SSD upgrade

 ( jimmy399 | 2017. június 4., vasárnap - 12:16 )

Tegnapi nap folyamán vettem a HP2530p-s laptopomba egy SSD-t. Egy KINGSTON SUV400S37240G-t.
Mivel úgy gondoltam, hogy nem várok tovább, míg esetleg lejjebb megy az ára, mert arra nem sok esély lesz mostanság.

A belső Hitachi 250GB-os hdd-nek vettem egy külső házat. Tök kicsi a laptopvinyó, meg is lepődtem rajta. :)

Szóval gépbe be, Arch másolva, grub újratelepítve-konfigurálva, majd fstab szerkesztés, és mintha nem is történt volna csere... Ja DE, mégis:

HDD-vel:

Startup finished in 4.024s (kernel) + 11.235s (userspace) = 15.259s

SSD-vel:

Startup finished in 1.651s (kernel) + 2.197s (userspace) = 3.849s

Hopp, nem is gondoltam volna, hogy ennyivel gyorsabb lesz, és akkor ez csak SATA II-es laptop.

Viszont, valami hiba folytán, a numlock meg a caps lock ledek villogtak gépindításkor 5-ször, ami alaplapi hibára utal a hp oldalán leírtak szerint. Ez a hiba megszünt, remélem nem jön elő, mert kb 1 perces mire a boot hajlandó elindulni.

Win7-et újratelepítettem rá, de előtte külön elsődleges partícióra felmásoltam a telepítőjét, majd egy grub-mkconfig után betette a grub menübe, így SSD-ről indult a telepítő, kb röpke 10 perc alatt fennt is volt a friss win7... Durva gyors telepítés volt.

Igaz, hogy régi C2D L9600-as proci, de úgy pörög a rendszer mint Doroty a tornádóban :D

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hogy a fenébe csinálsz te HDD-vel 15 másodperces boot időt? Nekem SSD-ről boot-olva, de a /var, így a logok, rpm adatbázis HDD-n van, ezt mondja:

Startup finished in 2.299s (kernel) + 1.063s (initrd) + 12.800s (userspace) = 16.163s

Jó, ebben van egy sikertelen smb és nmb indítás, csak lusta voltam megnézni, mi a baja, valamint egy sikertelen vsftpd indítás, de írtam hozzá egy /usr/local/lib/systemd/system/vsftpd.service.d/config_vsftpd.conf file-t ezzel:

[Service]
RestartSec=10
Restart=on-failure

Így aztán másodszorra elindul. Szerintem a disztribútor kihagyott függőséget, s akkor indulna, amikor még nincs hálózat, aztán ettől elszomorodik.

Na de akkor is: neked 15 másodperc HDD-ről, nekem meg közel ugyanennyi SSD+HDD-ről? Nálam HDD-ről 1 perc körül volt.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem használok Arch alatt DE-t csak sima Openbox van fennt.

Ezek indulnak az X és az openbox után el:

tint2 &
xset s off -dpms &
xcompmgr -cCf -D 6 &
nitrogen --restore &
xscreensaver -nosplash &
xfce4-power-manager &
conky -c /home/jimmy/conky_1.conf &
volctl &
cmst -m &
imwheel & 

OpenBox-ot én egy saját készítésű live Linuxon használok, de nem tint2-t, hanem fbpanelt. A concy-nak van -d kapcsolója. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

fbpanel valamiért nem indul, de kiszedtem a mixer plugint, így indul. Annyira nem jön be :)

Van neki téényleg :D Maradok a & -nál :)

Jaj, már nem tudom javítani. Természetesen conky. :D Nekem meg a tint2 nem tetszett, de ez teljesen szubjektív, műszaki érvet nem tudok mondani hozzá.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Gyorsan megnéztem az európai árát és elszomorodtam.

marmint minek? ez egy <100 euros ssd...

Ja, a laptop amibe szántam volna nem ér ennyit.

Csak amíg bele nem teszed az SSD-t :-)

ez nem az SSD hibaja :)

egy rendes M.2-es SSD amugy is sokkal dragabb ennel.

Akkor tegyél bele kisebbet. :-) Én múlt ősszel egy múzeumszökevény Asus Eee 1000H-ba raktam a gyári 160 gigás HDD helyett egy 120-as Silicon Power SSD-t. Érezhetően gyorsabb lett és az akku is tovább bírja 30-60 perccel.

Ilyen gépem van itthon második gépnek, 64 bites Ubuntu Mate 17.04-gyel, nagyon gyors.
Kis HDD nincs benne, az optikai meghajtó helyén van bent egy 2,5-ös HDD valami bay-ban, amin plusz USB csatlakozó is van.
Két gondom van vele, de egyik se égető, így nem kerestem még megoldást.
Az egyik, hogy ha lecsukom a kijelzőt, kikapcsol az lcd, majd mikor felnyitom, nincs kép, Ctrl+Alt+F5-tel átváltok másik konzolra, majd vissza F7-re, akkor jó. A másik, hogy ha elaltatom, akkor nem kell fel, párat villognak a ledet, majd kikapcsol a gép szabálytalanul, és újraindul magától.
Bruttó 35e-ért vettem számlával, egy év garanciával még az év elején, nem bántam meg.

--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Én sem bántam meg, hogy megvettem, én 32 bruttóért vettem :D Olyan upgrade bay-t hol lehet venni, amin plusz usb csati is van? Jól jönne, mert nekem eleve a jobb oldali usb port hibás volt, amikor vettem, így egy expresscard 1 x usb 3.0 port van benne pluszban meg most javítattam meg nemrégen a baloldali usb csatit, mert az megadta magát.

Ilyen nekem is volt, hogy S3-ba tettem a gépet, és ugyan ez volt a hiba, amit írtál. Olvastam a HP oldalán, hogy elvileg van fennt hozzá BIOS frissítés, esetleg rápróbálhatnál majd.

Egy picike USB hub nem megoldás?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Elvileg ez van benne: https://www.google.hu/search?q=hp+492574-001&client=safari&hl=hu-hu&prmd=imvn&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwjW98rKpaTUAhUEK8AKHUGADLoQ_AUIBigA&biw=320&bih=460&dpr=2

BIOS volt frissebb, de nem segített, egyszer majd megnézem Windows alól is, Ubuntu 16.10 alatt is jelen volt a hiba.

--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Gondolatébresztőnek talán jó lehet.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE