HP ProBook 4710s történet...

 ( Adamyno | 2012. június 28., csütörtök - 0:34 )

No, úgy gondoltam leírom a sztorit amin eddig 1,5 nap alatt végig mentem ezzel a "kis" gépezettel (és még nincs vége).

Hardveraprón nézegettem notikat minél olcsóbban használtat, de lehetőleg business kategóriát. Ilyen 40-60k környékéra gondoltam első körben. (később lehet bővíteni)

Néhány IBM-et nézegettem, illetve ami nagyon megtetszett az a HP 6910p. De sajnos ami(ke)t kinéztem, már elvitték mire meglett az ára. Feltétel egy olyan proci volt, ami támogatja az intel VT-t, legalább 2GB RAM, 120GB HDD, 2 órás akku és viszonylag jó állapot. Találtam egy notit (HP 8710p) hasonló adatokkal. 250-es HDD, 2GB RAM, T8100 CPU, szép állapot, jó akku, intel X3100 VGA, 1440x900-as kijelző (azt hiszem 15").

Jó is lett volna az inteles vga miatt, mert nem sokat használok komolyabb grafikai teljesítményt igénylő alkalmazást. Régebben volt olyanom, nem volt vele gond. Nem melegszik, szerintem elég csekély az esélye a meghibásodásnak.

Szóval le volt beszélve a találkozó tegnap délután az eladóval, hogy hozza a gépet, aminek annyi baja van, hogy nem működik a touchpad és a bal oldali 2 USB. Amikor megérkezett és megláttam a notit, azt hittem rosszul látok. Egy nagy állat gép volt, már szemre is láttam, hogy 17" felett van és a színe fekete, polírozott lakkos, ProBook felirattal a tetején. A másik ugye szürke lett volna, kissebb és ilyen csíkos hatás érezhető/látható rajta. Na de ha már itt a gép, kapcsoljuk be.

RAM megbeszélteknek felelően 2GB volt. CPU T8100 helyett T6570. Ez a CPU a benchmark alapján 1350 pontot kapott, a t8100 1344 pontjához képest. A két processzor egyébként szinte mindenben megegyezik, csak az FSB más. Hozzátenném még, hogy sok általam kinézett notiban csak T7300-as proci volt. Szóval procival nincs gond, ha a megállapodást nézzük, mehetünk tovább.
Kijelző: 15,4" helyett 17,3". Nem fér bele a laptop táskámba. Egy mínusz.
Felbontás: 1440x900 helyett 1600x900 (sok esetben a kinézett notiknak csak 1280x800-as felbontása volt) Egy kis plusz.
Főbb csatlakozók: SD olvasó megvan, 4 USB megvan (később még szó lesz róla) HDMI van, ami a másikon nem volt, bluettoth, wifi megvan...
Optikai meghajtó van, működik is.
HDD: 250GB volt a megállapodásban 3D rázkódásvédelemmel. Ebben 320GB van hibátlan állapotban, rázkódásvédelemmel. NAGY PLUSSZ
Akku: jó akkut ígértek 4 órát bír állítólag. Teszteltem. 92%-os, 5-öt is kibír, ha csak online rádiót hallgatok és böngészek (flash blokkolóval). Megint csak ++.
Billentyűzet: elég jól elférnek a gombok ekkora gépen, kényelmes vele gépelni és numerikus pad is van, ami a hirdetésben nem volt :)
VGA: X3100-as intel vga lett ígérve. Helyette kaptam egy Radeon HD 4330-at (512MB dedikált). Ez egyrészt jó, mert ha kell, van ott teljesítmény. Másrészről viszont zavaró, mert tud melegedni ha akar, emiatt pedig nagyobb a hibalehetőség. Főleg, hogy a környéken van 1-2 kondi is :P

Hibák:
Amit az eladó mondott: touchpad nem működik és a bal oldali 2 usb.
Amit tapasztaltam: touchpad tényleg nem volt jó és az usb sem. Szétszedtem kitakarítani, mert egy kiló por volt benne, a hűtőpasztát kicseréltem frissre, hővezető lapkák is el voltak öregedve, azokat is pótoltam hibás DVD-íróból. A touchpad szerintem csak rosszul volt bedugva, mert amikor összeraktam, jó lett.

Az USB sajnos nem panelen van, hanem az alaplapi nem működik, szóval csak alaplappal lehetne cserélni. A többi minden jó. Kijelző pixelhiba mentes, de jobb oldalt van egy halványabb fehér folt, olyan ököl méretű, mintha megnyomódott volna. Nem zavaró, csak egy bizonyos szögből látszik teljesen fekete képernyőnél. Ha nyomogatom a hátulját, akkor el lehet tüntetni de egy idő után visszajön. De ez normál használat közben nem észrevehető.

Szóval kitakarítottam és lett egy (szerintem) jobb gépem, mint amire számítottam ugyanazon az áron. Ja, a másikban nem volt webkamera, ebben van.

Azt vettem észre, hogy a gép csak 85% alatti akkura kezd el rátölteni, afeletti töltöttség esetén csak tápról üzemel, de nem tölt.
Touchpad-et, hűtést megoldottam szóval nagyjából, de itt nyitottam egy témát neki.

USB-re pedig kitaláltam valamit. Holnap megcsinálom. Van itthon egy 4 portos tescós Technika USB hub-om. Kiazedtem a belét, ha leforrasztom a 4 usb csatlakozót, akkor pont elfér egy helyen a burkolaton belül. Ugye a notin van 2 usb amin a táp jó, de adatok valamiért nem mennek, meg van még 2 ami jó. Azt találtam ki, hogy egy működő USB-nek kiforrasztom az adat + és adat - lábait. Ahol az alaplapon megy a jel a lábakhoz, azt 2 kábellel rákötöm a hub bemenetére, tápot pedig a bal belső usb-ről adok neki, mert az van legtávolabb, valószínűleg azt fogom legritkábban használni. Így elosztottuk a burok alatt az usb-t 4 felé. Már csak azt kell megoldani, hogy kintről lehessen csatlakozni.
A kiforrasztot adat + és adat - érintkezőkre rakok 2 másik kábelt és rákötöm a hub egyik kimenetére őket. Így visszakaptam a működő portot, csak közbe iktattam egy hubot.

A másik kettőnek (ami nem működik) szintén kiforrasztom a DATA- és DATA+ lábaitm ezekre szintén 2-2 kábellel rámegyek a hub egy-egy kimenetéről. Végül mindegyik USB jó lesz kintről nézve és belül marad is egy tartalék.

Majd holnap megcsinálom. (vagyis ma)
Jó ötlet? :)

--update--
2012.08.05.

Talán nincs is akkora probléma az USB-vel. Méregettem és kiderült, hogy csak az egyi adat szálon nem megfelelő a feszülség. Persze mindegyik csatlakozónál. Szóval valami közös pontot kell keresni a kettőnél. Lehet, hogy egy kondi vagy ellenállás vagy valami ilyesmi apróság lesz. De az is lehet, hogy valami le testeli. Ha ramot bővítek, akkor szerintem majd belenézek alaposabban. Addig nem akarom szétszedni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A cimbeli laptop negyezerrel kisebb, mint a cikkben emlitett...

Egyebkent az USB jo otletnek tunik, bar van valami rossz erzesem ezzel kapcsolatban... nem ertek annyira hozza, de... valami nem klappol.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Én pl. a megváltozó termikus viselkedés miatt nem csinálnám, illetve a forrasztásához elég biztos kéz kell, az enyém meg remeg.

Ja, igen véletlenül p-t írtam az s helyett. Elég késő volt már akkor :)

?
"Találtam egy notit (HP 8710p) hasonló adatokkal."
Vagy a cim, vagy a cikk, valami nem jo.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Varj, ha jol ertem, kaptal egy teljesen mas gepet, mint ami a hirdetesben volt? Mondjuk ennyi penzt megert.

En uj gepet fogok venni valoszinuleg meg a nyaron, de pont a HP-krol (Elitebook/Probook) annyi rosszat olvastam, hogy azokat mar kihuztam a listarol. Amit hasznaltam is, arrol az volt a benyomasom, hogy feleslegesen tulepitett, nehez kasznija van, illetve pl csomo funkciot erintopanellel lehet allitani, ami javithatosag szempontjabol sem szimpatikus.

Elitebookom van, szeretem.
Probookot vasarolt a kornyezetemben nehany ember, volt amelyiket telepitettem is, es nem lattam problemat.

Nem tul nagy munkatevetel, de nalam azert egyelore rendben vannak.

tompos

Elitebookom van, nem szeretem.

:)

Szerintem ez nem mobilgep, olyan dognehez hogy egyszeri emeles utan soha tobbet. Maximum dokkra kotve ertelmes, de annak meg minek.

Nem.
Elmondásod alapján (tapipad nem volt bedugva, más HW) valószínűleg valami barmolt gépet vettél, amiben kezd felválni a délihíd.
Ha nekiállsz USB hubot belekokeszolni, meg csatit kókányolni csak azt éred el hogy ha majd abszolút megáll akkor az összes szerviz el fog hajtani vele.
Használj külső HUB-ot.

Ha megáll, nem megyek szervizbe :D

Igazából az az egy rossz dolog ezzel, hogy pont a jobb oldali működik, és ha bedugom az egeret, akkor zavar a kilógó kábel. Jó lenne ha a bal oldali működne. Még nem biztos, hogy forrasztok, de azért ránézek. Egy USB csati kiforrasztáshoz nem kell nagy szakértelem meg profi cucc, mert elég távol vannak a lábak és a fém felület van akkora, hogy elvezessen annyi hőt. Először a HUB-bal kísérletezem, ha jó lesz, az egyik rossz USB-t is kipróbálom. Szerencsére nincs a környékén semmi, az smd kondikat, ellenállásokat meg sajnos nem tudom cserélni. Nincs meg hozzá a megfelelő eszközöm.

Bakker, miert nem veszel veznelkuli egeret?

A masik: tudom, hogy csunya, de nem lehetne az egyik jol mukodo usb-rol atvinni a labakat a nemmukodore? Igy jobb oldalt vesztenel egy csatit, bal oldalt nyernel egy csatit.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Mielott szetkokanyolnam, ellenoriznem a HP warranty oldalt.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Megnéztem, már nincs gari. Közben elgondolkodtam a dolgon, így biztos nem állok neki egy darab pákával. Egyelőre nem okoz gondot a 2 usb, de bal oldalt van az ExpressCard foglalat, pont az usbk felett. Valószínű, hogy inkább oda teszek egy ExpressCard USB kártyát. Most nagyon jól működik minden, szóval nem akarom elrontani ami jó :)

Persze venni akarok egy komolyabb kiforrasztó állomást is, majd évek alatt gyakorolgatok vele, mert úgyis van ilyen meló mindig, aztán egyszer majd ha már nem lesz annyira fontos ez a gép, akkor nekiállok. Most szerintem marad így. Rövid távon ez az usb kártya van tervben és egy háti táska, amiben hordhatom (ja és egy P8700-as proci, mert találtam nagyon olcsón) . Közép távon egy nagyobb SSD, hosszabb távon pedig majd egy akku, mert kiderült hogy szinte soha nem volt lemerítve. Én most 3x lemerítettem, ebből első körre kiírta, hogy 4 órát bír, lett belőle 3. Ekkor az akku állapota 92%-ról hirtelen 82-re csökkent. Második körben már csak 2,5 órát bírt, az akku állapota lecsökkent 70% körülire, de most ott megállt, nem megy lejjebb. Szóval lassan majd akkura is szükség lesz ha még meg lesz ez a gép, de amíg 1-1,5 óra alá nem megy az akkus üzemidő, addig még bőven jól vagyunk :)