Telekom 2000megabit bonding

Sziasztok!

Ma bekötötték a 2000megabites telekom netet és mivel nagyjából szeretném kihasználni azt a 2000 megabitet ezért szeretném ugye a wan oldalon összehúzni a két interfészt.

A telekomos sagemcom Modem/router nem tudja a két interfész összehúzását, pfsense van a modem mögött pppoe kliensként.

Milyen fajta módszerrel lenne érdemes összehúzni, hogy úgy nagyjából kijöjjön az a 2000megabit?

Köszönöm :)

Hozzászólások

Telekom oldala szerint:
"1) A 2000Mbit/s szolgáltatás maximálisan kínált feltöltési sebességének teljes kihasználása egy eszközzel is lehetséges a GE-es interfészen keresztül – amennyiben olyan eszközzel rendelkezik az Előfizető, amelybe 2 db Ethernet kábelt lehet csatlakoztatni és az eszköz képes a 2 db Ethernet porton érkező sebességet összeadva kezelni, valamint amennyiben a végfelhasználói eszköz a szükséges rendszerkövetelményeknek megfelel."

Nem, ez reagalas volt erre a kijelentesre: "A telekomos sagemcom Modem/router nem tudja a két interfész összehúzását" , hogy telekom szerint pedig tudja.
De igaz nem ismerem hogy is van megvalositva, az is lehet valojaban nem tudja amit leirt a telekom, bar furcsalnam hogy kulon leirnak pont egy ilyet mikozben meg nem tudja.
Amugy abbol a megfogalmazasbol en sima lacp-re gondolnek, 2 kulon pppoe kapcsolat osszefogas sokkal macerasabb es tobb problemaval jaro dolog lenne, meg legtobb kliens nem is tudna vele mit kezdeni.

Szerintem LACP esetén sem nagyon fog egy darab PPPoE session 1 gigabit fölé menni:

Ethernet trunk esetén:
- L2 hash esetén a MAC address alapján,
- L2+L3 hash esetén az IP cím alapján,
- L2+L3+L4 esetén (ha egyáltalán tud olyat az eszköz) akkor az IP cím + port szám alapján
fogja szétdobálni a kapcsolatokat az egyes fizikai interfészek között.

De egy adatfolyam mindig egy interfészen fog menni. Ahhoz, hogy 1 gigabit fölé menj, ahhoz egynél több adatfolyam kell.

A PPPoE simán ethernet fölött megy, tehát ha a PPPoE koncentrátor MAC címe, és a PPPoE kliensed MAC címe fix, akkor LACP fölött mindig ugyanazt az utat (egy darab fizikai interfészt) fogja választani.

"maximálisan kínált _feltöltési_ sebességének teljes kihasználása egy eszközzel is lehetséges a GE-es interfészen keresztül "

ez igaz is, mert 2000/500-as. Tehát felfelé 500 természetesen megy egy gigabites lanról :D

Egyébként, úgy hallottam, hogy már gigabites PPPoE -hez is bika erős hardver kell, ha kliens eszköznek kell ezt kezelnie. Vagy, ha nem erős, akkor olyan kell, ami tud PPPoE offload-ot.

Letöltési sebességnél azt írja, hogy ha több portjára is kötnek eszközt, akkor az együttesen tudja kihasználni. Szóval portonként gigabit, az uplink pedig 2 gigabit. Switcheknél is volt már ilyen.

De a kérdés, hogy mit szeretne rákötni a szerző. 10 gigabites hálózatot, hogy bárhonnan elérje a max sebességet? Egyetlen pécét, ami két kábellel szeretné elérni a 2 gigabites sebességet?

Linuxon vannak olyan bond módok, amihez nem kell switch támogatás (pl. balance-alb), a pfsense gondolom FreeBSD, azt nem tudom. Aztán hogy egy ilyen bondon hogy megy a PPPoE, az más kérdés.

Szerintem ez kizárólag router módban megoldható, de akkor nagy eséllyel menni fog. Magyarul maga az eszköz csatlakozik fel PPPoE-vel, a gép meg sima bondinggal csatlakozik a modemrouterhez. Valószínűleg az ügyfélszolgálat megkérdezésekor is ez lesz a válasz.

-------------------
https://onlinestream.hu/ - A legtöbb magyar rádió és TV egy helyen!

Vagy ennyi varázslás sem kell. Nem hinném, hogy bridge módba kéne tenni a 2 gigabithez. Két lan kábellel is össze kell kötni és beállítani a pécén, hogy azok egynek számítsanak. Természetesen közvetlenül a szolgáltató hgw-jébe kell kötni, mert az tud nagyobb uplinket.
http://www.pcgamer.com/how-to-set-up-nic-teaming-link-aggregation/

Ettől persze más eszközök is lehetnek fenn 1 gigabiten.

Erre van kitalálva a 2,5 Gbps, 5 Gbps és 10 Gbps ethernet szabvány. Kártyát erre is lehet kapni. https://www.google.hu/search?q=10gigabit+ethernet+kártya
Borsos az ára, de ahova nem elég az 1 Gbps, oda meg kell venni és ennyi. A szolgáltató pedig legyen kedves a hókuszpókok helyett egyetlen ilyen interfészen kiadni az általa vállalt szolgáltatást.

Vállalta valahol a szolgáltató, hogy 1 gépen (esetleg egyetlen stream-en) ki tudod hajtani a szolgáltatást? Szerintem nem.
Azt ígérte, hogy a szolgáltatás átadási pontján (router) elérheted akár a 2gbps-t is.

ps: ha azt mondaná a szolgálató, hogy felár ellenében biztosítana olyan ONT-t aminek a user oldalán 10G csatlakozás van (havi 5000Ft ellenében) kérnéd?

kernem, pont ezmiatt nem kerem jelenleg is mert nem biztositjak....

üdv zegige

Egyébként jól kimaxolták az ajánlatot. Tudtommal a GPON üvegszála összesen 2,5 Gbps-re alkalmas, amin passzív osztókkal a fél utca osztozik.
Mennyi a szerződés szerinti garantált? Szerintem az lesz a T-nél a fontosabb paraméter.

Naja, a DIGI pont ugyanolyan GPON eszközöket használ.

BTW, volt egy DIGI előfizetésünk az irodaházban, FTTH módban. A házban akart más is netet: átrakták "papíron" FTTH-ból FTTB-re, bedugtak mégegy UTP kábelt az ONT-n lévő switchbe és adtak egy másik PPPoE accountot.

Mindkét előfizetéshez 500/200-as csomag van. Papíron ugye függetlenek vagyunk egymástól, és elvileg van 2,5/1,25 optikai uplink. (Hogy hányan osztozunk még passzívan, azt nem tudom.)

Gyakorlatban az van, hogy ha a másik cégnél beraknak egy kajak letöltést, akkor nálunk elfogy a sáv, a garantált sávszél sincs meg, és viszont. (Igen, tudom, reklamálhatok, meg a másik cég is reklamálhat...)

Valójában persze gyakorlatilag soha sem zavarjuk egymást, az 500/200-as csomag is csak azért van, mert miért ne... a tényleges adatforgalmunk átlagban bőven 50 megabit alatt van.

Reklamálni nem fogunk, mert azt nem hiszem, hogy berántanának ezért egy másik üvegszálat, valószínűleg inkább azt mondják, hogy elállnak a szerződéstől, aztán menjünk, amerre akarunk. Alternatívának van 4/0.5-ös ADSL a környéken, háromszor ennyiért. :)

Valamivel 2.5Gbps alatt van, feltoltesben meg a fele maximum, de nem az uvegszal korlatoz, hanem a technologia rajta. Letoltesi iranyban pedig nem osztott sebessegrol van szo hanem dedikaltan kulonfele (32 vagy 64 altalaban) hullamhosszra van szetosztva, feltoltes ellenben mar idoosztasos elven van megoldva, ott kozoskodni kell.
Egyebkent ugyanazon a kabelen mar van XGPON (10GPON) is, ami 10G/2.5G-t tud, szoval az ilyenek ha akarjak kabelcsere nelkul kesobb meg van hogy boviteni.

Utánanéztem. A Wikipédia szerint: BPON, EPON, GEPON, and GPON have the same basic wavelength plan and use the 1490 nanometer (nm) wavelength for downstream traffic and 1310 nm wavelength for upstream traffic. 1550 nm is reserved for optional overlay services, typically RF (analog) video.

Mindenki ugyanazt a downstream forgalmat kapja meg, a nálad levő eszköz filterezi a nem neked szóló tartalmat.
http://www.gpon.com/_/rsrc/1441304003937/home/QOPyDTRGjNqmgIfWLokiRbIUO…