Nem kell Google

 ( mraacz | 2019. június 2., vasárnap - 10:42 )

Elegem van a Googleból. Jó lesz a DuckDuckGo és az Openstreetmap is megfelelőnek látszik. Agyő kicsi Google.

De mi a szent szart kezdjek az Androiddal a telefonomon? Milyen alternatíva van?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Fokozatok:

a) ha a telefonod támogatja, pure LineageOS-t telepítesz gApps és egyebek nélkül
b) ha a telefonod támogatja, Ubuntu Touch-t telepítesz
c) Következő telefonod Librem 5 lesz

--
trey @ gépház

+1

---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

d) következő telefonod Windows Mobile lesz és fél éven belül megszereted a Google-t :)

Mire gondolsz? (A telefonom 5 éve WP, hibátlanul megy, még ma is másfél két napot kibír egy töltéssel. - Eddig a G-t nem szerettem meg, bár eredetileg a keresőjével nem volt semmi bajom. - A saját böngészőjének fejlesztési iránya már pár évvel ezelőtt "kiütötte a biztosítékot" nálam. Ma már szörnyülködöm, hogy hová jutott.., és tudatosan próbálom kerülni a "csápjait".)

Kedves olvasóink!
A fentiekben a Microsoft Magyarország hirdetését olvashatták.

Natívan tud már Windows-os megosztással "beszélgetni", vagy még most is 3rd party motyó kell hozzá? :-)

Aki WP-zik és szereti az gondolom használja a built in appokat és csoki. Döglött az egész platform (hivatalosan).

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

+1, feature phone on steroids-nak eleg jo, de nyilvan okoszisztema nelkul mar nem sok vizet zavar

Igen, eleg sok mindent elrontottak a WP korul, nincs itt semmi ellentmondas.

Nem magát a WP-t mint eszközt szeretem, - szerintem más sem a hülye ipari hulladékra gerjed..., - amit viszont igen, az a hibátlan rendelkezésre állás! - Az öt év során.., - talán az elején volt olyan, hogy megkeveredtek egy frissítés után a névjegyek és a thumbs-ok eltüntek. Azóta úgy 8-10x eldobtam és háromfelé szedtem össze, - (hátlap, akku, készülék.) Összeraktam, pin beír és működött. - Amióta meg nincs update, azóta megy mint az óra. (Természetesen az internet csak akkor van rajta, ha hálózatot, Wi-Fi-t ellenőrzök vele. A kép-videó funkciót szinte naponta használom még ma is. És imádok halat főzni a stopperével! :) A "Here"-t is használom rajta ha kell. Természetesen csak pár hasznos app van telepítve. (De ha milliónyi másik lenne, akkor sem raknák rá többet. A 32 GB-s SD-n v. 6 ezer családi kép, videó - unaloműzőnek, szoktam elővenni, ha valahol várni vagyok kénytelen, és persze senkit nem találok akivel politizálhatnék... :) ) - szeretném, ha a következő telefonom "platformja" hivatalosan csak ennyire lenne "döglött".

Persze tudom, az "okos" funkció ennél azért több G-indexet, analitikát is jelenthetne. De ha ezen bárki bármilyen adatot ellop a G-t is beszámítva, akkor a kezét csókolom. (Azaz biztonság kérdésében már csak a régi "butafonok" vehetik fel vele a versenyt. Ez és az öt évvel ezelőtti ára is több mint jó volt. Mindezt a vele való szenvedés nélkül hozta eddig. Kell ennél több???

(És nem fizetett MS reklám. - Ha a Win10 csak fele-ennyire problémamentesnek sikerült volna...! - Madarat fognék a fejlesztőknek.)

És hiszem, hogy egy számítástechnikai eszköz funkcionalitása, biztonsága akkor a legjobb, ha minimalista módon kézben tartható, csak annyit kell minden eszköznek tudnia, amennyit a felhasználója fontosnak tart. (Kis "költői túlzással": ha valaki egész életében csak két oldalt látogat, nem kell az eszközének több kapcsolatot tudnia. Azt a kettőt viszont akkor is azonnal, ha felébred "álmából"..) Az internet mocsara mindenféle szempontból veszélyes terep. Könnyű benne időt, pénzt, emberéletet elsüllyeszteni.., és ez elsősorban nem felhasználói akarat kérdése. Az eszközök tervezőinek kellene erre ügyelni. - A Holdra sem kell exobolygók kutatására tervezett rakétával "tüzelni", elég 11.2 km/s és nem kell 16,6 km/s teljesítmény.)

Ha kell, egyszerűen tilthassa ki mindenki az internet, hálózatok, funkciók általa nem használt részét. Egy biztonságosnak nevezett böngészőnek, oprendszernek tudnia kellene ezt.

"És hiszem, hogy egy számítástechnikai eszköz funkcionalitása, biztonsága akkor a legjobb, ha minimalista módon kézben tartható, csak annyit kell minden eszköznek tudnia, amennyit a felhasználója fontosnak tart."

Ezért használok desktop Linuxot (Mint).

"A 32 GB-s SD-n v. 6 ezer családi kép, videó"
Enyhén szólva sem biztonságos. Mi van, ha elromlik a kártya? Mi van, ha elhagyod a telód a kártyával együtt? Mi van ha ellopják? Ha csak a kártyát lopják ki?

Ha már a G-indextől, analitikától tartasz, egy ilyen malőr hogy fér bele? Vagy ennyit érnek a személyes adataid?

---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Majd talalkozunk vele a nem lehet mountolni az SD kartyamat topicban. Nem kell mindenkiert aggodni :D

A rendszeres backup kívülre, mindenek felett!!! - Nálam eddig a WP-nél elég lényeges szempont volt, hogy az SD-n a telefon halála esetén is jó eséllyel egyszerűen megtalálsz minden odairányított mentést. - (Természetesen, ha van legalább 128 GB tárhelyed akkor elsőre tök feleslegesnek tűnik, - adott funkció esetén a 4K videózást persze leszámítva. - Az általam és a családomban, szűkebb (fotós) baráti körömben használt CF, SD, microSD kártyákból 5 év óta még soha nem ment tönkre egy sem. (Szerintem tudnék róla, mert én intézem, :) - mondjuk ezért ez "Scandisk Pro"-kat jelent mindenkinél.)

Az a Scandisk Pro az a normál scandisk progitól mivel tud többet?

Ha nem akarsz megosztani semmit a mobilodról, akkor jól is van ez így...

Azért egy PC - Telefon fájlcsere oda-vissza ne legyenmár űrtechnológia... Pláne azonos gyártó OS-ei között :-P

USB-n ment is nekem, egyébként meg OneDrivére is fel tudja nyomni, amúgy is azt eröltetné a picipuha. Legalább is Lumia550-el (amit azóta eladtam) a OneDrive volt a legkényelmesebb.
Black friday-en 20k br-ért vettem 2016-ban, nem bántam meg, mert netes rádiózáshoz és böngészéshez pont jó volt (szerencsére a TuneIn viszonylag tisztességesen volt WP-re portolva, de böngészőből is ment a rádió).
Két hónapja passzoltam el, akksija már meg volt kicsit gyengülve, de erre legalább jöttek a frissítések szinte egész idő alatt míg nálam volt, nem úgy mint hasonló áron kapható más droidos telókra. Az biztos, hogy a Microsoft megérdemelne egy f@ßkorbácsot a mobilos üzletágért, de maga a telefon nem volt egy használhatatlan vacak, hanem valóban sokmindenre alkalmas eszköz volt. Én speciel telefonálni soha nem akartam vele, nem arra vettem, amire vettem, azt meg tudta.

Tehát natívan nem beszélt smb/cifs-ül... Szerintem ezért is járna az alapos megmogyorózás a Microsoftnak... (ha jól rémlik, volt 3rd party SaMBa-leszármazott cucc, ami tudott valamennyire smb/cifs-ül...)

Melyik mobil OS "beszél natívan smb/cifs-ül"?

Egyik se, de azért a Microsoft a _saját_ motyójából kihagyta ezt, hogy egy másik fosadék kábeles megoldást kelljen használni, az azért nagyon gáz, nem gondolod...?

Egyébként nem kell a megvehető eszközöket isteníteni. De szerintem pl. az a szempont, hogy félmillió kilométert megtéve, egy autó még mindig hazavitt, - azaz műszaki hiba miatt soha nem kellett autómentőre hagyatkoznod, - felértékeli az ember sokéves "közlekedési múltját" és azt az autót amit így megcsináltak. - Mindig meglepődöm az úton félreállt autócsodák mellett tanakodókon. (Biztos vigasztalja az embert, hogy de legalább jó drága volt... De ilyen esetben az engem jobban vigasztalna, hogy de legalább olcsó volt, :) )

Szerintem jobb ha a GPS külön eszköz. Úgyis csak kocsiban használod, madzagon kap áramot. Mindenki menetközben nyomdossa a telefont, szentségel hogy az angolok részére készített Maps nem találja a címet, véletlenül kilép, hívják beállítás közben, pittyeg a Viber amikor mondaná a telefon hogy merre kell menni és nem hallani, stbstb. A külön eszköz, IGOval 1000% stabilabb még avval együtt is jobb hogy néha frissíteni kell. Régebben is volt erre 5 percünk, most is kell hogy legyen.

Látom, fogalmad sincs, hogy az online navigáció (Waze) nem elsősorban azért jó, hogy odatalálj a címre. Persze, papírtérképpel is oda lehet találni. De az online megmondja neked, hogy hol milyen esemény van: dugó, traffipax, útelzárás, stb. Egy olyan mocsok városban, mint Budapest, ahol egy lerobbant teherautó a fél várost bedugítja, aranyat ér az online navi. Igen, van TMC-s iGO is, ismerem, használtam. Mégsem navigálok vele évek óta, hanem a Waze megy minden nap.

Máshol ez jól működik, nálunk még nem láttam olyat, hogy működne, bár a wiki szerint mégis. https://en.wikipedia.org/wiki/Traffic_message_channel#Hungary

TMC kalap szart nem ér. Még csak egy évszázadban sem említhető a waze-val és tsai-val. Itthon amúgy is csak a fix-sokéves felújítások voltak rajta bp-en, ha beállt a fél város, arról semmit nem kommunikált a tmc. Mert a lusta üzemeltetője cseszett bármit is kiküldeni róla a népnek. Ezt vesd össze a sokezer waze-használóval, aki azonnal jelent bármi történik+ automatikusan is látja/megsejti az adatokból a dugókat. A tmc halott technológia, pusztuljon csak ki.
--

Látom, fogalmad sincs, hogy az online ≠ mobiltelefon. Hol írtam hogy offline?

> jobb ha a GPS külön eszköz. Úgyis csak kocsiban használod

Soha nem használok GPS-t kocsiban, viszont minden nap használok GPS-t.

A külön GPS vs Waze dilemmát úgy oldottam meg, hogy vettem egy budget telefont kizárólag Waze navigációra. Tökéletesen beváltotta a hozzá fűzött elvárásaimat. Utána csodálkoztam, hogy minek is szívtam addig WinCE+iGO kombóval.

+1

Én nagyon sokat használom gyalog. Városokban, ahol fogalmam sincs merre van egy bolt, étterem, látnivaló, stb...
---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Gyalogosan is használom elég sokat a navigációt, tömegközlekedéshez, igazából többet használom így mint autózáshoz. Elég pontosan tud szólni a telefonom, hogy mikor kell elinduljak valahová, vagyis nem a hagyományos GPS funckionalitás kell, hanem az, hogy tudja hol vagyok, hová megyek, milyen módon. Ehhez persze meg kell osztanom a helyzetemet, ez van.
--
Desktop: Windows10 | Server: CentOS

IOS, Librem, butatelefon vagy custom romot raksz fel.

iPhone?
Mondjuk nekem nem jött be, de más értelmes alternatíva nem igazán van szerintem...

--

Én is ezen a projekten vagyok.

Feldobtam az AOSP-t egyelőre + az F-Droid áruházat. Van egy nagyon faja térkép (OsmAnd + Mapillary), a tömegközlekedési útvonalakon át a gyalogos dolgokat, tényleg elég sokmindent tud. Persze utcaképet ne várj olyan minőségben, mint a Google-nél. Talán a Waze még belefér, bár már azt is megvették.

Cloud irányba valamilyen OwnCloud/nextcloud dologra gondoltam. Talán a CloudFiles (osztrák) vagy a Webo (német, finn). Mindegyik európai és talán a GDPR-nak is megfelel, bár mostanában kezdenek kételyeim felmerülni az EU-s szabályozásokkal kapcsolatban. Kissé kezdenek átesni a ló túloldalára pl. ezzel az ún. 13-as cikkellyel is erősen feszegetik a határokat.

A végén szerintem az lesz ebből, hogy otthoni nas + owncloud + domain = privát cloud :D
Már feltoltam a nasra a Debiant OpenMediaVault társaságában.

Most egy nagyon kínai táblagéppel szórakozom, ha fel tudok rá imádkozni valami desktop OS-t, akkor az már egy jó kiindulópont lesz a további kísérletekhez.

Talán ez segíthet elindulni valamerre:

https://itsfoss.com/open-source-alternatives-android/

---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

A végén szerintem az lesz ebből, hogy otthoni nas + owncloud + domain = privát cloud

Ha a "felhő" nem otthon van, akkor az adataidat földrajzilag elosztva tudod tárolni, ami adatbiztonsági szempontból előnyös.
--
eutlantis

Ownclud/bármi hasonló ha 1 példányban van nálad, meg 1 a nagymamánál, akkor sok baj nem érhet.
Mindez pl. ecryptfs-en.

Én év elején kezdtem egy kis cloud fogyókúrát. Én a Nextcloud felé mozdultam, egy vps-en van a domain, https + reverse proxy + VPN és így jut le az otthoni nas-ra ahol fut a nextcloud. az egészről készül egy titkosított duplicati mentés a OneDrivera, ne álljon ott üresen az 1 TB. Ez a megoldás is több ponton problémás (VPS nem az enyém, OneDrive sem), egyelőre ezzel elégedett vagyok.
--
Desktop: Windows10 | Server: CentOS

Egyszerűen letiltod a google cuccait a telefonon, és kész.
F-droid, yalp store, osmand, k9-mail, simple calendar, stb.

Az /e/ a microg projektre épül, ami sajnos kilométerekre van a play services framework -től. Jelenleg minden második-harmadik app fogja magát aztán dob egy K hátast tőle.

Egyszer talán lesz belőle valami, de most biztos hogy használhatatlan.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

LineageOS Google nélkül. FDroid-ban rengeteg alternatíva van. Én így használtam, amire meg nem volt Fdroid alternatíva (például Deutsche Bahn app) azt telepítettem Yalp-al.
Csak a Gmail maradt még. Itt a nyár, jobb dolgom is akad ilyenkor mint egy új szolgáltatót felhajtani, no meg rengeteg helyen kellene az új email címet megadni, így egyelőre halogatom, de ami késik nem múlik.

Mesélj, mi fáj?
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Talán ez?

Úgy tűnik, hogy magyar idő szerint vasárnap este komoly üzemzavar lépett fel a Google hálózatán. A cégnél ugyanis több szolgáltatás megszűnt működni vagy csak szakaszosan működik számos felhasználónál.

https://pcforum.hu/hirek/21482/breking-doglodik-a-google-nem-megy-a-gmail-es-a-drive-sem

Amikor valami jóképességű felgyújtotta a ház bejáratát, és 3 óráig senki se ki, se be, akkor el kellett volna költöznöm?

akkor lehet h ettől fagyott le az én androidom tegnap ugyanekkortájt.
launcher volt meg task list, de bármely app elindításakor csak egy sZürke/fehér canvas jött be. offline mode-ban is – ami furcsa.
csak úgy rebootolt ha kivettem a sim/sd kártyákat.

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

Nem hiszem, hogy egy outage jo indok lenne a self-hosted szolgaltatsra valtashoz. Pont az otthoni megoldasnal fogsz belefutni olyanba (igaz tortenet alapjan), hogy aramszunet utan nem all helyre a rendszer, te meg eppen egy masik kontinensrol probalod megnezni az emailjeidet.

Ja, így vagy úgy, de beüt a krach. Persze akinek 1 darab szerverkéje van otthon, simán lehet, hogy szerencsésen elmegy 5 évig 99.999% rendelkezésre állással, de aztán egy meghibásodással szépen benéz 99% alá. A felhő esetén meg több tucatnyi magasan képzett mérnök 365/24/7 rendelkezésre állással fog igen hamar bármilyen hibát kijavítani, és a jobbak tanulnak is a hibáikból, és egyre kevesebb hibalehetőség marad.

Nem kell mindenkinek 99.999%
Az en internetszolgaltatom 98.5% SLA-val adja a netet. Ilyen SLA-val random alkatreszekbol osszerakott PC-t is lehet uzemeltetni.
Ha valakinek az a "perverzioja", hogy a google-tol a lehetosegeihez merten a leginkabb tavol tartsa magat (pl nekem), annak havi nehany ora esetleges leallas boven belefer. Kinek mi a fontosabb.

> Nem kell mindenkinek 99.999%

Ehhez képest két kommenttel feljebb pont arról van szó, hogy micsoda tragédia hogy a G kiesett egy rövid időre.

Ha jobban megnézed, ezt senki nem állította ebben a szálban.

Szőrszálhasogatsz. A Google szolgáltatáskieséséről volt szó. Azt tényleg nem említette senki, hogy tragédia volt, de a lényeg nem is ez volt.

Érdekes, 10.42-kor írta a topikot, este pedig leáll a Gmail
mraacz jövő heti Lottószámokat tudod?

Nem tudom, de mostanában minden második kérdésre hazudok.

Tudja, mind a 90-et..
--
God bless you, Captain Hindsight..

+1

[Feliratkozás]

Sajnos fos.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Mate10P és nincs rajta G account. (Aurora és F-droid)
GPS kikapcsolva.
App engedélyek szigorúan megadva.
Persze nem vagyok naív, ha scannelném a forgalmat biztos látnék néhány haza [G] üzenetet.

Érdemes figyelembe venni, hogy (Androidos telóra) official custom ROM csak kevés olyan készülékre készül amiket még forgalmaznak is. Azt is, hogy az unofficial custom ROM-ok esetében probléma lehet a SafetyNet kompatibilitással. Vagy kiderülnek olyan hibák bennük, ami baromira idegesítőek.
"Néhány" alkalmazás szerelmes a Google-Playbe, szóval lehet, hogy nem is megy. (A Telekomos app már nem, mert szóltam nekik, az E-kárbejelentőnek most szóltam épp. :))
A Google alkalmazások letiltása jópár eszközön nem, vagy esetleg roottal lehetséges.
Akkor vagy a legjobb helyzetben, ha root nélkül le tudod tiltani a google appokat az eredeti rendszeren.
Nekem az SD-n van egy könyvtár, ahol a legfontosabb apk-k egy kupacban vannak, teszteléseknél nagyon kényelmes tud lenni.
A Google-Apps letitása viszont jelentős mértékben növeli az akkumulátor időt _is_! :D

Update: Az E-kárbejelentő fejlesztői profi módon álltak a témához, az alkalmazás a hibaüzenet (GPlay-service) ellenére elküldi a bejelentést most is, a hibaüzenet (a Google térképhez van köze) ígéretük szerint el fog tűnni. (Itt is köszi.)

(sub)

Azert a Google Maps / Waze eleg nehezen megkerulheto, az OSM alapu cuccok nem helyettesitik. Nyilvan felhasznalas fuggo, ha nem autozik az ember, akkor talan elviselheto a hianya. Nekem minden reggel / delutan kihagyhatatlan szeansz - ha gaz van, el sem indulok, csak kesobb (es sajnos eleg surun van, a multkor a ~1:10-es utra mondta, hogy baleset miatt +1:50 azon a kb. 5km-en)

En szeretem, meg szerkesztgettem is az OSM-et, de meg nem lattam olyan programot ami OSM alapu es vannak forgalmi infok (valoszinuleg nem is lesz).

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Lineage OS-en megy a Waze

A waze már akkor azzal kezdte, hogy ellopta a teljes névjegyzékedet, mikor még nem is a google-é volt.
Ma meg már a google-é, tehát biztos nem jó arra, hogy a google-tól megszabadulj.

Google is an abusive monopolist.

Előtte megkérdezi, adsz-e hozzáférést a névjegyzékhez?
Illetve csak akkor működik, ha adsz?

Nem tudom most megy-e nélküle, mikor anno néztem (sokéve) nem ment, ha nem engedted.

Működik névjegyek és regisztráció nélkül is. Valami ideiglenes usert generál amíg nem regelsz.

---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

A waze kiválóan működik ha csak és kizárólag helyadatok engedélyt kap (jelenleg is így használom, telepítés óta).

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

2013 februárban vette meg a google. Csak onnan emlékszem, mert másnaptól kezdve nem volt többé update a windowsphone app-ra. 7 év alatt sok szarkavarást csinált a g. gugli waze témában. Az app permissions is valamikor android 5 után kezdett el működni. Úgy rémlik 4.4.1-ben még volt, 4.4.2-ből valamiért hirtelen kiszedték, 5.0-ban tán egyáltalán nem volt, 6-tól kezdve lehetett a mindent-vagy-semmit-nél finomabban hangolni. Miután már az androidhasználó nagytöbbségnek tele volt a f@sza vele, hogy random szir-szar zseblámpa appok is lopták a teljes névjegyzéket + fotó-média tárat+sms-t küldhettek + alap hogy mindenkinek kellett a location-öd is. Volt honnan javulni a trágya android-nak, beláthatjuk. És akkor ne is beszéljünk a waze hátsóajtós trükkjeiről, talán almán volt rá lehetőségük pár éve hogy akkor is tudta folyamatosan trackelni a locatiönt, ha nem is futott egyáltalán, hála vmi titkos megállapodásnak+ spéci API támogatásnak gugli és alma között.
--

"Volt honnan javulni a trágya android-nak, beláthatjuk"

Őszintén nem tudom mi volt az Android és az iOS előtt mobil fronton. Desktop fronton minden alkalmazás full hozzáférést kapott a rendszerhez. Nem zavart ez senkit, a natív MSN kliens** pedig pofátlanul férhetett hozzá az egész életedhez.

----

Szóval innen indultunk. Ehhez képest, az Android korai, merev jogosultságrendszere teljesen jó lett volna, mert tudhattad mihez fog hozzáférést kapni az app, és dönthettél ez alapján.

A baj az, hogy senki sem döntött. Kell az app, felrakja, és használja, kérhet az akármilyen pofátlan jogosultságot.

És ez nem változott. Jobb a permission rendszer, de az appok ugyanúgy belekényszerítenek, hogy adj hozzáférést, különben nem hajlandók működni. És most is van tömegével egy csomó app, ami olyanhoz kér hozzáférést, amihez semmi köze. A userek pedig okézzák le gondolkodás nélkül.

---

* nyilván tisztelet a kivételnek. Sajnos az átlag userek, akik mondjuk kiteszik a felhasználók 99%-át, elhanyagolható tömeg.

** Az msn csak egy példa volt. Lehet nem kémkedtek, ki tudja. Az átlag user biztos nem, hiszen nem volt opciója még csak megnézni sem, hogy mihez fér hozzá az app. Az a szar statikus jogosultságkezelés mégsem olyan szar a semmihez képest.

De en ugy ertettem a kerdest, hogy hogyan tudna fuggetleniteni magat a Google-tol. Attol meg nem lesz Google fuggetlen a dolog, hogy LineageOS-en futtatod a Google altal mukodtetett Waze-t.

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Az a különbség, ha nincs Google profilod, nincs mihez kötni az adatokat. Látnak egy eszközt egy 3246645563456 azonosítóval, ami mozog valamerre de ennyi az össz infó.

---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

"nincs mihez kötni az adatokat" vs "Látnak egy eszközt egy 3246645563456 azonosítóval"

Evvel a paranoiásokat nem fogod meggyőzni :D

OK, maskeppen ertelmeztuk. Szamomra azt jelentette, hogy nem hasznalsz Google szolgaltatasokat, meg (?)anonim modon sem.

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Szerintem a topiknyitó személyes ellenszenve kizárja az összes Android alapú OS-t is, szóval nem csak a sima szolgáltatásokat, hanem a LOS-t, és társait is. Nem lesz egyszerű dolga!

Pontosan. Android mentes open source oprendszert keresek bármilyen telefonra.

Gondolom akkor, hogy a gyárilag androidos telefonok kizárva, mert akkor licenszdíjat fizetnél a Google-nek! Nehéz ügy! :D

Akkor hajrá!
https://en.wikipedia.org/wiki/Sailfish_OS#Hardware_overview
De ne hidd, hogy könnyű lesz.

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Nincs igazad (teljesen). Az AOSP (Android nyitott verziója), teljes értékű operációs rendszer, és egy bitnyi google-ös blob nincs benne és nem hív meg semmilyen google-ös szolgáltatást. Ahhoz a gapps csomag telepítése kell (ami a gyári romokban be van égetve, de egy LOS-ban opcionális, hogy telepíted-e vagy sem).

Szóval lehet google nélküli androidot tolni, csak felmerül pár kérdés:
- honnan szerzel be apk telepítőket (megbízható helyről, amiben pl. tényleg a waze van, és ha az is van benne, nincs-e mellécsomagolva valami "ajándék" is) a megszokott alkalmazásaidhoz
- ha sikerül is felrakni x vagy y appot, elképzelhető hogy kiírja hogy play services smafu, úgyhogy ő most nem fog működni
- ha szar a gps vétel (városok), akkor szükséged lesz wifi/bt/cella alapú helymeghatározás rásegítésre is, ami szintén hiányzik a szűz androidból

A fentiekre két megoldás van:
- felrakod a gapps pico csomagot, és nem jelentkezel be semmilyen g fiókkal. A G beállítások közé navigálva ki lehet kapcsolni a személyre szabott profilkészítést és bármikor resetelni lehet az ID-t, amit ehhez összerak, de ki a franc tudja, hogy ez azt csinálja-e amit mond? :)
- felrakod a microG csomagot, de ebben az esetben az appjaid nem kis része össze fogja magát szarni
- az előző kettőtől függetlenül, használod az fdroid/aurora párost

De elképzelhető hogy teljesen G mentesen össze tudod rakni a cuccot, mert nem használsz play services-es appokat, meg nem navigálsz, meg minden egyebet felraksz F-Droidból, de ez a ritka eset ... nekem CSAK banki appból három is van, és a háromból kettőt napi szinten használok, egyet meg heti szinten. Meg vagyok lőve, ha nem lennének.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

> Az AOSP (Android nyitott verziója), teljes értékű operációs rendszer,

Teljes értékű volna? Egy kulcsfontosságú komponens híján a rendszerre írt alkalmazások nagy része hiányosan, hibásan, vagy egyáltalán nem működik.

Technikailag igazad van, teljes értékű oprendszer. De felhasználhatóság szempontjából nem nevezném annak.

Milyen kulcsfontosságú komponensre gondolsz?

A Google Play Services, ami nélkül sok app el se indul. Vagy a kínai alternatívája ugyanennek, ami nélkül úgy sejtem ugyanígy meg lennének lőve ott. Hiába fut a rendszer, az emberek nem az oprendszert használják, hanem az appokat rajta.

Lásd Gyuszk listáját fentebb.

Nem értem, mit akarsz. Aki AOSP-t akar használni GApps nélkül, az tudja, hogy mikre számíthat. Aki AOSP-t akar használni GApps-szal, simán megteheti.
Hogy az "emberek" mit akarnak használni, az nem tartozik ide, az emberek megkapják a telefont Androiddal, meg GApps-szal. Aki AOSP-t akar használni GApps nélkül, az teljes értékű oprendszert kap. Aki linuxot akar használni X nélkül, az tudja, mit akar.

Egyébként a "sok app" el se indul, az valami szubjektív izé lehet, vagy 200 appot használtam már, most 42 van telepítve, 1 app volt ami nem indult el, az a Telekom volt, de szóltam nekik, és már hibát sem ír ki.

Mit akarnék, semmit. Arra reagáltam, hogy mennyire teljes értékű oprendszer az AOSP önmagában. Aki AOSP-t akar használni GApps nélkül, az tényleg tudja mire számíthat. Aki viszont Androidot akar használni Google nélkül, anélkül, hogy tudná mivel jár ez, annak okozhat meglepetést a hiánya.

> Egyébként a "sok app" el se indul, az valami szubjektív izé lehet

Semmi szubjektív, nézd meg mi az a (nem gyárilag telepített) 10-20 app, ami az emberek telefonján szinte kivétel nélkül ott van. Nyilván nem azok az appok, aminek te, vagy én volnánk a célközönsége. De nem is volt célom egy célcsoportot kipécézni.

Na, akkor utolsó kísérlet: az emberek kb. 99,99 százaléka nem keres az Androidos telefonjára Android alternatívát, hanem használja Androiddal, és GApps-szal.
Te szerintem arra pánikolsz, hogy mi lesz az emberekkel, ha elveszik a GAppsot tőlük, de erről nincs szó! :D

Teljesen félreértettél. Sőt, kábé ugyanarról beszélünk. Hogy az embereknek az Android = az Android + Gapps kombóval, és utóbbi nélkül elvesznének.

Nem mondtam hogy elveszik, nem pánikolok. Nem kell belelátni a más mondanivalójába mindig valamit, ami okot ad a kommentháborúra :) Magamat ismétlem: Fentebb Gyuszk azt fejtegette, hogy az Android magában egy teljes értékű oprendszer, én meg elmondtam hogy az emberek többségének magában nem az, kell a Gapps. Te ugyanezt mondod. Szóval egyetértünk :)

Rendben, semmi gond, de ha sikerül definiálnod a "teljes értékű oprendszert", majd szólj! :) (Szerintem az iOS és a WP is teljes értékű oprendszernek készült, na azokhoz képest pl. az AOSP fényévekkel teljes értékűbb! :D)

Ahogy fentebb is mondtam (talán?), nem szakmai definíciókról beszéltem, hanem user expectation-ről. Lehet, hogy a teljes értékű oprendszer hivatalos definíciója mást takar. Felhasználó szemmel mégsem ez tűnik a fontosnak.

A Windows is teljes értékű operációs rendszer, mégsincs benne gyárilag egy halom cucc, ami "kulcsfontosságú". Például a Qt vagy a GTK vagy a Java. Ez a három végtelen sok appot hajt.
Meglepődnél, ha körülnéznél pl. Kínában: mobilok százmillióin fut az Android egy bitnyi google-os cucc nélkül, mert elkészítették a saját alkalmazásboltjukat és egyéb kiegészítőiket az Androihoz.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

> mégsincs benne gyárilag egy halom cucc, ami "kulcsfontosságú". Például a Qt vagy a GTK vagy a Java. Ez a három végtelen sok appot hajt.

Ez nem jó párhuzam. Ezeket gond nélkül letöltheted, és telepítheted a gépedre jogilag rendezett módon, hivatalosan támogatva. Sőt, fel se kell telepíteni őket, úgyis jönnek az alkalmazással, ami használja őket.

Ez nem mondható el a Play Servicesről. Nincs lehetőséged hivatalos úton, gányolásmentesen telepíteni.

> Meglepődnél, ha körülnéznél pl. Kínában

Pontosan tudom mi van kínában. Mondhatni könnyű dolguk van, egy zárt burokban élnek, ahol, ahogy te is mondod:

> elkészítették a saját alkalmazásboltjukat és egyéb kiegészítőiket az Androihoz

Tehát nekik sem elég jó az AOSP. Ők is meg lennének lőve a kiegészítő infrastruktúra nélkül. Viszont mindezek mellett Kína egy speciális eset. Hidd el, hiába van fdroid, hiába van microg, hiába van sok ember aki elboldogul G-s infrastruktúra nélkül egy AOSP-vel, az európai/amerikai/stb átlagembernek, aki a felhasználók 99%-át teszik ki, egyszerűen nem teljes értékű egy google mentes telefon.

Összemosod az operációs rendszert a userspace alkalmazásokkal. az AOSP egy operációs rendszer: felteszed egy vasra, kezelni fogja a vas perifériát, ad neked valamilyen shellt (képernyőn böködhetsz), elindítja az alkalmazásokat, van nekije API-ja mindenféle szolgáltatásához amire építve már a gyártók/fejlesztők/programozómarinéni a saját kis specializált igényeikre (navigáció, vásárlás, csetelés, macskás gifek pörgetése) készítenek ún. felhasználói programokat amiket feltelepíthetnek az operációs rendszerükre.

Itt arról megy a diskurzus, hogy az AOSP teljesértékű operációs rendszer-e? Az. Teljesértékű telefon lesz egy mobileszközből attól, hogy ráteszed? Ez már attól függ mit értünk teljes körű telefon alatt. A Linux (ami egy kernel, ugye) teljeskörű operációs rendszer. Pont azért mert bármit köré lehet építeni AOSP-től kezdve a disztribúciókon át a kenyérpirítókig (bár azokon lehet BSD fut). Ha így nézzük, akkor a Linux senkinek sem elég jó, nem is operációs rendszer, mert hát ugye shell nélkül max a zöld ledet nézheted a számítógépeden, és elképzelheted, hogy működik az oprendszer.

--
Desktop: Windows10 | Server: CentOS

Az Androidban sincsen benne. Viszont van benne Candy Crush. Androidra meg telepíteni kell. Szóval a Windows teljes értékűbb. :D

Teljesen lényegtelen, de pont a topiknyitó erősítette meg, hogy nem akar Androidot, szóval igazam van! :D

Nem akarlak elkeseríteni, de úgy tudom, hogy az AOSP az a Google Androidja, a projectet a Google vezeti és ez az alapja az összes Androidos custom ROM-nak.

A topikban az egyik kommentben írtam, hogy nem használok egyáltalán GApps-ot.

"honnan szerzel be apk telepítőket"

Picit túlmisztifikált a kérdés, főleg annak fényében, hogy a GPlay sem volt soha a megbízhatóság példaképe. Amúgy a legfontosabb apk fájljaim például egy korábbi Titániumos mentésből voltak. Vagy a megbízhatóbb helyekről. A Yalp is elvileg a GPlay-ből frissít.

"szükséged lesz wifi/bt/cella alapú helymeghatározás rásegítésre is, ami szintén hiányzik a szűz androidból"

Szerintem benne van.

"CSAK banki appból három is van"

Ezért nem egyszerű az élet Android és iOS nélkül,
mire a három banki appot portolnák majd egy új OS-re, addigra meg is szűnik az OS! :D A Google lett a mobilok Microsoftja!

> a GPlay sem volt soha a megbízhatóság példaképe

Ahhoz képest, hogy ismeretlen helyről töltesz le apk-kat, amiket a gyártó nem is szán oda...

> Szerintem benne van.

Biztos? Úgy tudom a Google location services része.

"Nem akarlak elkeseríteni, de úgy tudom, hogy az AOSP az a Google Androidja, a projectet a Google vezeti és ez az alapja az összes Androidos custom ROM-nak."

Így van, de open source, szabadon lehet használni, és gapps nélkül nincs rászerelve semmilyen google-szolgáltatásra.

"Szerintem benne van."

Tuti?

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

"Így van, de open source, szabadon lehet használni, és gapps nélkül nincs rászerelve semmilyen google-szolgáltatásra."

Én sem mondtam mást. Csak lényegileg arról volt szó, hogy Android alternatíva kellene, az Android pedig nem Android alternatíva.

"Tuti?"

AOSP alapú ROM-om van, lehet választani. Azt, hogy a szoftverek ezt hogyan oldják meg, az másik kérdés. Vannak cella alapú helymeghatározó szolgáltatások, ip location, bár nem igazán értem, hogyan szeretnéd pótolni a gps alapú helymeghatárzást cella, bt, de akár wifi alapúval egy városban. Mármint nem tudom, mire gondolsz, folyamatos navigációra egy autóban (az érdekes lesz), vagy csak, tudni, hogy hol vagy. Mondjuk aki nem tudja megállapítani egy városban mobil nélkül, hogy kb. hol van, az engem nem is érdekel. :D Aki google alternatívát keres, az oldja meg az ilyen apróságokat!

Láthatólag nincs szükséged helymeghatározásra (meg waze-ra), sok embernek meg igen - ezzel lehet vitatkozni, de nem érdemes (az összes taxis tolja, pedig ha rutint keresel meg helyismeretet, akkor ott megtalálod).
Másrészt zavarosnak is találom az irományodat :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ne haragudj, de áruld el nekem kérlek, hogy a waze hogyan határozza meg a helyet, ha nincs gps? Köszi.

A waze nem határoz meg helyet, hanem megkérdezi az oprendszertől hogy hol vagyok, és amit mond, azt elfogadja igazságnak.

Egyébként meg scanneli a wifiket az utcán, vagy ahol vagy, és a jelerősségeikkel együtt elküldi gyorsan a google -nek (vagy az apple-nek), aki az óriási adatbázisából gyorsan megmondja a kábé pontos helyedet. Nagyjából így.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

OK, ez jogos, fogom tesztelni, hogy mit művel élesben, akcióban. Egyszer majd. Igazából nem nagyon motivál a dolog, mert az életben nem szakadtam még le GPS-ről, de ugye ha netán mégis, akkor azt a pár másodpercet esetleg kiheverem. A dolog annyiban érdekes, hogy lehet keresgélni location service megoldásokat, egyre, microG, már ráakadtam (ez elvileg használ egy csomó backendet, pl. Apple, Mozilla), de ugyanott vagyok vele, mint a GApps-os verzióval, nem motivál a GPS miatt.
AOSP GAppsnál:
A GooglePlay services és a keretrendszer kell hozzá a Gapps-ból, de a GooglePlay-től minden jogot meg lehet vonni a helyadatok kivételével, a keretrendszertől meg mindent. Minden mást GApps letiltható, és fiók sem kell persze.

De persze még mindig csak Androidnál tartunk, ami nem alternatíva. :D

Sok dolgot és konfigot kipróbáltam már én is, és a pico gapps + no login + jogok megvonása az, ami a használhatóság meg a privacy együttes so-so elfogadható szintjét hozta. Budapesten, szűkös utcákban sem szakad a gps-ed? Nekem a wifis rásegítés nélkül meg se makkan. És ez elég gázos tud lenni, amikor a waze jobbra-balra visz téged a város közepén.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Csak mélygarázsban szakadt eddig. :)

Nálam is le van tiltva a GPS-en kívül minden helymeghatározás ezer éve és semmi gondom városban sem, ha van jel, max 8mp a TTFF és onnan elég stabil épületek között is.

Szerintem a wifis helymeghatározást nem is használja az Android ha már megvan a GPS jel.

> nem igazán értem, hogyan szeretnéd pótolni a gps alapú helymeghatárzást cella, bt, de akár wifi alapúval egy városban

A Google Location Services ezeket mind egyszerre használja (opcionálisan a gps-t is beleértve) a helyzeted meghatározásáshoz.

maps.me

--
Kum Gábor
Linux póló | Ciprus | Matek korrepetálás

Probaltam keresni, de en nem lattam olyat, hogy a maps.me tudna forgalmi infokkal szolgalni, igy nem ertem, hogyan helyettesitene a maps.me a Google Mapst vagy a Waze-t.

Szerk: idokozben talaltam forgalmi inforol szolo reszt az oldalukon, de egyelore csak annyit, hogy van, erdekelne bovebben.

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Mi a kérdés?

--
Kum Gábor
Linux póló | Ciprus | Matek korrepetálás

Vegulis idokozben negneztem, ha jol ertem, sajat maguk gyujtik az infot. Fel is tettem kiprobalni, a forgalmi adatokkal nem volt gond, amerre jartam, hasonlot mutatott mint a Google, bar a nagyobb felhasznaloi bazis biztos pontosabb eredmenyeket produkal.

Viszont ami a programot magat illeti, az nem annyira tetszik, hogy abszolut minimalisan szabhato csak testre. Valami olyannak tudnek orulni mint az Osmand, mondjuk olyan forgalmi infoval kiegeszitve mint a maps.me.

Szoval a kerdesre azt hiszem megtalaltam a valaszt.

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Here WeGo-t senki nem használ? Miért?

https://www.generalmagic.com/magic-earth/
osm alapu es van rajta forgalmi jelentes. Egy ideig hasznaltam Here Maps (ami szinten jo, Nokia csinalja) helyett, de most mar inkabb a googlet preferalom.

Hű...

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

kár ilyeneket kijelenteni. A gugli jó, csak tudni kell bánni velük.

Használj firefoxot, azt be lehet állítani nagyon szigorúra. Térképnek én maps.me-t használok ami ruszki (a másik jómadarak) és osm alapú.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Hajbazer ás műsok is Pale moot, Basilisket használnak, azokat is be lehet állítani configban

+1 - Csak ki kell várni, amíg a Huawei megoldja. (1-2 éven belül sztem. lehet Ázsiához csatlakozni, a Nagy Kínai Tűzfal meg védelmet nyújt minden káros nyugati kiszolgáltatás ellen... :)

Mellesleg nekem is tele van az "összes tököm" a G. MI-vel támogatott ármánykodásaival, - a fő baj szerintem az, hogy a világ szoftverfejlesztőinek jó része úgy dolgozik a G. sikerei érdekében, ahogyan annak idején az atombomba fejlesztői.., meglesz nemsokára az Ő "hirosimájuk", "nagaszakijuk" is. Mi értelmes felhasználók, akik látjuk hová vezet ez, meg körülbelül annyit tehetünk ellene, mint e két város 200 ezer volt lakója, - bár mi egy kicsivel többen leszünk majd...

SUB

+1

Hasonló cipőben járok, bár nekem a Google cuccaival nincs bajom, csak az Androiddal. Sajnos csak ilyet árulnak Magyarországon, meg IOS-t, ami kb. ugyanaz a szar.
Gondolkodom olyanon is, hogy butatelefon + tablet/netbook, bár egyszer megszívtam egy netbook-kal, android van rajta, ROM-ba telepítve, és csak azt hajlandó bebootolni :(

Nekem most járt le a hűségidőm, és a T-mobil mindig felhív, hogy van "remek" készülékajánlata, ilyenkor mindig így ér véget a beszélgetés:
- ... esetleg valamilyen Linuxos telefon van?
- Nincs
- Köszönöm a beszélgetést.

:D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Egyes szolgáltatások kizárólag ios/android alapon érhetők el (pl. revolut). Akinek nincs ilyen eszköze, vagy nem hajlandó használni, kizárja magát a szolgáltatásból. A revolutnak semmilyen standard felülete nincs (pl. webes).

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

A nagy security magusok elgondolkodtak e mar azon ,hogy attol ,hogy mondjuk a LineageOS nyilt meg fordithatod magadnak tartalmaz esetleg valami huncutsagot aka pl ugyanugy lopja az adataidat? Az openszosz meg a 100K szem mindent lat nem tul jo erv mikor 20 eves bugokat javitanak az SSH-ban amit eddig nem vett eszre senki...

Mondom ezt ugy ,hogy egyik telefonomon Lineage van...

Most letesztelem, hogy a Kétfarkú Kutyáék olvassák-e a HUP-ot:

Örök élet, ingyen sör, hibátlan kód, tökéletes biztonság, és örök garancia mindenre!

Arra akartam kilyukadni, hogy mitol jobb megbizni egy total ismeretlen szoftverben. Azt sem lehet tudni. Elofordulhat ,hogy sokkal nagyobb problemat generalunk magunknak mint amink van az evil Google-el.

Hát ez jó kérdés, főleg okostelefon fronton, ahol van Android, és iOS, a többi vagy tetszhalott, vagy majd lesz valamilyen (talán).

Mondjuk az az egy biztos szerintem, hogy az összes kínai brand androidos telefon esetében inkább custom ROM, mint a gyári.

+ 2faktoros azonosítás +2farkú egér :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Nézd, egy Lineage ellenőrizHETŐ. Az hogy ki ellenőrzi, ellenőrzi-e egyáltalán valaki, már egy másik kérdés (egyébként a git meg a code review meg a minden teljesen nyitott platformon működik). Ha neked félelmeid vannak, nyisd ki a LOS forrását, és have fun.
Egyébként a szándékolt adatlopás, megfigyelés meg a véletlenül bent felejtett, köcsög-alattomos bug között van némi különbség.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

- dupla -

Hátha valakinek hasznos: https://gist.github.com/kmARC/36a748640b65ad4845fc922bf51ce692

Androidot nem váltja ki, de sok minden mást igen

sub


Sic Transit Gloria Mundi

Ide nem fogok update-eket tenni, szóval ha subolsz, akkor szubolj githubon :-)

A Nextcloud CardDAV és CalDAV pipa, családon és cégen belül is a legnagyobb megelégedettséggel használjuk több platformról.

RSS-hez pedig Nextcloud News, szerintem szuper, épp azt tudja amit kell.

Ha jók az érzéseim a nextcloudban a file sharing a legnagyobb fícsör, viszont azt meg - jelenleg - nem használom, egyelőre syncthing-google a "megoldás".

Illetve nextcloud üzemeltetéssel is "csak a gond van", legyen szó automatizált installtól kezdve az at-rest-encryptionön át az s3 integrációval, és akkor még a HA setupról nem is beszéltünk. Jó kis hobby projekt lenne ezt belőni, csak "nincskedvemhozzá" :-) Majd egy borongós-hideg téli unalmas hétvégén talán.

A carddav/caldav pedig valószínűleg attól a szolgáltatótól / megoldástól fog jönni ahonnan az email is, de arra aztán még főleg lusta voltam kitalálni.

Nekem sokkal inkább tűnik egy keretrendszernek amibe meglepően praktikus alkalmazásokat építenek be. Én pl sose használtam Nextcloudot file sharingre. Amire használom az a Contacts, Calendar, Notes, Tomboy notes server, Cospend (családi könyvelés), News (rss). Ezek a pluginek a webes felület mellett mind API-t adnak amihez appok szinkronizálnak.

A telepítése, üzemeltetése meglepően egyszerű, pár óra kiismerni, utána pár havonta pár perc az upgrade a webes admin felületen (CLI még sose kellett). A pluginek az upstream repóból frissíthetőek egy kattintással. A fenti feladatokra korábban is voltak önálló szoftverek, de azokat egyesével telepíteni, karbantartani tényleg szenvedés volt. A Nextcloud hozta el a megváltást.

A HA-t meg adja a VPS alatta. Ha mégis leáll, akkor annyi történik mobilon, hogy nem frissül az adat, de amúgy működik minden tovább.

Én nagyon ajánlom kipróbálásra.

- ez is dupla, mivanitt -

> Contacts, Calendar
Dehát itt pont így hiányzik az email-integráció

> havonta pár perc az upgrade a webes admin felületen (CLI még sose kellett)
biztos csak szakmai ártalom, de amit nem tudok automatizálni ansible-lel, attól eleve elmegy a kedvem. kattintgasson a halál. Plusz rollback-kel mi van? Egy playbook, canary / dev-prod deployment, ez lenne a minimum ha már rábízom a workflow-mat erre a toolra.

> A HA-t meg adja a VPS alatta. Ha mégis leáll,
Ha mégis leáll, akkor mégsem adja a HA-t a VPS.

Na meg akkor backup-ról még nem volt szó, securityről, ésatöbbiésatöbbi. Ez tart vissza attól, hogy házilag eszkábált megoldást... eszkábáljak.

"Ha mégis leáll, akkor mégsem adja a HA-t a VPS. " Akkor olyan "HA"-t, ad, hogy _HA_ megy, akkor jó, ha meg nem, akkor így jártál :-)

- HA != 100% uptime (és a Google is leáll)
- Backup: 1db sql adatbázis és 1db posix fs dir (vagy VPS blockdev snapshot)
- Security: normális jelszó, frissítesz és tűzfalazol, nem lesz para
- Rollback: upgrade előtt elkészít egy backup zipet amiből visszaállhatsz

Ha mondjuk 10.000 usert akarnál Nextcloudra tenni akkor valóban felmerülhetne pár ehhez hasonló kérdés, de ebben a topicban ez kezd nevetségessé válni. A Nextcloud egy nagyon egyszerűen üzemeltethető szoftver, de valóban nem való annak aki nem akar vagy nem tud szoftvert üzemeltetni, maradjunk ennyiben.

Amúgy mi köze a CardDAV és CalDAV protokolloknak az emailhez? Teljesen független komponensek amiket nem kell integrálni protokoll szinten. Csak a MUA-ban kell hogy ezek összeérjenek.

> amúgy mi köze a CardDAV és CalDAV protokolloknak az emailhez?
Félreérthető voltam, a lényeg, hogy az email/calendar/névjegyzék hármast egyben szeretném tudni, hogy az integráció egyszerű legyen.

> - Security: normális jelszó, frissítesz és tűzfalazol, nem lesz pára
Huh, oké. Mondjuk úgy, securityvel foglalkozom, és ez bizony nem elég.

Andoidos Blackberry milyen ebből a szempontból?
Nincs vele tapasztalatom, csak 9-es saját OS-el, azt nagyon szerettem.

Tippre mondom, de sima mezei gapps van rajta.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Nincs mar sajat OS. Android + gapps.

Nekem is volt ilyen fellángolásom, de sajna egy idő után csendben visszakullogtam a Google szolgáltatásokhoz. A Firefox-ot nem tudtam megszokni a Chrome helyett. Zavart, hogy a feltett blokkolók miatt (amivel azt akartam elérni, hogy ne gyűjtsenek rólam mindenféle adatokat) rosszul jelennek meg/nem jelennek meg a weboldalak. A Google keresője hozta a legjobb találatokat, és sajnos sok esetben használhatatlan volt a többi, stb... Még a gmail-os címemről is átköltöztem, de az új helyre nem érkezett meg minden levél... Remélem sikerrel jársz. :)

Telefonra javaslom: 1.) egy AOSP rom-ot feltenni, a google programjai + a google play nélkül 2.) Egy buta telefont (én ezt próbáltam, egy Nokia 105-öm volt, még vagánynak is éreztem, és nagyon szerettem :) Egész sokáig használtam. De azért alapvető dolgokat nem tudott, ami ma már alap, és okos telefon után nehéz lemondani róla. Pl.: felhőbe szinkronizálódó naptár + névjegyek.)

A google-rol, mint keresorol en sem tudtam lemondani, egyszeruen jobb talalati listakkal jon vissza, mint a duck duck. Es igen, en is vissza kullogtam a chrome-hoz.
De a gmail-rol sikeresen levalasztottam magamat. Vettem egy sajat domain-t a vezetek nevemmel + valami 500Mb-os tarhely csomagot es kesz. Evi par ezer Ft-ot boven meger.
Minden masra ott a nextcloud.

Rengeteget szoptam ezzel a témával. Összességében a legjobb tanácsom az, hogy:

- tegyél fel valamilyen normális ROM -ot (OmniROM, LineageOS. Ha szerencséd van, találsz majd official build -et a telefonodra. Ha nincs, akkor XDA fórumokon keresgélj, szokott lenni nem hivatalos LineageOS vagy OmniROM build. Ezek is jók, feltéve hogy tapasztalt, ismert embert készíti és mellékeli a forráskódot. Egyébként ne bízz benne).
- erre telepítsd fel a gapps pico csomagot az architektúra és android verzióval összeegyeztetve (https://opengapps.org/). Azért a pico -t, mert az tartalmazza a bare minimumot az alkalmazások működéséhez (GCM, play store (bár használni nem fogjuk), location services, hogy a városban is tudj navigálni), viszont nincs benne a google cloudhoz kapcsolódó mindenféle fos (photos, keep, calendar, drive, társai)
- ne jelentkezz be a google fiókoddal, csak hagyd, hogy a gapps a háttérben az appok alá tegye, amit kell
- alkalmazásokat telepíthetsz többféle forrásból
-- közvetlenül play store -ból fetchel: Yalp Store (abandonware, bugzik), Aurora Store (fork, de aktívan rendbentartják, ezt használom én is). Open source appokhoz F-Droid. Telepítés módja: TWRP-ből Magisk telepítése, majd az fdroid -os nanodroid csomag telepítése. Ezután fent lesz az F-Droid, ami tudja telepíteni az Aurora -t, aminek adj root jogot a telepítéshez. Így nem kell az "unknown sources-t" engedélyezni
-- nem közvetlenül play store-ból fetchel, de megbízható: Aptoide
-- de legfontoabb, hogy ne összekeresgélt apk fájlokat telepíts fel

A névjegyeidet exportáld ki a műveletsor előtt, majd utána importáld vissza. A névjegyek és a fotók szinkronizálásához a nextcloud -ot javaslom.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

-- nem közvetlenül play store-ból fetchel, de megbízható: Aptoide

Ez hogy jön össze hogy megbízható? btw, .hu domaint ütöttem be elsőnek, az kissé kiábrándító volt, a .com talán kicsit komolyabb.. de na ...

ilyenek után elég érdekes "Security is Our Top Priority Recent studies prove that Aptoide is the safest Android app store."

...

Itt: https://android.stackexchange.com/questions/74618/how-safe-is-it-to-use-aptoide
Az aptoide -osok írnak pár dolgot, amit az üzemeltetésben használnak.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

sub.

Arrol miert nincs hir hogy a chrome-ban letiltjak az adblockerek hasznalatat?

*megprobaljak :)

Mert nem tiltják le. Felreppent már pár hónapja is a HUP-on.

Akkor majd blokkoljuk valami külső eszközzel (pl. dns, vagy hosts).

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene