NAIH.hu kik ezek és Mit tehetnek?

 ( tibby | 2012. július 27., péntek - 0:55 )

Van egy oldalam a neten, amit üzemeltetek.
Az oldal regisztrációhoz kötött és szükséges adatokat megadni.
Az oldal címe nem lényeg hogy mi, de a redundancia miatt két külön tárhelyen is működik Magyarországon és egy külföldi szerveren is megvan a tartalom. Folyamatosan szinkronizálódik.
A biztonság és félreértések elkerülése miatt feltettem egy adatkezelési általános információs oldalt, ahol leírom, hogy az adatok külföldi szerveren is tárolódhatnak.
Erre kaptam egy levelet a Nemzeti Adatvédelmi És Infromációs Hatóságtól, hogy az oldalon több információ is tévesen van és nincs jogom az adatokat a felhasználók beleegyezése nélkül tárolni, holott a flehasználási szabályzatot el kell fogadni.
a levél végén hivatkoznak egy törvényre:

"56. § (1) Ha a Hatóság a személyes adatok kezelésével, illetve a közérdekű adatok vagy a közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez fűződő jogok gyakorlásával kapcsolatos jogsérelem vagy annak közvetlen veszélye fennállását megalapozottnak tartja, az adatkezelőt a jogsérelem orvoslására, illetve annak közvetlen veszélye megszüntetésére szólítja fel.

(2) Az adatkezelő - egyetértése esetén - haladéktalanul megteszi az (1) bekezdés szerinti felszólításban megjelölt szükséges intézkedéseket, és a megtett intézkedéseiről, illetve - egyet nem értése esetén - álláspontjáról a felszólítás kézhezvételétől számított harminc napon belül írásban tájékoztatja a Hatóságot.

(3) A felügyeleti szervvel rendelkező adatkezelő hatóság esetében a Hatóság - ha az (1) bekezdés szerinti felszólítás nem vezetett eredményre - az adatkezelő szerv egyidejű tájékoztatása mellett ajánlást tehet az adatkezelő felügyeleti szervének. A Hatóság az adatkezelő felügyeleti szervének az (1) bekezdés szerinti felszólítás hiányában is közvetlenül ajánlást tehet, ha a jogsérelem orvoslása, illetve a jogsérelem közvetlen veszélyének megszüntetése álláspontja szerint ilyen módon hatékonyabban megtörténhet.

(4) A felügyeleti szerv az ajánlás tekintetében kialakított érdemi álláspontjáról, illetve a megtett intézkedésről az ajánlás kézhezvételétől számított harminc napon belül írásban tájékoztatja a Hatóságot."

Ki a Tököm ez a hatóság? Milyen elszámolási kötelezettséggel tartozok bárkinek is, bármilyen hatóságnak? Kész ez az ország! Egy E-mailt küldtek, amit esetlegesen meg sem kapok. A pláne, hogy az oldal üzemeltetője egy külföldi cég, (EU-n Kívüli) Ahova a magyar hatóságnak csak annyi mondani valója van maximum, hogy kezit csókolom!

Kérdeésem, hogy mit tehetnek?
Tapasztalt már valaki bármi hasonlót?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A hivatkozott oldal alapos ismerete nélkül senkitől sem fogsz komolyan vehető választ kapni. Nem általában volt bajuk veled, hanem az általad üzemeltetett oldal miatt. Tehát az oldal címe lényeges.

Alaphelyzet (szerintem): Az oldal igazi tulajdonosának továbbítod a levelet (esetleg lefordítva). Döntsenek a felmerült kérdésekben.

Ha félsz, hogy nem érdekli őket, de neked bajod lehet belőle:
Alaposan áttanulmányozod az adatvédelemről szóló törvényeket. A levélben hivatkozott törvényből vélhetőleg megtudod, hogy mi ez a hatóság, és milyen jogkörei vannak. Úgy általában: A „bármilyen hatóságnak” a rá vonatkozó törvények alapján tartozol elszámolással. A törvények tanulmányozása után már tudni fogod, hogy joga van-e a hatóságnak az oldallal kapcsolatban eljárni, illetve a kifogásolt információk helyesek-e, és a ...

A törvények áttanulmányozása után eldöntöd, hogy neked, vagy a hatóságnak van igazad. Ha erre még ekkor sem érzel kompetenciát, akkor adatvédelmi ügyekben jártas ügyvédet keresel, és szaktanácsot kérsz tőle. Esetleg a vonatkozó törvények áttanulmányozása előtt/helyett rögtön ezzel kezdesz.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

A legegyszerűbb, ha bejelentkezel az adatvédelmi nyilvántartásba: http://www.naih.hu/bejelentkezes.html
(kb 3 perc, ingyenes)
Az űrlap kitöltésekor megadod, hogy hol és ki üzemleteti a szervert plusz egyéb egyszerű dolgok.
Pár napon/héten belül kapsz egy adatkezelési azonosítót, ezt közzéteszed az oldaladon és kész is vagy.

Azt értem, hogy hatóság.
De honnan jöttek ezek? Úgy érzem, hogy korlátozzák a jogaimat abban, hogy a neten információt jelenítsek meg.
Egyáltalán miért vagyok köteles bármit is megtenni egy olyan hatóságnak, aki E-mailben keres meg, felszólít és határidőket szab?!?!
Mi alapján?? Hol fogadtam én el, hogy nekem, az oldal üzemeltetőjének egy ilyen fél éve működő hatóság bármilyen felettesem lehet.
WFT???
Ha holnap a kezdő oldalra lefényképezem a pöcsömet és kirakom, akkor majd felszólít a hatóság, hogy közöljem az oldalon 18-as karikás tartalom van??
Vagy különben??? Elveszik a domain nevem?? Vagy mi a franc??
Hol van leírva, hogy a neten mit kell betartani?
Értitek? A hatóság alapvető létezésével kapcsolatban van problémám!
Mit tehet, ha az oldalt külföldről üzemeltetm? Majd felkeresi a nemtudom milyen hatóságot, és szól nekik, hogy töröljék az oldalamat, mert nincs meghatározva adatkezelő biztos??? Miért kell egyáltalán ilyet feltűntetni?? Tudomásom szerint nem kell.
Itt azt kifogásolom, hogy Hatóság és korlátoz.
Ennyi erővel ha elmegyek WC-re egy hatóság meg arra tehet javaslatot, hogy ne pisiljek a retyó mellé, mert bele kell...

Magyarország = VICC

Akkor csak egyet tehetsz: megkeresed a parlamenti képviselődet és rábeszéled, hogy beszélje rá a képviselők többségét* a törvény módosítására/visszavonására.

Esetleg (workaroundként) áttelepülsz egy olyan országba, ahol csak neked tetsző törvények vannak. Vagy a következő választás előtt megalapítod a LAT** pártot, és megnyered a párttal a választást.

„Ennyi erővel ha elmegyek WC-re egy hatóság meg arra tehet javaslatot, hogy ne pisiljek a retyó mellé, mert bele kell...”
Jól látod a helyzetet. Ha a parlament hoz erre egy törvényt, és a betartatására felhatalmazást ad egy hatóságnak, akkor a hatóságnak joga lesz ezért téged b@szogatni.

*: Ha kétharmados a törvény, akkor 2/3 + 1 fő. Különben elég 50% + 1 főt meggyőzni.
**: Le A Törvényekkel.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

itt van leírva, hogy adatvédelmi szempontból mit kell betartanod: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100112.TV

Magyarország nem vicc, meglepően jól és gyorsan bejelentkezhetsz a nyilvántartásba. Bocs, hogy másodszor mondom ezt, de ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy tiszta legyen az oldalad. Rengeteg idegeskedést és aggódást spórolhatsz meg magadnak egy 5 perces űrlap kitöltésével.

a retyó mellé pisilésről is van törvény, vagy ha törvény nem is de köztisztasági rendelet biztosan:)

Ebből még mindíg nem derül ki, hogy a tisztelt hatóság miben járhat el, és mit tehet adott helyzetben, ha nem teszek eleget a felszólításának, amit esetlegesen meg sem kaptam.

Mivel nem árulod el az oldal címét, így nem is fogsz konkrétabb segítséget kapni. Azonban olvasd el a vonatkozó törvényeket, és akkor megtudod a kérdéseidre a választ. Vagy várhatsz arra is, hogy vakon elkezdünk tippelgetni, hogy vajon mi lehet a baj, és milyen szankciókra számíthatsz.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.