Védett mappák pendrájvon

Sziasztok! Lehet olyant csinálni és hogyan pendrájvra, hogy
1. a pendrájvot ne lehessen átnevezni
2. a rajta levő mappákat ne lehessen átnevezni, sem törölni. A mappákba viszont bárki tudjon felmásolni fájlokat
Az is jó lenne, ha formázni sem lehetne :)

Hozzászólások

Nagyjából sehogyan, esetleg valami hardveres írásvédelemmel rendelkező pen drive-al.

Vagy csak írd le néhány mondatban, hogy milyen problémára keresel megoldást, elképzelhető, hogy valakinek lesz rá jobb ötlete.

A pendrájvon 01...15-ig nevű mappák vannak. Semmi más. Ezeket nem lehetne átnevezni, sem törölni. A mappákba viszont főképp windows/mac alól másolnának anyagokat. A pendrájv ezután debian/xfce páros alatt lenne használva. A pendrájv átnevezés meg azért lenne tiltva, mert a linux az alapján azonosítja a meghajtót.

Nem-nem, a problémát írd le. Te egy elképzelt (egyébként nem működő) megoldás vázlatát írtad most le, de nekünk az eredeti probléma lenne érdekes. Mit próbálsz megvalósítani, amihez egy ilyen pendrive kéne? Ez alapján ugyanis lehet, hogy tudnánk működő, akár már létező alternatívát mondani.

A pendrive elnevezése irreleváns, minden pendrivenak van UUID-je és serialja, ld man pam(pluggable authentication module). Van ott sok egyéb okosság, hogy ha felkonfigolod a rendszereket, hogyan mountolja fel a könyvtárakat az azonosítók alapján. Én a PAM alapján beazonosított pendrivot az adott gépeken közvetlenül és automatikusan az almappákhoz mountolnám, így szóba sem jön a mappa átnevezése. Probléma megoldva. Szerintem. Már ha linux klienseken kell használni... nem tudom ilyemi win alá megoldható-e ... (szerintem igen... a hogyan már jó kérdés)

Próbálom jobban körvonalazni, bár szerintem ettől nem leszünk beljebb ;)
Pendrájvra mindenképp szükség van, pont. Ezt fogja használni a júzer. A megadott könyvtárakba fog másolni videó, pdf, odp, jpeg, etc. fájlokat. Ezt fogja az adott alkalmazás (vlc, xpdf, soffice, feh) megnyitni a hozzárendelt gyorsbillentyűvel. Mivel az elérési utakra valahogy hivatkozni kell, ezért szükséges a pendrájvon a könyvtárstruktúra.

Ezt már mindenki hallotta, most azt mondd, hogy mit próbálsz elérni? :) Ez a pendrive-os megoldás ebben a formában kb. a lehetetlen / nagyon nehéz kategória, ezért lenne jó tudni, hogy pontosan _mire_ kell, mert simán lehet, hogy van rá akár off-the-shelf megoldás is.

Na mindegy, szvsz ez ebben a formában nem fog működni, bár az is igaz, hogy a hardverközeli dolgokhoz kicsit sem értek. (Meg pendrive-ot sem használtam amúgy évek óta, de arra azért még emlékszem, hogy mit tud. :))

Mondtam, hogy nem leszünk beljebb :)
Azt próbálom elérni - ahogy fentebb is utaltam rá -, hogy egy hotkey megnyomására meghívódik a fájltípushoz hozzárendelt program. A témaindító probléma az miatt lenne érdekes, hogy bolondbiztos legyen a "rendszer". Nyilván ha nem megoldható, akkor így jártam.

"Nyilván ha nem megoldható, akkor így jártam."

Nyilvan megoldhato, csak nem az elkepzelt uton. En inkabb "Linuxra dugas" utan generalnek egy file-listat tipusokkal, es siman abbol dolgoznek.
Szerk.: Hogy ne csak a szam jarjon, itt egy pofon egyszeru megoldas:
find . -type f -exec file {} \; > file_list.txt

Ha kalapacsod van mindent szognek nezel tipikus esete forog fenn:

"Pendrájvra mindenképp szükség van, pont. Ezt fogja használni a júzer. A megadott könyvtárakba fog másolni videó, pdf, odp, jpeg, etc. fájlokat."

Meg mindig nem tudjuk mi a lohalalnak adsz a juzerek kezebe olyan eszkozt amit nem lehet normalisan vedeni.

Ird le hogy mit csinalnak a juzerek es azzal te mit akarsz csinalni. Es ne azt hogy a pendrive-on majd igy meg ugy. A megoldashoz keress eszkozt es ne forditva...

Azok a konyvtarak ahova a juzer masolgatni fog miert nem egy szerveren csucsulnek?
Miert kell a fizikai meghajtot odaadni a juzer kis kezebe? Mi a benefit?
Ha eleve becipeli a juzer ezeket az adatokat valahova akkor miert pendrive-on kell ezt megtennie? Miert nem toltheti fel egybol egy szerverre az adott file strukturaba?

Az eddigiekbol nekem a kovetkezo szituacio ugrott be :)

- felhasznalok win/mac gepeken dolgoznak
- fonok/csicska bemegy, bedugja a pendrive-t a dolgozo gepebe
- valamilyen szkript felmasolja az osszes video/pdf/jpg/doc, etc fileokat a kulonbozo mappakba filetipusonkent mappakba rendezve.
- fonok hazamegy
- pendrive bedug, majd konyvtarakba belepve automatikusan be akar nezni a dokumentumokba / video fileokba.

Pl, ha ez a szituacio akkor ertem mar miert akarod hogy a mappak minidg ott legyenek olyan nevvel ahogy te akarod, de lehet van erre mas megoldas is.

Valami ilyen szintu vagy meg ennel is alltalanosabbat irj, hogy mire is kell ez neked.

Teljesen elkanyarodtunk a témaindító kérdéstől. Hidd el, megvan a miértje, de ez (is) lényegtelen a probléma szempontjából. A következő kérdés az lesz, hogy piros vagy kék színű pendrájvban gondolkozom? Érdemi válasz vajmi kevés érkezik. Én abba (is) beletörődök, ha nem vagy csak nagyon nehezen megoldható a problem. Szerintem ez kb. így is van :)

> Érdemi válasz vajmi kevés érkezik

Mert makacsul ragaszkodsz egy elképzeléshez, amire nem tudunk konkrét megoldási tervet adni. Persze vannak itt jófejek (pl. én :)) aki segítene, de nem tud, mert nem vagy hajlandó arra, hogy elmond a magas szintű problémát, amire megoldást keresel.

Én elfogadom, azt is, ha azt mondod, szupertitkos, de akkor bocsánat, nem szeretnék szívességből órákig agyalni megkérdőjelezhető kerülőutakon.

Sok sikert a feladathoz, őszintén; de nem akarom erőltetni, ami nem megy.

A konkrét problémád nem igazán lehet megoldani. Ha egy sima pendriveot olyan eszközhöz is csatlakoztatni tudnak, amit nem te felügyelsz, akkor azzal gyakorlatilag azt csinálnak, amit akarnak, a partíciós táblát (az eszközön levő összes többi bittel egyetemben) akkor piszkálják, amikor csak akarják. A filesystem által enforceolni próbált jogosultságokat akkor változtatják (vagy kerülik) meg, mikor akarják.

Vannak speckó pendriveok, amik nem egy sima filerenszert adnak, hanem a saját programjukon keresztül kezeleik az adatokat (lásd még a fenti vicces specko firmware). Ezekből bizonyára van olyan, ami hajlandó értelmes jogosultságkezelésre is, de általában elég borsos áruk van (mi pl használunk ironkey-eket, de azokból a legergyább is 100 euró felett van)

És azért jönnek a miért így, miért úgy kérdések, mert a többiek kb átlátták, hogy amit akarsz, az nem fog menni, és szeretnének segíteni a valódi problémád megoldásában. (Ami nem az, hogy hogyan lehet formázásbiztossá tenni egy pendriveot, az egy technikai kanyar).

Nem értek egyet.

A második feltételed a mappákra vonatkozik. De hátha az, hogy (fix nevű) mappák vannak, az csak egy tervezési hiba.

Hátha az eredeti probléma máshogy (mappák nélkül) is megoldható, és akkor az eredeti kérdésed második pontja törölhető.

Az első pontra már érkezett javaslat, tehát ezzel a problémádat meg is oldottuk volna.

Továbbra is szerintem az egyetlen megoldás az ha
- hw azonosító alapján azonosítja a kliens a pendrive-ot.
- ha ismert az azonosító, akkor arra már te elhelyezted a könyvtárstruktúrát
- automountolja a neked tetsző nevű könyvtárakat a neked tetsző pontjára a fájlrendszernek (már win is elég régóta tud ilyet)

A megfelelően felkonfigolt klienseknek a megfelelő ponton fog megjelenni a saját fájlrendszerükben a pendrive könyvtára, amihez nem tudnak hozzányúlni mivel nekik elérési úton kívül van, max umountolni tudnak.
A gyenge pont az, ha nem felkonfigolt rendszerre dugják a pendrive-ot ...

Nyilván játszik még a flash meghajtók firmware-jének "meghekkelése", de eddig nem említetted, hogy erre a célra ennyire jelentős összegek lennének allokálva... hint: badUSB

Hogyne lehetne, modositani kell a pendrive firmware-et, implementalni bele egy parsert az adott filerendszerhez, es minden IO kerest megfuttatni rajta. A formazas detektalasa nehezebb, de ha nezed, hogy milyen sorrendben eri el az egyes szektorokat, lehet implementalni ra egy jo heurisztikat. Azt is vedd figyelembe, hogy a pendrive-ban alapbol benne levo mikrokontroller lehet, hogy nem lesz ehhez eleg gyors, tehat le kell cserelni egy erosebbre.

:)

--
"You're NOT paranoid, we really are out to get you!"

Nem admin felhasználók, NTFS-re formázott pendrive, jogok beállítása a mappákon.

Üdv,
Marci

Mivel a pontos feladvány nem ismert, mélyebbre nem mennék.
Ha az ntfs-3g nem törődik az ACL-lel, akkor marad a Parallels, linuxon meg RO mount. Ha jol értem, Windows és osx alól másolnak fel, olybá tűnik, Linuxon olvassák csak. Ha nem, akkor meg legyen ez a kompromisszum, hogy Linux alatt RO.

Üdv,
Marci

Persze, meg legyen sajtból a hold, mit akarsz csinálni? Ha nem részletekben tennéd fel, hanem az egész problémát vázolnád, akkor talán lenne rá épkézláb megoldás is, nem csak a nem megoldható részletkérdéseket/felesleges, mesterségesen generált részproblémákon menne az idő.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ember! Ha a kiválasztott fájl könyvtárát vizsgálni tudod (tudod, hiszen az általad elképzelt rendszerben ettől teszed függővé, milyen program nyissa meg a kiválasztott fájlt), akkor attól egy hangyafasznyi lépés, hogy a kiválasztott fájl kiterjesztését vizsgáld, és a kiterjesztés alapján indítsd a kívánt programot.

A másik, hogy ha valamilyen fájlkezelőt használsz a fájl kiválasztásához (onnan szerzed a könyvtárnevet), akkor semmi mást nem kell tenned, mint a megfelelő programot társítani a kiterjesztéshez, és használni az

ENTER

billentyűt.
Ha az

ENTER

nem jó, egy fájlkezelő-plugint vagy egy háttérben futó scriptet kell írnod, ami a kívánt billentyű lenyomásakor az

ENTER

billentyű lenyomását imitálja, amikor egy általad kezelni kívánt kiterjesztésű fájl van kijelölve a fájlkezelőben. Vagy kereshetsz olyan fájlkezelőt, amiben a megnyitás és/vagy a többi társított művelet gyorsbillentyűzhető, vagy van hozzá ilyen plugin. (Nem tudom, létezik-e ilyen.)

Harmadik lehetőség, amit más is mondott: a pendrive csatlakoztatásakor létrehozol egy fájllistát, és ezt egy egyszerű felületen megjeleníted, meg hozzáadod a gyorsbillentyűs funkciót. A nehézség abban áll, hogy a kismillió elérhető eszköz közül melyikkel csináld meg. Vagyis, hogy melyikkel tudod te megcsinálni...

Nekem egy kérdésem lenne: miért kell gyorsbillentyű a megnyitáshoz, miért nem jó valamelyik szokásos módszer (kiválaszt és

ENTER

, vagy kiválaszt és kettőt kattint, vagy egeret fölévisz és kattint)?

:)

Lehet ilyet csinálni, ha magadnak építesz egy pendrive-ot. Például létrehozod a filerendszert, majd egy táblázatban eltárolod, mely szektorok írási kísérlete esetén ne tegye azt meg a mikrokontroller. A FAT esetében egyes szektorokban szektoron belüli maszkra is szükség lehet, mit nem változtathatunk. Implementálnod kell az USB device-t, valamelyest a FAT-et, kezelned kell a flash memóriát, s már meg is vagy. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE