Laptop akksi idő optimalizálása linuxon

 ( gentoojedi | 2018. május 8., kedd - 12:57 )

Elég sokan használtok itt a fórumon laptopon linuxot, ezért arra gondoltam szedjük össze a közös tapasztalatok alapján hogyan érdemes használni, mit érdemes beállítani, hogy minél tovább bírja. Nem cél, hogy ugyanannyira bírja, mint windowsszal, mert az eléggé lehetetlen vállalkozás.

A flamelést hagyjuk pl: bármilyen linux csak ne ubuntu. Továbbá válasznak önmagában egy disztró ajánlást nem fogadok el.

Nyilván alapszabály, hogy maximálisan linuxkompatibilisnek kell lennie és a megfelelő driverekből a lehető legfrissebb stabil legyen fent. Valamint a kijelző háttérmegvilágítás ereje se legyen a maximumon.

Tudom rengeteg tényező van, nyilván egy halálprecízen felkonfigolt és leforgatott gentoo aftersteppel vagy fluxboxszal nem kajál annyit, mint egy - most direkt nem ubuntut írok - opensüsü plazmával.

Nem tudom hardveres szakik mennyire tudják meghatározni, hogy egy adott memória fogyasztása mennyivel növekedik +100 MB terheléssel, persze lehet, hogy most oltári hülyeséget kérdeztem és nem az befolyásolja.

Hogy korrekt legyen a megmérettetés a Windowsszal szemben maradjunk a gnome3-nál az vehetjük megközelítően egyenértékűnek a Windows metrojával. Vagy inkább mate/xfce+compiz?

Ha volt már ilyen vagy hasonló téma, és nem túl régen - mondjuk öt éven belül - akkor linkeljétek be és zárható a topic.

Köszönöm.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én Fedora-t hallottam ilyen irányba fejleszteni :

https://www.omgubuntu.co.uk/2018/02/better-battery-life-on-fedora-linux

+ https://fedoraproject.org/wiki/Changes/ImprovedLaptopBatteryLife

Remélem a cikk nem baj hogy omgubuntu-s :D

Juj! Akkor gondolom a következő CentOS és SL is már ki fog emelkedni e téren a többi disztró küzül.

Szerintem túlaggódod. A fogyasztás nagyon is a felhasználástól és a szoftverek optimalizáltságától függ, az meg platformról platformra változik. Amit nyersz az optimális GUI-n, azt elbukod a lassú filesystem-en, az egyik alkalmazás sokkal kevesebb syscall-t hajt végre az egyik OS-en, mint a másikon, és vica versa. Stb.

Én elsősorban munkára használom a gépem, és nem tapasztalok jelentős eltérést akku üzemidőben. Sőt, van, amikor a win bírja tovább, van, amikor a linux, és teljesen változó hogy mikor melyik, de többnyire azonos az idő, illetve a W fogyasztás is nagyon hasonló.

A ThinkPad T420-asomon vegyesen használok már 6 éve Win7-et és Ubuntu-t (korábban Unity-vel), és mind fejlesztésre, mind netezésre szinte mindegy, melyiket bootolom be. Mindkét rendszer mindig friss, drivereket is tekintve, illetve az Ubuntu megkapta még a tlp (http://linrunner.de/en/tlp/tlp.html) csomagot.

Ahogy írtad is, egy "rommá" optimalizált Gentoo-val valószínűleg lehetne még nyerni néhány wattocskát, de szerintem nem lehet jelentősen javítani az akkuidőn. Spórolni azon lehet, amit nem kapcsolsz be, az meg driver kérdése.

A powertop sokat segíthet, de én pl kapásból kerülnék mindenféle opengl/wayland/compizos csodát elsőkörben, meg ne fusson sok cpu zabáló / interrupt generáló daemon a háttérben, és még esetleg a fényerő visszavétele még sokat dobhat.

powertop +1, azzal tweakelni is tudsz, meg kiírja mi mennyit fogyaszt. Ha a hardwered nem képes powersavre akkor meg azon nem tudsz spórolni. Ami sokat eszik pl. az a képernyő. Vedd minél lejebb a fényerejét.

A RAM fogyasztása a mennyiségétől függ, nem a kihasználtságától.

Javasolnám neked a "cpufreqd"-t (http://go2linux.garron.me/how-to-configure-cpufreqd/)

Illetve ha lehetőség van rá, még a hűtő venti fordulatát is szabályozom. Az is enerdzsi.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.