Audio stream több gép között

Fórumok

Sziasztok!

Szeretném megoldani azt, hogy lakáson belül több eszköz között lehessen váltani zene lejátszást.Az lenne a cél, konyhai nyelven, hogy van egy szoba, egy konyha. Mind két szobában van egy pc, rájuk dugva 5.1-es hangszettel. És pl. ha át megyek konyhába, de szólt a kedvenc metál zeném a szobában, át tudják váltani, hogy a konyhában folytassa.

Mellék infó, hogy van egy szerverem itthon, ami routerként funkcionál, mind két gép kábelen lóg. Esetleg extra funkció, ha a lejátszó váltást telefonnal is el lehet végezni.

A feladatban nehezítes, hogy a konyhai gépen win7 van, de ha streammel lehet megoldani, gondolom nem okoz gondot. A szobai gépen kubuntu 17 van, a szerveren Centos7.

Hozzászólások

Szeretnek en is olyan kastelyba elni ahol a konyha es a szoba kozt akkora a tavolsag, hogy nem hallom a csutkara tekert hangszorokat :)

Bluetooth lesz a baratod.

Nem a lakás mérete okozza a gondot, hanem a szomszédok zenei ízlése :D
A konyhán és a szobán is van ajtó, a lakás két majdnem legtávolabbi pontján vannak egymástól,így pl. csukott ajtók esetén, az egész épület hallgatná, amit én.

Bluetooth nem játszik, ahhoz a megfelelő eszközöket is be kellene szerezni hozzá, és ezt kb. 0Ft-ból akarom megoldani.

----------------------------------------
o.-

Néha poénból az asztali gépemről játszok le zenét a nappaliban levő TV-re dugott erősítőn :) Sok értelme nincs, mert a TV-n (pontosabban az azon levő Kodi-n) is tudok bármit hallgatni, viszont ahogy működik, az talán egy lehetséges megoldás a kérdezőnek :)

Én a sokszor szidott pulseaudio-t használom. A Kodi kipublikálja magát DLNA sink-nek (csak egy menübeállítás), a másik szobában levő gépen pedig fut a pulseaudio-dlna plugin, azaz a Kodi megjelenik a PC-n is sink-ként. Innentől kezdve kb. 2 kattintás egérrel váltani a kimenetek között, ezt parancssorból is meg lehet tenni, azaz megoldható a telefonos vezérlés is.

A másik, hogyha a lejátszó engedi magát DLNA-n keresztül vezérelni, akkor ugyanez megtehető sztenderd DLNA szoftverekkel is.

Szerk: mpd nem tud ilyesmit?

PulseAudio szerverrel már "szórakoztam". Viszont a DLNA érdekesebb. Esetleg Windows Media Player-t lehet vele irányítani? Vagy milyen kliens van hozzá, amit lehet?

Linux alatt amarok, úgy rémlik tud DLNA-t, de mintha sose sikerült volna életre keltenem.

DLNA szervert néztem korábban párat, de nem voltam elégedett vele. Melyik az, amelyik jó lehet?
----------------------------------------
o.-

DLNA szervernek/playernek eddig a legjobban a Kodi tetszett, azt vezérelni is lehet. Az más kérdés, hogy nem zenelejátszásra van elsősorban kitalálva az egész, de szervernek még mindig nagyon jó.

A Windows Media Player-t lehet DLNA Control Point-tal vezérelni, Androidon elég ha körbenézel a magasabb pontszámmal ellátott DLNA alkalmazások között.

Habár még sosem használtam, de lehet, hogy ez is meg tudja oldani a problémád: https://en.wikipedia.org/wiki/Music_Player_Daemon

Spotify-ban ez default funkcio, bar ez rajtad talan nem segit. Talan igen.
Ahogy korabban emlitettek, bluetooth a legegyszerubb megoldas erre.

Haver csinált a napokban egy ilyesmit...
Sima sztereó erősítő
A/B hangfalpár-kimenetekre oldalanként 1 relé ( vagyis 4db), melyek 1-1 hangfalpárban végződnek, szoba + konyha
Arduino nano + ethernet shield / WiFi shield
Blynk.cc GUI
Chromecast Audio, de igazából bármi lehet jelforrásnak... Spotify-s PC is jó, azt amúgy is tudod távvezérelni.

Telefonról tudod vezérelni hogy A / B hangfalpár szóljon, egy külön relével le tudja kapcsolni az egész erősítőt + csinált automatikus funkciót is, 1 perc inaktivitás (= nincs hang) után lekapcsolja energiatakarékossági célból a cuccot.
Teljesen stabil, nagyon jól működik

Ha gondolod, összehozlak vele, biztos segít összerakni, vagy esetleg csinálhatunk neked egy dobozolt verziót is, ami OOB megy, megoldjuk hogy 2.1-es/5.1-es tejfölöspoharakkal is menjen :)

Egyébként ha csak simán két gép között akarod, akkor a Spotify tudja.

Nekem 4db Chromecast Audio van elszórva a lakásban, tudok egyenként vagy csoportokba rendezve zenét lejátszani (pl. van olyan csoportom hogy Egész lakás, Nappali+konyha stb.).

Tökéletesen szinkronban szól, Spotify és Tunein amivel főleg használjuk, illetve Podcast Addict.

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Logitech Media Server és SqueezeLite.
------------------------
{0} ok boto
boto ?

Ezzel meg lehet azt oldani, hogy a serveren vannak audio fajlok, amik egy gombnyomasra lejatszodnak kliens oldalon? (ugy hogy pl van 5 kliens) valami kozponti "hangosbemondo" rendszeren gondolkodunk, elore elmentett szovegekkel. Ez alkalmas erre?

A lenyeg, hogy kliens oldalon ne kelljen semmit nyomni.