy az embernek a nemzetállamában idegen nyelvet kell hallania: nem a liberális fertőnek a következménye, sőt.

A Felvilágosodás és Napoleon (aki taktikai, katonapolitikai céllal találta ki a nemzetállamot) előtt ilyen kategóriáról szó sem esett sem elméletben, sem gyakorlatban. Az európai és azon túli migrációnak az anyagi és technikai lehetőségek szabtak határt (ill. Európának ezen a húdepiszkosul boldog felén még az újkorban is: a jobbágyi röghözkötés).

Amíg adót fizetett az egyszeri betelepülő, pont leszarták, hogy ki fia, borja - leszámítva az feszültséglevezető uszítások korszakait, hiszen nincs új a nap alatt.

Az hogy ma Pesten a Pandacsöki Boborján által is ismert urduul és szuahéli nyelvül is megszólalnak, a XIX. században csak azért tűnt volna fel, mert kitűnt volna a sváb és jiddis háttérzajból, Szentendrén meg a szerbből...
Nemzetállam... mfha...

Zárójelben jegyezzük meg, hogy a liberális fertőnek ez a következménye, hogy az embernek a nemzetállamában idegen nyelvet kell hallania: nem a liberális fertőnek a következménye, sőt.

Ez igaz is, meg nem is. A zárójel azért indokolt, mert nem feltétlenül helyes történelmi perspektívából megítélni ezt dolgot. El lehet természetesen kalandozni, de akkor bizony belebotlunk a szabadkőműves iparosokba, akiket ha más nem hát Raffay számlált meg, és találta úgy h bizony az orruk percekkel előbb ért haza mint a bokájuk.
Vagyis mindent amit lx előad, azt Ady borgőzös és vérbajos indulatában és persze kőmíves érdekből már 100 év előtt eltáncolta. Tájékoztatásul: azt tekintette perspektívának, hogy a magyaroknak a zsidóság irányításával kell a jövőben élniük a hazájukban. Kéretik minden pozitívumot átértékelni Adyval kapcsolatban! Kéretik végiggondolni, hogy történelem mennyire követte ezt a prognózist!
A nemzetállamok létrejöttében, sőt általában a történelem csinálásban, a szabadkőművesség - mint a háttérhatalom operatív hálózatának - szerepe a meghatározó. Az ő mocsarukból mászott elő felvilágosodás, a liberalizmus, a nagy francia és nagy októberi forradalom, na meg 48-as forradalmak stb.
Lényegében azt nehéz átverni az embereken, hogy a nacionalizmus, a nemzetállamok létrejötte annak a liberalizmusnak a terméke és eszköze, ami ellen a nacionalisták és nemzetben gondolkodók küzdenek. Ezt nehéz megemészteni.
Mert az eredeti rend a birodalmiság. Sok nemzet, sok nyelv egy korona alatt. De abban persze a zsidóságnak helye nem volt.

És akkor itt a zárójel bezárva, mert mint talán kitűnik, nem a legpraktikusabb ez a scope munkahelyen használt nyelv véleményezéséhez.

valami nagy kaosz lehet abban a kis buta fejedben. A 48-as forradalmat azert minden magyar buszken szokta vallalni. Ehhez kepest ez a beringerhulye osszepiszkolja. Pedig ha az nem lett volna, akkor konnyen lehet, hogy azota Kelet-Ausztria tartomany fovarosa lenne Budapest, es nemetul beszelnenk. Bar, most jobban belegondolva, lehet, hogy jobban jartunk volna, ha...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Bocs, de én hatalomtechnikailag jobbnak látnék egy _egyetlen_ helyről irányított nagy területet, pl lásd: Orwell 1984-e, ahol minden országkontinens uniformizált, sőt, valójában nem is tudod, hogy a háború nem csak kitalált-e, és az egész bolygót egyetlen nagy propagandagépezet tart kontroll alatt, az egyetlen nyelv segítségével.
Nos, ehhez képest a nemzetállam szopó.

"Lényegében azt nehéz átverni az embereken, hogy a nacionalizmus, a nemzetállamok létrejötte annak a liberalizmusnak a terméke és eszköze, ami ellen a nacionalisták és nemzetben gondolkodók küzdenek."

Tehát a nemzetben gondolkodók küzdenek a liberalizmus ellen, amely liberalizmus megteremtette a nemzetállamokat nekik. Aha.

Eltekintve a stílusodtól, igazad van. A nemzetállamok létrehozásával nem ért véget történelem. Szükség volt a nacionalizmusra, h a soknemzetiségű birodalmakat fel tudják bomlasztani egy jövőbeni új struktúra érdekében. Azóta már fel- és lekerült a menüről az internacionalizmus is.
Érdemes ezt más szemszögből értelmezni: a nacionalizmus megfosztja az embereket a belső hierachiától. Mindegy h milyen/hanyadrangú ember az illető az összetartozás kritériumának a nációhoz való tartozást tekinti. Lehet tolvaj, katona, király - ha egy nációhoz tartoznak, akkor ezek egyformák. Következő lépcső (internacionalizmus) már azt mondja, hogy a nációhoz való tartozás sem számít, csak az ember mivoltod. Azaz francia tolvaj, német katona, angol király egyformák. Most meg ugye az van soron, hogy az sem számít férfi vagy v. nő, vagy ezek variánsai - márcsak ...tudom is én... alany vagy. És a jövőben alany sem leszel, csak példány - ami lemásolható.
Visszatérve: a nacionalisták - bevették az ember nemzeti szintre való lefokozásának szabadkőművesek által gyártott dumáját. És csak a további lefokozásokat (internacionalizmus/gender) utasítják el. Nem elég radikálisok, nem térnek vissza a gyökerekhez és nem vallják a társadalmi hierarchia valóságát. Ezt a magatartást tekintem konzervativizmusnak.
Orwell az új világrendről ír - a háttérhatalomról, nem [csak] a kommunizmusról.

Kérdés, h az angol nyelvű multi bp-i irodája kivételes vagy általános munkaköri feltételeket reprezentál!? Mert ha a bp-i munkáltatók mindegyike/nagyrésze ilyen angol nyelvű multi, akkor még akár az ámis vallás kötelező felvétele is belefér az ellenük folytatandó küzdelembe. De semmi esetre sem jelenti azt, h az így-úgy kialakult gyakorlat fenntartása elengedhetetlen lenne. Semmi sem az. Pl minden ellenkező híresztelés ellenére egy orvosnak sem kell értenie a Word-hoz, anélkül is tud gyógyítani - mégha volt is olyan angol nyelvű bp-i irodával rendelkező cég, aki nagy bizniszt csinált abból, hogy kiképezte a "nélkülözhetetlen" termékére szegény dokikat, ezzel nyakukba zúdítva az azidáig a titkárnő által végzett adminisztrációt is.

"A diszkrimináció alapvetően rossz, de"

a diszkriminacio csunya szo: en szelekciot mondok. Ez a 2 hulyenek a baja, hogy oket is kiszelektaltak, vagy madzsarul mondva kiselejteztek. Aztan azota is megy a durci, meg a dulifuli, hogy micsoda dolog az, hogy a szentkorona foldjen, ahol szuzmarija a vedoszent kulfoldi szo el mer hangozni...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Én, személyes preferencia alapján, jobbnak tartanék egy több nációt tartalmazó, több nyelven beszélő, multikulturális Nagy Magyarországot, mint egy nagyrészt egy nációs, nagyrészt egy nyelvű, kevésbé vegyes jelenlegi Magyarországot.

A mostani se rossz, de csak azért, mert a Felvidéken sok a szlovák, Erdélyben sok a román meg a szász, a Kárpátalján sok a ruszin meg ukrán, Délvidéken szerbek, horvátok, bosnyákok is vannak, nem utasítanám vissza undorodva ezeket a területeket, ha mondjuk népszavazás útján kérnék a Magyarországhoz újra csatlakozásukat.

Nem mintha erre esély lenne, de bizonyára érted, mire gondolok.

"vendékszerető" :)
Azért vicces, amikor olyan nyelvtannáciskodik, aki maga is kihívásokkal kűzd!

Erre mondják, hogy ha csöndben maradtál volna, bölcsebb maradtál volna! ;-)

De kiváncsi vagyok a kifejtésedre, hogy mi az a "vende".
Meg, hogy miért tetted alapból többesszámba! :D

Talán észreveszed, hogy az elgépelés. Nem azért nyelvtannácultam, mert nincs mibe kapaszkodni. Kifejező az, amikor valaki sorra leírja a külföldi városneveket nagy kezdőbetűvel, de Magyarország nevét nemecsekesíti éppen olyan téma megbeszélése kapcsán, amelyik szegről-végről a nemzetállamok létjogosultságáról, kultúránk, népünk, földünk, nyelvünk megtartásáról szól. Ez ebben az esetben, ebben a vitában egyáltalán nem elgépelés, hanem maga a tartalom. Ezt akarta mondani. Ennek abban a hozzászólásban súlya van.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem, nem volt súlya, egyszerű elgépelés volt. Inkább kifejező az, hogy ebbe te mennyi dolgot értettél bele, és vetítettél ki rám. Meg hogy miután ezzel megállapítottad, hogy az én -- vélt -- véleményem miatt alsóbbrendű vagyok, ezért simán nem válaszoltál a mondandómra.

Ez a Fülig Jimmy-féle zöngés-zöngétlen felcserélés* az írásban addig nagyon vicces, amíg - fél ésszel máshol járva írás közben -, visszaolvasva (ha szerencsés vagy, még a submit előtt), hogy mit írtál másodpercekkel korábban, ki nem szúrsz ilyeneket a saját írásodban, és egyre többet. Abszolút nem diszgráfiás és nem is olvasatlan nickeknél veszem észre ugyanezt mind gyakrabban.

* A zöngés-zöngétlenek a billentyűzeten nincsenek közel, de a nyelvben, ezáltal az agyban igen, vagyis ez ugyanúgy félregépelés, csak nem az ujjhegy billen rossz helyre.

A majdnénmegmondomhogykiamagyarkodásnak legalább Ady óta írásos nyoma és hagyománya van.
Meg annak is, hogy akiről korábban kimondtuk, hogy nem az, később a tablónkra tesszük... mert más nem nagyon akad, akit tehetnénk, tablónak pedig lennie kell, mert az határozza meg a nemzettudatot - miközben a jelenben mondjuk ki erről-arról, hogy miért nem magyar.

nem értek egyet. senki nem kényszerít rá hogy a magyar telephellyel rendelkező multinál/nak dolgozz. szerintem ez tipikusan az a téma ahol a nemzethy önérzetességnek semmi keresnivalója nincs. lehet rugózni ellene, de egy erősen globalizált világban élünk, a határok egyre kisebb jeletőséggel bírnak, és tetszik vagy sem, az elsődleges kommunikációs protokoll az emberek között még mindig a nyelv. úgy gondolom hogy egy álláshirdetésnél ha ezek a feltételek előre közlésre kerülnek, akkor nincs helye az ilyesfajta világnézeti állásfoglalásoknak.

offtopic, de én pl a közös chatben a magyar anyanyelvű cimborákkal is angolul beszélek. ne csináljunk már ekkora ügyet a nyelv kérdéséből...

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Értem, mire gondolsz, s nyilván az „elvárt” válaszokat fogom adni. Ha nem azt válaszolnám, az nyilvánvaló ostobaság volna.

Ugyanakkor lehetne ezt egészséges egyensúlyban is tenni. Azzal, hogy az olyan optimális méretű közösségeket, mint a nemzetállamok, felbontjuk, azt érjük el, hogy egyfelől egységes lesz a szabályozás. Ez nem jó, mert életforma, munkamorál, szokások eltérése miatt a fűmyíróelv szerinti uniformizálás sok helyen fájni fog. Az eltérő életszínvonal miatt az a modell, ami működik Nyugaton, Közép-Európában már halállal fenyeget embereket. (Eufemisztikus megfogalmazás az Indexről: ha Magyarországon valaki lakást bérel, nem tulajdonol, idős korára - tekintve az alacsony nyugdíjakra - kiárazódik a lakáspiacról. Ezért a kifejezésért nyilvános kivégzés járna szerintem, de mindegy.) Másik: látjuk, mi lett a következménye a görög eurónak. Egy szabadságfokkal kevesebb. Jó lett ez így? Nekik nem.

Másfelől megszűnik az érdekérvényesítő képesség. Az egyén kerül szembe hatalmas gazdasági érdekcsoportokkal, ami teljesen kiegyensúlyozatlan, egyoldalú, esélytelen küzdelem.

A nemzetállamok közötti kereskedelem, kooperáció ettől függetlenül még működhet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Félreértés ne essék, normális gyerek, semmi bajom vele, sőt, nagyjából ért magyarul, csak nem beszéli a nyelvünket. A kollégák angolul beszélgetnek vele. Én meg sehogy, szerencsére a munkánknak nem nagyon van közös része.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Te egyebkent tudsz angolul, csak elvbol nem akarod hasznalni ebben a szituacioban vagy nem beszelsz annyira angolul, hogy kommunikalni tudj az emberrel?

Mert a ketto azert elegge eltero szituacio.

Pl. ha egyebkent ert magyarul, ahogy irod, de nem beszel jol, es ezert inkabb nem beszel magyarul, mert angolul konnyebb neki, akkor siman lehet, hogy ha te nem beszelsz angolul, akkor torve ugyan, de veled siman magyarul fog kommunikalni.

Ha viszont tudja rolad, hogy egyebkent tudsz angolul, csak nem vagy hajlando hasznalni, akkor siman lehet, hogy inkabb nem tesz erofeszitest.

Ki fizet? A végén úgyis ő fogja eldönteni, hogy a cégnél milyen nyelven kell beszélni. (Nem arról van szó, hogy a hazádban nem használhatod az anyanyelved, hanem hogy azért fizetnek-e, hogy egy nemzetközi csapatban egy közös nyelven kommunikálva dolgozz. Kérdés, hogy része volt-e a szerződésnek, illetve kinek a szerződésének mi volt a része. Ha te vagy a francia gyerek főnöke, és úgy vetted fel, hogy x ideje van megtanulni magyarul, akkor pl. okés. Ha téged vettek fel úgy, hogy a cég nyelve angol, akkor meg lehet, hogy nem annyira okés.)

Pontosan! Viszont az elvárások többletköltségekkel járnak - lehet teljesen nyelvidegen környezetben is lakájos, otthonos nyelvi, és tradíció tartó kis "oázist" működtetni, csak annak ára van. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

És ezen indokok közül a nyelv csak egy, de van sok technológia jellegű is (és nem ideológia kérdése, ahogy a kolléga hangoztatni szereti). Pl. ha a cég utolsó ABAP ügyfele is elpárolog, akkor bizony az ABAP programozóknak mozdulniuk kell, mert az értékük a cég számára 0-ra zuhan.

en jartam mar ugy, hogy mentem egy szakmai megbeszelesre egy ceghez, a naptarbejegyzesben elore latszott hogy tobb orosz meg indiai tag lesz a resztvevo. fel voltam keszulve lelkileg az orosz-indiai angol dialektusokra, erre legnagyobb megdobbenesemre tudtak magyarul, egesz jol. szoval ilyen is van, de valoszinu ez a ritkabb eset.

"mert el fogom mondani szépen artikulálva magyarul a francia kollégának, hogy hozzám magyarul beszéljél, legyél oly kedves!"

Ez jutott rólad eszembe: https://www.youtube.com/watch?v=ZhJ7MCSkogI

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Nejem naponta sóhajt fel a német nyelvet hol társalgási, hol tárgyalási, hol középfokúnak, hol csak "x évig tanultam"nak belővő pályázók miatt, amikor arra a kérdésre, hogy "és válthatnánk néhány szót németül?" kérdésre az a válaszuk, hogy "erre nem voltam felkészülve" és még csak véletlenül sem azzal folytatódik, hogy "de azért próbáljuk meg!", hanem hogy "ezért most inkább ne".

Jó, hát aki a saját munkájáról nem tud 3 mondatot elmondani egy megjelölt idegen nyelven - felkészülés ide vagy oda - az azért gáz.
Van amúgy ilyen egy interjún, hogy valaki azt mondja, hogy "inkább ne"? :D Még mindig jobb, ha elkezd ott bénázni, mintha nem mond semmit.. Volt szerencsém csoportos állásinterjúhoz is, ott azért már a bemutatkozásnál érződött, hogy nem vagyunk egy súlycsoportban (volt ott 10+ éve szakmában dolgozó, frissen végzett műszakis egyetemista meg olyan akinek konkrétan nem mondott semmit az, hogy DNS vagy DHCP), de azért mégse gyalogoltam ki a teremből 2 perc után..

Valószínűleg az "inkább ne" arcvonalkiegyenlítés. Inkább tárgyalásilag visszavonulnak, mint hogy kiderüljön, hogy a pályázatba arra az évtizedes biztatásra került be a nyelv, hogy a "a pályázat inkább többet tartalmazzon, mint kevesebbet", és bízva abban, hogy a pályázati kiírásban csak azért volt ott, mert mindenhol ott szokott lenni.

A másik kedvence, a "gyorsan tanulok" - mellé csatolva ennek az ellenkezőjéről tanúskodó bizonyítványok.

"A másik kedvence, a "gyorsan tanulok" - mellé csatolva ennek az ellenkezőjéről tanúskodó bizonyítványok."

Azt nem mondta, hogy mit tanul gyorsan, illetve egyetemen az eltelt időből nem lehet következtetni a tanulásra fordított időre, szóval egy elnyúlt egyetem miatt még lehet igaz

Annak ellenére, hogy megvan a bogaram, hogy inkább lényegtelen részletre rászánok időt és energiát - ha van -, csak ne legyek bizonytalan a korrektségben: nyelvtanarat nem engednék katedra elé, amíg nem tölt el pár napot "gyárlátogatáson", ahol az idegen nyelveket derékba töri a multináció, de nem érdekel senkit, amíg érthető a mondandó, és amikor nem, akkor sincs veszve semmi, mindenki újra dobhat.

ez mondjuk valid, egy cimborám mesélte, akiről nincs okom feltételezni hogy kitalálta a dolgot, jelentkezett egy állásra (vendéglátóipar, a komolyabb szekció) ahol a elvárás volt a jó kommunikációs készség mind angolul, mind magyarul. ez az állásinterjún konkrétan úgy manifesztálódott az interjúztató gyakorlatilag tagmondatonként váltogatta a két nyelvet. (koma lekövette, én valszeg nem tudnám. jól beszélem mindkét nyelvet de váltogatni baromi nehéz, ha angol forrásból kell magyarul írnom, azt is inkább megírom először angolul aztán lefordítom.)

ez szerintem már közepesen veszett, bár simán el tudom képzelni a helyzetet ahol megéri így szűrni, főleg olyan helyen ahol kifejezetten emberekkel kell dolgozni.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Amúgy meg nem is rossz ötlet, legközelebb ha elkések egy interjúról, akkor nem pontatlan/megbíthatatlan/lusta leszek, hanem stressz tesztelem a hr-t.

Amikor egyik multihoz felvételiztem, a céges pszichológusnő megkérdezte, hogy van-e barátnőm.

Azóta sem tiszta, hogy miért. A céget ugye nem érdekli, a csaj meg vagy 10 évvel idősebb volt nálam, meg egyébként sem volt az esetem.

:)

És ha megkérdezte, te pedig hárítottál, és nem vettek fel, akkor rajtuk a bizonyítás terhe, hogy nem azért nem vettek fel, mert számukra kellemetlen választ vélelmeztek.

Magyarul: nem kérdezheti meg. Ez az, amit a nejem évek óta nem tud az egyik üzemvezető fejébe beleverni, ezért inkább szét szeretné verni azt a reménytelen fejet.

Más kérdés, hogy ha egy nőtől azt kéri, hogy beszéljen magáról, az első 3 mondatban benne lesz minden, amit a családról tudni érdemes. Ugyanez a helyzet, ha egy, a szükséges idegen nyelvet nem készségszinten beszélőt férfit arra kér, hogy az adott nyelven osszon meg pár gondolatot magáról.

Asszony barátnője volt nemrég állásinterjún, ahol egy jobbféle hotel recepciós pozícióját célozta volna meg.
Volt már hasonló munkatapasztalata, csak olaszban.
Aztán amikor témába került ez, hogy külföldön dolgozott,a főnök egyből rákérdezett: "És mit csinált kint, prosti volt?"
Na itt majdnem képen vágta az embert, de inkább csak angolosan távozott...

Akkor a szal tanulsaga:
locsemeget be kell iratni egy angol nyelvtanfolyamra. :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen, mert a nemzetállamok szerepét a nyelv, kultúra, szokások megtartásában látom, továbbá az adott közösség igénye szerinti törvénykezésben, szabályalkotásban. Az államnak van szabályozó szerepe, amelytől a tőkések prüszkölni szoktak, de a munkavállalók és a fogyasztók tömegeit épp az állami szabályozás óvja meg a kapitalizmus vadhajtásaitól.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A nyelv, kultúra, szokások megtartása tetszik. De nem gondolom, hogy ehhez nemzetállamok kellenek.

Nem mondom, hogy nagyon sok nemzetiséget ismerek, de pár példa:
Magyarországot hívhatjuk nemzetállamnak, de az itt élő nemzetiségek nyelve, kultúrája, szokásai nincsenek elnyomva. Vannak nemzetiségi nyelvű TV adások, vannak nemzetiségi önkormányzatok, kulturális programok, stb.
Románia, ha jól emlékszem, nemzetállamként definiálja magát. Mégis, 100 éve az ottani magyar és szász kisebbség meg tudta őrizni a nyelvét, kultúráját, szokásait. Mondhatod, hogy az anyaországtól kaptak támogatást, de ez szerintem inkább csak az utóbbi 20 évben jellemző, előtte nem nagyon.
Spanyolország valószínű nem nemzetállamként definiálja magát. A baszkok, a katalánok köszönik, jól beszélik a saját nyelvüket, ápolják a hagyományaikat, pedig nincs olyan nemzetállam, ami ezt a két nemzetet képviselné kizárólagosan.
Brazília nem tudom, nemzetállam-e. A lakosok több, mint 90%-a beszél portugálul, és pár indián törzsön kívül bizonyára mindenki brazilként gondol magára. Mégis, több, mint 100 éve odatelepített japánoknak saját negyede van, a saját nyelvükön (is) beszélnek, kultúrát, szokásokat tartják. A második világháború után oda emigrált magyarok is összetartanak, van Sampában magyar ház, ahol kulturális rendezvények, néptánc oktatás, stb. van. A második és harmadik generációs magyarok egy része beszél magyarul, és sokan vannak, akik felnőtt korukban kezdik el a magyar nyelvet megtanulni. Nem azért, mert a brazil állam támogatja ezt, sem azért, mert a magyar állam támogatná. Egyszerűen érdeklik őket a gyökereik.

A lentebb említett privatizált közműnél dolgozó évfolyamtársam (legyen Lajos!) volt ott hajdan az egyetlen, aki orosztól eltérő idegen nyelvet tanult, de ő is csak annyit, amennyit a pár hónappal korábban startolt suliban és a rockból összeszedett - szóban még annyit se tudott teljesíteni a lámpaláztól.

Tolmács még nem lévén a helyszínen, Lajost bízták meg (tiltakozott, de megkapta, hogy "fizetjük az iskoládat, látni szeretnénk a gyümölcsét") azzal, hogy a már fővárosi hotelbe megérkezett középfőnök nővel telefonon lebeszélje a helyszínre kiérkézésének időpontját.

- Hallo, ... speaking.
- Hallo, disz iz Lajos,...
...
(Mondjad neki, hogy ha sürgős, már este kijöhet!)
- Ööö... tunájt iz dö tájm áj níd ju.

Ami következett, azt úgy foglalta össze Lajos, hogy "keveset tudok angolul, de annyit igen, amennyivel kellő motivációval kellemetlen helyzetbe tudok kerülni".

én adnék a jelöltnek egy a4-es papírt meg egy ceruzát és csak annyit kérnék, hogy kézírással írjon egy bonyolult összetett mondatot öt sorban ami tartalmazza a következő szavakat: teljesítmény átalány juttatás. erre van öt perc, óra indul.

--
nincs aláírásom

nem értem, senki nem mondta hogy bullshitet írjon. írhat full szakmait is, sőt. amennyiben úgy gondolod, hogy a termelési átalány juttatás bullshit, akkor kezdd úgy: "Nem érdekel mi a termelési átalány juttatás, de a szakmai tudásom alapján a ...".
btw, ha papírra kell írnod ceruzával az kézírással lesz vagy sem?

Ismerek olyan pár fickót (sajnos többet is), akik éppen azzal a képességükkel pozícionálták jól (pozícionálták őket), hogy bármiről bármikor tudnak handabandázni.
Az egyik konkrétan azzal lett valaki, hogy - mivel nem értette, hogy a tesztmérnökök mit csinálnak, de valamit csak-csak művelnie kellett - elkezdte kéretlenül az ő produktumukat szummázni és prezentálni.
Rövid idő után elhitték róla, hogy megkerülhetetlen, ha a tesztekről van szó.
Elképesztő életművészet - Psmith körökkel lemaradva.

Pont ma voltam egy interjun, es ez tortent :) Csak ott magyarul ment eppen a beszelgetes es angolul vagtak kozbe - viszont a kerdes valamelyest kapcsolodott a temahoz.

Ma volt nekem egy Magentos developer interview.
A kedvenc kerdesem ez volt: Mondj 5 dolgot amire egy tenisz labdat tudsz hasznalni a teniszen kivul:)

Gondoltam belemegyek,ezeket soroltam fel:
1, kutyanak hajigalni (a fonok kutyaketrece az irodaban volt)
2, vonohorogra rakni kocsin (a vitrolashajom szoktam huzni)
3, berakod az ajto moge hogyha valaki kibassza akkor ne kurja szet a falat a kilincs
4, autofeltores (persze csak pneumatikus zarnal pl. Mercedes)
5, ha lehet belole sok akkor egy defekt utan teletomni a kocsi gumijat a lasztikkal :)

volt fejvakaras ahogy lattam :)

"Itt egy talicska föld. Mit csináljak vele? Ások neki egy gödröt."