Adamyno blogja

Saját e-mail szerver + naptár, címtár, cloud storage minimális költségből

Több helyen is felmerült már az igény arra, hogy elhagyjuk a nagy szolgálatókat és a helyére valami saját megoldást tegyünk. Az a helyzet, hogy teljesen saját megoldást csak akkor csinálhatunk, ha mi magunk fejlesztjük vagy legalábbis átolvassuk és meg is értjük egy-egy szoftver forráskódját. Szerintem ennek kicsi az esélye. Ettől kezdve pedig kénytelenek vagyunk bízni a tájékoztatókban és a többi fejlesztőben illetve felhasználóban.

Az adataink elméletileg a saját tulajdonunkban és saját felügyeletünk alatt lesznek és senki nem fog belenézni és semmilyen statisztikák nem készülnek róla. A valóság egy picit más, mert nem fizikai szervert bérelünk (egyébként azt is ellophatják vagy lefoglalja a hatóság, stb.) hanem VPS-t, azaz virtuális szervert. Ez annyit jelent, hogy kapunk egy ip-címet és egy shellből elérjük a szerverünket aminek van internetkapcsolata és azt kezdünk vele amit akarunk. Van rajta egy általunk listából előre kiválasztott operációs rendszer (ez jellemzően valamilyen Linux, a Windowsért felárat szoktak kérni ha egyáltalán opció).

Házi felhő és hasonló finomságok

A bejegyzést ez a fórumtéma ihlette.
Ezután nyitottam egy fórum témát én is, de ki fogja nőni a kereteket a projekt. Itt tudom folyamatosan frissíteni, így egy fokkal jobb lesz.

Amit a projektről tudni érdemes:

Lényegében egy privát felhőt szeretnék létrehozni. A cél az, hogy amennyire csak lehetséges, annyira saját kézben tartsam a saját adataim, valamint amennyire lehetséges ilyen körülmények között, annyira biztonságban is legyenek. Természetesen észszerű anyagi határokon belül.

HP ProBook 4710s történet...

No, úgy gondoltam leírom a sztorit amin eddig 1,5 nap alatt végig mentem ezzel a "kis" gépezettel (és még nincs vége).

Hardveraprón nézegettem notikat minél olcsóbban használtat, de lehetőleg business kategóriát. Ilyen 40-60k környékéra gondoltam első körben. (később lehet bővíteni)

Néhány IBM-et nézegettem, illetve ami nagyon megtetszett az a HP 6910p. De sajnos ami(ke)t kinéztem, már elvitték mire meglett az ára. Feltétel egy olyan proci volt, ami támogatja az intel VT-t, legalább 2GB RAM, 120GB HDD, 2 órás akku és viszonylag jó állapot. Találtam egy notit (HP 8710p) hasonló adatokkal. 250-es HDD, 2GB RAM, T8100 CPU, szép állapot, jó akku, intel X3100 VGA, 1440x900-as kijelző (azt hiszem 15").

TP-LINK router hack

Azért írom le amit most csinálni fogok, hátha egyszer majd másnak is jól jön, illetve ha szükségem lesz, vissza tudjam keresni, de javaslatokat is szívesen várok. /képeket folyamatosan fogom feltöltögetni, csak előbb az akksikat kell feltölteni a fényképezőbe :), illetve a linkeket is pótlom majd/

Tehát adott egy TP-LINK TL-WR740N router, ami annyiban különbözik a TL-WR741ND-től, hogy nem cserélhető az antennája.

Több féle verzió készült belőle, (ha minden igaz, akkor 4).
Nekem a V2 van, ezt a verzió számot azonosítani lehet a router alján lévő címkével is, és ha levesszük a tetejét, akkor van egy matrica a switch portokon, arra is rá van írva.

Érdekes Win7 hiba...

Az utóbbi időben vannak érdekes esetek, amikhez az ismerőseim hívnak, és mind Win7...

Most nem fogom mindet leírni, csak ahogy eszembe jut, illetve ahogy majd időm engedi.
Legfrissebb eset annyira durva, hogy le sem tudom írni szerintem minden részletét.

Szóval azért hívtak, mert lassú a gép.
Legelső dolgom a task manager volt, cpu terheltség folyamatosan 100%, memória kihasználtság ~300MB.
De a feladatkezelő nem írta ki, hogy melyik folyamat eszi a CPU-t csak annyi látszott, hogy 100%.

--->

Tehát egy svchost volt a ludas, de mivel általában a rendszerszolgáltatások hívják meg, így nem volt kedvem kísérletezgetni, a kilövésekkel. Jobb klikkre valóban feljött egy menü, de ott csak kilövés, megállítás, egész struktúra leállítása meg követése... meg ilyenek voltak. Viszont én azt szerettem volna kideríteni, hogy melyik szolgáltatás miatt fut fel 100%-ra az svchost, és az a szolgáltatás mit is csinál valójában...

Első "igazi" kernel fordításom :)

Nem tudom, hogy le merjem-e írni, de ezen is túl vagyok :D

Igazából annyira nem volt nehéz, néhány szakkifejezéssel, rövidítéssel jó tisztában lenni, a google sokat segít, meg nem árt némi angol tudás.
Nekem csak annyi bajom van az angollal, hogy ha 4 órán keresztül bújom a monitort, akkor a végére magyarul se értek semmit.

Adott egy P3 gép, fél giga RAM... meg egy Crunchbang, amit a testing tárolókból frissítettem 3.1-es kernelre.

Azzal a kernellel másfél képernyőnyi modul volt betöltve, ezzel csak annak a fele.
Az eredetivel a proci terhelés alapjáraton 10-20% közötti volt, ezzel 9-12%.
Minden működik, egy kivételével. (de lehet, hogy csak én bénázom) Pendrive-okat csak read only módban tudok mountolni. Na de ez egy másik történet lesz.