Házi media server MAC mini-vel

 ( lcseh | 2018. február 25., vasárnap - 11:47 )

Sziasztok,

Megkértek egy feladatra, a régi felállás Dune MP + Macmini 3 db HDD-vel, a Dune már nincs meg és ezt kiváltanám egy RPi3-mal. A sima SMB megosztást nem tartom túl hatékonynak, milyen DLNA servert tegyek rá?
A Mac nem mai, core2duo és 10.6.valami a verziója, nem hiszem, hogy frissíthető.
Szívem szerint egy Linuxot csinálnék nekik, vagy egy NAS-t raknék be, de ebből kell gazdálkodni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"Szívem szerint egy Linuxot csinálnék nekik.." ennek mi az akadálya a Minivel?

Hát nem túl számítástechnika-érzékenyek, és tartok tőle, hogy a kikapcsolgatást nem viselné el a Linux, de adtál egy jó tippet. Kibányászom a HDD-t és teszek egy kísérletet Ubuntuval egy másikkal.

Ha heti egy az nem gond, napi szinten meg mond meg nekik, hogy nem szabad kikapcsolni, mert rövid úton tönkre megy.

Openmediavault, talán megy a Mac-en. És akkor megvan a NAS kezelő felület is, ahonnan szabályosan is le lehet állítani.
Fel lehet tenni pendrive-ra is, vagy telepíteni először Debian-t HDD, SSD-re és utána rá az Openmediavault.
3-as Openmediavault kiforrottabb. Debian Jessie-re felmegy.
DLNA szervernek minidlna. Kicsi erőforrásigény, jól működik.

A minidlna képes már auto, komplett rescan és újraindítás nélkül frissen tartani az indexeit? Pár éve csak a dokja szerint volt rá képes.
Annál az smb listája azért naprakészebb volt.

Kb. fél évente egyszer futok bele hogy nyomni kell egy rescan-t. Ez Openmediavault felületen egy egér kattintásnyi művelet, meg némi várakozás az eredményre.
Van DLNA cél lejátszó cucc ami nem ismeri fel az MKV mellé rakott felirat fájlokat. Ott bele kell tenni az MKV-ba feliratot, ez is van vagy 2 perc munka.
De ahogy lentebb írva lett, lehet SMB megosztás is ugyanebben a környezetben Kodi-val.

Ha HW elvárásai teljesülnek, a plex nevű programot érdemes megnézned. Ha van a családban iphone vagy ipad akkor azt a plex app telepítésével távirányítóként is lehet használni. Vagy pár ezer Ft-ért lehet venni Apple Remote-ot, azt is össze lehet párosítanoi a minivel pillanatok alatt, elől a kontroll lámpa mellett látod is az IR portot. Régi mini 4K-t nem fog támogatni, emlékeim szerint a late 2014 szériától tud UHD 30Hz-en. Ezt esetleg érdemes tisztázni, hogy kell-e.

Az SMB meg a DLNA a robogó és a teherautó esete. Mindkettővel el lehet jutni az Allee-tól Kispestre, csak kérdés hogy milyen paramétereket tartasz fontosnak a használat során, például akarsz-e egy mázsa sódert elvinni útközben vagy nem, és milyen gyorsan akarsz haladni.

Én nem tartom jó dolognak a DLNA-t. Az alapötlet nem rossz, csak a piacon levő opensource és zárt/fizetős implementációk nagyon sokszor összegabalyodnak egymással, és minél több klienst próbálsz ráereszteni az nyolcadikként kipróbált szerver oldali DLNA-n, annál több feature-t fogsz kikapcsolni és a vége egy dummy folder share lesz. Egyszerűbb rögtön SMB-zni vagy NFS-ezni.
(ennek komoly irodalma van a hup fórumon, főleg az okostévék "very dlna ready" stackjei szeretnek szaggatni, rosszul transcode-olt adást venni, feliratot nem találni, a filmek egy részét nem találni, stb).
A modern otthoni lejátszóprogramok (pl KODI) okosak, ami ellenkezik a DLNA architektúrájával (ahol a lejátszó egy dummy display). Magyarul a KODI egy teljesen sima folder share-ből legyártja neked az indexet, letölti a borítót, vagy a feliratokat, és jól is teszi a dolgát. Nem lesz vele probléma.
A DLNA olyan cuccai, mint a transcode (amit azért találtak fel, hogy a szerver és a kliens megbeszélje hogy mi az a legjobb felbontás / formátum amit a kliens tud) inkább kontraproduktív és felesleges, mert egy rpi3-as vagy erősebb hardveren futó KODI úgyis mindent lejátszik majd neked.
(én is elég sokat fúrtam-faragtam az otthoni, több rpiből és tv-ből álló "rendszeremet").

Az én javaslatom: KODI az rpi-re (mindegy hogy osmc vagy libreeelc, ízlés kérdése), a mac mini-re pedig egy openmediavault, SMB megosztással. Az openmediavault egy komplett szoftveres NAS megoldás, és később ha mégis DLNA kéne, két kattintással összehozod, plusz gyárilag bejelenti a zeroconf -ot, így nem kell semmit beállítani a KODI-ban a source hozzáadáskor csak kiválasztani pl. a kiajánlott SMB-t.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Kodi-val lehet csinálni ugyanolyan szintű videó felskálázást amit mondjuk egy blu-ray lejátszó tud? Ha igen mi annak a teljesítmény igénye? RPI3 elbírja?
A blu-ray lejátszónál néha csak nézek hogy normál DVD anyagokból milyen minőségű felskálázott képet csinál full HD TV-re.

Sosem próbálkoztam felskálázással, meg kéne nézni.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Nálunk sok régebbi gyári DVD van, olyanok amik ma már nem beszerezhetők. Vesz az ember egy mai full HD-s TV-t és ha nincs felskálázás, vagy nem elég jó minőségű, akkor elég vacak kockás, csíkos, zajos képet lehet kapni. Viszont a Pioneer blu-ray lejátszó olyan szinten skálázza fel hogy a jobban sikerült gyári DVD-k képminősége néha az észrevehetőség határán belül van egy letöltött 720p-s MKV-hoz képest.
Ezért van hogy én inkább használok egy DLNA képes blu-ray lejátszót filmekre mint valami számítógépet. Nem mellesleg a hangminősége is jobb mint amit alap szinteken a számítógépekből ki lehet hozni.

Nekem pont forditott a tapasztalatom, de persze ertem amit mondasz. Az SMB RPi3-rol bongeszve sokkal lassabb mint a dlna. Minidlnaval sohasem volt gondom, mar vagy 5 eve megy a rackben egy szerver ami letolt es streamel ha kell.
Err gondoltam ebben az esetben is, bar az Openmediavault-tal meg nem volt dolgom, most adtatok egy tippet kuprobalom.
A kulon Linux rendszer szepsege az volt (van) hogy egy Postfix relay-jel meg egy kis Transmission hack-kel stb, meg lehet csinalni azt hogy a rendszer emailt kuld a letoltott fajlokrol, frissitesekrol,etc. Bar ha jol sejtem az OMV is tudhat ilyet.
Koszi, kiprobalom. A MacMini eleg oreg mar, valami C2D, de egy ilyen feladatra tokeletes lehet meg.

Ha valaki ma házi NAS építésre adja a fejét, akkor milyen kisméretű kompakt házat válasszon, amibe egy itx alaplap és 4 hdd belefér?

Én párszór próbáltam nekiállni ennek a DLNA dolognak de sosem működött úgy mint egy Syno + Popcorn páros, bár tudom ez a kettő nem azonos árkategória, de több mint 10 éve működik, a C200-as konkrétan már több mint 10 éve megvan, csak a NAS-ok változtak az idő alatt.

Kodi-t használtam tableten, de már mivel régi a tablet nem tudom újra feltenni, de a BsPlayer minden leszed a NAS-ról SMB-n.

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó