Mégis folytatódik a Tisztaszoftver-program

Mégis folytatódik a Tisztaszoftver-program
2012. február 24., péntek 10:38

Hivatkozás

Részlet a cikkből:
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arról tájékoztatta az Indexet, hogy sikerült megállapodniuk a Microsofttal a Tisztaszoftver program további sorsáról. Bár konkrét szerződést még nem írtak alá, az elvi megállapodás megszületett, így további egy évig még biztosan maradhatnak a Windowsok a közoktatásban. A pontos részletekről későbbre ígértek tájékoztatást. A Microsoft kérdésünkre elmondta, örömükre szolgál, hogy 2012-ben is megfelelő súllyal vehet részt a magyar oktatási rendszer munkájának támogatásában.Vélemények?

Hozzászólások

mindennek és mindenkinek meg van az ára.
kivéve talán a kétkezi munkát, mert annak csak - alacsony - bére van:)

Elég egyszerű.
1. sokkal egyszerűb mint erőltetve egy kérdéses életképességű OS használatát.
2. Mivel sok feladatra elég egy nyilt OS, de sokra nem,, ezért erre a hibrid megoldásra jogi modellt kidolgozni nem, lehet. Már itt a fórumon sem tudunk megállapodni azon egyértelműen h. mire alkalmas egy linux, és mire nem.
3. 1 év alatt biztosan nem tudod átállitani a kérdéses intézmények ezreit, tuti csőd ha megpróbálnád, és addig is működniük kell.
4. ha utánna számolsz a többszöröségbe kerülne átállni, akár az eddig kifizetett 12 milkiárdba is fájhat, a szakember átképzés/fenntartás stb... éves szinten is többe kerülne mint 1,5 milliárd.
Ha számszerűsitjük jó bolt az államnak is.

Itt arról van szó, hogy minden áron nyilt rendszereket akarnak sokan berakni mindenhová, függetlenül annak értelmétől/működőképesséégtől/költség vonzatától.
Egyszerűen még mindig ez a legolcsóbb.
Nem az a durva h. 1,5 milliárdért megállapodnak a microsoftal, hanem az, hogy 20 év reszelés után sem volt képes senki kitermelni olyan linuxos megoldást, ami ennél olcsóbb/használhatóbb.

--

szerintem nem az a baj ezzel, hogy meghosszabbították a szerződést, még csak az sem, hogy esetleg nem akarnak nyílt rendszereket, hanem az a mód ahogy ezt intézték.

merhogy azok szerint a "tények" szerint amit lehetett tudni, nem lesz tiszta-szoftver buli.

mivel most mégis van, az következik, hogy
1) a kormány - megbízottja - titokban tárgyalt az mikorszpszal.
2) soha nem gondolta komolyan a szerződés megszüntetését, csak hülyített mindenkit.
3) szart sem érdekli őket a közvélemény.
4) szart sem érdekli, hogy mit gondolnak a kormányról, ha v.kinek személyes előnye származik.
5) szert sem ér a kormány szava.

nagy'ából ennyi a véleményem erről:))

1. folyamatosan tárgyaltak, ez nem volt titok.
2. de komolyan gondolta, de egyetlen feltétele van: költség. Ha a microsoft jobb ajánlatot tesz mint amennyibe kerül az átállás/tavaly mondott, túl van tárgyalva, és tollvonással dönt. Azt gondolja komolyan ami olcsóbb.
Itt a korrupciót sem venném nagyon alapul. Azért nem, mert túl sok ember kéne megkenni, és felesleges is. Ha nagyon nem akarsz fizetni 1,5 miliárdot fizess 5-öt linuxositásra, és amikor belebuktál úgyis felhivsz, és végül fizetsz.
3. Közvélemény? Nem láttam 400 ezres békemenetet a nyilt forrású szoftverekért. Nem közvélemény, hanem pár civil szervezet pár tucat szakija, meg pár politikus, aki ezt a jól hangzó dumát nyomatja, de valójában amint döntési pozicióba kerül politikailag viszi el a balhét ha nem az olcsóbb 1,5 milliárdostételt irja alá.
4. pontosan lsd: 3 pont.
5. az sosem ért. Aktuálisan mindig aszerint jár el, hogy neki hogyan a jobb.
Az állam mindigi si ilyen volt. Értsd jól: csak azért kapsz orvosi ellátást, mert
a. befizettél TB-t, tehát valamilyen szitnen megvetted a szolgáltatást
b. Neki sokkal több GDP-t termelsz ha élsz/tudsz dolgozni, mintha nem.

Ami a népességfogyás nem lett ekkor léptékű, és ilyen égető gond, k .nem zavarta ha halálra iszod/dohányzod magadat. Most h. nincsen aki termeljen, hirtelen fontos lett neki az egészséged. Egés zeddig le sem --ta, és amint nem lesz érdeke, megint le fogja.

Ez az alap felállás. A '89 előtti állambácsi majd megoldja, és állambácsi jóságos klisét felejtsük el.
--

haha. inkább arról lehet szó, hogy v.ki kitalálta, hogy ne hosszabbítsuk meg a szerződést, így a megtakarításért kapott egy valag pénzt jutalom gyanánt, majd v.ki - más? - kitalálta, hogy hosszabbítsuk meg a szerződést, mert az micsoda megtakarítás, és ő is kapott egy valag pénzt a nagy arányú megtakarításért jutalom gyanánt.

a rokonokat/haverokat/elvbarátokat is el kell tartani, v. nem?

Az h. megtakaritásért valaki jutalmat kap, azzal egyáltalán nincsen gond.

Végül mindig oda jutunk, h. sokkal drágább egy átállás, mintha évente fizetnek egy kompenzációt, és ennyi.
kb:mint a TB. Egy évben nem fizetsz annyi TB-t, mint amennyibe kerülne egy rutin műtéted, mégis megkapod, mert állam bácsi si beszáll, mások is.

Egyébként 1,5 milliárd nano cepp a tengerben. Egy sima eszközbeszerzés szokott ennyi lenni, ehhez képest országos léptékű a program. Szóval ez alá menni nem hiszem hogy lehet. Még ha működő/kulcsrakész megoldást is tennél el az asztalra, amire 100%-os eredményt hoz azonnal, pusztán a gépek áttelepitése a többszörösébe kerülne, mivel az is költség h. ott ül valaki és áttelepiti, adatot mozgat, és addigi s áll a gép, tehát nem termel.
--

persze hogy olcsóbb fizetni minden évben, ha egyszer 1 éves távlatokban gondolkodunk, és az a 1,5 milliárd pluszban épp elég lenne a felsőoktatásnak országos léptében erre az évre:)

minden csak nézőpont kérdése.

csak néhány dolog hiányzik. előrelátás, tervezés...

Egy totális átállás 4-5 évig elhúzódna, még gondos tervezéssel, szisztematikus végrehajtással is, pusztán a gépek száma/portolandó v. mozgatandó v. cserélendő eszközök szorftverek száma/ továbbá a kiképzendő szakik hordái miatt.
És akkor 4-5 évig 10 milliárdos tételekben lapátolhatod bele a pénzt, hogy aztán a hivatalokban gizikék ezreit is újraképezhesd.

Magyarul: 4-5 évig minden évben annyit kéne belerakni, amennyibe eddig fájt az egész.
Namost kéretik kiszámolni, hogy 5 évig 10-12 milliárdot belerakunk, és a végösszeg 50-60 milliárd közé esne, mig évi 1,5 milliráddal számolva 30+ év után térülne meg.
Tehát cirka még 25 év múlva mondhatod, hogy "olcsóbb" lett volna átállni annó :)
Nincsen poltikus aki ezt aláirja.
--

kérdés persze, hogy mibe kerül az xp-ről w7-re átállás, az m$ office verzióváltása, meg a mittoménmi váltás, + a nem m$ gyártmányú szoftverek verzióváltása, a hozzá kötődő vendor lock költségei "pusztán a gépek száma/portolandó v. mozgatandó v. cserélendő eszközök szorftverek száma/ továbbá a kiképzendő szakik hordái miatt".

Hagyd már ezt abba!
Semmibe sem kerülne az általános iskolákat letiltani az ms termékekről. Nem kellene senkit sem átképezni, ha valamelyik tanárnak vagy titkárnőnek gyógyíthatatlan gondja támadna a helyzettel, a piacról lehet őket pótolni egy pillanat alatt. A hardver kompatibilitásból eredő költségek fedezhetők lennének a win7-re állás hardver költségeiből. Ha kinő ez a nemzedék lehet folytatni a gimnáziumokban.
Kicsiben kell kezdeni, és egy fillér oktatás nélkül ki lehetne cserélni a gépek felét 10 éven belül. Tele a piac állásnélküli emberekkel, magukat képeznék fizetnének érte, hogy megtanulják az újat és állást kapjanak. Csak az a baj ezzel, hogy akik döntéshozó helyzetbe vannak ezekben az intézményekben pont azok nem hajlandóak elfogadni, hogy van élet az ms után is. Mert akkor bajban lennének a tudásukkal.

Igazad van, saját cégemen kivűl nincs ilyen tapasztalatom. Lehet, hogy neked több van és azok alapján írtad amit írtál. Viszont sztem (és nem vagyok egyedül) a közszférában dolgozók iszonyatosan el vannak tájolva, nem tudják milyen jó dolguk van.
Én látom a vállalkozói világot és látom azokat az embereket akik kiváló szakemberek, de még sincs állásuk illetve úgy tudják őket foglalkoztatni, hogy 3-4 hónap utána munkanélküli és kis könyv, majd elölről az egész. Azt is elfogadom, hogy ez biztos nincs így az ország egész területén. De lássuk már be, hogy nem kell mindet egyből 0-ra írni, csak azért mert néhány elkényelmesedett nagyszájú istenkáromlásnak vesz mindent ami őt kizökkenti a napi ritmusából.

Nos sok cégnél az adott ember oda van betonozva, mert vagy ismerőse valakinek, vagy túl drága lenne megválni tőle. (végkielégités)
A cégnek nem rédeke h. bármi is megálljon, a versenyszférában nem egyszer számolják h. az eszköz kiesése mibe kerül.
Amig egy gizike molyol, hogy ubuntuban hogyan nyomtatok az openoffice-ból, és/vagy sokat kell baxogatni, h. kde nyomtatási rendszere pont úgy nyomtatossa ki a doksit ahogyan az a firefoxból kinyomva is kinéz (mert bizony állitgatni kell) addig valaki sikit, hogy éppen árú érkezik be kéne irni, ki kéne nyomtatni valamit ,vagy csak "miért nem megy megint"
Tengernyi ilyen gond van, és sorra bukott meg minden kezdeményezés, mig végül már meg sem próbáltuk, mert értelmetlen lett lefutni ezt a kört.
Közszféra, költségvetési intézmények, légifuvarozási speditőrök, kis ügyvédi iroodák, mind-mind ugyanott véreznek el.

A saját SW pedig megint egy külön kérdés. Ezek mind olyan helyek, hogy egyszer hibázik a szoftver wine-al, és másnap már le van adva a windows licensz beszerzésre az igény. Hidd el, elég sok kinlódás után jutottam arra, hogy sok energiát, időt és pénzt takairok meg, ha megveszem a wint, lerakom az asztalra, havi 1 karbanatartási kiszállással lefrissited a gépet/viruskergetőt, plusz a file szerverről csinálsz külön mentést a cron scripten kivül (a file szerver már lehet samba, a nyomtatás cups, ésatöbbi) és nem állsz erőlködni azon, ami nem megy.
Ez nem csak elhatározás, és pénz kérdése, hidd el.
--

Miért kell bárkit is újraképezni? Gondolom, MS Office-ban is úgy van írva a "félkövér", mint LibreOffice-ban. Vagy Gizikét meg kell tanítani orrot fújni újra, ha más gyártó papírzsebkendőjét használja?

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Elég nagy a munkanélküliség (sajnos), így ez számomra nem érv!
Ha - itt, Szegeden - pl. egy általános iskolai gondnoki állásra 210 körüli leendő munkavállaló jelentkezik (ebből is kb. 50 diplomás), akkor nekem ne mondja senki (te sem!), hogy Word <---> Writer között nem lehet (!) váltani!
Akkora szörnyű különbség nincs a kettő program között, valamint lehet ám tanulni is (esetleg otthon, munkaidő után stb).
Képzeld el: személy szerint kettő darab könyv kiadásában segédkeztem úgy (kizárólag technikai-műszaki értelemben), hogy a könyv - nyomda felé leadandó - PDF változata LO-ban készült (openSUSE alatt). Egyébként azóta már mindkét alkotás megjelent.
Ezt miért írom?
Mert ebből is talán látszik az, hogy "nem csak" levelek napi szintű begépelésére alkalmas a LO.

Az h. számondra mi az érv egy dolog. ÉS ahogyan működik az ügyfél cége az meg a másik. Ha ennyire meg vagy győződve az igazadról vágj bele, bánom is én. Aztán pár év szélmalomharc után (amikor a nálad nyomibb kis cégecskék megélnek, mert lerakják a wines gépet, és nem erőléködnek) gondolj vissza erre.
Elég sokan enne kenkifutnak (nem csak itthon) aztáűn sortra rájönnek h. nem igy működik a dolog. ÉS ahogy nézem nem csak itthon, magyarországon.
És nem, a microsoft nem tud megkenni ennyi embert a világon, egyszerűen csak nem csinálták jobban sem szoftver technikailag, sem piaci modellben.
Tényleg nem vitázni akarok. Vágj bele, aztán majd megtapasztalod magadtól. :)
--

Amit sorolsz tapasztalatot, azt nem is vitatom, így van. Ugyanakkor ez többnyire emberi tényezőn bukik. Magam is ismerek olyan embereket, hogy ha bármi változik, akkor hiszti van, ennek működnie kell, s nem érdekli, miért nem működik. Ugyanakkor nem arról van szó, hogy nem működik, csak másképp kellene valamit csinálni, de odáig el sem jut a dolog, hogy ezt elmondjam.

Ez nem Windows vs. Linux probléma, hanem gőgös hülyejúzer probléma.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Ez nem Windows vs. Linux probléma, hanem gőgös hülyejúzer probléma."
Részben az.
Helyenként elképesztő hülyeségekért hivnak fel, és nem egyszer derült már ki h. nem a user a hülye.
És amig a saját irodánkban több linuxos klienst is használunk, (mert csak odanyúlok, és beállitom) addig ügyfélnek vagy telefonon próbálod távsegitséggel emagyarázni h .a kde verézlőpultban újra állitsa be, amit a firefox beállitásokban is megadott, vagy kimész. Mindkető idő/pénz.

De tényleg felesleges ekkora szálat generálni. Aki nem hisz el amit mondok, csinálja, és rá fog jönni, hogy miért is született a topikban szereplő döntés.
A linux nem tömeg OS, és valszeg már nem is lesz az. (legalábbis PC desktop-on.)
--

De a gogos hulyejuzer fogja hasznalni a rendszert. A rendszer van a juzerert es nem forditva!
Egyebkent hiaba van rengeteg munkanelkuli ha azoknak sem tudod elmagyarazni az uj cuccot. Ha megis, akkor is annyi idobe telik, hogy abba belerohad a ceg. Ezert kell lassan korultekintoen csinalni egy ilyen valtast.

Azt, hogy mire alkalmas, vagy mire nem, inkább hagyjuk. Sohasem volt Windows a gépemen. A dolog sokkal inkább úgy néz ki, hogy az emberek a szokások rabjai, s ezt az MS pontosan tudja. S ha már így van, aki prüszköl valami szokatlan miatt, elég gyorsan be is bizonyítja, hogy ezzel nem lehet dolgozni. Megjegyzem, én is be tudom bizonyítani egy Windows-ról, hogy használhatatlan. Amit most csinálok épp, igen csak meg lennék lőve, ha Windows-on kellene. Mert fogalmam sincs arról, hogy egy weboldalból hogyan szednék ki bizonyos infókat, egyes - de csak egyes - szövegeket, fileneveket.

Persze tudom, Cygwin-ben is lehet bash-t, awk-t, wget-et futtatni, de akkor megint ott vagyunk, hogy natív Linuxon ez mennyivel kényelmesebb.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nálunk megvette a marketing: 4000 oldalról kép, termékleírás, cikkszám letöltése, txt-be mentése a feladat (partnercég adatai, nem lopunk ám), fizettünk érte kb 75.000Ft-ot, futott a program 1 hetet, 1100 oldalletöltésnél tartott. De az gond volt, hogy egy óra múlva nem kapták meg amikor én csináltam, csak 4 óra múlva, mert épp a saját munkámmal voltam elfoglalva, de ez überfaxa lesz, mondták, aztán meg...
--
Kis problémából egy kis munkával nagy problémát lehet gyártani. Ha valami müxik ne b***tasd :)
Uriember az, aki nem beszél a Windows-ról, pedig tudna...

Ha a microsoft zsebének tömése helyett erre fordították volna az elmúlt 10 évben a pénzt, akkor bőven lehetnének életképes megoldások. Persze nem egyik napról a másikra, de 10 év alatt 12 milliárdból azért bőven lehetett volna mit csinálni. Például lehetne hazai cégeket támogatni (pályázatokkal), akik az átállást tudják segíteni oktatással, fejlesztéssel stb. Van ilyen? Nincs. Helyette megy 1-2 nokiás doboz a megfelelő zsebekbe és meg van oldva a kérdés.
Én nem mondom, hogy mindenhova a nyílt megoldásokat kell erőltetni, de pont az oktatásban lehetne. Lehetne a windows és office oktatás helyett informatikát oktatni. Nem véletlenül ragaszkodik ennyire a microsoft ehhez a szelethez. A saját pénzünkön nekik termeljük a jövőbeni vevőiket. A microsoftnak kezét-lábát kéne törni igyekezetében, hogy _ingyen_ adhasson licenszeket és bekerülhessenek/bent maradhassanak az oktatásban. Helyette mi még fizetünk érte.

Az h. esetleg meg lehet fordulni a lovon teljesen más kérdés.
De ez olyan dolog h. licensz dijjat szed olyan OS után is, amelyik alig él,(WP) tehát nehéz meggyőzni. De a netbook-ok, kapcsán láthattuk, hogy ha nagyon muszáj azért durván képes csökkenteni az árat.
De nem is ez a kardinális kérdés, hanem az alternativa hiánya. Az sokkal nagyobb gond.
A bazár piaci modellben pedig nem is tud ekkora össze előfordulni.
Azt is látni kell, h. 1. az ms csak a pc desktop piacon ennyire erős, és a pc piac szűkűl, tehát a microsoft mindenhatósága sem tart örökké. 2. ha mindenhol ubuntu lesz, akkor a canonical lesz az új microsoft, ha androidot raksz fel akkor a google, ha suse-t, akkor novel/oracle, szóval most utálod a microsoft-ot, letaszitanád a trónról h. mást ültess oda.

Egyébként ha már itt tartunk, és annyit akarnánk beleölni amennyibe kerülne, akkorm ár a gépeket is lecserélhetnénk nettop/tablet eszközökre, ott egyelőre 0% a microsoft részesedés, ellenben meghalt a király, éljen a király. (google)

--

Az a változat is eszedbe juthatna, hogy nem más lenne a trónon, hanem heterogén lehetne a környezet.

Szerinted melyik autógyár van a trónon? Elég sok gyártó járműveit látom az utakon.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pedig a Microsoftnak allati nagy erdeke lenne ingyen adni azt amit eddig adtak. Ugyis kellett hozza frissitesi alap, tehat a Windows-ra ez inkabb csak kedvezmeny lenne. Az Office-ra meg igy lehet raszoktatni a kolkoket es elerni, hogy semmi mast ne tudjanak hasznalni. (Bevallom, miota ingyen 2010-es Office-om van, azota en is raszoktam. Ha fizetnem kell majd erte, akkor fizetni fogok.)

ugyan nem engem kérdezel, de részemről vagyok olyan perverz, hogy konkrétan tetszen, és kényelmesnek találjam a 2007/2010 ui-t.

régóta ezt használom, és nemrég kénytelen voltam egy házi feladat kedvéért libreofficet használni, de a reakciómat amikor nem találtam semmit, nem részletezném

*nyomokban mogyorót tartalmazhat*

Pont az ehhez hasonló tapasztalatokból nem szabad kiindulni. Neked nem az a bajod, hogy a LO nem megfelelő, hanem az hogy nem úgy működik mint az álltálad megszokott másik szoftver. Hidd el, ha LO hoz vagy szokva, vagy akar 2003 -as office -hoz, ugyan úgy falnak mész a különbségektől.

A kérdés az,

  • Akarod e hogy az adódból fizessék a közalkalmazottaknak az MS office -t csak azért, hogy ne kelljen alkalmazkodni (megtanulni) egy másik program használatát? Vajon a saját cégednél is becsülnél egy ilyen alkalmazottat?
  • Mivel járok jobban, ha fizetem az MSO license -t, vagy ha átképzem Mancikát? (Legalább az új alkalmazottak felvételénél elvárás hogy LO -val is tudjanak dolgozni?)
  • Vannak olyan helyek, ahol az MSO rendszerbe integráltsága miatt nem vagy csak nehezen kiváltható. Legalább felmérték hol vannak ezek?
  • Lehetséges a 2 terméket párhuzamosan használni? Azaz van ahol nem éri meg átállni. A többi helyen ettől még lehetséges?

Az is nyilvánvaló, hogy amíg a suliban MSO -van, kevés lesz az olyan Mancika aki tudja használni az MSO -t. Jó ez nekünk akik az egészet pénzeljük? Vajon az illetékesek feltették ezeket a kérdéseket? És vajon a nokiás dobozok határozták meg a válaszokat?

nem, tényleg nem erről van szó.

egy teljesen máshogy kinéző iworks pages-zel nincs ilyen bajom, szoktam is használni.
a logikus felépítés a fontos nekem. ezt nem találtam meg a libre officeban.

a többi kérdésre nem válaszolnék, biztos vagyok benne, hogy flame indulna belőle

*nyomokban mogyorót tartalmazhat*

1. Ribbon interface
Minden keznel van, de megis atlathato.
2. Gyors, megbizhato
Nagyon gyorsan elindul minden es hasznalat kozben sem ereztem soha lassunak. Olyanra sem emlekszem, hogy elszalt volna. Hasznalom tobb gepen is az 1.73GHz-es Pentium M-tol a Sandy Bridge-es Xeon-ig.
3. OneNote
Ugyan nem tudom elkepzelni, hogy asztali gepen hasznaljam, de a tablet PC-men ez valt be a legjobban jegyzeteleshez. 2 masodperc alatt elindul es betolti a jegyzeteimet. Nem kell menteni. Van verziokovetes. Ha lehetne valosidoben szerkeszteni tobb gepen akkor tokeletes lenne. (Sajnos csak par percenkent frissiti a megosztott jegyzeteket. Akkor viszont mutatja, hogy mi honnan kerult oda.)

Szo nincs arrol, hogy ne lennek nyitott az ingyenes szoftverekre, sot. Az viszont biztos, hogy jelen pillanatban meg vagyok gyozve arrol, hogy az office jo cucc.