.

.

.

Hozzászólások

Ez szep. Napelemet hova rakod, tetore? Kepek lesznek? :)

Ha az auto akkut kototted a szunetmentesre, akkor azt kalibralni kell APC mar csak ilyen. Meg a sajat battery pack eseten is kulon kellett beallitani a kis agyat, amit termeszetesen csak a szervizesek hajlandok a sajat szerviz programjukkal.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Szia! Ha az akkumlátort autóból szedted ki, akkor azt kb. el lehet felejteni. Az autó akkumlátorokat úgy tervezik meg, hogy rövid ideig nagyon nagy áramot tudjanak leadni. Viszont üzemszerű használat közben nem nagyon van rajtuk terhelés. Ennek megfelelő a felépítésük (nagyon vékony, nagy felületű cellák vannak benne). Ha olyan módon használsz egy autó akkut, hogy egész este meríted, akkor nagyon nagyon gyorsan tönkre fog menni.

Helyette próbálj meg beszerezni egy lúgos akkumulátort. Olyat amilyen a vasúti kocsiknál használnak. Azokat lehet hosszú időn át lehet kisütni, és sokkal hosszabb az élettartamuk.

Amúgy tök jó ötlet egy szünetmentes táp felhasználása ilyen célra. Napenergiával foglalkozó boltokban lehet venni "rendes" invertert ami szinuszos feszültséget állít elő, és képes visszatáplálásra is. De azok nagyon drágák, és egy laptop üzemeltetéséhez nincs is rá szükség. (Mondjuk más kérdés, hogy a laptop üzemeltetéséhez egyáltalán nincs szükséged váltóáramra, megnézed hogy mi a táp kimenője és ahhoz tudod illeszteni az akksit...)

A 30 wattos napelem szerintem is kevés lesz, főleg télen. Persze attól is függ, hogy mennyi ideig használod a gépet. Folyamatos használathoz szerintem legalább 300W napelem teljesítmény kell. (Az akkumulátor hatásfoka nem túl jó, éjszaka nem süt a nap, télen rövidek a nappalok, és még az inverter se 100%-os hatásfokú.)

Megtérülhet, ha odafigyelünk a részletekre és folyamatosan használjuk a megtermelt áramot. De nem is emiatt csináltam, hanem az energiafüggetlenség miatt. Egyébként a magyar állam is ad támogatást, csak először (azt hiszem) A energia osztályig fel kell hozni a házat. A hőszigetelésre 40%-os utólag kifizetett támogatást adnak, maximum 1,5millió forint. Napelem vagy kollektoros beruházása is adnak max. 3 milkát, nem tudom hány százalékig.

A UPS nem volt jó ötlet, mert nem valami jó a hatásfoka kis terhelésnél. (nagyon meg nem akarom terelni, nincs mivel és passzív hűtés van benne, szóval hosszabb távon nem bírná. Ez a saját akkujához van méretezva) Ráadásul sikerült eldurrantani benne a FET-eket, mert amikor rádugtam a laptop töltőt, az ugye induktív vagy kapacitív terhelés és egy rövid időre rövidzárként működik. Ezért szikrázik amikor akonnektorba dugom és ez nagy áramlöketet okoz, akár 6-8x akkora mint normál működés közben. Röviden számolva, a max. fogyasztás 90W, ezt megszorozva 6-al az már 540. A max. terhelés ennél az inverternél 400W. Majd megjavítom, csak nehéz hozzá alkatrész szerezni és elég drága is bele.

De ha úgy vesszük, már csak amiatt is megérte, mert egy jó akksival kaptam egy jó szünetmentest ami szűri a hálózati zajokat, és a telefonvonalat is védi. Újonnan 30K az ára, én 6-ért vettem. Megérte. Még ha most javítani is kell a saját hülyeségem miatt.

Aztán arra gondoltam, hogy inkább veszek egy autós invertert 150W bőven elég nekem. Pár ezresért beszerezhető és építek a noti töltőhöz egy lágyindító áramkört.
Később mindenképpen szeretném kibővíteni a rendszert még egy 100W-os modullal és rendes Solar akkuval, amit ilyen körülményekhez terveztek, illetve egy MPPT-s töltésvezérlővel. íÍgy jelentősen nőni fog a hatásfok és az élettartam is.

Nyáron mivel a Nap nagyon melegíti a modult, így kevesebb áramot termel. Télen hidegeb vín, így sokkal jobb a hatásfok. Mivel fix helyen van a napelem, így inkább egy kicsit téli a tájolás, hogy ne melegedjen annyira nyáron és hogy télen ne kelljen állítgatni. Közben persze folyamatosan szerzem be olcsó helyekről a LED-es fényforrásokat, amik már 8 hónap alatt megtérülnek ahogy számoltam.

Van egy LED-es izzóm, amit már 5 éve vettem és minden éjszaka világít szinte reggelig. Előtte 20W-os izzó volt ott, most 1,2W-os ami ott van és sokkal jobb a fénye is és még nem kellett cserélni. Már réges rég megtérült. Számoljuk azt, hogy télen 4-kor, nyáron 9-kor fel van kapcsolva. Átlagban este 7-kor. Mondjuk hajnal 3-ig világít. Durván olyan körül szoktuk lekapcsolni. Néha előbb, néha később. Az napi 8 óra üzemidő. 20x8= 160W naponta, havonta 4800, évente 58000W. 1KW áram 45Ft. Ez évente 2610Ft. A LED-es izzó évi 3504 W-ot fogyaszt, ami forintba átszámítva: 158Ft. A különbség: 2452. Ezt a LED-is izzót 1600Ft-ért vetem. Már rég megtérült ls nem számoltam bele, hogy a másikat kb. 3 havonta cserélni kellett, mert kiégett.

Magyarul sokkal jobban megéri a LED-es izzó és az energiatakarékos eszközök, ha jó áron vannak. 12V-os LED-es fényforrásokkal szeretném megoldani a világítást az akku körül, máshol pedig a 230-assal. Ha a jövőt nézzük, akkor van esély a megtérülésre, mivel az energiaárak folyamatosan nőnek, a napelemek előállítási költsége pedig a tömegermelés miatt egyre alacsonyabb, ráadásul a hatásfokuk is egyre jobb. Még nem volt lehetőségem melegvizes rendszerre beruházni, de azt nem is merném magam megcsinálni, mert ha a víz elönt mindent akkor baj van :D A varázsszó ott is a tárolás. Inkább jövőre megcsinálom a sörkollektort ;)

A keres lámpával az a baj hogy nem jó a fénye. A legmodernebb led fényforrások is messze elmaradnak egy halogén vagy nátrium gőzös lámpától. És azok nem 1600 ftba kerülnek. Vészvilágításnak tökéletes, de mindennapos világításra ne használd. A szemed többet ér.

Számoljunk egy kicsit:

1./ Tegyük fel, hogy napi 8 órán keresztül 30 W-ot akarsz kivenni a napelemes rendszerből. Ez napi 0.24 kWh.
2./ Tegyük fel, hogy van egy normális 12 V-os, 30 Ah-ás akkumulátorod. 30 W-os terhelés 2,5 A-t jelent 12 V-on. Ami 8 órás terhelésnél 20 Ah-t jelent. Ez nagyjából rendben is van, mert az átalakítások veszteségét is figyelembe kell venni, így a 30 Ah-ás akkumulátor elég lesz. Ha napi 8 óránál többet akarod használni, akkor célszerű nagyobb akkumulátort beszerezni.
3./ Napsütéses órák száma évente kb. 2000 óra. A 30 W-os napelem 2000 óra alatt 60 kWh energiát termel (maximum!).
4./ Napi 0.24 kWh fogyasztással a 60 kWh 250 napra elég. De ennél rosszabb a helyzet, mert a hatásfok sem a töltésnél, sem az energia kivételénél nem lesz 100%-os. Tehát ezekkel a hatásfokokkal korrigálni kell a számítást.
5./ Nem adtam össze, de nagyjából 30 000 Ft körül járhatsz a költségek terén. Ha kb. 50 Ft/kWh-ás árral számolunk, akkor az évi 60 kWh-ás energiatermelés 3000 Ft megtakarítást jelent évente. Így kb. 10 év alatt megtérülne a „beruházásod”. Ha a valós hatásfokokat is figyelembe vesszük, akkor legalább 12 év a megtérülési idő. Pontosabban csak ennyi lenne, ha nem kellene 2--3 évente akkumulátort cserélni. Ha az akkumulátor(ok) cseréjét is beleszámolod, akkor inkább 15-20 év alatt térül meg. Kb. ennyit bír a napelem is, tehát mire megtérülne a rendszer, addigra pont cserélni kell. (Az inverter/UPS sem működik végtelen ideig.)

Tévedés ne essék, nem akarlak lebeszélni, mert egy ilyen rendszer összehozása egy jó móka, és közben sokat lehet tanulni. Csak ne számíts arra, hogy ez valaha nyereségessé fog válni. Azokban az országokban, ahol ez megéri, ott jelentős állami támogatást lehet szerezni az ilyen beruházásokhoz, így még nyereséges is tud lenni a rendszer. Nálunk sajnos ez nem így van.

Olvasmányélményeim alapján egy napkollektoros rendszerrel már inkább lehet takarékoskodni. Bár arra leginkább csak fizikailag lehet „rákötni” a notebookot. :-)

Kiegészítés: Még van egy rakás tényező amit figyelembe kell venni. Például egy téli napon hiába süt a nap, ha az előző napokban nagy havazás volt. Ilyenkor bizony fel kell mászni a tetőre, és le kell tisztítani a napelemet.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Természetesen nem fog megtérülni! Azt hittem az nem is kérdés, hogy ezt szórakozásból csinálja. :-)

Mondjuk ha van otthon egy melegháza ahol orchideákat termeszt, és fontos hogy állandóan szabályozott legyen a hőmérséklet vagy mittudomén, akkor muszáj csinálnia egy 100% uptime rendszert. De akkor sem a napelemes megoldás éri meg. :-)

OFF: csináltam otthon napelemes smartphone töltőt ami direkt módban tölt. Három napig készült, kigúvadt a szemem mire a kis lemezkéket szét tudtam darabolni és össze tudtam forrasztani úgy hogy ne törjenek el. Aztán egy hét használat után egyszer leejtettem a földre, és a cellák fele összetört benne. Ahelyett hogy vettem volna a boltba egy töltőt 3000 Ft-ért. Na de mennyivel jobb szórakozás volt mint egy focimeccs! :-)

Sziasztok!

Lehet tudni valamit arról, hol tart most a történet?

Üdv, Cözi