Bertargyalas: Mondassuk-e ki az elso szamot a munkaadoval?

 ( Tomi87 | 2018. február 3., szombat - 15:22 )

Disclaimer: csak szeretnek olyan ajanlatot kapni, ami tukrozi mennyit ernek a remenybeli leendo munkaadomnak.

Van ugye az a "nepi bolcsesseg", hogy mindig a masikkal kell kimondatni az elso szamot, kb. e korul forog minden masodik bertargyalasi technikarol szolo cikk, iras.

Meglepoen jol megy eddig. Itt Angliaban utoljara jo ha 20-30 percet birtam es mar tudta is a masik fel mennyit keresek, vagy mennyit szeretnek, esetleg mindkettot. De legalabb mindket fel tudta, hogy "jatszunk".

Jelenleg viszont egy nemzetkozi ceg magyarorszagi kihelyezettsegevel allok kapcsolatban, tul vagyunk egy tech interjun, viszont fizetesi igenyt meg nem adtam meg. Igazabol, mindettol eltekintve egy pillanatra, eleg specialis a helyzetem ahhoz, hogy valamennyire jogos legyen azt mondanom, sokkal jobb helyzetben vannak ok ahhoz, hogy mondjanak kegy szamot, mint en.

De mivel ennyire siman ment eddig, elkezdtem azon filozni, hogy a HR munkatars aki a munkaltato reszerol intezi az ugyet esetleg nem latja meg, hogy szamomra ez is lehet kovetkezo lepes. Mondjuk mert otthon nem szokasos magatartasforma ez az allaskeresok reszerol, vagy hasonlo okbol, nem tudom.

Marpedig ha igy van, akkor az, mit is fog gondolni errol, akkor es ott fog kialakulni. Nem gondolom, hogy barmelyik fel szamara jo lenne ha ugy inteznem ezt, hogy pimaszsagkent hatna, esetleg azt az erzest keltene, hogy visszaeltem a masik turelmevel, vagy barmilyen mas okbol elfogadhatatlannak itelnek ezt.

Nem tudom hogy mukodnek otthon ezek a dolgok, vagy az emberek hasonlo helyzetben. Nem tudom jo otlet-e vegigvinni ezt ebben a kontextusban, vagy ne is probalkozzak inkabb, es csak mondjak en egy szamot.

Szeretnem ha leirnatok a velemenyeteket. Koszonom.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Vagy ritkán váltok munkahelyet, vagy nincs szerencsém, de azt figyeltem meg, ebben a kérdésben a magyarországi szokás az, hogy nem a munkaadó tesz ajánlatot, hanem a munkavállalótól vár egy számot, amelyet aztán a munkaadó vagy elfogad, vagy nem. További észrevételem, hogy ehhez az eljárásrendhez bármi áron ragaszkodnak, függetlenül a munkaerőpiaci helyzettől. Inkább veszni hagynák a jelöltet, de nem tesznek elsőként ajánlatot.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Alapvetően igen (az iparban házi embervadászként dolgozó nejem szerint is, bárhogy tiltakozik a megkopott rituálék ellen), de kis árnyalással.

Általában a mindkét fél előtt ismert a terület piaci bérátlaga. Akik az átlagot csak mint tájékoztató jellegű adatot kezelik, de azt felfelé húzzák, kevésbé reszketnek attól, hogy úgy ajánlják meg ezt az átlagot vagy afölött, hogy a jelentkező talán nem is álmodott róla.

Ahol a munkáltató abból a résből él, amennyivel kevesebbért tud dolgoztatni az átlagnál, ott Baltazár inkább meghal, de nem alkuszik.

"Általában a mindkét fél előtt ismert a terület piaci bérátlaga. "

Én erre nem vennék mérget. Honnan kellene tájékozódni, ha egyébként mindenki titokként kezeli a fizetést? A munkaadó is (lásd: az üdítő kivételek ellenére a hirdetésekben kussolnak a fizetésről), és a munkavállalók is. Konkrétan egy ismerősöm, még a közeli barátaim fizuját se tudom, és nem is firtatom, mert hú, olyan nagy tabu. Persze, vannak mindenféle statisztikák, meg témák itt hupon (lásd mostanában születettek) amik ugye nem véletlenül jöttek létre.

Meg nem tudnám mondani, hogy azért, amit tudok nyújtani mennyit illene kérnem, ha épp állást kéne keresnem, de lefogadom, ha megkérdeznék itt 5-6 random embert, elég nagy volna a diff.

A statisztikák elég nagy diffből szoktak összeállni: a félhivatalos ágazati statisztikák is, amelyeket saját okulásukra állítanak össze az érdekelt munkáltatók messze azelőtt, hogy a KSH megmozdulna.

És a haveri magánstatisztikák is. Azt nem tudom hová tenni, ha a mindent pénzesítő kapitalizmusban baráti körben szégyellik, hogy pénzből élnek. Vagyis tudom: elég sokat trenírozták az ezerfejűt arra, hogy "ne turkáljon a zsebében" annak, aki a zsebét amúgy lopás általi tulajdonátruházással tömte ki; a bérfeszültségeket mindent titkosítással megelőző üzleti etikai kódexekkel meg pláne -- Pavlov kutyája meg röhög a mancsába, ha sikerül.
Azok társaságában, akikkel együtt okádtunk le falakat, nehogy már titok legyen, hogy ki, hol és mennyit keres. Az öregedés nem győzhet minden dimenzióban.

Munkavállalók között szerintem nem azért tabu, mert a munkaszerződés a kapitalistát védendő tiltja a kommunikációt, hanem szerintem két oknál fogva. Egyfelől, akinek kicsi az önbizalma, fél, ha kiderül a fizetése, s az alacsonyabb a többiekénél, pironkodhat, mekkora lúzer valójában. Másfelől, ha az derül ki, büszke lehet a zsére, akkor olyan szaga lehet a dolognak, hogy ezzel kérkedik, vagy sanyarúbb sorsú barátait igyekszik alázni. Szóval egyfajta bizalmatlanság, mint ahogyan a farkunkat sem mutogatjuk a haveroknak, mert az magában hordozza azt a kockázatot, hogy a miénk a kisebb. :D


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Lehet, hogy át kell értelmeznem a haver, barát szavakat valami huszonegyedikszázadibbra.
Amilyen jelentésre emlékszem, abban még a cseszegetés is többet ért, mint mástól egy kitüntetés, a kisebbségi komplexus pedig értelmezhetetlen volt a vonatkoztatási rendszerben, pont ugyanúgy, mint a havert kilóra venni, vagy úgy tenni indíttatás..

- o -

Kíváncsi volnék arra a kulturális sokkra, ami ebben az usákhajtású bizniszben meglepheti a szemérmes hazánkfiát. Ott ui. egy kollegális pizsiparti alatt simán megtudja a meghívott az ingatlan és a jelentősebb berendezési tárgyak árjegyzékét. Dicsekvésnek hallatszik, pedig csak hozzátartozik a részletes bemutatkozáshoz, mint a kutya neve meg a gyerekek iskolája: "én egy kétszázhúszezer dolláros ház, az ahhoz tartozó jacuzzi és egy háromezer dolláros Fender Strat vagyok, ami mellett egyszer elment S.R.V"

Itt valószínűleg elég gyorsan eljutunk az {in,ex}trovertált lelki felépítésű emberek közti különbségekig. Én sohasem igényeltem, hogy sokat beszéljek magamról, ugyanakkor kíváncsi vagyok arra, más mennyit keres. Mindamellett van, aki tudja a fizetésem, de nincsenek sokan.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

OK, csak hangosan gondolkodtam.
Ha ér valami bármit a fentiekből, akkor az a következetesség, ahogy a nyitott borítékkal kifizetetteket pár év alatt rászoktatták arra, hogy szégyelljék magukat, ha megkérdezik, mennyit keres az egykori agronómus azóta, hogy hazavitt három traktort a téeszből, és mennyit az üzemvezető, miután három kft villámgyors csődbe vitele után övé lett a karbantartó csarnok összes szerszámgépe.

Érdekes volt ezt folyamatában látni.

mmm, ez igen

az ilyen sztorik érdekelnek :)

Ez nem mindig {in,ex}trovertáltságtól függ. Több ember fizetését tudom és enyémet is többen tudják, de például van olyan régi barátom, akivel mindenről lehet beszélni, kivétel a munkáról. Nem hogy a fizetését, még azt sem árulhatja el, hogy kinek vagy mit dolgozik. Szóval előfordulhat hogy valaki egyszerűen nem mondhatja el, mert mondjuk következménye lehetne. Informatika, rendőrség, katonaság spektrumán előfordul ilyen. Például beszélünk valamiről, majd kérdezek valamit még, aztán a válasz, hogy erről többet nem mondhat, mert minősített.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál is dolgoznak mérnökök, így érthető.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"rendőrség, katonaság"

közXYZ-i bértábla? Minden kurvára nyilvános?

A konkrét pozició nélkül nem jutsz előbbre és rémlik, hogy valaki itt utalt rá, hogy az egy minimumot ír elő.

Ez igy van, nem lenne informatikus aki bertabla szerint dolgozik.

Mondjuk úgy, hogy tessék szépen magadnak legyártani a statisztikát. Kérdezd meg a szakmádat közösségi fórumokon.
Példa: http://uxbudapest.com/nepszamlalas-2017/
Nyilván nagyobb számmal kell dolgoznod, de a példa szakmában még nincs annyi ember, mint IT területen.

------------------------
Everyone is a winner*

Glassdoor, Hays Salary Guide, ismerősöknél körbekérdezés, ...

En is ebben a cipoben voltam. De az elejen az egyik hr-es csaj a "netto 300 a minimum" ajanlatomra majdnem kirohogott es kozolte, hogy ok "brutto 600-ban gondolkodnak +/- 100e a jelentkezotol fuggoen", ugyhogy ezutan en is erre lottem be, nem pedig arra, hogy mennyire voltam elozoleg alulfizetve.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Nem gondolnám, hogy a bérátlag nyilvánvaló. Ugynis kis hazánk két részből áll: Budapest, és a többi. A két földrajzi terület bérátlaga fényévékre van egymástól. De még a "többi" is nagyon elszórt, nézd meg ugyanakkora cég, ugyanaz a feladat, és mennyt lehet kapni Győr, Szekszárd, vagy Miskolc környékén. De még ezen belül is van torzulás, mert Szekszárd és Pécs is messze van egymástól átlag alapján, pedig földrajzilag nincsenek messze.
Szóval a bérátlag összetettebb annál, hogy egyértelmű alapot adjon egy tárgyaláshoz.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

hát én pont fordítva látom. Mondjuk én mindig ajánlatra mentem dolgozni. Igaz nem ma kezdtem az ipart.
Ha valaki kupeckedni kezd velem, akkor az aranyszabályt alkalmazom. Kétszeresét kell mondani mindennek azt csá. Főjön az ő fejük ne az enyém.
De hogy mondjam nekem az a tapasztalatom, hogy ennyi pénz van, jössz-e vagy éppen megcsinálod-e ennyiért. Én azt szeretem ha egy tárgyaláson mindenki azonnal elkezd számokkal dobálózni, az úgyis mindennek az alfája és omegája. A többi csak idő és gugli kérdése.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Ez attól is függ, kinek milyen a hozzáállása, lelki alkata, valamint a tárgyalási pozíciója. A cégnek kell a munkaerő, a munkaerőnek viszont kell a pénz a megélhetéshez, így kölcsönösen van egymásrautaltság, meg bejön a képbe az is, hogy a cégben is lehet nyakasság, meg a munkavállalót is vezérelheti büszkeség. Csak ugye vacak dolog büszke munkanélküliként éhen gebedni, valamint nyakas munkáltatóként csődbe menni.

Ha nagyon kötöd az ebet a karóhoz, azt tekinthetik úgy, hogy rugalmatlan vagy, s ilyen emberrel nem óhajtanak együtt dolgozni. Legutóbb nem viselkedtem beképzelten, mert nagyon feküdt a munkakör, viszont nem tetszett, hogy kevesebb összeggel kínáltak meg, mint amit én kértem, s a kérésem szerény volt. Akkor azért udvariasan jeleztem, hogy szerény számot mondtam, de nem azért, hogy azt ne vegyék komolyan, így aztán megszülethetett a megállapodás. Az viszont nem esett jól, hogy a visszafogott bérigényből is próbáltak alkudni. Az ugyanakkor tetszett, hogy észhez lehetett téríteni őket. Sajnáltam volna, ha ezen elcsúszik, mert sok helyen egy rakás kompromisszummal kell együtt élni, itt viszont nagyon feküdt a kiírás, a feladat, igen pontosan illeszkedett a tudásomhoz, képességeimhez.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

kurvanagy +1

Szerintem igen. A munkaado mindig pontosan tudja hogy mennyi a keret és mennyit ér a feladat és utána már lehet gondolkodni. Én mentem már el igaz egyszer, kevesebbért mert a munka, a cég, a kollégák tetszettek.

Elég rutinos interjúzó vagyok, nem emlékszem olyan megkeresésre, hogy az első körben a fejvadász/hr-es nem kért volna bérigényt.
Ez még ugyan nem bértárgyalás, de ennek tükrében lényegesen aligha fognak többet ajánlani, ha oda kerül a sors.

Igen is meg nem is.

Tavaly kerestem munkat, es a kovetkezot tapasztaltam:

Azt mondtam, hogy kerek 75-ot. Azt mondtak, jojjek interjuzni. A harmadik kor vegen azt mondtak, hogy egyebkent a 75 az tul sok.

Azt mondtam, kerek 75-80-at, vagy 500-at. A fejvadasz azt mondta, hogy ez belefer, szerinte 85-90-re es 600-ra lehet szamitani.

Azt mondtam, kerek 500-at. A fejvadasz azt mondta, OK.
Azt mondtam, kerek 500-at. A fejvadasz azt mondta, hogy max. 400-at ad a ceg. Mondtam, akkor nem erdekel. Jo, akkor mi az, amit meg elfogadok. 450. Jo, akkor legyen 450. Aztan atkuldte a reszletes leirast, es kiderult, hogy ugyanaz a pozicio, amire a masik fejvadasz mar beadta az oneletrajzomat 500-zal.

Azt mondtam, kerek 75-80-at. A ceg azt mondta, rendben, felvennenk. Tudunk adni 63-at + 6 bonuszt. Jo lesz?

Azt mondtam, 70-75-ot kerek. Interju. Visszahiv a fejvadasz, hogy tetszettem a cegnek, jonnek-e hozzajuk, ha mondjuk 70-et ajanlanak? Mondtam, hogy alapvetoen igen, de 2 masik cegnel is voltam interjun, es ugyan nem kaptam meg valaszt toluk, de varnek par napot, hatha ok jobbat ajanlanak. Megkerdezte, mennyi lenne, ahol mar nem varnek. Mondtam, hogy 75-nel mar nem varnek. OK, elment, beszelt a ceggel. Visszajott, es mondta, hogy a ceg 80-at ad, csak irjam ala meg ma.

ilyenkor kell egy bo savot mondani, aztan majd ervelni, hogy miert ered meg a sav felso tartomanyat...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Az sok mindentől függ. Van olyan, hogy ki lehet nyomozni (Glassdoor, stb., biztos van magyar megfelelője is). Van olyan, hogy egyszerűen bízol benne, hogy korrekt a cég és korrekten fizetnek, akkor a fizetés papírozása már csak formaság, maximum kis alkudozással (előző fizetésedhez képest hasonlítás, más cégekhez hasonlítás ld. előző pont). Sok helyen, főleg nagy multiknál úgyis fix a bértábla, esetleg a szinteden lehet vitázni. Illetve az a legjobb, ahol már a hirdetésben is benne van az intervallum, vagy maguktól mondják személyesen.

Ha egy cég nem esik a fenti kategóriákba, akkor az már eleve gyanús. Akkor inkább kérdezz rá előre, jó eséllyel sokat nem veszítesz.

De minden esetben fontos, hogy legyél tisztában a piaccal, a saját értékeddel, meg a cégével is.

Én mindig mondok egy viszonylag tág sávot, abban a reményben, hogy ha az sok nekik, akkor el sem kezdjük a folyamatot, mert nincs kedvem feleslegesen futkorászni. Hogy ők mondjanak számot, ahhoz át kéne esni pár körön, ami adott esetben időpazarlás lenne. El lehet járni interjúzni akkor is, amikor nem akarsz váltani, és kb titszában leszel a piaci realitással, maximum találsz egy jobb helyet :D Előző fizetést viszont sosem árulnám el, semmi közük hozzá.

Én másfél év után költöztem vissza.
Amikor a hr kérdezett a bérigényről, elmondtam mennyi volt másfél éve itthon a bérem, meg hogy milyen ütemben milyen növelések voltak akkor beigérve, ha amúgy semmi nem változna.
Közben azért egy, s más változott, meg került a CV-mbe olyan, ami szépen mutat ott.
Mondott ő egy számot, hogy akkor kb. szerinte mennyi lehet a bérigényem. Nem vitatkoztam.

Majd mikor az ajánlattal hívtak vissza, eleve maguktól 20k br-al többet mondtak rá.
Maguktól!

Mellesleg tiszta lapokkal játszottam és tudtak róla, hogy van folyamatban párhuzamosan beszélgetés a volt munkahelyemmel is. Nosztalgia, jó környezet, jó kollégák.
Viszont ők meg erősebben mentek alá annak, mint ami nekem szimpatikus lett volna.

Érteleszerűen arra mondtam igent, ahol már maguktól ezt a fajta pozitív attitűdöt képviselték.
Mellesleg majd 10% volt a két ajánlat közt a külömbség.

Szóval, úgy tűnik azért kezdünk felnőni, még ha nem is minden fenékig tejfel!

Nálunk fizetést sose mondanak, tőled várják. Aztán sokszor húzzák az idődet, miközben keret sincsen rád. Amikor már fix ajánlatom volt, de még el kellett mennem X helyre, akkor azzal kezdtem hogy a fizetési igényem ennyi, ebben a munkakörben van-e keret rá? Háromból csak egy helyen volt, az amúgy sem magas igényre. Igaz, ez még a "munkaerőhiány" előtt volt.

Ügyfelek ~80%-a is: hűűű hát ez nagyon sok! A mérnöki díjszabás HARMADÁRA! Aztán nem hívnak 1-2 hónapot, majd mivel gondolom olcsóbban nem találtak senkit, újra jó vagyok. Legalábbis egy darabig, míg egy új vezető nem jön, aki megint letilt egy időre, majd újra nem találnak senkit és jön a telefon..
Ja és nálunk az alkudozás is megy, a fizetésből és az elvégzett munka után is! Ilyenkor mondom: rendben, engedek 20%-ot munkadíjból és nincsen garancia (még soha senki nem igényelte).

Nem értelmetlen taktika. Itthon az emberek többségének nincs annyi tartaléka, hogy pár hónapot kihúzzon munka nélkül.
Ha hetekig túráztatják a jelentkezőket, akkor esélyes, hogy belemennek valami kedvezőtlen bérigénybe, mivel kell a pénz.
Ellenben, aki megteheti, hogy akár fél évig is várjon a jó lehetőségre, az jobb (körülmények, fizetés) helyet is talál.

Ez nem csak a minimálbéreseknél fordulhat elő. Szerintem gyakori hiba, hogy amint van egy kis tartalék, már bele is ugranak sok éves hiteles lakásvásárlásba. Saját (banki) lakásban, de a törlesztő miatt máról holnapra élve. A jó tárgyalási pozícióhoz mindig kellene hagyni legalább fél éves likvid tartalékot.

Utolso ket helyen is elore megmondta a kicsaj, hogy vagy en mondok szamot, vagy nem megyunk tovabb.

Mondtam: Jo.

Ebben maradtunk.

Masik helyen, meg megszoroztam kettovel amit gondoltam.
Termeszetesen "nem feleltem meg szakmailag" aka. jmc nem akart sem fizetni, de meg alkudozni sem.
Kesobb fejvadasztak, ugyanarra a pozira mint kiderult, es ott megmondtak, hogy a harmada a legtobb amit adni akarnak.

Vannak meg jo tortenetek.

Igen, en hobbibol palyazok meg, es fogadok el megkereseseket, megnezni milyen helyek vannak a vilagban.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

szerintem nyomtasd ki ezt a topicot nekik, és csak azért se mondj számot...