DLNA program

Fórumok

Van egy TV-m, LG, Smart. DLNA rendererként tud működni.
Adtak hozzá egy CD-t, amin van egy Nero MediaHome nevű program, ami DLNA szerverként működik.

Az elv az, hogy Win alatt fut a Nero, a beállított foldereket végignézi, indexeli.
A TV távvezérlőjével kiválasztom, hogy DLNA-t akarok használni, kiválasztom a Nero-t (csak ha más is van), és aztán megkeresem a filmet vagy akármit.

Na a gyakorlat az, hogy rendszeresen szívás van ezzel. Az, hogy nem találják meg egymást az eszközök, az csak egy bosszantó apróság, jellemzően kikapcs-bekapcs (nero és TV) után már látszik mindenki.
Viszont előfordul, hogy a TV azt hazudja, hogy Empty folder, miközben a Nero ott, hogy mit oszt meg, mutatja a folder alatti foldereket és azokban a fájlokat.
Vagy az történt legutóbb, hogy volt 5 folder egy könyvtárban. Minden működött jól. Letöltöttem oda két másikat, erre lett 7, de két név duplán látszott. Tehát A, B, C, D, E volt, letöltöttem F-et és G-t, és a TV azt mondta, hogy itt van: A, B, C, D, E, B, E. És bármelyik E-t választottam ki, E tartalmát láttam, véletlenül sem F-et vagy G-t. :-(

Vuze tud még pl. kiajánlani filmeket a TV-nek, de mondjuk egy 720p-s h264-es avit, amit a TV simán lejátszik USB-n át vagy a Nero-n keresztül, Vuzéval csak újrakódolás után tudom kiajánlani (lekódolja 15 perc alatt 720p-s h264-es avivá).

A Windows Media Player is megjelenik a Nero listájában, de nem tudom, hogy az szerverként vagy rendererként, sosem próbáltam. A TV a feleségem gépét is felajánlja néha, pedig azon tudomásom szerint nincs általunk telepített DLNA szerver, viszont ha azt választom ki, nem is sikerül kapcsolódnia. Nem tudom, hogy nála mi jelentkezik be, és az én gépem miért nem teszi ugyanezt. Mindkettőnknek Win7-van, de más változat.

Debian alatt néztem, apt-cache search DLNA adott egy csomó találatot, de egyik sem tűnt nagyon jónak.

Szóval azt várnám, hogy 1) erősítsetek meg, hogy a jelenlegi működés az szar, és ez nem a technológiából származik, 2) ajánljatok DLNA szerver programokat (Win alá és Linux alá (optimális KDE és Debian környezet lenne))

Köszi,
G

Hozzászólások

A Samsungnál AllShare-nek hívják a DLNA-t. És egy PC Share Manager (máskor simán AllShare) nevű jószág jár a tv-khez, Win alatt szomszéd szerint egész tűrhetően muzsikál.

Anno próbáltam a Serviio-t, és a minidlna-t FreeBSD-n - az előző van Win-en is. Mind a kettővel működött (bár tény, nekem a samba-s elérés jobb, így inkább csak teszt volt.)

Serviio továbbra is szépen megy a Samsung tévékkel. A saját AllShare szoftverüket gyorsan meguntam.
Felirat soha nem kellett, így az a rész nálam teljesen kimaradt. Úgy tudom ezzel szenvednek a legtöbbet.

Az LG pár fokkal sz*rabb a Samsungnál. A menürendszere pl. rettenetes. DLNA ment Serviio-val.

atyaég, te hogy bírsz ennyit beszélni ilyen korán reggel...
ja tudom, az atya nem ég.

Nekem Samsung TV-m van, de sajna az is csak a DLNA-s megoldással tud lejátszani hálózatról bármit is.

Annó ha jól emlékszem a http://www.tvmobili.com/ -val próbáltam, és végülis müködött a dolog.
Igaz, túl sokáig nem használtam, mert ezt az egész DLNA-s dolgot még túl körülményesnek és instabilnak találtam, bármilyen progival is használtam.
Azt írják a plex is tud DLNA szerverként funkcionálni (http://www.plexapp.com/). Az talán valamivel komolyabb progi, próba szerencse...

Mindenesetre kitartást és sok sikert hozzá! :)
Én inkább maradok az USB-s tároló csatlakoztatásánál vagy számítógép képét kirakós módszernél...

Nekem is Samsung TV-m van 46D6500. Alapból az Samsung AllShare progi járt hozzá, melyet a Samsung oldaláról is le lehet tölteni.

Azzal is ment rendesen,de a gépet én úgy éreztem lefogja. Kipróbáltam a servio-t, de azzal az volt a gondom, hogy fullHD filmeknél előfordult, hogy beszaggatott. Aztán rátaláltam a TVmobili-re http://www.tvmobili.com/ mellyel én meg vagyok elégedve. Igaz nem ingyenes a program. Ingyenesen havi 10 Gb adatforgalmat tud átvinni, mely ugye HD filmeknél jó ha 1 film. Azonban két konstrukcióban lehet érte fizetni, vagy megveszed 1:1-be, ami kicsit drágább, vagy fizetsz érte havonta, ami szerintem nem sok érte. Próbáld ki, aztán eldöntöd megéri-e neked fizetni érte. A program elérhető Windows-ra és Linux-ra is. A Linuxos verziót még nem próbáltam.

A feleséged gépe azért jelenik meg, a TV-n, mert a Windows 7 Medi Playere alapból tudja a DLNA-t, de sose foglalkoztam még vele, hogy kell használni.

Ajánlom a Prohardver Samsung TV topikját http://prohardver.hu/tema/samsung_lcd_tv/hsz_1-50.html

Én a Samsungomhoz évek óta a MiniDLNA-t használom Linuxon. Kicsi, egyszerű, viszont semmi GUI csicsa - beconfolod az Audio/Video/Picture könyvtárakat és azokkal megy. Ennél bonyolultabb file-rendszerezés esetén max. symlinkekkel tudsz operálni.

Hozzáteszem, nekem korábban azért a MediaTomb tetszett, mert lehetett benne finomhangolni a média adatbázist (pl. scriptekkel leszedettem vele a filmekhez a posztert az IMDB-ről a leírását meg hasonló magyar oldalról, amit utána a lejátszó szépen hozott a tallózásnál), de 1-2 dologban nem tudott együttműködni a TV-vel (már nem emlékszem, pontosan miben, a TV előtt XBMC-hez használtam).
Ami a legfrissebb MiniDLNA-ból nekem eléggé hiányzik, az a korábbi verziókhoz létező Samsung patch (nem tudom, a hivatalosba miért nem teszik bele azóta sem), ami chapter-öket meg thumbnail-eket generált a filmekhet.

Attól függ, hogy milyen az az mkv. Azért indította el az angolt, mert az mkv-ban az volt az elsődleges hangsáv. Van egy bug a samsungok fw-ben, mely szerint ha tömörített az mkv header-je, akkor nem tudsz hangsávot váltani, csak az első hangsávot játsza le. Hogy ezt azóta javították-e vagy sem azt nem tudom.

Na, erre most kiváncsi lennék, mert nálam is rutin már az mkvmerge (csak a kép és a magyar hangsáv marad, a többit dobom), mert szintén csak a fizikailag első hangsávot játsza, váltanom még soha, semmilyen mkv-ban nem sikerült (C650) :(
(állítólag USB storage-ról működik a dolog csak DLNA-na nem)

Itt az egyik hozzászólásban linkelt valaki egy cikket, amiből kiderült, hogy pl. a DLNA nem támogatja az avi és az mkv fájlokat, vagyis a DLNA szerver először az mkv fájlodat átcsomagolja valahogy.
Aztán ki tudja, lehet, hogy abban már nincs is több hangsáv, mire a TV-hez ér.

ez a dlna egyébként minek van? samba nem jo? vagy azokat nem kezelik?

Szerintem kényelmesebb mint a SAMBA és kevesebb erőforrás igénye van, valamint talán kicsit gyorsabb is. Pl a TP-Link routerem is tud DLNA-t (gyári FW), aki nem akar szervert üzemeltetni otthon, annak talán kényelmesebb ez, mint egy SAMBA-t beállítani. A legtöbb manapság forgalmazott eszköz (mondjuk nem a low end kategória) szerintem már tudja kezelni.
--
TH

A DLNA nem sima fájlmegosztás, mint mondjuk a samba vagy az NFS. A DLNA szerver (DMS) számos funkcionalitást nyújt(hat), amit egy normál fájlmegosztás esetén a lejátszóba (pl. TV) kellene integrálni. Ilyen funkcionalitás pl. az on the fly transcoding, médiatartalmak kategorizálása meta adatok és egyéb paraméterek alapján, külső adatforrások (pl. YouTube) elérhetővé tétele stb.. Ezen kívül a DLNA/uPNP nyújtja azt a szolgáltatást is, hogy az eszközök megtalálják egymást.

Egy másik érdekesség, amibe pár éve belefutottam, az az volt, hogy WiFi-n az NFS-en megosztott tartalmat szaggatva játszotta le, HTTP-n stream-elve viszont simán ment.

Hali!
Nekem is LG TV-m van, és meg vagyok elégedve vele. Nem a TV hibája, hogy nem működik rendesen a DLNA kiajánlások frissítése. Az a Nero-s cucc nekem nagyon nem jött be. A Windows mediaplayert is be tudod úgy konfigolni, hogy DLNA kiszolgálóként működjön, én egy linuxos home szervert használok itthon, minidlna-val. Eddig ez működik a leg megbízhatóbban. Amint rámásolok valamit a szerverre a megosztott könyvtárba, az pár másodperc után már tallózható a TVn. Ha előbb léptél be a TVn a media menübe, akkor lehet, hogy ki kell lépni és újra belépni (ritkán egy TV ki/bekapcs is kell). http://sourceforge.net/projects/minidlna
--
TH