Levelező GDF mérnökinfó

 ( xc0m | 2016. március 10., csütörtök - 19:32 )

Sziasztok!

Jár valaki mostanság mérnökinformatika szakra a GDF-re levelező tagozaton?
Milyen az oktatás minősége? Milyen programozási nyelveket oktatnak? A Tanulmányi Osztályon dolgozók ügyfélorientáltak?

Kérlek ne offoljátok szét a témát, hogy a diploma fölösleges meg stb. :)
Csak személyes tapasztalatok érdekelnének.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

nehéz finoman fogalmazni, de amit személyesen tapasztaltam az lehangoló. bővebben csak privátban, talán holnap [ha érdekel].

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nyomdafestéket nem tűr a véleményed?

Sorry, de nekem egyből ez ugrik be:
"I STUDY AT DENNIS GABOR COLLEGE"

.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem biztos, hogy a pozitív hatással lesz a GDF a kerrieredre.
Ez a politikailag legkorrektebb megfogalmazás, amit ki tudtam találni.

Fuszenecker Róbert

ezeket a szavakat kerestem :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

És miért nem? A képzés tartalma hasonló a nagy egyetemekéhez. Akár privátban is kíváncsi vagyok, én is.

jah okés, majd írok mindenkinek privátot jó?

a kommentre: hhhhhhh

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

És az elvárás? Szerintem te nem tudod mit jelent az, ha egy beadandó 80%-tól megfelelt, majd amikor háromból kettő csak 70%-os akkor nem mehetsz vizsgára. :) Ugyanis az ilyen helyeken nincs ilyen magas elvárás. kb ennyit a hasonló tananyagról :)

Elöljáróban: nem tudom, hogy manapság hogyan mennek a dolgok, én 92-től jártam a Kandó informatikára és 95-től a GDF-re.

Akkoriban úgy ment a dolog, hogy a GDF-en nagyon jó tanárok oktattak nagyon friss dolgokat, 95%-ban jó minőségű könyvekből. A számonkérés változó volt. Voltak baromi egyszerű és voltak nehezen befejezhető tárgyak.

A Kandón ezzel szemben hányás minőségű jegyzetet adtak néhány tárgyhoz, más tárgyakhoz semmit. A tanárok minősége nagyon változó volt. A tananyag a Kandón nekem személy szerint nem tetszett. Elsősorban azért hagytam ott azt a sulit, mert mást tanítottak, mint amire én számítottam, mint amit én akartam tanulni.

Csak egy példa: Kandón transzformátorba való borsodnádasdi acéllemez vasmag rését méreteztünk villamosságtan órán (mondom, informatikára jártam), meg elméleti Turing géphez írtunk programot papíron, addig a Gábor Dénesen objektum orientált programozás tantárgyból UML-t tanultunk. Az UML szabványt akkor pár hónapja alkották még csak meg. A tanár részt vett azon a konferencián, írt belőle egy könyvet, és a következő félévben ezt tanította.

Nem tudom, lehet, hogy manapság már a nagy hírű egyetemeken és főiskolákon is vannak jó könyvek, friss tananyag és motivált lelkes tanárok, de valahogy kétlem.

A GDF-en a képzés tartalmával nem volt gond, viszont nem kényszeríti ki az iskola, hogy megtanulj mindent. Ha te szorgalmas vagy, ha téged érdekel a téma, akkor viszont megadja a lehetőséget.

Végeredményül: éreztem-e hátrányát, hogy a GDF adott diplomát? Nem. Elképzelhető, hogy volt olyan munkahely, ahol a CV-met a kukába lökték, mert hát ugye a GDF tudjuk milyen, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudtam akármikor új munkahelyet találni, amikor akartam. Ahol meg már behívnak beszélgetni, ott már nem az számít, hogy milyen fejléce van a diplomának (megkockáztatom, sok helyen az se, hogy van-e egyáltalán diploma).

+1

Emlekeim szerint minden megyeszekhelyen van GDF. Tehat nem fog ugyanaz a tanar tanitani Nyiregyhazan, mint Szekszardon.
Ettol persze a tananyag lehet ugyanaz (es annak is kell lennie), de az nagyon nem mindegy, hogy ki tanitja.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Szerintem már csak Pesten van.

+1

Es a kepzes anyaga egyenes aranyban all az intezmeny minosegevel/piaci megitelesevel? Nem. GDF-es vegzettseg mosoly targya altalaban.

-
Big Data trendek 2016

A munkádhoz szükséges tudásod mekkora részét szerezted a felsőoktatási képzési helyen, ahol tanultál?

. /removed google index/

kevesebb mint 0.000234%-ot

-
Big Data trendek 2016

Kinel mosoly targya? Miert?

Biztos azoknal, akik nem ott vegeztek ;) IT mernokok koreben, akikkel szobajon egy laza sorozes kozben, hogy hol kezdtem a tanulmanyaimat. Majd gyorsan hozzateszem, hogy tapasztalatom szerint is hulladek az oktatas, elavult dolgokat kertek szamon, es az UV penzre (is) hajtottak. Ezert ugy dontottem, hogy otthagyom azegeszet a francba kicsit tobb mint fel ev utan.

-
Big Data trendek 2016

Jah, hogy ilyen mendemondak. Ertem.

Ahan. Legalabbis te nyugtasd magad ezzel.

-
Big Data trendek 2016

Mibol gondolod, hogy ideges lennek? :D

Személyes tapasztalatom nekem ugyan nincs, de egy OKJ-s informatikus papírnak is nagyobb a megbecsülése, mint egy GDF-es diplomának. És ez a mai napig igaz.
egy GDF diploma említése a mai napig egyenes út sok-sok HR-s "iktatójába" a -1. körben. Sajnos olyan szinten degradálta a saját hírnevét a GDF szakmai körökben, hogy abból sok-sok-sok-sok idő lesz, mire kijönnek.
Hogy a minőség most milyen azt nem tudom, de az biztos, hogy ha ember kell bárhol, ahol ismeretségem van, a GDF diplomával jelentkezők önéletrajzát kihajítják, majd utána kezdik el átnézni, hogy milyen a felhozatal.

Nálunk néhány ígéretes GDF-es önéletrajz utáni elbeszélgetést követően merült fel a Fizz-Buzz szerű beugró gondolata. Meglepően jól működött.

_______Peter
I am a stone. I do not move.

Jut eszembe, az OKJ-s papirt (2 ev), hogy irnatok be az angol CV-be? En meg ugy tanultam, hogy a degree a mi egyetemi diplomank es a diploma a mi (anno) foiskolank papirja, szoval semmikepp se degree, de diplomanak elmegy?

Mondjuk hivatalos ugybol is jo lenne, szoval lehet inkabb kiguglizom.

Szerk:

itt azt irjak, hogy igazam van (this page says otherwise), szoval akkor megnyugodtam, hogy vegulis diplomas ember vagyok.

Foiskola, egyetem - degree
Minden mas pl. OKJ - diploma
Kozepiskolai erettsegi papir is diploma az angol nyelvben.

Na, akkor maris megvan a masodik diplomam :) Megy ez, mint a karikacsapas...

Na ja :D
Erteke viszont....na jo, ebbe ne menjunk bele. Kulfoldon ugy atsiklanak az ilyen diplomak felett a szemek, hogy eszre sem veszik. Sot, a kozepiskolat meg sem kell emliteni a resumeben.

Külföldön úgyse tudják mi az a GDF, mint ahogy a Kecskeméti Főiskolát se ismerik szerintem :)
Ettől függetlenül az álláshirdetésekben gyakran ott van, hogy BSc vagy MSc Cumputer Science degree kell nekik.

Már van egy mesterdiplomám gazdasági területről, de úgy gondolom/remélem, hogy egy felsőfokú mérnöki területen szerzett papírral jobb lehetőségem is lennének, mint jelenleg.

Ez szinte kizárt.
Levelezőn érdemi mennyiségű és minőségű átadott tudásra ne számítsál, ez még nappalin és jónevű helyeken is csak nagyon korlátozott mértékben igaz. Ha tudást akarsz, azt ígyis-úgyis magadnak kell kikaparnod, és ez levelezőn sincs másképp.
Másrészt pont az informatikára igaz az, hogy a tudást nézik, nem a papírodat (ráadásul pont a GDF-nek annyira nem is cseng jól a neve). Ha már van egy értelmes diplomád (bármilyen szakterületről), akkor megkockáztatom, hogy kidobott idő és pénz egy GDF-es diploma.

Még ez is lehet, de nem a GDF-es papír lesz az, amivel nőni fognak az esélyeid. Ráadásul több diplomával manapság nagyon könnyen és gyorsan rád sütik a "túlképzett" bélyeget.
Én ezt is átgondolnám. Lentebb írta valaki a mindenféle cert-eket. Én ezen az úton járok, és jóformán nem is nézik milyen a diplomám, nyugtázzák, hogy műszaki, és a diploma rész ezzel pipa. Aztán elkezdik azt vizslatni, hogy milyen cert-jeim vannak/voltak. És annak szinte mindig nagyobb a súlya, abban, hogy érdeklem-e tovább az adott céget.

Szia!

Én is csináltam mostanában ISTQB foundation és ITIL foundation cert-eket, de nekem nincs műszaki végzettségem.
Nekem közgazdasági mesterképzésem van és ezzel szerintem nehezebb az ügy.

Ha mondjuk villamosmérnök vagy fizikus lennék, akkor nem foglalkoznék szerintem ezzel.

Vannak olyan certificate-ek, amikkel szerintem műszaki diploma nélkül is boldogulsz. Én ismerek olyan embert, aki pl. ITIL-lel jól elvan az IT-ban, oktat, nagy cégeknek csinál szolgáltatás katalógusokat, folyamatokat vizsgál/elemez/gyárt, stb.

Szia!

Igen, az ITIL-t én is azért csináltam, mert sok helyen kérik és használják.
Esetleg tudsz még ajánlani nekem olyan Cert-et, amit érdemes lehet megcsinálni?
Sajnos Oracle-s JAVA képzésre tuti nem tudok elmenni, mert az kb. 600e, de valami olcsóbbra el tudnék menni.

Szerintem ha ITILv3-2011-ból elkezdesz SS, SD, ST, SO, és CSI modulokból elkezded kigyúrni magad az bőven jó. Ezek a modulok egyenként is elég nagy területek, szerintem ha párból eljutsz Expert szintig, az már komoly teljesítmény, és használni is tudod. Esetleg talán egy CISA az, aminek hasznát veszed, bár ahhoz nem árt szerintem üzemeltetési tapasztalat, vagy legalább rálátás, mert különben nagyon "mókás" dolgok tudnak kerekedni 1-1 auditból. Más hasonló cert-et nem tudok, mert én a műszaki vonalon dolgozom, és nekem azok kellenek. Nekem az ITILv3-2011 volt az egyetlen, aminek értelmét, és némi hasznát is láttam.

Szia!

Azt még meg tudnád mondani, hogy műszaki vonalon milyen CERT-eket szereztél és hogy ezek kb. mennyibe kerülnek?

Ha értékes papírt akarsz, akkor tapasztalatom szerint a nagymúltú állami főiskolák távoktatása elismertebb a cégeknél.

- Óbudai egyetem - Budapest/Székesfehérvár
- Széchenyi egyetem - Győr
- ...

Viszont az hogy diplomát szerzel, az még nem a mindent jelenti. Sajátítsd el mellette minél alaposabban azt a szakterületet, amiben el akarsz helyezkedni utána. Lásd: http://hup.hu/node/130630 és http://hup.hu/node/145665 hozzászólásai

Normalis ceget kurvara nem erdekli hogy piripocson vagy a harwardon vegeztel e.

lasd fizeteses topic. Emberunk vergodott heteken keresztul hogy jajjmilesz o megtett mindent es ehenhal a vorosdiplomajaval.

Ha ertelmes vagy es erted a szakmadat lesz allasod. Ha csak vegigseggelted a barmelyik egyetemet/foiskolat akkor nem...

Éhhalálról nem volt szó azért! :)

Csak kilatastalannak es ertelmetlennek festetted le az eletet/tanulast. Nem baj majd belejosz ;)

vorosdiplomajaval

You made my day :D

A GDF fikázása mindig jó téma a csökkenértelműeknek, most is jól fogok szórakozni érzem. ;)

"Csak személyes tapasztalatok érdekelnének."

Ez ugye kb. ezt jelenti: "BME-n stb. végzett emberkék légyszi NE okádják tele a topicomat ilyenekkel, hogy "a GDF semmit nem ér, bezzeg a én sulim..." "

Vajon hány csúcsegyetemet végzett csúcsszakember lesz még gyenge szövegértésből? :)
(Hátradől, számolni kezd.)

+1

Én spec. személyesen ismerek valakit, aki az USA-ban volt informatikai igazgató egy cégnél GDF-es végzettséggel.

Sokan összekeverik azt, hogy valaki a GDF-re jár azzal, hogy el is végzi. Mivel az előzőhöz csak be kell fizetni a tandíjat, addig az utóbbihoz "kicsit" több kell.

Ezt annyiban megerősíteném, hogy én 1997-től jártam GDF-re (akkor a veszprémi kihelyezett tagozatra) és a kezdeti 120 főből jó, ha 30-an lediplomáztunk az évfolyamomból...
A tanárokról meg annyit, hogy jellemzően az egyetem tanárai tartották a mi óráinkat is. (Volt, hogy a vizsgákat is, konkrétan pl. a matek szigorlatunkat együtt nyomták az egyetemre járó nappalis diákokéval. Gondolom így 2in1 nekik is egyszerűbb volt. :) Aznap 20-ból 2 ment át. :D )

A jegyzeteik többsége akkor jó volt, sok más helyen is használták. Az, hogy mit teszel magadévá a tananyagól, meg rajtad múlik. Linkeskedni lehet minden egyetemen, főiskolán.

"Aznap 20-ból 2 ment át" kellett a zse'

-
Big Data trendek 2016

+1, hasonló arány, néhány évvel később

Azert ezt cege vallogatja, foleg itt az USA-ban.
Nagybb cegeknel sokkal inkabb jellemzo hogy kell az MSC egy komolyabb poziciohoz.

Ez a topic nekem kicsit időutazás. :) A GDF-et fikázni kb. 10 éve volt menő. Azóta kb. senkit nem érdekel, honnan van a diplomád, ill sokszor az sem hogy van-e, az számít, mit tudsz.

. /removed google index/

+1

A GDF után a ME-t is elvégeztem. Egyik sem fájt. A különbség annyi volt, míg az előbbi főiskolán 60-ból 6-an szereztünk diplomát, míg az utóbbi egyetemen 10-ből 10-en.

A köztudatban viszont él egy rangsor az egyetemekről, ahol a dobogó legfelső fokán a BME áll és aztán utána tornasorban a többi.

Azért ez így ebben a formában nem igaz. Van amiben az élen van és van amiben nincs. De tény, hogy ott van az élmezőnyben. Pl programozás kérdésében ELTE megelőzi, nem is kicsivel, viszont ebből nem következik, hogy a BME-ről kijövő arcok akik programoznának kutyaütők lennének, mert az igazság az, hogy élvonalbeliek.

Jó, jó persze, ezt már egyszer beláttuk másik topikban is, hogy így van. Az viszont továbbra is kérdéses előttem ,hogy akkor miért vannak olyanok, akik képesek önköltséges képzésen kijárni egy alapszakot vagy mesterszakot is végezni BSc után. Főleg azoknak miért éri meg, akik fizetnek? Hisz az egyetemen azért nem olyan tudást fog kapni, amit egy konkrét pozícióban rögtön kamatoztatni tud.(Ehhez elég ránézni a kezdő fizetésekre.)

Talán érdekli?

Peldaul azert mert nem fogsz elerni magasabb poziciot(pl executve director/managing director) Master degree nelkul meg bachelor degree-vel sem.
Legalabbis nekem ez a tapasztalatom itt az USA-ban, de otthon levo US hatteru cegekkel kapcsolatban is.

Sziasztok!
Esetleg van olyan közöttetek aki jelenleg is levelező tagozaton hallgatója az intézménynek?
Tudom, hogy régen rossz híre volt, de aki például most jár oda annak mi a tapasztalata erről a szakról?

Szia,
Ha már GDF, akkor válaszd a TÁV oktatást. Tárgyanként kb. 1 szombat (v. két péntek du.). Én nem járok be, mert 260 km Bp, csak a kötelező gyakszikra. Online tananyag fent a neten. Tanárok fele tart felkészülést a vizsgára (online), van elővizsga lehetőség, stb. A másik fele kicsit nyakatekert, 30 éves tudást próbálnak eladni. Hozzájuk türelem kell. Szerintem az évfolyamom fele miatta adta fel 2. év elejére.

Az évfolyamom jórésze 30+, munkához kell a papír, minél kevesebb időből megoldva (értsd, ne kelljen minden pé-szo előadásokra beülni). A követelmény ua. mint nappalin, nincsenek már vidéki pontok. Az oktatás ua. mint bmely állami fősulin, nem pedagógusok tartják az órákat, hanem kinevezett főiskolai/egyetmi tanárok. Van 2 diplomám másból, tudom miről beszélek. Beadandónk alig van.

A képzés jó, ha egy átfogó képet akarsz, mint én is:
- matekos rész : nem úszod meg az Analizis I_II-t itt se, de nem kell bizonyításokat magolnod, eddig feladatmegoldás volt mindenből.
- fizikás rész: elektronika, alapozó fizikás tárgyak mind megtanulhatók. Van 1-2 mérés, ami kicsit kínainak tűnik mindenkinek, de vhogy azt is kisakkoztuk a kollegákkal.
- gazdasági rész: ezek általában nem esnek olyan súllyal latba, a gazd. tanárok is könnyebb lapokat hoznak be a mérnököknek, erősebbet a gazdinfósnak, vagy infomenedzsernek. Ez is megtanulható.
- INFÓ: A lényeg ugye, na itt sajnos minden van. 2 évig alapozó tárgyak, nagyjából hasonló mindehol: info alapok, Java I-II, OpRsz, VB, adatbázis. 2 év után tudsz specializálódni programozásra vagy mérnök részre (ennek elfelejtettem a nevét). A tanszék honlapján gdf.hu fent van a hálóterv abban meg tudod nézni, milyen tárgyaid vannak. Az Assembly, Open OS-k és hasonló választhatóak. Nem fogsz tanulni kötelező Uniós ismereteket, sem szociológiát ha nem akarsz.

Tananyag:
ilias.gdf.hu-n fent vannak. Külsősként is bele tudsz nézegetni a leírásokba, a tananyagba nem. Van olyan tárgyunk, ami rettentően jól el van látva tananyaggal, és optimális is a mennyiség, de persze van aki csak összelökte, és se füle se farka. Nincs ezzel baj.

Számonkérés:
A hagyományos TTK tárgyakból egyértelműek általában (mat-fiz), az info gyakszinál könnyen el lehet csúszni, mert saját számonkérés van, időre. Nekem 3 tárgyam azért nem sikerült, mert munka mellett így sem volt időm tanulni + utazni. De sztem bepótolható.

Pozitív dolgok:
csináld meg a BSC-t itt, ha érdekel az infó. A tanárok elsőre mogorvának tűnnek, de ha érdeklődést meg tudást mutatsz, akkor mesélnek jó dolgokat (van aki a CERN-ben kutatott).
Ne akadj fenn azon, ha tele vagy 2-sel, az infó is természettudomány. Itt a 3-s nehezen jön, tudod vagy nem. Ha specialist leszel vmiben, akkor persze majd az 5-st célzod.
Ha nappalis vagy, akkor figyeld a diákműhelyeket, plussz tudás ingyen, heti 1-2 délutánért.
Tananyag elérhető neten! - előző dipómhoz volt olyan tárgyam, hogy egy írógéppel megcsinált lista volt a tanárnál, az irodára kiakasztva, 2 héttel vizsga előtt, 70 könyv, 5 nyelven, fele kivastagítva, hogy ajánlott.
A hálótervük nekem a legszimpibb volt a hasonló képzésekben.
Nem kell bejárni minden hétvégén.
Van programozás spec.

Negatív dolgok:
Ha nem tanulsz, megbuksz. Ez szinte minden tárgyra igaz itt is.
Vannak 3 osztatú vizsgák. Értsd 3x40 perc megírni, és a tananyag is x3 hozzá (pl. SzgArchitektúrák, Blender).
Igazából piacképes tudást nem kapsz, ha mindig a 2-re hajtasz

Ajánlom:
Ha szakirányú BSC diplomát akarsz, érdekel az infó, szeretnél egy átfogó képet, meló mellett csinálod, és van rá időd/pénzed (én fizusra járok, de ismételni is lehet kell + utazni :)

Nem ajánlom:
Ha programozó ninja akarsz lenni (ugyanennyi pénzért van rövidebb, ütősebb tanfolyam), vagy egy síró- és epegörccsel elvégezhető diplomával akarsz majd villogni, vagy phd-zni akarsz infóból.
Továbbá nem ajánlom, ha nincs kitartásod elvégezni amit elkezdtél, csak mert elsőre nem sikerül.

Dióhéjban ennyit, mindenkinek jó trollkodást, úgy érzem adtam hozzá táptalajt :)
Üdv,
Darkhan

Köszi az átfogó leírást.
Pont ilyesmire gondoltam.

ha már ennyit írtál, feliratkozom.

Szerintem ez is hasznos infó lehet
Én a GDF alapító intézményébe jártam a SZÁMALKBA egy 2 éves felsőfokú okj web-programozó képzésre. GDF-es tanárok tartották az órákat és a vizsgákat. Kb 10 emberből 1 végezte el a képzést, megköveteltek egy szintet. Nekem összességében pozitív a véleményem. Aki elvégezte a sulit és el akart helyezkedni az eltudott a szakmába, nyilván nem magas bérért, mivel ez csak egy 2 éves képzés volt.

En a SZAMALK-nal vegeztem rendszerszervezokent 2000-ben, aztan 2003-ban mentem a GDF-re levelezore, es asszem 2006-ban hagytam ott, mert igazabol nem tanultam ott semmi olyat, ami tudast ne szereztem volna meg addigra mashol.
Emlekszem aznap voltam bent utoljara, amikor a 4. JAVA szemesztert kezdtuk, (az elso - masodik az ilyen "programozas alapjai" voltak, a harmadik valami jsp, aztan jott a negyedik a "halado JAVA" ami gui programozas lett volna) szoval a tanero egy irasvetito foliain mutogatta a JBuilder feluleten az objektumokat, es mittomen mondta, hogy itt van egy "Button", annak pedig olyan property-jei vannak, hogy "name, ..."
Es akkor ugy gondoltam, hogy nem akarok tobbet fizetni nekik.
DE.
Ezzel egyutt azt gondolom, hogy ha erdekel az informatika tanulasa, es szeretnel szerezni melle egy papirt, akkor erdemes elmenni, mert vegulis adni fog egy ervenyes diplomat, es nem fogsz teljesseggel avitt dolgokat tanulni. Lesz egy eleg jo sorvezetod.
En csak azert banom egy kicsit, hogy nem fejeztem be, mert talalkoztam mar rengeteg nalam millioszor butabb diplomassal, es regebben ez egy kicsit tudott frusztralni. Most mar elmult. Tudom mennyit erek.

Szia!

GDF-en végeztem 2012-ben, szóval viszonylag friss az élmény, igaz nappalis voltam. Amit írtak mások részben igaz (sok a töltelék tárgy (de hol nem?), hajtanak az utóvizsga díj behajtására, rengeteg elmélet és nagyon kevés gyakorlat) viszont ne hidd azt, hogy ha önéletrajzban beírod hogy GDF akkor a cégek automatikusan kukázzák a CV-d. Én 2 hónap alatt bekerültem egy elég nagy céghez BP-en, előtte vidéken dolgoztam az utolsó 2 évben két cégnél mint rendszergazda. Ha szorgalmas vagy, akkor mind1 hova jársz, mert felkapod a tudást és max 2-3 próbálkozásra minden vizsgát le tudsz tenni. Van ahol direkt szopatnak (pl Kaczúr oktatási stílusa számomra kritikán aluli volt, de teszem hozzá nagyon jó könyvet írt és elég jól ért programozáshoz, viszont a stílusával sosem tudtam kibékülni), van ahol meg csak "úgy" átengednek...

Ha újrakezdeném se GDF-re, se BME-re de egyáltalán egyetemre se mennék, inkább Microsoft/Linux/DB stb certeket (vagy éppen amelyik terület érdekel) gyűjtenék. Nyilván akinek ezt nem tudják otthon finanszírozni vagy nincs épp keresete amiből félre tud egy ilyenre tenni, annak marad az egyetem/fősuli, mert elég durva árak vannak a különböző területeken (elég egy Oracle tanfolyamot megtekinteni). Viszont ha mondjuk 19-20 évesen egy két ilyen vizsgát le tudsz tenni, akkor nem kell kivárnod a 3-4-5 évet a fősuli végéig, s mivel ezek nagy része nemzetközi cert, akár külföldön is szerencsét próbálhatsz.

Az egyetem/főiskola ad egy fajta felkészítést, hogy az életben mennyit fogsz sz*pni és hogyan oldod majd meg ezeket a problémákat, illetve ad egy visszaigazolást a munkáltató felé, hogy képes voltál teljesíteni, végigzokogni a vizsgaidőszakot tehát kitartásod/felfogóképességed van :D

A legeslegjobb ha a főiskola elkezdtével keresel szakmán belüli céget, ahol tudsz gyakornokoskodni, esetleg ha jó vagy és kellesz a munkáltatónak mellék/főállásban dolgozni. Az se baj ha 3-4 céget megjársz mire végzel a fősulival, így munkatapasztalatod is lesz, nem csak úgy kiesel a fősuliról hogy "na jöttem dolgozni", mert így nagyon nehéz lesz.

--

Warning! Use ANY version of Windows at your own risk!

sub

Szia!
Én októberben végeztem. Programozás attól függ melyik szakirányt választod. Java van az alaptantervben, a szoftverfejlesztő szakirányon még azt hiszem, .net és vb van, de ebben nem vagyok biztos.
Az oktatás minőség nem rossz, persze vannak rossz tanárok de az mindenhol. Tanultam az ELTE-n is, nem kell fosni attól, hogy nagyon színvonaltalan lenne a suli. Sok a BME-es és az Óbudai egyetemes előadó.
A TO nem jó, pöcsölnek, nem igazán kedvesek. Konkrét sztori, hogy írtam levelet, hogy mit kell tennem xy esetben. Válaszoltak, hogy kérelem kell. Bementem személyesen, hogy megtudjam van-e valami sablon, erre azt a választ kaptam, hogy olyat nem lehet amit szeretnék. Mondom fasza, de azt írták emailben, hogy lehet. TO-s nagy szemekkel kérdezi, hogy ki írta. Mondom xy. Erre a válasz: Hmm az én vagyok, nem tudom miért írtam ezt.:D
A piacképességéről pedig annyit, hogy mivel IT területen fogsz dolgozni senki nem fogja kérdezni egy interjún se, hogy hol tanultál, csak azt hogy akkor itt ez a teszt tessék megoldani.:)

Szia!

Köszi szépen az objektív, átfogó leírást!

Sok ismerősöm mondja hogy inkább a tudás a lényeg, a diploma nem annyira, de nekem meg pont az ellenkezője az amit tapasztalatok.

Például állásbörzén vagy interjú alatt legtöbbször az a kérdés, hogy van-e felsőfokú szakirányú végzettsége, ha nincs akkor általában itt meg is áll a történet. Én most úgy gondolom, hogy érdemes belevágnom a távoktatásos képzésbe. A többi iskolához képest nem drága és nem kell utazgatnom Győrbe meg Kecskemétre, ami nekem nagy pozitívum.

Persze szeretik ha van felsőfokú de nem számíts arra, hogy sok újat tanulsz a suliban ha már dolgozol a szakmában pár éve. De mindenképp érdemes megcsinálni.

Szia!

Én 2 évet Infrastruktúrán voltam, most 4 éve meg SAP tanácsadó vagyok, de nem vagyok benne biztos, hogy ez egy hosszú távú elköteleződés lesz.

Szeretnék ilyeneket tanulni, mint C, JAVA, HTML, JavaScript.
Hálózati dolgok nem érdekelnek annyira.

Ezekre szerinted jó lesz a GDF ?

Ez most off, de puszta kiváncsiságból megkérdezhetem mi a gond a SAP-pal? Milyen területen vagy?

Én logisztikai modulokkal foglalkozom.
Szerintem az a baj az SAP-s világgal, hogy a nagy implementációk kora már régen lezárult.
Ez egy stangnáló piac, amiben már megvannak a szereplők.
Nyomulnak durván az indiaiak, de ez persze más IT szektorban is észlelhető.
Munkát találni is nehezebb tanácsadóként, mint mondjuk C fejlesztőként. Utóbbit könnyebb eladni a munkaerőpiacon.

Ha programozást szeretnél tanulni akkor inkább a Proginfot válaszd. Mérnökinfon is van java de nem olyan szintű mint a másik említett szakon.

Engem inkább az alapok érdekelnének, amiről jól mutatna egy diploma.
Nem biztos, hogy baj, ha nem olyan magas a szint Javaból.
Fene tudja, hogy 5 év múlva éppen milyen nyelvvel lehet majd sok pénzt keresni.
Inkább olyan alapok érdekelnének, mint az algorimizálás, DB technológiák, compilerek, IT biztonság..

Ha van gazdasági diplomám, akkor szerinted a gazdasági tantárgyak blokkot beszámítanák nekem?

Szerintem inkább matematikába rakjál energiát.

Egyre több mindent tudunk kiszámolni (eléggé nagy a számítási kapacitás).
Programozni szinte mindegy miben programozol, kb most a java megy vállalati szinten.
Viszont pl kezd feltörni a Julia, Scientific Python is. Hatalmas előnyük, hogy matematikailag jobban bizonyítható a működésük a java-val szemben. Ez elsőre eléggé furcsa előnynek tűnhet, de kezdenek kiöregedni a még fortran-ban kalapált ősrégi dolgok, amikre azért szükség lenne. Hogy egy példát mondjak, ott van a meteorológia. Nem elég ha megírod a programot, hanem bizonyítanod is kell, hogy 100%-ban megegyezik a futási eredmény a régivel. Tehát ha az egyik kihozza, hogy 42, a tiédnek is tuti biztosan 42-nek kell lennie nem lehet 41.9999999999999.

Valamint bizonyos fejlesztési területeken lehetsz jó ami nagyon nem triviális, ahol nagyon kell az ötlet. Ott nem elég tudni, hogy hol keresd a másodfokú egyenlet megoldóképletét. Az egész mateknak absztraktan kell benne lennie a fejedben (vagy legalábbis egy területnek amit használsz). Abból kell építkezni. Az a kérdés, hogy miben programozod le egy 20. rangú kérdés.

Valahogy úgy működik, a dolog mint a piramis. Az alapoktól indulsz, ami nagy meló, majd egyre könnyebb lesz. Van egy pont (a piramis csúcsa), ahol megfordul a dolog, onnan minden már csak 5 perc megérteni.

Ezt legbiztosabban ELTE matematikus szakán kapod meg.

Azért ezt javaslom, mert az indiaiak tényleg itt vannak a nyakunkon. Nagyon szorgalmasak, jó fejük van, mindent megtanulnak, nagyon kevés idő kell nekik hozzá. Egyedül per pillanat az absztrakt dolgokban lehet velük versenyezni.

Hát, szerintem meg:
- aki programozást szeretne tanulni, az inkább ne proginfót válasszon, hacsak nem a programozás elmélete izgatja (értsd: eltelik egy fél év, és számítógépnek meg programoknak a közelébe sem mész, de már matematikai úton fogod tudni bizonyítani, hogy a még meg sem írt programod mit is csinál),
- levelezőn (se a GDF-en, se máshol) nem igazán fognak tanítani semmit se, a levelező arról szól, hogy "tessék, itt a könyv/jegyzet, tanuld meg magad otthon, aztán jöhetsz vizsgázni, és adunk a végén egy papírt",
- nappalin se biztos, hogy a GDF az ideális választás, ha olyan helyet keresel, ahol tényleg megtanítanak.

értsd: eltelik egy fél év, és számítógépnek meg programoknak a közelébe sem mész, de már matematikai úton fogod tudni bizonyítani, hogy a még meg sem írt programod mit is csinál

Azért ez így nem igaz, pl. az ELTE-IK proginf első félévben valóban van két matek tárgy, de mellete két infos. Az utóbbiak egyike Win/Linux alapismeretek + bash/powershell alapok, a másik programozási alapok, konkrétan c++ nyelven. Mindkettőnél a gépes órák adják ki az óraszám felét. A számonkérésnél is (egyebek mellett) scripteket/programokat kell írni. Szóval az erős túlzás, hogy gép közelében sincs az ember.

Az egy másik kérdés, hogy a matek egy csomó embernek megfekszi a gyomrát. Az is jó kérdés, nekik tényleg egy proginf képzésre van-e szükségük.