Iroda

Beléptető rendszer (n+1. topic)

Fórumok

Sziasztok,

kapcsolatban állok több, neves beléptetőrendszert gyártó/forgalmazó céggel, de valahogy egyiknél sem találtam meg azt, amit keresek. Amire szükség lenne:

1.) az egyes ajtóvezérlők Ethernet interfésszel rendelkezzenek (több épület, sok beléptetési pont, nem akarunk kábelezni, Ethernet van mindenhol)

2.) a felhasználó-adatbázis, és az esemény-adatbázis kívülről, szabványos eszközökkel, pl. SQL illesztéssel (MSSQL/PostgreSQL/MySQL/stb.), vagy valamilyen épkézláb API - elérhető legyen.

Amiket találtunk "konzerv" megoldásokat, azok mind proprietary, főként Windows-os programra épülnek, ahol az operátor képes kézzel, interaktívan mindenféle riportokat lekérni. Az adatbázis általában zárt, kívülről nem elérhető, nem dokumentált, stb. Olyan szoftveres megoldásokért kérnek - modulonként - több százezer Ft-os licenszdíjakat, amelyek ránézésre kb. a '90-es évek műszaki színvonalán akadtak el...

Hardveres téren nincs semmi extra igény. Az ajtóvezérlőnek legyen legalább egy relé kimenete, a kártyaolvasók pedig egyenek szabványos RFID kártyákat.

Visszhang szűrés hw vagy sw...

Fórumok

Sziasztok,

Mostanában elég felkapott téma a home office aminek általában velejárója a videokonferenciázás. Mindenki számára ismerősek szerintem a kínos csendek amikor mindkét fél beszélne és ugye csak a tátogás, aztán meg a várakozás egymásra. A jelenség oka ugye a visszhang.  Az alkalmazások lecsapják a hangszóróját annak aki éppen beszél(ne), hogy ne gerjedjen.

Tud-e valaki bevált szoftveres vagy hardveres megoldást amelyik képes a visszhangszűrésre? (Fülhallgatós mikrofon most nem játszik!!) ;-)

Néhány konferencia eszközt gyártó cégnél láttam ilyen hardveres megoldást, de ami igazán izgalmas lenne számomra, hogy mondjuk egy RPi-vel kiváltható lenne-e egy ilyen cucc? Szoftverese megoldás jobban érdekelne. A RPi azért jutott eszembe, mert azt oda lehetne tenni a nagytévé mellé aztán lehetne videokonferenciázni...

Minden ötletet, tapasztalatot köszönök előre is!

rR

Google címtár használata Outlookból

Fórumok

Windowson asztali Outlook kliensben (M365) szeretném használni egy ingyenes gmail fiók címtárát, naptárát. Pontosabban, jó lenne szinkronban is tartani az adatokat.

A Gmail fiókot csatolva nem szinkronizálja. Külső programot ajánlanak a címtár, naptár szinkronizáláshoz. Ezekből elég sok van.

Valakinek van ezekkel tapasztalata? Hogy érdemes megoldani?

Melyik számlatípus mit jelent?

Fórumok

 

Konyhanyelven mi micsoda kerem szepen?

Ha igy fogalmazok az helyes?

Vagy ahany internetes szamlazo rendszer, annyifele szo hasznalat?

Mi mit jelent?

Tudnatok pontositani a meghatarozasokat?

Koszonom.

Kézi számla: hagyományos papír számlatömbben tollal írt számla
Papír alapú számla: ez lehet papír is és számítógépes (PDF jellegu) is, de a lényeg, hogy emberi szemmel értelmezhető
Gépi számla: Emberi szemmel nem értelmezhető, csak számítógépes programmal, XML jellegu
E-számla: Nem tollal kitöltött számla, hanem géppel készített

 

Beléptetés, jelenlét ellenőrzés tanácsok

Fórumok

Üdv mindenkinek! 
Egy ügyfelem szállodájába szeretne valamilyen beléptető rendszert, amellyel képes a munkavállalói jelenlétét követni, lehetőleg minél megbízhatóbb módon (az egymásnak falazó sumákoló kollégák kiszűrése lenne a cél). Megoldás lehetne a ki/becsekkolás munkaidő végén/elején, és erre kellene rárakni valami olyan szisztémát, amivel ki lehetne szűrni, hogy az adott szobalány valóban ott is volt a munkaidő végéig.
Van valakinek ilyesmivel tapasztalata? Milyen jól működő megoldásokat láttatok már? 

Láttam, hogy már biometrikus terminálok is vannak, ami nagyon megbízhatónak tűnik, azonban a munkaidő közbeni eltávozást még mindig nem tudja ellenőrizni. A kamerák visszanézése napi szinten túl erőforrásigényes, ezért kérdezném, hátha láttatok már valami hasonlót. Az is megoldás lehet, ha mondjuk akár mobiltelefonon létezne valami alkalmazás, ami képes rögzíteni, hogy ekkor és ekkor az adott wifi AP elérhető volt-e.

Légyszi a jogi/etikai részére itt ne nagyon térjünk ki, egyelőre ez elméleti kérdés.

Köszi előre is.

Mi a létjogosultsága a LibreOffice-nak?

Fórumok

Aki munka szintjén dolgozik rendszeresen Microsoft Office dokumentumokkal és nagy mennyiségben állítja elő ezeket a dokumentumokat, összetett formázásokkal, az tudja, hogy mennyire bosszantó tud lenni, amikor valaki nem Microsoft Office-szal nyúl bele valamelyikbe, hanem LibreOffice-szal. Ilyenkor itt-ott szétesik a formázás, megmagyarázhatatlan dolgok történnek a dokumentummal és szenvedhetek a keletkezett hibák kijavításával. Az sem túl szerencsés, amikor adott egy fontos dokumentum és a formázásnak is nagy jelentősége van, de az ügyfél LibreOffice-szal nyitja meg és vagy azt gondolja, hogy béna vagyok, mert nem tudom normálisan megformázni a dokumentumot (pedig csak nála esett szét a formázás) vagy nem talál meg valamilyen adatot, mert a LibreOffice valamiért bizonyos sorok szöveges tartalmának színét a háttérrel megegyező színűre állítja (ez volt legutóbb).

Aki csak LibreOffice-szal dolgozik, az nyilván nem látja át, hogy mennyire nem kompatibilis a Microsoft Office dokumentumokkal a szoftver és az sem, aki csak alapszintű formázással rendelkező dokumentumokkal találkozik. Pedig, sajnos nagyon megnehezíti az életet a LibreOffice, nagyon sok többlet munkát ad. Maga a felülete, funkciói is egyszerűen gagyik a Microsoft Office-hoz képest, ehhez hozzájön az inkompatibilitás, rendkívül bosszantó egy szoftver, értelmesebb dolgokba is bele lehetne ölni azt a sok fejlesztői munkaórát, mint egy ilyen gyermeteg játékba (merthogy az, komoly felhasználásra nem alkalmas).

"Útmutatás" web

Fórumok

Szóval nem tudom minek kell nevezni, inkább leírom hogy milyen funkciót vagy plugint keresek, aztán mondjátok, hogy tudtok-e hasonlót. :)

Egy egyszerű, wordpress-szerű motor HTML editorral, ami a következőket tudja:

Két szerepkör van: publikátor és sima felhasználó.

A publikátor ír egy új cikket/bejegyzést, akkor erről a felhasználók értesítést kapnak emailben, hogy létrejött vagy frissült egy bejegyzés. A felhasználók be tudnak lépni, el tudják olvasni a bejegyzést, a bejegyzés alatt pedig van egy pipa, amivel nyugtázza hogy elfogadta/megértette a leírtakat. Ha módosul egy meglévő bejegyzés, akkor ez eltűnik, a usernek újra be kell lépni, elolvasni és elfogadni. Esetleg még tárolhatja az elfogadás dátumát.

Azért írtam wordpresst, mert ha lenne egy ilyen "Agree and understand" vagy "I confirm that I have read" plugin, akkor egy puci WP ezzel szerintem tökre megfelelne, de nem találtam.

Tudom, ha "ilyen egyszerű", akkor miért nem ugrok neki és csinálom meg? Mert ennyire nem értek sem a WP-hez, sem időm nincs.

Egyébként nem ragaszkodok a WP-hez, bármi más megoldás is szóbajöhet. Amihez ragaszkodok viszont, hogy self-hosted legyen.

Nyelvi szótár kialakítása

Fórumok

Sziasztok

 

Egy nagyobb szótáron dolgozom, és egy nyelvkönyvön - és kipróbáltam amit csak lehetett - a legjobb tudásom szerint, de fonetikus átírások, és a fonetikus IPA támogatás nélkül fogalmam sincs, hogy lehet kivitelezni és tördelni egy közel 5000 szavas corpust. A durva az, hogy egyáltalán egyetlen tördelőprogram, vagy editor/word processor sem foglalkozik igazán a dologgal, és vagy nincs nyelvi támogatás az adott nyelvhez, vagy rosszul formázza - vagyis amikor a két nyelv írásiránya különbözik - de megtartja a forrásnyelv írásírányát...ami egy arab betűkkel írt nyelvnél fejlövés. Amikor pedig példákat kell felvinni a nyelvkönyvben egymás mellé, akkor vagy kénytelen vagyok képekben beszúrni, vagy imádkozni, hogy adott formában beférjen. De ez a dolgok egyik fele. Fonetikus átírások pedig a másik... Nagyon nagy segítség lenne egy olyan modul, vagy program aminek ha megmondom x abc megfeleltetési szabályait, akkor fonetikusan, vagy latin betűkkel átírná azt... de eddig nem találtam ilyesmit. Valakinek ötlete?

Köszi

HP laptop honnan?

Fórumok

Sziasztok,

Próbálunk HP notebookot venni üzleti felhasználásra és sajnos belefutottam abba, hogy hiába próbálom megrendelni, utána felhívnak vagy írnak, hogy nincs és nem is tudják mikor lesz.

A következőt szeretném:

  • HP notebook
  • 15" kijelző, előny ha matt
  • 1920x1080-as felbontás
  • 8 GB RAM
  • 256 GB-os SSD
  • Windows 10 Pro
  • A fehér szín határozott előny.
  • Nem szeretnénk használtat.

HP, mert próbáljuk egységesíteni az infrastruktúrát. Tudtok céget mondani aki megbízhatóan tud ilyet szállítani?

Köszönöm

János