Windows 10 beépített spyware-ek

Van-e itt olyan időmilliomos hálózati guru, aki azzal töltötte a drága idejét, hogy megvizsgálja, hogy valójában mennyire is kell hinni azoknak a pletykáknak, hogy a Windows 10 rengeteg beépített spyware-el érkezik.

Van itt ez a szoftver, ennek a listája is elég tetemes: http://www.majorgeeks.com/files/details/donotspy10.html

Plusz "bizonyos" helyeken elég hosszú leírásokat lehet, hogy miket kell megcsinálni.

Eddig csak a Windows search-öt a Prefetch-et és a swap-et tiltottam le Windows installkor, de ha ekkora macera, akkor ezt meg se próbálom.
Azt meg végképp nem szeretném, ha a f***om méretét a másfeledik másodercben tudnák redmondban.

Kérem, hogy a Microsoft-nál dolgozó emberek ne kommenteljenk, csak valójában megalapozott véleményekre vagyok kiváncsi, nem az agymosott marketing BS-re.

Hozzászólások

Az alja azért bestof:

This program is advertising supported and may offer to install third party programs that are not required for the program to run. These may include a toolbar, changing your homepage, default search engine or other third party programs. Please watch the installation carefully to opt out. For more information:

Amúgy a lista alapján az adatvédelmi bigyón hasonló dolgokat lehet kikapcsolni. :)

Off: A CPU-Z-től csak nálam szomorodik el a WIN10?

Hehe, jópofa program, ha a win-ét lekapcsolja, de tesz fel helyette sajátot :)
Egyébként azt adatvédelmi beállítással - mások által leírtak alapján - az a baj, hogy nem fedi le teljesen az egészet. Például van ami nem kapcsolható le teljesen onnan. Más része pedig a 3rd party programok számára való hozzáférésről szól. Ezért mondják, hogy van amit csak kézzel (vagy ilyen segédprogrammal) lehet megtenni.

Szvsz érdemes lenne a listán lévő dolgoknak annyiból utána menni, hogy milyen konzol paranccsal lehet őket kiváltani, mert ránézésre mindegyik megoldhatónak tűnik egy admin jogú konzolból a megfelelő beépített parancsok segítségével :)

"Szvsz érdemes lenne a listán lévő dolgoknak annyiból utána menni, hogy milyen konzol paranccsal lehet őket kiváltani, mert ránézésre mindegyik megoldhatónak tűnik egy admin jogú konzolból a megfelelő beépített parancsok segítségével :)"

A feladatot kitűzted, már csak megoldásokat kell összegyűjteni.

Challange Accepted!

Elkezdtem összegyűjtögetni őket egy batch fájlba.

Amint időm engedi még egy Windows 10-et is telepítek, hogy azért leteszteljem, hogy egyáltalán működnek-e. :D

Amint kész megosztom és várom majd az esetleges javaslatokat, hogy mi kerüljön még bele :D

Köszönöm ezt a progit, hasznosnak tűnik...

Megdőlni látszik kalozradio néhány éves állítása, miszerint Windowson nem lehet hekerkedni. Redmond megmutatja, hogy márpedig lehet. :)
Tudom, hogy nem pont erre gondolt. :)

Ezeknek a 95%-a ilyen. Kedvencem, amikor szól az ember hogy nézzem már meg a gépét me' lassu. Aztán tényleg, pedig szinte semmi nincs telepítve, csak öt effelé "optimizer", meg az összes szirszar, amit azok raktak fel. Ettől függetlenül -ahogy az összes eddigi windowsnál- előbb utóbb itt is kialakul majd a lista, hogy mit és hol érdemes kikapcsolni.

Maga a lista, ami a link alatt olvasható, alapjában véve legitim, szóval valóban ezeket a funkciókat kell kikapcsolnia valakinek, ha privátabb élményt szeretne a Windowsától. (Olvass csak utánuk, vagy még egyszerűbb, keresd meg ezeket a listán szereplő dolgokat a Csoportházirend-szerkesztőben, szinte mindegyik mellett szerepelni fog a leírásban, hogy a funkció által gyűjtött adatok elküldésre kerülnek a Microsoftnak, és ha már megtaláltad őket akkor ugyanott ki is kapcsolhatod :D).
Ami illegitim, hogy még mielőtt a fenti gyönyörűség kikapcsolná ezeket (ha lehet neki hinni), felteszi a saját toolbarjait, és backdoorjait.
Mellesleg ma újra végigpörgettem ezt a topicot és rájöttem, hogy a kérdező csak választ nem kapott a kérdésére...
Vagyis, hogy aki akarja és kikapcsolja az tényleg bízhat-e annyira a MS-ben, hogy valóban kikapcsolja ezeket a funkciókat... Bár szerintem aki ezt tudhatja az nem beszélhet róla, aki meg nem az meg mindegy mit mond...

Ő mondta, hogy az a kérdés, hogy mennyire legitim a lista, és erre egy releváns válasz, hogy az alapján, hogy toolbarokat és egyéb szarokat tesz fel a program, minimum kétséges. Lehet, hogy rossz válasz, mert a lista maga jó, de ettől még a válasz releváns volt.

"vagyis, hogy aki akarja és kikapcsolja az tényleg bízhat-e annyira a MS-ben," - én ezt a kérdést nem láttam a nyitóban.

Vagyis, hogy aki akarja és kikapcsolja az tényleg bízhat-e annyira a MS-ben, hogy valóban kikapcsolja ezeket a funkciókat...
Tudod a bizalom olyan mint hit, vagy van, vagy nincs. Igazából tök értelmetlen ez a topik, mert aki nem hiszi, hogy az MS nem él vissza az adataival, azt semmilyen bizonyíték nem fogja meggyőzni. Mert a hit nem racionális. Ennyi.
Hogy miről beszélek:
1. A bankszámlaadatokat biztosan nem fog lopni az MS, mivel akkor nemcsak az egyszerű felhasználókkal kerülne szembe, hanem az összes állammal és az összes bankkal. Ebben pedig még az MS is belebukna.
2. Az adataimmal, felhasználó szokásaimmal meg sokra nem megy, mert ezért tőlem pénzt nem lát. Se az MS se az akinek esetleg eladná. Innentől ez pedig -> Költség - haszon elve. Ha nincs bevétel nem érdemes rá költeni. Tehát nem rágom tövig a körmöm nagy izgalmamban. Ha az állam férne hozzá az adataimhoz, attól jobban félnék, mert abból könnyen lehet diktatúra, de az MS ugyan mit tehetne velem.

Olyan ez mint ez az eset:
http://vs.hu/sport/osszes/elaltattak-es-kiraboltak-a-forma-1-es-vilagba…
Ez elvileg bárkivel megtörténhet. Én mégsem izgulok emiatt, mert hozzám ha betörnének, többe kerülne egy ilyen rablás, mint amennyi értéket el tudnának vinni.
Azaz persze jogos félteni az adatainkat, meg a magánszféránkat, és persze ha az MS akarná, persze valószínűleg el tudná lopni az adatainkat, csak szimplán nem éri meg.

Nem csak gazdasági racionalitás van. Arab tavasz, demokrácia export, Ukrán válság, Irak, Közel-kelet, oroszok kóstolgatása, EU, görög válság, PRISM-botrány, személyes szabadság szűkítése, egypólusú világrend kialakítására történő egyre agresszívabb törekvés.

Maradjunk annyiban, részemről nincs bizalom.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Azt meg végképp nem szeretném, ha a f***om méretét a másfeledik másodercben tudnák redmondban."

:-))

Elképzeltem annak az alkalmazásnak az ablakát ami bekéri az említett "technikai segédeszköz" paramétereit:


Ha Ön hímnemű felhasználó és ennek jelei az Ön testfelépítésében láthatóak is akkor kérem adja meg a lepedőlyukasztója főbb paramétereit:

Teljes név:                    ........
Családnév:                    ........
Utónév:                      ........
Becenév:                     ........
Kiterített hossz (leeresztve és hatástalanítva): ........ [cm]
Legnagyobb átmérő (leeresztve és hatástalanítva): ........ [cm]
Kiterített hossz (feltöltve és élesítve):     ........ [cm]
Legnagyobb átmérő (feltöltve és élesítve):    ........ [cm]
Legnagyobb hatótávolság:             ........ [km]
A lőszertárolók teljes befogadó képessége:    ........ [db]
A szőrszálak száma a burkolat teljes felületén:  ........ [db]

Paranoid on Cortanában vannak ráutaló jelek:


X-DeviceID:          Azonosító
X-BM-DeviceScale:       Skálázódás
X-Device-Manufacturer:    Apja
X-BM-DeviceDimensionsLogical: Logikai méret
X-BM-DeviceDimensions:    Tényleges méret
X-Device-isOptin:       be van e "jelentkezve"
Accept-language:       elfogadott nyelvek
X-Device-Touch:        fogják
X-Device-ClientSession:    épp kiben van

Eleg a kamera, light off hogy ne vedd eszre hogy vesz, es egy mesterseges intelligencia, ami felfedezi, hogy mikor tartasz epp fele egy faroknak latszo targyat. Szerencsere csak egy kamera van, ergo azzal tavolsagot nem tudnak merni, csak becsulni a naluk meglevo magassagadataidbol es abbol aranyositani, hogy hany centi lehet. ;) Ja nem is, inch-ben van, mert USA. Ha az orvosnak nincs a TAJ szamodhoz megfelelo adata parositva a magassagodrol, gondoskodnak rola a chemtraillel, hogy legyen okod bemenni orvoshoz idonkent, es akkor kotelezo elkerniuk a magassagodat is.

Nem tudom amugy boxeren keresztul merik-e, mert en bele szoktam tenni egy uborkat mielott kameras laptop ele ulok, hatha valami jo csajt felizgatok vele akinek epp ezt a feladata nezni a 'zeneszéjnél.

(Ja es most ezzel azt is megfejtettem hogy miert van ingyen a porno, ugye? ;) )

(akinek nem esne le: ez a komment viccnek lett szanva)

Azért az elmúlt 10 évben lett location a browserben, okosóra ami méri a pulzusodat vérnyomást egyebeket, vércukormérő automatikus inzulinpumpával stb. stb.
Szóval lehet vigyorogni meg elidétlenkedni a témát, de az IT világ mindegyik dinoszaurusza 2 pofára zabálja fel a health-* témájú kis cégeket és startupokat. Így néhány év alatt ebben a mindenki mindennel összeintegrálódott klódos elmegyógyintézetben az összes gyártónál ilyen v. olyan módon ott lesz a teljes orvosi kartonod. Előbb utóbb a farokméreteddel együtt. Tetszik v. sem ilyen irányba tartunk.
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvCb

Wireshark vagy valami hasonlo esetleg? Virtualis gep hosztjabol nezegetni a csomagokat? Es akkor el is hiszed, mert ki rejtene el barmit is a wireshark kodjaban, amit a manyeyeballs ugyis eszrevenne (vagy nem, de az most mindegy, legalabb a toolbar kodjat eszrevenned :) )

Alap h. minden hazaszóló forgalom HTTPS-en megy az MSFT datacenterekbe, azt nyugodtan wiresharkolhatod, a büdös életbe meg nem fejted. Érdemesebb akkor már magát a processzt debuggolni, feltéve ha ért hozzá az ember.
A windows crash error reportokat küldte még 2 éve HTTP-n a win7, de abból lett nagy adatszivárgós botrány, azóta már win7-re is van peccs h. https-en menjen, a nyóc meg már asszem alapól is secure.
Azt meg h. amit lokálisan összekémkedett rólad, feldolgozza vmi algoritmus gépek számára értelmezhető, neked meg értelmezhetlen bináris blob-ba, azt akár wiresharkolhatnád is clear textben, akkor se mennél vele semmire.

Nem technikai oldalról kell megfogni ezt a töméntelen szemetet, hanem a bíróságon.
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Nem, ez pont nem "hivatalos" válasz. Még idézőjelek között sem.

Magánszemélyként viszont tényleg az a véleményem, hogy ez nem technikai, hanem bizalmi kérdés. Ha hrgy nem hiszi el, hogy ezek a feature-ök kikapcsolt állapotban tényleg ki vannak kapcsolva, akkor elég kevés lehetősége maradt azon kívül, hogy nem veszi meg a terméket.

Egy másik threadben leírtam már, hogy ha tudnátok (értelmes, szakmai) ötleteket írni arra, hogy titeket mi győzne meg arról, hogy az MS nem hazudik, én vállalom, hogy eljuttatom a megfelelő helyekre. Az ominózus threadben emlékeim szerint 0 darab ilyen ötlet érkezett.

Számomra is érthetetlen, mikor megpróbálnak róla meggyőzni ismerősök, kollégák, hogy nincs ezzel semmi baj, nem kell tőle tartani, nekik nincs mit takargatni, stb, stb... Félelmetes mennyire nem tart senki semmilyen adatgyűjtéstől...
Bizalomról pedig nagyon nehéz beszélni, mikor minden második szoftver valamilyen adatgyűjtést végez, kérés nélkül, kikapcsolhatatlan módon. Még biztonsági szoftverek is! (Persze most ne menjünk bele abba hogy a gyakorlatban security != privacy.)

Lehetni lehet, de minek, ha nem érkeznek meg a leveleid a telefonra?

Egyébként meg aki külön email cimekkel bohóckodik, meg nincs gmailje, facebookja és google keresőt sem használ, mert annyira retteg, az valószinű a w10-ben is ki tudja kapcsolni a számára aggályos dolgokat. De mindez nem érinti a userek 1 milliomod részét sem. Itt most átlag userekről beszélünk, akinek a privát szféráját egy esetleges hibajelentés kernel dumpjába esetleg belekerülő személyes file-részlet néhány nagyságrenddel kevésbé veszélyezteti, mint egy androidos telefon vagy gmail használat.

És amely adatszivárgásba egyébként bármelyik oprendszeren ugyanigy beleszaladhat és szaladt is az elmúlt 10 évben, csak nem volt igy felfújva. Most éppen nem volt mibe belekötni, túl jól sikerült a w10, most erről megy a fud, hogy a gonosz ms ellopja minden adatodat.

Itt most átlag userekről beszélünk, akinek a privát szféráját egy esetleges hibajelentés kernel dumpjába esetleg belekerülő személyes file-részlet néhány nagyságrenddel kevésbé veszélyezteti, mint egy androidos telefon vagy gmail használat.

Szerintem pl. az "Információ küldése a Microsoftnak írási módomról a gépírási és kézírási funkciók fejlesztésének elősegítése érdekében." így megfogalmazva nem egy kósza hibajelentés dump szint (a legnagyobb baj vele, hogy nagyon tág).
Egyébként amikor egy frissítés (GWX) konfigurációs állományába előfordulhat olyan nevű paraméter, mint pl. HonorCEIP talán mindegy is a paraméterek állítgathatósága. (márha azt szabályozza amire én gondolok :))

"Szerintem pl. az "Információ küldése a Microsoftnak írási módomról a gépírási és kézírási funkciók fejlesztésének elősegítése érdekében.""

Mert ugye ugyanez nincs pl. minden androidban? És persze ebben semmi adatszivárgás nincs, nem keylogger, anonim, feldolgozott adatot küld.

"márha azt szabályozza amire én gondolok"

Nyilván nem, de te már egy teljes oprendszerre levonsz következtetéseket egy előző oprendszerre megjelent apró alkalmazás általad nem ismert paraméterének a nevéből. No comment...

Mert ugye ugyanez nincs pl. minden androidban? És persze ebben semmi adatszivárgás nincs, nem keylogger, anonim, feldolgozott adatot küld.

Csak én nem látom az "anoním/feldolgozott" szavakat a ki/be kapcsolóhoz tartozó részben?(értsd a fenti definícióba akár a keylogger is beleférne)

teljes oprendszerre levonsz következtetéseket egy előző oprendszerre megjelent apró alkalmazás általad nem ismert paraméterének a nevéből. No comment...

Nem az oprendszerre vonok le következtetést, hanem az oprendszer gyártójának a hozzááállására. (de ha linkelsz egy technet oldalt arról, hogy pontosan mit is szabályoz a paraméter visszaszívom (IDA-val csak nem állhatok neki mert ugye az EULA :)))

> túl jól sikerült a w10

Ettōl nem félek. Újabban az asztalra kirámolt ikonok idōnként óriásira nōnek. Csak úgy. Ilyennel még KDE alatt sem találkoztam, pedig ott is van minden.

Meg azért vannak crashek is rendesen. Meg a processzor folyamatosan (alapjárat) 70 fokon. A 7 jól ment a gépen ("dzsunka" T420), Arch dettó (ez 40-50 fok alapjáraton).

Arra próbáltam célozni, hogy egy kicsit normálisabb rendszeren (T420 elvben azért business-class, ha jól tudom), egy friss telepítésnél olyan ordas dolgok jönnek elō, amit még a szaralinuxon se láttam. (Arról nem is beszélgetni, hogy amikor egy browser a kérésemre szeretné defaulttá tenni magát, felugrik egy ablak, hogy hol állítsam be.

Én meg arra próbáltam célozni, hogy amiket emlitesz pont nem oprendszer problémák, hanem driver problémák.
Nekem (és még pártizmillió embernek) nem melegedtik tőle jobban a gépem (sőt, az üzemidő is nőtt) igy nyilván nem az oprendszerrel van a gond.

A default browser felülbirálására felugró figyelmeztető ablak pedig sok éve a windows része.

Nem, dehogy driver. Nekem másik w10-em van, mint neked, ezért nekem nem lettek nagyobbak az ikonok (semmiképpen sem videókártya driver). Ugyanezen okból nekem nem melegszik a gép (semmiképpen sem chipset driver)
Ugyanezen okból nekem nem marad görgetős az ikon. (semmiképpen sem touchpad driver)

Igy megy ez, van aki jó windows 10-et kap, van akinek csak a rosszabb minőségű windows 10-et adják ezek a szemetek.

(a default browser állitásához pedig nekem nem kell a rendszerbállitásokhoz menjek, de mondom, én csókos windows 10-et használok)

+1 - Ez akár mottó is lehetne!

Igen, miért is nem ez az alapértelmezett gondolkodás a fejlesztéseknél? Mert kiderülne, a felhasználók nagyobb részének a szoftver tizede sem kellene? Akinek szüksége van egy modulra, megtalálja a módját a bekapcsolásra, ebben egészen biztos vagyok. (Pl. érdekes, a Wi-Fi-t mindenki megtalálja, hol kell bekapcsolni.)

Más: pl., az Office felhasználók közül a "One Note"-ot, nem tudom hányan használnak, de a gépen kapásból ott virit mindenkinél az ikon a tálcán. (ue: OneDrive, Skype, Share-point feltöltés, stb. Majd akinek ezekre szüksége van, érvényesíti a Windows-al együtt indulást. A többieknél csak feleslegesen erőforrás pocsékoló processzek.) Detto: a szinkronizáló alkalmazások. Ha én nem akarom, felesleges az alapértelmezett "on" állapot. Mint, ahogyan az átlag felhasználónál legtöbbször teljesen felesleges a MS account-tal való gépindítás is. (De azért a W 8.1 óta "alig" ütközünk bele a felszólításba...)

Egyértelmű felhívást szeretnék látni már a telepítésnél: "Akarja Ön, hogy a Windows betöltődésével együtt induljon az alkalmazás?" Ez lenne a korrekt megoldás, nem a telepítés után fél napig "kotorászni" a rendszer-menűk között a kikapcsolását.

-1

Azt azért látjátok, ugye, hogy a Windows azért kerül annyiba, amennyibe, mert a bevétel egy része az ilyen, személyre szabodd dolgokból jön. Ha default ott lenne, akkor sokkal kevesebb bevétel lenne ilyenből, drágább lenne a Win, kevesebben használnák, stb. Az MS meg nem egy karitatív szervezet, hogy neked ingyen oprendszert adjon.

A te egyértelmű felhívásoddal meg, a többség fél napig nyomogathatná az "Igen", "Igen" gombot. Igaz, akkor rád lenne szabva, nem a többségre - mennyire önzetlen vagy.

Harmadrészt, pedig biztos vagyok benne, hogy a felhasználók hatalmas része nem tudná bekapcsolni az egyes modulokat.

--
blogom

"..a bevétel egy része az ilyen, személyre szabott dolgokból jön"

Ezt megmagyaráznád? Tudtommal az MS a szoftver eladásokból él. Az én személyes adataim adás-vételével ne akarjon plusz bevételt teremteni. A tiedéből nyugodtan bármikor, de én akarok élni a jogommal hogy dönthessek erről. Ez vonatkozik minden szoftver gyártóra.

Illetve ugye nem azt akarod mondani, hogy az MS nem tudna belefejleszteni egy másfél métere piros gombot a welcome képernyőre első induláskor, hogy be legyen-e kapcsolva az adat megosztás? Nem kell 80 darab igen-t nyomni meg keresni. Tudtommal vezető szoftver gyártó cég, feltételezem meg tudná csinálni - ha akarná.

"Az én személyes adataim adás-vételével "

Azért ez is szép csúsztatás. A microsoft-nak az a plusz bevétel, hogy a bing az alapértelmezett kereső, a onedrive az online tárhely és az outlook.com az alap email. Személyes adatok adás-vétele maximum a te fejedben létezik.

Azért fogjuk már fel miről is hörögnek itt sokan valójában. Elszállt programok, netán a kernel dumpjának analizisre való feltöltéséről, amiben ESETLEG szerepelhetnek az adott programban megnyitott filejaidnak a foszlányai. És ezt épeszűnek tűnő emberek odáig kombinálják, hogy a microsoft adja-veszi az összes személyes adatát és filejait.

És, vonatkozott rá valami, hogy 3rd party, vagy akárcsak ms dolgozó kezébe kerülhet? Kétlem.

És persze ez is csak akkor, ha otthoni user vagy (domain esetén nem), ha microsoft accounttal lépsz be (amikor eleve sokminden felmegy) ha nem tiltod le stb-stb.

Továbbra is állitom, amig ezek alapértékek és megváltoztathatóak, addig rendben van. Az emberek 99%-ának jó lesz. Akinek nem, az meg átállitja. Főleg, hogy ennyire szét van szedve otthoni és vállalati felhasználás esetén is az alapérték.

Igen de ha annyira mindegy, hogy mire van állítva, lehetne alapból off is.. ..ha annyira lényegtelen.. ..nemhinném, hogy akkora kiakadás lenne az emberek általad is említett 99%ánál. Aki akarja bekapcsolhatja..
---
Referrall https://goo.gl/7S2vlp (koding) | https://goo.gl/muWzKz (digitalocean)

Tehát a 99%-nak kelljen átállitani a default beállitást az 1% kedvéért? Szerintem jól van igy ahogy van, mindaddig amig nemhogy kikapcsolhatóak, de már a telepitésnél beállithatóak.

És persze a 99% nagy része nem venné a fáradtságot, hogy bekapcsolja, mert ugye minek. És akkor vissza is kanyarodhatunk pl. az androidra ami alapból követ (fizikailag, gps-el) menti a titkos wifi jelszavaidat, minden webcimet rögzit amit beirsz, az összes contact-odat feltolja a google szerverére, vagy a google kereső ami visszajelenti a google-nek, hogy melyik linkre nyomsz rá stb-stb. És mindezt azért, hogy jobb legyenek a találatok, forgalmat jelezzen a google maps stb-stb. De aki akarja ki tudja kapcsolni.(már amelyiket engedi a google). Ezek miatt miért nem lázadsz, hogy legyenek alapból kikapcsolva? Mert a google a jócég a ms pedig a gonosz. Pedig ugyanarra használják őket, ráadásul a ms féle jelentések jóval kevésbé kritikusak privacy szempontból mint amit a google csinál.

Szóval ahhoz, hogy jobb szolgáltatásokat tudjanak nyújtani ezekre szükség van. Mégpedig alapból bekapcsolva, mert a userek nagy része nem bánja, hogy igy van. Akit bánt, az pedig kikapcsolja. De ha alapból ki van kapcsolva, akkor sosem fogja annyi ember bekapcsolni, hogy értelme legyen.

"ráadásul a ms féle jelentések jóval kevésbé kritikusak privacy szempontból mint amit a google csinál."

Úgy véled, hogy a billentyűleütések kevésbé szenzitívek, mint a találati listák elküldése?

"Szóval ahhoz, hogy jobb szolgáltatásokat tudjanak nyújtani ezekre szükség van"

Vannak bizonyos dolgok, amivel javíthatóak a szolgáltatások, de a többségük valóban feldolgozható lokálisan.
Tehát, általánosságban hamis érvnek gondolom, hogy szükség van a megosztásukra.

" De ha alapból ki van kapcsolva, akkor sosem fogja annyi ember bekapcsolni, hogy értelme legyen."

Azt gondolom, hogy, ha máshogyan nem megy, akkor törvényi erővel kell biztosítani, hogy a felhasználó a vele járó kockázatokat és hasznot mérlegelni tudja.
A Windows 10-ben levő Form finoman szólva nem erre van optimalizálva.

"Úgy véled, hogy a billentyűleütések kevésbé szenzitívek, mint a találati listák elküldése?"

Ha van valamilyen tényadatod arról, hogy a billentyűleütések feldolgozatlanul kikerülnek a gépről, akkor szólj légyszi.
Amig viszont az kerül ki, hogy hányszor használsz vesszőt, vagy az általad javitott szavak kerülnek a saját online profilodba, addig bizony össze sem hasonlitható a google által begyűjtött személyes adatokkal.

"Tehát, általánosságban hamis érvnek gondolom, hogy szükség van a megosztásukra."

Akkor ismét csak visszakanyarodunk oda, hogy először a jóval durvább google/android ellen tiltakozzatok és utána lehet a windows 10 alapbeállitásairól beszélni.

"akkor törvényi erővel kell biztosítani, hogy a felhasználó a vele járó kockázatokat és hasznot mérlegelni tudja."

lásd egyel fentebb és sok sikert hozzá.

"A Windows 10-ben levő Form finoman szólva nem erre van optimalizálva."

Ez legyen a legnagyobb baj, hogy számodra nem KÉNYELMES a form amin kikapcsolhatod az számodra nem szükséges funkciókat. (amely beállitásokat egyébként scriptelhetsz, policy-zhatsz is)

> "Az emberek 99%-ának jó lesz. Akinek nem, az meg átállitja"
Zöldségeket beszélsz: az emberek 99%a nem foglalkozik vele egyáltalán, ezt mondtad, hogy nekik jó úgy ahogy van. Ezek után nekik teljesen 8 hogy be van-e kapcsolva vagy nincs-> tehát lehetne kikapcsolva is: csak az m$ adatbázisépítését lehetetlenítené el, ahogy te is elismered:

"Szóval ahhoz, hogy jobb szolgáltatásokat tudjanak nyújtani ezekre szükség van"
> de nekem pl nem kell se a word-flow, se a szó-kiegészítő, teljesen jól elvagyok nélkülük. és a célzott reklámhirdetések nélkül is. számomra "jobb" a szolgáltatás ha *fapadosabb*, esetleg kevesebb funkciója van de azt tudja stabilan nyújtani.

>"És akkor vissza is kanyarodhatunk pl. az androidra"..
Ki a halál beszélt neked itt androidról? Engem aztán végképp nem érdekel, hogy mit csinálnak. És azért mert az egyik nagy cég szart kavar attól a másiknak is szabad/kell/elnézhető? Ne legyünk már birkák: ha az utcán járó emberek 99%a meztelen lenne, engem akkor is zavarna és hiába néznének hülyének nem mutogatnám az alfelem boldog boldogtalannak.
Ezek után:

>"Ezek miatt miért nem lázadsz, hogy legyenek alapból kikapcsolva? "
Mivel nem használok androidot így nem kezdek el sipákolni miatta. Ha használnám és zavarna, akkor tennék is róla megjegyzést. De amúgy ^^ nem tartom helyesnek se m$-től, se google-től, se yahoo-tol se faszbuktól se sehonnan..

>"De ha alapból ki van kapcsolva, akkor sosem fogja annyi ember bekapcsolni, hogy értelme legyen."
Igen ennyit kellene leírni. Erről kellene beszélgetni/vitatkozni. A többi mind bullshit/sallang. Ez az egyetlen dolog ami miatt default be van kapcsolva: az érdektelenségre játszás. És akkor persze el lehet rakni a kikapcsoláshoz szükséges dolgokat group policy-be, meg 20 menü mélységbe, akkor még jobb statisztikáid lesznek :D. (bár ez most úgy tűnik nagyrészt azért nem így történt)

---
Referrall https://goo.gl/7S2vlp (koding) | https://goo.gl/muWzKz (digitalocean)

Pöröghetsz ezen a fejeden bármeddig, amig kikapcsolható, addig a lőtéri kutyát sem érdekli a probléma, 1-2 alufólia-sapkában ronhangáló őrültet nem számitva, akiknek ugye nincs okostelefonjuk, nem használnak google-t keresésre, nem használnak navigációt stb-stb.

"De amúgy ^^ nem tartom helyesnek se m$-től, se google-től, se yahoo-tol se faszbuktól se sehonnan.."

De valahogy csak a windows 10 topicban érzed szükségét, hogy emiatt pörögjél, nyilván egyik gigavállalat egyetlen termékét sem használod, csak a windows 10-re vagy igy rápörögve, ami nélkül nem tudsz élni. Nagyon reális.

Két megoldást javaslok:
1. ne használj windows 10-et (és a többi nagy cég egyetlen termékét, szolgáltatását sem)
2. szervezz tüntetést ezen tarthatatlan állapot miatt

Kicsit kapcsold ki a gépet, végy egy nagy levegőt és olvasd el megint amit írtam. Tüntető alufólia sapkás arcokkal találkozhatsz, de főleg egy másik kontinensen..
Hogy a te stílusodban is írjak vmit:
Szerencsére te gyorsan a w10 topic védelmére "ügetsz": https://www.youtube.com/watch?v=zqtS9xyl0f4
Jó mulatást, vigyázz a kókuszaidra.. ..azok nélkül nincs több vágta..

---
Referrall https://goo.gl/7S2vlp (koding) | https://goo.gl/muWzKz (digitalocean)

a Windows azért kerül annyiba, amennyibe, mert a bevétel egy része az ilyen, személyre szabodd dolgokból jön.

WTF?!?!?!?!? Úgy érted, hogy az az iszonyatos mennyiségű dollármilliárd, amit a standard windows licenszekből az M$ összeszedett, nem volt elég a fejlesztésre??????? Na neee. Akkor az a sok-sok nyereség, az vajon honnan a francból lett, mégis? Talán a sok windows phone-ból? Vagy a windows tabletekből? Netán a skype vagy hotmail előfizetési díjakból?
Szóval ne hülyéskedjünk, kérem, mert még elhiszem a végén...

biztos vagyok benne, hogy a felhasználók hatalmas része nem tudná bekapcsolni az egyes modulokat

Így meg ezek a felhasználók kikapcsolni nem tudják. De jó. A gond amúgy az az alapértelmezett bekapcsolással, hogy lehet, nem is tudok arról, hogy valamit ki kellene kapcsolnom, aztán például egy blogbejegyzésből tudom meg, hogy mi a default, ki is kapcsolom, de addigra már az életem az MS felhőjében van, s mint azt a PRISM óta tudjuk, az NSA az efféle dolgokhoz bizony hozzáfér.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Lentebb egy kérdésem. Ismerős Win7-jére hogyan tudom nem telepíteni ezt a szart? Jut eszembe, próbáltam tájékozódni a GYIK-ból. Roppant cinikus az MS. Az előre gyártott kérdések mind arról szólnak, hogyan szerezhetem meg a spyvare vackukat, mit tehetek, ha már nagyon akarom, egyetlen kérdés van az ellenkezőjéről, de az is csak addig merészkedik, hogy ha feltelepítettem a Win10-et, megszabadulhatok-e tőle. És mi a válasz? Ó, hogyne, 1 hónapon belül! Mi a f.sz? Mi van? Ezen nagyon felhúztam magam. Mégis mire fel az időkorlát? És mi van, ha a kedves felhasználó nagyon nem szeretné ezt a vackot? Nem mellesleg a GYIK-ban egy rühes szó nincs arról, hogy mi a tennivaló, ha nem akarom.

Nekem ugyan nincs Windows-om, de vannak rokonaim, szeretteim, ismerőseim, és nem szeretném, hogy az USA által gőzerővel épített, mindenáron egypólusúvá tenni akart világ orwelli társadalmába betagozzák őket!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"ha feltelepítettem a Win10-et, megszabadulhatok-e tőle. És mi a válasz? Ó, hogyne, 1 hónapon belül!"

A kérdés magára a windows 10-re vonatkozik, 1 hónapig van lehetőség downgradere. Gyanítom, hogy ennek technikai okai vannak, pl. a licencelés miatt. Egyébként ezt a screent upgrade után is feldobja.

Sejtettem, hogy van magyarul is, ez igaz, az viszont zavaró, hogy magyar nyelvű fórumba angol nyelvű képernyőképet linkeltél, majd jöttek a kedves beszólások, hogy aki nem tud olvasni... s valóban fogalmam nem volt, miről van szó.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Pl. érdekes, a Wi-Fi-t mindenki megtalálja, hol kell bekapcsolni"

Mióta kell wifit bekapcsolni windows-on? A telepités egyik utolsó lépése, hogy felkinálja az érzékelt wifi-ket és bekéri a kódot. Semminek a bekapcsolását nem kell a felhasználónak megtalálnia wifihez. És természetesen alapból bekapcsolt wifivel indul, mivel ez a userek 99.9999%-ának a megfelelő választás. A maradék pedig kikapcsolja majd kézzel.

"az Office felhasználók közül a "One Note"-ot, nem tudom hányan használnak, de a gépen kapásból ott virit mindenkinél az ikon a tálcán. "

Szerintem elég sokan, messze a legjobb jegyzet alkalmazás. De 2, azaz kettő darab kattintás kivenni a pipát telepitéskor, ha valakit annyira zavar.

"elesleges a MS account-tal való gépindítás is. (De azért a W 8.1 óta "alig" ütközünk bele a felszólításba...)"

Milyen "alig"? 8.1-et használok megjelenése óta, local accounttal. Egyetlen felszóliást sem láttam.

"Egyértelmű felhívást szeretnék látni már a telepítésnél: "Akarja Ön, hogy a Windows betöltődésével együtt induljon az alkalmazás?""

Meg is hülyülne a user. Egy alap telepitésben van kb. 200 db service, és sokszáz scheduled task (főleg triggeres). Komolyan gondolod, hogy az egyszeri usertől reális volna megkérdezni, hogy melyik induljon? A fontosabb dolgokat pedig kimondottan megkérdezi, csak mindenki express settings-re nyom telepitéskor és nem megy végig a beállitásokon.

De ez teljesen rendben van igy, a userek 99%-ának megfelel.

"nem a telepítés után fél napig "kotorászni" a rendszer-menűk között a kikapcsolását."

Jóvicc. Aki ért hozzá (mert csak annak kellene ilyenekbe beletúrnia) az tud magának olyan telepitőt csinálni ami igy települ. Vagy scriptet (mert ugye minden scriptelhető) ami beállitja. Vagy policy-t, stb-stb, ezernyi lehetőséget ad a windows, hogy testre szabd ezeket, épeszű ember nem kotorászik fél napig ezügyben, maximum egyszer amig megismeri az új rendszert, hogy mik az új lehetőség benne.

Telepítő készítésével magunk bajlódása helyett jobb lett volna egy egyszerű kérdés egy 2 nagy gombbal. Azért te is sejted hogy nem véletlen a dolog elbástyázása a könnyű kikapcsolás ellen. Ez olyan mint a Chrome böngésző, ahol nem lehet megjegyeztetni 2 klikkel saját cert újjlenyomatot (hanem a tanúsítvány kezelőben kell bűvészkedni úgy ráadásul, hogy fél nap alatt nem tudtam megoldani - ez volt pár éve). Ezek megint nem véletlen dolgok.

Simán elfogadhatod, hogy egy személyiségi jogokat erőteljesen "tisztelő" Windows beállítása nem két perc, ráadásul jönnek az átlagfelhasználó számára kikapcsolhatatlan, frissítésként települő adware-ek. A GWX az első igazán botrányos. A jövőben hányféle hasonló jöhet még?

Egyébként nálam a Wi-Fi-t, (pl. WP-nél) mindig be kell kapcsolni. :-)

Alapból Off! :-) - /Nem vagyok hülye, egy órára véletlenül bekapcsolva hagyom és máris átrendezi az indító képernyőt, összevon névjegyeket, csak úgy, biztosan a szórakoztatásomra.../

Nem szervizekről beszéltem, de Applikációkról igen. Azt mindenki el tudja dönteni, ha egyáltalán megkérdezik, hogy folyamatosan akar e OneDrive futást, szinkront, stb. Mert ha nem, akkor már kikapcsolni sokkal nehezebb. Sőt azt is el tudja valaki dönteni, akarja-e a "Windows Remote" funkciókat. Erre sincsen sok embernek szüksége, ahogyan én észlelem a köreimben. (De alapból "felszerszámozva" és bekapcsolva "érkezik".)

Ráadásul ha így haladunk, divat lesz az önmagát "online élesztő" funkció is. (Kevés lesz az ütemezett feladatokból való eltávolítás.)

"A GWX az első igazán botrányos. "

Amely ugye szintén a microsoft álatal támogatottan letiltható akár még policy-ből is, lásd KB.
Az, hogy valaki nem ért hozzá és félinformációkkal a fejében barmol a gépén hülyeségeket és csodálkozik, hogy még mindig ott a gwx, az nem a rendszer hibája.

"Egyébként nálam a Wi-Fi-t, (pl. WP-nél)"

Most komolyan egy tökmás, ráadásul mobil rendszert keversz ide?

"Nem szervizekről beszéltem, de Applikációkról igen."

Pedig amiket emlitesz azok pont service-ek és triggert taskok és nem autostart-os applikációk. Tökmindegy, hülyeség volna ezeket telepitéskor kötelezően megkérdezni, de mint mondtam, ha nem express settings-et nyomsz, akkor nagyon sokmindenre rákérdez most is.

"Kevés lesz az ütemezett feladatokból való eltávolítás."

Nem érzem úgy, hogy olyan szinten ismernéd a rendszert, hogy jóslatokba bocsátkozzál a jövőbeni működésével kapcsolatban. Amig a funkciók letilthatók, ráadásul a microsoft által támogatottan, KB-kben dokumentáltan, addi ez a FUD kategóriája.

FUD? Na várj. Asztalos ismerős, számtechhez kevéssé ért, rohan dolga van, stb. Van egy Windows 7-ese. Eddig jó. Hogyan tudom elkerülni, hogy feltelepüljön ez a kémgép Windows 10, s csak a biztonsági frissítések érkezzenek a Windows 7-hez?

Ugye, érted, mi a gond? Megvett valaha egy Windows 7-et, s olybá tűnik, külön arra kell időt áldoznia és azon kell szorongania, nehogy ez a spyvare szar a gépére másszon!

Mi a megoldás? Ja, magyar nyelven kívül mást nem ért, nem beszél.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Lásd sok(!!!) kb. Az a probléma, hogy nem akarja valaki, hogy megkapja. "Hidden"-re teszi az ismert kb-t. De a GWX akkor is a gépre kerül. (Egyébként, folyamatosan használom a policy-t. Sokszor sajnos az is kevés.)

Nekem nem az az első gondom, hogy letiltsam (akár policyből), nekem az, hogy a gépemre kerül mint frissítés. Holott, legjobb esetben csak egy reklám disztribúciós malware.

Amikor ontják a frissítéseket, amikor semmitmondó megnevezésekkel élnek, ha megkéred a kb online leírását, néha akkor sem férsz hozzá (lap nem található) Szerinted meg van könnyítve, az, hogy tudd milyen frissítés, miért is kerül a gépedre? - Mulatságos!

Innen meg +1 geleinek. Na?

Őszintén szólva, senki nem kötelez rá, hogy használd, internetre kösd, s ezek mellett még minden adatodat meg is add neki. Ha elegen nem használjátok, az MS-nek fel fog tűnni, s legközelebb változtat.

Ez az egész nem más, mint hiszti. Ha tényleg zavarna, akkor nem használnád, és kész. Ellenben most találtatok valamit, amin hisztizhettek - s a többség nem kiröhög a hiszti miatt, hanem csatlakozik hozzád, s így mindenki kihisztizheti magát, anélkül, hogy kiröhögnék.

OFF: az fél HUP azért sír, hogy az MS alkalmazottak itt ne csak a cég dolgait szajkózzák, hanem vállaljanak véleményt is. Erre egyszer vállal egy, a cég álláspontjával nem teljesen azonos hangnemű véleményt gelei, s egyből megy rá a „Hivatalos” plecsni. Brafo, tapzs.

--
blogom

Sajnos az idézõjeleket már nem veszitek iróniajelzésnek. ("Hivatalos")

Hogyan tudod nem használni? Értsd: elõbb-utóbb rá leszel szorítva a Win10-re. Win7 support vége, stb.

Másik: ha default on állapotban küldözget dolgokat a mezei user tudta nélkül, az miért nem aggályos? Ugyanolyan, mint a Google privacy-problémák.

Imho azt a mentalitást erōsíti az emberekben, hogy bátran adjunk ki mindent magunkról, úgysem lesz vele bajunk. Szerintem meg de. Ha nem most, akkor késōbb. Ki felügyeli, hogy mit kezdenek az adatokkal? Ki látja át? Ki vállal érte felelōsséget? Hova kerülnek? Mi a biztosíték, hogy nem kerül (véletlenül) tovább illetéktelenek kezébe? Nem látom ezekre a kérdésekre a választ. Nincs is Facebookom (hacsak a hallgatóim nem csinálták nekem :-)).

A privacyt is el lehet venni az emberektōl. Kis, apró lépésekkel. Csak kényelmi funkciókra kell. Az elején. Aztán nem lesz megállás, egyre több mindent adunk ki. Nem mondom a szándékos rosszindulatot (nem tapasztaltam még ilyet), de nem látom jónak az irányt. Valahol meg kellene állni...

„Hogyan tudod nem használni?”

Én boldogan megvagyok MS termékek nélkül. És tipikusan, az IT területen nem hiszem el, hogy valaki ne tudna olyan állapotba kerülni, ahol ő is boldogan élhet MS termékek nélkül.
Najó, ez nem teljesen igaz. A magánlevelezésem ott van (de ezt kb. semmibe nem telik másra váltani, ha nagyon akarom). S néha munka miatt beesik egy-két MSO dokumentum, amit egyszerűbb virtuális Win alatt Officeban megnézni, mint .pdf-t kérni minden esetben - de nem hinném, hogy utóbbi akkora ellenállásba ütközne IT területen.

Legutóbb, amikor tényleg MS-re voltam kényszerítve, az az AUT-os .NET tárgy alatt volt. Bár akkor Wint használtam napi rendszerességgel is, de a hallgatói gépeken, minden személyes adat megadása nélkül (kivéve a tábláról lemásolt programkód), tökéletesen teljesíthető volt a tárgy.

Ha .NET, esetleg WinPhone feljesztő vagy, akkor megértem, hogy nem tudsz másra váltani. Bár, akkor szerintem a platformmal sem tudnál azonosulni, s arról is váltani kéne, de ez már csak személyes vélemény.

--
blogom

"Én boldogan megvagyok MS termékek nélkül. És tipikusan, az IT területen nem hiszem el, hogy valaki ne tudna olyan állapotba kerülni, ahol ő is boldogan élhet MS termékek nélkül."

Te nem vagy tisztában bizonyos dolgokkal és azok hatásaival. Nem rólunk van szó szakmabeliekről, hanem a nagy átlagról. Az ő adataik felkerülésével komoly ráhatás lehet mindenki életére. Nem kívánom túl dramatizálni, de azért itt vannak tények és vannak múlt béli példák is visszaélésekre. Semmi nem indokolja hogy jóhiszeműen kezeljük ezt a kérdés kört.

Szóval te meg akarod szabni, hogy emberek mit használhatnak, s mit nem, szabad akaratukból? Mit osztanak meg mással?
Vagy az egyes cégeknek akarod megszabni, hogy milyen területeken nem terjeszkedhetnek?

Félre ne érts, semmi problémám azzal, ha te nem értesz egyet a Cortanaval, vagy az ilyen mértékű adatgyűjtéssel. De ezzért ne akard elérni, hogy senki ne használhasson ilyet...

--
blogom

Egész egyszerűen, végre a szakma és a társadalom-tudományok bevonásával jogilag körültekintően és folyamatosan szabályozni kéne ezt a területet.

Különben, majd egyszer felébred a demokratikusan megválasztott képviselet és az állama arra, hogy körül van véve a jogrendszere fölé nőtt, hatalmas gazdasági potenciállal rendelkező világméretű cégekkel, akik majd zsarolnak és diktálnak. Hatalmat gyakorolnak, jogot alkotnak, sőt kvázi adót is szednek a világban mindenütt. - Sajnos én úgy látom, már el is kezdődött.

Egy példa, hogy világosbabb legyen:

Találsz valahol egy Android-alkalmazást, ami megold valami feladatot. Kényelmessé teszi az életem, használod fél évig. Frissítéskor kér tárhelyelérést. Jó, biztos valamit oda cachel, whatever. Ennyit ér a kényelmes. Fél év múlva fényképezni is akar: támogatást nyújt kép beszúrására, vagy világosságot mér, whatever. De már megszoktam, nem cserélem le.

Aztán pozíció, címjegyzék, stb.

Mindent meg lehet magyarázni, hogy miért kell. De mi a biztosíték rá? Te meg a megszokott kényelmed miatt szépen fokozatosan lemondtál a privát szférádról.

Ki hol és mikor mondja azt, hogy eddig és ne tovább?

Te. Te mondod egyszer azt, hogy eddig, és ne tovább.

De azért, mert másnak máshol van ez a határ, ne az adott céget hibáztasd már. S mint láthatod, egész sok embernek távolabbi ez a határ, mint neked. Innentől fogva, egy szűk kisebbség vagytok, s ne várjátok el, hogy minden mainstream alkalmazást nektek állítanak be előre.
--
blogom

Pedig jó volt a példa. Ez a lassú tűzön főzés működik, mert az emberi agy így működik. Felháborodás van nagy, látványos változások miatt, de ha apránként csorbítják a jogaidat, egyszer sem lépi át az ingerküszöböd, nem fogsz védekezni. Viszont szép lassan bármit megtehetnek veled.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

OFF: nem értem, hogy egy Microsoft alkalmazott ide miért azért jön, hogy a cég dolgait szajkózza. Persze ha ezért pénzt kap, akkor természetesen megértem, de akkor szerintem az üzemeltetőknek kéne kitiltani őket. Nem hiszem, hogy nincs olyan szakmia fórum, ahol (hogy Mr.Wolf-ot idézzem) egymás f*szát szophatják. Itt maximum trollkodnak. És hiába HUP a neve az oldalnak, azért az itt levők a számítástechnika elég sok aspektusát ismerik (pl. a Windows-t is), és elég gáz ezeknek az embereknek a marketing BS-t nyomni.

"És hiába HUP a neve az oldalnak, azért az itt levők a számítástechnika elég sok aspektusát ismerik (pl. a Windows-t is)"

Hát, szerintem éppen itt szoktak döbbenetesen nagy marhaságok elhangzani windows témában. Szóval azt mondom nagyon ráfér, hogy a sok hülyeség, félinformáció, fud kicsit helyre legyen rakva, akár a ms.hu részéről, akár csak windows-hoz valóban értő emberektől.
Sajnálatos, hogy neked ez trollkodásnak meg marketing bullshitnek tűnik.

Szerinted miért bízzak egy cégben, aki a GYIK-ban is csak arról ír, hogyan tehetem fel, hogyan lehet az enyém, s arról egy árva szót sem, hogyan kerülhetem el? Az egész egyoldalú, agresszív, erőszakos, el van döntve, ha akarja a felhasználó, ha nem, le lesz nyomva a torkán. Nem éppen bizalomerősítő, és itt most az MS honlapjáról van szó, nem holmi fórumos okoskodásról!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Indíts már el egy Windows 10 telepítést legalább egy VM-ben, hogy lásd egyáltalán a terméket, amiről beszélsz már egy ideje. Sok dolog kiderülne, még az is, hogy lehet a "spyware-t" elkerülni."

Csak magamat tudom ismételni. Ha VM-be telepíted, nem tud ártani neked. Viszont kicsit képbe kerülsz a témában, amiről vitatkozunk.

Hát az a helyzet, hogy az olyan hozzászólások, amikor egy konkrét technikai kérdésről MINDIG valami M$ csodás megoldása jut eszébe, az szerintem igenis marketing BS. És ebből itt van, számomra már irritálóan sok. A konstruktív, tényleges helyrerakás nem idegesít, tanulhatok belőle. De pl. amikor valakinek minden VOIP-os kérdésről a skype jut eszébe, azért az nagyon kemény.

Senki nem kötelez rá, de hülyeség, cinizmus amit írsz. Senki nem kötelezett senkit a deviza alapú forinthitelre, csak a szülői házban kefélni, gyereket nevelni, anyóssal pörlekedni nem igazán nevezhető életnek. Senki sem kényszerít rá a mobiltelefon használatára, csak ismerősök, rokonok, barát/barátnő, főnök elvárják az elérhetőséget, így eldöntheted, hogy nincs párod, vagy van, de telefont is használsz, s így tudják, mikor, milyen útvonalon jársz haza, kikkel tartod a kapcsolatot. Nem kötelező a bankszámla sem, de a munkáltató nem adja készpénzben a fizetésed, ha ragaszkodsz hozzá, majd alkalmaz olyant, akinek utalhat, tehát nem lesz munkád.

Elég ennyi a probléma megértéséhez? Kialakítanak számodra előnytelen feltételeket, de amikor a többség szokásává tették, kisebbségben maradsz, ha nem állsz be a sorba, amivel elszigetelődsz a társadalomban.

Amikor fiatal voltam, nem volt gond, hogy nem volt mobiltelefon, mert másnak sem volt. Az emberek megbízhatóbbak voltak, mert a találkozóra oda kellett érni, nem lehetett odaszólni a másiknak, hogy kések negyed órát. A bankszámla hiánya sem volt gond, mert készpénzt használtunk. Nagyobb volt a szabadság. Most azt is tudják, ha este randizol valakivel, hiszen látszik, hogy vettél egy üveg bort és egy csomag óvszert. Készpénzes vásárlás esetén ez nincs így, megmaradt a szabadságod.

Lehet mondani, hogy hiszti, de észre kellene venni, hogy a mi életünk alatt veszik el a szabadságunkat, amiért bizony mi vagyunk felelősek. Illetve azok, akik jönnek a bullshittel, hogy nem csináltam semmi rosszat, nincs takargatni valóm, rólam bármit tudhatnak.

Meddig nem csináltál semmi rosszat? Amíg olyanok a törvényeink, amelyekkel tudsz azonosulni. Ha a nyugdíjkassza kérdése úgy lesz megoldva, hogy 60 évesen légy öngyilkos, s erről törvény lesz, akkor minden 60 évesnél idősebb ember törvényszegő lesz, és bizony lesz takargatnivalója. Amit erkölcsről gondolunk, érzünk, az más, mint a törvények, amiben ez manifesztálódik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> Senki nem kötelezett senkit a deviza alapú forinthitelre, csak a szülői házban kefélni, gyereket nevelni, anyóssal pörlekedni nem igazán nevezhető életnek.

Ha mindig kapnék egy százast, amikor a világban valaki leírja ezt a demagóg dumát, már rég megvehettem volna az összes ingatlant Magyarországon.

A szülőkkel lakás és a devizahitel között megszámlálhatatlanul sok opció van. Nekem például sosem volt devizahitelem, mégis azonnal elköltöztem otthonról, amikor elkezdtem egyetemre járni. Nem, nem koleszbe.

Honnan tudja, hogy kockázatos? Addig nem nagyon változtak az árfolyamok, az EU tagjai voltunk már. Te felépítetted már a bunkert a telked alatt, halmoztál fel élelmiszert? Azért kérdezem, mert háború is bármikor lehet... Ha nem, akkor felelőtlen vagy.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem senki nem mondja, hogy ez előre látható volt.
Ellenben azzal mindenkinek tisztában kellett lennie, hogy kockázatok vannak.

Én pedig nem akarom a te döntéseid kockázatait vállalni. Mert jelen esetben ez nem más, mint egy hatalmas szerencsejáték - ahol mindannyian kockázatos pénzügyi dolgokba ugrunk bele, s reménykedünk, hogy az állam majd pont minket ment meg.
--
blogom

Kockázat? Az feltűnt, hogy a pénz az ember által kreált fogalom, így annak kockázata éppen annyi, amennyi a definíciójából következik? Láttál már madarat, kecskét, amint bedől a deviza alapú hitele? Nem lehet, hogy itt nincs egyébről szó, mintsem arról, hogy a képzettebb emberek eszközt teremtenek maguknak ahhoz, hogy a képzetlenebbeket saját céljaik elérése érdekében dolgoztassák? Jegyzem meg, dúl az osztályharc, csak míg 1989 előtt a vasfüggöny másik oldalán voltunk, addig erről volt szó, ma nem beszélünk erről, mert hát kínos volna.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

lock

egyébként, szerintem senki nem tiltja meg neked, hogy:
- (kész)pénz nélkül élj, cserekereskedelmed folytass a többi emberrel, vagy
- elvonulj a társadalomtól, s egyedül élj, egyedül teremtsd meg az szükségleteidet kielégítő dolgokat.

Pénzt azért használunk, mert sokkal kényelmesebb, mint eddig bármi más. Messze nem kötelező. S senki nem tiltja meg, hogy úgy élj, ahogy egy kecske.
--
blogom

Jó, ezek szerint te is belátod, hogy valamilyen elfogadható szintű, a társadalmunkban folytatott élethez kell a pénz. Tehát lényegében nem zárható ki az életünkből, csak úgy, ha valaki szereti az extrém sportokat. Ugyanakkor mégis elvárod, hogy képzett, képzetlen, mindenki értsen a pénzügyekhez, a joghoz, s ha mégsem hozott ebben a számára kusza összevisszaságában helyes döntést, akkor cinikusan károgsz, hogy az ő felelőssége, döntése volt.

Ezzel szemben én úgy gondolom, bonyolulttá tettük az életet. Normális, élhető társadalmi szabályoknak azt tartom, amelyben az emberek jelentős többsége szakemberek igénybevétele nélkül eligazodik, komolyabb szellemi és időbeli ráfordítást a különféle ügyletek nem igényelnek.

Ebből a szempontból egy két oldalas munkaszerződést, vagy 2 dl tejföl megvásárlását a sarki közértben normálisnak gondolom, de egy devizahiteles szerződést, vagy akár csak egy telekommunikációs céggel kötött szerződést már nem, tudniillik vagy kiírod magad a társadalomból, vagy aláírod úgy, hogy noha vannak benne olyan pontok, amelyekkel nem értesz egyet, de reméled, azok alkalmazására soha nem kerül sor, az az eset sohasem fordul elő. Arról nem is beszélve, hogy az amúgy állandóan változó, mondjuk 80 oldalas ÁSZF-eket olvasgathatja az ember vég nélkül. Ahány szolgáltatóval kapcsolatban áll egy átlag állampolgár, konkrétan mosdóba menni sem lenne ideje, ha mindig ezeket olvasná.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> Jó, ezek szerint te is belátod, hogy valamilyen elfogadható szintű, a társadalmunkban folytatott élethez kell a pénz.
Definiáld az elfogadható szintűt. Az ámisok életében szerintem sokkal kevésbé jelentős a pénz-kérdés, mint a miénkben - szerintem ők messze elfogadható szintűnek találják az életüket.

> Ugyanakkor mégis elvárod, hogy képzett, képzetlen, mindenki értsen a pénzügyekhez, a joghoz, s ha mégsem hozott ebben a számára kusza összevisszaságában helyes döntést, akkor cinikusan károgsz, hogy az ő felelőssége, döntése volt.
A farkamról sem hallottam 40 órás képzést, mégis az én felelősségem, ha gyerek lesz belőle. Mint ahogy a sétáláshoz sem kell jogsi, mégis elbasz egy autó, ha lelépek a járdáról.
Nem vitatom, hogy a pénzügyi, jogi oktatások ma a béka segge alatt vannak itthon. Mondhatnánk, hogy mind pénzügyi-analfabéták vagyunk. Ám ezt nem tartom elfogadható mentségnek arra, hogy az ember felelőtlen döntéseinek a következményei alól kibújjon - mert akkor senki, a következő generáció sem fogja megtanulni, hogy ezeknek a döntéseknek súlya van.

> Normális, élhető társadalmi szabályoknak azt tartom, amelyben az emberek jelentős többsége szakemberek igénybevétele nélkül eligazodik, komolyabb szellemi és időbeli ráfordítást a különféle ügyletek nem igényelnek.
aaaand welcome to the... őskor, ősközösség? Régebben sem volt ez másként, csak jogász, meg pénzügyi-szakértő helyett volt kovács, malom, meg bíró. De egy olyan, önmagában élhető közösséget mondj, kérlek, ahol szakemberek igénybevétele nélkül le tudtad élni az életeded.

Értem én, hogy nehezebb az embernek együtt élni a lelkiismeretével, ha egyes dolgokért (amikből néhányat esetleg elbaszott) felelősséget vállal. Én is sokkal könnyebben feküdnék le, ha nem kellene semmiért (sem a holnapi ebédemért, sem a félretett pénzemért, sem a saját oktatásomért, úgy semmiért) felelősséget vállalnom.
De azt el tudod képzelni, hogy egy ilyen világ hova vezet?
Egyrészt ezek után teljesen mindegy lesz, egyes esetekben mit döntesz - mert a saját életedet nem tudod vele befolyásolni. Majd jön 10-15 vezető, s jól megmondja, mi legyen az életemmel - éppen megmentenek-e, vagy sem.
Másrészt kösz, de nem. Én a te döntéseidért továbbra sem akarok felelősséget vállalni. Vagy igen, de legfeljebb akkor, ha ez nekem kevesebb veszteséggel jár, mint haszonnal. Akkor viszont itthon maradok, napi 24 órát vakarom a sejhajom, s lesztek szívesek eltartani. Végülis, nekem nem kell felelősséget vállalnom azért, hogy egy követ nem mozdítok meg a napi ebédemért.
--
blogom

Nehéz lenne definíciókat írnom, de tekintve, hogy már földtulajdon szerzéséhez is kellene a pénz még akkor is, ha valaki teljes önellátásra rendezkedne be, így azt hiszem, elég alacsonyan meghúzva a limitet is kell a pénz. Akkor még nem is beszéltem afféle abszurditásokról, hogy TB járulékot munkanélkülinek is kell fizetnie. Ha viszont kell a pénz, akkor releváns a vitánk készpénzről, bankszámláról, szerződésekről, ezek szükségességéről, bonyolultságáról.

A farkamról sem hallottam 40 órás képzést, mégis az én felelősségem, ha gyerek lesz belőle.

Igaz, viszont azt egy középsúlyos értelmi fogyatékos is megérti 3 percen belül, hogy ha megdug egy nőt, abból gyerek lesz, a gyerek meg olyan, hogy éhes, ha nem adnak neki kaját, akkor meg üvölt.

A gondot abban látom, hogy ezek a szerződések nem az átlag ember képességeihez vannak igazítva, hanem közgazdászok, jogászok ámokfutása, ráadásul sokszor szándékosan nehezen érthető, ámbár jogilag korrekt megfogalmazásokat használnak annak érdekében, hogy a másik fél ne vegye észre, mivel húzzák csőbe.

Nem az a baj, hogy néha kell szakember, hanem az, hogy sokba kerül az igénybevételük, továbbá meg kell benne bízni, de semmi okom megbízni benne. Akkor megbízhatnék közvetlenül a szerződéses partnerben is, de abban sem lehet, mint ezt lépten-nyomon tapasztalhatjuk.

Visszatérve az eredeti problémára: hogyan vállaljon valaki felelősséget olyan kérdésben, amelyben számára idegen fogalmakkal találkozik? Ami végképp durva, hogy ha ráfeszülsz a szó szerinti értelmezésre, kiderül, azért a másik fél sem gondolta annyira komolyan magát, mert simán találsz benne logikai hibákat. Mármint a szerződés szövegében. Az persze nagyvonalúan nem számít, csak az, amin a polgár bukhat. További gond a terjedelem. Limitálni kellene törvényben típusonként a szerződések hosszát, mondatszerkezetét, mellékletek hosszát.

80 oldalban amúgy lényegében P=1 valószínűséggel lesz olyan, amit nem tudok elfogadni, csak akkor nincs szolgáltatásom, így még víz sem lenne a lakásomban. Erre sincs igazán jó megoldás, bullshit, hogy meg kellett volna nézni, mit írok alá. Megnéztem, nem értettem vele egyet, de nem volt más lehetőségem, aláírtam.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

+1, egyébként csak a politikus és a hajléktalan nem fizet adót. Azt pedig pénzben kell. Ha laksz valahol, földed van valahol, akkor máris kell legyen pénzed, hogy kifizesd az adót. A pénz megszerzéséhez vagy munkahely kell, vagy eladni saját terméket / terményt. Az előbbi adózással jár, az utóbbihoz vállalkozást kell indítani, de legalább egy adószámot kell kérni és adózni. A társadalmi rendszerünk nem engedi, hogy olyan ember társadalmon kívüli legyen, akinek van bármilyen tulajdona. Szóval aki nem akar csöves lenni vagy politikus, annak muszáj adóznia és elfogadnia a rendszert, különben a tulajdonát elárverezik az adótartozás behajtására és a végén csövessé teszik.

A mai jogi komplexitással is egyetértek. Hatalmas asszimetria, hogy céges jogászok milliókért faragják a zagyvaságaikat, egyénileg egy ember sem képes megfizetni jogászt, hogy egyenrangú félként állhasson le szerződést kötni. Közös érdekvédelmi szervezet pedig nem nagyon van, az állami hivatalok inkább plusz adóbevételként büntetgetnek néha.

Az Amish-ok is fizetnek adót és kereskednek, ahogy olvasom gyors rákeresés után http://www.amishnews.com/amisharticles/amishss.htm

Hülyeség, és cinizmus? Ha már ennyire személyeskedünk, akkor: én úgy látom, hogy nagyon nem akarsz felelősséget vállalni a döntéseidért, s a többi embertől sem várod ezt el.

Ha már devizahitelezünk: midenkinek meg volt a lehetősége a forinthitelre a 2000-es években is. Nem egy családtagomra emlékszem (közte szüleimre), akik mennyire büszkék voltak a devizahitelre, mert mennyivel kisebb a kamata. Valahogy kurvára nem fájt a devizahitel senkinek, amikor csökkent a törlesztőrészlet, mert erősödött a forint (2008. közepéig). Aztán amint beütött a krach, az összes az első sorban állt, hogy megmentse őket valaki.

Az összes telefonomat saját keresetemből vettem. Az első albérletembe (ami egy szoba volt, egy munkatársammal bérelt lakásban) 18 évesen (még érettségi előtt) költöztem ki, saját keresetemből. Egy kurva forintot nem kaptam 17 éves koromtól apáméktól ~3 évig. (annyiban nem igaz ez, hogy volt egy hely, ahova baj esetén hazamehettem, s ettünk közösen vajas-párizsis kenyeret - de ez kb. mindenkire igaz). És ne mondd nekem azt, hogy erre másnak nincs lehetősége, mert a McDonald'sban (ahol 17 éves koromtól 4 évig dolgoztam, középsikola, majd egyetem mellett) a mai napig embert keresnek folyamatosan.

Felelősséget kéne vállalnunk a döntéseinkért. Nincs olyan, hogy majd az állam/jócég/whatever megment. TE VAGY FELELŐS A SAJÁT DÖNTÉSEIDÉRT. Ha ez éppen abban merül ki, hogy milyen hitelt veszel fel, vagy hogy milyen programot telepítesz, mit osztasz meg vele, az teljesen mindegy. Te döntötted el. Te vagy érte a felelős. __MINDIG__ van más lehetőség.

De sokkal egyszerűbb a rosszcég MS/Google/whatever-re mutogatni. Meg a mocskos kapitalistákra, és a bankokra.

(btw szerintem a nyugdíjadért is te vagy a felelős, s én a mostani 20-éves krosztálynak egyáltalán nem adnék állami nyugdíjat már - az idősebbeknél pedig sávosan csökkenteném)
--
blogom

(btw szerintem a nyugdíjadért is te vagy a felelős, s én a mostani 20-éves krosztálynak egyáltalán nem adnék állami nyugdíjat már - az idősebbeknél pedig sávosan csökkenteném)

off, viszont akkor tőlük már azt sem várhatod el, hogy a jelenlegi nyugdíjakba beszálljanak, márpedig a mostani nyudíjrendszer úgy működik, hogy az aktuális befizetésekből fizetjük ki a már nyugdíjasokat, nem a saját félretett pénzükből.

Miután nem volt tapasztalat válságról, stabilak voltak az árfolyamok, szerintem sokan úgy gondolkodtak, Magyarország az EU tagja, háborúk nem várhatók, nem lesz itt semmi érdekesség. Az pedig racionális döntés, hogy azt a hitelt veszem fel, amelyiknek jobb a kamata. Mondom ezt úgy, hogy soha, semmilyen hitelt nem vettem fel.

Akkor szerinted az gondolkodik felelősen, aki atomháborúra készül, és építi a kertje alatt a betonbunkert? Csak azért kérdezem, mert bizony senki nem mondta, hogy béke lesz, azt sem, hogy az USA által 70 éve megkezdett nukleáris támadásoknak nem lesz folytatása.

Reálisan méri fel az ember a kockázatokat, gondolom, nem úgy indulsz el otthonról, hogy elütnek, pedig balesetek minden nap vannak, lehet, hogy épp veled történik meg aznap.

A fentiek miatt gondolom úgy, hogy cinizmus a devizahitelesekre tolni a történteket. Mellesleg az árfolyamot nem ők változtatták meg.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> Akkor szerinted az gondolkodik felelősen, aki atomháborúra készül, és építi a kertje alatt a betonbunkert?

Lentebb bezzeg pluszegyeztél a "Különbség van azért minden feladása, és a lehetőségeinkhez mérten továbbra is törekvés adataink nem megosztására között." szövegre.

A laikus megfigyelőnek úgy tűnhet, csak a vita kedvéért vitatkozol. ;)

"Ha már devizahitelezünk: midenkinek meg volt a lehetősége a forinthitelre a 2000-es években is. "

Ez konkrétan NEM IGAZ!
Több ismerősöm volt, aki nem volt hitelképes a minimálbéres vagy kicsivel feletti jövedelmével a 12-16%-os Ft hitelekre
De a beetetős 4.5 %-os "devizahitelekre" hitelképesek voltak, nyakra főre sózták is rájuk ezt a nemhitelt
Az egy külön egyetemi szakdolgozat témája lehetne, hogy kik és miért nyomták fel a Ft kamatokat hogy rátolják a pénzügyi analfabéta embereket a devizahitelekre
Később már jövelemigazolás nélkül, bemondásra is adtak

pénzügyi analfabéta embereket
Tudod van az a mondás, hogy a hülyeség nem ment fel a felelősség alól. Nem azt mondom, hogy a bankok, a kormány vagy a törvényhozás nem hibázott, csalt stb., de ez nem változtat azon, hogy a hitelfelvevőnek is van felelőssége.

A másik oldalról is hajlamos vagy elfeledkezni. Az emberek azért vettek fel devizahitelt, mert a forint hitel sokkal drágább volt. Azaz mondhatjuk azt is, hogy a devizahitelesek arra fogadtak, hogy a devizahitel tartósan olcsóbb marad mint a forint hitel. Azaz játszottak és vesztettek, a bank nyert.

Több ismerősöm volt, aki nem volt hitelképes a minimálbéres vagy kicsivel feletti jövedelmével a 12-16%-os Ft hitelekre
De a beetetős 4.5 %-os "devizahitelekre" hitelképesek voltak, nyakra főre sózták is rájuk ezt a nemhitelt

Tehát összefoglalva az ismerőseid tisztában voltak a pénzügyi helyzetükkel, mégis beleugrottak egy sokkal kockázatosabb (de olcsóbb) hitelbe. Bár sajnálom őket, de azt kell mondjam, hogy meg is érdemelték a sorsukat.

" mégis beleugrottak egy sokkal kockázatosabb (de olcsóbb) hitelbe."

Tisztázzunk alapvető dolgokat

1: Ez NEM HITEL! (Tőzsdei!!! Swap ügylettel kombinált kockázati tőkebefektetés, amihez a bankoknak nem is volt törvényi felhatalmazásuk, ugyanis az nem a Hpt. hanem a Tőkepiaci Törvény hatálya alá tartozik)
Ugye abban megegyezhetünk hogy professzor Róna Péter - 10 évig new york-i bankár - már csak tudja hogy miről beszél

"A devizahitel nem felel meg a nemzetközi jogban elismert hitel-kritériumoknak - mondta el a pénzügyi ombudsman által életrehívott konferencián Róna Péter. Róna szerint a hitel alapesetben úgy néz ki, hogy a bank egy bizonyos összeget az ügyfél rendelkezésére bocsát. Az adósnak ezt vissza kell fizetnie, és különböző követelményeknek kell megfelelnie.
Devizahiteleknél azonban nem lehet tudni, mennyit kell visszafizetni, mert azt egy másik fizetőeszköz árfolyama határozza meg. A hitelfelvevő így nem tudja, milyen kötelezettséget vállalt."

Kiemelt rész a Hitelintézeti TÖRVÉNY paragrafusa

Itt el is magyarázza

http://youtube.com/watch?v=ph-xguvm1yo

1. Ez NEM HITEL! DE HITEL!!!! Csak volt egy kockázati része, amit az emberek boldogan vállaltak, amíg előnyük származott belőle, aztán amikor hátrányuk volt belőle, akkor meg igazságtalanságot, meg csalást emlegettek. Persze abban egyetértek, hogy a törvényhozásnak ezt ennél jobban kellett volna kontrollálni, hogy ne legyen belőle uzsorakamat. De ettől még nem bűn deviza hitelt folyósítani.

a bank egy bizonyos összeget az ügyfél rendelkezésére bocsát. Az adósnak ezt vissza kell fizetnie, és különböző követelményeknek kell megfelelnie"
Igen. Meg meg kell fizetni a bank kockázatát, a pénz jelenértékét, a bank hasznát stb. Annyi különbség van, hogy devizahitelnél van árfolyamhatás is.
Ennyi. Bocsáss meg nekem, de ha én devizahitelt akarok felvenni felvenni Magyarországon (Miért ne, ha pl: devizában van jövedelmem), akkor miért ne vehetnék fel? Miért ne vállalhatnám a kockázatot, ha úgy gondolom, hogy így jobban járok?
ugyanis az nem a Hpt. hanem a Tőkepiaci Törvény hatálya alá tartozik)
Ugye abban megegyezhetünk hogy professzor Róna Péter - 10 évig new york-i bankár - már csak tudja hogy miről beszél

Bocsáss meg, de rohadtul nem érdekel Róna Péter magánvéleménye. Az állam és a törvényhozás engedte. -> Tehát a bankok folyósíthattak deviza hitelt. Róna Péter véleménye meg szart se számít. Most az állam nem engedi, ezért a bankok nem folyósíthatnak. Bocsáss meg, de ha nem ment volna fel a devizahitelek törlesztőrészlete az egekbe a kutya nem foglalkozna most azzal, hogy a devizahitel az micsoda, a bankok jogosultak-e ilyennel foglalkozni. Ráadásul arra célzol, hogy én magánszemélyként nem kockáztathatok, mert hülye vagyok hozzá? Szerintem a hülyeség nem kizáró ok.

"Ráadásul arra célzol, hogy én magánszemélyként nem kockáztathatok, mert hülye vagyok hozzá?"

Te okos vagy és kockáztathatsz
Például vehettél Quaestor részvényeket
Csak éppen a lakosság NEM TŐZSDÉZNI ment be a bankba a nemlétező pénzével!
Hanem éppen hogy pénzért ment be, vagyis HITELÉRT!

És a tudta és beleegyezése nélkül hitel helyett tözsdei kockázati ögyletekbe rángatták bele

És a tudta és beleegyezése nélkül hitel helyett tözsdei kockázati ögyletekbe rángatták bele

LoL.
Azért, mert a kedves ügyfél hülye volt felfogni, felmérni, hogy mit ír alá, még ő a felelős.

(az meg sokmindent elárul arról, hogy te sem érted, hogy a Quaestor ügyben nem Quaestor-részvényeket vettek az emberek. Továbbá akit kicsit is érdekelt, évekkel ezelőtt olvashatott róla, hogy ez geci kockázatos: http://kiszamolo.hu/q-kotvenyrol-mit-kell-tudni/ De persze, felelősséget vállalni megint, senki nem akar...)
--
blogom

"Azért, mert a kedves ügyfél hülye volt felfogni, felmérni, hogy mit ír alá, még ő a felelős."

Szóval lehülyézed a Kúria 36 db magasan képzett bíróbál álló Polgári Kollégiumát?

"A Kúria felfüggesztette a Kásler Árpád és társa kontra OTP Bank és társa per tárgyában indított felülvizsgálati eljárását, és az Európai Unió Bíróságának előzetes döntéshozatali eljárását kezdeményezte."

Szóval 36 db jogi diplomával rendelkező bíró - és még úgy 8 éve több ezer jogász és közhaszdász - nem tudja eldönteni hogy ez micsoda, de Jóska Pista 5 elemit vagy szakmunkásképzőt végzett átlagpolgárnak tudnia kellett értelmezni egy 80 oldalas "szerződést" 10 perc alatt

Bocsáss meg, de még mindig ott tartunk, hogy:
- A devizahiteleket jogszerűen folyósították, mert a törvényhozás engedte.
- Mindenki boldogan felvette, mert olcsóbb volt mint forint hitel.
- Vagy 10 évig senkit nem érdekelt hogy kockázatosabb, mert lásd előző pont OLCSÓBB VOLT, MINT A FORINTHITEL!!!
- Tehát ne fárassz azzal, hogy szegény károsultakat átverték, meg nem jogszerű, meg tőzsde (mert ezzel az erővel a változó kamatozású bankbetét/bankhitel is tőzsde. Vagy a megtakarításos biztosítás meg pláne tőzsde.) Stb.

A devizahitellel összesen 2 probléma van/volt szerintem, ha nem így lenne az állam nagy ívben tojna a devizahitelesekre, szerintem teljesen jogosan:
- Mostanra a devizahitel átment uzsorakamatba - ami ugye bűncselekmény. Csakhogy ezt az uzsorakamatot törvényesen adták.
- Túl sok embert (választópolgárt) érint. - Olyan szintű problémává nőtt, ami állami beavatkozást igényelt.

Nem tudom érted-e? Ha ez a két dolog nem lenne, akkor nem fárasztanál ilyen marhaságokkal, hogy ki mit mondott és kinek mi a véleménye, meg a banknak mit szabad meg mit nem. Biztos vagyok benne, hogy pár év múlva, ahogy lecseng ez "devizahitel válság" újra lesz devizahitel, pláne, hogy az Euró törvényes fizetőeszköz Magyarországon. Csak szigorúbb lesz a szabályozása, és hidd el akkor is bankok fogják majd adni.

"Mostanra a devizahitel átment uzsorakamatba - ami ugye bűncselekmény. Csakhogy ezt az uzsorakamatot törvényesen adták."

Csak kimondtad. Nem érzel pici ellentmondást a két idézett mondat között?

ifj. Lomnici Zoltán -- Büntetőfeljelentés a devizahitelek miatt - 2013.08.07

https://www.youtube.com/watch?v=wdUvOBOA4CI

De hát ebbben az országban bármit meg lehet tenni
Gondolom a linkeket meg se nézted
Eltértünk a tárgytól, részemről befejeztem, vitatkozz az EU bíróságához forduló Dr Lázárral

Nem értem mire gondolsz? Te azt mondod, hogy ez az egész a bankok hibája. Én meg azt mondom, hogy ez egy összetettebb probléma, mert a törvényhozás (bankfelügyelet, hatóság) is hibázott, hogy nem épített bele olyan korlátot, hogy ez ne válhasson uzsorakamattá, és persze a hitelfelvevőknek is VAN FELELŐSSÉGE. Mert akár hogy nézzük ha 2 szereplős ez a történet akkor 50% a felelőssége, ha 3 szereplősnek tekintjük, akkor meg 33%. De mindenképpen van.
Azzal sem értek egyet, hogy amíg a hitelfelvevők élvezték ennek az előnyeit, addig nincs semmi gond, amikor meg megszenvedték a hátrányait, akkor meg minden felelősség, meg hátrány legyen a bankoké. Mert ez sem fair. Persze utólag ebben a kérdésben már nem lehet igazságot tenni, a megoldás az lett volna, ha ez meg se történik. Ez van.
De igazad van kár erről vitatkozni.

Úgy látszik nem figyeltél. A szerződéshez kapcsolódó felelősségéről beszéltem, az oszlik két vagy három felé nem a kockázaté. Mivel ez a szerződés arra épült, hogy az alacsonyabb törlesztőrészletért/kamatkulcsért cserébe (ezt adja a bank - ez a bank felelőssége) a hitelfelvevő magasabb kockázatot vállal (ez meg a hitelfelvevő felelőssége). Én elhiszem, hogy nagyon szeretnéd meggyőzni magad (meg minket), hogy mindenről a rohadt bankok tehetnek, de sajnos valakik csak megkötötték velük azt a rohadt szerződést, és nem mondhatom azt, hogy ők nem tehetnek semmiről, mert nem voltak ott, mert sajnos ott voltak. Ezt pedig akárhogy csűröd csavarod, akkor is így marad. Mint mondtam én nem állítom, hogy a bankok vagy az állam nem hibás a kialakult helyzetért, hanem azt, hogy sajnos a hitelfelvevők is.

Majd akkor lesz igaz a szimmetrikus felelősség, ha a szerződésen bármikor változtathatok ügyfélként, vagy bemegyek a bankba azáltalam megfogalmazott szerződéssel, a bank képviselője aláírja, s így az életbe lép. Addig szemforgató hazugság az azonos felelősség.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bocsáss meg, de marhaságokat irkálsz.

Már leírtam, de szerintem te is tisztában vagy vele, hogy az összes hitelszerződés lényege, hogy a bank adja a pénzt, te meg fizeted a kamatot és viseled a kockázatot. Ez benne van a szerződésben. Sőt az is benne van, hogy bizonyos körülmények esetén (mnb alapkamat, bubor, libor akármi) a szerződés módosul, hogy TE MINT HITELFELVEVŐ TOVÁBBRA IS TE VISELD A KOCKÁZATOKAT!!! Ha ez nem tetszik, nem kapsz hitelt. Ennyi.
Ennek mi az oka?
1. A bank nem jótékonysági intézmény. Természetesen minden módon biztosítani fogja a saját hasznát. Tudod ez teljesen normális.
2. A haszon egy része pedig visszakerül a befektetőkhöz. Azaz ha van megtakarított pénzed, akkor hozzád. Szerintem baromira szarul esne neked, ha a bank azt mondaná, hogy van itt nálunk 1.000.000 Ft-ot, de már csak 990.000 Ft, mert jótékonyságból a te pénzedet adjuk oda a szegény devizakárosultaknak. Mert ugye a bankok betétet gyűjtenek, azaz nem a saját pénzüket kockáztatják, hanem a tiédet (ha van). Ezért ne csodálkozz, hogy semmilyen módon nem fogsz tudni aláírni a bankkal olyan szerződést, ahol a kockázatot nem te viseled. Ez így volt eddig is, meg így lesz ezután is. Nem tudom hallottál-e már a betétbiztosítási alapról, kötelező tartalékról meg ilyesmikről, meg arról hogy a bankszektor az egyik legjobban szabályozott, és ellenőrzött tevékenység. Gondolom már érted miért, mert a bank a te pénzedet kockáztatja!!! Eleve a törvényhozás sem engedi a bankokat kockázatos ügyletekbe.

Nagyon sajnálom a devizahiteleseket, de amíg nincs bizonyíték rá, hogy a bankok szándékosan manipulálták a CHF árfolyamot, hogy nagyobb nyereségre tegyenek szert, addig nem értem min lovagoltok.

Két fél között van szerződés. Megállapodnak valamiről, ahhoz tartják magukat. Az nem szerződés, hogy megállapodunk valamiről, de az bárhogy is alakulhat. Ekkor mit is írt alá az ügyfél? Minek elolvasni a szerződést aláírás előtt, ha a futamidő alatt változhatnak a feltételek?

Különben nekem ne mondd, sohasem vettem fel hitelt. Az viszont gond, hogy ha nem akarom, akkor is bank ügyfelének kell lennem, legalább is a munkáltatók nyomást gyakorolnak ebbe az irányba.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az nem szerződés, hogy megállapodunk valamiről, de az bárhogy is alakulhat.
Ja, mert nem létezik olyan, hogy opciós szerződés. Vagy szerződéses szabadság, ami azt mondja, mindent szabad, amit a törvény nem tilt. Meg a világ se változatlan.

Különben nekem ne mondd, sohasem vettem fel hitelt.
Azt hiszem nincs is miről beszélnünk.

bank ügyfelének kell lennem, legalább is a munkáltatók nyomást gyakorolnak ebbe az irányba
Gondolom nem hallottál még a maximális készpénzállományról, meg a 1 millió Ft feletti kp ügyletek bejelentési kötelezettségéről, meg ezek szerint nem jöttél még rá, hogy kényelmesebb, meg biztonságosabb, mint a kp.

Biztonságos? Ezt a görögöknek is mondtad? Az biztonságos, hogy ki vagyok szolgáltatva egy cégnek? Az biztonságos, hogy kp. nélkül a vásárlásaimból lehet következtetni az életmódomra, s arra, hol tartózkodom? Az biztonságos, hogy zárolhatják a számlám? Nem, ez nem biztonság.

Ami a szerződést illeti, attól, hogy létezik ilyen, még nem helyénvaló, hiszen nem azonos módon tudják a felek érvényesíteni érdekeiket.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jóízűeket zárolgatsz, de talán nem tűnt még fel, nem nagyon szoktam törölni a hozzászólásaimat, inkább csak helyesírási hibákat, elgépeléseket javítok, ha egyáltalán hozzányúlok. Viszont érdemben nem reagáltál. A görögöknek biztonságot jelentett, hogy nem jutottak a pénzükhöz? Tudod, amiért megdolgoztak, amit már megkaptak a munkáltatótól, amely fölött szabadon kellett volna rendelkezniük. Ez az, amit te biztonságosnak nevezel. Szerintem az nem biztonságos, ha bármilyen okból kifolyólag zárolhatják a számlám, nem juthatok a pénzemhez.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> Jóízűeket zárolgatsz, de talán nem tűnt még fel, nem nagyon szoktam törölni a hozzászólásaimat, inkább csak helyesírási hibákat, elgépeléseket javítok, ha egyáltalán hozzányúlok.
én zárolgatok tovább, így nyugodt a kicsi szivem.

> Tudod, amiért megdolgoztak, amit már megkaptak a munkáltatótól, amely fölött szabadon kellett volna rendelkezniük.
Látod, itt van egy ici-pici probléma. A görögök nem dolgoztak meg azért a pénzért.

Legalábbis egy valaggal több pénzük volt, mint amennyiért megdolgoztak - ezért volt, van a görög államnak egy kisebb rakás hitele. És most úgy en bloc, azt mondták a hitelezők, hogy ezt nem szeretnék tovább finanszírozni. És igen, ez mufurc dolog (mocskos háttérhatalom!, zs*dók), meg kötsög hitelezők, meg a satöbbi. De én se szívesen adnám oda a pénzemet (ma esti vacsorámat, ha a pénztől ennyire írtózunk) olyan ember(ek)nek, akik folyamatosan többet költenek, mint ameddig a takarójuk ér.
--
blogom

Sok dologban nem értünk egyet. Az továbbra sem biztonság, ha zárolhatják a pénzem, éppen ezen lehetőség miatt sem bízom a bankokban. Ugyanaz a gondom vele, mint a felhővel. Ahogyan felhőben nem tartom az adataimat - más gépe, kiszolgáltatottság -, ugyanúgy nem tartom a pénzem bankban, a lakáskulcsom a szomszédnál.

A másik, amiben nem értünk egyet, az a görögök kérdése. A görögök megdolgoztak a pénzükért, csak az történt, hogy eladósodott államként a munkájuk ellenértéke a hitelezőknél realizálódott kamat formájában. Az olyan dolgok, mint a kamatos kamat - exponenciális időfüggvény -, valamint az, hogy előbb a kamatot, s csak ezt követően a tőkét törlesztik, mind olyan, ember által kitalált, nem éppen tisztességes konstrukciók, amelyek a hitelezők, tehát a gazdagabbak érdekeit szolgálják. Nem lusták a görögök, a munkájukat nem a saját nyugdíjasaikra, egészségügyükre, közszolgáltatásaikra költik, hanem a német hitelezőknek adják ajándékként kamat formájában. Azaz éppenséggel a németek élnek kényelmesen a görögök munkájából.

Ehhez persze kellett valamikor olyan korrupt vagy ostoba görög vezető, aki hitelt vett fel. Ugyanez igaz természetesen Magyarország esetében is.

További probléma a bankokkal kapcsolatban, hogy a görög állampolgár hiába gondolja úgy, nem kellene hitelt felvenni, a management ezt mégis megteszi, de a felelősséget nem ők viselik, hanem az állampolgárok. Tehát az nagyon nincs rendjén, hogy az állampolgár nem jut a pénzéhez, miközben ő nem vett fel hitelt. A kormány vette fel a hitelt, de az állampolgároknak kell azt visszafizetni.

Ami a hasonlatot illeti, ha én megvendégelem egy vacsorára a bajba jutottat, akkor persze, ha van lehetősége, hívjon vissza, de azt nem várom el, hogy egy életen át hálálkodjon, ajándékokat hozzon azért, mert egyszer segítettem neki. Persze, lehet, ajándékokat csak úgy tudna adni nekem, ha közben majdnem éhen halna, s megint meg kellene vendégelnem egy vacsorára, ami miatt aztán egész életére még több ajándékkal kellene ezt meghálálnia. Ez így nem normális, nem igazságos. Illetve erkölcstelen világunkban nevezhetjük normálisnak, hiszen ezt tettük normává, de attól még helytelen, becstelen gyakorlat.

Varufakisznak igaza volt abban, hogy Görögország problémáját az oldotta volna meg, ha kilépnek az eurozónából. Nem így lett, természetesen a tőkések győzedelmeskedtek újfent a dolgozó nép felett. Ciprasz elárulta a népét, pedig szerintem is lapot kellett volna húzniuk 19-re. Úgy gondolom, picit visszavettek volna az arcukból a hitelezők, továbbá nagyobb szabadságfoka lenne a görög gazdaságnak saját valuta bevezetése esetén.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> hogy előbb a kamatot, s csak ezt követően a tőkét törlesztik
BULLSHIT

> amelyek a hitelezők, tehát a gazdagabbak érdekeit szolgálják
BULLSHIT - érdemes lenne utánanézned, mi is az az annuitásos hitel, s miért szoktak olyat felvenni az emberek
mellesleg az állampapír-piacon messze nem ilyen a hitelezés - ott többnyire egyben, kamatostúl, tőkéstől fizeti vissza az állam a hitelét, amennyire én tudom.

> hanem a német hitelezőknek adják ajándékként kamat formájában.
BULLSHIT

> Ehhez persze kellett valamikor olyan korrupt vagy ostoba görög vezető, aki hitelt vett fel. Ugyanez igaz természetesen Magyarország esetében is.
Na látod, ebben igazad van. Te hogyan kezelnéd ezt a problémát? Engedjük el? Akkor a következő vezető ugyanolyan felelőtlen lesz, majd 4 év múlva megint engedjük el. Azt ugye érzed, hogy így mindenki a többieken élősködne, s ezt fenttarthatatlan állapot.

> görög állampolgár hiába gondolja úgy, nem kellene hitelt felvenni, a management ezt mégis megteszi
BULLSHIT
A görög állampolgár szavaz, tüntet. A managementet ők választották meg, s bármikor elzavarhatják a francba.

Az utolsó bekezdésem meg egyben LOL. Én csak meséket hallottam arról, hogy egy hiperinfláció milyen is (s ha a görögök kiléptek volna, abban mindenki biztos, hogy borzasztóan inflálódott volna az új valutájuk), de nem szeretném élőben kipróbálni.

--
blogom

Az, hogy leírod, BULLSHIT, nem érv. Ami az állampolgár szavazását, tüntetését illeti, semmit nem ér. Volt népszavazás is arról, hogy nem fogadják el a megszórításokat, mégsem ezt az utat járták. Semmit nem ér a nép szava a tőke ellen. Ez egyben tanulságos lecke demokráciából. Ja, a demokrácia, az a BULLSHIT. Továbbá, az egyes polgár hiába nem venne fel hitelt, ha esetleg többen meg igen. A bank tehát nem biztonságos, hiszen ez volt az eredeti felvetés. Attól sem lesz biztonságosabb, ha megpróbálod megmagyarázni a biztonsági rések indokoltságát. Egyszerűen nem az, a pénzem ne legyen egy olyan entitásnál, amely eldöntheti, odaadja nekem, vagy sem. Akkor sem, ha törvényi felhatalmazása van a zárolásra. Attól még az nekem nem lesz jó, nem lesz biztonságos, nem bízom benne. Miért tenném a tapasztalatok alapján?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bocsáss meg, de erre egy válaszom van:

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!

Elképzelem egy napodat:

- Reggel felébredsz, kikászálódsz az ágyból. Hoppá! Hát nincs is ágyad, mert ki vagy szolgáltatva a bútorboltnak meg a bútorasztalosnak.
- Ja lakásod sincs, kivéve ha örököltél, mert venni biztos nem vettél és bérelni sem fogsz. Bár elismerem ez gonosz volt.
- Elindulsz munkába:
a. Mivel:
- Autóval? Kizárt. Nehogy már kiszolgáltasd magad egy autókereskedőnek.
- Tömegközlekedsz? Azt se. Egy BKV sofőr majd neked dirigál? Elképzelhetetlen.
- Gyalog? Akkor mindenki látja, hogy merre mész. Meg különben sincs cipőd, mert nem elég, hogy ki vagy szolgáltatva egy cipőboltnak,
meg persze vásárlásaimból lehet következtetni az életmódomra.
b. Ja persze állásod sincs, mert ha valakinek a munkáltatódnak aztán ki vagy szolgáltatva.
- Bevásárlás. Ja hát te olyat nem szoktál, mert mindenki azt lesi, hogy mit veszel. De rendelni se fogsz, mert akkor aztán lehallgatnak, meg pontos statisztika lesz arról, hogy mikor mit vettél.
...
Ja és persze megjegyzem, hogy ha a magyar bankrendszer annyira összeomlik, hogy nem tudod kivenni a pénzedet, hidd el nekem ez lesz a legkisebb problémád. ÉS még valami: A múlt hónapban voltam Görögországban, a görögök nem tűntek túl kétségbeesettnek. Az hogy te mit fantáziálsz a bezárt szobádban, az a te bajod. Azt hiszem magadra hagylak.

Zöldségeket írsz. Amikor készpénzért vásárolsz, nem látszik az életmódod. Különböző termékeket különböző helyeken vásárolod, nem mutatsz személyi igazolványt a boltosnak, ezzel szemben a bankszámlád nevesített, nem anonim. Az utcára menetellel sincs baj, mert az emlékek megkopnak, az emberek véleménye szubjektív, de a köztéri kamerák már valóban rossz irány, a személyes szabadságot korlátozó eszköz. Nem baj, ha nem érted, miről beszélek, nem mindenki számára fontos a szabadság.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Amikor készpénzért vásárolsz, nem látszik az életmódod.
Szerintem meg, amit vásárolsz, abból látszik az életmódod. Sajnos a többi is ugyanilyen marhaság amit írsz. Tudod ha valaki kíváncsi lenne rád, és meglennének a szükséges eszközei hozzá, akkor úgyis megszerzi ezt az információt. De mivel a kutya se kíváncsi rád, ezért aztán csak magadnak csinálsz problémát a bankszámládról. De ez a te bajod. Épp most olvastam a Metropol-ban, hogy majdnem 9,5 millió bankkártya van Magyarországon. Ezek szerint legalább ennyi hülye van Magyarországon, és te mindegyiküktől okosabb vagy. Szar lehet neked, hogy mindig igazad van, mert a tények se tudják elhomályosítani az ítélőképességedet.
Na jó eleget nevettem rajtad. Ennyi elég volt.

" A devizahiteleket jogszerűen folyósították, mert a törvényhozás engedte."

Hamis állítás
2010-ig a Hitelintézeti Törvény szerint CSAK 2 fajta hitel volt
Ft alapú és devizahitel
Deviza alapú NEM VOLT!

"1. A deviza alapú kölcsönszerződések elterjedésekor jogszabály nem határozta meg a deviza-alapú kölcsön fogalmát,"

http://www.lb.hu/hu/joghat/62013-szamu-pje-hatarozat

A mondat többi része csak maszatolás

Tényleg? Szerintem, te csak azokat a részeket olvastad el, ami a te véleményedet támasztja alá.

2. A deviza alapú kölcsönszerződés mint szerződéstípus önmagában amiatt, hogy a kedvezőbb kamatmérték ellenében az árfolyamkockázat az adósnál jelentkezik, nem ütközik jogszabályba, nem ütközik nyilvánvalóan a jóerkölcsbe, nem uzsorás szerződés, nem irányul lehetetlen szolgáltatásra és nem színlelt szerződés. A szerződési terheknek a szerződés megkötését követő – előre nem látható – egyoldalú eltolódása az érvénytelenség körében nem értékelhető, tekintettel arra, hogy az érvénytelenségi oknak a szerződés megkötésekor kell fennállnia.

Mert itt kerek perec leírják, hogy ezek a szerződések törvényesek. Akár tetszik neked akár nem. Olvasgasd még kicsit azt a határozatot. Hátha rájössz, hogy nincs igazad.

Szerencsére volt egy következő jogegységi is 2014-ben

1. A deviza alapú fogyasztói kölcsönszerződés azon rendelkezése, amely szerint az árfolyamkockázatot – a kedvezőbb kamatmérték ellenében – korlátozás nélkül a fogyasztó viseli, a főszolgáltatás körébe tartozó szerződéses rendelkezés, amelynek a tisztességtelensége főszabályként nem vizsgálható.

E rendelkezés tisztességtelensége csak akkor vizsgálható és állapítható meg, ha az általánosan tájékozott, ésszerűen figyelmes és körültekintő átlagos fogyasztó (a továbbiakban: fogyasztó) számára annak tartalma a szerződéskötéskor – figyelemmel a szerződés szövegére, valamint a pénzügyi intézménytől kapott tájékoztatásra is – nem volt világos, nem volt érthető."

http://www.lb.hu/hu/joghat/22014-szamu-pje-hatarozat

Ez alapján gyakorlatilag az összes érvénytelen, hiszen a kockázatokról egyáltalán nem tájékoztattak, sőt elhalgatták vagy elbagatelizálták

Ne nevettess már. Világos? Érthető? Tudod erre mondják, hogy: Nesze semmi fogd meg jól. Gondolod, hogy van ember Magyarországon, aki úgy írt alá egy szerződést, hogy tökéletes tájékoztatást kapott, és a szerződés minden egyes rohadt pontjáról mindent tudott? Mikor ezeket a szerződéseket 36 jogász olvassa és nem értenek egyet! Mert ha csak így érvényes egy szerződés, akkor az összes szerződés, ami valaha Magyarországon kötöttek, mind semmis.
Hogy téged idézzelek:
Kár veled vitatkozni, mert a saját elgondolásodat akarod a TÉNYEKRE ráerőltetni

Nekem volt deviza szerződésem -igaz csak autóra-. Szívtam is vele, igaz egy lakáshitellel nem lehet összehasonlítani, de elfogadtam, aláírtam és kötött engem a szerződés. Akkor is kötött, amikor negyedévente kifizettem plusszban egy havi törlesztőrészletet. Szóval nem tudod nekem megmagyarázni, hogy azzal, hogy aláírtam egy szerződést, pláne egy olyat, ami nem egyértelműen uzsoraszerződés, hogy engem nem terhel felelősség vagy nem köt a szerződés, és ilyet ezek a határozatok sem mondanak, akárhogy próbálsz rájuk hivatkozni.

> Gondolod, hogy van ember Magyarországon, aki úgy írt alá egy szerződést, hogy tökéletes tájékoztatást kapott, és a szerződés minden egyes rohadt pontjáról mindent tudott?

Igen, sajnos a devizabotrány óta közjegyző olvassa fel szóról szóra a hitelszerződést a legtöbb helyen (vagy mindenhol?)

Tudod mit?
Vitatkozz ezzel a magyar-német pénzügyi SZAKJOGÁSZ ügyvéddel aki először mondatta ki a Kúriával hogy az árfolyamrés költség

Dr Lázár Dénes

Rechtsanwalt dr. jur. Denes Lazar
Kanzlei dr. jur. Denes Lazar
Dörenwaldstraße 8
32760 Detmold

Ő üzemelteti a http://pitee.org weblapot is

Fogyasztóvédelmi Elemzés (Devizahitelezés)

Az egyesület megbízásából független fogyasztóvédelmi elemzés készült a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások 2000-2009 közötti devizahitelezési gyakorlatáról. Az elemzés 6 hitelintézet devizaalapú fogyasztói jelzáloghitel-szerződését és 4 pénzügyi vállalkozás gépjármű-kölcsönszerződését vizsgálta.

Töltse le az elemzés teljes szövegét:

Download Fogyasztóvédelmi Elemzés a Hitelintézetek és Pénzügyi Vállalkozások Devizahitelezési Gyakorlatáról 2000–2009
(4,5 MB)

https://pitee.wordpress.com/2011/11/22/fogyasztovedelmi-elemzes-a-hitel…

> És a tudta és beleegyezése nélkül hitel helyett tözsdei kockázati ögyletekbe rángatták bele

Jaja, a szerződést amúgy sem divat elolvasni. AMúgy meg mi a tőzsdézés abban, hogy felveszel 1000 CHF hitelt, aminek havi fix 100 CHF a törlesztője? Ja, hogy a fizetést forintba kapod, mégis ezt ___választottad___, csak mert a kamat alacsonyabb volt?

A quaestor ugyanez, pepitában. Aki az összes pénzét vállalati kötvénybe rakja, azért számoljon már egy picit a kockázatokkal. Nekem is van pénzem valamennyi (értsd: nem az összes) pénzem vállalati kötvényben, ha holnap bedől a cég, akkor egy kicsit ideges leszek, de pár napon belül túlteszem magam rajta. (goto diverzifikált portfólió, kockázatkezelés, stb.)

off: http://i.imgur.com/blib4pd.jpg :)

"Devizában vettél fel hitelt, a törlesztőrészletet devizában kellett kifizetni"

Teljesen téves!
Miért szólsz bele olyanba amiről fogalmad sincs?

SEHOL nem engedte a bank devizában fizetni a havi részleteket. Nem engedte hogy valaki egy bármelyik pénzváltónál jóval kedvezőbb árfolyamon átváltsa a Forintját CHF-re, és CHF-et fizessen be, csak azt lehetett hogy a banki ELADÁSI árfolyamon fizessen. Ami a vételihez képest 15-20+ Ft marzs volt
na ezt - is - tisztességtelennek mondták ki

Apropó, pont azok, akik vonyítanak hogy miért kellene megmenteni a "devizahiteleseket", pont ugyanezek a körök követelik a legjobban a Quaestor "károsultak" = Multimilliomos hazardőrök, akik a 20+%-os extraprofitos nyerészkedés miatt vágtak bele kockázatos ügyletekbe - adófizetői pénzből való kártalanítását

> Quaestor "károsultak" = Multimilliomos hazardőrök, akik a 20+%-os extraprofitos nyerészkedés miatt vágtak bele kockázatos ügyletekbe

Ahhahaha, persze, a quaestor károsultak nem elhanyagolható része átlagember (akik btw a nagy hozam miatt ignorálta a kockázatokat, de ez más történet)

Mellesleg úgy "megmentették" a devizahiteleseket hogy arról koldulnak!
Elpárolgott az eddig befizetett pénzük, és most többbel tartoznak mint amennyit felvettek
Mint ugye te is tudod, egy hitelnél - rendszeres fizetés mellett - a TŐKE ÖSSZEGE nem növekedhet, ellenkezőleg, csökkennie kell
(Közgáz, első óra)

Mint ugye te is tudod, egy hitelnél - rendszeres fizetés mellett - a TŐKE ÖSSZEGE nem növekedhet, ellenkezőleg, csökkennie kell

Megint csak semmit nem tudsz, s még büszke is vagy rá...

Rengeteg bank kínál(t) olyan hitelt, ahol az első években még csak a kamatot sem fizetted - így a tőke növekedett. A kamat-számítás pedig általános iskolai matek. Aláírod, hogy évi 12% kamat, 100.000 Ft, majd ha csak havi 750 Ft-ot fizetsz (amit minimális tudással rájöhetsz, a kamat sem), szerinted hova tűnt a többi?
--
blogom

Adél szerint:
2011-03-08 - 07:17

Kérdésem a következő:2007-ben svájci frank alapú lakáshitelt vettünk fel 4 !!!!!!! millió értékben.
40 hónapon keresztül havi 141 frankot fizettünk.
Most szeretnénk vég törleszteni,ami a bank szerint 5,7 ??????? millió ft.

Rendelkezésünkre 4 millió ft van csak,így marad 1,7 millió hitel.
Most akkor 2,3 milliót kiváltok 4 millió forinttal és akkor még marad 1,7 millió forint/amit hitelként vissza fizetek kb 2,9 millió.
Befizettem 40 hónap alatt kb 1.1 milliót
Lehetséges ,hogy 4 millió hitelt visszafizetni 8 millió forinttal lehet???????

Az ugye megvan, hogy csak a frank árfolyamváltozása miatt is 4,5 millió Ft értékű tarzotása lenne Adélnak 2011-ben?

De az eddigiek alapján, tessék, segítek neked. Hatodikban valahogy így csinálhatják manapság:

2007-ben 150 HUF/1 CHF az árfolyam.
4M HUF / 150 = 26666 CHF hitel.
Ebből Adél fizet 40 * 141 = 5640 frankot vissza, marad kicsit több, mint 21000 CHF hitel.
Ez 2011 márciusában (210 HUF/1 CHF) 4,5 millió forint.
És akkor Adél ingyen használta 4 évig a bank pénzét, s semennyi kamatot nem fizetett rá...
--
blogom

Az ugye megvan, hogy hogy a svájci jegybanki alapkamat a 2088 előtti 3.5%-ról lement 0.02%-ra?
A bankok "valamiért elfelejtették" ezt érvényesíteni a szerződésekben, sőt kamatot emeltek!
Kár veled vitatkozni, mert a saját elgondolásodat akarod a TÉNYEKRE ráerőltetni

De vitatkozz a lengyel parlamentel
Ők egy kicsit korrektebben áltak a dologhoz

Heves árfolyamesésbe kezdtek a lengyel bankpapírok a tőzsdén, miután a lengyel parlament alsó háza elfogadta az ottani devizahiteles csomagot az eddig várt közel duplájára rúgó, 19 milliárd zlotys várható banki veszteséggel.
Az árfolyamveszteségek 90%-át ugyanis a bankoknak kell viselniük a "zlotysítás" során. A magyar végtörlesztéssel szemben inkább a szegény ügyfeleket célzó programról van szó.

Nem fognád fel végre, hogy ezek nem feature opciók?
Mi az, hogy bizalmi kérdés? Az öreganyámnak sem mondok el olyat, amit nem akarok mással tudatni, nem még egy szoftvergyártó cégnek .... Miért bíznék abban, hogy azt mondja nekem (az öreganyám: nem mondom el senkinek fiam..) az oprendszer, hogy istenbizony nem küldöm tovább ... Köszi.. ez tényleg megbízható ...

Pont ezt hívják bizalmi kérdésnek.

Ha a Windows nem kérdezne semmit az adatok tárolásáról, csak egy fekete dobozként működne, mennyivel lennénk jobb helyzetben? Most van lehetőséged kikapcsolni ezeket a funkciókat, és imho a Microsoftnak túl sok veszteni valója van ahhoz képest, hogy mennyit nyerhetne ha visszaélne pl. a Cortananak elmondott szövegeiddel.

Fogalmam sincs, hogy pontosan mit csinál az NSA. De mondok jobbat: neked se.

Mivel itt a hupon valószínűleg kb. senkinek nincs konkrét infója a témáról, így nem is nagyon mennék bele ebbe a vitába. Annyit azért megelőlegezhetünk, hogy a PRISM-botrány nem csak a Microsoftot keverte gyanúba, hanem gyakorlatilag az összes tech céget. Akkor ne használjunk mobiltelefont, mert lehallgathatják?

őőőő ...

Nem ezt oktatják véletlenül (többek között...) a kresz tanfolyamokon?
Vagy csak én jártam ilyen tanfolyamra?
Ha jól emlékszem, a fékrendszerekről, az OTTO motorról, a Diesel motorról, de még az üzemanyagellátásról is tanítottak.
Sőt ... még a sebkötözésről, stabil oldalfekvésről és az újraélesztésről is!

Tehát IGEN! annak aki használ valamit, meg kell(ene) tanulnia az alapokat, nem csak hülyeségeket beszélni ... Manapság az olyanokból több van mint kellene ...

Forráskód van, ha elég nagy vagy.

Oké. Namost, akinek van, mert elég nagy, annak jogában állna-e elmondani, ha meglátná a forráskódban, hogy hazudik a gyártó? Szerintem nem, mert aláíratják vele, hogy megnézheti, de senkinek semmit nem mondhat el. Ergó az én szemszögemből nézve nincs forráskód: nekem nem mutatják meg, akinek meg igen, az hiába nézheti meg, nekem abból nem származik többletinformációm. Ez pont olyan, mintha nem is lenne forráskód.

„Magánszemélyként viszont tényleg az a véleményem, hogy ez nem technikai, hanem bizalmi kérdés. Ha hrgy nem hiszi el, hogy ezek a feature-ök kikapcsolt állapotban tényleg ki vannak kapcsolva, akkor elég kevés lehetősége maradt azon kívül, hogy nem veszi meg a terméket.”

Akkor meséld el légyszi, hogy egy Asus Transformerbook T100-ra hogyan lehet feltenni bármilyen nem-Windows rendszert.
Ez ugyanis OS kötött, kizárólag a gyárilag rátett win 8.1-el használható. Egyelőre még arról sincs semmilyen infóm, hogy ha ezt befrissítem w10-re, akkor hogyan lesz megoldva, hogy a rejtett partícióra is az kerüljön, egy esetleges újratelepítéskor ne kelljen először a gyári w8-at feltenni, majd azt frissíteni w10-re.
Még szebb, hogy ez az OS kötöttség csak akkor derült ki, amikor megpróbáltam linuxot rátenni, ugyanis - ahogy azt a fogyasztóvédelem is jogerősen megállapította - az Asus sehol nem tüntette fel az OS kötöttséget a készüléknél.

„Egy másik threadben leírtam már, hogy ha tudnátok (értelmes, szakmai) ötleteket írni arra, hogy titeket mi győzne meg arról, hogy az MS nem hazudik, én vállalom, hogy eljuttatom a megfelelő helyekre. Az ominózus threadben emlékeim szerint 0 darab ilyen ötlet érkezett.”

Első kanyarban ennek a problémának a valós megoldásával:
http://www.dedoimedo.com/computers/windows-7-to-10-gwx-how-to-remove.ht…
Hogy van az, hogy a rendszer letölti, elindítja és folyamatosan a tálcán tartja a gwx-et, akkor is, ha én ezt nem akarom, és még csak el sem távolítható?
Eddig háromszor szedtem le a KB3035583 frissítést, de ez a nyomorék gwx mégis mindig ott van, és a frissítés is újratelepül, pedig le van tiltva az automatikus frissítés!
Én innentől kezdve nem tudok megbízni az MS termékeiben, hiszen az MS dönti el helyettem, hogy mit akarok. Ez finoman szólva is nonszensz.

- rezso -

> Akkor meséld el légyszi, hogy egy Asus Transformerbook T100-ra hogyan lehet feltenni bármilyen nem-Windows rendszert.

Nem tudom, sosem volt T100-asom. A google szerint pedig lehet, legfeljebb bizonyos dolgokhoz nincs linuxos driver, de az nem biztos, hogy a Microsoft hibája. :)

> Egyelőre még arról sincs semmilyen infóm, hogy ha ezt befrissítem w10-re, akkor hogyan lesz megoldva, hogy a rejtett partícióra is az kerüljön, egy esetleges újratelepítéskor ne kelljen először a gyári w8-at feltenni, majd azt frissíteni w10-re.

Konkrétan a T100-asnál nem tudom, van-e valami eltérés, de én már próbáltam újratelepíteni a Windows 10-et, és működött. (Legalábbis a Settings appon keresztül mindenképpen.)

> Első kanyarban ennek a problémának a valós megoldásával:

Jogos a meglátás, de:

> Én innentől kezdve nem tudok megbízni az MS termékeiben, hiszen az MS dönti el helyettem, hogy mit akarok.

Most őszintén, kezedet a szívedre, pontosan ez a bizalomhiány oka? Egész eddig nem okoztak volna problémát a W10-zel kapcsolatos hírek, csak emiatt? ;)

„Nem tudom, sosem volt T100-asom. A google szerint pedig lehet, legfeljebb bizonyos dolgokhoz nincs linuxos driver, de az nem biztos, hogy a Microsoft hibája. :)”

Szerintem az UEFI, a secure boot és a bitlocker nem az Asus találmánya. Viszont mintha az MS ezeket preferálná elég erőteljesen, és amíg így van, addig nem igazán vannak ösztönözve a gyártók arra, hogy mellőzzék ezeket a megoldásokat.
De valójában erre reagáltam elsősorban (bocs, ha nem volt egyértelmű):
„elég kevés lehetősége maradt azon kívül, hogy nem veszi meg a terméket.”
És itt épp ez a lényeg.
Nem akartam megvenni a win8-at, de mivel az Asus elhallgatta, hogy - legalábbis az ő szempontjából - csak az általa előre feltett win8-al működik a gép, mégis megvettem, abban a hiszemben, hogy később le tudom cserélni linuxra. Hát nem.
Vagy ha igen, esetleg Ubuntura. És ha én nem Ubuntut akarok? Na itt a gond.

„Konkrétan a T100-asnál nem tudom, van-e valami eltérés, de én már próbáltam újratelepíteni a Windows 10-et, és működött. (Legalábbis a Settings appon keresztül mindenképpen.)”

Az SSD-n lévő GPT partíción volt az a Win 10? Mert én most kifejezetten arról beszélek, nem pedig külső eszközről történő telepítésről.

„Most őszintén, kezedet a szívedre, pontosan ez a bizalomhiány oka? Egész eddig nem okoztak volna problémát a W10-zel kapcsolatos hírek, csak emiatt? ;)”

Én már vagy 7 éve nem használok Windowst (vajon miért?). Csak a T100-on van, mert eddig még nem sikerült megoldanom a lecserélését. De amint sikerül, már megy is a kukába a Windows.
A w10 pedig azért van nagyon a bögyömben, mert tapasztalat, hogy a gwx folyamatosan újratelepül, a frissítésekről a rendszerben, ahol a telepített, illetve elérhető frissítéseket listázza, semmilyen konkrét infó nincs arról, hogy az pontosan micsoda (csak a neten, a frissítéshez tartozó linken tudok tájékozódni), egy „KB3035583 fontos frissítés a windows rendszerhez” meg kb. semmit nem mond.
A win 10 „kényszerfrissítését” sem tudom elfogadni: ha valóban igazak a hírek, akkor egy otthoni gépen mindenképpen települ minden frissítés, nem lehet letiltani. Pusztán azért, mert ez a verzió már „szolgáltatás”.
Én viszont szeretném kontrollálni a dolgokat, különösen akkor, ha az adott „szolgáltatás” annyiba kerül, amennyibe egy win 10...
Így végül, ha mégsem sikerül lecserélni a T100-on a Windowst, akkor sem fogok frissíteni a 10-re, és ha továbbra is megmarad a gwx nekem a mostani rendszeren, és ott csücsül az értesítési területen (elvileg most sikerül letiltani), akkor az nem lesz több puszta zaklatásnál.

- rezso -

> Szerintem az UEFI, a secure boot és a bitlocker nem az Asus találmánya.

De nem is a Microsofté (lásd http://www.uefi.org/). Mármint a Bitlocker igen, de annak amúgy sincs köze a másik kettőhöz.

> mégis megvettem, abban a hiszemben, hogy később le tudom cserélni linuxra. Hát nem.

Ez pontosan mit jelent? Azért nem lehet lecserélni, mert nincs hozzá driver, vagy van valami más oka?

> Az SSD-n lévő GPT partíción volt az a Win 10? Mert én most kifejezetten arról beszélek, nem pedig külső eszközről történő telepítésről.

Azt nem tudom, de annyi biztos, hogy egyáltalán nem kellett hozzá külső adathordozó. Úgyhogy valószínűleg.

„De nem is a Microsofté (lásd http://www.uefi.org/). Mármint a Bitlocker igen, de annak amúgy sincs köze a másik kettőhöz.”

Valóban, viszont a Windows a legelterjedtebb rendszer, tehát a Microsoft nagyon erőteljesen tudja befolyásolni a terjedésüket.
(Mármint az UEFI és secure boot terjedését.)
Olyan ez, mint az Office formátumai: doc, xls, pps stb. Nem vagyok biztos benne, hogy valóban jobbak, mint pl. az odt, aminek viszont messze nincs olyan támogatottsága. Plusz az Office formátumok zártak (ha jól tudom), így pl. egy Libreoffice komoly hátrányból indul, ha korrekten akarja kezelni azokat.

„Ez pontosan mit jelent? Azért nem lehet lecserélni, mert nincs hozzá driver, vagy van valami más oka?”

Még csak elindítani sem sikerült a telepítőt.
Valami megfogta bios szinten - uefi, secure boot, nem tudom. Még nem volt energiám foglalkozni vele.
De mintha teljesen arra menne ki a dolog, hogy véletlenül se tudjak úgy elindítani egy telepítőt, mint a sima bios esetében.
Az olyan megoldásokat pedig alapból nem szeretem, amik kifejezetten hátráltatnak.

„Azt nem tudom, de annyi biztos, hogy egyáltalán nem kellett hozzá külső adathordozó. Úgyhogy valószínűleg.”

Tehát vagy alapból w10 volt rajta, vagy a gpt tartalma is módosítható valahogy. A kérdés a hogyan.

De most tegyük félre ezeket a technikai problémákat.

A legnagyobb probléma nálam a Microsoft agresszivitása.
Relatíve komoly pénzért kapok egy olyan rendszert, ami felett minimális kontrollom van.
A 8-as esetében is vannak igencsak idegtépő dolgok.
Pl. a telepítésnél csak akkor ajánlja fel a helyi fiók létrehozását, ha előtte nem működő / nem létező Microsoft fiókot adok meg. A különböző adatvédelmi beállítások alapértelmezetten engedélyezik az adattovábbítást, és alapból ezeket érvényesítené.
Felpakol mindenféle alkalmazást, akár helyi fiók mellett is, ezeket le is lehet szedni, de ha később vissza akarnám tenni ugyanezeket, már Microsoft fiók kell hozzá.
Kapok egy, a megszokottól erőteljesen eltérő felületet (utoljára XP-t használtam), amit nem tudok átállítani a megszokottra.
(Ha minden igaz, a 10-ben már lesz ilyen lehetőség.)
Aztán most jön a gwx, alig lehet kiirtani, és folyamatosan agitál egy olyan rendszerre történő frissítésre, ami felett még kevesebb kontrollom lesz, ld. a kötelező, letilthatatlan, automatikus frissítés.
Mindaddig, amíg a saját gépemen lévő rendszer akarja eldönteni, hogy mit szeretnék, és mi a jó nekem, addig nem bízom sem a rendszerben, sem a készítőjében.
Ezért akarom zsigerből lecserélni, és ezért idegesítenek az olyan technikai megoldások is, amik ezt nehezítik.

- rezso -

> Plusz az Office formátumok zártak (ha jól tudom)

Az Office 2007 óta a default egy szabványos formátum: https://hu.wikipedia.org/wiki/Office_Open_XML

> Még csak elindítani sem sikerült a telepítőt. Valami megfogta bios szinten - uefi, secure boot, nem tudom.

Ez akár elképzelhető is lehet, házilag gyártott USB telepítő esetében én ki szoktam kapcsolni a secure bootot arra az egy alkalomra, pont ezek miatt. A telepített rendszer bootolásakor viszont már hasznos tud lenni, azért a secure boot alapvetően nem hülyeség.

> Tehát vagy alapból w10 volt rajta, vagy a gpt tartalma is módosítható valahogy. A kérdés a hogyan.

Biztosan nem, mivel az eszköz egy 8.1 Home-mal jött, amit frissítettem 10 Pro-ra, ami visszaállítás után is működött. A hogyant nem tudom, a telepítő megoldotta magától. :)

> a telepítésnél csak akkor ajánlja fel a helyi fiók létrehozását, ha előtte nem működő / nem létező Microsoft fiókot adok meg.

Ez nem stimmel, ott van a gomb/link a bal alsó sarokban. Ezzel kapcsolatban már volt itt egy vitám nemrég valakivel, bízz bennem, nincs olyan hivatalosan kiadott Windows-verzió, ahol így kéne trükközni.

> ld. a kötelező, letilthatatlan, automatikus frissítés. Mindaddig, amíg a saját gépemen lévő rendszer akarja eldönteni, hogy mit szeretnék

Lássuk be, itt inkább a hup közönsége a kivétel: imho az átlag user messze jobban jár, ha a Windows magának menedzseli a biztonsági frissítéseket.

> Ha állítható lenne, alapból automatikussal, mindenki jobban járna.

Ez elvileg igaz, gyakorlatilag viszont a warez Windows userek közül mindenki, és a többiek nagy része is kikapcsolja az upgrade-et, különösebb szakmai nélkül, csak mert szomszéd Pistike ezt mondta, lassabb lesz tőle a gép.

Itt a hupon írta valaki nem is régen, hogy van olyan PC bolt, ahol alapból kikapcsolt Update-tel árulják a gépeket, kalóz OS-sel.

Utána meg csodálkozunk, hogy az internet nem biztonságos (sic). ;)

"3. Esetleg legyen automatikus, de csak a kalóz windows-okon."

Onmagaban amugy azt tamogatnam, hogy aki lopja a Windows-t az "beta tesztekre kenyszerul". Eredeti Windows valodi elony helyett muszaj mindig upgrade-elnie a kovetkezo Windows 11 preview-ra. Office-nal is csak a 2016 betat hasznalhatna. Es csak rovid ideig hasznalhatna latest stable-t amig a kovetkezo verizobol nincs egy preview. Addig nem indul el a Windows amig nem update-eled a kalozverziokat. A fizeto ugyfeleket meg hagyjak beken, upgrade-eljenek amikor akarnak.

Meg olyan jo Androidosan lehetne az Eredeti Windows valodi elony felirat helyett/mellett reklam. ;)

„Az Office 2007 óta a default egy szabványos formátum: https://hu.wikipedia.org/wiki/Office_Open_XML

Tévedek, amikor azt mondom, hogy volt már korábban nagyjából ugyanilyen?
Miért kell mindig mindenből saját megoldást csinálni, és azt erőltetni? Mint mondjuk az IE működése, amitől egy rakás web fejlesztő, programozó tépte a haját folyamatosan. Vagy az MS Java anno.

„Ez nem stimmel, ott van a gomb/link a bal alsó sarokban. Ezzel kapcsolatban már volt itt egy vitám nemrég valakivel, bízz bennem, nincs olyan hivatalosan kiadott Windows-verzió, ahol így kéne trükközni.”

És miért ott van? Eszembe nem jutott ott keresni.

„Lássuk be, itt inkább a hup közönsége a kivétel: imho az átlag user messze jobban jár, ha a Windows magának menedzseli a biztonsági frissítéseket.”

Valahogy nagyon nem tudnám értékelni, ha a nyaralás előtt aktivált, és ahhoz tervezett méretű mobil adatforgalom bármekkora része erre fogyna el. (Olyankor még a reklámszűrés is erősebb a gépeken.)
Frissítsen akkor, amikor itthon vagyok, korlátlan net mellett.
De honnan fogja tudni a Windows, hogy mikor használok mobilnet adatkeretet, és mikor korlátlan netet? Mindkét esetben wifi AP-re csatlakozik a gép.

- rezso -

De honnan fogja tudni a Windows, hogy mikor használok mobilnet adatkeretet, és mikor korlátlan netet? Mindkét esetben wifi AP-re csatlakozik a gép

Beállíthatod neki. Nincs Win10-em, de állítólag egészen nagy arányban eltalálja magától, ha pedig nem, egy pipával jelezheted, hogy korlátos. Akkor nem megy az update, nem megy semmi ilyen.

--
blogom

Tévedek, amikor azt mondom, hogy volt már korábban nagyjából ugyanilyen?
Nem tévedsz. Úgy hívták, hogy .doc, .xls, .ppt. Legfeljebb az MS-t évtizedekig nem érdekelte a szabványosdi.Egyáltalán a fájlformátum szabvány? Bocsáss meg, de se azelőtt se azóta nem hallotta egy fájlformátumról se, hogy szabvány lett volna? Ja és amúgy szerintem a szabvány nem szabadalom, nem jelent kizárólagosságot. Meg amúgy is, azt hiszem, erről már az előbb beszéltünk. Az MS már évtizedek óta irodai szoftverekkel, meg a hozzá tartozó fájlformátumokkal foglalkozott, amikor az OpenOffice (nem a LibreOffice) még a kanyarba se volt. Szóval a helyedben én nem feszegetném, hogy ki volt előbb.

Na add már a hülyét! Nem az volt a mondás, hogy melyik office, mint program volt előbb, hanem hogy melyik ISO/magyar szabvány.

http://www.origo.hu/techbazis/szamitogep/20090715-nemzeti-szabvany-lett…

https://news.microsoft.com/hu-hu/2009/06/05/mar-magyar-szabvany-a-micro…

--
♙♘♗♖♕♔

Nem adom, a hülyét, csak arra célzok, hogy az elmúlt 20-30 évben se érdekelt, hogy egy fájlformátum szabvány-e vagy sem, meg a következő 20-30 évben sem fog érdekelni, és ezzel szerintem nemcsak én vagyok így, hanem a számítógép használók 99,999999 %-is.
Akkor ez szerinted azt jelenti, hogy innentől akkor tilos használni/fejleszteni a többi "iroda" formátumot mint a pl: .txt, .rtf, mert nem szabvány?
Itt sírt valaki ebben topicban, hogy mekkora igazságtalanság, mert tud a tablet/notebook hibrid gépére tetszőleges linuxot rakni, mert gyártó meg a szemét Microsoft nem teszi ezt lehetővé. Az viszont szerinted nem igazságtalanság, hogy az MS dobja sutba az elmúlt 30-40 év munkáját, amit az irodai szoftverekbe feccölt, csak azért, mert végre valamit sikerült előbb megcsinálni a konkurenciának. Ja és ezzel az MS ássa meg a saját sírját és feküdjön is bele. Merthogy használjon egy olyan formátumot, ami a céljainak nem felel meg. Márpedig aligha felel meg neki, mert biztos
van olyan, amit az OpenXML tud az OpenDocument meg nem.

"csak arra célzok, hogy az elmúlt 20-30 évben se érdekelt, hogy egy fájlformátum szabvány-e vagy sem"
Azert a felhasznalok gondolom sirnak ha ket evente meg kellene venniuk a kovetkezo Office-t mert az elozo hirtelen "elavult" lesz.

Amugy fejlesztettem office-val kapcsolatos szoftvert, csak annyi kellett volna hogy a doksiban levo szoveget sima szoveget fel kellett volna dolgozni.. de hat nem lehetett mert zart formatum volt (2000 korul). Persze a szukseges szoftver modult megkaphattad volna ha megvasarolod az office-t a gepre, de mikor meghallottak hogy csak azert kellen venni egy office-t.. akkor inkabb megmondtak az operatornak hogy exportalja ki txt-be.

Na ennyit a nem szabvanyos formatumokrol. A felhasznalo is rendesen megszivja ha nem szabvanyos! Max nem ert hozza es nem fogja fel mert nincs hozza eleg tudasa.

Relatíve komoly pénzért kapok egy olyan rendszert, ami felett minimális kontrollom van.
Ne röhögtess már.
1. Komoly pénzért? Azt se tudod mennyibe került. Sokba pedig biztos nem.
2. Nem tudom feltűnt-e neked, de Windowst nem vetted meg, mert az kb. néhány ezer mrd $ lehet, csak a használat jogát kaptad meg.
Azaz az a dolgod, hogy használd, nem az, hogy eldöntsd az MS helyett, hogy hogy kellene működnie. Persze van bizonyos szabadságod a használatban, de ha ez nem tetszik, akkor ne vedd meg. Nekem is van ilyen tabletem. Windows-zal vettem. Windows-zal jól működik. A Windows marad. Már próbálkoztam hogy elindítsak rajta egy Ubuntut-t - egyelőre sikertelenül - de különösebben nem érdekel, mert amíg nem törlöm le a rejtett partíciókat, addig úgyse lesz linuxnak hely.

Olyan ez, mint az Office formátumai: doc, xls, pps stb. Nem vagyok biztos benne, hogy valóban jobbak, mint pl. az odt, aminek viszont messze nincs olyan támogatottsága.
Bocsáss meg, de én még emlékszem arra, hogy a .doc .xls már régóta létezett, mikor még az Openoffice sem nemhogy az OpenDocument formátum a kanyarban sem volt. Azaz garantáltan legalább 10x, 20x, 30x annyi program van, ami kezeli a régebbi Office formátumokat, mint az újakat (OpenDocument, OpenXml). Azaz lehet, hogy régi MS formátum nem jobb, de az teljesen érthető szerintem, hogy miért elterjedtebb.

1. A vétel valóban nem saját döntés volt. Adták, kérés nélkül, nekem nem kellett. Ja és a vétel előtt nem is mondták, hogy ez „kötelező”. Alapból ott volt, és eddig nem sikerült leszednem.
Ne feledd, notebookot vettem, mert hivatalosan az a besorolása. Tablet vagy mobil esetében eszembe se jut a telepített rendszer cseréjének ötlete, épp emiatt soha nem volt és nem lesz pl. Lumia telefonom.
2. Ha valamit megveszek (akár csak a használati jogát) elvárom, hogy az igényeimnek megfelelően működjön, hiszen mégis csak én fogom használni, nem?

- rezso -

Mert ha bemegyek a McDonald'ba, s kérek egy sajtburgert, az nem lesz hirtelen másfél kiló, csak, mert én úgy szeretném.
A masszőrszalonban a kislány sem ad heppiendinget, mert én azt akarom.
De az újságos is kiröhög, ha azt mondom neki, hogy én háromszor ennyi kontentet kérek az újságomba.

Adott egy termék, adott áron, te meg eldöntöd, hogy akarod-e használni, vagy sem. Senki nem hiteti el velem, hogy ma __lehetetlen__ Wintows nélkül élni. A hpzzá-nem-értő családtagok meg végképp képesek Win nélkül élni.
De ha nem tetszik, még mindig vehetsz drágább Wint (a vállalatoknak szánt kiadásban, biztos vagyok benne, hogy egészen egyszerűen, s jól dokumentálhatóan kikapcsolhatóak ezek a funkciók), vagy fizetős supportot, ahol elmondják, hogyan kapcsold ki.

Esetleg beléphetsz a piacra egy olyan termékkel, ami semmi ilyesmit nem csinál.
--
blogom

„Mert ha bemegyek a McDonald'ba, s kérek egy sajtburgert, az nem lesz hirtelen másfél kiló, csak, mert én úgy szeretném.”

Viszont ha eleve másfél kilósat kérek, akkor vagy ad olyat, vagy kimegyek a mekiből.

„A masszőrszalonban a kislány sem ad heppiendinget, mert én azt akarom.”

És ha én eleve úgy beszélem meg vele?

„De az újságos is kiröhög, ha azt mondom neki, hogy én háromszor ennyi kontentet kérek az újságomba.”

Mióta készíti az újságos az újságot?

„Adott egy termék, adott áron, te meg eldöntöd, hogy akarod-e használni, vagy sem. Senki nem hiteti el velem, hogy ma __lehetetlen__ Wintows nélkül élni.”

Épp az a gondom, hogy NEM akarom használni, sőt még csak nem is kértem, gyárilag azt adták, viszont egyelőre megszabadulni sem sikerült tőle.

- rezso -

Hát igen, gondolom van az a pénz, amikor a mekibe, adnak másfél kilós szendvicset. Csak az már nem az szendvics.
Bocsáss meg, de a te eseted inkább úgy írnám le, hogy kértél egy szendvicset, kifizetted, megetted, aztán hazamentél, és idejössz nyafogni, hogy te nem sajtburgert, hanem duplasajtburgert akartál persze ugyanazon az áron. Hát nem.
Amúgy az Ubuntu felmegy rá, én már felraktam. Igaz csak a billentyűzetben lévő HDD-re. Így aligha lesz elsődleges rendszer. Amúgy javaslom a Asus Backtracker-rel kiírni a visszaállítási partíciót USB-re. Sajnos a 0-ról telepítés nálam nem jött be, Win 10 alatt így nem volt hang. USB-ről simán visszaállítottam a teljes partíciót persze 8.1-gyel, majd frissítettem Win10-re. Így viszont inkább nem bántottam a belső tárhelyet.

1. Szerintem ez már inkább tablet billentyűzettel. Persze én is inkább laptopként használom.
Először is Ubuntu-t lehet rá telepíteni, bár szar a kép, de azért gondolom látszik, hogy a wifi is megy:

http://kepfeltoltes.hu/view/150811/WP_20150811_23_08_23_Pro_www.kepfelt…

Innen töltöttem le:
http://forum.xda-developers.com/windows-8-rt/win-8-development/live-asu…
Ha az Ubuntu felmegy, akkor más linux is felmegy. Igaz nem telepítettem fel.
2. Tényleg? Az előbb még azért nyafogtál, hogy nem tudsz rá linuxot telepíteni? Tudod volt régen az az cikk, hogy a Linux nem Windows? Volt benne egy autós-motoros példa. Talán el kéne rajta gondolkodnod, hogy a Linux nem Windows, hanem a Windows sem Linux. Vagyis másképp fogalmazva, ha te azt várod a Windowstól, hogy Linux legyen akkor kurva nagyot fogsz csalódni. Ennyi.

Tényleg? Mire gondolsz? Miért nem mehetne fel másik linux? Azt a telepítőt, amit linkeltem azt is összehozta valaki. Rezso meg elvileg az a rezso, aki valamikor az UHU-ból liveCD-t csinált. Róla feltételezem, hogy ha nagyon akarja, fel tud rakni egy másik linuxot, ha van előtte egy működő megoldás.

Még lehet nekem is sikerülne. Én így csinálnám:

Csinálnék helyet 2 linux-nak. Az egyikre felraknám az Ubuntu-t, a másikra felmásolnék egy működő UEFI-s telepített linuxot és a Ubuntu grubjával próbálnám elindítani. Aztán vagy működne vagy nem.

Csak arra utaltam, hogy abból, hogy egy adott disztribúció feltelepül egy adott gépre, egyáltalán nem következik, hogy minden más disztribúció is feltelepül. Más kernel verziók, más patch-ek, más driver-ek, és ezer más ok miatt hasalhat el egy adott disztribúció egy adott gépen.
--
♙♘♗♖♕♔

"Ez ugyanis OS kötött, kizárólag a gyárilag rátett win 8.1-el használható."
- Ez így ebben a formában nem igaz, simán fut Windows 10-zel is. Amúgy Ubuntu is fut rajta, láttam róla videót.
- Ha a gyártó rakott rá Windowst, akkor miért az MS-t hibáztatod? Bocsáss meg, de azt, hogy nem lehet linux-szal előtelepített (kivéve android) tabletet kapni, ez hadd ne legyen már az MS hibája. Ezért én egyételműen a linux disztribútorokat hibáztatom. Ott van példának az Ubuntu. -> Akartak Ubuntu-s telefont -> Megoldották. Van telefon Ubuntu-val. Ha linuxos tabletet akarsz, reklamálj a linux disztribútoroknál.
"a rejtett partícióra is az kerüljön, egy esetleges újratelepítéskor ne kelljen először a gyári w8-at feltenni, majd azt frissíteni w10-re"
Mondjuk például úgy, hogy nem a rejtett partícióról állítasz vissza, hanem tiszta telepítést csinálsz.

Az Asus ügyfélszolgálata nekem azt mondta, hogy csak az előretelepített win8-al használható.
Amikor rákérdeztem a win 10 támogatásra, annyi volt a válaszuk, hogy ne várjam már el tőlük egy olyan rendszer támogatását, ami még meg sem jelent.
A hivatalos Asus álláspont tehát az, hogy csak win8. Talán ez később megváltozik, de egyelőre ez van.

Igen, Ubuntu fut rajta, mert a Canonical megkapta az ehhez szükséges dolgokat/támogatást. Ez szintén az Asus-tól származó infó. (És ne felejtsük el, hogy a Canonical és a Microsoft bizonyos mértékig partnerek.)
A T100-at pedig a sorozatszám alapján az Asus saját rendszere is notebook-ként azonosítja, nem tabletként.

Ami pedig az újratelepítést illeti: a rejtett partícióról akarom újratelepíteni adott esetben, hiszen elvileg ezért van.
Most win8 van rajta - hogyan cserélem le win10-re?

- rezso -

Szóval ha meglátsz valakit kijönni egy autókereskedésből egy vadiúj ferrarival (lamborghini, porsche stb.), akkor ő a hibás, hogy te nem tudod megvenni? Bár linuxot (is) használok már több mint 10 éve, de ezt a hozzáállást, hogy ha valami nem megy Windowson (MS-nek), akkor a Windows szar, ha Linuxon (-nak) nem megy valami az meg vagy a felhasználó vagy az MS (gyártó stb.) hibája nagyon utálom.
Tetszik nem teszik, az alábbi példák mutatják, hogy igen lehet csinálni linuxos hardvert:
- Steam - konzol
- Ubuntu - telefon
- Google - telefon, tablet

Szóval nagyon unom már, hogy az MS hibája, hogy nincs linuxos tablet.

Engem special az győzne meg, ha ezek a dolgok úgy érkeznének, hogy rákérdez az elején a Windows és nem a megjelenés után rövid idővel kezdenének el ilyenek terjedni fórumokon. Nem aggódnék azon, hogy be is tartja-e vagy nem, csak ne az legyen, hogy alapból be van kapcsolva, és nagy tornamutatványokkal lehet megszabadulni tőle. És igen, legyen ettől X idővel több a telepítés.

Rákérdez a Windows az elején. :) http://i.imgur.com/scn7Bxt.png

Legfelkebb arról lehetne vitatkozni, hogy milyen formátum lenne megfelelő a kérdéshez: való igaz, hogy a user ha egy nagyobb összefüggő szöveget lát, hajlamos azonnal az acceptre nyomni.

De persze, ha mondjuk egyesével feltenné ezeket a kérdéseket, lés mindenhol várna egy igen/nemet, az is kivitelezhető lenne.

Azért az a fránya Customize settings opció nem gombként jelenik meg jobboldalt alul a másik mellett. UX szemmel nézve a gomb a magasabb rendű opció és ez elég ahhoz, hogy az egységsugarú user default oda klikkeljen. Pláne, hogy a customize opció fel se tűnik sokaknak. Mivel egyetlen opciót lát. Telepítők esetében tradicionálisan a Customize setting és az Express settings gombok egymás mellett jelennek meg, egyenrangú opciókként feltüntetve. W10-nél mintha az lenne az MS szándéka, hogy ne a privát szféra védelmének irányába menj el. De javíts ki ha rosszul látom. ;)

Akkor alljon itt egy konstruktiv lista:

- Az osszes adatgyujto opcio telepiteskor legyen kikapcsolva, es opcionalisan lehessen bekapcsolni
- Ha ki van kapcsolva minden, az elozo pontban emlitett opcio, akkor pontosan nulla darab kommunikacio tortenjen a geprol a Microsoft szerverei fele, vagy ha tortenik kommunikacio, az legyen pontosan es kereshetoen ledokumentalva (MSDN-szeruen), hogy milyen adatokat tartalmaz es milyen indokkal tortenik
- Legyen transzparens a beerkezett adatok feldolgozasa, milyen celokra, hogyan hasznaljak fel, milyen feltetelek mellett juttatja el a Microsoft esetlegesen harmadik felhez az adatokat (legyen az hatosag vagy masik ceg)
- Mindez az informacio legyen osszegyujtve egy felhasznalobarat, konnyen tallozhato oldalon

Ezek a minimum kovetelmenyek, amik novelnek a bizalmat a Microsoft fele. Mert most csak a kodosites meg a vajakolas megy.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Az sem emeli a bizalmamat az ms-sel szemben, hogy ha tiszta telepítéskor a részletes beállításokat választom, akkor a telepítő következő újraindulási fázisa után még egyszer feljön ugyanez a kérdés és felület. Tehát, ha nem lépek gyorsan tovább, hanem letiltok követési funkciókat, akkor egy perc múlva megint ugyanoda jutok és megint be kell állítani. Az ilyen "véletlen" hibák is afelé terelik az embereket, hogy a gyors és mindent engedő beállítás felé menjenek. (A korábbi "véletlen" másfél évig nem megjelenő böngészőválasztós hibájukra is érdemes emlékezni a korrekt szabálykövetés kapcsán.)

Az pedig, hogy alapbeállítással nyitott wifikre alapból fel akarna kapcsolódni a rendszer, külön egy nagyon idióta és veszélyes húzás. Ezzel komoly támadási felületet adnak a felhasználó adatforgalma felé, remek előkészítés men-in-the-middle támadáshoz. Nem is értem, hogyan lehet ez javallott opció, amikor elve nyitott wifit üzemeltetni rossz ötlet és van ahol jogilag is bajba lehet kerülni miatta / rajta keresztül rosszalkodók miatt.

"Azt meg végképp nem szeretném, ha a f***om méretét a másfeledik másodercben tudnák redmondban."

Akinek nincs rejtegetnivalója, azt ez nem zavarja. Egyébként is, ez csak a vásárlói elégedettség felmérésének és a jól tervezett innovációnak a diadala.
Vagy úgy gondolta bárki is, hogy a MS semmit sem fog kezdeni a hotline-on érkezett azon inputtal, hogy "kapjátok be!"?

Hát végigolvasva a fenti app listáját, ezek a stuffok nagyrésze már Win7/8/8.1-ben is benne van, szóval nem a Win10 újítása ez a sokminden, legfeljebb abban már agresszívabb... Legnagyobb részük ha lehet hinni az MS-nek, a Gépház/Vezérlőpult-ban kikapcsolható, ami nem, az Csoportházirendből tiltható, ami mégse arra még mindig ott a registry hákolása, bár ahhoz én nem szívesen nyúlnék, ha nem muszáj... Egyébként nem ennek az apropójából, de épp faragok egy listát ezekből Win8.1-re. Talán majd megosztom ha vállalhatónak érzem a végeredményt... (ha nem, legfeljebb hozzácsapok én is pár toolbart és eladom donotspy81 néven ;-))

A Prefetch és a swap (itt gondolom a swapfile.sys-re gondolsz és nem a pagefile.sys-re) miért probléma privacy szempontból? Azokról is lehet tudni, hogy a gyűjtött adatokat feltolják valahova?

Eljött az a "snowden-világ", amikor, ha valaki konkrét információval tud szolgálni, hogyan lehet mégis jobban védeni a privacy-t, az próbálja megosztani. (Ha Windows 10, ha Android. Felvilágosítani és felvilágosítani! Ez már sajnos etikus-hacker feladattá is válik...)

Ha a személyiségi jogokat jelenleg is törvények védik, nem lehet átveréssel elfogadtatni azok ellenkezőjét. Mindezt azért mert, a felhasználók tömegei ezt a szakmát illetően képzetlenebbek az "átverőjüknél".)

Ismét csak azt hozom fel egy példának, hogy a sajtó sem teheti meg, hogy egy gyanúsított bűnözőről simán fotót nyomtasson a címlapra. Hát akkor egy web-kamera képét hogyan is lehet "profilozni" elvileg még csak nem is gyanúsítottakról? Esetleg újlenyomatot tárolni telefon-felhasználókról? Úgy gondolják, felhatalmazza a multinacionális cégeket jogszabály minderre?

(Olyan ez mint a vetőmag. Ha nincs a GMO-mentes, akkor a mezőgazdaság abból fog vetni és aratni, ami kapható lesz. De kinek a felelősége a hosszútávú következménye? Minden belefér?)

Az a helyzet, hogy ez eddig is 40+ lépés volt, csak legfeljebb nem tudtunk róla... Viszont telepítés közben a Gyorsbeállítások helyett a Testreszabást választva tényleg szinte minden kikapcsolható, utána már csak pár apróság marad, azok se egyértelműen privacy-related történetek... Persze azok az izgalmasabbak.

Nem tudom, én egy darab sc konzolos izét látok belőle a többi tipikusan az átlagfelhasználók számára készült doksik stílusában tolja a nyisd meg ezt a menüt, és kapcsold le az ott levő kapcsolót. Nem rövid, de semmi olyan nincs benne, amit egy átlagfelhasználónak ne kellene értenie.

+1.

Valami nagy portálon (index?) külön cikk is volt belőle, hogy ha nem akarod, hogy a mobilneted leszivja a w10, akkor kapcsold ezt ki különben más gépek a te mobilneted "kárára" tudják letölteni a saját frissiéseit.

Ugye nem kell részletezzem, hogy ez mekkora hülyeség volt. És akkor az ember visszahallja ezt a sok marhaságot, nemhogy egységsugarú usertől, de még egy szakmai portálon is, most éppen adatszivárgás kérdésében, amihez aztán végképp semmi köze ennek a beállitásnak.

Szerintem be lehet úgy állítani hogy ez így legyen. Illetve nem tudom hogy hogyan működik pontosan a helyi hálózat felmérése, elképzelhető hogy van valami ritka eset hogy ez bekövetkezhet, bár végiggondolva hogy hogyan használtam eddig a mobilnetet laptoppal, asztali géppel, nincs tippem hogy hogyan.

Update: most már teljesen elbizonytalanodtam hogy nálam mi volt az alapbeállítás, mindenesetre nálam csak helyileg van engedélyezve.

Nem hallottunk még arra érvet hogy miért jobb, hogy nem default kikapcsolva jönnek ezek a feature-ök.

Van olyan itt, aki nem ért egyet azzal, hogy összességében az alapból bekapcsolt verzió jobban érdeke a gyártónak, és kevésbé előnyös a végfelhasználónak (mindenkit beleértve, legyen az sima user vagy admin vagy fejlesztő)? (Nem a feature-re értem, hanem annak alapértelmezett szállítási módjára.)

Inkább „ask”.
A w8 telepítésénél kb. az összes „visszapofázó” cucc alapból ON, azaz engedélyezed az adattovábbítást az MS-nek. Viszont telepítéskor az „egyszerű” beállítási módot preferálja, ami annyit tesz, hogy a default beállításokkal teszi fel a rendszert.
Másrészt feltesz kb. egy tucat alkalmazást kérdés nélkül - nem győztem utána lepucolni ezeket.
Miért nem tudja megkérdezni, hogy mit akarok? Mi ennek a technikai akadálya?

- rezso -

"Kérem, hogy a Microsoft-nál dolgozó emberek ne kommenteljenk,"

És Marceka?:)

Ezt egy torrent oldalra posztolta valaki, bemásolom hátha valakinek jól jön:

FIGYELEM! KÉSZÍTETTEM EGY LEÍRÁST, ÍGY AKADÁLYOZHATÓ MEG, HOGY A MICROSOFT KÉMPROGRAMJAI FOLYAMATOSAN ADATOKAT TOVÁBBÍTSANAK RÓLAD, ÉS TERHELJÉK A GÉPEDET.

1.: Windows-t csakis partíció formatálás után szabad telepíteni. Ha csak "ráfrissítesz" a meglévő rendszeredre, akkor adódhatnak problémáid a driverekkel, aktiválással és a rendszer működésével/stabilitásával.

2.: Ne használd a Home verziót, mert abban bizonyos Microsoft-kémprogramok nem, vagy csak nehézkesen távolíthatóak el (pl. nem tartalmazza a Group Policy Editort (gpedit.msc)). A Pro verziót ajánlom. A kémprogram nem túlzó kifejezés, ugyanis az alapbeállítások szerint a Windows 10 a beírt szavaidtól elkezdve a meghajtód titkosítási kulcsáig mindent eltárol a szerverein, sőt, alapból minden Windows-felhasználóval megosztja a wifi jelszavadat, aki a közeledben tartózkodik; ők ezután szabadon rácsatlakozhatnak a routeredre. Ez nem vicc, hanem valóban így van.

3.: Mielőtt végigmennél a telepítésen:

A telepítés során NE a gyors beállításokat használd, hanem a "Beállítások testreszabására" kattints és MINDENT kapcsolj ki, tehát ne engedélyezz semmiféle adatszolgáltatást a Microsoft felé.

Amikor a telepítő kéri a sorozatszámodat, kattints a "Kihagyás" gombra. Én még akkor sem írnám be a sorozatszámot, ha eredeti licencem lenne, mert onnantól kezdve, hogy megvásároltál valamit; hozzád köthető. Adatvédelmi szempontból biztonságosabb "kalóz" Windows-t használni.

4.: NE hozz létre Microsoft accountot. Amikor lehetőséged lenne a Microsoft account létrehozására, akkor szüntesd meg a netkapcsolatodat, kattints a regisztrációra, majd a "Kihagyásra".

5.: Soha sehol ne adj meg valós adatot (pl. név) magadról.

6.: Start menü --> Gépház --> Adatvédelem

Menj végig az összes itt található menüponton és MINDET kapcsolj ki. A "Visszajelzés és diagnosztika" menüpontban a visszajelzést állítsd "Soha"-ra, az eszközadatok elküldését pedig "Alapszintű"-re. A "Háttérben futó alkalmazások" menüpontba érdemes időről-időre visszanézned, mert a Windows újabb és újabb alkalmazásokat fog ide betenni, amelyek kémkednek utánad és terhelik a gépedet.

7.: Start menü --> Gépház --> Frissítés és biztonság --> Speciális beállítások felirat

A frissítések telepítésének módja legyen "Értesítés újraindítás üzemezéséről" és tegyél pipát a "Frissítések elhalasztása" elé, így lesz időd manuálisan kiválogatni azokat a frissítéseket, amelyekre szükséged van.

8.: Start menü --> Kezd el begépelni, hogy gépnév, majd kattints a találatra és nevezd át a gépedet valami másra.

9.: Ha már úgyis a "Rendszer" beállításoknál vagy, akkor menj az "Értesítések és műveletek" menüpontba és kapcsolj ki mindent.

10.: Az "Alkalmazások és szolgáltatások" menüpontban kattints végig az összes alkalmazást és mindegyiknél kattints az "Eltávolítás" gombra (már amelyiknél engedi). A többi kémprogram eltávolítását később fogom bemutatni.

11.: Az "Offiline térképek" menüpontban a forgalmi díjas kapcsolatokat kapcsold be, a térképfrissítéseket pedig kapcsold ki.

12.: A Windows 10-ben változott az alapértelmezett alkalmazások beállításának módja, pl. nem lehet olyan egyszerűen alapértelmezetté tenni másik böngészőt, mint korábban, hanem csakis ebben a menüpontban. Szerezd be a szükséges alkalmazásokat (pl. VLC, Firefox), és cseréld le a Microsoft alapértelmezett kémprogramjait nyílt forráskódú szoftverekre.

13.: Start menü --> kezd el beírni, hogy cmd, jobb gombbal kattints rá a "Parancssor"-ra és "Futtatás rendszergazdaként".

Írd be soronként a következőket (minden sor után nyomj entert, hogy végrehajtsa a parancsot):

sc delete DiagTrack
sc delete dmwappushservice
echo "" > C:/ProgramData/Microsoft/Diagnosis/ETLLogs/AutoLogger/AutoLogger-Diagtrack-Listener.etl

14.: Start menü --> kezd el beírni, hogy futtatás és nyisd meg a futtatást. Írd be, hogy gpedit.msc.

A megjelenő oldalon a baloldali mappaszerkezetből válaszd a következőt: Számítógép konfigurációja --> Felügyeleti sablonok --> Windows-összetevők --> Adatgyűjtés és előzetes buildek ---> ezen belül kattints duplán a "Telemetria engedélyezésére". Állítsd "Letiltva"-ra.

15.: Még mindig a "Windows-összetevők" menüponton belül kattints a "OneDrive"-ra, azon belül pedig kattints duplán a "A OneDrive fájltárolására való használatának letiltása"-ra. A megjelenő oldalon állítsd "Engedélyezve"-ra.

16.: Továbbra is a "Windows-összetevők"-ben nyisd meg a Windows Defender-t és azon belül kattints duplán a "A Windows Defender kikapcsolása"-ra. A megjelenő ablakban állítsd "Engedélyezve"-re.

17.: Ezt most bezárhatod. Nyisd meg a Start menüt és kezd el begépelni, hogy futtatás és nyisd meg a futtatást. Írd be, hogy regedit és nyomj entert. A megjelenő ablakban: HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Policies/DataCollection. Itt kattints duplán az "AllowTelemetry"-re és változtasd meg az értékét 0-ra.

18.: Töltsd le ezt: http://cdn5.howtogeek.com/wp-content/uploads/TakeOwnership.zip

Csomagold ki és futtasd az "InstallTakeOwnership" fájlt. Ez létrehoz néhány registry bejegyzést, megkönnyítve a következő lépés elvégzését (ha érdekel, hogy mit csinál, megnézheted, ha megnyitod pl. jegyzettömbbel).

Navigálj a C:/Windows/System32/Drivers/Etc mappába. Kattints a hosts fájlra jobb gombbal --> Tulajdonságok. A megnyíló ablakban "Biztonság" fül --> "Szerkesztés" gomb. Itt a "Felhasználók" csoportnak adj teljes hozzáférést. Most már van jogosultságod szerkeszteni a hosts fájlt. Nyisd meg jegyzettömbbel és másold bele az összes itt található sort (nem kell eléjük a # jel; csak így simán): http://paste2.org/A1sv86VF

(Ha végeztél, eltávolíthatod a takeowenership-et az uninstall fájllal és visszaállíthatod a hosts fájl jogosultságait.)

19.: A OneDrive-ot úgy tudod teljes egészében eltávolítani, ha a következő szöveget elmented egy bat kiterjesztésű fájlba (pl. nyitsz egy jegyzettömböt, a mentési névnek pedig azt írod be, hogy onedrive.bat és a "Fájl típusát" beállítod "Minden fájl"-ra. Ezután futtasd rendszergazdaként a onedrive.bat-ot (jobb klikk --> Futtatás rendszergazdaként). A kód, ezt kell elmentened onedrive.bat néven: http://codepad.org/GyJHug5b

20.: Utolsó lépésként erősen ajánlott eltávolítanod az alapértelmezett alkalmazásokat, mert ezek eszik az erőforrásaidat és gyűjtik rólad az adatokat. A Start menüben megtalálható "Power Shellt"-t kell rendszergazdaként futtatnod és a következő oldalon fellelhet parancsok beírásával tudod azokat eltávolítani: https://thomas.vanhoutte.be/miniblog/delete-windows-10-apps/

A fenti lépések elvégzésével minimálisra csökkentheted azt az adatmennyiséget, amit a Microsoft begyűjt rólad és jelentős erőforrásokat takaríthatsz meg azáltal, hogy nem fut több tucat kémprogram a gépeden és nem kommunikál megállás nélkül a Microsoft szervereivel. Mindig törekedj arra, hogy nyílt forráskódú programokat használj, mert azokban jóval kisebb eséllyel vannak elhelyezve kémkedő programkódok, hiszen bárki ellenőrizheti a működésüket.

Még rengeteg olyan beállítás maradt, amelyekkel a Windows 10 sebességét és biztonságát növelheted, pl. ha eltávolítod a csempéket a start menüből és átméretezed kicsire, akkor már az is gördülékenyebben fog működni. A hagyományos "Vezérlőpultot" úgy találhatod meg, hogy a "Gépházban" elkezded begépelni, hogy vezérlőpult. A "Rendszer és biztonság --> Rendszer --> Beállítások módosítása --> Speciális --> Teljesítmény" menüpontban érdemes kikapcsolni a mindenféle beúszó, kiúszó, animált, áttűnő, betekintő csicsát, mert jelentősen csökkenti az erőforrásigényt. Ha van legalább 4 GB RAM-od, akkor a lapozófájlokat is a kikapcsolhatod. A hangoknál a rendszerhangok letiltásával további erőforrászabálás szüntethető meg.

Mindig figyelj arra, hogy mit telepítesz a gépedre és mindig odafigyelve végezd el a telepítést, mert a telepítőfájlok hajlamosak különféle reklám- és kémkedési célzatú programot elhelyezni a gépeden. Használj megfelelő védelmet (pl. ESET vagy Kaspersky)!

A LEÍRÁST ADD TOVÁBB, TERJESZD, HOGY MINÉL TÖBB EMBERHEZ ELJUSSON!

Pedig a többi is hatalmas! :DDDD
Pl: telepíts kitudja milyen 3rd party programot, hogy tudj editálni egy fájlt, amit rendszergazdaként is tudnál.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

"alapból minden Windows-felhasználóval megosztja a wifi jelszavadat, aki a közeledben tartózkodik; ők ezután szabadon rácsatlakozhatnak a routeredre. Ez nem vicc, hanem valóban így van."

Erre azért nem tenném a golyóim épségét :D Tovább még nem olvastam, itt már röhögni kezdtem :D

"Amikor a telepítő kéri a sorozatszámodat, kattints a "Kihagyás" gombra. Én még akkor sem írnám be a sorozatszámot, ha eredeti licencem lenne, mert onnantól kezdve, hogy megvásároltál valamit; hozzád köthető. Adatvédelmi szempontból biztonságosabb "kalóz" Windows-t használni."

Persze, aztán pedig használj biztonságos forrásból beszerzett loadereket és activatorokat...

Ki is teszem fácséra, hogy ossza meg mindenki.

A 8-as pont is zseniális.
"8.: Start menü --> Kezd el begépelni, hogy gépnév, majd kattints a találatra és nevezd át a gépedet valami másra."

Elképzelem, hogy ez a bohóc elhitte, hogy ha megváltoztatja a gépnek a lokális nevét, akkor majd a "nagy megfigyelőrendszer" elvesziti a nyomát :)

Ezeken igy elsőre jókat lehet nevetni, de amikor az ügyféltől hallja vissza az ember az ilyen blőd marhaságokat és azzal tölti az idejét, hogy elmagyarázza neki, hogy mekkora hülyeségeket nyalt be komplett lámerektől - akarom mondani az ördögi multit jól leleplező és kicselező géniuszoktól - akkor már kevésbé viccesek.

" de amikor az ügyféltől hallja vissza az ember az ilyen blőd marhaságokat"

Meggyozni ugyse lehet oket, inkabb rajuk hagyod, hamarabb szabadulsz meg toluk :D
Ami erdekes modon nalluk ugy fog lecsapodni, hogy te mint szaki igazat adtal nekik ezzel is erositve a hiteben.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Azért nem véletlen, hogy újabban próbálnak helyetted jól szűrhető, osztályozható módon gépnevet adni az oprendszerben. (Még BSD-nél is. NAS, Router, stb.) Ezt én sem szeretem alapértelmezett elnevezéssel hagyni. (Mint pl. a "vendég"-fiókot sem érdemes...)

Aki változtat, az már egy másik, "rá jobban odafigyelünk" katégóriába kerül...! :-)

> Azért nem véletlen, hogy újabban próbálnak helyetted jól szűrhető, osztályozható módon gépnevet adni az oprendszerben

Ti miről beszéltek? :D

Windows-on a gépnév egy random karakterekből álló sztring. Kezdő usernek bőven szuper (meg kb mindenkinek, aki nem akarja domainbe léptetni), még akkor is, ha otthoni hálózatot csinál, mert nem lesz ütközés.

A nem-céges gépeim neve: DESKTOP-D7A4IU8‎ és DEKTOP-DHG0CMQ‎. Miért kéne ezeken változtatnom?

Na igen, vannak vicces dolgok benne, gondolom, főleg a neten keringő fél/hamis információknak köszönhetően.

Azért az 1, 4, 6, 7, 9, 11, 12, 13, 14, 15 és 17-es pontokat szerintem érdemes megszívlelni, nem tűnnek hülyeségnek. (Persze úgyis mindjárt megcáfolnak)

Nyilván nem érdemes különböző gyanús toolokat telepíteni, meg teljesen kikapcsolni a Defendert (elég a felhős részét). A gép átnevezése meg amúgy teljesen ártalmatlan.. :)

Ami biztosan rossz: mindent expressen meg defaulton hagyni, hiszen mi bajunk lehet. Ha másra nem, arra jó egy ilyen szedett-vedett lista, hogy rávilágít: a nagy cégek a figyelmetlenségre, lustaságra, nemtörődömségre alapozva, jogilag teljesen védhetően trükközhetnek, minden büntetés nélkül.

Más téma, de legalább olyan felháborító, mint a 4dl-es dobozos sör...

ui.: azért az érdekes, hogy én emelem ki először, mi az ami jó lehet, mindenki azzal van elfoglalva, ami hülyeség...

> azért az érdekes, hogy én emelem ki először, mi az ami jó lehet, mindenki azzal van elfoglalva, ami hülyeség

Igen, de azok közt is van elég sok hülyeség, amit kiemeltél.

1: Simán működik az in-place upgrade, nem kell tőle tartani.
4: El sem tudom honnan jött ez a tévképzet, hogy ki kell húzni a kábelt helyi fiók létrehozásához, de nem igaz.
9: Miért? Most miért? Mi baj van az asztali értesítésekkel? Az Outlook már a kezdetek óta tudja.
11: Miért? Mi a baj az offline térképekkel?

És a többi...

Igen, erre gondoltam, javítsanak ki akik használják, értenek hozzá. Nem arra gondoltam, hogy a fenti pontok minden betűje arany, pl.: a 4-esnél is igazad van, az is csak arról szól szerintem, hogy NE online acc-al használjuk. A térképes meg az értesítős gondolom inkább csak felesleges csicsa kikapcsolása, mintsem adatvédelem. Az 1-es sem azt jelenti, hogy nem működik, hanem hogy okozhat gondot, viszont a tiszta telepítés nyilván nem. (ez szerintem más rendszereknél is igaz)

És mi az az "és a többi"?

Kíváncsi lennék egy Microsoft-féle verziójára ennek a listának, ami tényleg azt írja le, hogy mit hol kell szakszerűen, biztonságosan kikapcsolni, de feltételezem ilyen nincs, hiszen a bűvészek nem fedik fel a trükkjeiket... :D

Azért az egyes pont pont olyan, hogy "adódhatnak problémáid", amit azért nehéz hatékonyan vitatni. Pláne hogy a "szebb, gyorsabb, hatékonyabb" mantrából nekem semmi se tűnt fel, upgrade után határozottan lomhábbnak érzem a rendszer feltámadását. Még jópár boot meg prefetch meg miegyéb okoskodása után is.

A Defendert azért is érdemes aktív és frissített állapotban tartani, mert saját tapasztalataim szerint, W8-tól felfelé már szinte védhetetlen malware település folyik, ha a Deffender egy gépen ki van kapcsolva. (Warez Win ebből a szempontból persze gond...) Tehát sok más aktív víruskeresővel sem helyettesíthető. Még a fizetősöket is beleértve. Volt olyan W32-es vírus egy gépen, amelyet, -nem vicc!- Csak és kízárólag az MS víruskeresője talált meg. (Azután, hogy 5 másik víruskeresővel már leszedettem számomra minden elképzelhető m.kódot.)

Általában normális esetben nem szokott a korszerűbb Windows-okon túl sok roszindulatú kód megtelepülni. De pl. egy tegnapi esetem: (W8.1, Deffender ki volt kapcsolva!, Panda volt védelmi pozícióban, de már expirált, - de ugye magától nem kapcsolja vissza az általa korábban kikapcsolt MS.-védelmet. - Tudom, hogy pénz, de ez a "viselkedése" elég gáz...)

Első körben, DrWeb: 178 trójai, leszedettem vele. Második körbem, Malwarebyte: 3600 (ebben azért kb. a fele süti volt, többi Toolbar + PUP.) erre is törlés. Harmadik kör, svájcibicska: számtalan könyvtár, reg.bejegyzés, fájlok. - Nem is értem mitől működött még... A Windows egyébknt "jogtiszta", megvásárolt, szabályosan aktivált!

Pandát sosem értettem miért tolják egyes helyeken, kicsit a trial progikkal települő mindenféle booster meg hasonló programokra emlékeztetett, mikor legutóbb láttam. Valószínűleg nem ártalmas, de ki tudja...

Defender+win tűzfal (normális használat mellett, nooormális ember kezében) szerintem elég W7 felett (hekkerek felnyerítenek, ok), max. még egy AVG vagy ilyesmi. Persze, böngésző !IE + adblocker, esetleg még valami opendns vagy közvetlen host-fájl beállítással blokkolni ad/phising/stb. címeket, de ez már ízlés dolga.

> Persze, böngésző !IE
> esetleg még valami opendns vagy közvetlen host-fájl beállítással blokkolni ad/phising/stb. címeket

Az otthoni gépemen IE-t használok, gyári hosts fájllal, círusirtó nélkül. Mégsincs soha egy darab malware, toolbar, ransomware, stb. sem a gépen valamiért. ;)

> A Defendert azért is érdemes aktív és frissített állapotban tartani, mert saját tapasztalataim szerint, W8-tól felfelé már szinte védhetetlen malware település folyik, ha a Deffender egy gépen ki van kapcsolva

A Defendert ugyan tényleg érdemes használni, de magától bizony nem lesz tele a Windows malware-rel. Ahhoz kell a user is.

A facebook és a google tud mindenről, eléggé álságosnak érzem, hogy most a windows esetében (amit ráadásul nem is kötelező megváráolni - google nélkül azért egy fokkal szarabb az élet) most feljön ez a hiszti. Ha tudni akarja a home windowsom, hogy mi a wifi jelszavam, hogy facebook ismerősöm nálam járva a wp10-es telefonjával minden interakció nélkül automatikusan fel tudjon csatlakozni, ám legyen. Nem vágom a problémát. 3rd party keyloggerek telepítése annak érdekében, hogy "kiheréljük" a windowst már aggályosabb. :(

(disclaimer: sose dolgoztam a microsoftnak sajnos)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

A Windows-t tényleg nagyon sok ponton kell "kiherélni", hogy privacy tűrő, és biztonságosabb legyen. Az ide beollózott cikk sok ponton hülye megoldásokat is ad, de a kiinduló pontok, azaz megszüntetendő funkciók néhány kivételtől eltekintve valóban eredményezhetnek kézbentarthatóbb Windowst. Nem kell ezen röhögni. Ha valaki már saját felhasználói (vagy mások) tapasztalatából, - és nem a dokumentációk olvasásával, - eljut eddig, hogy végig csinálja a fenti "párlépéses vesszőfutást", az inkább szomorú, és sírni kellene rajta. Mert sajnos a Windows 10 fejlődésében tényleg elindult egy kontrollálhatalanabb, trójaibb irányba. (Már a csaknem eltávolíthatatlan szándékkal programozott GWX-es, MS "ransomware" is erre utal.)

Abban, hogy ez a "dokumentum" egyáltalán létrejött ebben a terjedelemben és odakerült ahova került, más okot is el tudok képzelni. Az újabb fejlesztések a "stabil" warez Windows 10 létrehozását is eléggé megnehezítették. (Érthető módon.) A "warezhuszároknak" sok ponton kell kísérletezniük, hogy hosszabb üzemidővel megőrizzék oprendszerüket a Microsoft "megnemértésétől".

Ha valamilyen program zsarolás-szerűen, azaz akaratom ellenére, engem folyamatosan sakkban tartva működik, hogy rávegyen valamire, amit egyébként az istennek sem akarnék, az már túlmegy a spyware fogalmán. Az engem zsarol, szerintem tehát zsaroló programnak minősül. (GWX=ransomware, nem spyware.)

Azzal zsarol, ami programozásának célja. Arra akar rávenni engem, amit én nem akarok. (Konkrétan akadályoz engem, egy már kifizettet szoftvertermék akaratom szerinti használatában.) És amikor eltávolítására, azaz az én értelmezésem szerint, a zsarolás megszüntetésére próbálok koncentrálni, megnehezíti sőt lehetetlenné tesz azt. (Kis túlzással így működik a CTB-Locker vírus familia is.)

Tehát az én olvasatomban, mindaddig csak adaware amíg nem nehezítik meg az eltávolítását. Ha egyszerűen uninstallálhatom, nem jut eszembe zsarolásról beszélni. A toolbarok, PUP szoftverek sem zsarolnak, bár akár ilyen céllal is kódolhatják őket.

Mert vannak keresők amelyekkel eltávolíthatók. De a GWX nem ilyen. Gépen marad, ott "csücsül" a javasolt uninstall/kikapcsolás ellenére is, sőt visszamászik a következő frissítésekkel, ha "véres" módszerekkel sikerül is "kinyírni". Ameddig csak nem aktiválja valami vagy valaki a distupgrade-et. (Amit ugye, fenntebb jeleztem, nem szeretnék.)

> Arra akar rávenni engem, amit én nem akarok.

Az nem zsarolás. Ha azt mondom neked, hogy adj ezer forintot, az nem zsarolás, még akkor sem, ha neked eszed ágában sincs adni. Az lenne zsarolás, ha azt mondanám, hogy adj ezer forintot, vagy éjjel meglátogatnak az albán barátaim.

> Konkrétan akadályoz engem, egy már kifizettet szoftvertermék akaratom szerinti használatában

Konkrétan hogyan akadályoz téged? Mit csinál, ami téged zavar a már kifizettet szoftvertermék akaratod szerinti használatában?

Hát, ha új loader kell, az fejlődés nem?

Nekem egyébként teszik a W10. De ha "mi fejlesztők akkor tolunk rá valamit, amikor mi jónak látjuk", - na az a gondolkodásmód nem teszik. Ez a "más farkával a csalánt" kategória nálam egyáltalán nem nyerő.

Hiába szeretnék természetes reklám-hordozó platformnak átalakítani az egész Windows-t, (mint a Skype-ot is), én nem fogom ilyen formán használni. Az oprendszernek ára van, most sem olcsóbb mint 10 évvel ezelőtt. Kifizettem, nem azért, hogy reklámokat nézzek rajta.

A Skype használatát a mai napig, azzal negligálom, nem óhajtok reklámot láni és kész, pedig akár használhatnám is. - Fizetni inkább hajlandó vagyok, - ha minden kötél szakad, - ennek elkerülésére.

Amúgy most nálam olyan a win10 mint egy kölyök, nem akar elaludni.
Lehet hogy a sok kémkedés tartja ébren, hihi.

Tudom, voltmár, de akkor is vicces:

1439370187.335  272 aa.bb.cc.80 TCP_MISS/200 4669 CONNECT spynet2.microsoft.com:443 - HIER_DIRECT/137.117.235.16 -

:D

Az csak spywarenet, :-) .....jó hosszúra elnyúlt ez a topic.

Azért, megkérdezném, hátha más sem tudja még az infót. (vagy csak nem figyeltem eléggé...) Ha bolti megvásárolt, (doboz, csomag, kódkártya, - nem tudom, W10-el még nem volt rá alkalom, de rövidesen tervezem... - (azaz, ezt én úgy hívom, tanulópénz)

Telepítése során az MS az Office 2013-as telepítéséhez hasonlóan a MS-fiókban lecseréli a kulcsot, és azt a továbbiakban így tartja nyilván, ennek mi az indoka? Hiszen vásároltam egy "fehéren-feketén" azaz valóságosan eltehető, őrizhető szoftverkulcsot. Ha közben évek alat elveszne a fiók-hozzáférésem, ennek ellenére telepíthetek, aktiválhatok a korábban megvásárolt kulccsal?

/Volt egy ilyen megtörtént esetem. 3 napig bizonyítottam különféle módokon az MS szupportnak, hogy én regisztráltam a fiókot 1 évvel azelőtt, mégsem engedett be az eltárolt jelszóval és lecserélni sem voltak hajlandók a jelszót. Stb. (Benne Win8 és Office 2013-as csomag regelve.) Különféle, ismétlődő "mese"-e-mailok küldözgetése után, (három napig tartott) feladtam./

Az, hogy a kulccsal ami a kulcskártyán van csak regisztrálni tudsz (mert ugye felhő meg miegymás), ha belépsz a fiókodba van van valami olyan nevű menüpont, hogy "Teleptés CD lemezről" és meg tudod nézni az "igazi" termékkulcsot amivel telepíteni is tudod a terméket. (én egyszerűen felírtam a kártya másik oldalára, ha véletlen valaha újra kellene húzni :P)

Arra akartam kijukadni, hogy kifizettem mondjuk 60 ezer forintot, és ennek ellentételezéséért kapok egy "felhős"-fiókból tölthető, aktiválását ahhoz kapcsolható szoftverhasználati lehetőséget, amint a velem megtörtént eset is bizonyítja, ez bizonytalan lehetőség. (Most abba ne menjünk bele, mekkora szívás a lassú net miatt az eljárás. Nekem volt, hogy 3 napomba is belekerült a használhatóságig.)

De az én pénzem amit egy termékért vagy nevezzük szolgáltatásért adtam, nagyon is konkrét. Erre utaltam a szoftver-termék vásárlásnál. Szerintem "emlékeztet" egy monopol helyzetből fakadó diktálásra, ami a vevőnek előnytelen szerződési feltételek aláírásának kikényszerítését jelenti. Egyoldalú blanketta-szerződés. A vevő kezében, bár vásárolt, de adott esetben gyakorlatilag semmilyen lehetőség nincs. Azaz, ugyanazon módon és időben történő szoftver használatáért, ha véletlenül elúszott a lehetőség, "nagy kegyesen megengedik", hogy akár többször is fizessen.

Na, erre kéne már felfigyelni végre a jogalkotóknak! Nincs kimondva, hogy véges idejű szerződést kötöttem. De az sem, hogy határozatlan idejű, bár színleg úgy tünik. Ezen kéne változtatni. Csak azért, hogy egyértelmű legyen, miért is fizetünk.

"...meg tudod nézni az "igazi" termékkulcsot..." = Igen, ha be tudok lépni!

Windows 7 Pro-t frissítettem Windows 10 Pro-ra. A folyamat során egyesével állítottam be mindent, nem használtam a gyorsbeállítást. Avast vírusírtót a korábban kompatibilisnek nyilvánította a telepítő app. Erre mi történt. Mindjárt utána ráengedtem egy frissítést. Gyanús volt hogy a Windows Defender definiciós file-t is telepítette. Erre mit látok.A telepítés során a szolgáltatások beállításánál nem kapcsolta ki ám intelligensen a Defendert, felismerve, hogy egy másik antivirus szoftver védelme is fut egyidejűleg. Egyébként maga az upgrade folyamat zökkenőmentes és aránylag gyors volt, és mivel ez egy HP gép, meglepődve tapasztaltam, hogy az egyik segédprogram változtatás nélkül ugyanúgy fut Windows 10 alatt, mint Windows 7-en, bár az előzetes kompatibilitási vizsgálatban nem szerepelt. A fizetős McAfee Endpoint Production, ami SaaS alapú és korábban használtam, persze nem működik vele. Ezért is telepítettem ennek tudatában előzetesen a Windows 7-re az Avastot. Na mindegy, meg kell szokni, ez ilyen. Egyelőre továbbra is a Windows 7-en jól megszokott lokális fiókot használom, nem hiányolja a Microsoft fiókot, bár a Onedrive-ot beélesítettem. A Windows 10 memóriakezelése határozattan jobb, mint az elődé. Annak meg külön örülök, hogy a Windows 7-en levő hibám, ahogy valamiért nem látta a helyi hálózat gépeit, a frissítés után megszűnt. A legtöbb telepített programom, többek között a tesztcélokra használt Vmware plaxer viszont szépen fut Windows 10 alatt is. Egyedül hangfelvevőt nem taaláltam még. Illetve nem tudom, hogy az áruházhoz nem-e fog kelleni mégis Microsoft fiók, gyanítom, hogy igen.
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

Összeraktam egy kis cikket, fogyasszátok egészséggel! Nekem tökéletesen csöndben van azóta a Windows, mióta ezt végigcsináltam.

"Értem én, hogy villanyos autó, de mi hajtja?"

Höhö, most látom hogy Cortana nélkül már nem létezhet Windows 10. Olyan ez mint amikor a böngésző lett - véletlenül persze - annyira, de annyira szerves része az egésznek, hogy anélkül nem lehetett használni. Eszem megáll.

:) Nekem annyi a problémám, hogy az EULA-ban általában pontosan fogalmaznak, mikor a felhasználó jogainak korlátozásáról van szó, nem úgy mikor az MS jogairól - vagyis jelen esetben ki dönti el, hogy mi az "unauthorised hardware" - vagyis bármit dönthet.

Nagyon borul a mérleg a jogokat illetően a felhasználók oldaláról a nagy cégek irányába és mindez törvényi kereteken és rendszabályozáson kívül. Érthető az érdekek iránya - viszont probléma, hogy az érdekek terjeszkedésének a másik oldalról nem nagyon van limitje és korlátozó tényezője - csak a "piac", de azt meg ők irányítják nagyobb mértékben.

Hivatalosról nem tudok, de amúgy is kicsit FUD-gyanús a történet.

"Microsoft's Services EULA is different from the one governing Windows (Microsoft Software License Terms), which means that the amendments Microsoft added recently were to protect against counterfeiting of Xbox Live and Windows Store content, and not monitoring (or disabling) illicit content on Windows 10."

Pedig hivatalos kéne, mert "The list of services covered by the agreement doesn't explicitly include Windows 10. However, it does include your Microsoft account, which is an extensive part of the Windows 10 experience, as well as core features like Cortana – and that implies Redmond can disable any games you’ve pirated or devices you’ve "unlawfully" hacked."

Szóval egyelőre ez nem más mint egy nagy katyvasz. Az Úr végtelen kegyelmének hála csak egy játékomat érintené, de az annyira silány, hogy évek óta elő se vettem, höhö.

http://www.alphr.com/microsoft/microsoft-windows-10/1001360/microsoft-c…
https://www.microsoft.com/en-us/servicesagreement/

Na most akkor az egyik szemem sír a másik nevet. Mert...
magyar viszonyok között elég nehéz elmagyarázni az embereknek, hogy ne kalózkodjon, mert rossz vége lesz, ki tudja milyen keyloggert vagy egyéb flóra/faunát telepít a számítógépére a csoda warez cuccokkal, lesz egy újabb hivatkozási alapom, hogy "Big Brother is watching you" ... de ...
valaki árulja már el, hogy mi az a "unauthorised hardware peripheral device"?

"Microsoft's Services EULA is different from the one governing Windows (Microsoft Software License Terms), which means that the amendments Microsoft added recently were to protect against counterfeiting of Xbox Live and Windows Store content, and not monitoring (or disabling) illicit content on Windows 10."

-- http://www.windowscentral.com/microsoft-can-automatically-disable-pirat…

Ma szembesültem azzal, hogy az RDP klienst(*) már csak Windows AppStore-ból tudom telepíteni. Ahhoz, hogy onnét tudjak telepíteni, el kell(ene) fogadnom a Services EULA-ját, amit viszont nem akarok (elsősorban azért, mert tudni akarom, hogy mennyire használható az OS magában, a sok körítés nélkül, pl. a Cortana már szintén kukázva lett).

Így viszont nincs RDP kliensem. Párat végigpróbáltam, de használhatatlanok. Egyelőre marad a VNC.

Egyre inkább érik hogy visszaváltok Win7-re.

*) Az MS félét, nyilván.

Local account van, a SearchUI fut a C:\Windows\SystemApps\WindowsCortana vagy mi alól. Mivel a Cortana-t úgy általában nem lehet uninstallni (legalábbis egy bizonyos build óta), én lazán kitöröltem a könyvtárat.

Nagyjából arra vagyok kíváncsi, hogy ki lehet-e annyira takarítani, hogy a több helyen leírt viselkedés megszűnjön:

http://arstechnica.com/information-technology/2015/08/even-when-told-no…

Ez egy win7-es gép, CSAK win7, semmi app nincs rajta, Az Internet Options-ban proxy van beállítva, elvileg minden arra megy, kivéve ami nem:


Aug 28 07:02:03 fw0 kernel: [8707883.626984] RULE 44 -- DENY IN=eth0 OUT=eth1 MAC=40:61:86:59:cd:9d:52:54:00:12:34:56:08:00 SRC=aa.bb.cc.80 DST=207.46.194.14 LEN=52 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=127 ID=2446 DF PROTO=TCP SPT=49364 DPT=80 WINDOW=8192 RES=0x00 SYN URGP=0 
Aug 28 07:02:03 fw0 kernel: [8707883.627000] RULE 44 -- DENY IN=eth0 OUT=eth1 MAC=40:61:86:59:cd:9d:52:54:00:12:34:56:08:00 SRC=aa.bb.cc.80 DST=207.46.194.14 LEN=52 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=127 ID=2447 DF PROTO=TCP SPT=49362 DPT=80 WINDOW=8192 RES=0x00 SYN URGP=0 
Aug 28 07:02:09 fw0 kernel: [8707889.633226] RULE 44 -- DENY IN=eth0 OUT=eth1 MAC=40:61:86:59:cd:9d:52:54:00:12:34:56:08:00 SRC=aa.bb.cc.80 DST=207.46.194.14 LEN=48 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=127 ID=2450 DF PROTO=TCP SPT=49361 DPT=80 WINDOW=8192 RES=0x00 SYN URGP=0 
Aug 28 07:02:09 fw0 kernel: [8707889.633248] RULE 44 -- DENY IN=eth0 OUT=eth1 MAC=40:61:86:59:cd:9d:52:54:00:12:34:56:08:00 SRC=aa.bb.cc.80 DST=207.46.194.14 LEN=48 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=127 ID=2451 DF PROTO=TCP SPT=49360 DPT=80 WINDOW=8192 RES=0x00 SYN URGP=0 
Aug 28 07:02:09 fw0 kernel: [8707889.633266] RULE 44 -- DENY IN=eth0 OUT=eth1 MAC=40:61:86:59:cd:9d:52:54:00:12:34:56:08:00 SRC=aa.bb.cc.80 DST=207.46.194.14 LEN=48 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=127 ID=2452 DF PROTO=TCP SPT=49363 DPT=80 WINDOW=8192 RES=0x00 SYN URGP=0 
Aug 28 07:02:09 fw0 kernel: [8707889.633281] RULE 44 -- DENY IN=eth0 OUT=eth1 MAC=40:61:86:59:cd:9d:52:54:00:12:34:56:08:00 SRC=aa.bb.cc.80 DST=207.46.194.14 LEN=48 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=127 ID=2453 DF PROTO=TCP SPT=49364 DPT=80 WINDOW=8192 RES=0x00 SYN URGP=0 
Aug 28 07:02:09 fw0 kernel: [8707889.633297] RULE 44 -- DENY IN=eth0 OUT=eth1 MAC=40:61:86:59:cd:9d:52:54:00:12:34:56:08:00 SRC=aa.bb.cc.80 DST=207.46.194.14 LEN=48 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=127 ID=2454 DF PROTO=TCP SPT=49362 DPT=80 WINDOW=8192 RES=0x00 SYN URGP=0 
Aug 28 10:20:26 fw0 kernel: [8719786.740833] RULE 44 -- DENY IN=eth0 OUT=eth1 MAC=40:61:86:59:cd:9d:52:54:00:12:34:56:08:00 SRC=aa.bb.cc.80 DST=207.46.194.14 LEN=52 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=127 ID=2991 DF PROTO=TCP SPT=49409 DPT=80 WINDOW=8192 RES=0x00 SYN URGP=0 
Aug 28 10:20:29 fw0 kernel: [8719789.749841] RULE 44 -- DENY IN=eth0 OUT=eth1 MAC=40:61:86:59:cd:9d:52:54:00:12:34:56:08:00 SRC=aa.bb.cc.80 DST=207.46.194.14 LEN=52 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=127 ID=2992 DF PROTO=TCP SPT=49409 DPT=80 WINDOW=8192 RES=0x00 SYN URGP=0 
Aug 28 10:20:35 fw0 kernel: [8719795.756116] RULE 44 -- DENY IN=eth0 OUT=eth1 MAC=40:61:86:59:cd:9d:52:54:00:12:34:56:08:00 SRC=aa.bb.cc.80 DST=207.46.194.14 LEN=48 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=127 ID=2993 DF PROTO=TCP SPT=49409 DPT=80 WINDOW=8192 RES=0x00 SYN URGP=0 

Igazság szerint fogalmam nincs hogy mi ez, nemrég vettem észre, ahogy szigorodtak a tűzfalszabályok és aggodalmasabb lett a riasztás a szokatlan hálózati forgalomra. Ekkor kezdtem kissé aggodalmasabban szemlélni a világot.

Amúgy igen, rosszul fogalmaztam, kikapcsolt Cortana mellet még működik, de a SearchUI a Cortana-ba van integrálva (?) ezért aztán ha a Cortana-t törlöm, akkor az viszi magával a kis nagyítót is (nem, nem viszi, csak nem működik :D).