Iroda

Microsoft365 ismétlődő számlázás

Fórumok

Sziasztok!

Microsoft 365 regisztráció közben az egyik lépésben ezt írják:

"A Megerősítés gomb választásával engedélyezi az ismétlődő fizetéseket a Microsoft részére, és elfogadja a Store értékesítési feltételeit. Nem számítunk fel díjat 2024. április 25., csütörtök 2024. május 25., szombat napjáig. Ezt követően minden évben 35 999,00 HUF díjat számítunk fel (amely tartalmazza az áfát). Az ár legalább 30 nappal előre értesítéssel növelhető (a részleteket az áruház használati feltételei között találja). A jövőbeli díjterhelések leállításához a következő számlázási dátum előtt kapcsolja ki az ismétlődő számlázást a Microsoft-fiókjában. Tudnivalók a lemondásról."

Gondoltam miért ne, majd lemondom, meglátjuk lesz-e bónusz egy hónap. Eztán jött a meglepetés, hogy egyből le is akarta akasztani a számláról az összeget pedig a leírás alapján én úgy gondolnám csak a fordulónapon kellene.

Mik a tapasztalataitok ezzel?

google sheet képlet kérdés - hetek száma

Fórumok
=ÖSSZEFŰZ("és a ";HÉT.SZÁMA(MA());". hét van ma")

cél: aktuális hét számának a kiíratása.

már van egy működő megoldás, de észrevettem h. vasárnaponként a következő hét számát jeleníti meg.

ezt képletben lehetne javítani, vagy peding environment beállítás vhol?

pl.: ápr 23.-án 17. hetet output-olta, miközben az még csak a 16. hét

köszi!

libreoffice headless text replace

Fórumok

Sziasztok!

Egy *.ods (*.ots) file-ban headless modon hogyan tudok kicserelni szoveget? Pl van egy ilyen benne hogy @@VALAMI@@ es akkor ezt cserelje ki arra hogy "leves". A headless *.ods => *.pdf konverzio az szepen megy, de erre nem talaltam semmit... pedig mar igazi keresokbe is neztem, es az sem tul celravezeto (pl ddg: libreoffice headless replace text).

thx, A.

ÁNYK / komponensek

Fórumok

Ehhez:

https://hup.hu/node/180262

lazán kapcsolódóan kérdezem, hogy tudja-e valaki, hogy amikor egy iratot beküldünk - mondjuk bíróságra -, vagy legalább elmentjük, akkor a létrejött könyvtárban a számnak van-e bármilyen jelentése, tartalmaz-e bármilyen információt? Pl. ha P23-on beküldök valamit, akkor létrejön egy ilyen könyvtárnév:

 

OBHGEPI_P23_126443951468769

 

. Van-e bármilyen értelmes, adatot tartalmazó része a 126443951468769- nek, vagy teljesen random szám?

 

 

 

Köszi.

Idővonal készítése

Fórumok

Sziasztok!

 

Keresek valami egyszerű megoldást arra, hogy Calc-ban lévő (dátum, idő esemény, megjegyzés) táblázatból egy jól áttekinthető idővonalat kapjak. Sajna linux alatt nem találtam megfelelőt, ami könnyen használható és reprezentatív.

 

Ha valaki tud ilyenről kérem segítsen.

 

Üdv,

P3nész

hierarchikus todo kezelésre valami webes dolgot keresek.

Fórumok

Elég régóta küszködöm azzal, hogy hogyan és hol tartsam nyilván a teendőimet.

Jelenleg Trello-t használok (napi szimpla teendőkre, mint pl. timesheet kitöltés vagy valamit elvinni a postára) és Jirában Kanban boardot (bonyolultabb, hierarchikus dolgokra, mint pl. lakásfelújítás).

A Trello jó arra, amire használom, és az egyszerűsége is tetszik, de a nagyobb projektekhez, ahol a hierarchia is érdekes, nem tudom használni, és a Jira is csak korlátozottan jó.

A fő gondom az, hogy a hierarchiában a Jira által kínált Epic-Task-Subtask szinteknél több szintet szeretnék a Task-Subtask fölé (valaha egy ügyfélnél használtam olyan Jira kiegészítőt, amivel el lehetett érni sok szintű hierarchiát, de egyfelől kínszenvedés volt a struktúra létrehozása, másfelől az alap Jira logikába nem illeszkedett bele ügyesen, így a megmutatása / átalakítása szintén nem volt megoldott). Most annyi a trükk, hogy van több Jira projektem (ami az első szint, azokon belül Epic (második szint), valami, pl. Story vagy Task vagy valami más nevű de hasonló célra használt dolog (projekttől függ, hogy melyik nevűt használom), és ez alatt a szint alatt a Sub-Task. Szóval 4 szintem van. Ez nem mindenre elég, és hoz magával nehézségeket is.

Valami olyasmit szeretnék, mint amit KDE Task kezelője tudott valaha, ahol minden egy fa struktúrában volt és bárminek lehetett gyereke.

Viszont megjelenítésnek kb. egy Kanban boardot szeretnék (vagy valami hasonló vizuális dolgot), amin csak a Taskok vagy Subtaskok jelennének meg, pl. úgy, ahogy Jirában egy Company managed Kanban board meg tud jelenni, Swimlane-ekkel, Quick filterekkel, Taskok/Story-k belsejében a Subtaskokkal. Nem tudom, kell-e hogy ebben a nézetben jelezze a Task feletti hierarchiát, és ha igen, akkor a teljes fát vagy egy részét, vagy csak az utolsó csomópontot lenne-e jó jelezni. Mivel olyan eszközt nem használtam még, ami ezt megoldotta volna, nincs jó vagy rossz tapasztalatom -> ha valami használható, ahhoz hozzá tudok szokni. Jirában látszik az Epic neve, meg a Projekt kódja, és jó, hogy ezeket látom. Ebből arra gondolok, hogy ha több szint lenne még, azokat is jó lenne talán látni. De a puding próbája az evés.

Persze a Kanban board nézet mellett kell valamiféle olyan nézet, amiben a hierarchiában felsőbb szinteket (és esetleg a taskokat) is látom. Szinte mindegy, hogy ezt hogyan mutatja, ha könnyen átlátható.

A legtöbb feladat nem időhöz kötött, szóval olyasmi Gantt chart, mint az MS Projektben ami alapból van, nem lenne jó, de ha naptár helyett csak csíkok lennének (ideális esetben mutatva a függőségeket is), az működne.

Azt szeretném, ha adott szinten tudná mutatni, hogy mondjuk x%-ban van kész, ahogy pl. a Jira Epic-ekről különféle helyeken különböző módokon meg tud ilyesmit jeleníteni. Csak persze a hierarchia minden egyes szintén, minden csomópontra ki kelle ezt számolni, és amikor látszik a csomópont, akkor mutatni.

Szóval ha valaki használ ilyesmit, akkor ötleteket várnék. Nem szeretnék egy gépen futó vastagklienses alkalmazást. Használtam régen MS Projektet, KDE-ben valamit (már a nevére sem emlékszem, ha jól emlékszem, a Kmail-t is magában foglaló suite (KDEpim?) része volt. Talán KOrganizer). Szóval nem ilyeneket keresek, hanem valami böngészőből több gépről használható dolgot. Ha telefonos app is van hozzá, az jó, de nem kötelező.

Elektronikus könyvek katalogizálása

Fórumok

Egyik kollégám keresett meg a következő problémával. Adott több ezernyi elektronikus könyve változatos formátumokban (pdf, epub, doc, stb) többé-kevésbé szerző szerint könyvtárakba rendezve. Szeretné ezeket kereshető indexelt adatbázis formátumban is áttekinteni. A nyomtatott könyvekhez mindketten a KOHA ILS (integrált könyvtári rendszer)-t használjuk. Ez a teljes MARC21 címkét importálja a MOKKA Z39.50 serveréről. 

Kérdésem: van-e ilyen nyílt forráskódú katalogizáló szoftver elektronikus könyvekhez? Ki hogyan oldaná meg több ezer (akár tízezer könyv) katalogizálását?

(OFF: Iroda kategóriába tettem, mert nem találtam jobbat, ha valakinek van jobb ötlete átteszem a topicot)

Jogosultság nyilvántartó rendszer

Fórumok

Sziasztok!

 

Ha valaki használ a címben említett valamilyen rendszert, jöhetne javaslat.

Van nálunk egy webes megoldás, ami az AD-vel szinkronizál, de túlnőttünk ezen már egy ideje és a mester aki alkotta már nem dolgozik a cégnél. Dokumentáció hiányában nehézkes a további fejlesztés, elavult és a kecske... egy szóval csereérett is.
Vannak különböző alrendszerek és jó lenne egy helyen látni, hogy a Józsikának mihez van hozzáférése ha pl. költözik, kilép a cégtől.

Pl. hova vannak hozzáférési jogai, milyen egyéb dedikált megosztásokhoz fér hozzá, milyen csoportokban volt még benne, eü rendszerekben hova milyen jogai vannak, egyéb állami rendszerekben, milyen levelezési csoportokban szerepel, hova van delegálva a postafiókja, melyik kamerarendszerekhez van hozzáférése, milyen egyéb szoftverekben milyen típusú hozzáférései vannak.

Minden egyes rendszerben külön-külön lekérdezhetők, listázhatók ezek a dolgok többé-kevésbé (nyilván nem mindenhol annyira részletes), de most már annyi karja van a polipnak, hogy megszámolni is nehéz nemhogy egyesével lekérdezgetni amikor egyszerre 30-an váltják egymást vagy költöznek cégen belül.

A jogosultságok adminisztrálása legtöbb esetben csak az adott célrendszerben lehetséges (pl. egy vmátrix ami az eeszt alá tartozik és valamilyen állami üzemeltetés van mögötte), mert sok esetben nem is mi üzemeltetjük és/vagy nincs rá hatásunk, olyan magas szintű hozzáférés. Nyilván API vagy egyéb más lehetőségek sincsenek jó magyar módra. Tehát az még rendben lenne ha az adminisztrálás külön-külön történik, de jó lenne egy egységes nyilvántartás. Gondoltam rá, hogy csinálunk egy webes megoldást jó kis adatbázissal, de ha már van erre kész megoldás ami *természetesen ingyen van, akkor lehet megnézném mert feltehetően kevesebb időt venne igénybe egy létező rendszerre történő berendezkedés. Komoly dolgokra nem kell gondolni, de azért egy excel tábla ehhez már nagyon kevés lenne :D

ANYK - beküldött nyomtatvány módosíthatónak látszik

Fórumok

Elnezest, ha nagyon lama a kerdesem, de nem talalok fogast.

Az ANYK szepen mukodott egy win10-es gepen. Uj gepre szerettem volna koltoztetni, es csak felig sikeresnek mondanam. A nyomtatvanyok, torzsdatok szepen megvannak, a program mukodik. A kitoltott es bekuldott nyomtatvanok is latszodnak.

A problema az, hogy most minden bekuldott nyomtatvanyon "modosithato" jelzes van es valami "bekuldott"-nek kellene lenni. Mert ebbol latja a gep gazdaja, hogy bekuldte (es mikor(?) kuldte be).

Egyszer, evekkel ezelott, egy ilyen ujratelepites utan, sikerult valhogyan visszaheggeszteni a statuszt a helyes ertekre. Sajnos, aki megoldotta, ot mar nem kerdezhetem meg.... :-(  (Arra emlekszem csak, hogy a regi gep userenek a neve, valahol szerepelt az allomanyokban, vagy azok neveben, de ha azt kicserelte az ember az uj felhasznalo nevere, akkor jol latszodott minden. Valami ilyen megoldas remlik, de meg az is lehet, rosszul emlekszem...)

Esetleg tudja valaki, mit es hol kell atirogatni?